Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Toyota IQ

Numar magic cu blocaj numerologic

Recomandare firma/persoana pentru...

Motorul se intrerupe la gropi si ...
 Plafoniera 132W, 9100lm, consum r...

Stabilire granita intre proprietati

Impamantare boiler Tesy

Cat costa o omologare la RAR N1-&...
 Sunt apele termale daunatoare?

Ati face o reconversie profesiona...

Nokia XR21

Vibratie tevi boiler cand foloses...
 Cat stați acasa in medie?

Parere stare drum Sculeni - Chisi...

Necesit ajutor in gasirea a doua ...

Monitor 4k 27-28' PD USB C
 

Titlurile de stat (Romania)

* * * * - 12 votes
  • Please log in to reply
7443 replies to this topic

#55
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,968
  • Înscris: 24.04.2013
Comision per tranzactie, la titluri de stat altele decat Fidelis sau Tezaur, nu ai cum sa nu ai deloc. Macar ceva gen comison SaFIR 79LEI sau Clearstream 18EUR.

Cat despre alte comisioane la titluri luate prin altceva decat banci, nu stiu cum stau lucrurile. Insa prin banci pentru titlurile de stat (cel putin cele in valuta) ai de plata un comision lunar, ca ii zice safekeeping/ custodie/ gestiune cont de titluri/ sau altfel nu conteaza, iar aceste comisioane variaza foarte mult de la banca la banca. Aceste comisioane pot fi de la destul de mici la substantiale si pot avea un minim lunar sau anual care sa te arda zdravan daca investesti sume mici. La LEI (si cred ca si unele in EUR) pentru titlurile pastrate in SaFIR nu sunt comisioane pe durata detinerii, cel putin eu am gasit fara.

Cum va decurge cumpararea prin Posta Romana nu stiu dar mi se pare evident ca a fost introdusa in ecuatie pentru a face aceste titluri de stat accesibile oricui, chiar si in cele mai uitate de lume sate. Deci acest scenariu imi pare a fi pentru sume mici. Daca vrei sume mai mari, iti deschizi cont dedicat la Trezorerie si faci virament bancar in el. S-ar putea ca oricum sa iti deschida cont la Trezorerie, dar din nou spun ca nu stiu cum va decurge operatia prin Posta Romana. Mai spuneau ca la un momentat dat o sa avem si internet banking la Trezorerie, dar nu cred ca exista inca si nu stiu cum va fi - in particular daca vor fi posibile si subscrieri de titluri de stat Tezaur.

LE: Si intrucat titlurile din programul Tezar nu sunt tranzactionabile si nu se pot rascumpara inainte de termen, deci nu ai absolut nici o cale sa iti recuperezi din bani pana la scadenta, nu mi se pare o idee prea buna sa investesti sume impresionante in asa ceva indiferent de dobanda. Nu stii niciodata ce iti ofera viitorul si poate vei avea nevoie pe neasteptate de acei bani sau macar de o parte din ei. Deci valiza cu bani nu prea intra in discutie decat daca esti multimiliardar in dolari…

Edited by sags, 09 June 2018 - 08:04.


#56
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,340
  • Înscris: 05.09.2006
Gresit. Titlurile din programul Tezaur sunt tranzactionabile, dupa cum spune purtatorul de cuvant al guvernului: UPDATE 2 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a anunțat că răscumpărarea titlurilor se va face în orice moment pe bursă.
"Răscumpărarea titlurilor se va putea face în orice moment pe bursă și instrumentul are o serie de beneficii. În primul rând, impulsionarea economisirii în pofida consumului, acordarea unei dobânzi net superioare celei din sistemul bancar, undeva la peste 4% pe an. Dobânda pentru titlurile de stat nu se impozitează, statul garantează integral contravaloarea acestor titluri de stat indiferent de sumă. Prin aceste titluri de stat se pot garanta credite pentru investiții, construcții", a afirmat Barbu.

https://economie.hot...ea-ajunge-4.htm

#57
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,968
  • Înscris: 24.04.2013
Nu stiu de ce declara ca se pot tranzactiona prin bursa. Au spus dintotdeauna ca nu se pot rascumpara inainte de scadenta si nu se pot tranzactiona, si nu gasesc unde sa fi fost modificat acest lucru.

