Salt la conținut

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare telefon 900-950

Nivel de trai

Semnal bun da'... prost

De ce statiile de radio FM nu ren...
 Pe unde pot sa gasesc statistici ...

Este reconditionat acest laptop?

Prelungire fire electrice

Amintiri despre satelit si retran...
 Care este cel mai bun mod de a pr...

Recomandare centrala termica apar...

samsung Xcover 5 Nu mai vrea

Telefon de budget pentru filme 10...
 Recomandare serviciu / firma recu...

La mulți ani @Piniuli!

Pret inghetata corso kaufland?

La multi ani @Constantin si Elena...
 

Ciresarii

- - - - -
  • Vă rugăm să vă autentificați pentru a răspunde
201 răspunsuri în acest subiect

#127
micul_licurici

micul_licurici

    Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 353
  • Înscris: 05.09.2008

View Postmicul_licurici, on Sep 28 2008, 16:23, said:

Uite cum mi-am amintit de copilarie. Tin minte ca cel mai mult mi-a placut vol 1 "Cavalerii florii de cires", (asta era cel cu Sergiu si Pompilica, nu?) si "Aripi de zapada". Mi-a placut si "Drum bun ciresari" (fiind singurul volum a carui actiune se petrece la mare). Ce tot vorbiti voi de Epilog? Nu mai tin minte aproape nimic. Ce ciudat. Parca Ursu moare... sau ma insel?

Nu-mi vine sa cred ce mult i-am adorat si cum nu mai tin minte decat vag, anumite lucruri. Personajul meu preferat era Ursu.
Ce tampenie! Dupa 17 ani am recitit epilogul si intr-adevar nu moare nimeni! De unde mi-o fi venit ideea ca moare Ursu? Si mai era si personajul meu preferat! L-am ucis in imaginatie!

#128
softpedic

softpedic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.243
  • Înscris: 10.07.2007

View Postistocescu, on Oct 10 2008, 00:08, said:

Si eu am citit "Ciresarii"! Romanul copilariei mele! (Desigur, etapa a II-a)
Celor ce nu au citit - sa-l citeasca!
Dati-le copiilor si nepotilor dvs sa citeasca cartile ce ne-au mangaiat sufletul in trecut! Ar fi pacat ca ei sa nu acceada la aceasta valoare!
Numai bine!
Orice copil ar trebui sa citeasca La Medeleni, Ciresarii si Toate pinzele sus !

#129
wanna-fly

wanna-fly

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 66
  • Înscris: 04.01.2009
Daaaaaaaaa, Cerisarii sunt cei mai tari. Volumul "aripi de zapada" mi-a placut cel mai mult. Si ca personaj, da, cred ca Dan :D:D Of, ce-as vrea sa fie reali si sa fim prieteni :D

#130
silent_scream

silent_scream

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 44
  • Înscris: 06.01.2009

View Postsoftpedic, on Oct 16 2008, 15:16, said:

Orice copil ar trebui sa citeasca La Medeleni, Ciresarii si Toate pinzele sus !
subscriu

#131
Mircel

Mircel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.427
  • Înscris: 01.10.2005
Sper sa mearga upload-area!

Fișiere atașate


Editat de Mircel, 08 ianuarie 2009 - 23:33.


#132
Mircel

Mircel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 5.427
  • Înscris: 01.10.2005
Fișier atașat  Drum_bun__ciresari.zip   850,75K   58 download-uri

#133
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 8.877
  • Înscris: 11.12.2006
Iti multumesc in numele "goangei" mele.

#134
Astrul

Astrul

    PHD in fiare si betoane

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 15.578
  • Înscris: 10.05.2007
Eram la bunici, aveam cred ca 7 sau 8 ani, mi-a dat mama intr-o seara o carte cu coperti verzi "Castelul fetei in alb", m-a pus sa o citesc cu voce tare. Dupa jumatate de ora a adormit pe canapea...eu am ramas pana noaptea tarziu....prima mea carte citita, primele volume mancate de vreo 25 de ori. N-am preferinte, toate au fost superbe.
Cred ca sunt niste volume cu care iti poti incepe viata "literara".
Cat de repede se scurge timpul..

#135
DoraL

DoraL

    New Member

  • Grup: Members
  • Mesaje: 1
  • Înscris: 08.02.2009

View Post1109unique, on Feb 20 2006, 11:25, said:

ah, ce dor mi-e de Ciresari. pacat ca generatiile care vin se afunda tot mai mult in d'alde harry potter. bunicul a fost bun prieten cu c. chirita, asa ca ma laud ca i-am citit cu autograf :D


Si pentru mine,Ciresarii au fost una din cele mai minunate carti ale copilariei mele. Pacat ca nu s-a gindit bunicul sa-l convinga  pe domnul Chirita sa mai scrie vre-o citeva volume. Lol! Sint sigura ca Ciresarii nu s-ar fi suparat nici un pic sa mai participe in vre-o citeva aventuri! Si o data cu ei, si noi...

#136
Anjin`

Anjin`

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.160
  • Înscris: 10.05.2005
Si eu am citit ciresarii cand eram in clasa a cincea, dupa felul in care vorbeau parintii mei despre asta mi-am dat seama ca  un moment importnt in viata omului, cam ca la catolici and implinesc 12 ani sau asa ceva. Tata povestea ca a recitit recitit seria de mai multe ori...
Prima oara mi-a placut enorm, a doua oara mi-a placut, dar pana in liceu mi s-a parut groaznic, lasa ca nu e C.Chirita vreun cotitor de istorie literara, ce m-a secat pe mine a fost altceva, personajul cu care ma identificam eu era Ionel, ca uite cel mai bun efort al meu nu era destul, si Ursu era victima sistemului de invatamnt de kkt si pot sa mai zic multe dar...
Expresul Negru? cum indrazniti domnule Chirita? Ciresarii sunt o carte scrisa stiti voi cand si a avut urmari...
Ma jeneaza ciresarii pentru ca e o carte despre premianti, si nu am fost, si e frumos si bine ce scrie acolo atat doar ca ma kk pe idealul comunist, pastele si pamatufu ma-sii cum zicea tractoristul din castelul fetei in alb. Ca tot veni vorba voua v-a placut cum inghit copii faza de la sfarsit, a fost o gluma , stiti eu poate am leziuni pe creier? dupa ce ursu inghitise spirt si venin si tic era sa moara?!
In fine ca tot veni vorba si de toate panzele sus vroiam sa zic , bineinteles mi-a placut enorm dar afland ca de fapt Julius Popper a fost si inginer si cautator de aur si explorator si roman si bineinteles evreu mi-ar fi placut sa fie si putin mai altfel si cartea aia, dar il iert pe  Radu Tudoran ca macar a pus pe acelasi harb de corabie un turc si un soldat de la '77...

Editat de Anjin`, 04 martie 2009 - 02:14.


#137
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 8.877
  • Înscris: 11.12.2006
Anjin`
Unde vezi idealuri comuniste in acesta carte? Chiar, cati ani dta si cati ai trait sub comunisti, de vorbesti de "binefacerile " lor? Ca sa nu ma acuzi ca nu stiu de ce vorbesc, in dec'89 aveam deja 26 de ani. Si ma angasasem imediat dupa ce am terminat liceul, faceam facultate la seral, asa ca vorbesc din experienta frigului, a "taieri" curentului, a cozilor si a 2 ore la tv..
Si apropos de indoctrinare, ce exemple de copii vroia sa dea? De aurolaci sau de plozi ai manelarilor?
Te rog sa imi reamintesti cati si care dintre ciresari au fost premianti si la ce materii.
Ma rog, cativa ani am fost si eu printre premiantii clasei, dar dupa ce mi-a trecut cheful,  -chestia e discutabila- nu am plans de complexul lipsei lor. Asa cum nu sufeream ca nu sunt boxer ca Ursu, etc. Pur si simplu nu imi doream asta, asa ca nu vedeam de ce sa plang ca nu sunt ca el/ei..
Extrem de sincer recunosc ca habar cine a fost a fost "Expresul Negru" si de ce il acuzati pe CC. Povestiti-mi ce urmari au avut cartile cu Chirita. Pe mine in afara ca m-au bine dispus, datorita "si canta zeita mania ce aprinse pe Ahile Pleianu'" m-am indreptat spre Homer, am descris faza asta in postarile anterioare...

Poper stiam cine a facut. Nu stiam ca era evreu dar acest fapt ma lasa absolut indiferent. Chiar a ajuns sa ma enerveze atata "political corect". Ajunge la fel ca drepturile homsexualilor. Treaba lor ce fac, dar daca ma agreseazi mereu cu chestia asta incepi sa devi anti..

In alta ordine de idei, sa pui de 2 ori cuvantul kk intr-o postare despre mi se pare cel putin o lipsa de imaginatie in exprimare. De efectul stilistic nu mai discut.

#138
Pazvante

Pazvante

    Active Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 1.938
  • Înscris: 31.10.2008

View PostAnjin`, on Mar 4 2009, 02:12, said:

dar il iert pe  Radu Tudoran ca macar a pus pe acelasi harb de corabie un turc si un soldat de la '77...
Jean Constantit este tigan, nu turc! chiar daca este din c-ta...

#139
Anjin`

Anjin`

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.160
  • Înscris: 10.05.2005
Ok filmul nu l-am vazut, amuzant comentariul totusi. Ismail era turcul cred ca pe soldat il chema irimia varul lui haralambie cred...mai era si un grec, pilotul sau cum ii spune.
In legatura cu sistemul comunist daca despre asta vorbim eu m-am nascut in 85, si m-as simti mai bine daca ati folosi un ton mai putin formal .
Imi aduc aminte cum mergea bunu sa doarma la coada la butelii dar imi aduc aminte de altceva si anume cum m-am lansat intr-o "cuvantare" la 4 ani , reproducand, spontan probabil diverse fraze si expreii de ale lui Ceausescu, in frig am stat si eu, cand eram mic eram  foarte foarte des bolnav. Hai sa nu ne batem in amintiri proaste ca  niciodata nu stii al cui bunic a fost la canal sau la aiud ok?
Ce ma deranja pe mine era ca spionii aia pe care ii demascau ei cum ar fi vanatorul cu barca pneumatica (ala era expresul negru) erau oameni pe care azi ii respect si poate cititnd cartea aia si auzind numai propaganda comunista as fi vrut sa-i urasc. Poate nu va aduceti aminte dar barbosul care locuia in pestera si care fusese parasutat in romania(!) zice...eu am fugit cand tara asta era in ruina, acum eu sunt ruina.
Da aici as zice ca sunt un exemplu bun, ca de atatea manele si prostie aproape toti suntem atinsi, valorile care ...sunt bune(adica ale mele dar..) nu sunt promovate cum trebuie azi.
Premianti cred ca erau aproape toti Victor(matematica) in mod special si Ionel(chimie si fizica cred) era complexat ca nu iesea mai sus de locul doi. Tic ajungea pe locul 3 la el in clasa, ar fi putut sa obtina rezultate mai bune dar isi petrecea mult timp urmarindu-i pe prietenii Mariei(scrie asta in carte volI nu inventez).Lucia cred ca e clar ca era premianta...
Pai si eu am fost putin de tot premiant si pe urma am fost la un liceu foarte un unde eram pe la mijloc, iar ce se promova acolo si de profeori si era receptionat de toata lumea era dezvoltarea personala, si performanta mai ales la materiile pentru care aveai inclinatie sunt sigur ca si pe cremea marelui C era la fel, de ce era idealul lor sa fii premiantu vietii n-am inteles si nici nu am inteles de ce pompilica si codobatura care aveau caractere rele erau si slabi la scoala? Eu nu cred ca e deloc asa si mi-a adus aminte de colegi de ai mei foarte inteligenti pentru care sistemul de invatamant a lucrat foarte prost aia m-a scos din sarite. Poate ai dreptate nu trebuia sa promoveze chiulul dar dupa mine nici sa-i faca paria nu era bine.
Cu Ursu...o chestie care au facut-o bine comunistii a fost cu sportul, oricine era tata , puteai sa te bucuri de aceleasi facilitati sportive, puteai sa mergi la munte la mare cu echipa, super tare.
Si pe mine m-au binedispus ce m-a intristat si m-a dezamagit mai tarziu cred ca am explicat, urmari...cred va referiti la mine, ei bine sper ca nu mi-au lasat nu stiu ce cicatrici emotionale sau alte expresii pe care nu le pricep dar ce ma deranja pe mine era ca mi se parea o reprezentare a bucuriei de a fi copil in perioada in care e plasata actiunea, si ma irita ca nu e nici un nor pe cerul lor, nimeni cu rude deportate arestate (exagerez nu?) ok nimeni care sa nu fie fericit cand face totul bine, in afara de dragoste... chiar nimeni?
Mda poate aveti putina dreptate ma cam ia valul, parca eu as fi cenzorul revoluionar, dar in capul meu pot sa fiu si Napoleon de vreau...
Nu il acuz in nici un caz pe Radu tudoran de antisemitism xenofobie sau alte tampenii am avut bucuria sa citesc si alte carti de ale lui, si imi place foarte mult v-am spus, felul cum pe vaporul ala se incarca atatea feluri de oameni , e si o Romanie despre care nu se mai vorbeste, cu toate natiile imperiului , ca in braila lui Istrati...
Si parintii mei stia de Poper, eu cred ca am aflatu ultimul, mi-a placut foarte mult sa aflu cum am avut si noi un explorator, Isabela l-a avut pe Columb Elisabeta l-a avut pe Poper, si nu cred ca vreun argonaut l-a depasit cu ceva. Si el l-a spart in doua, a facut unu bun si unu Martin Strickland, lacomia ne va ucide pe toti....Mie mi-a placut ca era evreu si a traversat lumea, si a ajuns la aur pana la urma, parca confima stereotipul...

Editat de Anjin`, 06 martie 2009 - 07:16.


#140
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 10.100
  • Înscris: 07.07.2006
Ideile comunistoide sint in primul volum, care a si fost scris, initial, ca si carte de sine statatoare, in anii 60, cind se scirau des volume cu pionieri si alte asemenea. Cind l-a rescris a cautat sa estompeze citeva dintre idei, sau sa le faca pierdute. Desi sint de acord ca ramine prezentarea "malefica" a partizanilor, elemente decadente si antirevolutionare.

Si in ultimul uzeaza nitel de pionieri, tabere si concursuri pionieresti si faca ceva propaganda litoralului si modului in care a inflorit.

Ramine totusi destula substanta. Multa. E departe de a fi propaganda comunista gen Mircea Sintimbreanu, Gica Iutes, Irimie Straut si altii ale caror nume nu mi le amintesc de pe cartile de schite despre pionieri si soimi. Bine, poate Mircea Sintimbreanu nu merita amestecat cu ailalti, nu vehicula idei neaparat comuniste, ironiza chiulul si chestii valabile in orice orinduire.

#141
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.432
  • Înscris: 14.09.2008

View PostAnjin`, on Mar 6 2009, 07:13, said:

ma irita ca nu e nici un nor pe cerul lor, nimeni cu rude deportate arestate (exagerez nu?) ok nimeni care sa nu fie fericit cand face totul bine, in afara de dragoste... chiar nimeni?


poate daca era scrisa-n alta limba si fireste, publicata-n alta parte  :D

ultima parte a frazei inca incerc s-o deslusesc.

#142
Anjin`

Anjin`

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 2.160
  • Înscris: 10.05.2005

View Postcharme, on Mar 8 2009, 23:52, said:

poate daca era scrisa-n alta limba si fireste, publicata-n alta parte  :D

ultima parte a frazei inca incerc s-o deslusesc.
Mie mi se parea relativ coerenta asa ca nu-mi place dar :
Ciresarii, fac bine, si ajung bine salveaza oameni se bat cu lupi, lupta pentru adevar si dreptae si totul le iese bine, chiar si in situatia tampita din castelul fetei in alb. Imi pare rau, o fi povestea frumoasa dar nu are prea mult sens dupa mine.
Pompilica si codobatura sunt chiulangii si oameni de nimica si mai si iau bataie ca fumeaza in camera fratelui unuia din ei. Ciresarii de ce nu fumeaza? (stiu ma intind)
Ursu e el sportiv dar ai vazut ca la sfarsitul orei profu ala cu perceptii extrasenzoriale il dibuie si ii pune legendara intrebare la care-i raspunsesera toti bine. Faimosul pariu, care merge si de data asta. Nu zic e frumos dar ma enerveaza.
Singurul fraier e matematicianul de viitor care cu lucrarea lui de teza completeaza un capitol de matematica care ar fi ramas infirm si pe urma il calca o dacie. Macar atat.
Bine si ar mai fi ticusor care nu mai stiu cand il corecteaza pe un suplinitor, si apare la directiune pe tema asta,si scapa, ceea ce e de rahat ca experienta mea imi spune ca profii se apara unu pe altu ca mafiotii cum fac si elevii.
Ce nu-mi place e senzatia ca o vointa divina te protejaza si tu trebuie numa sa faci bine si atunci primesti bine, da-i dracu pe aia care nu-s prieteni cu noi, prinde-i pe dezertori, glorie patriei si ei aveau schiuri metalice sau cum? Titaniu? Productie sovietica? firar eu stiu alte povesti cu ce schiuri iti luai atunci. Si victor taranii nostri sunt cu oua lapte nu cu conserve, stia el toti taranii? Aparat morse cu care poti sa transmiti pe luna my ass.

Editat de Anjin`, 09 martie 2009 - 07:26.


#143
Prien

Prien

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 8.877
  • Înscris: 11.12.2006
In legatura cu sistemul comunist daca despre asta vorbim eu m-am nascut in 85,
Dupa cum am mai scris eu m-am nascut in 63' asa ca prabusirea comunismului aveam 26 de ani din care 8 ca angajat ..De aia cred ca amintirile mele sunt clar diferite de ale dumitale, care aveai doar 5.....
si m-as simti mai bine daca ati folosi un ton mai putin formal .
Se vede clar ca nu sunt de acord cu o parte din ce ati scris. Dar imi place modul de formulare si logica. De aceea folosesc plurarul, in semn de respect. Sunteti printre putini -din pacate- care au curajul sa isi expuna . de vedere -contra- si sa si-l argumenteze.
Repet, nu sunt de acord cu ideile despre comunism in Ciresarii. Nu asta e esenta cartii si faptul ca exista trebuie tratat cu mai putina incrancenare. La o adica asta a fost epoca si orice scriitor care dorea sa isi publice lucrarea trebuia sa mai ia si o lingurita de....Dar "cramponarea" de comunism e echivalentul cu a nu vedea padurea din cauza copacilor. Iar "Ciresari" au ramas ca o carte cel putin draguta in ciuda "soparlelor"...
"Ciresarii, fac bine, si ajung bine salveaza oameni se bat cu lupi, lupta pentru adevar si dreptae si totul le iese bine, chiar si in situatia tampita...Imi pare rau, o fi povestea frumoasa dar nu are prea mult sens dupa mine."
Daca scoti cuvantul Ciresarii si il inlocuiesti cu Super man/wife e mai bine? Stau sa ma intreb "Cate milioane de filme s-or fi facut dupa reteta asta si de unde o proveni cuvantul happyend" ca romanescul iarba fiarelor ca sa nu il atinga glontul e cam greu de tradus...
Iar logica si cinematografia sunt totusi niste concepte cel putin discutabile, ca sa nu zic ca uneori se cam opun...
Sa nu uitam ca Ciresarii totusi s-a dorit o carte pt tineret. Ce model vroiai sa dea?
PS. Off topic. Crede-ma, se poate transmite folosind luna- satelitul pamantului- ca reflector. Radiomatorii numesc asta EME (Earth Moon Earth). Ask Google, de ex http://www.yo2kbq.ro...AMU/EME?v=l8x...

Editat de Prien, 09 martie 2009 - 12:20.


#144
monokeros

monokeros

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Mesaje: 3.074
  • Înscris: 11.11.2003
Cred ca Chirita n-a vrut in nici un fel sa faca propaganda regimului de atunci, ci s-a simtit obligat de atmosfera vremii sa faca concesiile necesare. Politica uneori in cazul scriitorilor cam asta si era: nu-i cenzurau explicit, nici macar nu le ziceau pe fata ceva, dar era intretinuta atmosfera ca fara anume concesii la politic pur si simplu nu publici. Ca urmare unii scriitori faceau de bunavoie "ce trebuia" ca sa dea bine la tovarasii cu propaganda. Comparand cu scrieri de politruci autentici (mai poate citi cineva azi Paul Everac?) cred ca la Constantin Chirita vorbim de un talent autentic de scriitor si de minime "cosmetizari". De observat ca lipseste o buna parte din limba de lemn, oamenii se adreseaza normal unul altuia, pe ici pe colo se foloseste "domnule" si "doamna" in locul clasicilor "tovaraseli" si chiar descrierile unor situatii "oficiale" sunt de cele mai multe ori cu conotatii umoristice. Copiii au clisee de "adolescenti ai sistemului" dar in fond toti adolescentii exagereaza cu "role modelling" (sic!). Poate mai putin fireasca e prezenta absentei sexualitatii, exceptand eterate si romantice scene care n-au clar nimic de-a face cu fierberile hormonale ale pustimii.
Altfel cartile au actiune, nerv, descrieri frumoase, personaje bine construite. Frazarea e estetica si destul de variata, desi pe alocuri exista clisee (acelasi gen, dar mai siropos si cu clisee mai marcate a practicat Ionel Teodoreanu in seria "La Medeleni").
Una peste alta cartile sunt bune si eu cred ca se pot citi cu placere si azi, chiar daca pustimea de azi va fi socata de primitivismul "gadget-urilor" si "generatia ipod" le socoate probabil "rasuflate".
Filmul a fost dupa parerea mea mai slab decat cartea, desi distributia era bunicica.
Nu cred ca i se poate pune seriei Ciresarii eticheta de roman ideologic scris ca sa "mobilizeze" generatia pustimii la cliseele regimului. Cred ca efortul de a face un roman mai fara varsta, desi nu e cu rezultate perfecte, merita o apreciere pozitiva. Copiii spre adolescenta sunt idealisti, exploratori, dramatizeaza conflictele cu realitatea. Asta e oricand o tema simpatica.

Daca puneti treaba in context mai larg, ganditi-va ce penibile sunt uneori serialele occidentale cu teenageri boyscouts si eroi mirobolanti. Sigur, nu-s clisee comuniste, dar sunt la fel de jenante. La faza asta Ciresarii chiar merita o nota buna.

Editat de monokeros, 06 mai 2009 - 17:41.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

Utilizatori activi: 1

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate