Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Sarmale, fara ele nu se poate!
Last Updated: Dec 25 2021 19:21, Started by
DANANDREI2001
, Sep 28 2019 16:34
·
0
#37
Posted 29 September 2019 - 09:33
Nu m-am.invrednicit sa imi.iau masina de tocat electrica, dar cer sa mi se toace pe loc. Tot spata folosesc si eu (este favorita la fripturi bucata intreaga la cuptor), si ajustez tot in magazin cu piept de porc, pt grasime
Nu am avut curaj niciodată sa fierb numai in zeama de varza :-), dar eu nu desarez deloc, doar spal varza. Fierb in vin, SB budureasca |
#38
Posted 29 September 2019 - 09:43
Ou in sarmale? Am mai auzit dar nevasta-mea nu pune.
|
#39
Posted 29 September 2019 - 10:34
irina2014, on 29 septembrie 2019 - 09:33, said:
Nu m-am.invrednicit sa imi.iau masina de tocat electrica, dar cer sa mi se toace pe loc. Tot spata folosesc si eu (este favorita la fripturi bucata intreaga la cuptor), si ajustez tot in magazin cu piept de porc, pt grasime Nu am avut curaj niciodată sa fierb numai in zeama de varza :-), dar eu nu desarez deloc, doar spal varza. Fierb in vin, SB budureasca E numai buna tot timpul, nu necesita desarare |
#40
Posted 29 September 2019 - 10:37
#41
Posted 29 September 2019 - 10:49
La perisoare pun albusuri (ca asa am apucat, dar cred ca oul intreg nu strica, doar ca galbenusul se fierbe mm repede de at albusul), ca nu au coaja/foaia de varza sa le țină laolaltă.
Fac sarmale de curand, raportat la varsta mea :-), si niciodată, dar niciodata nu s au desfacut in farfurie. Am facut si varianta numai din vita, nici alea nu se dezintegrau. |
#42
Posted 29 September 2019 - 13:18
irina2014, on 29 septembrie 2019 - 09:33, said:
Nu m-am.invrednicit sa imi.iau masina de tocat electrica, imi dai voie sa-ti recomand sa-ti iei una d'aia prozaica, ca pe vremea lu' mamaie, dar dotata cu site cu gauri de diferite dimensiuni? am si electrica, dar la manivela, parca se toaca mai bine, mai "altfel" ... pentru sarmale, folosesc sita mica, de 4-5 mm (sper sa nu gresesc aproximarea) . |
#43
Posted 29 September 2019 - 14:13
Revin cu reteta de sarmalute in foi de vita.
Regulile de comportament in bucatarie raman la fel ca la cele cu varza. Foile: le iau tot din obor de la o tanti si imi cauta in butoi 10 pachete cu frunze mai mari. le pun intr-un vas mare si le oparesc 3-4 minute . le scot , tai vena de pe mijloc si teoretic ies 2 sarmale dintr-o foaie. am obosit acum, trebe sa beau o bere f rece. Tocatura: clasic 60 % carne de porc mai grasuta si restul carne de vitel.Io folosesc 2 hamburgheri de vitel de la auschan. Multa ceapa prajita in untura de rata, ou,condimente, putin bulion si FARA OREZ de loc. Dupa care vine partea migaloasa, impletitu. Sarmaluta cat o imbucatura, regula cu un sprit la 30 de sarmale se pastreaza neaparat. desavarsirea: pe fundul oalei se pun foi de vita s-o acopere. nu se pune afumatura nici daca ai pistolu la tampla. straturi de sarmale pana sus, acoperite cu alte foi de vita. zeama e 1/3 vin bun, 1/3 bors si rosii de vara curatate de piele zdrobite pana la un fel de suc cu pulpa.Eventual putina apa. 3-4 ore la foc mic - sau varianat cu slow cooker la high 4 ore. la final se ia din zeama din oala, se amesteca usor cu smantana ,se intoarce in oala si se mai lasa jumate de ora descoperite in cuptor sa prinda putina rumeneala. mamaliga si ardeiul iute n-au ce cata aici, poate o paine neagra proaspata cu care sa intingi in sos. mai e si varianta cu carne de rata tocata in loc de porc, merge si aia f bine dar sunt putin mai uscate. |
#45
Posted 29 September 2019 - 16:06
Nici eu n-am auzit de sarmale cu ou.O fi prin alte parti, dar la noi se fac simple,in foi de varza, de vita sau de sfecla si fara bacon,cirnati,ciolan,etc.Afumaturile astea imi plac cu o varza fiarta. Sarmalele le face nevasta-mea si sunt bestiale.Pacat ca le face cam rar, de vreo 5-6ori pe an.Preferatele mele insa sunt cele cu ciuperci, bineinteles tavalite prin smantana.Acum e momentul cind apar popincile de toamna.
|
#46
Posted 29 September 2019 - 16:20
DANANDREI2001, on 29 septembrie 2019 - 14:13, said:
mai e si varianta cu carne de rata tocata in loc de porc, merge si aia f bine dar sunt putin mai uscate. banati-l repede pina nu mai scrie unarticol!! zici de obor, daca-i vorba de piata obor, incearca o data si cu pulpa superioara de curcan (da, stiu, am un fix cu carnea asta) nu medalioane sau piept, pulpa! este mult mai gustoasa, iar mie, ca orasan care in copilarie a gustat carnea de gaina crescuta in batatura, imi aduce aminte intr-o masura substantiala, de acel gust. |
|
#47
Posted 29 September 2019 - 18:55
Eu pe alea le vita le fac doar din pasare (piept de rata sau gasca), +30%grasime. Ceapa tot 30%, calita in untura de rata și stinsă cu aceeași Fetească alba de jidvei, boia, turmeric, sare și piper. Fără orez.
Astea ies mai mici, ca n-am ce le face Fierte in aceeași Fetească, 1/2 cu apa. Pentru însoțire, le fac un sos din bacon tocat mărunt și prajit crocant, amestecat cu smântâna de gătit, puțin parmezan ras și galbenus de ou. |
#48
Posted 29 September 2019 - 20:02
r_murphy, on 29 septembrie 2019 - 13:18, said: imi dai voie sa-ti recomand sa-ti iei una d'aia prozaica, ca pe vremea lu' mamaie, dar dotata cu site cu gauri de diferite dimensiuni? am si electrica, dar la manivela, parca se toaca mai bine, mai "altfel" ... pentru sarmale, folosesc sita mica, de 4-5 mm (sper sa nu gresesc aproximarea) . lelali, on 29 septembrie 2019 - 10:37, said: îhî! Undeva, într-un colț întunecat al minții mele diabolice, am gândit și a rămas setat că dacă se desface o sarma, nu se împrăștie în farfurie/oală . Nici la perișoare nu puneți ou? Ălea nu tot din carne tocată? Oul schimba însă textura, chiar și gustul.... |
#49
Posted 29 September 2019 - 20:14
#50
Posted 29 September 2019 - 20:15
DANANDREI2001, on 29 septembrie 2019 - 14:13, said:
Revin cu reteta de sarmalute in foi de vita. Regulile de comportament in bucatarie raman la fel ca la cele cu varza. datu' cu ruj si crucea cu limba-n gura se incadreaza la reguli de comportament? si neaparat numaratul sarmalelor la sfarsit richelieu, on 29 septembrie 2019 - 18:55, said:
Fără orez fara orez? stiu ca topicu-i de sarmale, dar rog initiatorul si moderotorul sa fie ingaduitori, ca nu ma pot abtine, mai ales ca azi am fost la o pomana si-s cam nevorbita am o verisoara care din nefericire a ramas fata batrana, long story short, in ultima clipa s-a contramandat nunta si contramandata a ramas pana in ziua de azi - chestie de vreo treij' de ani. fata era de la tara si urma sa faca nunta la cort, cu pregatirile facute de babele pricepute din sat. chiar facusera cumparaturi ptr masa de nunta. orataniile au ramas vii, dar din porc, fiindca apucasera deja sa toace carnea, s-au hotarat sa faca o pomana ptr tatsu. omu' murise de vreun an, chiar ii facusera si pomana de an, ca de aia tot amasera nunta. dar daca tot aveau carnea, cica hai sa mai faca o pomana si se baga iar babele in actiune, doar ca era altul evenimentul una mai tinerica se tot caznea sa potriveasca aluatul de sarmale si o-ntreba continuu pe sefa peste oale cat orez sa puna, asta enervata de-atatea intrebari rabufneste: da' pune, fa, hir-ai a' dracu', mai mult, c-acuma-i pomana, nu mai e nunta! |
#51
Posted 29 September 2019 - 20:17
Rog din sufletul meu de copil flămând un moderator, închide topicul ăsta!
Să se piardă în negura istoricului SP. Promit să îl dezgrop când fac rost de varză murată, că pe aici se uită la tine ca la un nebun dacă întrebi de aşa ceva. În sfârşit, să vă fie de bine, sadicilor! Edited by LouisCyphre, 29 September 2019 - 20:18. |
|
#52
Posted 29 September 2019 - 23:23
Poate alt moderator....pen’ca asta chiar e sadic 😂😂😂
Canarel.... Serios vorbind, da....la cele in foi de vita, orezul e in plus. Edited by richelieu, 29 September 2019 - 23:23. |
#53
Posted 30 September 2019 - 06:42
Cele mai importante ingrediente sunt: nu neaparat in ordinea, asta varza si carnea, avem o problema cu varza, apare in Romania din ce in ce mai mult varza aia cotoroasa, cu frunza tare, poti sa o bati cu ciocanul, nu scoti foaie de sarma din ea, cel putin mie nu imi place, varza romaneasca, aia autentica, da stiu, are foaia moale, mama facea sarmale cu ea si vara, doar o oparea in bors, jurai ca e varza murata, acum iti rupe dintii, iar carnea....................nu mai gasesc eu in veci porcul ala de la tara, ala care puneai carnea in tigaie si iti bateau vecinii la usa in 10 minute, ca rupea scara cu de miros de porc prajit in tigaie, cu usturoi langa si mamaliga, si avea untura aia aromata, cred ca acum mancam sa nu zicem ca nu am mancat, dar calitatea este execrabila, si cat se chinuie bucatarii sa acopere lipsa calitatii cu condimente, eu pe vremuri nu am auzit de carne la bait, porcul de tara avea carnea moale se topea in gura, baitul se folosea la vanat, daca nu iti convenea mirosul de la fezandare, in fine, gata cu sarmalele ca m-a luat o pofta................
|
#54
Posted 30 September 2019 - 08:16
Pe langa ce s-a scris pe aici as mai mentiona ca la mine in familie (a se presupune familia mea, a sotiei, plus veri, etc) marimea sarmalelor paote varia pana la dimensiunea unui pumn de om serios. Mie imi place sa le fac asa incat sa le mananc din vreo 4-5 imbucaturi.
- in mijlocul oalei pun neaparat crengute de cimbru si marar pe langa bucata de afumatura. - in compozitie pun cimbru - condimentez carnea si cu putin ienibahar si coriandru pentru un gust mai aromat - o oala de lut pusa la cuptor este cea mai buna varianta gasita de mine pt a gati sarmale, insa in principiu cred ca e important sa fiarba vreo 4-5h la foc mic indiferent de oala. Eu o am pe aia de lut si oricum nu fac altceva in ea. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users