Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Microfon pentru un Sony A6100?

Chiar asa de prosti sunt englezi?

La mulți ani @xperia_ray!

Circular Makita de negasit in RO
 Statii cu baterii

[TEORIE] Ce ati face in cazul une...

Exceptii reale/aparente de la pri...

Se dorește interzicerea algo...
 Pret manopera

Balti de pescuit in Dobrogea - li...

EURO 24 - Meciul 2: Belgia - Roma...

Metru Jysk/Ikea
 Pareri complex rezidențial T...

Camping Franta - Chamonix

Macbook Pro 2019 se blocheaza cu ...

Folie pentru protectie solara
 

PC Voltage +3.3V Red!

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
33 replies to this topic

#1
TheExecutioner

TheExecutioner

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 336
  • Înscris: 24.08.2015
Am și eu o problema cu un PC, făcut overclock și revenit la setările inițiale, problema este că in bios la voltage +3.3V e cu roșu la 2.960.

Procesorul este un AMD 9500X, placa de baza Asus Rog X570 F Gaming, sursa EVGA 650W.

Care sa fie problema și cum o pot rezolva? Trebuie înlocuit procesorul?

Attached Files


Edited by TheExecutioner, 17 May 2024 - 17:34.


#2
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,784
  • Înscris: 02.08.2021
Cel mai pprobabil problema e sursa.
Pornește sursa la rece (pe mufa ATX unești firul verde cu orice fir negru cu o agrafă) și măsori tensiunea pe rail-ul de 3.3 V cu un multimetru. Măsori tensiunea între portocaliu și negru.
Sau dacă dispui de dispoziția și finanțele neceseare îți poți cumpăra un tester de surse. https://www.emag.ro/...9/pd/DQ6XD2YBM/

Edited by Valy_User, 17 May 2024 - 17:44.


#3
TheExecutioner

TheExecutioner

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 336
  • Înscris: 24.08.2015
Nu ma prea pricep sincer si nu as vrea sa fac vreo prostie. Am fost cu el in service si cei de acolo imi spun ca ar fi procesorul, ideea e ca daca pun ramii in dual channel e stabil, cand sunt toti 4 in slot arata asa ca in poza, am 4 de 8GB, i-am lasat syandar la 2400mhz fara overclock.

Bios-ul e la ultima versiune 2024.


Sa inteleg ca nu e de la procesor sau rami? Se deconecteaza de la monitor cateodata cand deschid vreo aplicatie, sau chiar isi da restart.

Edited by TheExecutioner, 17 May 2024 - 17:51.


#4
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,784
  • Înscris: 02.08.2021
Încearcă o altă sursă și vezi cum merge. De la procesor nu prea are cum să fie această problemă de subvoltaj.
Dar procesorul poate da alte probleme.


RAMi pot fi și ei defecți. Dar mie mi-au trecut prin mână multe PC-uri și n-am văzut în viața mea RAMi stricați.
Începe cu sursa, după poți testa RAMi cu Memtest64.


Iar problemele de restart sunt tipice surselor în general.

Edited by Valy_User, 17 May 2024 - 17:53.


#5
TheExecutioner

TheExecutioner

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 336
  • Înscris: 24.08.2015
Pai si de la acel overclock la procesor sursa poate sa cedeze? pana la urma e un EVGA , nu un no name, zic si eu

Edited by TheExecutioner, 17 May 2024 - 17:55.


#6
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,784
  • Înscris: 02.08.2021
Sursele în general cedează când ți-e lumea mai dragă, chiar și fără să fie greșit folosite.
Și cele de calitate la fel.

Fă o probă cu o altă sursă și vezi ce se întâmplă.


Vezi eventual și temperaturile pe proc cu Speccy, dacă tot rulezi acele teste. Dar eu sunt 90% convins că problema e de la sursă.

Edited by Valy_User, 17 May 2024 - 18:11.


#7
TheExecutioner

TheExecutioner

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 336
  • Înscris: 24.08.2015
Doar ce am terminat testul cu Intel BurnTest. Și asta am primit.


Ma bate gandul sa inlocuiesc procesorul, dar am nevoie sa stiu daca e chiar necesar.

Attached Files


Edited by TheExecutioner, 17 May 2024 - 18:05.


#8
red46

red46

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,680
  • Înscris: 06.03.2016
Ti s-a sugerat mai sus sa incerci cu alta sursa. Daca ai un multimetru (poti sa iei unul la 30 de lei), masoara tensiunea in sarcina, poate senzorul ala de pe placa de baza nu e calibrat.

Edited by red46, 17 May 2024 - 18:21.


#9
TheExecutioner

TheExecutioner

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 336
  • Înscris: 24.08.2015
Nu am alta sursa, doar să cumpăr. Dar dacă aș știi sigur că e sursa, o sa o cumpăr, îți dai seama.

Edited by TheExecutioner, 17 May 2024 - 18:31.


#10
djbiti1

djbiti1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 940
  • Înscris: 27.06.2009
In primul rand dai un reset la BIOS/UEFI si apoi faci teste. Cine stie ce setari ai schimbat pe acolo si ai uitat de ele. Pentru stability test iti recomand OCCT nu stiu de ce folosesti intel burntest cand tu ai procesor AMD.
Problemele de la sursa pot cauza instabilitati la oricare componenta. Ori imprumuti o sursa, ori cumperi una noua si daca nu e ea de vina poti sa ii faci retur.

#11
TheExecutioner

TheExecutioner

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 336
  • Înscris: 24.08.2015
Am o carcasă O11 Dynamic Air Mini, recomandați o sursa buna SFX pentru ea.

#12
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,784
  • Înscris: 02.08.2021
Pune o sursă normală de 250-350 de lei. Mie îmi plac ele de la nJoy. Că oricum în 2-3 ani iar pică și plângi după bani.
Și să aibă acolo 500W sau peste.

Edited by Valy_User, 17 May 2024 - 18:43.


#13
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,344
  • Înscris: 07.11.2006
Nu cumpara nimic inca, ca nu stii exact care-i problema.
Stii sa demontezi sursa? Daca da, fa-o si du-te la un magazin/atelier PC de cartier si roaga-i sa ti-o testeze, nu la acelasi unde ai fost.
Apoi reset BIOS (postarea 10)
Daca nu stii sa faci operatiunile astea cauta pe cineva.
De curiozitate doar, ce sperai sa obtii cu OC-ul ala (testele si graficele nu ma intereseaza)?

Surse
https://www.emag.ro/...sort-priceasc/c

#14
djbiti1

djbiti1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 940
  • Înscris: 27.06.2009

View PostTheExecutioner, on 17 mai 2024 - 18:41, said:

Am o carcasă O11 Dynamic Air Mini, recomandați o sursa buna SFX pentru ea.

Sursa EVGA e ok, nu e neaparat problema cu modelul in sine, cred ca ai fix acelasi model ca mine EVGA SuperNOVA GM SFX, 80+ Gold, 650W. La mine duce lejer un 7800X3D si RTX4070.
Posibil sa aiba defect de fabricatie, se rezolva pe garantie, dar mai intai trebuie sa confirmi ca asta e problema, ca daca o treimiti la garantie si nu e defecta te mai si taxeaza.

#15
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,784
  • Înscris: 02.08.2021
Eu am timis o sursă defectă la garnație, ei mi-au trimis-o înapoi că e totul în regulă. Dar măcar nu m-au taxat. Sunt unele surse care sunt perverse tare, par ok dar de fapt au defect ascunse.
Până la urmă am luat altă sursă nouă și n-am mai avut probleme cu restartul.

O verificasem înainte să o trimit la garanție, am pus-o pe alt calculator și a început și ăla să se restarteze, iar sursa pe care am luat-o de pe acel calculator am pus-o la mine în sistem și totul mergea ok.
Bine înainte de asta, vreo lună am căutat defectul(știam că am pus o sursă nouă, de calitate, avea vreun an), la un moment dat o bănuiam și eu pentru că mi-a spus și cineva de la Dedeman(cunoștință). Am dat și PC-ul pe la trei service-uri, domnule PC-ul e foarte bun, nu se restartează. 50 de lei am dar de fiecare dată. Când i-am spus conștinței de la Dedeman că a fost sursa, a râs puțin, că nu-i dădusem dreptate. Posted Image

Acum întrebarea pentru inițiator este dacă mai are garanție sursa.

Edited by Valy_User, 17 May 2024 - 19:34.


#16
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 123,280
  • Înscris: 07.02.2003

Vizualizare mesajTheExecutioner, pe 17 mai 2024 - 17:33, a scris:

Care sa fie problema și cum o pot rezolva? Trebuie înlocuit procesorul?
Cel mai probabil e sursa. Zic asta pentru ca si tensiunea pe 5V e cam praf... chiar daca nu a iesit din limitele acceptate de ATX 2.2 e totusi sub normal... 4.85V e inacceptabil de catre un hobbist sau gamer adevarat. De regula tensiunile sunt corelate fiind facute pe acelasi chopper, daca ai o valoare scazuta pe o ramura ai si pe celalalte.
Masoara totusi cu multimetru calibrat corect pe mufe sa fii sigur ca placa de baza masoara corect.
Dupa mine ar trebui sa ai pe liniile principale undeva 12.15V si 5.05V in sarcina. Calculatoarele moderne nu prea mai folosesc 3.3V decat pentru unele i/o-uri si unitati hdd/ssd, majoritatea curentului e luat din railul de 12V.

Edited by andreic, 17 May 2024 - 21:38.


#17
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,784
  • Înscris: 02.08.2021
Dap, și să ne gândim că alea sunt tensiuni de IDLE. Oare ce o fi în sarcină?

#18
nei-k

nei-k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,681
  • Înscris: 21.12.2006
Surse SFX de minim 500 W. Alegi ceva de la un Brand cunoscut:
https://www.compari....rderby=1&st=sfx

Intel Burn test nu văd ce relevanta are. In afara că stresează inutil procesorul.

As reseta BIOS la default, as face setările minime normale pentru BIOS, eventual încerci cu PBO activat/dezactivat și observi diferențele.

Rulezi PC normal, activitățile zilnice obișnuite în timp ce folosești un soft precum HWINFO pe fundal să monitorizezi și să înregistrezi voltajele și temperaturile.
https://www.hwinfo.com/

Apoi vizualizezi sub forma de grafic înregistrările și observi anomaliile. Te lămurești astfel daca sunt probleme.

Înainte de a cumpăra altă sursă, ai mai putea cumpăra un tester pentru surse (PSU Tester)
Ai aici și recomandările Corsair cu pașii de urmat pentru testare:
https://www.corsair....er-supply-unit/

Edited by nei-k, 18 May 2024 - 08:04.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate