Ce mancau romanii inainte de `89 (II)
Last Updated: Jan 09 2024 13:00, Started by
lucifer76
, Jul 26 2014 14:49
·
5
#1279
Posted 03 April 2018 - 10:24
Nu, tytysor, nu faceau, dar puteau (sau nu) sa inchida ochii, ca deh, o mina spala pe alta....
|
#1280
Posted 05 April 2018 - 08:03
Adica, tytysor, era interzis sa faci tuica "la televizor", era interzis sa tai vite...etc
Si erau penale.. Edited by diaconuliviu, 05 April 2018 - 08:03. |
#1281
Posted 14 April 2018 - 10:40
De pe facebook, pagina "Alimentara"
1) Din Almanah "Scînteia" 1968; 2) Faža unui calendar de buzunar din 1975. Almanah Scinteia 1968 12670297_548394061986938_7062009183584377462_n.jpg 134.92K 30 downloads Calendar de buzunrar (1975) fata 22405609_867390136753994_3114921496260493740_n.jpg 82.4K 26 downloads |
#1282
Posted 17 April 2018 - 10:16
Nu știu ce se mānca īnainte și sunt sigur cć māncarea era mai sćnćtoasć ca īn ziua de azi
|
#1284
Posted 17 April 2018 - 13:25
Daca stergi poza cu salata de papadie..(pardoooon, ma iertaaaati.."rucola" am vrut a zice...) te cred..
|
#1285
Posted 17 April 2018 - 13:36
De ce sa sterg poza cu salata? La mine acasa se facea salata din tot felul de vedeturi
Edited by WestPoint, 17 April 2018 - 13:36. |
#1287
Posted 17 April 2018 - 16:06
diaconuliviu, on 17 aprilie 2018 - 13:25, said:
Daca stergi poza cu salata de papadie.. sa-ti zic ceva de dulce , mi-am adus aminte de salata de untisor, balarie pe care o adunam din padurile de pe linia de centura, cind iesam primavara la adunat de brebenei si viorele .. o data a facut maica-mea si ciorba, cam cum este aia de loboda. desi nu sunt un fitofag (spanac, urzici, stevie, loboda - bleahhhh) aia chiar mi-a placut. |
#1288
Posted 17 April 2018 - 16:08
Leurda si hasmatuchi in Moldova . Acum e sezonul lor, asta seara am in meniu salata cu spanac si leurda.
|
|
#1289
Posted 23 April 2018 - 01:58
Găsite pe pinterest. Probabil sunt din anii '70, că în anii '80 cam slabe şanse să facă reclamă la restaurante, din motivele binecunoscute.
Scaune roşii precum în prima reclamă am visat într-o noapte când am visat un hotel stil vechi. Erau la modă pe atunci... https://forum.softpe...visat-un-hotel/ b3f94e9c7c580774f498b6e6580791b6.jpg 101.24K 15 downloads 1be185b67fd1bf4fefb6a4ae4cdff9e7.jpg 90.51K 15 downloads 917774a1f691653604a2f8388f587b79.jpg 83.28K 15 downloads Şi celebrele (pe atunci) vase emailate produse la Mediaş (firma există din interbelic) 8730bb3d38d38caca3773978715d469f.jpg 107.99K 15 downloads Edited by djl, 23 April 2018 - 02:04. |
#1290
Posted 23 April 2018 - 07:45
r_murphy, on 17 aprilie 2018 - 16:06, said:
sa-ti zic ceva de dulce , mi-am adus aminte de salata de untisor, balarie pe care o adunam din padurile de pe linia de centura, cind iesam primavara la adunat de brebenei si viorele .. o data a facut maica-mea si ciorba, cam cum este aia de loboda. desi nu sunt un fitofag (spanac, urzici, stevie, loboda - bleahhhh) aia chiar mi-a placut. La noi se minca macrisul, de regula ciorba. Noi, copiii il mincam crud. Oricit il stergeam aveam senzatia de nisip in gura (asta de la acidul oxalic). Atentie, din cauza acidului oxalic exista pericol de pietre la rinichi. De asemenea dragaveiul (pe care multi il confunda cu stevia. De fapt stevie i se spune de exemplu in zona lu' Dragnea. Nu e acelasi lucru, la noi stevia se da la porci. Si e cam amara). |
#1292
Posted 02 May 2018 - 21:54
lucifer76, on 28 ianuarie 2017 - 16:56, said: Nu se importa NIMIC, ce naiba sa puna in salam? Soia, poate, dar tampeniile din prezent lipseau. Mie asa o pofta de cremvusti cu mustar, dar de aia grosi, care pocnesc in gura cand ii mananci. Nu am mai gasit de ani buni asa ceva. Cand eram copil mancam crenvusti la greu, in timp ce astazi dupa 2-3 ma ingretosez desi la primul e ok. Am observat ca au prea multa grasime, gust afumat exagerat ori un gust puternic de parizer. Cu toate acestea parizerul daca il fierbi e ok, la fel cremvustii taiati sa iasa la fiert gustul acela scarbos. |
#1293
Posted 03 May 2018 - 10:16
Alora mai grosi de care zice lucifer le spunea "polonezi" (in zona SB le zicea "polish"-i).
Nu maninc toata ziua sa ma incarc de reziduuri, dar, ca reminescenta din copilarie am citeva: 1. Uneori iau 2 polonezi si ii maninc fierti cu mustar si piure de cartofi. 2. Nu mai iese ca nu mai e salamul ala dar, imi amintesc cu drag si pofta de acelasi piure cu salam prajit cu nitel sos - salamul ala care la prajit se transforma in "ciuperca"..se curba. 3. Cacao cu lapte veritabil + un colt de piine proaspata, uneori fierbinte. Nu maninc din astea des..o data la 2-3-4-5 luni, depinde de dispozitie. Dar mi-au ramas ca placeri... |
|
#1294
Posted 04 May 2018 - 12:47
Se consumau orice peste de parau, balta, oricat de mici, plus broaste, porumbei, turturici, ciori, vrabii, ...
Fazani, lisite, rate salbatice si ouale acestor pasari, plus iepuri de camp, eventual bursuci. Edited by Infinitty, 04 May 2018 - 12:51. |
#1295
Posted 04 May 2018 - 15:08
Pestele ala mic asa (e vorba de mreana 15-25 cm, "murgoi" sau "petrisori" - sa turbez de stiu de ce le spunea asa si care le e denumirea "oficiala", "moaca", "nisiparita"-un fel de tipar mic de vreo 8-15 cm, clean, mai rar pastrav) se pregateau functie de marime:
Aia mari, peste 10 cm se curatau clasic, taietura, etc. Se prajeau si se consumau cu eliminare de cap si sira. Aia mici, sub 10 cm..apasam cu degetul pe burta dinspre opercule spre coada, burta se spargea rapid, iesea continutul..spalat, prajit mincat cu totul. Undeva pe riul ala era o statie de pompare si filtrare apa. Pentru apa potabila. Cam de la 500m-1 km in amonte deja beam apa din riu. Nu circula lume, nu se aruncau gunoaie. Azi..nu as avea curaj sa beau apa din el decit poate la izvorul sau si 1 km mai in aval. Toti "orasenii" din tara veniti (si nu doar in zona mea, e generala treaba) isi pun corturile pe unde vor, se pisha unde vor, inclusiv in riu, isi lasa mizeria unde vor, inclusiv in riu. Revenind, ciori n-am auzit. Nici bursuci. Ca nu eram in salbaticie izolati si far' de alimente. De vrabii, turturele..am auzit. Ouale lor..nu, era pericol. Broaste (in speta picioarele) da, primavara. Asta pentru ca am avut noroc sa am in clasa o colega cu tata de origine italiana. Si ne-a adus, mincat, placut. Bureti (ciuperci) de ce gaseam: iuti (laptosi le spuneam), minatarci (hribi), galbiori (la noi le spunea "carnea gainii" de la culoarea galbena asemanatoare seului gainii), creasta cocosului, ZBIRCACI. Asta e un burete asemanator la forma cu cel iute dar de culoare cafenie iar laptele e dulce astringent. Se putea consuma crud iar buzele si dintii ti se faceau maro. Restul..pe plita sau, cazul iutarilor, rasol cu otet si ceapa (dupa vreo ora de la preparare se faceau un verde-bleu, ca piatra vinata, dar nu-i bai). Daca in plimbarile noastre de copii gaseam o vaca nepazita, mai beam si un lapte proaspat, nefiert. Nu, nu ne imbolnaveam, nu muream, nu pateam nimic, desi in burti aveam "carcalete" de prune, mere de vara, lapte, bureti. Poate o diaree unii dar fara complicatii. Daca ar fi dupa regulile de azi..aia nu, aia nu, aia nu nefiarta, aia nu nespalat indelung..ar trebui sa fim cu "pomana de 7 ani" facuta demult. Aveam grija doar in zonele unde stiam ca s-au facut stropiri de pomi. Acolo evitam sau cautam fintina (in care uneori gaseam serpisori si broaste - serpii nu agreaza mizeria, deci era un semn rural ca apa e OK) si spalam o leaca fructele. |
#1296
Posted 05 May 2018 - 13:18
diaconuliviu, on 05 aprilie 2018 - 08:03, said:
Adica, tytysor, era interzis sa faci tuica "la televizor", era interzis sa tai vite...etc Si erau penale.. Struguri pt vin toamna se aduceau în pieţe. Şi tata avea storcător, iar din boasca rămasă făcea tescovină. Nu făcea decît 4 damigene de vin fiecare de 50l. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users