Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Ceaun fonta,Ceaun de cupru,Ceaun inox
Last Updated: Apr 08 2023 07:13, Started by
mita72
, Mar 11 2010 20:56
·
0
#1
Posted 11 March 2010 - 20:56
Acum o luna mi-am cumparat un ceaun de fonta unul de cupru si unul de inox.
Cel de fonta l-am testat si este bestial.Problema este ca la cel de cupru(arama), unii spun ca este toxic daca faci mancare in el,alti spun ca este cel mai bun deoarece fiind din cupru(arama) distribuie caldura cel mai bine si mai uniform.Nu mai inteleg nimica. La cel de inox am inteles ca se prinde mancarea de el. Ori ma lamuriti ori nu-mi ramane decat sa le incerc. |
#2
Posted 11 March 2010 - 21:10
Cele mai bune sunt cele cu fund dublat - fie triplu capsulat cu aluminiu la mijloc, care imbraca putin si pe marginile vasului, fie macar cu fund dublat cu aluminiu foarte gros in exterior (cel putin 10mm), dar nu este destul de eficient daca nu urca si pe margini putin.
Aluminiul conduce caldura foarte bine, imediat dupa cupru, argint si aur, insa este toxic, motiv pt care trebuie utilizat doar la exterior, sau la mijloc in fundurile capsulate. Legat de materialul vasului care are contact cu mancarea, cafeaua, etc., pt. uz general este OK cel din INOX, dar perfectionistii gusturilor pot prefera un material si mai inert - inclusiv electrochimic - adica ceramica, sticla, sau macar oale cu interior smaltuit, eventual macar vase teflonate... Din pacate, vase smaltuite care au fund triplucapsulat sau cu aluminiu la exterior, sunt mai greu de gasit. Edited by loock, 11 March 2010 - 21:12. |
#3
Posted 11 March 2010 - 21:10
mita72, on 11th March 2010, 20:56, said: Acum o luna mi-am cumparat un ceaun de fonta unul de cupru si unul de inox. Cel de fonta l-am testat si este bestial.Problema este ca la cel de cupru(arama), unii spun ca este toxic daca faci mancare in el,alti spun ca este cel mai bun deoarece fiind din cupru(arama) distribuie caldura cel mai bine si mai uniform.Nu mai inteleg nimica. La cel de inox am inteles ca se prinde mancarea de el. Ori ma lamuriti ori nu-mi ramane decat sa le incerc. cel de cupru si eu stiu ca e toxic de inox am avut si l-am aruncat. intr-adevar se lipeste mancarea de el, mai ales daca vorbim de exemplu de cartofi prajiti. traiasca fonta! despre cupru: Simptomele de otrăvire cupru sunt foarte similare cu cele produse de arsenic. Fatal cases are generally terminated by convulsions, palsy, and insensibility. [ citation needed ] . Cazuri letale, în general, sunt reziliat de convulsii, paralizie, și insensibilitate. [Necesită citare]. The DRI Tolerable Upper Intake Level for adults of dietary copper from all sources is 10 mg/day [ citation needed ] . DRI tolerabilă superioare nivelului de admisie pentru adulți a cuprului alimentare din toate sursele este de 10 mg / zi [necesită citare]. In toxicity, copper can inhibit the enzyme dihydrophil hydratase, an enzyme involved in haemopoiesis and homeostasis. [ citation needed ] . În toxicitate, de cupru poate inhiba hydratase enzima dihydrophil, o enzimă implicată în haemopoiesis și homeostaziei. Când alimente acide sunt gătite în vase de cupru necăptușit, sau in vase căptușite în cazul în care a purtat prin mucoasa, sumele toxice din cupru poate lipitoare în produsele alimentare fiind gătite. [1]. This effect is exacerbated if the copper has corroded, creating reactive salts. [ 2 ] Many countries and states prohibit or restrict the sale of unlined copper cookware. Acest efect este exacerbată în cazul în care are de cupru corodate, crearea de săruri reactivă. [2] Multe țări și statele interzică sau să restricționeze vânzarea de vase de cupru necăptușit. (tradus aproximativ de google, mi-e lene sa traduc, daca e musai ma sacrific) |
#4
Posted 11 March 2010 - 21:36
Din cate i-mi aduc eu bine aminte, inainte se foloseau ibrice de cafea din cupru si nimeni nu a patit nimic ,ba mai mult se spunea ca ,cafeaua iese mai bine in astfel de ibric.
Pe de alta parte sunt si cazane de tuica facute din cupru.Poate tuica anihileaza toxicitatea!!! |
#5
Posted 11 March 2010 - 23:06
#6
Posted 11 March 2010 - 23:47
Daca te asiguri ca ai curatat bine vasul de cupru inainte de a-l folosi, nu e periculos. Cum zice zuv, oxidul e ala periculosul....si daca scapi de el, nu mai ai probleme.
Edited by richelieu, 11 March 2010 - 23:48. |
#7
Posted 12 March 2010 - 09:12
Mita72, cati litri are ceaunul de fonta si de unde l-ai cumparat?
Referitor la ceaunul de cupru si cel de inox, ar trebui sa le incerci. Cel de inox, ma gandesc ca e cel mai sanatos, nu stiu insa daca e si cel mai bun pentru a obtine o mancare gustoasa. Cel de cupru a fost facut si el cu un scop. S-ar putea sa fie folosit doar pentru anumite tipuri de mancaruri. Cine stie, poate fasolea la ceaun de cupru are un gust special :naughty: |
#8
Posted 12 March 2010 - 09:52
Creda-ma NOTKA ca am cautat dupa ceaune de fonta de mi-au sarit capacele.De vreo trei ani tot caut ceaune de fonta ,am fost in stare sa ma duc si la fier vechi.Am gasit unul acolo si pe langa faptul ca era prea mare(50litri) si ruginit cand am ajuns acasa mi-am dat seama ca era fisurat.
Acum cred ca mi-a pus Dumnezeu mana in cap,deoarece am gasit pe unii care vad tot felul de produse de genul asta ,exact ce-mi trebuia mie. N-am nr de telefon de la ei dar ii poti gasi pe internet la www.grataredegradina.ro Au o gramada de chesti acolo ceaune de fonta,inox,placi de granit inclusiv discuri de fonta etc. Ceaunul meu de fonta are 16 litri dar vezi ca au si alte capacitati cred eu ca de 7 si de 10 litri. Eu raman adeptul fontei deoarece am incercat tot felul de chesti dar cum iese mancarea pe fonta nu se compara cu nimic. Am luat totusi unul de cupru si unul de inox dar vezi si tu ce spune lumea:ba-i toxic ba nu-i toxic ba se prinde mancarea ba nu se prinde, in schimb la fonta nu ai nici o problema,singurul lucru care trebuie sa-l faci este sa-l ungi cu untura dupa ce-l folosesti. |
#9
Posted 12 March 2010 - 10:24
Si eu caut de o vreme un ceaun ceva mai mic. Are bunica-mea unul de fonta, dar e prea mare. Il folosea la fiert organele de la porc pentru toba si caltabosi. Mi-ar trebui unul cam de 10 -12 litri. M-am uitat pe site. S-ar putea sa gasesc ce-mi trebuie. Merci.
|
#10
Posted 12 March 2010 - 10:46
notka, on 12th March 2010, 10:24, said: Si eu caut de o vreme un ceaun ceva mai mic. Are bunica-mea unul de fonta, dar e prea mare. Il folosea la fiert organele de la porc pentru toba si caltabosi. Mi-ar trebui unul cam de 10 -12 litri. M-am uitat pe site. S-ar putea sa gasesc ce-mi trebuie. Merci. |
|
#11
Posted 12 March 2010 - 10:58
mikydude, on 12th March 2010, 10:46, said: Am gasit eu si am cumparat este bestial, exista un magazin unde sunt 2 modele de mare clasa, 1 pe la 80 ron si altul pe la 130 sau 180 oval pt. sarmale. Magazinul este cel suedez de mobila din Baneasa. Sunt foarte estetice si de firma, asa ca succese. |
#12
Posted 12 March 2010 - 11:00
notka, on 12th March 2010, 10:58, said: Mda, dar e in Bucuresti din pacate si momentan nu am drum pe acolo. Oricum, din toamna ma tot gandesc sa-mi iau unul si m-am decis sa-l iau la primavara (daca mai vine primavara). M-am saturat de gulas la cratita. Incerc si eu si soacramea tot felul de combinatii dar nu iasa ca la ceaun. Nu iasa nici macar ca la restaurant si aia tot la oala cred ca il fac. Apropo, care stie o reteta tare de gulas? |
#13
Posted 12 March 2010 - 11:16
#14
Posted 12 March 2010 - 11:38
Nu confundati ceaunul cu cratitele sau oalele
Intradevar si ceaunul este o oala mare dar cu fundul rotunjit si gura mai larga exact cum spunea Notka de ce tine minte el de la bunica-sa,si se foloseste in exteior(in aer liber) Cratita sau oala normala are fundul drept si are capacitati mai mici si se foloseste pe sau in cuptor. Exista ceaune de ex de peste care au diametrul fundului mai mare decat diametrul gurii astfel incat apa din ceaun nu se vaporizeaza in totalitate ci partial deoarece condenseaza pe pereti de sus ai ceaunului. Satisfactia maxima la ceaun este sa stai langa focul de la ceaun cu prieteni si sa depanezi amintiri gustand din cand in cand din gulas ,si bineinteles servind un pahar de vin rosu. Nu stiu de ce va complicati sa mergeti la unguri.Eu am studiat deja problema Am fost deja in Ungaria si pe langa fapul ca au aceleasi preturi ca cei de la www.grataredegradina.roo sa-i gasiti foarte greu sunt putini care vand ceaune de fonta.In plus daca vrei si reducere trebuie sa-ti iei vreo 20 bucati ,ce sa faci cu atatea? O sa gasiti mai mult emailate si de inox.Nu mai pun la socoteala transportul |
#15
Posted 12 March 2010 - 11:52
mita72, on 12th March 2010, 11:38, said: Nu stiu de ce va complicati sa mergeti la unguri.Eu am studiat deja problema Am fost deja in Ungaria si pe langa fapul ca au aceleasi preturi ca cei de la www.grataredegradina.roo sa-i gasiti foarte greu sunt putini care vand ceaune de fonta.In plus daca vrei si reducere trebuie sa-ti iei vreo 20 bucati ,ce sa faci cu atatea? O sa gasiti mai mult emailate si de inox.Nu mai pun la socoteala transportul |
|
#17
Posted 12 March 2010 - 12:19
#18
Posted 12 March 2010 - 12:21
Confera o alta distributie a caldurii , mai "lenta" si mai uniforma. Sunt bune pentru vita la piatra,(recomand antricot cu os, taiat mai gros gen Bisteca Napoletana) sau chiar peste...si de ce nu si alte carnuri, dar in general cele care se preteaza la preparare lenta.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users