Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...
 Ce gen de muzica este?

drepturile copiilor in numele ...

Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!
 Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!

La multi ani @beavis03!
 BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara
 

Ciresarii

- - - - -
  • Please log in to reply
201 replies to this topic

#163
Mondschein

Mondschein

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 766
  • Înscris: 13.09.2008
Multumesc, abancor, ca ne-ai divulgat orasul. Am descoperit acum topicul si, pe masura ce-l citeam, ma gandeam sa iti dau un pm ca sa te intreb. Era clar ca actiunea cartilor se desfasoara undeva in Moldova (de exemplu aluziile la Movilesti din vol. 2) dar eu am ramas cu ideea ca este o zona de deal. Eu vedeam ceva de genul Bacau-Roman-Birlad, o zona destul de plana, cu dealuri la orizont. Desi n-am mai citit de vreo 15 ani cartile, s-ar putea sa ma insel.
Mi se pare totusi ciudat, Cimpulung e in munte rau de tot, Chirita era de pe langa Birlad, mai degraba acolo as fi vazut locul lor natal.
Faptul ca pe o vedere din film este un anume loc nu implica neaparat plasarea in spatiu. Mai ales ca e si numele actorului pe vederea respectiva. Cel mai probabil pentru scena respectiva i s-a zis sa vina de acasa cu o vedere si i-o fi dat maica-sa o vedere primita de ea.
Am deschis acum scribd, Castelul fetei in alb, pentru a imi reimprospata amintirile: de la primele rinduri se vorbeste de zapuseala, moleseala, copiii merg la scalda, se foloseste termenul "mahalale", avem cismea in curtea scolii...
Nu o sa vezi nici unul din aceste elemente in orasul bucovinean Cimpulung, ci mai degraba in Moldova subcarpatica.
Si orasul din volumul 3, cel cu bilciul, roata norocului, nu-hotarat nu. Tanagrale la Gura Humorului? Bilci, iarmaroc? Cred ca prin "oraselul geaman" Chirita facea referire la un orasel de aceleasi dimensiuni, cu aceeasi liniste patriarhala...Orasele Ciresarilor sunt eminamente regatene, nu austriece.

Oricum, e clar ca nu sunt orase de pe harta tarii, asa cum nici pestera cu lacul subteran nu exista, asa cum castelul fetei in alb ar putea exista doar in Piatra Craiului, in muntii nostri (in nici un caz in Moldova). Asa cum nu cred ca e vorba de traversarea Postavarului in vol. 4 deoarece se vorbeste clar de un platou si sunt izolati de civilizatie, au coboriri mari cu schiurile. Trei Brazi si Poiana Secuilor sunt destul de aproape de drum.

Oricum, cartile sunt foarte bine scrise si pentru niste carti din anii '60 aluzia politica e aproape inexistenta. Am citit enorm de multa literatura pentru adolescenti in mai multe limbi si ma bazez pe acest lucru ca sa afirm ca Ciresarii sunt carti bine scrise, comparabile cu carti de referinta din alte literaturi. Si da, si literatura sovietica pentru copii/tineri are capodopere si nu e nici o rusine sa afirmi acest lucru. Si inclusiv Zola si-a politizat cartile si asta nu ii reduce genialitatea.

pentru Anjin', (la un an diferenta): memoria unui bunic deportat la Canal din cauza romanismului sau se cinsteste, printre altele, printr-o corecta utilizare a limbii romane, in toate aspectele ei. Si daca vrei sa judeci epoca respectiva, mai bine fa referinta la lecturi in domeniu sau la cea ce ti-au relatat ceilalti: pentru cei care au trait in perioada respectiva atati ani cati ai tu acum, parerile tale starnesc risul...sau nici macar...

Revenind la carti, ma bucur sa ma regasesc in postarile celor dinaintea mea. Faptul ca au fost carti care au influentat o generatie (sau mai multe) este graitor.  Ce imi aduc eu aminte: am citit cartile cind eram de virsta lui Tic si (ca toti cei de aici) eram oarecum vexat de libertatea lor de miscare, de maturitatea lor, de faptul ca eram constient ca in locul lor n-as fi reactionat la fel, ca n-as fi stiut cum sa reactionez...Im aduc aminte ca in primul volum isi masoara pasii, mi i-am masurat si eu si nu dadea...
Erau niste eroi. Au fost modele penttru generatiile noastre si nu vad de ce ne-am dezice de ei. Prin ei eu personal mi-am descoperit chemarea spre aventura, de care am avut mai apoi parte in viata de adult.

Oricum mi-ati luminat seara. Ma duc sa le citesc. Primele pagini de la vol. 2 si 3, pescuite acum pe scribd, nu imi par deloc desuete. Sunt scrise usor, alert, te capteaza. O sa caut si alte carti de-ale lui Chirita, nu stiam ca are si carti politiste.

Edited by Mondschein, 04 December 2010 - 22:25.


#164
AihaoAvaloh9

AihaoAvaloh9

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 221
  • Înscris: 16.08.2008
Sunt adolescent.Am luat acum ceva timp toate volumele din Ciresarii dar am citit doar primul volum.Celelalte asteapta sa le citesc.:))Mi-a placut foarte mult primul volum,aventuri,pozne,calatorie,adolescenti,probleme.E super cartea.E numai buna pentru adolescenti.
Cine a citit finalul?E trist sau fericit?:))

#165
ariciulica

ariciulica

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 05.12.2009
Ar mai fi multe de spus. Mi-am facut un pic de timp si am recitit cele 5 volume. Plus cam tot ce am putut gasi pe internet despre Constantin Chirita. Surprinzator, foarte putine lucruri se scriu despre el. Printre altele pe Wiki scrie ca a parasit tara inainte de 89 pentru a fi impreuna cu restul familiei. Cum sotia lui era de origine germana probabil copiii au emigrat. Tot de pe internet am aflat ca a avut 3 copii si probabil primii doi au folosit ca modele pentru ciresarii din cartile lui. Cel de-al treilea s-a nascut dupa aparitia cartilor dar nu m-ar mira sa aflu ca-l cheama Victor. Oricum altfel spus Ciresarii "originali" cred ca au emigrat de mult. Un sfarsit cam trist despre care nu se sopteste nici un cuvintel. Nu spun ca tot ce afirm eu aici ar fi adevarat 100% dar in urma cautarilor cam asta rezulta. Despre orase si personaje e clar ca autorul n-a folosit neaparat locuri (orase) si personaje autentice. Sunt multe lucruri care nu se leaga ca sa ne mai batem capul cu asta. Insa cu siguranta ca a avut Chirita ceva de la care a pornit. Eu cel putin inclin sa cred ca orasul ciresarilor ar fi fost Barladul, OK nu neaparat printr-o descriere exacta ci prin atmosfera lui. Cred ca deasltfel era si cel mai familiar oras al lui Chirita. De altfel in Wiki scrie citez: "A participat la toate manifestările culturale ale Liceului Gh. Roșca Codreanu și ale Bârladului". Acest liceu inclin sa cred ca este descris in vol 1 si spun asta fiindca vechimea liceului descrisa in carte corespunde cu vechimea liceului Codreanu (vezi pe Wiki  http://ro.wikipedia....C...din_BĂąrlad ) . In plus in Barlad exista chiar si o strada care se numeste strada Cireselor! Coincidenta sau nu toate aceste legaturi ma fac sa cred ca Barladul e cel mai aproape de descrierea lui Chirita. Cat despre orasul vecin, aici chiar n-am putut sa-mi dau seama la ce oras anume s-a gandit (daca a facut-o). Cei 4 ani de liceu petrecuti la Galati cred ca i-au folosit in descrierea ulterioara din ultimul volum cand Ciresarii merg prin delta. Si cam atat am gasit. Repet, surprinzator de putine informatii pentru un succes atat de mare cum a fost Ciresarii, in 1971 deja se publicasera aproape 1 milion de exemplare, citez conform criticului Alex Stefanescu: "Fiecare din cele cinci volume este reeditat, astfel încât în 1971 numărul total al exemplarelor din ciclul Cireșarilor aflate în bibliotecile particulare și publice românești se apropie de 1.000.000! Iar piața încă nu este saturată. În 1972, autorul revine cu o integrală Cireșarii: vol. I, Cavalerii florii de cireș (noul titlu al romanului Teroarea neagră), vol. II, Castelul fetei în alb, vol. III, Roata norocului, vol. IV, Aripi de zăpadă (noul titlu al romanului Teroarea albă), vol. V, Drum bun, cireșari! (ed. def., Buc., Alb.), care se vinde la fel de repede ca edițiile anterioare. Apoi, integrala însăși este retipărită în repetate rânduri (Buc., CR, 1976; Buc., CR, 1985 etc.) fără să acopere complet solicitările."
Mi-ar fi placut sa stiu mai multe dar probabil Chirita s-a ferit de publicitate iar succesul se pare nu l-a schimbat , cel putin asa se spune.
Dincolo de toate astea raman cartile ce vor mai fi gustate de cititori inca multi ani de acum incolo. Pentru ca doar asa se verifica valoarea, in timp!

#166
sakura_85

sakura_85

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 06.12.2009

View Postmeeho, on 28th November 2010, 00:00, said:

Pentru "Castelul fetei în alb" s-a filmat în comuna Dâmbovicioara, la Podu Dâmboviței.Pentru episodul al 2-lea, ?În peștera neagră?, filmările au fost realizate pentru exterioare la Peștera Urșilor și încă ceva interioare la televiziune.


Stiu de la tatal meu care era un pusti atunci, ca filmarile din oras sunt facute in Campulung Muscel, si a avut placerea sa faca cunostinta cu actorii. Chiar are autograful unuia dintre ei pe unul din volume. De altfel am recunoscut eu insami locuri din acest oras, iar pentru episodul 2 mi s-a parut ca e Manastirea Namaiesti, in scena cu biserica ce trebuia sa arate drumul, dar nu bag mana in foc.
Cat despre carte, intotdeauna am avut impresia ca sunt din acelasi oras cu filmarea, deoarece descrie anumite locuri care seamana cu zone din orasel, desi nu exista nici un cartier al ciresului.

Edited by sakura_85, 07 February 2011 - 23:16.


#167
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,088
  • Înscris: 07.07.2006
Vreau sa salut ultimele mesaje de aici, desi cu intirziere chiar si de 3 - 4 luni. Intr-adevar, ”anchetele” si argumentele de mai sus sint mai detaliate si mai solide decit micul meu ”excurs” care identifica orasele drept CLung si Gura Humorului. Singura necunoscuta e apropierea muntilor (in volumul 1 Ciresarii fac o zi pe jos pina in munti). Totusi treaba sta in picioare, fiind vorba de literatura - Chirita s-a inspirat din Birlad, doar ca l-a mutat la munte (ori la Piatra, ori la Onesti). Munti calcarosi ar fi prin zona Bicaz in Molddova, dar iarasi, fiind vorba de literatura, nimic nu il impiedia pe Chirita sa fi comasat toata Romania in jurul Birladului.

Interesant ce fenomen sint Ciresarii, desi, in anii 80, deja eram probabil ultima generatie care i-a mai apucat, ei deja isi traisera istoria (ma iau si dupa faptul ca, din generatia mea, putini i-au citit si sint fani). Asa ca sint curios generatiile actuale cum primesc cartea. Fii-mea (8 ani) a vazut citeva episoade la TV, pare interesata. Eu tin minte ca imi dorisem cartea, datorita povestirilor parintilor si a filmului varianta color dupa vol 1 vazut la Scala pe la 7 ani, asa ca, cind am primit cele 5 volume (editia 85, cumparate pe sub mina de ai mei), de Craciun, tin minte ca m-am bucurat ca de nustiuce (nici cind am primit un schibob din ala rusesc nu m-am bucurat asa) si m-am si intins sub brad si am inceput volumul 1. La prima lectura, avind in jur de 8 ani, bineinteles ca nu am inteles mare lucru (si vol 2, si 3, si 4, au intriga destul de complexa, tre sa citesti cu atentie), asa ca primele 5 sau 6 lecturi (pina spre 14 ani) mi-au tot provocat surprize, nu exista lectura noua sa nu imi reveleze ceva nou.

#168
[ady]

[ady]

    Hopeless Dreamer !

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,688
  • Înscris: 23.04.2006

View Postabancor, on 12th February 2011, 12:10, said:

Eu tin minte ca imi dorisem cartea, datorita povestirilor parintilor

Din acelasi motiv le-am citit si eu prin clasa a 5a sau sau a 6a. Aveam o editie mai veche, carpita de tata peste tot ca nu prea mai stateau paginile. Primul volum nu mi-a atras atentia asa de mult, dar incepand cu "Castelul fetei in alb" nu le-am mai putut da drumul. Ceva mai tarziu am gasit primele 2 volume reeditate. Aratau binisor si nu m-am putut abtine sa nu le cumpar. In clasa a 8a le-am imprumutat unei colege...si duse au fost. Am ramas tot cu editatia veche la care-am mai adaugat si eu un strat de banda de izolat.

#169
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,088
  • Înscris: 07.07.2006
Si mie mi-a pierdut un coleg vol 1 din editia 85. Am fost foarte ofticat, am facut intr-un tirziu rost de el, de fapt de una din primele editii, dar volumul era mai scurt, si fara insemnarile din caietul lui Victor (care apar in editia 85). Abia dupa 20 de ani (acum vreo 3 - 4 ani) am gasit, intreaga serie 85, in stare foarte buna, la un anticar, asa ca acum am de doua ori editia 85 (cu exceptia vol 1, pe care il am numai o data).

#170
vaxalbin

vaxalbin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 299
  • Înscris: 03.10.2007
ce carte, ce carte....
de cand ma stiu le tot citesc...
in faculatate (prin ani 80).... in fiecare sesiune, un examen - un volum..... si asa ajungeam sa (re)citesc un volum si de 5 - 6 ori pana ma apucam sa invat......
asa am facut in cei 6 ani de facultate (5 +1 bis)...
o citesti de o mie de ori si tot noua ti se pare, tot mai descoperi ceva nou....
(acum o citesc din nou, in format electronic la servici (sa nu vada sefu')...

#171
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,088
  • Înscris: 07.07.2006
Si eu imi aduc aminte ca citeam vol 4 in timp ce trebuia sa repet pentru bac, la romana. :D

#172
sakura_85

sakura_85

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 06.12.2009
[quote name='abancor' date='12th February 2011, 13:10' post='9458070']
Vreau sa salut ultimele mesaje de aici, desi cu intirziere chiar si de 3 - 4 luni. Intr-adevar, ”anchetele” si argumentele de mai sus sint mai detaliate si mai solide decit micul meu ”excurs” care identifica orasele drept CLung si Gura Humorului. Singura necunoscuta e apropierea muntilor (in volumul 1 Ciresarii fac o zi pe jos pina in munti). Totusi treaba sta in picioare, fiind vorba de literatura - Chirita s-a inspirat din Birlad, doar ca l-a mutat la munte (ori la Piatra, ori la Onesti). Munti calcarosi ar fi prin zona Bicaz in Molddova, dar iarasi, fiind vorba de literatura, nimic nu il impiedia pe Chirita sa fi comasat toata Romania in jurul Birladului.



Eu raman la parerea mea si anume ca orasul la care s-a gandit Chirita este Campulung Muscel din mai multe motive. 1 filmarea s-a facut in acest oras si mi se pare ciudat sa se gandeasca la un oras iar filmarea sa fie facuta in altul, mai ales ca din cate stiu Chirita a participat la regizarea filmului. Apoi mai am argumentele tatalui meu care s-a nascut si a crescut in Campulung si stie mai bine ca mine amanunte mai vechi; si el mi-a confirmat ca liceul la care se refera este Liceul Pedagogic din Campulung, unul din cele mai vechi din tara care avea pe vremea lui o curte imensa cu castani batrani si un ceas mare la intrare si in plus era singurul liceu din Campulung care avea paznic. Apoi este pomenita intr-unul din volume (Castelul fetei in alb) Strada Domneasca care exista intr-adevar in acest oras, Gradina Publica unde Dan si Tic incearca sa-i joace o festa Laurei dar ajung ei victimele fetei, in plus orasul este impartit in doua de un rau care se cheama Raul Targului si la care se face referire in primul volum cand se comenteaza necesitatea unei barci si locul de unde ar putea fi procurata. Peste rau erau la vremea respectiva 2 poduri de piatra mari pe care si in ziua de azi se circula cu masinile, iar muntii sunt aproape si probabil se poate ajunge pe jos intr-o zi avand in vedere ca cu masina se fac cam vreo 2 ore pana in Muntii Iezer sau Piatra Craiului (care este un masiv calcaros). Mai e si Leaota tot asa aproape...  Acesta ar fi al treilea argument. Banuiesc ca pe langa elementele reale, Chirita a adaugat si altele fictive inspirate probabil din orasul sau natal (stiu ca cineva a spus mai sus ca parca la Barlad ar fi un Cartier al Ciresului, ceea ce nu exista in Campalung). In plus, tot tata mi-a spus ca in apropiere de Campulung Muscel chiar exista un satuc numit Vulturesti, dar e foarte mic si nu prea se gaseste pe harta. Iar in zona aceasta a Campulungului, se organizeaza balciuri si in ziua de azi, dar in prezent tot mai rar si fara atmosfera si farmecul pe care le-am indragit si eu in copilarie.

Edited by sakura_85, 20 February 2011 - 23:01.


#173
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,088
  • Înscris: 07.07.2006
Singura problema ar fi ca Ciresarii sint moldoveni (reiese din dialoguri). Si istoria Vulturestiului la fel - documentul de pe vremea lui Ieremia Movila (domnitor moldovean). Dar, iarasi zic, fiind vorba de fictiune, nu e nimic imposibil - a imaginat geografia Cimpulungului, dar l-a plasat in Moldova.

Edited by abancor, 21 February 2011 - 12:44.


#174
money_geld

money_geld

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 656
  • Înscris: 30.01.2011

View Postabancor, on 21st February 2011, 12:43, said:

Singura problema ar fi ca Ciresarii sint moldoveni (reiese din dialoguri).
Si asta e o problema?  :confuzzled:

#175
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,088
  • Înscris: 07.07.2006
Pai daca vrei sa ii plasezi in Cimpulung Muscel da! Citeste toata discutia ca sa vezi la ce ne referim.

#176
sakura_85

sakura_85

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 06.12.2009

View Postabancor, on 21st February 2011, 13:43, said:

Singura problema ar fi ca Ciresarii sint moldoveni (reiese din dialoguri). Si istoria Vulturestiului la fel - documentul de pe vremea lui Ieremia Movila (domnitor moldovean). Dar, iarasi zic, fiind vorba de fictiune, nu e nimic imposibil - a imaginat geografia Cimpulungului, dar l-a plasat in Moldova.


Nu m-am gandit niciodata ca Ciresarii ar fi moldoveni, caci limbajul lor nu mi s-a parut specific moldovean. Dar daca stau sa ma gandesc acum poate ca ai dreptate. De ce sa fi gasit ei un document despre ascunzatoarea unui domnitor moldovean intr-un sat argesean? Dar fiind fictiune orice se poate. A fost o perioada in copilaria mea cand imi cream scenarii in minte cand ma plictiseam ca sa treaca mai usor timpul si intotdeauna porneam de la ceva familiar si imbinam zone dragi mie dar care se gaseau in zone total diferite. Poate ca Chirita a facut cam acelasi lucru. Dupa cum spuneam, chiar Campulungul atat de bine descris in roman totusi primeste elemente imaginare care nu se gasesc in realitate (vezi Cartierul Ciresului despre care am amintit intr-un post anterior). Poate ca orasul i s-a parut lui Chirita cadrul potrivit si i-a adus completarile necesare pentru a se potrivi si mai bine cu ceea ce si-a imaginat el cand a creat povestea. Si astfel a imbinat mai multe zone geografice. Oricum ar fi rezultatul a fost extraordinar, de vreme ce si acum dupa 13 ani de cand am citit cartea tot imi face placere sa mai recitesc pasaje si sa vorbesc despre ea. Si se pare ca nu sunt singura :)

#177
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,088
  • Înscris: 07.07.2006
Exact asta zic si eu, poti compune, din cadre departate geografic, un decor pentru o fictiune, fara oprelisti.

Nici mie nu mi-a sarit in ochi limbajul Ciresarilor ca moldovenesc decit tirziu, si numai dupa anumite nuante. Din pacate nu pot da exemple, nu mai stiu ce anume mi-a atras atentia.

#178
sakura_85

sakura_85

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 06.12.2009

View Postabancor, on 6th March 2011, 12:18, said:

Nici mie nu mi-a sarit in ochi limbajul Ciresarilor ca moldovenesc decit tirziu, si numai dupa anumite nuante. Din pacate nu pot da exemple, nu mai stiu ce anume mi-a atras atentia.


De fapt ciresarii nu folosesc un limbaj regional. Desi mai spun uneori "oleaca", asta nu este o dovada ca sunt moldoveni, deoarece acest cuvant se foloseste si in alte regiuni. Insa taranii sau alte personaje mai putin "scolite" care apar de-a lungul actiunii au un limbaj regional care aduce a moldoveni. De exemplu, la Vulturesti spuneau "copchii" in loc de "copii" si altele. Eu nefiind moldoveanca nu mi-am dat seama, dar mi-a spus mama, care avea o matusa moldoveanca, ca este specific acestei regiuni. Ma gandesc ca poate asta ti-a atras si tie atentia atunci  ;)

#179
florin3531

florin3531

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 06.11.2009
Buna! Pentru toti Ciresarii. Cei care vor sa revada serialul din 1972, o pot face in zilele astea pe TVR Cluj, la ora 20.00. TVR Cluj e transmisFTA pe satelitul Eutelsat W2, 15,9 E. De asemenea, se gasespe pe torenti, dar calitatea imaginii e foarte slaba. iata unde s-a filmat serialul, episoadele cu pestera, langa Campulun Muscel, unde se facea ARO, o spune chiar regizorul, Andrei Blaier, iar interioarele in studiourile TVR. In interviul publicat de Jurnalul national, regizorul descrie cu emotie momentele petrecute alaturi de actorii neprofesionisti din rolurile principale, Vizitand, dupa 38 de ani de la filmari, pestera aceea, unde gaseste suportii montati pe pereti pentru sustinerea microfoanelor. Acest lucru l-a emotionat profund, dar si pe mine la fel, mai ales ca nu mai stie nici dansul nimic despre cei ce au jucat in film! iata ce am reusit sa aflu despe ei. O fata s-a maritat si a plecat in Franta(banuiesc ca cea care o juca pe scumpa Maria, de care eu sunt indragostit de mai mult de treizeci de ani, dar nu sunt sigur daca aia e). Cea care o juca pe Lucia s-a facut doctor, se pare, iar cel care l-a jucat pe Ionel, a devenit inginer, a emigrat in SUA, dar s-a reintors in ultimi ani in Bucuresti. Cat despre ceilalti, nu am reusit sa aflu nimic, la fel ca domnul Andrei Blaier. Imi pare rau ca nu am mai gasit nimic, pe nici un site, despre dansii. Totusi, Andrei Blaier i-a mai distribuit pe cei 5 sau 6 din ei si in alte filme ale sale. Exemplu, "Ilustrate cu flori de camp", 1974, care se poate vedea tot in zilele astea, sambata, 22 octombrie 2011, la ora 22.00, pe TVR 3. Iar muzica lui Radu Serban, este absolut superba, foarte nostalica, te emotioneaza pana la lacrimi. Este in spiritul ultimului volum, "Drum bun, ciresari", foarte romantic si trist, de  despartiere, parca definitiva.

Cat despre ilustrata din episodul 6, nu lamureste mare lucru, scrie doar Campulung, deci pot fi mai multe orase. este adresata lui Tania Boros, prietena lui....( Tic?), din Bucuresti. Iar pe ilustrata, este castelul Bran dar sunt trei pete albe pe poza, pentru recunoastere dificila. NUmele de familie e acelasi cu al interpretului lui Tic, Alexandru Boros, poate fi din arhiva personala a acestuia. Posibil ca Tania Boros sa fie mama lui Alexandru in realitate. Este  foarte posibil sa fie Campulung Muscel, cum scriu si alti utilizatori pe acest site.

Edited by florin3531, 21 October 2011 - 22:33.


#180
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Buna. Ma alatur si eu celor care indragesc si care au fost fascinati toata copilaria de aventurile ciresarilor. Am citit si recitit de cel putin 10 ori aventurile lor, si la fiecare recitire descopar lucruri noi, ceea ce face scrierea lui Chirita foarte proaspata in mintea mea.

Banuiesc ca nu e nimic nou in ce zic, dar in vol. 4, de fapt Binaia si Susteni sunt doua localitati cunoscute azi sub acelasi nume, dar cu prima litera schimbata intre ele. Cat despre faptul de a fi moldoveni la origine, nu mi s-a parut dupa limbaj niciodata. Nu ca ar fi un lucru rau sau bun.

Iar personajul masculin cu care m-am indentificat ramane Tic, desi probabil doar din cauza varstei la care am facut cunostinta cu Ciresarii, exact la varsta lui.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate