Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Romanii vor merge doar 6500 km cu...

Protectie anti-inghet termostat

Setare laptop Asus

Pestele importat
 Accesare Windows 10 fara cont Mic...

Pret placare baie/bucatarie/hol c...

Cont la Interactive Brokers din 2...

Ce clasa de amplificatoare audio ...
 Infiltratii apa sub streasina casei

Care este diferenta de eficienta ...

Eliminare fișiere duplicat d...

Dezbatere intre cei mai mari infl...
 Aditiv pentru adeziv polistiren

Manual reparatie Opel Astra H

Multa lume depresiva

Firma colectare deseuri electrice...
 

Titlurile de stat (Romania)

* * * * - 12 votes
 • Please log in to reply
6742 replies to this topic

#1
Bursul

Bursul

  alias Petrov

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 50,139
 • Înscris: 30.10.2003

Quote

Romanii vor putea cumpara titluri de stat, in perioada 11-29 iulie, prin intermediul programului Fidelis Centenar, care a fost lansat, joi, de Guvern. Aceste obligatiuni reprezinta o modalitate de economisire mai avantajoasa decat depozitele bancare.

Valoarea nominala este de 100 de lei, iar scadenta este la doi ani, ceea ce inseamna ca participantii isi vor incasa banii in 2018, arata Ministerul Finantelor. Perioada a fost aleasa special pentru a marca centenarul Marii Uniri din 1918.
Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica, sunt practic imprumuturi ale statului.

Acestea pot fi achizitionate de la ghiseele celor patru banci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania.
Iata ce pasi trebuie urmati:
1. Cumparatorii interesati trebuie sa se prezinte la una dintre bancile care distribuie emisiunea de titluri de stat si sa precizeze numarul de titluri de stat pe care doresc sa le cumpere. Prezinta angajatului bancii documentele de identificare (carte de identitate, pasaport, etc) si dovada platii titlurilor de stat, in cazul in care plata s-a facut printr-o alta banca.
2. La subscriere, cumparatorii sunt obligati sa ofere datele contului bancar personal sau, in cazul in care nu au un cont bancar deschis, sa deschida unul la oricare banca.
3. Dupa realizarea subscrierii, angajatul bancii va inmana investitorului 2 exemplare ale formularului de subscriere.
4. Cumparatorul va verifica datele preluate in formularul de subscriere: datele de identificare, numarul de titluri subscrise si contul bancar in care se vor efectua platile.
Cine poate cumpara titluri de stat: Persoane fizice rezidente si nerezidente cu varsta de cel putin 18 ani.
Valoarea totala a emisiunii este de 100 de milioane de lei, dar, dupa inchiderea perioadei de subscriptie, Ministerul Finantelor va stabili suma ce urmeaza a fi contractata, aceasta putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea anuntata initial, in functie de volumul de titluri de stat subscrise.

Exista un singur risc
Titlurile de stat vor fi tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), asa ca pretul lor va fluctua, in functie de conditiile din piata, valoarea putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea initiala de 100 de lei.
Astfel, persoanele care vor dori sa vanda titlul de stat inainte de scadenta (2018) vor putea face asta doar pe bursa si exista riscul ca pretul titlului sa scada sub 100 de lei, cat a dat pe el investitorul cand l-a cumparat de la banca, arata Business Magazin.
Astfel, daca un investitor a cumparat titluri de 1.000 de lei si peste un an pretul pe bursa este de 990 de lei, din vanzare respectivul investitor va raporta o pierdere de 1%.
Daca vanzarea titlului se realizeaza dupa ce a incasat dobanda de 2,15%, atunci castigul real ajunge la 1,15%.
Similar, daca pretul titlurilor va creste pe bursa, atunci va creste si castigul.

De ce sunt mai avantajoase titlurile de stat ca depozitele
Titlurile de stat reprezinta o investitie sigura, fiind garantata de stat. Insa mai exista si alte avantaje.
Dobanda: Nivelul de 2,15% este mai mare decat cea perceputa de majoritatea bancilor pentru depozite. De fapt, potrivit unei analize realizate de Ziare.com doar 3 banci ofera dobanzi de cel putin 2% pentru un depozit pe un an.

Fara impozit: Dobanzile si castigurile de capital realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor emise de statul roman prin Ministerul Finantelor Publice sunt venituri neimpozabile. Spre deosebire, veniturile din dobanzile la depozitele bancare se impoziteaza cu 16%.
Fara costuri aditionale: Ministerul Finantelor arata ca la subscrierea titlurilor de stat prin bancile intermediare nu vor exista costuri pentru cumparatori. In schimb, majoritatea bancilor (cu 2 exceptii, Libra Internet Bank si Marfin Bank) percep comisioane de administrare si/sau de retragere pentru depozitele pe un an.
Loterie aniversara: La scadenta, Ministerul Finantelor va organiza o loterie aniversara prin care 100 de persoane fizice, detinatori de titluri de stat ai emisiunii jubiliare, vor castiga premii de cate 1.000 de lei fiecare, indiferent de numarul de titluri detinute.

Finantele au mai organizat o emisiune de titluri de stat si in 2015, insa aceasta nu a avut succesul scontat, din cauza ca pretul nominal a fost de 1.000 de lei/titlu.

Ce spune ministrul Finantelor
Cresterile salariale de 15% si a pensiei reale cu 8% au dus la cresterea depozitelor populatiei cu aproximativ 13% si creeaza un context economic prielnic pentru a oferi instrumente alternative de investitie, precum titlurile de stat, a declarat, joi, ministrul Finantelor Anca Dragu, citata de Mediafax.
In opinia ministrului de Finante, dobanda este 2,15% pe an este una "atractiva" pentru acest instrument de economisire si largi categorii de investitori pot fi interesati sa achizitioneze titlurile de stat, inclusiv din strainatate.

"Recent, in cadrul unui turneu asiatic, investitorii institutionali si-au exprimat intentia de a diversifica portofoliile prin achizitia de titluri de stat romanesti, atat cele emise in lei pe piata interna, cat si cele emise in euro. Aceasta incredere a investitorilor a fost confirmata si dupa anuntarea rezultatului referendumului desfasurat in Marea Britanie", a mai spus Anca Dragu.

http://www.ziare.com...a-banca-1428255

Care se baga?

Eu habar nu am cu ce se mananca, dar sper ca din discutiile de aici ma voi lamuri.

Edited by Adm, 07 July 2016 - 12:50.


#2
overseas

overseas

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 37,361
 • Înscris: 09.01.2007
E foarte simplu si foarte sigur. Iei 2.15% pe an fara risc pentru 2 ani. E mai bine daca ai deja cont la una din bancile care distribuie.

#3
Lup_Victor

Lup_Victor

  Senior Member

 • Grup: Validating
 • Posts: 3,536
 • Înscris: 06.03.2016
In sfarsit,de mult trebuia statul sa faca asta,sa se finanteze de la populatie nu de la straini,pacat ca face din asta o editie limitata cand ar trebui sa fie o practica curenta.

Initiator,asa cum a spus colegul mai sus,pierzi banii doar daca statul intra in incapacitate de plata (cam cum a patit Grecia),cum sansele pt asta sunt minime e o investitie sigura.

Edited by Lup_Victor, 07 July 2016 - 12:41.


#4
ionutzitaly

ionutzitaly

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 23,696
 • Înscris: 04.03.2014
Cat e/cum se calculeaza impozitul la titluri de stat pe 2 ani in Romania?  16% + Cas +cass ?

#5
Bursul

Bursul

  alias Petrov

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 50,139
 • Înscris: 30.10.2003

 ionutzitaly, on 07 iulie 2016 - 12:41, said:

Cat e/cum se calculeaza impozitul la titluri de stat pe 2 ani in Romania?  16% + Cas +cass ?
Cica e fara impozit.

#6
Lup_Victor

Lup_Victor

  Senior Member

 • Grup: Validating
 • Posts: 3,536
 • Înscris: 06.03.2016

 adcamo, on 07 iulie 2016 - 12:40, said:

Da cat ziceati ca e rata inflatiei anual ?
Daca alte alternative de investitie nu sunt cunoscute/accesibile,macar prin asta minimalizezi cat poti de mult pierderea,daca ai sta cu banii la saltea sau in banca ar fi mai rau.

#7
spider_zero_sapte

spider_zero_sapte

  Cinic

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 18,721
 • Înscris: 21.08.2007
”Fara impozit: Dobanzile si castigurile de capital realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor emise de statul roman prin Ministerul Finantelor Publice sunt venituri neimpozabile.”

#8
Lup_Victor

Lup_Victor

  Senior Member

 • Grup: Validating
 • Posts: 3,536
 • Înscris: 06.03.2016

 ionutzitaly, on 07 iulie 2016 - 12:41, said:

Cat e/cum se calculeaza impozitul la titluri de stat pe 2 ani in Romania?  16% + Cas +cass ?
Cica sunt neimpozabile,scrie in articol.

#9
m4gicm

m4gicm

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 441
 • Înscris: 30.10.2010
Nu uitati:

Quote

scadenta este la doi ani, ceea ce inseamna ca participantii isi vor incasa banii in 2018
Deci uitati de banii aia pentru 2 ani.

#10
Bursul

Bursul

  alias Petrov

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 50,139
 • Înscris: 30.10.2003

 Lup_Victor, on 07 iulie 2016 - 12:38, said:

In sfarsit,de mult trebuia statul sa faca asta,sa se finanteze de la populatie nu de la straini,pacat ca face din asta o editie limitata cand ar trebui sa fie o practica curenta.
Si mie mi se pare ca asa ar trebui procedat. Dobanda pe care o da statul inapoi ramane in economia romaneasca. Aia data la FMI ramane la ei.

#11
Myers

Myers

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 564
 • Înscris: 31.10.2006
Si dupa 2 ani te duci la banca de unde le-ai achizitionat si le revinzi inapoi statului cu o dobanda de 2,15%.Sau dupa 2 ani le vinzi la bursa la pretul pietei.Din ce scrie acolo,inainte de scadenta le vinzi la bursa dar dupa?

#12
Ahasverus

Ahasverus

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,347
 • Înscris: 22.10.2006
Sunt niste avantaje care iau ochii, dar din pct meu de vedere e neatractiv.

1. Tu cumperi unitati de fond, care se tranzactioneaza pe bursa, deci DACA doresti sa scoti banii, mai devreme de scadenta de 2 ani, primesti la pretul unitatilor de fond de pe bursa.

Quote

Titlurile de stat vor fi tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), asa ca pretul lor va fluctua, in functie de conditiile din piata, valoarea putand fi mai mare, egala sau mai mica decat cea initiala de 100 de lei.

Astfel, persoanele care vor dori sa vanda titlul de stat inainte de scadenta (2018) vor putea face asta doar pe bursa si exista riscul ca pretul titlului sa scada sub 100 de lei, cat a dat pe el investitorul cand l-a cumparat de la banca, arata Business Magazin.

2. Nu se plateste dobanda, daca tii imobilizati banii timp de doi ani, dar oricum cei 16% din 2.15% castigati sunt f mici!

3. Fondurile de investitii pe lei (ex http://www.raiffeisenfonduri.ro) au randamente anuale putin mai bune, si ai avantajul lichiditatii oricand!

Eu pe ele mizez, de cand s-au dus dracu depozitele.
In plus, daca ai mai multi banisori, nici nu ai insomnii in cazul unui faliment bancar sau bail out; dar asta e discutie de oameni mari!
Attached File  fonds.jpg   67.66K   189 downloads

#13
Bursul

Bursul

  alias Petrov

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 50,139
 • Înscris: 30.10.2003
Mda, speram sa se discute atat politic, cat si economic. S-a mutat topicul pe aria asta unde acum se discuta de fonduri de investitii.
:(

#14
Adm

Adm

  Property Caretaker

 • Grup: Administrators
 • Posts: 23,577
 • Înscris: 22.05.2003
S-a mutat pt ca nu e ceva politic.

Ciolos & Co incearca ei ceva, dar nu are cum sa le iasa
- cei cu bani de investiti, nu isi imobilizeaza lichiditatile timp de doi ani, pentru o dobanda neatractiva
- persoanele fizice cu greu pot fi atrase sa isi blocheze economiile doi ani pentru doar 2.15% dobanda anuala!

#15
Lup_Victor

Lup_Victor

  Senior Member

 • Grup: Validating
 • Posts: 3,536
 • Înscris: 06.03.2016

 Bursul, on 07 iulie 2016 - 12:52, said:

Si mie mi se pare ca asa ar trebui procedat. Dobanda pe care o da statul inapoi ramane in economia romaneasca. Aia data la FMI ramane la ei.
In plus populatia recationeaza mult mai putin la diversele "valuri",astfel costurile pt obligatiiunile emise nu mai face ca nebunul la orice stire naspa.

 Myers, on 07 iulie 2016 - 12:57, said:

Si dupa 2 ani te duci la banca de unde le-ai achizitionat si le revinzi inapoi statului cu o dobanda de 2,15%.Sau dupa 2 ani le vinzi la bursa la pretul pietei.Din ce scrie acolo,inainte de scadenta le vinzi la bursa dar dupa?
Dupa statul iti plateste dobanda la fel cum o face banca,daca vrei sa iesi mai repede le vinzi pe bursa.

 Ahasverus, on 07 iulie 2016 - 12:59, said:


3. Fondurile de investitii pe lei (ex http://www.raiffeisenfonduri.ro) au randamente anuale putin mai bune, si ai avantajul lichiditatii oricand! Eu pe ele mizez, de cand s-au dus dracu depozitele.
In plus, daca ai ma multi banisori, nici nu ai insomnii in cazul unui faliment bancar sau bail out; dar asta e discutie de oameni mari!
fonds.jpg
De ce ai subliniat doar alea castigatoare?Restul nu le-ai vazut?

#16
overseas

overseas

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 37,361
 • Înscris: 09.01.2007
Riscul obligatiunilor e 0 fata de riscul fondurilor de investitii care e mai mare, nici nu se compara. SI NU, NU SUNT UNITATI DE FOND.
La inchiriere scoti un 6% pe an, aici iei peste 2% fara sa faci nimic.
Sunt si lichide, daca vrei banul inainte de 2 ani le dai pe bursa, in mod normal scoti principalul + dobanda la zi. Scade rau numai daca e razboi.
Normal la 2 ani primesti banul inapoi in cont bancar.

#17
f300

f300

  30k si ma duc

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 30,000
 • Înscris: 27.09.2008
Nu sint sub nici o forma comparabile cu fondurile, nu are rost discutia.

Lucrul cel mai important este ca sint in lei. Aluneca 4.3% leul in doi ani sau nu, asta-i intrebarea?

#18
bladhaund

bladhaund

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 18,049
 • Înscris: 20.07.2003

 Lup_Victor, on 07 iulie 2016 - 12:38, said:

In sfarsit,de mult trebuia statul sa faca asta,sa se finanteze de la populatie nu de la straini,pacat ca face din asta o editie limitata cand ar trebui sa fie o practica curenta.
Se putea si pana acum, dar prea putini cunoaste. Se puteau lua de pe piata secundara, asa cum se vor tranzactiona si acestea pe bursa. CEC oferea un astfel de serviciu.

Nu stiu insa de ce CEC nu e intermediar, cred ca au cele mai multe unitati in teritoriu.

 overseas, on 07 iulie 2016 - 13:29, said:

Riscul obligatiunilor e 0
Cu exceptia cazurilor de default, vezi Grecia.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

4 user(s) are reading this topic

1 members, 2 guests, 1 anonymous users

mstanciu

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate