Strugurii de masa - cultivare, intretinere, rentabilitate...
Last Updated: Oct 26 2021 20:41, Started by
hunor66
, Feb 06 2010 23:31
·
0
#37
Posted 13 February 2010 - 16:53
pentru cei interesati de formele de conducere si taierile vitei de vie:
- http://www.gradiname...4406_543_1.html - http://www.gradiname...4408_543_1.html poze cu diverse soiuri de struguri(chiar daca apar si cateva soiuri rusesti care nu se cultiva in romania, fratii nostri de peste prut le-au aclimatizat): - http://www.sauron.md...nostru-101.html - http://www.struguri.md/ Edited by horia66, 19 March 2010 - 22:58. |
#38
Posted 14 February 2010 - 05:58
DDuras, on 13th February 2010, 11:16, said: daca te-ai impotmalit din cauza can-can , vezi ca sunt o multime de surse care vorbesc despre Initium. Dar daca te bazezi pe parerea "specialistilor" statului, iti urez MUUULT noroc - pentru ca vei avea nevoie din plin. iar alte state crezi ca nu mai pot de dragul propriei populatii ? interesul economic primeaza pretutindeni , nicidecum omul. wake up ! Nu m-am impotmolit ... m-am oprit la can-can pt ca asta a fost sursa citata ... De altfel daca aprofundezi putin ... toata povestea pleaca de la discutia infierbantata in jurul Codului Alimentar Experimentul "Codex Alimentarius" incepe cu Romania. De la 31 decembrie 2009, Guvernul Boc a fost obligat sa inceapa implementarea "Codexului", alaturi de alte 165 de state semnatare (95% din populatia planetei). "Codex Alimentarius" este un pachet de norme dupa care se vor alimenta populatiile tarilor semnatare. Acesta porneste de la principiul ca Terra nu mai poate hrani pe toata lumea natural, ca atare se va trece la hrana artificiala, din produse chimice, cea modificata genetic etc. Adeptii Teoriei Conspiratiei sustin ca masura nu este altceva decat una de exterminare, care va reduce populatia globului la cca doua miliarde, o masa mult mai usor de hranit si de controlat de fortele oculte. Nu a trecut o luna si iata ca apare stirea ca Romania este prima tara din lume care va folosi in agricultura un compus chimic pe baza de initium, un ingredient activ din noua clasa a substantelor chimice impuse de"Codex Alimentarius". Produsele vor fi furnizate de compania germana BASF si vor fi folosite pentru culturile de struguri, cartofi, rosii, castraveti si ceapa. Pentru publicul larg se spune ca "beneficiile pe care le-ar aduce aceasta substanta sunt legate in primul rand de combaterea daunatorilor, dar, totodata ea micsoreaza si durata in care se obtine recolta." Dupa ce acest produs va fi experimentat in Romania, urmeaza sa fie omologata utilizarea lui si in Olanda, Germania, Franta, SUA, Canada si Marea Britanie Codex-ul face alegerea dintre foame si agricultura intensiva in care se aplica TOATE cuceririle stiintei. Toate astea pentru a combate lipsa acuta de alimente pe o planeta cu populatia in crestere explosiva. Eu nu sustin ca este benefica politica asta pentru cei care acum au ce manca, dar sunt de parere ca e de preferat sa mananci mai prost si nu tocmai ecologic decat deloc. Inca o data subliniez ... Codex-ul nu elimina agricultura ecologica, nu interzice nimic ... recomanda utilizarea substantelor chimice si a organismelor modificate genetic pentru eradicarea si prevenirea foametei la nivel planetar. Populatii intregi mor de foame si noi ne facem griji ca soia modificata genetic ar putea avea efecte nocive asupra organismului uman. Sau ca utilizarea Initium ar putea fi daunatoare organismului. Esenta a ceea ce vreau sa spun este ca adevaratii specialisti nu au luat atitudine impotriva Codex-ului si mai ales ca este vorba de o declaratie politica, care nu-l angajeaza pe Gicu sa cultive soia modificata si s-o stropeasca cu initium si dupa asta s-o manance el si neamu' lui. Si ca sa incheiem disputa asta sterila ... am inteles de la inceput ingrijorarea lui vitic in legatura cu initium si faptul ca productia experimentala tratata cu initium a fost consumata si nu distrusa si sunt perfect de acord ca in domeniul pesticidelor trebuie o maxima prudenta in cercetare/experimentare/utilizare. De altfel daca cititi posturile mele veti vedea ca am o mica livada in formare in care nu folosesc decat cu maxima zgarcenie substantele chimice impotriva daunatorilor de orice fel. Dar asta e un privilegiu al meu ... imi pregatesc o recolta curata de fructe pentru ca pot. Pe suprafete foarte mari si la productii de masa pentru comercializare internationala ... NIMENI nu-si poate permite luxul asta. Edited by masterd6ib6, 14 February 2010 - 06:05. |
#39
Posted 14 February 2010 - 11:25
masterd:spui ca "initium ar putea avea efecte nocive"...substanta initium este alcatuita ca orice substanta din mai multe elemente chimice;profesorul universitar de care am vorbit mai devreme si-a spus parerea pe baza acestor elemente constitutive ale substantei initium;sa fii sigur ca o la parte din aceste elemente constitutive daca nu toate , au fost studiate urmarile in timp asupra oamenilor.
|
#40
Posted 14 February 2010 - 12:57
Putina rabdare si o sa vedem noi daca acest Codex doar recomanda sau interzice.
Iar in privinta foametei, sa nu ne amagim - nu exista interes pentru cei ce n-au ce manca. Daca ar fi fost interes,problema aceasta s-ar fi rezolvat; doar ca marilor puteri putin le pasa . Asta este doar un pretext, oare chiar nu ne dam seama ? Ca sa nu mai zic ca NU exista o REALA criza alimentara, ci una creata, asa cum sunt mai toate crizele din ultimele zeci de ani. Pamantul ar putea hrani foarte bine mult mai multa populatie decat are acum (au spus-o studii independente). Dar trebuie sa se si vrea. Cand resursele sunt stranse in mana catorva state, normal ca cei mai multi sufera. Apoi vin acesti marinimosi si ne spun: luati OMG-uri si alte rahaturi, ca sa nu muriti de foame. Uite ce grija avem pt. voi ! wake up ! |
#41
Posted 15 March 2010 - 16:05
horia66, on 8th February 2010, 18:56, said: Subventie se da numai pt. struguri de vin ... Subventie se da si pentru strugurii de masa. Am o parcela cu struguri de masa Perla de Csaba, un soi extratimpuriu ,se coace in iulie, sunt foarte parfumati,dulci, sunt primii struguri care se coc .Din pacate ,sunt foarte perisabili,si nu pot fi pastrati mult timp.Pentru cei ce vor sa planteze in curte ptr consum propriu, recomand . Am vazut zilele acestea ca au de vanzare la un mare supermarchet de bricolaj, parca 10 ron. alin4fan, on 12th February 2010, 12:58, said: domnule vitic dv. de unde mi-ati recomanda sa cumpar vitele, si vazand ca aveti vie ce forma de conducere credeti ca merge in zona neamtului domnule vitic de unde mi-ati recomanda sa cumpar vitele,locuesc in zona neamt ce soiuri de vita de vin credeti ca merge Sahateni Bz |
#42
Posted 16 March 2010 - 18:15
Salutare,
Dupa cum vedeti probabil la status sunt un nou venit , salutari toturor, sper sa am parte de cat mai multe postari pe forumurile SoftPedia. M-am inscris in special pentru a putea lua parte la discutia voastra. Un scurt update asupra situatiei in care ma aflu: pentru ai ajuta pe parintii mei sa isi infiripeze o mica viisoara in spatele casei lor din Jud. Galati,am cumparat astazi 125 de butasi de la Statiunea viticola Pietroasele ,astfel : 25 Victoria, 25 Afuz-ali , 25 Italia , 50 Muscat de Hamburg. Cum ma sfatuiti sa le plantam, ce distante sa pastram intre randuri si cam ce schema de cultivare ar trebui sa urmam, cat de adanc se ingroapa butasii? Merci! |
#44
Posted 16 March 2010 - 20:45
sorind12, on 15th March 2010, 16:05, said: Subventie se da si pentru strugurii de masa. Am o parcela cu struguri de masa Perla de Csaba, un soi extratimpuriu ,se coace in iulie, sunt foarte parfumati,dulci, sunt primii struguri care se coc .Din pacate ,sunt foarte perisabili,si nu pot fi pastrati mult timp.Pentru cei ce vor sa planteze in curte ptr consum propriu, recomand . Am vazut zilele acestea ca au de vanzare la un mare supermarchet de bricolaj, parca 10 ron. As vrea sa plantez,se preteaza si la bolta? |
#45
Posted 17 March 2010 - 09:39
horia66, on 6th February 2010, 23:31, said: Am incercat, printr-o postare mai veche, sa trezesc la viata un topic despre aceste soiuri de vita de vie. Se pare ca atunci n-am reusit. De aceea, vin aici si-i invit pe cei care au ceva de spus, sa discutam despre strugurii de masa. Mi se pare mie, sau chiar sunt o categorie de vita de vie mai... vitregita ? Toata lumea vorbeste si cei care pot, chiar investesc masiv in plantatii de struguri de vin. Este foarte bine, vinul este in conceptia un aliment si n-ar trebui sa lipseasca de pe masa nici unui roma^n care tine la sanatatea lui si la o viata indelungata. Ca o paranteza, am eu o teorie cum ca civilizatia europeana s-a dezvoltat si datorita alimentiei traditionale mediteraneene, bazata pe masline (si untdelemn ...), peste, carne si bra^nzeturi de oaie / capra... si vin. Dar sa ne intoarcem la vita de vie pentru struguri de masa. Avem soiuri valoroase in tara ? sau trebuie sa luam tot de pe afara ? Stiti centre viticole care comercializeaza astfel de soiuri ? Nu mi se pare ca facem reclama daca discutam despre ele. Asa cum se poate discuta despre Ford sau VW pe "auto", tot asa putem si noi sa zicem, spre exemplu... "Dragasani". Exista o tehnica speciala in cultivarea si intretinerea strugurilor de masa ? Ce soiuri aveti "la suflet" si ce productii la hectar asigura ? Cam care ar fi dimensiunea minima a unei plantatii de struguri de masa pentru asigurarea unui confort financiar unei familii rurale (adica, sa zicem cca. 15.000 eur pe an ...) ? Ce opinii aveti referitoare la piata strugurilor de masa, ata^t la intern, ca^t mai ales la export ? Suntem totusi destul de aproape de nordul Europei. Ar merita un export constant de struguri de masa in Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca ? Putem zice vorba aia: "scoala sus roma^ne !" si apuca-te de struguri de masa ca saliveaza toata evropa dupa ei ...(?) Si, ca sa va deschid apetitul (ca tot viscoleste afar' de numa-numa...): anunt_an...9449_296.jpg; biruinta.jpg; cardinal03.jpg; exotic2.jpg; victoria2.jpg Am 2000 mp de vie cu struguri de masa Perla de Csaba, extratimpurii, de care v- am povestit, in zona exista mai multe ha cu soiul asta , pana in 89 veneau masini cu instalatii frigo si incarcau toata productia, toata pleca peste hotare in tarile de care pomenesti, dupa revolutie, viile s-au impartit fostilor proprietari,s-au faramitat, nu exista organizare, fiecare isi vinde strugurii cum poate,daca poate, din pacate multi ,fiind batrani , sau locuind la oras si fara prea mult interes,nu pot vinde si strugurii ii distileaza si fac tuica,vin nu se poate face.Pacat, ptr ca este un soi valoros, se coace devreme cand nu prea sunt alte fructe pe piata.Cineva care ar putea exporta acesti struguri, ar face cu adevarat o afacere, in zona se vand foarte ieftin,spre exemplu anul trecut s-au vandut cu 1,5 ron, culesi in ladite,cizelati, gata de vanzare. |
#46
Posted 19 March 2010 - 23:08
BorsanMihai, on 16th March 2010, 18:15, said: ... Cum ma sfatuiti sa le plantam, ce distante sa pastram intre randuri si cam ce schema de cultivare ar trebui sa urmam, cat de adanc se ingroapa butasii? Merci! Bine ai venit, dar cred ca [,] cu intrebari din acestea de baza, n-ai sa-i atragi atentia vreunui specialist viticol. Oricare dintre ei ti-ar arata din cap, cartea. Fara vreun cuva^nt. Daca chiar vrei ca^teva sfaturi, trezeste-le curiozitatea cu intrebari de genul: "ce parere aveti, asa... sau asa... ? Da' de ce nu altminteri ? Care-s argumentele ?" De obicei, ca sa porti o discutie intr-un domeniu, trebuie sa stii ceva ... Si de la acel ceva sa pornesti tarasenia. Eu iti urez succes. sorind12, on 17th March 2010, 09:39, said: ... Cineva care ar putea exporta acesti struguri, ar face cu adevarat o afacere, in zona se vand foarte ieftin,spre exemplu anul trecut s-au vandut cu 1,5 ron, culesi in ladite,cizelati, gata de vanzare. Si... de ce nu te apuci ? Investitia nu e mare. O dubita frigorifica... Si un partener in acea tara. |
|
#47
Posted 20 March 2010 - 18:18
manubabanu, on 16th March 2010, 20:45, said: As vrea sa plantez,se preteaza si la bolta? da horia66, on 19th March 2010, 23:08, said: Bine ai venit, dar cred ca [,] cu intrebari din acestea de baza, n-ai sa-i atragi atentia vreunui specialist viticol. Oricare dintre ei ti-ar arata din cap, cartea. Fara vreun cuva^nt. Daca chiar vrei ca^teva sfaturi, trezeste-le curiozitatea cu intrebari de genul: "ce parere aveti, asa... sau asa... ? Da' de ce nu altminteri ? Care-s argumentele ?" De obicei, ca sa porti o discutie intr-un domeniu, trebuie sa stii ceva ... Si de la acel ceva sa pornesti tarasenia. Eu iti urez succes. Si... de ce nu te apuci ? Investitia nu e mare. O dubita frigorifica... Si un partener in acea tara. Nu e chiar asa de simplu, nu cu o dubita ii duci ,strugurii au o perioada destul de scurta de recoltare,nu m_ar astepta pe mine cu dubita.Iar gasirea unui partener acolo, ptr mine cel putin ,este extrem de grea.Sunt perisabili, iar sa ti se strice cateva zeci de tone ptr ca partenerul nu e serios, poate fi fatal ptr unul ca mine. Pe ai mei ii vand la piata. |
#48
Posted 28 March 2010 - 22:37
Ma bucur ca am gasit acest subiect despre soiuri de struguri pentru masa. Prin natura profesiei mele intru in contact cu o sumedenie de soiuri de vita de vie.
Am vazut ca anterior mie s-a vorbit despre soiul Victoria realizat de catre Victoria Lepadatu ... este de departe cel mai reusit soi de masa romanesc care s-a impus si in alte tari, din cate stiu in America de Sud sunt foarte multe plantatii cu acest soi. Pot sa spun ca soiul Victoria este preferatul meu, motive am destule: ciorchine mare cu boabele mari, aspect comercial de nota 10, miezul este crocant, gust echilibrat (nici prea acru, nici prea dulce), soi cu epoca a II-a de coacere adica pe la mijlocul lunii august (sau chiar mai devreme) ajunge la maturitatea de consum. Din pacate nu am nici o fotografie cu el ca sa va conving Un alt soi de masa romanesc pe care il cunosc si il apreciez este Azur. Pe aici aveam o fotografie cu un ciorchine www.inicolae.sunphoto.ro. Sper ca anul acesta sa am timp si sa ma ocup mai mult de studiul soiurilor de vita de vie ... mai ales ca am acces la peste 200 de soiuri (este posibil sa fie mai multe). |
#49
Posted 29 March 2010 - 08:56
Atasez pana la urma doua fotografii realizate in anul 2009. Cu siguranta ca o sa revin in toamna cu alte fotografii cu soiuri pentru masa.
Corinth - soi apiren Soi Corinth Azur - Soi romanesc Soi Azur O intrebare ... cum procedez ca fotografiile sa se vada aici? Edited by NicolaeI, 29 March 2010 - 08:58. |
#50
Posted 29 March 2010 - 16:28
#51
Posted 30 March 2010 - 09:58
Buna ziua,
Am si eu o intrebare: am o gradina cam la 15 KM nord vest de orasul Suceava si vreau sa pun niste vie de masa / vin. Ce soiuri credeti ca se potrivesc in zona respectiva in afara de hibrizii producatori directi (Isabela)? Multumesc. |
|
#52
Posted 01 April 2010 - 15:08
valosvasile, on 30th March 2010, 10:58, said: Buna ziua, Am si eu o intrebare: am o gradina cam la 15 KM nord vest de orasul Suceava si vreau sa pun niste vie de masa / vin. Ce soiuri credeti ca se potrivesc in zona respectiva in afara de hibrizii producatori directi (Isabela)? Multumesc. Aceștia, din punct de vedere al însușirilor agroproductive se apropie de soiurile nobile europene. Am studiat problema si mi se par cei mai convenabili din toate punctele de vedere ! Cateva experiente dintr-o zona apropiata cu tine, gasesti si aici: http://www.univagro-...0_rotarul.2.pdf |
#53
Posted 11 April 2010 - 15:49
Nenea Horia,cu tot respectul,dar e greu cu cititul prin toate topicurile mai stufoase din cauza citatelor inutile,unele dintre ele lungi si cu tot cu imagini,linkuri,pdf...incarca forumul inutil...pe alte arii se numeste quote inutil si sunt sterse de moderator...nu ma refer la cel de mai sus al dv.
Daca am postat aiurea, imi cer scuze,daca se rezolva ceva ,multumesc anticipat! |
#54
Posted 11 April 2010 - 16:26
Pe unde reusesc sa intru si sa editez, mai sterg...
Dar e bine ca mai sesizeaza si altcineva in afar' de mine chestia asta... |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users