Art. 1 lit. (a) din Anexa 1 la OMFP 3139/4dec2017 (MOf 974/7dec2017) said:

Art.1
(a) … Titlurile de stat nu pot fi rascumparate inainte de scadenta, sunt netransferabile si nu se tranzactioneaza. …

Aces Ordin a fost modificat prin OMFP 3242/19dec2017 (MOf 1013/21dec2017) care inlocuieste Anexa 2 si prin OMFP 1450/13feb2018 (MOf 147/15feb2018) care face modificari prin Anexa 1 dar nu atinge paragraful citat de mine. Deci pana una-alta, ramane cum am stabilit… Poate va urma o noua modificare, vom vedea; aici <http://www.cdep.ro/p..._act?ida=147940> inca nu apare nimic.

#58
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,340
  • Înscris: 05.09.2006
Probabil au modificat in proiectul adoptat ieri de guvern. E adevarat ca tot ce vine de la tanti Veorica trebuie primit  cu rezerva...Posted Image

#59
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,968
  • Înscris: 24.04.2013
Posibil sa fi modificat.

Pe site-ul Guvernului inca nu e scris nimic. Purtatorul de cuvant intr-adevar a spus (video aici <http://gov.ro/ro/guv...-a-executivului>, incepand cu 01:07) ca se pot tranzactiona, dar a mai spus si ca se vor putea subscrie si prin banci/ societati financiare/ etc, ceea ce iar nu se potriveste cu ceea ce a fost publicat pana acum, si nici cu ce a spus primul ministru in deschiderea sedintei - nu a pomenit nimic de banci si alte asemenea. Ma intreb daca e vorba intr-adevar de Tezaur sau mai degraba de o continuare a programului Fidelis (despre care au zis ca va continua dar dupa 2016 l-au lasat in suspans).

Edited by sags, 09 June 2018 - 10:32.


#60
Labelleepoque

Labelleepoque

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 342
  • Înscris: 04.06.2018
Cand incepe emiterea acestor titluri de stat?

#61
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,340
  • Înscris: 05.09.2006
Intr-un comunicat anterior spuneau ca la sfarsitul lunii iunie 2018.

#62
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,968
  • Înscris: 24.04.2013
S-a publicat in MOf 481/12iun2018 (partea I) modificarea de care se vorbeste mai sus si care priveste Titlurile de stat destinate populatiei.

Intr-adevar, ele se pot distribui acum si prin Posta Romana si institutiile de credit, in plus fata de Trezorerie.
  • VECHI: Procedura lansării emisiunilor de titluri de stat destinate populației prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului presupune parcurgerea următoarelor etape:
  • NOU: Procedura lansării emisiunilor de titluri de stat destinate populației prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului, subunitatilor postale din reteaua Companiei Nationale Posta Romana - S.A. si institutiilor de credit presupune parcurgerea următoarelor etape:
Insa fraza ca ‘sunt netransferabile si nu se pot rascumpara anticipat’ a ramas aproape neschimbata, doar ca a fost separata ca un punct 2 (cu renumerotarea punctelor urmatoare) in loc sa fie parte din punctul 1 si reformulata putin avand in vedere ca subscrierea nu se mai face doar prin Trezorerie:
  • VECHI: Titlurile de stat destinate populației sunt titluri de stat în formă dematerializată, emise de Ministerul Finanțelor Publice prin subscripție publică prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului; titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadență și sunt netransferabile.
  • NOU: Titlurile de stat destinate populației sunt titluri de stat în formă dematerializată, emise de Ministerul Finanțelor Publice prin subscripție publică; titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadență și sunt netransferabile.
Pentru mine ‘netransferabile’ insemana ca nici nu se vor putea tranzactiona pe Bursa sau altcumva. Poate ca interpretez gresit, caz in care rog pe cineva cu adevarat cunoscator in chestii din acestea sa ma lumineze si pe mine.

Daca intrepretarea mea e corecta, si cum din ce se zvoneste pana acum se au in vedere termene destul de mari (5 ani) pentru amarasteanul de rand, lucrurile nu stau pe roze. Poate vor avea succes, dar intr-un moment de mare nevoie amarasteanul va constata ca trebuie sa se imprumute fiindca banii lui sunt ‘morti’ urmand sa ‘invie’ la o data viitoare foarte fixa si cam indepartata…

Despre cand le vom vedea:
Nu prea curand.

Pentru distribuirea/etc lor prin Trezorerie si banci e prevazut a fi emis un ordin al ministrului finatelor ce va preciza procedura respectiva. Pentru distribuirea/etc prin Posta e nevoie de un ordin comun al ministrului finatelor si celui al comunicatiilor. Abia dupa ce vom vedea aceste ordine in MOf vom avea unda verde si deci se va putea incepe publicarea prospectelor de emisiune.

Si sa nu uitam ca mai e nevoie si de comunicarea procedurii si instruirea personalului din oficiile postale. Mai trebuie si timp sa afle lumea de aceste titluri si sa se dumireasca cu ce se mananca.

Asa ca, in opinia mea, termenul de ‘sfarsitul lunii iunie’ e irealizabil. Sau poate schepsisul e ca nu or fi precizat anul?

Edited by sags, 12 June 2018 - 19:38.


#63
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,340
  • Înscris: 05.09.2006
Se pare ca guvernul, in incompetenta sa, a confundat programul Tezaur cu Fidelis:
https://economie.hot...bloca-5-ani.htm

#64
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,968
  • Înscris: 24.04.2013
Ce mi se pare mai ingrijorator este ca fraza a devenit ‘Titlurile de stat destinate populației … emise de Ministerul Finanțelor Publice prin subscripție publică’ fara restrictia anterioara privind modul de emitere. Fidelis 2015 si 2016 nu au fost emise prin Trezoretie, deci NU se incadrau la acest paragraf si prin urmare titlurile respective au putut fi tranzactionabile. Acum disparand orice conditie paragraful se aplica la toate titlurile de stat destinate populatiei, si prin urmare cele din viitoarele emisiuni nu se vor putea tranzactiona. Deloc. Niciunele. Fidelis, asa cum il stim, a murit. Nu ma deranjeaza denumirea, pot considera ca vechiul Fidelis e acum inglobat intr-un Tezaur emis prin banci, ci acest blocaj al banilor la modul absolut.

Edited by sags, 12 June 2018 - 21:03.


#65
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,340
  • Înscris: 05.09.2006
S-a clarificat, sunt netransferabile. Perioada de subscriere: 15 iun - 06 iul 2018, dobanda 5% p.a.:
https://economie.hot...le-dobnda-5.htm

#66
paala

paala

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 21.11.2006
Mie mi se par super atractive. Cea mai mare dobanda la lei este la Libra bank cu 2.77%pa. Dupa impozit=2.5% pa. Deci aici e dublu. Si ai garantata dobanda pe 5 ani.
Nu cred ca va ajunge dobanda bancara la 5.5%.
Voi ce parere aveti?

#67
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,340
  • Înscris: 05.09.2006
TBI Bank da 2.80% p.a. la depozit online pe 12 luni: https://www.tbibank....epozitul-online
Intr-adevar este o varianta foarte buna, cu conditia sa poti imobiliza acei bani 5 ani. Dobanda bancara nu va ajunge 5.5% ca nu are de ce: bancile practic nu crediteaza economia,  ci prefera sa-si plaseze banii in titluri de stat...
In general, nu se intelege ca dobanda bancara la depozite este dictata de nevoia bancilor de a atrage bani- si nu de rata inflatiei, cursul de schimb sau dobanda de referinta a BNR. Iar perspectivele bancare sunt de consolidare si de reducere de personal/sedii prin digitalizarea majoritatii operatiunilor, pentru conservarea marjelor de profit substantiale pe care le au in Romania.

#68
paala

paala

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 21.11.2006
Nu uita ca TBI bank nu intra in bancile cu depozite garantate.

#69
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,340
  • Înscris: 05.09.2006
Ba da. Sunt garantate de fondul de garantare din Bulgaria - acolo unde este inregistrata banca.

#70
paala

paala

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 85
  • Înscris: 21.11.2006
Eu nu ma risc cu fondul de garantare din Bulgaria. Oricum ce mi-e 2.80 ce mi-e 2.77.

#71
l_dan

l_dan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,340
  • Înscris: 05.09.2006
La TBI e interesant depozitul pe 3 ani cu dobanda de 3,30%. Daca te poti intinde pe 5 ani, titlurile de stat sunt cea mai buna optiune.

#72
Argent

Argent

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,777
  • Înscris: 01.10.2017
Si cum se procedeaza? Te duc la posta sau la trezorerie cu cash*sau accepta si card? Si zici ca vrei sa cumperi titluri de stat in valoare de 10-20 de mii de lei si ei iti incaseaza bani si iti elibereaza ceva la mana, titlurile de stat ca ai cumparat titluri de stat in valoare de 10-20 de mii de lei?
Cat dureaza sa faci o asemenea tranzactie?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate