Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Bere facuta acasa?
#793
Posted 24 March 2016 - 21:46
wizardofoz, on 24 martie 2016 - 19:00, said: Pai iau bio pentru sanatatea lor (presopunind bio= mai putine pesticide, antibiotice, hormoni etc) sau pentru gust (in vest au gust mai bun).. ce are asta cu benzina? |
#794
Posted 25 March 2016 - 05:33
Ultimul meu post: in vest bio/organic sint certificari foarte greu de obtinut, uneori chiar exagerat de greu dupa parerea mea.
Aia cu aerul otravit e o chestie de societate vs. eu. Majoritatea oamenilor nu dau 2 lei pe societate si binele ei cind intra in conflict cu interesul propriu. Cu o masina nu se face primavara (eu n-am nici un SUV ca sa fim clari ). |
#795
Posted 27 March 2016 - 17:50
Daca pregatesc tuburile cu glicerina si drojdie cat timp le pot tine la frigider pana sa le bag la congelator? Am startere gata de recoltat si toate cele, mai putin tuburile eppendorf. Ar trebui sa primesc cateva zilele ce urmeaza. Vreau sa le pastrez la congelator la tara... daca le congelez din Bucuresti nu stiu daca as avea cum sa le transport inghetate vreo 2 ore si ceva pana ajung la tara.
|
#796
Posted 27 March 2016 - 20:15
ionut_mystic, on 27 martie 2016 - 17:50, said:
Daca pregatesc tuburile cu glicerina si drojdie cat timp le pot tine la frigider pana sa le bag la congelator? ionut_mystic, on 27 martie 2016 - 17:50, said:
Vreau sa le pastrez la congelator la tara... daca le congelez din Bucuresti nu stiu daca as avea cum sa le transport inghetate vreo 2 ore si ceva pana ajung la tara. |
#797
Posted 27 March 2016 - 21:48
Buna idee! Eu imi faceam scenarii cu pungi cu apa, inghetate si apoi captusita cu ele cutia in care voi tine tuburile. Cum zici tu e mult mai logic. O sa le prepar cum primesc tuburile ca sa aiba timp sa se congeleze bine.
|
#798
Posted 28 March 2016 - 00:59
E usor sa transporti lucruri congelate, orice geanta frigorifica sau cooler de bere din poliester cu gheata sau, mai bine, zapada carbonica, face asta.
|
#799
Posted 28 March 2016 - 09:36
In cazul asta e vorba de niste tuburi eppendorf de 1,5-2 ml, iar cea mai mica urma de dezghetare poate fi fatala pentru drojdie. Pe langa asta n-am nici o cutie frigorifica la indemana, ar fi mers folosita daca o captuseam bine cu gheata.
|
#800
Posted 28 March 2016 - 10:31
ionut_mystic, on 28 martie 2016 - 09:36, said:
... iar cea mai mica urma de dezghetare poate fi fatala pentru drojdie. Empiric se pare ca undeva intre 20 si 60% din microorganisme supravietuiesc ciclului inghetare-dezhetare, prin urmare cateva cicluri nu vor reusi decat sa reduca numarul de organisme viabile. Din acest motiv este neproductiva congelarea in congelatoarele no-frost, unde avem cateva zeci de astfel de cicluri pe an. |
#801
Posted 28 March 2016 - 10:50
Ei bine, ai dreptata. La asta ma refeream, la un ciclu dezghet-inghet facut fara sa fie nevoie. O rata de mortalitate de 60% e destul de mare, as avea sanse mai mari daca as transporta direct drojdia din starter si as face acasa tuburile pentru congelare. Am zis mai inainte, vreau sa abordez modalitate asta de pastrare pentru a porni starterul cu mai multa drojdie fata de metoda pe care o folosesc in prezent, iar daca dintr-un ml de slurry moare 50% din toata drojdia nu as obtine mare lucru.
Apropo de dezghetare, am vazut pe site-urile si forumurile care vorbesc despre congelarea drojdiilor atat varianta dezghetarii rapide cat si pe cea a dezghetarii lente. Nu stiu pe care sa-i cred. Care crezi ca e cea mai buna pentru santatea drojdie? |
#802
Posted 28 March 2016 - 11:17
ionut_mystic, on 28 martie 2016 - 10:50, said:
O rata de mortalitate de 60% e destul de mare, ... Ai citit articolele moldovenilor? Acolo pentru Sacch. cerevisiae aveau viabilitati intre 2si 90%, in conditii de laborator profesionist. ionut_mystic, on 28 martie 2016 - 10:50, said:
Apropo de dezghetare, am vazut pe site-urile si forumurile care vorbesc despre congelarea drojdiilor atat varianta dezghetarii rapide cat si pe cea a dezghetarii lente. Nu stiu pe care sa-i cred. Care crezi ca e cea mai buna pentru santatea drojdie? Am googalit putin dupa protocoale experimentale, iar cea de aici imi pare rezonabila: web.mit.edu/dallab/downloads/Freeze_Thaw_Protocol.doc Edited by ain, 28 March 2016 - 11:19. |
|
#803
Posted 28 March 2016 - 16:24
Vreau sa va intreb cum vi se pare apa de la retea din Bucuresti pt berarit? Am gasit aici un buletin de analize apropiat de zona mea:
http://www.apanovabu.../!res/fls/29(47).pdf http://www.apanovabu.../!res/fls/29(47).pdf Este poate cam alcalina? Calculatoarele pt apa de pe siturile de profil cer o multime de date pe care nu le gasesc in buletinul de analiza. Pt ca am avut o eficienta scazuta la mash si o usoara astringenta in bere am inceput sa adaug malt acid (2% din grain bill). Eficienta a cresut la 75-80% fata de 65%, dar parca acel post gust astringent a ramas. Inainte nu am masurat ph-ul mashului, ca nu am avut cu ce, dar la sarjele cu malt acid adugat a fost de 5.5. Ideal ar fi 5.2. Vorbesc doar de bere blonda. Fac BIAB, iar macinarea maltului o fac cu o Corona, poate prea fin pe alocuri. Dar filtrez mustul prin metoda vorlauf si chiar nu raman resturi in must. Particulele fine le las sa se aseze pe fundul vasului si abia apoi transvazez mustul pt fierbere. Fierb 90 min. Respect temp de brasare (max 67 C) si spalare (max76 C). Ionutz, b24kef (sau oricine poate veni in Bucuresti) poate ne intalnim la o degustare fara pretentii. Sau facem un schimb si degustam si comentam de acasa, daca nu gasim timp si loc. Edited by Dov_25, 28 March 2016 - 16:29. |
#804
Posted 28 March 2016 - 17:29
Dov_25, on 28 martie 2016 - 16:24, said:
Vreau sa va intreb cum vi se pare apa de la retea din Bucuresti pt berarit? Am gasit aici un buletin de analize apropiat de zona mea: http://www.apanovabu.../!res/fls/29(47).pdf http://www.apanovabu.../!res/fls/29(47).pdf Este poate cam alcalina? Calculatoarele pt apa de pe siturile de profil cer o multime de date pe care nu le gasesc in buletinul de analiza. Dov_25, on 28 martie 2016 - 16:24, said:
Pt ca am avut o eficienta scazuta la mash si o usoara astringenta in bere am inceput sa adaug malt acid (2% din grain bill). Eficienta a cresut la 75-80% fata de 65%, dar parca acel post gust astringent a ramas. Incearca sa dai detalii despre astringenta. Ar putea fi legata de dizolvarea taninilor in momentul spalarii (poti scadea preventiv temperatura apei de spalare) sau in timpul fierberii pornind de particulele aflate in suspensie (la BIAB mustul nu e foarte limpede). Sau ar putea fi dat de sarurile dizolvate in apa. Sau ar putea fi de la clorul continut de apa (incearca ca apa pentru bere sa o ti intr-un vas deschis peste noapte). E o vorba nu poti sa faci o bere mai buna ca apa utilizata. Incearca sa-ti gasesti o alta sursa de apa (ceva izvoare prin zona). Dov_25, on 28 martie 2016 - 16:24, said:
Inainte nu am masurat ph-ul mashului, ca nu am avut cu ce, dar la sarjele cu malt acid adugat a fost de 5.5. Ideal ar fi 5.2. Vorbesc doar de bere blonda. https://byo.com/hops...the-power-of-ph Edited by ain, 28 March 2016 - 17:35. |
#805
Posted 28 March 2016 - 18:12
ain, on 28 martie 2016 - 11:17, said:
Ai citit articolele moldovenilor? Acolo pentru Sacch. cerevisiae aveau viabilitati intre 2si 90%, in conditii de laborator profesionist. Nu am decongelat niciodata drojdii. Iar cand am sa o fac am sa ma uit nu pe siteurile de berarit, ci pe cele de microbiologie. Pentru ca parerea profesionistilor e intodeauna mai buna ca parerea unor amatori (chiar daca sunt entuziasti si bine-intentionati). Am googalit putin dupa protocoale experimentale, iar cea de aici imi pare rezonabila: web.mit.edu/dallab/downloads/Freeze_Thaw_Protocol.doc Vad ca tot metoda dezghetarii rapide se foloseste si in practica profesionista. Citisem undeva despre dezghetarea Eppendorfului tinandu-l in mana, deci tot pe la 37°C, banuiesc ca avea un sambure de adevar stiintific la mijloc Dov_25, on 28 martie 2016 - 16:24, said:
Vreau sa va intreb cum vi se pare apa de la retea din Bucuresti pt berarit? Am gasit aici un buletin de analize apropiat de zona mea: http://www.apanovabu.../!res/fls/29(47).pdf http://www.apanovabu.../!res/fls/29(47).pdf Este poate cam alcalina? Calculatoarele pt apa de pe siturile de profil cer o multime de date pe care nu le gasesc in buletinul de analiza. Pt ca am avut o eficienta scazuta la mash si o usoara astringenta in bere am inceput sa adaug malt acid (2% din grain bill). Eficienta a cresut la 75-80% fata de 65%, dar parca acel post gust astringent a ramas. Inainte nu am masurat ph-ul mashului, ca nu am avut cu ce, dar la sarjele cu malt acid adugat a fost de 5.5. Ideal ar fi 5.2. Vorbesc doar de bere blonda. Ionutz, b24kef (sau oricine poate veni in Bucuresti) poate ne intalnim la o degustare fara pretentii. Sau facem un schimb si degustam si comentam de acasa, daca nu gasim timp si loc. Uite niste valori pentru apa din Bucuresti, le-am gasit pe net, nu mai stiu unde. apa.JPG 53K 14 downloads Mi-ar placea sa ne intalnim candva la o vorba si un pahar, dar momentan mai nu am nici o bere, doar un wit care fermenteaza de ieri. In cateva saptamani o sa il pot oferi la teste |
#806
Posted 28 March 2016 - 20:33
ionut_mystic, on 28 martie 2016 - 18:12, said:
Uite niste valori pentru apa din Bucuresti, le-am gasit pe net, nu mai stiu unde. apa.JPG Oricum, in principiu doar pH este esential. Iar daca aveti probleme cu alfa-amilazele sa aveti grija la ionul calciu. Fara el, alfa-amilazele nu sunt active. Dar in bucuresti aveti o apa destul de dura asa ca nu ar trebui sa aveti probleme. In alta ordine de idei am inceput sa fac malt. In vreo 3 saptamani planuiesc sa fac vreo 20Kg malt pal. Mai am doar inca vreo 2.8Kg (la limita pentru o sarja). Edited by ain, 28 March 2016 - 20:50. |
#807
Posted 28 March 2016 - 20:58
Totul e posibil, putea oricine sa puna niste valori pe internet
De cand am descoperit fabrica de la Buzau nu am mai facut malt (e drept ca nici bere nu prea am facut...). Vreau sa fac niste malt de grau, dar nu mai am grau asa ca o sa astept recolta de la vara. |
|
#808
Posted 05 April 2016 - 14:35
Nu am reusit sa fac rost de tuburi eppendorf asa ca am ramas cu 3 startere diferite. Ca sa nu le irosesc voi incerca sa fac cat de curand niste bere. Cum drojdiile sunt pentru beri de abatie si pentru saison ma gandesc la un dubbel (ca mai am niste sirop de zahar candel) si la un saison. Ambele necesita amareala putina asa ca ma voi descurca cu apa de acasa deoarece nu mai am posibilitatea sa car apa dupa mine. Ma mananca-n... palma sa incerc sa fac intr-o singura zi doua mashuri in paralel. Ati facut asa pana acum?
Tocmai mi-am amintit ca am si de imbuteliat witbier-ul facut saptamana trecuta. |
#809
Posted 08 April 2016 - 11:12
Am intrebat si pe celalalt topic insa nu prea am primit raspunsuri.
Exista vreo posibilitate de a reumple un butoias (mini-keg) de 5 litri? |
#810
Posted 08 April 2016 - 11:31
Nu cred ca ai nici o sansa. E capsulat din cate stiu, de unica folosinta Si daca ai gasi o modalitate nu cred ca ar merita efortul. In schimb un keg normal de 30 sau 50 litri se poate umple relativ usor.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users