Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...
 Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...
 Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra
 

Eliminare oxigen

- - - - -
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
Sargon

Sargon

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 119
  • Înscris: 20.09.2007
Intr-un depozit de produse agricole, exista o sumedenie de ginganii care pot fi eliminate destul de greu prin utilizarea insecticidelor. Intrucit exista posibilitatea ca depozitul sa fie inchis ermetic, cum poate fi eliminat oxigentul timp de 2-3 ore pina la o concentratie de 2% in atmosfera, astfel incit toate ginganiile sa se sufoce si sa nu mai fie necesara utilizarea insecticidelor?

Stiu ca prin ardere poate fi consumat oxigenul, dar intuiesc ca arderea oricarui combustibil poate fi intretinuta pina la un nivel mai mare de oxigen. Ce procedeu eficient poate fi utilizat complementar arderii incit sa se reduca cantitatea de oxiden pina la 2% (pentru o perioada de maxim 3 ore)?

#2
perus

perus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 500
  • Înscris: 01.06.2007
Daca se poate inchide ermetic atunci cu o pompa de vid poti omora toate ganganiile

#3
cspot

cspot

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,855
  • Înscris: 22.07.2004
Poti pompa CO2 in interior si dupa cum stii acesta este mai greu decat aerul si va sta pe pardoseala. Daca folosesti o cantitate corespunzatoare ajungi la concentratia de oxigen dorita. Sper totusi ca exista si echipamente de ventilatie corespunzatoare pentru ca nu mor numai insectele ci ar putea sa moara si oameni.

#4
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,669
  • Înscris: 29.03.2006
Ne-ai facut curiosi in leg. cu respectiva concentratie de 2%, de unde pana unde s-a ajuns la stabilirea ei, cine garanteaza ca mor ganganile la ea, si mai ales ce neplaceri sunt daca scade sub 2%..., apoi ce posibilitati de a masura concentratia cu precizie ai.

Ca si observatie, la presiune normala de 1 at, pot ramane pungi de aer normal sub cereale si nu numai, unde supravietuiesc daunatorii...chiar si soareci adica...
In primul rand ca o concluzie,  trebuie depresurizat silozul, macar partial, cat de cat, pt. eliminarea pungilor de aer, macar 0,8 bar, pt. ca mai mult este deja extrem de greu de etansat, si pericol de implozie este f.f.f.f.f mare si la 0,8 bar sau mai putin...
As incerca in etape :
1. oxidare/ardere cu un arzator, la o inaltime mai mare - deoarece CO /CO2 este mai greu decat oxigenul ;), pana se stinge flacara inaltata - privita prin geam..., apoi se opreste gazul auto si manual, apoi dupa un timp de uniformizare - eventual fortata cu ventilatoare - nu f puternice !!!, pt ca ridica praf de cereale si exista pericol de explozie, plus ca pot stinge flacara slaba..., eventual se opresc inainte de a se incearca o reaprindere controlata electric tot din exterior cu supervizare prin geam, pana nu se mai aprinde, si se opreste iar gazul manual.
2. opoi se pornesc pompele de vid, evident cu etansare f buna a silozului, f. bine consolidat sa nu faca implozie, si se urmareste evolutia si etansarea cu manometru cu masurare in siloz, si apoi se opresc pompele de vid cand se ajunge la depresurizarea dorita.
3. se elibereaza alt gaz in siloz pt. inlocuirea aerului, de ex. azot din tuburi de presiune, nu e f. scump...se poate si cu CO2 probabil si mai ieftin.
4. se repeta depresurizarea, si la nevoie se repeta ciclul de adaugare de alt gaz si apoi depresurizare, de cate ori este nevoie pana la atingerea concentratiei de oxigen dorite, fie ea 2% sau 0,02%....se poate si calcula daca nu exista instrument de masura...
Aerul are ~ 21% oxigen.
Daca se stie la ce concentratie nu se mai aprinde flacara, dupa recirculare /uniformizare, se poate calcula nr. de cicluri de depresurizare si cel de inlocuire de gaz, in f. de gradul de depresurizare in procente x%..
Pt speed-up, la inlocuire se poate chiar creste presiunea putin peste 1at, daca suporta constructia...

Daca merita deranjul, ramane de stabilit....

Edited by loock, 28 August 2009 - 10:32.


#5
Sargon

Sargon

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 119
  • Înscris: 20.09.2007
Va multumesc pentru raspunsuri. Cred ca trebuie clarificate citeva aspecte pe care nu l-am prezentat in primul mesaj:

1) Este vorba de o camera foarte mare (nu de un siloz pentru cereale) in care pot fi montate ventilatoare in interior pentru omogenizarea aerului cu concentratie de O2 redusa.

2) In intervalul cind se va face aceasta operatiune (de obicei noaptea), nu exista niciun om in acea incinta (operatiunea se poate repeta la un interval de 7-10 zile). Imediat dupa cele 2-3 ore in care concentratia de O2 a fost redusa la 2%, se va aerisi puternic, astfel incit in scurt timp aerul va fi respirabil (dar ginganiile adulte vor fi fost sufocate).

3) Daca se reduce sub 2% nu-i nicio problema! Important este ca totul sa se intimple in citeva ore.

Ce nu stiu cu siguranta, este daca arzatoarele (de ex: aeroterme cu injectoare ce utilizeaza gazul metan), vor reusi sa reduca concentratia pina la 2% sau din cauza faptului ca nu mai exista suficient oxigen pentru ardere se vor opri in jurul concentratiei de 5%, de exemplu. Mai clar, un arzator poate consuma intreaga cantitate de oxigen sau arderea se opreste la un anumit nivel ?

Medtoda cu pompa de vid pare buna, dar nu cred ca va functiona in acest caz; e vorba de o cladire mare.

Concentratia de CO2, CO si O2 va fi dirijata cu ajutorul unui controler care contine senzori pentru aceste gaze.

Edited by Sargon, 28 August 2009 - 11:51.


#6
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,669
  • Înscris: 29.03.2006
In depozitele/silozurile de cereale nu este voie sa faci foc - nici tigara...pt. ca exista risc real de explozie, chiar rafale multe de explozii puternice.
La anumite concentratii in aer, praful de cereale (faina produsa prin autofrecare) deflagreaza, si in urma suflului se ridica iar praf putand urma explozii in rafala...
S-au intamplat astfel de cazuri inclusiv in RO, chiar acum cativa ani...

Se pot manufactura niste custi duble pt. arzator, cu  doua randuri de site dese, atent verificate sa nu fie cu defecte/gauri, astfel se poate realiza un arzator de siguranta prin care nu se propaga flacara, racita de site.
Problema este ca interfereaza cu fluxul de aer si concentratia de gaze.
Plus ca nu este standardizat si omologat...
Oricum pt. a oxida aerul din incaperi f. mari in timp scurt, ar fi nevoie de flacari/arzatoare f. mari, si cu un consum de combustibil pe masura...

Mai bine bagi cerealele intr-o etuva cu dimensiune rezonabila, si apoi o videzi.
In spatiul cladirii ar ramane de aplicat solutii mai putin exotice - aspirator, matura, etansari, etc...

#7
Sargon

Sargon

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 119
  • Înscris: 20.09.2007

View Postloock, on 28th August 2009, 22:12, said:

In depozitele/silozurile de cereale nu este voie sa faci foc - nici tigara...pt. ca exista risc real de explozie, chiar rafale multe de explozii puternice.

Repet, nu este vorba de un siloz si nici de un depozit de cereale.

#8
SINEKT

SINEKT

    Cyber-omul

  • Grup: Banned
  • Posts: 4,047
  • Înscris: 23.02.2007
A zis doar produse agricole :D Pot fi castraveti, porumb de exemplu :lol: Problema mi se pare foarte complicata, si presupun ca vidarea iese din ecuatie din start, la dimensiuni asa mari. Apropo, ai putea sa ne aproximezi macar suprafata depozitului, ca sa ne facem si noi o idee. Chiar nu se pot "stropi" produsele cu nimic ? Stiu de cand eram mic ca ieseam cu bunicul la tara la stropit via, si am mancat tone de struguri de acolo si nu s-a imbolnavit nimeni.

#9
Sargon

Sargon

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 119
  • Înscris: 20.09.2007
45.000 m3 . "Stropirea" este din ce in ce mai ineficienta, insectele se imunizeaza rapid iar UE interzice din ce in ce mai multe insecticide, in plus, "storopirea" nu poate fi folosita in cazul produselor "organice", "ecologice".

#10
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,669
  • Înscris: 29.03.2006
Solutii pt. eliminarea oxigenului cred ca am dat.

Pt. rezolvarea problemei finale, mai dau una.
Avand in vedere ca in general legumele, fructele, ciupercile, gainile, ficateii, ouale, etc., nu prea au nevoie de maturare ca faina, iti recomand sa consolidezi reteaua de distributie, a.i. sa nu mai faci stocuri.
In Ungaria fermele au de multi ani pista de decolare, si trimit ficateii si outele cu noaptea in cap in Franta, unde stau frantzujii la coada de la ora 5 dimineata, ca sa le salte imediat pe toate !
Astfel poti utiliza chiar un spatiu mai mic ....depinde de situatie.
Oricum intre stocuri se face curat clasic cu aspiratoare industriale, si se astupa bine toate crapaturile.
Daca reusesti sa utilizezi un spatiu mai mic pt. o productie asemanatoare, poti creste profitul fie prin cresterea productiei pt justificarea intregului spatiu, sau prin schimbarea utilizarii, sau chirie mai mica daca este cazul, sau inchiriere catre terti de catre proprietar.

#11
unbeliver

unbeliver

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,435
  • Înscris: 29.11.2007
Solutia cu eliminarea oxigenului suna bine poate doar teoretic. Din punct de vedere practic nu cred ca se poate realiza prea usor.

#12
mormanu

mormanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 04.09.2009
Va rog poate sa imi spùna cineva cum poate sa dispara o Noua Tema care avea ca titlu "Pila de combustie cu ale ei" iar sub titlu anunta "motorul otto cu ale lui"
Va Multumesc

#13
accelerator

accelerator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,146
  • Înscris: 20.03.2007
Vrei sa scapi de Oxigen? Bagi Hidrogen si ii dai foc. Ceea ce vei obtine va fi niste popcorn ud.

#14
chilly willy

chilly willy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,594
  • Înscris: 23.10.2006
http://www.absoger-a...n_generator.php   cu asa ceva cred

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate