Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism
 Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...
 La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...
 

Originea românilor - partea II

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9037 replies to this topic

#487
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

 Iorest, on 20th November 2009, 18:43, said:

Vlah vine din indoeruopeanul *vrk, *vlk, care însemna lup.

E doar o ipoteza. O alta zice ca ar veni din germana si inseamna la origine "strain".

#488
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

 boierneacsu, on 20th November 2009, 19:37, said:

cand am spus "burghezia saseasca" m-am referit la sasii instariti traind in orasele transilvane.
tocmai.
dovedesti cat de afon esti.
Ti-a explicat-o si tihomir, pe vremea aceea etniile erau impartite in "universitati". La 1366, prin dieta de la Turda, Ludovic d'Anjou anuleaza drepturile politice ale universitatii olahilor din Transilvania. Nu te sforta sa intelegi, ca degeaba.

O "universitate" pe vremea aceea definea tot felul de drepturi unei anumite populatii, de o anumita religie, de o anumita limba, de o anumita structura sociala. Sasii de exemplu, formau Dorfgemeinschaften (sate devalmase) cu o anumita structura sociala, de oameni liberi. Totodata, existau sasi nobili, cu latifundii, si apoi existau sasii care traiau in burguri.

Tu reduci populatia saseasca la locuitorilor burgurilor dovedind ca esti un "mucea". Habar nu ai ce vorbesti!

 boierneacsu, on 20th November 2009, 19:37, said:

etnia era cumva "impachetata" impreuna cu starea sociala si religia si "vandute" impreuna.
esti pe dinafara. Nu cunosti notiunile de specialitate.

 boierneacsu, on 20th November 2009, 19:37, said:

asta se vede, de exemplu, si in faptul ca "ruma^n" ajunge sa insemne (si) "serb", sau in faptul ca prin "a fi de lege roma^neasca" se intelegea "a fi crestin ortodox".
dovedesti cat de afon esti.
Turcii cand au cucerit Romania, mai intai Anatolia si-au format Sultanatul Rum iar pe romei ei ii denumeau ruman. Cand au cucerit Balcanii zona ocupata de ei au denumit-o Rumelia. Populatia crestin ortodoxa a Balcanilor erau la greci romeii ori romanii, la turci rumanii. La turci ortodoxii formau o categorie sociala inferioara, de ghiauri, de labe triste. Motiv ca odata cu extinderea puterii otomane la nord de Dunare in sec. XVI se raspandeste printre noua aristocratie de origine balcanica necesitatea de a se diferentea de ceilalti ortodocsi, rumanii.

#489
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 Iorest, on 20th November 2009, 19:43, said:

Vlah vine din indoeruopeanul *vrk, *vlk, care însemna lup. Chiar dacă pare de necrezut (din cauza lipsei de asemănare cu etimonul italic), eng. folk, germ. volk vin dintr-un protogermanic *fulka-, cf. lituanianul pulkas, cf. latinescul populus. Ceea ce a dat în ramura italică p, a dat în ramura germanică f, de exemplu pater-father. Asemănarea dintre vlah și volk este deci întâmplătoare.


VULG /VOLK / FOLK /POL(k/p)

ORICUM ti-ai dat raspunsul in propria postare si nu imi pare deloc o intamplare, dar daca vrei sa crezi asta, poate chiar este o intamplare, mai degraba o coincidenta IE.  ;)


PS: sper ca sti ce inseamna speculatiile IE, proto-germanic ?!, si faptul ca se realizeaza conexiuni "ilegale" intre engleza care este o limba noua si presupuse radacini proto-germanice si alte proto-... ?!

Edited by Cyber-sapiens, 20 November 2009 - 19:03.


#490
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009

 Iorest, on 20th November 2009, 19:43, said:

Vlah vine din indoeruopeanul *vrk, *vlk, care însemna lup.
germ. volk vin dintr-un protogermanic *fulka-, cf. lituanianul pulkas, cf. latinescul populus.
Asemănarea dintre vlah și volk este deci întâmplătoare.
aiurea.

tu expui aici o versiune.
E doar o versiune, care nici macar nu este cea mai populara.

Cea mai acceptata este ca vlah are originea de la volcae->voloc->valah->vlah

si bineinteles ca din volcae->volk

Edited by zmedeu, 20 November 2009 - 19:06.


#491
mdionis

mdionis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 18.05.2009

 Iorest, on 20th November 2009, 10:21, said:

Și așa, ca să mai dau un subiect de gândire, vreau să vând un pont (o informație neomologată însă, dar care a mai fost abordată de lingviști străini): "î" românesc nu trebuie pus pe seama influenței slave, ci a substratului.

Teoria sună bine, însă este puțin probabil. În inventarul de foneme al românei (primitive) comune nu se găsește [î] ci doar [ă], care apoi în anumite contexte fonetice evoluează către închidere maximală și se fonologizează. De regulă, lingviștii români îl consideră pur și simplu o creație internă a LR, nicidecum rezultat al influenței slave (dealtfel nu există împrumuturi slave în română în care el să reflecte vocala închisă corespondentă, [î] apare esențialmente ca fonem auxiliar pentru pronunțarea unor cuvinte slave conținând sonantele /l/ și /r/).

Quote

Dacă e să-l legăm de factori externi, mai plauzibil ar fi să spunem că s-a născut sub influență cumană. Și știți de ce? Pentru că timbrul lui "î" slav e din seria centrală, notat în IPA (http://ro.wikipedia.org/wiki/Vocală), pe când românii, oricât ar scrie foneticienii că îl au tot central, îl articulează posterior, aproape ca în limbile turcice.

"ı" turcesc modern este într-adevăr pronunțat posterior ([ɯ]), însă diferența în sunet față de fonemul seriei mediane [ɨ] este minimală; în orice caz, foneticienii îl transcriu pe "î" românesc ca [ɨ] central din anumite motive. Dumneata ai vreo lucrare în care este menționată radiografia poziției limbii în momentul emisiei lui /î/ românesc, sau e părerea dumitale personală că /î/ românesc este esențialmente un sunet cu articulație posterioară?
Pe de altă parte, sper că este clar pentru toată lumea că realizarea concretă a fonemului /î/ românesc nu este unică ci variază extrem de mult în funcție de regiunea geografică și registrul discursiv; între aceste realizări se găsește deseori și omofonia cu [ə], vocala centrală absolută.

Quote

Nu mă acuzați de tromboneală pentru că știu ce vorbesc. Ca o confirmare la ceea ce am scris, spun doar că lingviști străini (ex. Weigand) au redat rom. "î" prin [ɯ], deci vocala închisă posterioară nerotunjită.

În ce lucrare a lui Weigand apare simbolul IPA [ɯ]?
Din câte știu eu, Weigand notează valoarea fonetică a lui "î" românesc cu [ụ], iar "ă" apare la el ca [ọ] (cu cerculeț în loc de punct, în Die Aromounen, unde mai spune textual denn die Nüancen bewegen sich in der Skala von ê bis u, also sind alle Zungenartikulationen möglich mit Ausnahme derer von ẹ und i. In der Manjana ist ụ durch reines ê (im Meglen durch ǫ) vertreten, așadar și Weigand admite realizări fonetice de la cele anterioare la cele posterioare; aceeași notație apare în lucrarea despre Megleniți în care explică cum trebuie pronunțate [ọ] și [ụ] și menționează diferența între ele: Die Zähne stehen beinahe aufeinander, bei ọ ist die Öffnung ein klein wenig gröβer als bei ụ; aceeași diferență doar de deschidere între cele două vocale este amintită și în Praktische Grammatik der Rumänischen Sprache: ein weniges mehr geöffnet).
Weigand pleacă de la ideea că /ă/ și /î/ nu sunt decât niște variante nerotunjite ale lui /o/ și /u/, însă schematizarea reală e ceva mai complicată decât o considera Weigand acum 100 de ani.)

Quote

Dacă ar fi să luăm de bun tot ce zice domnul Djuvara, am accepta că influența cumană a fost puternică, deci "î" s-ar putea explica prin pronunțarea de către cumani în manieră proprie a cuvintelor românești.

Dl. Djuvara este un istoric distins care a insistat în unele lucrări recente asupra legăturilor între români și cumani, însă nu îmi amintesc ca el să fi vorbit despre introducerea fonemului /î/ în limba română pe filieră cumană. Din punct de vedere lingvistic, procesul de fonologizare a lui [ɨ] în LR se petrece în anumite contexte fonetice care reflectă atât variantele mai închise ale lui "ă" cât și alte foneme sau arhifoneme: în primul rând nazalizarea la inițială absolută de cuvânt, apoi în vocalismul accentuat un /i/ din RPC înainte de /r/ (/ț/, /s/, /z/), un /e/ din RPC în anumite contexte nazale sau precedat de labială, sau în cel neaccentuat, /a/ și /e/ în poziții nazale. E greu de crezut că toate aceste evoluții s-ar fi datorat pronunțării de către cumani a atâtor foneme distincte preluate din LR a vremii care aveau să se transmită mai apoi în LR; prezența lui [ɨ] în dialectele sud-dunărene spune că tendința acestuia de fonologizare era deja prezentă în RPC, înainte de sosirea cumanilor.

Quote

Personal nu mi se pare just deoarece, cum am spus, închiderea la "î" a putut să fie cel mult întărită de lementele externe, dar nu cauzată de acestea.

Dacă cumanii pronunțau efectiv sunetul [ɯ] sau [ɨ] (ceea ce nu știm cu precizie, putem însă presupune cu bună probabilitate că aveau un sunet închis intermediar între [u] și [i]: erau un neam turcic), putem admite și că (daco-)românii s-ar fi putut inspira din această pronunție pentru stabilizarea propriului fonem într-o realizare anume. Însă această ipoteză rămâne doar o conjectură fără probe. Într-adevăr, nu cumanii au cauzat apariția lui [ɨ] ci tendința sa manifestă de fonologizare în romanitatea estică.

#492
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 tihomir, on 20th November 2009, 19:58, said:

Despre cumanii Ungariei avem destule surse, au existat ca identitate culturala multa vreme, nu e nimic extraordinar si azi multi cred ca mayasii, arameii sau mezii au disparut de mult, in realitate mai exista si azi.

Maiasii inca traiesc in jungle si mlastini, in timp ce Ungaria a fost mereu o stepa deschisa.

#493
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

 zmedeu, on 20th November 2009, 09:18, said:

esti complet pe  dinafara subiectului slavi, slavii vechi, slava comuna, slavona, etc. etc.
Ca orice incult, dar cu clanta, dai verdicte.

 zmedeu, on 20th November 2009, 09:18, said:

Florin Curta vorbeste despre o tendinta romantica in istoriografie (influentata de lingvistica) de a stabili Poporul Originar (Urvolk) cu a sa limba oiginara (Ursprache), preocupare care au introdus-o lingvistii ce au lansat moda limbii indo-europene. De aici apar o serie de modele care incearca a identifica un popor unic, primordial din care s-au tras ceilalti.
Habar n-ai ce scrie Florin Curta, nu te mai da citit. Scrie taman de slava comuna, mediobulgara, old slavonic church,  lucruri prea subtile pentru creierul tau putred de programator. Odata cu comentariile mele, chiar asteptam la opiniile tale, alea cu care eram obisnuit de vreo doi ani incoace, deoarece acestea chiar trag oblonul, fara echivoc asupra originii nord Dunarene si asupra teoriei continuitatii..Dar vad ca-mi rupi urechile rafuindu-te de fapt cu Ravinescu...

 zmedeu, on 20th November 2009, 09:18, said:

ar zona de iradiere este spatiul avar, care isi avea centrul in Panonia si nicidecum Oder/Nipru.
De unde ai scos aberatia asta cu Oder/Nipru? Uite o spun a treia oara, poate penetreaza ceva (am indoieli): slava comuna se para ca a fost lingua franca in cadrul, dar si in afara kaganatului avar, si de asemenea toti acesti savanti mai admit caracterul sau de lingua franca a facut posibil ca aceasta limba sa se raspandeasca de-a lungul si de-a latul europei rasaritene.

 zmedeu, on 20th November 2009, 09:18, said:

O teorie asemanatoare o are Gamillscheg in ce priveste formarea limbii rom^ne la nord de Dunare. El o explica pe baza necesitatii de comunicare a unei diversitati de colonisti de limbi foarte variate, motiv ca o lingua franca, rom^na, se impune in Transilvania.
Yep, ceva asemanator am lansat-o in discutie (dar fara formarea de la nord de Dunare), dar nu ai observat-o de atatea "paradoxuri"...Acum du-te si te culca, ai aberat destul pe ziua de azi.

Edited by Fabris, 20 November 2009 - 19:37.


#494
burebista2010

burebista2010

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 205
  • Înscris: 09.08.2009

 tihomir, on 20th November 2009, 19:33, said:

A mai ramas doar numele regiunii, Kunsag. Au avut si un rege cuman, la noi doar se presupune ca Basarab ar avea ascendenta cumana, la ei e cert ca au avut un rege cuman.

la capitolul acesta a scris lupu vre-o câteva pagini in urma ;)

#495
boierneacsu

boierneacsu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 244
  • Înscris: 09.09.2009

 zmedeu, on 20th November 2009, 19:00, said:

tocmai.
bla-bla-bla...
te-as numi semidoct dar mi-e ca te flatez.

#496
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

 boierneacsu, on 20th November 2009, 18:58, said:

nu ma indoiesc ca iti e cunoscut ca la 1437 s-au rasculat nu doar iobagii roma^ni ci si cei unguri.
impotriva acestor iobagi (stare sociala) se semneaza intre cele trei stari sociale (nobilime maghiara, burgheri sasi, nemesi secui) pactul intrat in istorie sub numele "Unio Trium Nationum"

Nu erau stari sociale, erau organisme sau universitati cu rol politic in dieta Transilvaniei. Rasculatii erau tarani romani si unguri si in timpul rascoalei infiintasera Universitatea Ungurilor si Romanilor dupa modelul Universitatii Sasilor. Aceste "universitati" erau autonomii locale conduse de etnia respectiva. Pana prin sec. XIV-XV avusesera si romanii Universitas Vlachorum insa din 1366 impotriva romanilor sunt date diferite legi (toti raufacatorii sa fie alungati din tara sau exterminati dar mai cu seama romanii, suna una din aceste legi noi), se preciza ca a fi nobil devine incompatibil cu a fi ortodox (ceea ce se traduce prin maghiarizare sau saracire pentru elitele romanesti) iar UV dispare din documente. Inlaturarea UV e consfintita prin Unio Trium (de fapt s-a numit intelegerea frateasca sau ceva similar) si mai tarziu prin Tripartitum.

Nu mai intru in detalii, de retinut ca aceste libertati, autonomii, stari sau cum vrei sa le zici au fost date pe criterii etnice (in toata ungaria erau astfel de organisme locale, cumanii, croatii, iazigii, toti aveau asa ceva), din punct de vedere social taranii aserviti erau din start exclusi, facea parte din conceptul medival de sociatate (taranii aserviti aveau ca suzeran fie un nobil fie un oras). Doar nu crezi ca liderii Universitas Vlachorum erau tarni aserviti.:)

#497
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

 tihomir, on 20th November 2009, 19:59, said:

E doar o ipoteza. O alta zice ca ar veni din germana si inseamna la origine "strain".

Da, "WALLAS"=strain, ... asa erau numiti celtii insulari de catre anglo-saxoni.

Eu cred ca asta ar putea sa fie o interpretare a termenului VULG /VOLK si nu sensul de baza.
Nici VOLF /VOLK = lup, ... nu explica larga raspandire a lui VALAH-OLAH dincolo de simbolul lupului, dincolo de balcani, dincolo de Britania celtica.

Astfel cred ca VULG /VOLK/FOLK-------------------------------- /ilak/iflak/olah/blak/boloh/balak, ... explica numirea pt. intreaga romanitate si pt. marea intindere a fostului I. roman.




 zmedeu, on 20th November 2009, 20:04, said:

aiurea.

tu expui aici o versiune.
E doar o versiune, care nici macar nu este cea mai populara.

Cea mai acceptata este ca vlah are originea de la volcae->voloc->valah->vlah

si bineinteles ca din volcae->volk

Esti ardelean si nu sti ca si italienii, valonii si walles, erau numiti tot VOLK/ valah/ olah ?!

Maghiarii inca numesc Italia OLASZ-orsag = tara olahilor / valahilor;

Belgienii francofoni se numesc si azi, VALONI;

Celtii-galezi din Britania, desi se numesc pe sine CYMRU, englezii le spun WALLAS si WALLES !!!



PS: Nu cred ca acest denominativ se refera la rom^ni in mod special si de aceea nu poate proveni de la VOLCAE-celti si celt-iliri (desi nu si acelasi lucru il putem spune despre originea de sange).

VULG/ VOLK/ VALAH /OLAH, este un exonim provenit din latina pe filiera germanica si este un termen utilizat in sens PEIORATIV.  :naughty:

#498
burebista2010

burebista2010

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 205
  • Înscris: 09.08.2009

 marcuzzzo, on 19th November 2009, 13:40, said:

Eu sunt din Puglia.
La noi au ramas mici comunitati care vorbesc un dialect al limbii albaneze veche.
Tot asa, alaturi de acestia exista alti vorbitori care graiesc,chiar in ziua de azi greaca.
In sicilia la fel, asa ca in Calabria.
In urma inaintarii turcesti din secolul XVI, foarte multe popoare s-au stramutat, trecand prin canalul de Otranto in Italia de sud.
Am um foarte bun prieten care se numeste Raffaele si care s-a nascut la Caraffa di Catanzaro, in calabria.
In satul lui natal,nu se vorbeste dialectul calabrez, ci o albaneza foarte veche care dateaza de acum 5 sute de ani.

Am fost o data in vizita la un prieten comun, care-si luase in casa o femeie de serviciu din Tirana, spre marea mea mirare, Raffaele si doamna aceasta se intelegeau perfect (ea vorbind albaneza moderna si el dialectul lui) fara sa fi avut nevoide de un traducator.


Salutare de la buneii vostri de aici!! Sper ca o duceti mishto acolo si va purtati bine ca tatuca Decebal va vede :thumbup:

Edited by burebista2010, 20 November 2009 - 19:29.


#499
Iorest

Iorest

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 19.11.2009

 Cyber-sapiens, on 20th November 2009, 19:01, said:

VULG /VOLK / FOLK /POL(k/p)

PS: sper ca sti ce inseamna speculatiile IE, proto-germanic ?!, si faptul ca se realizeaza conexiuni "ilegale" intre engleza care este o limba noua si presupuse radacini proto-germanice si alte proto-... ?!

Vulgus nu are legătură cu volk... Mi-e o lene cruntă amu și nici nu-mi amintesc evoluția lui v indoeruopean. Evoluția lui volk am văzut-o. Pe vulgus nu-l putem apropia de volk pentru că nu se potrivesc legile fonetice, care au fost identificate în sec. XIX și, culmea, chiar se aplică! Nu sunt specialist în indoeuropenistică, dar principiile elementare de indoeuropenistică le cunosc, iar când  nu știu, apelez la dicționare serioase. Dacă Domnia ta nu crezi, c'est la vie. Mă bucur însă că se poartă discuții interesante pe Softpedia, aveam senzația din cauza manelizării că devenim exilați în planul spiritului. Să ne trăiască deci polemicile!

#500
boierneacsu

boierneacsu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 244
  • Înscris: 09.09.2009

 tihomir, on 20th November 2009, 19:15, said:

Nu erau stari sociale, erau organisme sau universitati cu rol politic in dieta Transilvaniei. Rasculatii erau tarani romani si unguri si in timpul rascoalei infiintasera Universitatea Ungurilor si Romanilor dupa modelul Universitatii Sasilor. Aceste "universitati" erau autonomii locale conduse de etnia respectiva. Pana prin sec. XIV-XV avusesera si romanii Universitas Vlachorum insa din 1366 impotriva romanilor sunt date diferite legi (toti raufacatorii sa fie alungati din tara sau exterminati dar mai cu seama romanii, suna una din aceste legi noi), se preciza ca a fi nobil devine incompatibil cu a fi ortodox (ceea ce se traduce prin maghiarizare sau saracire pentru elitele romanesti) iar UV dispare din documente. Inlaturarea UV e consfintita prin Unio Trium (de fapt s-a numit intelegerea frateasca sau ceva similar) si mai tarziu prin Tripartitum.
Fraterna Unio - Uniunea frateasca - semnata la Capalna, a fost inainte de "Unio Trium Nationum". adesea se face confuzie intre ele.
FU fu la 1437, pe cand UTN la 1438.

da, iobagii unguri si roma^ni au incercat schitarea unei Universitas Hungarorum et Valachorum.  faptul ca iobagii unguri au incercat definirea propriei lor "universitati" denota ca nu se simteau reprezentati de cea a nobililor de aceeasi etnie cu ei. cum spuneam, aceste "natio" sau "universitas" sau cum vrei sa le mai zicem, erau niste "pachete" socio-etno-religioase.

#501
Iorest

Iorest

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 181
  • Înscris: 19.11.2009
Bănuiesc că s-a mai discutat pe forum despre problema lui vlah, nu aș vrea să scriu ce au scris și alții. Mă întreb acum - pură speculație - dacă nu poate fi făcută o apropiere între dac (cf. daos "lup") și vlah lup. Faptul că termenul e răspândit la celți și la romani ar putea fi explicat prin vecinătatea dintre celți și traci. Dar mi se pare un subiect prea riscant... Apropo, de ce nu se studiază manuscrisele de limbă bessă de la Sinai, de la Sf. Ecaterina? Cică ar fi așa ceva acolo... AM auzit că englezii au început să digitalizeze biblioteca, dar nu cunosc detalii. Scuze, bănuiesc că e offtopic.

 tihomir, on 20th November 2009, 18:59, said:

E doar o ipoteza. O alta zice ca ar veni din germana si inseamna la origine "strain".

Păi cuvântul acela germanic cred că e tot din celticul despre care am vorbit, nu? Îmi amintesc că asta era explicația simplificată: wolk (cu zecile de variante pe care le are) era dat populației romanizate (deci străinilor) de către celți. Sper să nu greșesc.

#502
zmedeu

zmedeu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,538
  • Înscris: 09.08.2009
In viata Sf. Pancratius avarii se inteleg cu ceilalti pe limba slavilor. Adica limba vorbita de avari era aceeasi limba folosita de slavi.  Exista o teorie care sustine ca avarii nu erau turci ci vorbeau o limba iraniana.

Se pare ca rolul kaganatului avar in raspandirea slavei a fost considerabil. Se datoreaza asta similitaritatii slaveii si a limbii vorbite de avari? Ori se datoreaza ea faptului ca avarii se leapada de propria lor limba insusindu-si slava? In orice caz autorii sunt tot mai mult de acord ca raspandirea slavei in zonele de la nord, nord-vest de Carpati are loc abia dupa anul 900. Ceea ce corespunde cu teoria unui german, expusa de mine pe acest forum, care sustinea ca slava s-a raspandit pornind din Balcani, inspre Cehia, estul Germaniei, Polonia, Bielurusia, Novgorod.

Iar in acest context, rolul avarilor este exceptional. Mai ales ca peste teritoriul lor, dupa ce Carol cel Mare se baga peste avari, va aparea regatul Moraviei Mari, care introduce un alt paradox: care din rauri este cel originar, Morava din Serbia ori Morava din Slovacia? Se stie ca Morava din Serbia in perioada romana era denumit Margus. Iar una din teorii sustine ca statul Moravia se afla in actuala Serbie si sudul Panoniei.

Iar Moravia ca stat este foarte importanta, fiindca aici este atestata prima crestinare a slavilor, opera lui Chiril si Metodiu, scrierea glagolitica si chirilica, slavona.

Edited by zmedeu, 20 November 2009 - 19:46.


#503
boierneacsu

boierneacsu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 244
  • Înscris: 09.09.2009

 Iorest, on 20th November 2009, 18:43, said:

Vlah vine din indoeruopeanul *vrk, *vlk, care însemna lup.
"vlah" e atat de vechi incat sa necesite referiri la radacina indoeuropeana? ma gandeam ca, de exempl, pentru "paine" ne intoarcem la latinescul "panem" si suntem multumiti, nu ne mai intrebam ce o fi fost inainte de "panem". gasim pentru "vlah" o radacina clara, mai recenta decat ceea ce tu numesti "indoeuropeanul", intr-o limba anume, asa cum in cazul lui "paine" il avem pe "panem"?

Edited by boierneacsu, 20 November 2009 - 19:46.


#504
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008

 zmedeu, on 20th November 2009, 15:57, said:

aiurea.
In definitiv teoria despre etnicitate de care faci caz incerci s-o imiti de la Pohl, care este un occidental. Tocmai il citeam pe MANSUELLI G. A. care intr-una din cartile sale despre arta Europei antice face remarca ca statele gotice create pe structura imperiului roman anunta formarea primelor state nationale (aici el defineste si etnia).

Iti pot da zeci si sute de exemple cum a evoluat in occident definitia etnicitatii si ca afirmatia ta este una din ultimele tale productii superficiale de care abunda postingurile tale recent (fiindca iti iei prea multe identitati, postezi cantitativ mult si prost).
Superficialitatea voastra nu va ajuta, din contra, va atarna un vot de blam.

Chiar ca esti prost: un stat national nu tine cont nici de etnie,nici de rasa si alte bazaconii pe care le-ai insirat tu.
Legea fundamentala a unui stat national de altfel (constitutie) se aplica tuturor cetatenilor independent de originea, de nationalitate,de religie  si de obarsia atata timp cat tu calci teritoriul respectiv.
A vorbi deci de stat national in epoca medievala dovedeste doar cat de incult si analfabet esti.
Regatele in primul rind erau legate intre ele intr-o mreaja de relatii feudale asa ca sef al unui trib sau rege putea fi vasal altui rege daca posedea teritorii (feude) pe feuda lui. In regimul feudal, relatiile sunt piramidale (de la om la om) si nu de la om la stat.

Nu numai! in Italia gotii si-au stabilit regatul si au scos la iveala un prim codex de legi care se aplica tuturor oamenilor liberi care, in ecceptia lor trebuia sa fie de obarsia gota. Italienilor  nu li se dadea nici un drept si legea care li se aplica lor era in continuare ceea care venea din dreptul roman, usor modificat din recolta de legi a imparatului Iustinian, chiar daca acestia locuiau in zonele cotropite de goti.

Alt lucru pe care nu-l stii: legea era aplicata intr-un mod diferit daca era vorba de cetateni de confesie ariana sau catolica..

Edited by marcuzzzo, 20 November 2009 - 19:52.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate