Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
Strugurii de masa - cultivare, intretinere, rentabilitate...
#1
Posted 06 February 2010 - 23:31
Am incercat, printr-o postare mai veche, sa trezesc la viata un topic despre aceste soiuri de vita de vie. Se pare ca atunci n-am reusit.
De aceea, vin aici si-i invit pe cei care au ceva de spus, sa discutam despre strugurii de masa. Mi se pare mie, sau chiar sunt o categorie de vita de vie mai... vitregita ? Toata lumea vorbeste si cei care pot, chiar investesc masiv in plantatii de struguri de vin. Este foarte bine, vinul este in conceptia un aliment si n-ar trebui sa lipseasca de pe masa nici unui roma^n care tine la sanatatea lui si la o viata indelungata. Ca o paranteza, am eu o teorie cum ca civilizatia europeana s-a dezvoltat si datorita alimentiei traditionale mediteraneene, bazata pe masline (si untdelemn ...), peste, carne si bra^nzeturi de oaie / capra... si vin. Dar sa ne intoarcem la vita de vie pentru struguri de masa. Avem soiuri valoroase in tara ? sau trebuie sa luam tot de pe afara ? Stiti centre viticole care comercializeaza astfel de soiuri ? Nu mi se pare ca facem reclama daca discutam despre ele. Asa cum se poate discuta despre Ford sau VW pe "auto", tot asa putem si noi sa zicem, spre exemplu... "Dragasani". Exista o tehnica speciala in cultivarea si intretinerea strugurilor de masa ? Ce soiuri aveti "la suflet" si ce productii la hectar asigura ? Cam care ar fi dimensiunea minima a unei plantatii de struguri de masa pentru asigurarea unui confort financiar unei familii rurale (adica, sa zicem cca. 15.000 eur pe an ...) ? Ce opinii aveti referitoare la piata strugurilor de masa, ata^t la intern, ca^t mai ales la export ? Suntem totusi destul de aproape de nordul Europei. Ar merita un export constant de struguri de masa in Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca ? Putem zice vorba aia: "scoala sus roma^ne !" si apuca-te de struguri de masa ca saliveaza toata evropa dupa ei ...(?) Si, ca sa va deschid apetitul (ca tot viscoleste afar' de numa-numa...): anunt_anunturi_diverse_vanzari_diverse_vand_struguri_de_masa_si_de_vin_49449_296.jpg 86.79K 241 downloads; biruinta.jpg 27.75K 192 downloads; cardinal03.jpg 15.76K 213 downloads; exotic2.jpg 54.92K 181 downloads; victoria2.jpg 59.99K 235 downloads |
#2
Posted 07 February 2010 - 08:10
horia66, on 6th February 2010, 23:31, said: Am incercat, printr-o postare mai veche, sa trezesc la viata un topic despre aceste soiuri de vita de vie. Se pare ca atunci n-am reusit. De aceea, vin aici si-i invit pe cei care au ceva de spus, sa discutam despre strugurii de masa. Mi se pare mie, sau chiar sunt o categorie de vita de vie mai... vitregita ? Toata lumea vorbeste si cei care pot, chiar investesc masiv in plantatii de struguri de vin. Este foarte bine, vinul este in conceptia un aliment si n-ar trebui sa lipseasca de pe masa nici unui roma^n care tine la sanatatea lui si la o viata indelungata. Ca o paranteza, am eu o teorie cum ca civilizatia europeana s-a dezvoltat si datorita alimentiei traditionale mediteraneene, bazata pe masline (si untdelemn ...), peste, carne si bra^nzeturi de oaie / capra... si vin. Dar sa ne intoarcem la vita de vie pentru struguri de masa. Avem soiuri valoroase in tara ? sau trebuie sa luam tot de pe afara ? Stiti centre viticole care comercializeaza astfel de soiuri ? Nu mi se pare ca facem reclama daca discutam despre ele. Asa cum se poate discuta despre Ford sau VW pe "auto", tot asa putem si noi sa zicem, spre exemplu... "Dragasani". Exista o tehnica speciala in cultivarea si intretinerea strugurilor de masa ? Ce soiuri aveti "la