Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Ciresarii

- - - - -
  • Please log in to reply
201 replies to this topic

#181
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,076
  • Înscris: 07.07.2006
Io as fi curios sa aflu in ce pestera s-a filmat, linga Cimpulung. Posibil Pestera Ursilor, cum se zice in acest subiect, dar cu referire doar la exterioare.

Faptul ca orasul lor e in Moldova e evident, daca nu dupa limbaj, care doar are unele nuante, dupa faptul ca in vol 2 e vorba de Ieremia Movila, fost domn al Moldovei (descopera un document de pe atunci etc.).

#182
conu71

conu71

    Termopanist

  • Grup: Moderators
  • Posts: 9,062
  • Înscris: 22.06.2004
up

#183
decanu

decanu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 279
  • Înscris: 31.08.2006
Incerc sa pun aici anii aparitiei cartilor:

1. Cavalerii florii de cire? (numit ini?ial Teroarea neagrã) - 1956
2. Castelul fetei în alb -1958
3. Roata norocului - 1965
4. Aripi de zãpadã (numit ini?ial Teroarea albã) - 1968
5. Drum bun, Cire?ari - 1963

Am gasit ca cele 5 volume integral au aparut in anii 1972, 1976, 1985...
In 1972 am inteles ca a aparut prima ecranizare, un serial?
Filmele in ce an au aparut?

Edited by decanu, 05 June 2012 - 16:07.


#184
Dharmapurusha

Dharmapurusha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,055
  • Înscris: 27.10.2006
Imi aduc aminte cu mare drag de Ciresarii. De fapt sunt cartile copilariei mele, caci le-am citit in total de vreo 7 ori pe fiecare in parte. Tin minte ca intr-o vara le-am citit de doua ori cap la cap.

Ceea ce e foarte atragator la Ciresarii e ca fiecare volum are un aer aparte, te transporta intr-o alta lume decat volumul precedent. Rezumat atmosferic:

Volumul 1: Cavalerii florii de cires

Captivanta descriere a liceului cu ceas. Introducerea exemplara a personajelor. Ursu-Superman. Orgoliul gingas al lui Tic si pet-ul lui Tombi/Tangulica, acest Dr Jekyll si Mr Hyde al literaturii romane canine. Dan, un fel de Jonah Hill cu limbaj mai cuminte. Maria, sentimental-epatanta de-ti vine sa-i scoti paiul din fund cu ajutorul unui...Tic. Lucia Lucida blonda, ascunzand un suflet mare in spatele exteriorului de gheata, iar Victor, part Sherlock Holmes, part Patapievici :) care ne da lectii de fizica, geologie si logica analizand conserve uitate prin pesteri si actionand ca un adevarat Lider Maximo, dar totusi umil...Ionel, increzutul sentimental cu dorinte de marire...Petrachescu vanatorul libidinos cu barca lui de cauciuc.

Volumul 2: Castelul fetei in alb

Favoritul meu. Reconstituirea lui Tic si a mesajului de la fata in alb zici ca e o calatorie initiatica. Si apoi intra in scena Sherlock Victor. Misterul documentului si descifrarea lui sunt printre cele mai epice calatorii intelectuale ale copilariei. Varful bisericii care arata in August nu stiu ce culme a unui munte, apoi cade raza soarelui in unghiul X cand Dan se odihnea dupa febra musculara si Victor deduce genial intrarea un tunelul groazei. Viperele care se tarasc pe marmura prafuita. Ursu-Superman 2 + Lucia egal LOVE. Tic si drama lui cu Fata in alb (care plictiseste amarnic de interesant cu stilul ei hipersensibil). Ca sa nu mai spunem de Castelul Celor Doua cruci, Omul cu Cicatrice si Bursucul. Finalul, epic si trist cu Tic tanjind dupa fata in alb care nu avea ochi decat pt Victor.

Volumul 3: Roata Norocului

Exciting. Hiperintelectualizat. Iar tot felul de mistere de descifrat. Tipul de la Roata Norocului, personaj fascinant. Tanagralele, discobolul. Cocosul care-l tortureaza pe Dan. Dialogul insomniacilor Tic si Dan. Volumul are un aer mai urban, mai degraba ne distram alaturi de personaje, pericolele nu sunt asa de mari. E un volum de "tranzitie" daca vrei intre miticul Castel in Alb si horror-ul psihologic din Aripi de Zapada.

Volumul 4: Aripi de Zapada

Extraordinar volum. Colosii. Mai ales Iordan, personaj extraordinar de fascinant, un fel de Evil Victor care te termina psihologic prin deductii rafinate, iar apoi scoate pistolul. "Acolo jos, sub burta". Lupii. Ursu -Superman 3. Tic strengarul curajos fugind cu carnatii dupa el. Dan lovit de soarta, ingrijit de Maria aka "Fiori". Volumul are un aer de thriller. Foarte original, s-ar putea face oricand un film misto cu un scenariu modern.

Volumul 5: Drum bun ciresari

Numai cand ii citesti titlul te apuca disperarea.  Drumul catre mare. Operatiunea Tic-Recuperatorul. Povestile marinarilor. Marea ia proportii mitice. Cioculetul. Ursu Superman 4 salveaza pe toata lumea de la tot. Scenele excelente din Delta cu tortura prin...ospat. La Gorgan, gasitul margeanului. Intalnirea Maria-barbatul.Finally URSU + LUCIA egal love forever, o arunca un sus pe malul marii, in timp ce Tic si Dan raman opaciti, loviti de soarta, vazandu-si iubirile luate de altii mai in varsta si mai bine facuti...Volumul ia proportii mistice aproape cu mormantul lui Ovidiu, cea mai tare lovitura de teatru, facand legatura dintre Ciresarii nostrii si Antichitatea Nemuritoare.

Copil fiind, ce mai vrei dom'ne altceva?

#185
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,076
  • Înscris: 07.07.2006
Aici se scrie la cîteva luni un mesaj, aşa că nu mă simt în întîrziere ca să spun că mesajul de mai sus e cel mai frumos rezumat şi cea mai frumoasă declaraţie de... pasiune la adresa Cireşarilor.

#186
0aki

0aki

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 03.07.2008
Ma alatur si eu! Am 20 de ani, am citit primul volum in clasa I (mi-a fost citit jumatate dupa care am fost indemnata sa continui singura daca ma intereseaza), si iata-ma astfel incercand sa conving o gasca de pusti de a IIa sa mergem la munte la schi, si sa ne dam intalnire in curte sub pomi, la cismea... evident, misiune complet esuata, colegii dezinteresati total de "aberatiile" mele. La scoala ni s-a sugerat sa ii citim abia in clasa a V-a.
Acum sunt la Facultatea de Litere, anul II, si mi-am promis sa citesc ultimul volum dupa ce imi dau licenta. Fac literatura universala, si din ce am citit pe Net epilogul leaga Ciresarii de Antichitate. Ce final mai bun pentru a-mi incununa parcursul prin toata literatura lumii si iesirea mea oficiala de pe bancile scolii, in "lumea reala"?
Am crescut atat cu Ciresarii si Medelenii cat si cu Harry Potter si carti de adolescente din seria "Chick-lit". Desi Ciresarii i-am devorat intr-un an si seria Harry Potter mi-a insotit toata adolescenta, Ciresarii sunt detasat regii cartilor copilariei mele, de neatins. Restul, suita de la curte, Harry Potter ar fi un baron asociat familiei regale. Printul Danut si printesele Olguta si Monica isi au locul bine stabilit.
Ca personaje principale, Tic imi parea genul de prieten pe care mi l-as face si cu care m-as juca in fata blocului, insa Victor era de neatins. Era idealul intelectual pe care aspiram sa il cunosc, imi parea un student eminent de facultate! Iar Laura...pe langa ca imi e tiza, imi e si personalitate geamana.
Mesajul meu: Nu va pierdeti speranta. Asa cum generatia mea, asaltata de telefoane si tablete a reusit sa citeasca Ciresarii, sunt convinsa ca si cei ce vor urma se vor bucura de ei.
Nu, inca nu am reusit sa ajung pe munti cum imi doream, ca ei.
In alta ordine de idei, Elevul Dima dintr-a 7a nu prea mi-a placut, insa Circul Padurii (nu mai stiu autorul!) si Timur (cel cu motocicleta, rus, care locuia in corabia din pod, intrucatva similar cu Baietii din strada Pal) m-au fermecat!
De Vacanta Mare a lui Santimbreanu nu zice nimeni nimic?

#187
Concretramirez

Concretramirez

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 06.06.2010
Din spusele lui Constantin Chirita, prima denumire a eroilor sai si a primei incercari literare s-a numit "Cutezatorii". Acesta a fost numele scenariului de film prezentat cinematografiei inainte cu vre-o 18 ani de aparitia serialului (1972). Scenariul a fost respins de catre cei de atunci destul de repede. Autorul s-a hotarat sa transforme scenariul de film intr-un roman. Un roman cu subiectele pe care si le-ar fi dorit si el sa le citeasca in copilarie. Astfel a inceput scrierea celui de al doilea volum. Un fapt inedit. Cand C. Chirita a predat Editurii Tineretului primul volum cu titlul "Cutezatorii", editura era tocmai pe cale sa scoata o colectie speciala de carti pentru tineret si tocmai cauta titlul colectiei. Va dati seama ce a urmat - "Inspiratia" a fost fulgeratoare si "inspirata" si el a trebuit sa caute alt titlu Posted Image. Desi toti cunoscutii lui au fost impotriva acestui titlu anost (cel actual) pentru o carte atat de vioaie, el a insistat, s-a incapatanat si bine a facut! Cele 5 volume au fost scrise si rescrise. Fiecare pagina, fiecare cuvant au trecut prin inima lui condensand o munca colosala in 15 ani de truda. Respect maxim!
Apropo, stie cineva la ce cetate sau cetati s-au filmat scenele din volumul II?

Edited by Concretramirez, 06 July 2014 - 14:30.


#188
searcher-star

searcher-star

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,274
  • Înscris: 07.01.2009
Hi-hi, nu-mi vine sa cred ca se vorbeste in continuare pe tema asta.
E de bine...

View Post1109unique, on 20 februarie 2006 - 18:25, said:

ah, ce dor mi-e de Ciresari. pacat ca generatiile care vin se afunda tot mai mult in d'alde harry potter. bunicul a fost bun prieten cu c. chirita, asa ca ma laud ca i-am citit cu autograf Posted Image
Serios?
Ceva anecdote despre carti?

#189
xyz_forever

xyz_forever

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 859
  • Înscris: 30.06.2018
Zilele trecute am mai rasfoit cartile.
Si am realizat o chestie, va dati seama, dupa atatea decenii...
Muntii sunt la NORD de orasul lor, la vreo 20km.
In plus putinele nume de familie pe care le stim - Florescu, Scarlat, Petrachescu, Istrate... - sunt 80-90% muntenesti.
Deci Chirita clar nu poate avea in vedere decat Campulung Muscel, ca oras al eroilor lui.
Teoria mea e ca desi C e moldovean si are o legatura sentimentala de adolescenta cu Barladul, din care probabil a pus niste crampeie in carti, totusi C ca om matur s-a simtit cel mai bine in Sud drept care esentialul universului sau imaginar e unul muntenesc, desi altfel eroii si locurile sunt presupus moldovene.

#190
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,636
  • Înscris: 28.11.2001
Sau Campina, sau Curtea de Arged ... sau oricare alt oras din "subcatpati" ... certitudinea de oras muntean estr si la mine

#191
xyz_forever

xyz_forever

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 859
  • Înscris: 30.06.2018
E clar Campulung.
Anumite nume de strazi, piete si biserici, liceul vechi si prestigios cu parc si ceas si paznic, Zanoaga si pesterile la nord...
Alte lucruri insa nu pusca: nu exista strada ciresului, liceul n-are turn, nu e la nord ci la sud-est de centru...

#192
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018
Nu mai stiu de ce, insa la vremea respectiva(acum vreo 30-35 de ani) identificasem orasul ca fiind Iasi...

#193
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,076
  • Înscris: 07.07.2006
Iar mie taică-miu îmi spusese, cînd eram mic, și voiam neapărat să știu care e orașul cireșarilor, sperînd copilărește că e un crîmpei de șansă să îi întîlnesc dacă mă duc acolo, că e vorba de Piatra Neamț. Dar de unde a scos-o, habar n-am. Chiar și atunci țin minte că mi s-a părut că mi-a răspuns doar ca să zică ceva, că nu are indicii solide.
Uite că mi-a venit o idee despre ce o să discut cînd mă văd cu el! Numai să nu uit.

#194
Piscopescu

Piscopescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,507
  • Înscris: 24.03.2018
Cel mai tare mi-au placut in Teroarea alba/Aripi de zapada citatele din stirile interlope ale perioadei imediat postbelice, cand bineinteles fara Google si Wikipedia, n-aveai nicio sansa de a afla care era "banda lui Negru Pop"... Emiteau asa, o aroma de autenticitate, ca in romanele timpurii ale lui Stephen King :)!

#195
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,076
  • Înscris: 07.07.2006
Hehe, bună remarca despre Stephen King! Și eu am observat și apreciat, cu mirare, felul în care folosea amănunte de zi cu zi care făceau totul să pară autentic, chiar dacă orașul era ficțional. Versurile din piese rocknroll din Christine, mersul la McDonalds unde comandau BigMac etc. Țin minte clar senzația trăită, ca o revelație. Nu mai citisem așa ceva pînă atunci! (asta fiind în primii ani 90, cînd a început Nemira să publice Stephen King, iar eu eram la liceu) Chiar Cireșarii sînt exemplul contrar, prin ambiguitatea locurilor. Nu știam că se poate face literatură și cu detalii concrete, credeam, din lecturile mele de pînă atunci, că totul trebuie să fie generic. Numai că, pasionat așa tare de Cireșari (și voind să mă identific cît mai tare cu lumea lor), speram zadarnic să găsesc măcar vreun reper geografic clar în romane, mă imaginam vizitînd orașul cu tanagrale, cu bîlciul său, cu bulevardul din nord cu vile, unde stătea nu mai știu care personaj, cu berăria etc. Sau satele de pe valea cu mocăniță pe care caută Tic mesajul fetei în alb. Sigur că, în episodul de pe litoral, a fost cel mai greu să o „scalde”, dar locurile pe unde au umblat Cireșarii tot imaginare rămîn, deși sînt evident inspirate din realitate. Ca și Mitișul, Binaia și Șușteniul din Teroarea albă, cu tot cu Coștila.
Așa că și pe mine m-au atins similar știrile citite de Ursu pe hîrtia din portofel, au fost o mistificare cu parfum de realitate.

#196
Tarzy

Tarzy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,636
  • Înscris: 28.11.2001
:) ... in descrieri de situatii "istorice" campion este Vintila CORBU (si al lui prieten & colaborator Eugen BURADA)

#197
jimi91

jimi91

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,929
  • Înscris: 08.01.2018
i-am citit si eu cand eram mic, ce-i drept nu pe toate....m-am oprit la roata norocului, cea cu muzeul :P....copilaria mea a fost cu harry potter , era scrisul modern :P....in ce carte se vorbeste de orasul lor? eu imi aduc aminte ca baietii erau dintr-un sat, nu oras, d-aia sunt putin mirat :))

#198
xyz_forever

xyz_forever

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 859
  • Înscris: 30.06.2018

View Postjimi91, on 17 octombrie 2018 - 09:30, said:

i-am citit si eu cand eram mic, ce-i drept nu pe toate....m-am oprit la roata norocului, cea cu muzeul Posted Image....copilaria mea a fost cu harry potter , era scrisul modern Posted Image....in ce carte se vorbeste de orasul lor? eu imi aduc aminte ca baietii erau dintr-un sat, nu oras, d-aia sunt putin mirat Posted Image)
Unde naiba visezi tu sate?
Orasul lor e chiar binisor descris...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate