Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Italia tips
Last Updated: Aug 06 2013 15:27, Started by
radu17
, Jun 17 2010 09:34
·
0
#1
Posted 17 June 2010 - 09:34
Urmeaza sa plec in calatorie in Italia. Vreau sa va intreb care sunt obiceiurile locale referitoare la bacsis la taxi, receptie, restaurant. Exista reguli? Hotelul imi asigura transferul de la gara. Soferul masinii asteapta sa primeasca ceva? Nu vreau sa arunc cu bani, dar nici sa se uite urat la mine cineva pentru ca nu respect reguli nescrise.
Multumesc Radu |
#2
Posted 17 June 2010 - 16:46
pentru restaurant: daca pe nota de plata e trecut si "servizio", atunci nu mai dai niciun bacsis. daca nu e trecut, poti sa dai ca si la noi, cam 10-15%.
Edited by stlx, 17 June 2010 - 16:46. |
#3
Posted 03 February 2011 - 10:33
stlx, on 17th June 2010, 16:46, said: pentru restaurant: daca pe nota de plata e trecut si "servizio", atunci nu mai dai niciun bacsis. daca nu e trecut, poti sa dai ca si la noi, cam 10-15%. bacsis in Italia?? Unde??? In primul rand se plateste peste tot cu carte de credit sau card (deci daca vrei sa eviti datul bacsisului o poti face cu stil! ehehehe) Insa nu se prea obisnuieste a lasa bacsis; poate un pic spre Sudul Italiei sau in zonele cu turism continuu. Bacsis in Italia poti lasa atunci cand esti intr-adevar multumit de serviciul oferit..si chiar si atunci 10-15% e mult (la un restaurant in doi platesti in medie 60-70 de euro; 7-10 euro e un bacsis fabulos pt un ospatar in Italia!) Pt doar o pizza nu se lasa bacsis.. |
#4
Posted 03 February 2011 - 14:19
Am si eu o intrebare si din cautarile mele n-am gasit raspunsul. Exista un site de transport in Roma, unde poti sa faci o simulare a calatoriei ca sa vad cu mijloc de transport pot ajunge pana la hotel?
|
#5
Posted 03 February 2011 - 14:29
divaroxie, on 3rd February 2011, 14:19, said: Am si eu o intrebare si din cautarile mele n-am gasit raspunsul. Exista un site de transport in Roma, unde poti sa faci o simulare a calatoriei ca sa vad cu mijloc de transport pot ajunge pana la hotel? |
#6
Posted 04 February 2011 - 03:09
oprea_rd, on 3rd February 2011, 10:33, said: bacsis in Italia?? Unde??? In primul rand se plateste peste tot cu carte de credit sau card (deci daca vrei sa eviti datul bacsisului o poti face cu stil! ehehehe) Insa nu se prea obisnuieste a lasa bacsis; poate un pic spre Sudul Italiei sau in zonele cu turism continuu. Sorry, peste tot în Italia se lasă bacșiș. Exact cum a spus stlx. Am fost și-n locuri mai puțin turistice și am dat cca. 10%. Mi-au mulțumit ca și cum ar fi fost ceva normal. Nici vorbă să refuze sau să schițeze vreun alt gest. Chiar și la supermarket, nu s-a supărat nimeni dacă am lăsat niște firfirei pe tejghea. De fapt cred că bacșișul e universal (chiar dacă e cuvânt turcesc). Dacă și-n Germania e la fel, ce să mai zicem de Italia ! Poate Japonia să fie excepția, eu n-am ajuns încă acolo ! Vezi că dacă plătești cu card, atunci îi dai special în mână bacșișul, cel puțin eu așa știu ! Dacă nu i-ai lăsat nimic și te-ai mai dus și altădată la restaurantul respectiv ... nu știu ce-ai comandat, dar e posibil să fi mâncat și altceva ! Cu stil ! Sănătate și toate cele bune ! |
#7
Posted 04 February 2011 - 10:28
OvidiuNS, on 4th February 2011, 03:09, said: Sorry, peste tot în Italia se lasă bacșiș. Exact cum a spus stlx. Am fost și-n locuri mai puțin turistice și am dat cca. 10%. Mi-au mulțumit ca și cum ar fi fost ceva normal. Nici vorbă să refuze sau să schițeze vreun alt gest. Chiar și la supermarket, nu s-a supărat nimeni dacă am lăsat niște firfirei pe tejghea. De fapt cred că bacșișul e universal (chiar dacă e cuvânt turcesc). Dacă și-n Germania e la fel, ce să mai zicem de Italia ! Poate Japonia să fie excepția, eu n-am ajuns încă acolo ! Vezi că dacă plătești cu card, atunci îi dai special în mână bacșișul, cel puțin eu așa știu ! Dacă nu i-ai lăsat nimic și te-ai mai dus și altădată la restaurantul respectiv ... nu știu ce-ai comandat, dar e posibil să fi mâncat și altceva ! Cu stil ! Sănătate și toate cele bune ! Dragul meu, se pare ca nu pre intelegi cum stau lucrurile prin Italia!.. Asa ca repet aici si pt tine: bacsisul nu este un uz comun in Italia, se lasa ceva doar pt a multumi pt un serviciu de calitate intr-un loc(al) de calitate. Aproape toate restaurantele in Italia iti includ in pret (uita-te pe bonul fiscal data viitoare!) PANE e COPERTO, vasazica serviciul (care de fapt sunt costurile uzului a tot ceea ce folosesti dar nu consumi: fata de masa, tacamuri, etc) si painea. Chelnerul nu asteapta niciodata un bacsis, dar daca ii lasi ceva nu e prost sa refuze! Foarte putini insa lasa ceva si aproape intotdeauna sun turisti straini! In baruri si cafenele alaturi de casa gasesti aproape intodeauna un borcan unde daca vrei poti lasa ceva maruntis (pe unele e clar scris ca e pt personal, altele insa au drept destinatii diverse asociatii social-sanitare) Singurii care primesc des bacsis sunt soferii de taxi, dar asta pt ca vorbim de aceiasi situatie, Italienii iau foarte rar taxiul (si cand il iau iti garantez eu ca nu lasa bacsis ) in schimb apropae toti cei care iau taxiul (care este f. scump de altfel) sunt straini, iar acestia tind sa rotunjeasca sumele de plata, lasand intotdeauna ceva; dar nici soferii de taxi nu "se asteapta" sa primeasca ceva; ca toti ceilalti au un salariu si muncesc pt salariu! Italienii lasa in schimb intotdeauna bacsis celor care iti livreaza pizza la domiciliu (pt ca au intotdeauna o leafa de rahat)! Un alt pont: restaurantele in care se mananca bine in Italia sunt gestiuni familiale, deci cel care te serveste este si patron; nu i se lasa niciodata bacsis patronului!.. In nici o tara din lume cu exceptia Romaniei si a altor doua-trei tari din Balcani!.. Dar nu are rost sa deviem discutia! Sper ca ti-am fost de folos! |
#8
Posted 04 February 2011 - 10:56
salut!
Am cateva intrebari ref la mersul cu masina: in vara intentionez sa merg in Italia (cred ca pana la urma va fi Lido di Jesolo) cu masina; cum e cu autostrazile la ei? platesti o vigneta la intarea in tara si ai acces oriunde? sunt statii de taxare? cam care e nivelul taxelor pe autostrada si la ce distanta se plateste o noua taxa din nou? multumesc |
#9
Posted 04 February 2011 - 12:24
Nu este vigneta si iei un bilet la intrarea pe autostrada si platesti la iesire. Nu sunt ieftini deloc la taxele de pe autostrazi. Cu google vei putea gasi si situl lor unde iti poti face calculul taxelor functie de distanta parcursa.
|
#10
Posted 04 February 2011 - 13:21
bogwol, on 4th February 2011, 10:56, said: salut! Am cateva intrebari ref la mersul cu masina: in vara intentionez sa merg in Italia (cred ca pana la urma va fi Lido di Jesolo) cu masina; cum e cu autostrazile la ei? platesti o vigneta la intarea in tara si ai acces oriunde? sunt statii de taxare? cam care e nivelul taxelor pe autostrada si la ce distanta se plateste o noua taxa din nou? multumesc calculul taxelor in autostrada il poti face aici: http://www.autostrad...ade/percorso.do oricum autostrazile in italia au costuri usturatoare.. O varianta pt a economisi ar putea fi evitarea autostrazilor conducand pe strazile statale SS (superstrazi), care sunt peste tot destul de largi (doua benzi pe sens) |
|
#11
Posted 04 February 2011 - 13:51
Eu am incercat un "regionale" cred asta vara de la Verona catre Padova insa la Vicenza m-au lasat nervii si am intrat pe autostrada. Uitandu-ma acum pe viamichelin observa ca aceste "statale" nu acopera chiar orice orase. Daca nu te grabesti poti face o incercare si cu statale/regionale.
|
#12
Posted 06 February 2011 - 18:15
atupi, on 4th February 2011, 13:51, said: Eu am incercat un "regionale" cred asta vara de la Verona catre Padova insa la Vicenza m-au lasat nervii si am intrat pe autostrada. Uitandu-ma acum pe viamichelin observa ca aceste "statale" nu acopera chiar orice orase. Daca nu te grabesti poti face o incercare si cu statale/regionale. despre graba, nu stiu ce sa spun: ma intereseaza sa ajung de la Paprika (granita Hu- Austria) pana la Lido di Jesolo undeva pe dupamasa. Pe via Michelin imi arata 600 km din care vreo 300 sunt in Austria, majoritatea pe autostrada. Cred ca pot incerca si varianta cu drumuri regionale/ statale Edited by bogwol, 06 February 2011 - 18:26. |
#13
Posted 07 February 2011 - 02:36
oprea_rd, on 4th February 2011, 10:28, said: bacsisul nu este un uz comun in Italia, se lasa ceva doar pt a multumi pt un serviciu de calitate intr-un loc(al) de calitate. Aproape toate restaurantele in Italia iti includ in pret (uita-te pe bonul fiscal data viitoare!) PANE e COPERTO, vasazica serviciul (care de fapt sunt costurile uzului a tot ceea ce folosesti dar nu consumi: fata de masa, tacamuri, etc) si painea. Chelnerul nu asteapta niciodata un bacsis, dar daca ii lasi ceva nu e prost sa refuze! Foarte putini insa lasa ceva si aproape intotdeauna sun turisti straini! In baruri si cafenele alaturi de casa gasesti aproape intodeauna un borcan unde daca vrei poti lasa ceva maruntis (pe unele e clar scris ca e pt personal, altele insa au drept destinatii diverse asociatii social-sanitare) Singurii care primesc des bacsis sunt soferii de taxi, dar asta pt ca vorbim de aceiasi situatie, Italienii iau foarte rar taxiul (si cand il iau iti garantez eu ca nu lasa bacsis ) in schimb apropae toti cei care iau taxiul (care este f. scump de altfel) sunt straini, iar acestia tind sa rotunjeasca sumele de plata, lasand intotdeauna ceva; dar nici soferii de taxi nu "se asteapta" sa primeasca ceva; ca toti ceilalti au un salariu si muncesc pt salariu! Italienii lasa in schimb intotdeauna bacsis celor care iti livreaza pizza la domiciliu (pt ca au intotdeauna o leafa de rahat)! Un alt pont: restaurantele in care se mananca bine in Italia sunt gestiuni familiale, deci cel care te serveste este si patron; nu i se lasa niciodata bacsis patronului!.. In nici o tara din lume cu exceptia Romaniei si a altor doua-trei tari din Balcani!.. Dar nu are rost sa deviem discutia! Salutare ! Interesante cele spuse de tine. Am să țin cont. Ai spus bine COPERTO, așa e, e vorba de statul la masă. Totuși, trebuie spus (pt. conformitate) că SERVIZIO e altceva (e serviciul pe care ți-l face cel ce-ți ia comanda, îți aduce mâncarea etc.). Uneori SERVIZIO e trecut pe nota de plată, de cele mai multe ori nu, iar în acest ultim caz, eu îi las 10%. Eu mă uit totdeauna pe bon, tocmai pt. a vedea dacă sunt trecute "coperto" și "servizio". Pâinea nu mă interesează, dacă nu e pe bon atunci e din partea casei. M-am tot gândit, topicul e referitor la "tip", cuvânt englezesc, adică bacșiș, ceea ce ne duce la ideea că nu turcii l-au inventat. Așa că nu e specific balcanilor. Hai să fim serioși, se dă bacșiș peste tot, inclusiv în Italia. E drept, n-am stat perioade mai lungi (văd că locația ta e Milano), maxim 10 zile/sejur. Dar am mâncat și-n locuri mai normale, cum ziceam. Nu aș fi luat parte la discuție dacă nu aveam diverse experiențe pe tema asta. Sănătate și tcb ! |
#14
Posted 08 February 2011 - 02:47
oprea_rd, on 4th February 2011, 12:21, said: O varianta pt a economisi ar putea fi evitarea autostrazilor conducand pe strazile statale SS (superstrazi), care sunt peste tot destul de largi (doua benzi pe sens) O precizare: SS inseamna Strada Statala (denumire administrativa) si nu au peste tot doua benzi pe sens. Sunt echivalentul DN-urilor din Romania. Superstrazile (denumire tehnica) sunt un fel de autostrazi gratis si cu limita de viteza 110kmph. Pe autostrada se plateste o medie de 6 eurocenti per kilometru pt. autoturisme - spun medie pentru ca de fapt pretul variaza (pe bucati) in functie de costurile de gestionare. Iar cu bacsis-ul, nu se lasa peste tot. Cel putin eu nu am reusit sa las la magazin nici un fel de bacsis, tot timpul strigau dupa mine ca mi-am uitat restul (dupa primele cateva intamplari am renuntat sa mai incerc sa las). Iar cu bacsisul la patronul localului am patit-o (de fapt oaspetele meu care a vrut sa plateasca consumatia) - fata patronului cu 5 euro in mana bacsis a fost priceless. Personal mai las uneori la bar in borcanul special amenajat iar la restaurante doar la chelneri si daca platesc la masa. |
#15
Posted 08 February 2011 - 09:43
ecstrim, on 8th February 2011, 02:47, said: O precizare: SS inseamna Strada Statala (denumire administrativa) si nu au peste tot doua benzi pe sens. Sunt echivalentul DN-urilor din Romania. Superstrazile (denumire tehnica) sunt un fel de autostrazi gratis si cu limita de viteza 110kmph. Pe autostrada se plateste o medie de 6 eurocenti per kilometru pt. autoturisme - spun medie pentru ca de fapt pretul variaza (pe bucati) in functie de costurile de gestionare. Iar cu bacsis-ul, nu se lasa peste tot. Cel putin eu nu am reusit sa las la magazin nici un fel de bacsis, tot timpul strigau dupa mine ca mi-am uitat restul (dupa primele cateva intamplari am renuntat sa mai incerc sa las). Iar cu bacsisul la patronul localului am patit-o (de fapt oaspetele meu care a vrut sa plateasca consumatia) - fata patronului cu 5 euro in mana bacsis a fost priceless. Personal mai las uneori la bar in borcanul special amenajat iar la restaurante doar la chelneri si daca platesc la masa. |
|
#16
Posted 09 February 2011 - 09:22
ecstrim, on 8th February 2011, 02:47, said: O precizare: SS inseamna Strada Statala (denumire administrativa) si nu au peste tot doua benzi pe sens. Sunt echivalentul DN-urilor din Romania. Superstrazile (denumire tehnica) sunt un fel de autostrazi gratis si cu limita de viteza 110kmph. Pe autostrada se plateste o medie de 6 eurocenti per kilometru pt. autoturisme - spun medie pentru ca de fapt pretul variaza (pe bucati) in functie de costurile de gestionare. Am facut o simulare si de la intrarea in Italia dinspre Villach pana in apropiere de Lido di Jesolo m-ar costa 10,2 euro pt 160 km - e un cost rezonabil, desi comparativ cu Austria este extra scump. |
#17
Posted 16 February 2011 - 15:56
Multumesc mult ZUV .
Edited by divaroxie, 16 February 2011 - 15:57. |
#18
Posted 16 February 2011 - 21:46
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users