suflet" si ce productii la hectar asigura ? Cam care ar fi dimensiunea minima a unei plantatii de struguri de masa pentru asigurarea unui confort financiar unei familii rurale (adica, sa zicem cca. 15.000 eur pe an ...) ? Ce opinii aveti referitoare la piata strugurilor de masa, ata^t la intern, ca^t mai ales la export ? Suntem totusi destul de aproape de nordul Europei. Ar merita un export constant de struguri de masa in Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca ? Putem zice vorba aia: "scoala sus roma^ne !" si apuca-te de struguri de masa ca saliveaza toata evropa dupa ei ...(?) Si, ca sa va deschid apetitul (ca tot viscoleste afar' de numa-numa...): anunt_an...9449_296.jpg; biruinta.jpg; cardinal03.jpg; exotic2.jpg; victoria2.jpg Buna tare propunerea asta ... Eu sunt in curs de constituire a unei vii si vroiam ca o buna parte (40%+) sa fie struguri de masa. Bunicii din partea tatalui sunt din Nicoresti si in vacante ma trata bunica cu niste soiuri de care n-am mai auzit ... erau varatecii albi aproape transparenti dulci si cu boabe aerisite si tata (țâța) caprei cu bobul lung dulce ca mierea si muscatul otonel ( nu-i stiu ortografia corecta) care era bun si de masa si de vin ... Muscatul Hamburg ... asta il vad pe piata ... dar cam atat. Butucii din vie erau grosi cat bratul unui om muncit, iar via era pe o coasta de deal abrupta pe care nu cresteau nici buruieni printre vite, asa era de uscat pietros si searbad solul. Un soi foarte specific si cultivat acolo era Babeasca ... rustic, negru si dens ... din doua pahare s'aprind urechile. Da' uite ca nu mai stiu daca era altoit sau nu. Ii tot auzeam pe ai batrani vorbind de o algeriana ... care ii chinuia pt ca trebuia ingropata toamna. Mamaia ... asa se zice la bunica pe acolo ... a trait 94 de ani si folosea apa doar la spalat si gatit ... pentru potolit setea era vinul. Sub casa relativ modesta ... cu prispa si vre-o 4-5 camere era o pivnita in care se putea intra cu caruta ... si in pivnita asta cu peretii de caramida era budanele, butoaiele uriase si zeci de alte feluri de butoaie si butoiase ... unele chiar foarte mici 3-5-10 litri care se numeau balercute ... Tot aici imi amintesc ca era o zona cu nisip unde erau ingropate superficial sticle smolite la gura si butasi de vita pusi la inradacinat ... Si apropo de export ... bunicul (tataia) povestea ca inainte sa vina comunistii, duceau vinul cu carele cu boi la Galati unde aveau cumparatori en-gros greci, care plateau cu bani si altii romani care plateau cu grau si porumb. Cred ca in primavara am sa fac in sfarsit mult visata si discutata intoarcere la origini ... n-am mai fost pe'acolo de mai bine de 40 de ani. Edited by masterd6ib6, 07 February 2010 - 08:34. |
#3
Posted 07 February 2010 - 12:09
Ca sa vin si eu in ajutor cum pot. Cunosc bine si am relatii de afaceri cu o firma mare (care activeaza in domeniul agiculturii), care are productie de struguri de masa (printre multe alte domenii). Din cate stiu eu aveau piata si in tara si externa, insa nu sunt sigur ce cum si unde exact.
Cert este ca soiul era foarte bun si de succes, nu as putea sa va spun care este insa. La un moment dat domnii mi-au promis si vreo 100 de butasi. Cand o sa aflu mai multe detalii o sa le sriu aici, la urmatoarea vizita o sa-i intreb mai multe |
#4
Posted 07 February 2010 - 12:38
sincer sa fiu, eu nu as risca sa fac o plantatie de vita de masa la mine in olt. in primul rand soiurile de masa sunt mult mai sensibile la ger. la mine au fost de curand -26 de grade. in al doilea rand trebuie multa manopera la cules si intretinere si nu in ultimul rand trebuie pazita foarte bine, cu pusca!
asta ca sa enumar numai cateva dificultati tehnologice. in schimb, mi-as infiinta o plantatie de vie hibrida pentru suc de struguri pasteurizat sau congelat. dupa cate stiu, via hibrida se cultiva in state pentru suc.....dar noi in europa suntem mai "destepti" si nu acceptam asa ceva. via hibrida are avantaje incontestabile fata de via nobila. se poate cultiva pe radacina proprie-costuri mult mai mici, se preteaza bine la mecanizare, este rezistenta la ger, iar sucul dat este mai bun decat cel nobil. |
#5
Posted 07 February 2010 - 20:25
masterd6ib6, on 7th February 2010, 08:10, said: .... Un soi foarte specific si cultivat acolo era Babeasca ... rustic, negru si dens ... din doua pahare s'aprind urechile. Da' uite ca nu mai stiu daca era altoit sau nu. Babeasca este soi nobil, roma^nesc (... deci, altoit). Quote Ii tot auzeam pe ai batrani vorbind de o algeriana ... care ii chinuia pt ca trebuia ingropata toamna. Algeria sau algeriana este o vita hibrid fara arac - creste sub forma de tufe. rich1974, on 7th February 2010, 12:38, said: ... in primul rand soiurile de masa sunt mult mai sensibile la ger. Quote ... in al doilea rand trebuie multa manopera la cules si intretinere Poti sa detaliezi cu date "tehnice", cele de afirmate ? Ce inseamna "mult mai sensibile" ? Iar manopera de cules si intretinerea nu sunt la fel pentru toate vitele altoi ? Edited by horia66, 07 February 2010 - 20:21. |
#6
Posted 08 February 2010 - 00:09
bre @horia, daca tot ne chinui pe timpul asta cu pozele celea, macar pune tata si numele soiurilor sub poza, sa stim si noi dupa ce salivam !
masterd6ib6, on 7th February 2010, 08:10, said: Ii tot auzeam pe ai batrani vorbind de o algeriana ... care ii chinuia pt ca trebuia ingropata toamna. p-asta n-am mai auzit-o pana acuma - sa ingropi algerianca ! sigur nu era vorba de alt soi? e cam mlt timp de atunci,bag seama ... tavktm, on 7th February 2010, 12:09, said: Cert este ca soiul era foarte bun si de succes, nu as putea sa va spun care este insa. hai sa venim si cu soiuri, ca pana acuma batem apa in piua rich1974, on 7th February 2010, 12:38, said: in schimb, mi-as infiinta o plantatie de vie hibrida te-ai gandit bine, si ai ales momentul ideal ; acum, cand e vorba sa scoata si viile cu hibrizi deja plantate . horia66, on 7th February 2010, 20:25, said: Babeasca este soi nobil, roma^nesc (... deci, altoit). Iar manopera de cules si intretinerea nu sunt la fel pentru toate vitele altoi ? cum sa fie manopera de cules la fel, cand unii struguri ajung la storcit,pt. vin, si altii in galantare, pt. vanzare ... Ai ? |
#7
Posted 08 February 2010 - 00:19
DDuras, on 8th February 2010, 00:09, said: .... cum sa fie manopera de cules la fel, cand unii struguri ajung la storcit,pt. vin, si altii in galantare, pt. vanzare ... Ai ? Pai, si cei pt. vin trebuiesc culesi cu atentie, cu dragoste, ma^nga^iat bobul care straluceste in bataia soarelui bla^nd de Septembrie... nu ? |
#8
Posted 08 February 2010 - 00:33
de un lucru poti fi sigur: daca voi avea vreodata vreo podgorie cu vie pt.vin, n-o sa te angajez la cules !
|
#9
Posted 08 February 2010 - 15:52
@ DURAS
ai putea sa-mi dai si mie un argument logic de ce nu as putea cultiva vita hibrida pentru suc? dupa logica ta! lasand la o parte imbecilitatea uniunii europene! |
#10
Posted 08 February 2010 - 16:08
pai aici nu e vorba de logica, ci de directive ! si nici de parerea mea; ca nu eu fac regulile in u.e. (din pacate )
|
|
#11
Posted 08 February 2010 - 17:21
#13
Posted 08 February 2010 - 19:36
e adevarat ca in ultimul timp n-am mai auzit nimic de treaba asta. dar atunci problema se punea ca nu se va mai putea detine vie hibrid decat cativa ari pe langa casa, in camp nimic. asta sigur; poate s-o fi renuntat, dar ma foarte indoiesc. cand u.e. hotaraste ceva, n-am vazut sa dea inapoi.
nu era vorba de subventii, caci problema era la via mica a omului, nu intereseaza pe nimeni (cel putin in zona mea) podgoriile. |
#14
Posted 11 February 2010 - 19:54
horia66, on 6th February 2010, 23:31, said: Am incercat, printr-o postare mai veche, sa trezesc la viata un topic despre aceste soiuri de vita de vie. Se pare ca atunci n-am reusit. De aceea, vin aici si-i invit pe cei care au ceva de spus, sa discutam despre strugurii de masa. Mi se pare mie, sau chiar sunt o categorie de vita de vie mai... vitregita ? Toata lumea vorbeste si cei care pot, chiar investesc masiv in plantatii de struguri de vin. Este foarte bine, vinul este in conceptia un aliment si n-ar trebui sa lipseasca de pe masa nici unui roma^n care tine la sanatatea lui si la o viata indelungata. Ca o paranteza, am eu o teorie cum ca civilizatia europeana s-a dezvoltat si datorita alimentiei traditionale mediteraneene, bazata pe masline (si untdelemn ...), peste, carne si bra^nzeturi de oaie / capra... si vin. Dar sa ne intoarcem la vita de vie pentru struguri de masa. Avem soiuri valoroase in tara ? sau trebuie sa luam tot de pe afara ? Stiti centre viticole care comercializeaza astfel de soiuri ? Nu mi se pare ca facem reclama daca discutam despre ele. Asa cum se poate discuta despre Ford sau VW pe "auto", tot asa putem si noi sa zicem, spre exemplu... "Dragasani". Exista o tehnica speciala in cultivarea si intretinerea strugurilor de masa ? Ce soiuri aveti "la suflet" si ce productii la hectar asigura ? Cam care ar fi dimensiunea minima a unei plantatii de struguri de masa pentru asigurarea unui confort financiar unei familii rurale (adica, sa zicem cca. 15.000 eur pe an ...) ? Ce opinii aveti referitoare la piata strugurilor de masa, ata^t la intern, ca^t mai ales la export ? Suntem totusi destul de aproape de nordul Europei. Ar merita un export constant de struguri de masa in Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca ? Putem zice vorba aia: "scoala sus roma^ne !" si apuca-te de struguri de masa ca saliveaza toata evropa dupa ei ...(?) Si, ca sa va deschid apetitul (ca tot viscoleste afar' de numa-numa...): anunt_an...9449_296.jpg; biruinta.jpg; cardinal03.jpg; exotic2.jpg; victoria2.jpg si pt horia:) Cea mai valoroasa creatie romaneasca pentru strugurii de masa este soiul victoria, care se impune prin aspectul strugurilor si productivitate ridicata, circca 16-18t la hectar; se cultiva cu preponderenta in partea de sud a tarii;deci, la statiunile viticole din aceasta parte a tarii o sa gasiti acest soi pt cumparare;fiind un soi valoros a fost luat in cultura si in vestul Europei;acesta este soiul care mie imi place cel mai mult din cele realizate de romani; alte soiuri de masa create de romani prin incrucisarea unor soiuri mai sunt:timpuriu de pietroasa, timpuriu de cluj,, napoca,splendid, transilvania, milcov augusta etc;alt soi care imi place este afuz-ali, care are o productie de 20-24/t la hectar;tot in partea de sud a tarii il gasim cel mai des;alte soiuri pe care le mai prefer:coarna neagra, muscat de hamburg,muscat de adda,chasselas dore. Pt a se obtine productiile mentionate , fiecare soi trebuie condus sub a anumita forma de conducere, zona pe care se cultiva trebuie sa indeplineasca anumite conditii in ceea ce priveste solul si temperatura, trebuie efectuata o schema de tratamente fitosanitare....cat despre exportul in tarile nordice sa stii ca ne-au luat-o inainte italia, franta, portugalia....si nu uitati:cand stropiti vita de vie sa o faceti numai cu produse omologate;atentie la aceasta substanta activa initium despre care s-a facut atata valva acum vreo saptamana;dupa cum se stie produse ce contin aceasta susbstanta au fost date in experiment la statiunea viticola valea calugareasca, la institutul de la vidra si la cel de la brasov;daca cumparati vie de la valea calugareasca sa intrebati daca a fost stropita in scoala de vite cu aceasta sustanta;in mod normal nu ar fi trebuit sa stropeasca decat o parcela mica de vie pe rod si apoi strugurii obtinuti sa fie distrusi, pt ca asa se face cu produsele care se experimenteaza si nu sunt omologate;dar ghici, cei de acolo, de la valea calugareasca au vandut o parte din strugurii de pe parcela respectiva, iar o alta parte i-au mancat angajatii institutiei.de ce spun astea?pt ca aceste produse pe baza de initium nu au fost omologate pe nicaieri in lume numai la noi au primit o omologare de 3 ani..deci...citi prospectul inainte...cred ca am depasit masura..am scris prea mult..scuze |
#15
Posted 11 February 2010 - 20:15
vitic, on 11th February 2010, 19:54, said: si pt horia:) Cea mai valoroasa creatie romaneasca pentru strugurii de masa este soiul victoria, care se impune prin aspectul strugurilor si productivitate ridicata, circca 16-18t la hectar; se cultiva cu preponderenta in partea de sud a tarii;deci, la statiunile viticole din aceasta parte a tarii o sa gasiti acest soi pt cumparare;fiind un soi valoros a fost luat in cultura si in vestul Europei;acesta este soiul care mie imi place cel mai mult din cele realizate de romani; alte soiuri de masa create de romani prin incrucisarea unor soiuri mai sunt:timpuriu de pietroasa, timpuriu de cluj,, napoca,splendid, transilvania, milcov augusta etc;alt soi care imi place este afuz-ali, care are o productie de 20-24/t la hectar;tot in partea de sud a tarii il gasim cel mai des;alte soiuri pe care le mai prefer:coarna neagra, muscat de hamburg,muscat de adda,chasselas dore. Pt a se obtine productiile mentionate , fiecare soi trebuie condus sub a anumita forma de conducere, zona pe care se cultiva trebuie sa indeplineasca anumite conditii in ceea ce priveste solul si temperatura, trebuie efectuata o schema de tratamente fitosanitare....cat despre exportul in tarile nordice sa stii ca ne-au luat-o inainte italia, franta, portugalia....si nu uitati:cand stropiti vita de vie sa o faceti numai cu produse omologate;atentie la aceasta substanta activa initium despre care s-a facut atata valva acum vreo saptamana;dupa cum se stie produse ce contin aceasta susbstanta au fost date in experiment la statiunea viticola valea calugareasca, la institutul de la vidra si la cel de la brasov;daca cumparati vie de la valea calugareasca sa intrebati daca a fost stropita in scoala de vite cu aceasta sustanta;in mod normal nu ar fi trebuit sa stropeasca decat o parcela mica de vie pe rod si apoi strugurii obtinuti sa fie distrusi, pt ca asa se face cu produsele care se experimenteaza si nu sunt omologate;dar ghici, cei de acolo, de la valea calugareasca au vandut o parte din strugurii de pe parcela respectiva, iar o alta parte i-au mancat angajatii institutiei.de ce spun astea?pt ca aceste produse pe baza de initium nu au fost omologate pe nicaieri in lume numai la noi au primit o omologare de 3 ani..deci...citi prospectul inainte...cred ca am depasit masura..am scris prea mult..scuze Pai ce faci ... ne lasi neterminati ? Continua cu initium asta ... sa aflam si noi ce si cum ! |
|
#16
Posted 11 February 2010 - 21:42
vitic, on 11th February 2010, 19:54, said: si pt horia:) Quote Cea mai valoroasa creatie romaneasca pentru strugurii de masa este soiul victoria, care se impune prin aspectul strugurilor si productivitate ridicata, circca 16-18t la hectar; ... alte soiuri de masa create de romani prin incrucisarea unor soiuri mai sunt:timpuriu de pietroasa, timpuriu de cluj,, napoca,splendid, transilvania, milcov augusta etc;alt soi care imi place este afuz-ali, care are o productie de 20-24/t la hectar;tot in partea de sud a tarii il gasim cel mai des;alte soiuri pe care le mai prefer:coarna neagra, muscat de hamburg,muscat de adda,chasselas dore. Se poate o prezentare mai detaliata pe fiecare soi in parte ...? Si niste poze dac-ar fi, ar fi nemai pomenit... Intr-o plantatie mica, familiala, recomanzi plantarea mai multor soiuri, de la extra-timpurii pa^na la tardivi, ca sa aiba timp fermierul de recoltat si va^ndut, si sa se intinda venitul pe o perioada mai lunga, sau consideri ca ar trebui tot lotul cultivat cu un singur soi ? Quote Pt a se obtine productiile mentionate , fiecare soi trebuie condus sub a anumita forma de conducere Quote , zona pe care se cultiva trebuie sa indeplineasca anumite conditii in ceea ce priveste solul si temperatura, Quote ....cat despre exportul in tarile nordice sa stii ca ne-au luat-o inainte italia, franta, portugalia.... Quote si nu uitati:cand stropiti vita de vie sa o faceti numai cu produse omologate;atentie la aceasta substanta activa initium despre care s-a facut atata valva acum vreo saptamana;... Cred ca o sa deschidem un topic nou referitor la pesticide (insecticide, fungicide etc.) organice - dupa ca^te mi-aduc eu aminte, am citit despre ceva produse pe baza de bacterii sau virusuri, care ataca daunatorii, proteja^nd astfel planta. Sau bat ca^mpii ? Edited by horia66, 11 February 2010 - 21:44. |
#17
Posted 11 February 2010 - 23:07
vitic, on 11th February 2010, 19:54, said: Cea mai valoroasa creatie romaneasca pentru strugurii de masa este soiul victoria, care se impune prin aspectul strugurilor si productivitate ridicata, circca 16-18t la hectar; se cultiva cu preponderenta in partea de sud a tarii; am si eu niste butuci; ne poti spune mai multe despre Victoria si Napoca ? eventual si puncte slabe (conteaza mult si astea; valabil pt. toate soiurile) despre Italia nimic ? nu corespunde gusturilor tale ? dar de Sultanina ce zici ? - cea pt. stafide horia66, on 11th February 2010, 21:42, said: Cred ca o sa deschidem un topic nou referitor la pesticide (insecticide, fungicide etc.) n-ar fi rau masterd6ib6, on 11th February 2010, 20:15, said: Continua cu initium asta ... sa aflam si noi ce si cum ! niste info despre Initium: http://www.ecolife.r...ta-oficial.html http://saccsiv.wordp...tia-basf-elite/ |
#18
Posted 12 February 2010 - 10:29
Mai inainte de a raspunde, as vrea sa expun o recomandare pe judete in vederea alegerii soiurilor pentru strugurii de masa facuta de somitati in domeniul viticulturii;totodata am sa mentionez si statiunile viticole existente pentru a fi mai usor celor care vor sa planteze vita de vie, unde trebuie sa se adreseze.
1)jud alba, mures, bistrita, cluj si sibiu-soiuri:cetatuia, timpuriu de cluj,chasselas dore, chasselas roz, napoca, somesan, splendid, transilvania 2)jud:botosani,iasi, neamt, nordul jud. vaslui-soiuri:perla de csaba,cardinal,chasselas dore, chasselas roz, muscat de hamburg, coarna neagra, paula, gelu 3)jud. bacau, galati,sudul jud. vaslui, vrancea-soiuri:chasselas dore, chasselas roz, milcov, muscat de adda, muscat de hamburg,afuz-ali, coarna neagra 4)jud. buzau,prahova,dambovita, arges, valcea, olt,dolj, mehedinti-soiuri:perla de csaba,augusta,timpuriu de pietroasa,cardinal,victoria,azur, istrita,chasselas dore, chasselas roz, muscat de adda, muscat de hamburg, coarna neagra,xenia, afuz-aliItalia, centenar pietroasa,otilia, perlette,calina,tamina,greaca 5)jud.caras-severin, timis-soiuri:chasselas dore, chasselas roz,napoca,muscat de hamburg,splendid 6)jud arad,bihor,salaj,satu-mare, maramures-soiuri:cetatuia, timpuriu de cluj,chasselas dore, chasselas roz, muscat de adda,muscat de hamburg, splendid, transilvania 7)jud. constanta, tulcea, teleorman,giurgiu,ialomita,calarasi, mehedinti, braila-toate soiurile prezentate statiuni viticole:scdvv blaj(alba),bujoru(galati),dragasani(valcea),greaca(giurgiu),iasi(iasi),minis(ara d),murfatlar(constanta), odobesti(vrancea),pietroasa(buzau),stefanesti(arges) |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users