Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare aparat de vidat alime...

Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...
 Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady
 Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism
 Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...
 

Nucul: plantare si intretinere - topic dedicat

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
6824 replies to this topic

#5815
sava1979

sava1979

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 188
  • Înscris: 20.11.2014
Am fost ieri la livada si i-am toaletat putin. Am avut si o "inspectie pe teren" pentru ca a trecut Iosif si in mod surprinzator nu a avut prea multe reprosuri. Partea buna e ca au pornit in a doua faza de crestere.
@mr_ady_bmw aia nu e nici lipsa de calciu si nici de magneziu. O am si eu in livada iar la mine CaCO3 este de 8-10% la nivelul radacinilor active iar magneziu au cu siguranta din foliare. Dar un foliar o sa-i ajute in mod sigur.

Attached Files



#5816
goguteaca

goguteaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 09.01.2016
@ Parintele

"Hai sa nu ii plangem prea tare pe astia cu pixurile, de la statiunile de cercetare.
e drept, finantarea e praf, ar trebui sa fie altfel, pamantul le e luat uneori, etx....dar nici ei nu sunt gospodari...
stiu pepiniere, de diverse marimi, care traiesc bine merci si au profit...si produc marfa din multe puncte de vedere decenta...
statiunile astea au, dincolo de un patrimoniu, genetic si material, uman, au totusi si o finantare cat de cat, au si oarece productie, atat de puiet cat si chiar de fruct, au venituri din arii de genul proiecte, avize, studii...
aia p'acolo nu mor de foame totusi si au niste plusuri fata de privati, maricele....
Cum dracu privatii traiesc si aia se vaita si atat, e mai greu de inteles. De ce nu produc  de cebcalitatea e de multe ori VARZA, de ce nu se agita sa distribuie marfa...bai frate, de ce nu fac un rahat de taieri de regenerare a lastarilor, unnlucru elementar?
dracu ii tine sa nu produca nuc, de exemplu?
adica privatii, gen NR pot sa se infiinteze denla aproape zeri si sa dea inainte si ditai statiunea nu e in stare sa aiba disponibil, primavara sau toamna, cateva sute de bucati...de trebuie sa dai spaga sa pui mana pe un nuc?
Pe bune, stim toti ca e greu cand esti de stat sau semi, dar nici oamenii aia de acolo ni se agita si repet, asa fara niciun stress multi, din aia mari mai ales, o duc chiar bine..."

@ Parintele

Nu vreau sa apar institutul si statiunile de cercetare, nu sunt avocatul lor, insa trebuie sa fim corecti, sa ne informam si sa ne pronuntam in cunostinta de cauza. E usor sa arunci cu noroi...

Finantarea sistemului de cercetare pomicol de la stat e sublima si lipseste aproape cu desavarsire!
In ultimii 26 de ani au trebuit sa se autofinanteze fiecare cat au putut si s-au priceput, iar rezultatele sunt cele vizibile astazi... In plus, s-a stat cu tunurile pe institut si statiuni pentru ca aveau in asa-zisa administrare pamantul revendicat pe drept sau pe nedrept de fostii proprietari sau de improprietaritii tranzitiei.

In atari conditii, fara finantare, fara posibilitatea de a apela la credite bancare, avand conturile blocate, salarii (de mizerie) restante platite si dupa un an sau doi, personal putin, plantatii imbatranite, tractoare si echipamente din anii '80, legislatie prost croita, neputinta de a se putea "imprieteni" cu sistemul, asa cum reusesc cu succes unii privati,  ce minuni puteau face? Mai vorbim de lipsa de stress?

Poate ca ar fi fost mai bine sa le scurteze agonia pentru ca oricum finalul e cel asteptat!

De ce institutul si statiunile nu produc material saditor in cantitatile dorite? Simplu, nu au bani sa se dezvolte, nu au cu cine lucra in conditiile in care, prin legislatia aplicabila lor nu pot plati decat salarii la nivel de minim pe economie... Cine ar lucra acolo pe 2 lei, dand cu sapa in anul 2016 si sa mai faca si performanta! Institutul si statiunile incearca si ei sa faca cate ceva folosind firimituri aruncate de Ministerul Agriculturii pe post de sprijin...
http://www.mapam.ro/...3311-faza-1.pdf

Daca suntem asa de priceputi in inmultirea nucului de ce nu apelam la Programul ADER 2015-2020, Submasura 4.1.a se ne infiintam o pepiniera?
AFIR-ul poate finanta înfiinţarea și modernizarea pepinierelor pentru producerea de material de înmulțire și material de plantare fructifer inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, lucrări de plantare, plase antigrindină etc (Sursa: afir.info).

Spor la treaba!

#5817
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,077
  • Înscris: 17.03.2005
Ok, avem pareri diferite si e ok asa.
Treaba pt mine poate fi simplificata, ei au avut un avantaj, mare, o baza...si totul s-a dus de rapa...altii au plecat de la zero si azi chiar daca nu prospera, sunt in viata si cresc.
aia cu imprietenit cu sistemul si alte cele e gluma, cred ca iti dai seama, aici nu vorbim de asfalt...
sunt unde sunt in buna masura SI din cauza lor.





#5818
ghedanro

ghedanro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 23.03.2007

View PostNucifereRegia, on 02 iunie 2016 - 13:12, said:

@mr_ady_bmw
Noi credem ca asta este din cauza lipsei de Calciu si/sau Magneziu! Recomandam sa-i stropiti cu o solutie bogata in micro si macroelemente! Exista astfel de solutii pe piata!
Zice asa..."Am observat aceste nereguli la acei nuci pe care i-am tuns la început de mai și le-am lăsat doar axul central fără alți lăstari .... Astfel la cei mai mulți pe care i-am tuns așa, am observat aceste frunze slab dezvoltate zic eu. Mai ciudat era faptul că pe întreaga tulpina au lăstari și acele foliole arătau mai bine decât cele din vârf..."...banuiesc ca prin "mai bine" vrea sa spuna doar putin rosiatice dar nu gofrate. Alta parere?

#5819
Malureanu

Malureanu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 143
  • Înscris: 21.10.2015
Un acarian ?

#5820
goguteaca

goguteaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 09.01.2016

View Postparintele, on 03 iunie 2016 - 11:32, said:

... aia cu imprietenit cu sistemul si alte cele e gluma, cred ca iti dai seama, aici nu vorbim de asfalt...

La imprietenit cu sistemul ma refeream la modul cum se fac controalele in pepiniere si in acte... Si la "costurile" de productie pentru pomi. Avem exemple cu preturile de 5 lei per bucata (la mar), pret en-detail si transportati acasa! Daca lucrezi corect si platesti TVA, mai trebuie sa aduci niste bani de acasa. Daca platesti pe acte ramurile altoi, produci portaltoii si certifici materialul cu taxele aferente, ii pui eticheta oficiala, apoi adaugi si TVA, in veci nu ajungi la preturile respective...

Apropos de TVA... Un producator roman pune 20% TVA la pretul de vanzare, iar unul francez 5,5%... Si ne miram de ce la noi sunt mai scumpi!

View Postparintele, on 03 iunie 2016 - 11:32, said:

...sunt unde sunt in buna masura SI din cauza lor.

Vina este impartita, e clar, dar nu este numai a lor ci si a sistemului prost croit...

Edited by goguteaca, 03 June 2016 - 14:13.


#5821
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,077
  • Înscris: 17.03.2005
Fara indoiala ca si sistemul omoara tot, cu asta sunt perfect de acord.

Eu va intreb altfel, spuneati ca ati infiintat plantatii, parca, daca bine ini amintesc.
Daca maine ati vrea sa faceti acelasi lucru, luand in calcul toate aspectele, de la bani la calitate, eventual o intreaga tehnologie pt o cultura intensiva, cam ce ati alege sau in procente, ce sanse ar avea un icdp si ce sanse o sursa straina.

Pentru ca era vorba de nuc romanesc, hai sa continuam exercitiul, nu pe nuc, am vazut ce bine stam, nici ramuri altoi nu au...
sa zicem par ca avem totusi soiuri bunicele, interesante, eu chiar cred ca nu sunt neaparat mult mai prejos decat ce au strainii....  sau mar, desi aici nu as spune ca subtem prea bine in ce priveste soiurile dar am 1-2 pe care personal le-as incerca, exemplu generos ...sa zicem.
prunul...avem cate ceva, interesant, nu ma pricep, nu m-a interesat prea tare cultura asta, daca arbfi sa faceti prun dar nu musai tuleu sau un alt soi romanesc....la cais stiu ca sunt soiuri, la fel nu m-a interesat direct pt ca...brume si alte chestii...
Sa luam in calcul si ciresul? Habar nu am daca e cazul sa vorbim de soiuri romanesti sau ce nisa in piata sa abordam, gen amare samd ....


In orice caz, v-ati baga sa lucrati un soi romanesc intr-o cultura moderna cu material facut de ai nostri si sa va si bazati pe un pachet, tehnologie, verificata la noi, nu spun inventata daracar testat un model modern, intensiv, pe soiuri romanesti?


Asta ca sa vedem de fapt care e nivelul pt piata industriala...
pt piata amatorilor...pai sincer, statiunile incep sa nu mai existe, daca nu stai langa statiune sau cine stie ce distribuitor privar care are el o vombinatie cu cineva de la statiune...nu gasesti..nici macar online, azi cand si casele se cumpara in mediul virtual....nici nu stii ce soiuri au, ma tot uitam pe siturile lor cautand soiuri mai noi, de care doar auzisem ca ar exista...

   Sunt multe de spus, repet, de acord ca statul ca finantator si proprietar a facut totul varza in tara asta dar ...

#5822
gaby76

gaby76

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 133
  • Înscris: 07.12.2010
Nu stiu ce fel de controale se fac in acte ,dar eu am vandut timp de 15 ani fructe din fermele Romaniei si nu s-a intamplat niciodata sa am factura pt. marfa de calitatea 1 desi eu pretul real il plateam pt.calitatea 1...vorbesc doar de ferme de stat... ,apoi nu mai spun ca jumatate din tratamente se vindeau ,..daca banii care ei ii primeau de la mine in plus de factura ii investeau in ferma sau in pepiniera acum situatia ar fi fost alta ,dar daca noi romanii am mers pe zicala " cei in mana nu-i minciuna"...,am gresit si de fapt ne-am furat caciula singuri ,sperand ca acele livezi vor supravetui si noi vom putea fura toata viata

#5823
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,077
  • Înscris: 17.03.2005
Acelasi tip de lucruri se intamplau si prin statiuni, de aia si spuneam ca multi de pe acolo au castigat bine...e drept ca nu parlitii care plimbau tractorul sau infigeau marcotele in pamant...ca romanul jmecher, ajuns domn, mai are o calitate cand baga vastul...mananca numai el, nu da si slugii...p'orma vine si se plange sa nu ii da statul leafa mare pt slugi.



#5824
mr_ady_bmw

mr_ady_bmw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 789
  • Înscris: 06.06.2006

View Postghedanro, on 03 iunie 2016 - 13:25, said:

Zice asa..."Am observat aceste nereguli la acei nuci pe care i-am tuns la început de mai și le-am lăsat doar axul central fără alți lăstari .... Astfel la cei mai mulți pe care i-am tuns așa, am observat aceste frunze slab dezvoltate zic eu. Mai ciudat era faptul că pe întreaga tulpina au lăstari și acele foliole arătau mai bine decât cele din vârf..."...banuiesc ca prin "mai bine" vrea sa spuna doar putin rosiatice dar nu gofrate. Alta parere?
Da, exact asta vreau sa spun prin "mai bine". Pacat ca nu le-am facut poze, sa vedem diferentele dintre cele din partea superioara si frunzele lastarilor produsi dupa efectuarea taieturilor. Daca e vorba de acarieni nu trebuia sa apara si pe noii lastari? Din pacate i-am eliminat si nu mai pot vedea daca o luau si aceia pe aceeasi cale.

O sa le dau un Cropmax combinat cu ceva insecticid/acaricid (Nissorun 10wp si Folpan stiu ca am dat si anul trecut).

#5825
ionutzitaly

ionutzitaly

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,110
  • Înscris: 04.03.2014
@Iosif.

Ziceai ca sunt multi furnizori care decomanda irigarea prin picurare. Cum motiveaza asta cand lumea ii intreaba "Ba da totusi prin California si aia stiu cate ceva despre nuc nu este folosita metodata asta"? Exista vreun motiv real de luat in considerare pentru o asemenea alegere?  pretul apei?

#5826
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008
Miza nu e pretul apei, cât e aceea de a vinde cât mai multă bandă de picurare sau furtun cu picurător. Cei ce vând așa ceva nu au habar despre cum arată sistemul radicular la nuc. Pentru ei un cires altoit pe Gizela 5  și un nuc  se irigă cam la fel. Costul apei  necesare pentru un hectar de livadă de nuc nu e exorbitant și are o deplină justificare economică.

#5827
ghedanro

ghedanro

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 23.03.2007

View Postmr_ady_bmw, on 03 iunie 2016 - 21:11, said:

Da, exact asta vreau sa spun prin "mai bine". Pacat ca nu le-am facut poze, sa vedem diferentele dintre cele din partea superioara si frunzele lastarilor produsi dupa efectuarea taieturilor. Daca e vorba de acarieni nu trebuia sa apara si pe noii lastari? Din pacate i-am eliminat si nu mai pot vedea daca o luau si aceia pe aceeasi cale.

O sa le dau un Cropmax combinat cu ceva insecticid/acaricid (Nissorun 10wp si Folpan stiu ca am dat si anul trecut).
E...mai simplu...ziceam asa..." chiar daca tine de fenologie.."...deci..

#5828
goguteaca

goguteaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 09.01.2016
http://www.stiriagri...pene-12389.html

Poate invatam ceva din experienta celor care au plantat vita de vie prin PNDR...

Aici e vorba nu de soiuri diferite, ci de clone ale acelor soiuri. De exemplu, s-au adus clone de Cabernet Sauvignon selectionate in ultimii 10-20 de ani in sudul Frantei sau in Italia si care nu au supravietuit in Romania! Si asta in conditiile in care soiul Cabernet Sauvignon (originar tot din Franta) da rezultate de aproape 100 de ani in multe dintre podgoriile romanesti!

Clonele sunt rezultatul selectiei efectuate asupra unor mutatii naturale (care modifica vizibil de obicei 1-2 caractere ale fructului) aparute la un soi, mutatii care apoi sunt inmultite si promovate ca si clone, daca se dovedesc valoroase. La mar sunt cele mai numeroase clone, cele mai multe sunt la soiul american Jonagold (peste 80 in intreaga lume), la Gala, Red Delicious, Fuji, Golden Delicious, Braeburn, Granny Smith, etc.

Daca sunt astfel de probleme la unele clone ale soiurilor cunoscute (nu la toate) ce sa asteptam de la soiuri diferite (Chandler si altele) din tot felul de tari calde?

Edited by goguteaca, 04 June 2016 - 13:28.


#5829
goguteaca

goguteaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 09.01.2016
TEHNOLOGIA SI CULTURA NUCULUI IN AGRICULTURA ECOLOGICA

Prof.dr Viorel Mitre
Conf.dr. Avram Fitiu
U.S.A.M.V. Cluj Napoca

"... Chiar daca in ultimii ani au inceput sa fie plantate in Romania, datorita faptului ca acestea (Lara, Fernor, Ferjean, Franquette) nu sunt adaptate inca conditiilor vitrege de temperatura din timpul iernii si primaverii (ingheturi tarzii) nu le putem recomanda inca. Plantatiile realizate pana acum in Romania ne indica pierderi in primii 3 ani de 20-70 % din numarul de plante precum si cresteri anuale scazute..."

Sursa: http://www.nuci-alun...ia-nucului.html

#5830
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008
Acesta nu e un atac la dl Fițiu ci doar părerea mea personală despre el  formată în urma diverselor sale alegații pe marginea culturii nucului .

Da...v-ați găsit pe cine să citați. Pe Avram Fițiu. Posted Image Altul mai bun nu ați găsit? Conferențiatul universitar Avram Fițiu nu e ca capabil să  facă diferența dintre hibrid și soi. El e doctor in ecologie și crede că hibrizii - la modul general- sunt arme biologice cu care americanii vor să domine lumea. Si nu in ultimul rând, domnul Fițiu este o sursă inepuizabilă de umor involuntar in domeniul culturii nucului. Cine are răbdare să il urmărească... va constata negreșit că dl Fițiu nici măcar nu are idee câți nuci avem in România.  Despre fiziologie  nici nu mai vorbesc. In urma cu vreo 2 ani l-am provocat  să avem o dezbatere televizată despre nuc, la Agrotv, acolo unde el e invitat permanent ( sau unde era). Nu a putut fi găsită o dată și o oră rezonabilă pentru această dezbatere. Despre soiurile de nuci invocate mai sus.. sunt destui  colegi de forum care pot afirma răspicat lucruri cu mult mai interesante decât a spus dl Fițiu . Și nu numai mai interesante ci si in legătură cu realitatea, ceea ce dl Fițiu nu prea poate spune  din experiență proprie.

Cu părere de rău... dar nu pot lua in calcul  părerile dumnealui în acest domeniu.O fi bun la ecologie, nu zic nu, dar si acolo am unele  semne de intrebare.

Domnul Fițiu ca să poată recomanda  ceva ar trebui să aibă o experiență personală in acest domeniu.

Dl Sava, ia spuneți-i domenului Fițiu că  nucii dv francezi se incăpățânează să aibă creșteri de peste 60 de cm in mai puțin de două luni de la  intrarea in vegetație. Poate spuneți două cuvinte si despre cum au trecut inghețurile târzii de primăvară  peste nucii din soiurile franceze. Dl. dr. Olar, poate când mergeți pe la facultate il trageți pe dl Fițiu de mânecă să nu-i mai vorbească gura fără creier și spuneți-i despre nucii dv din aceleasi soiuri străine de la Bistrița.  Chiar cred că până și mr_ady_bmw are rezultate mai bune ca dl Fițiu  pe aceste soiuri. In fine... Dacă ati vedea cum arată nucii altui coleg de forum- cosmin focos la inceputul anului 4 ...  v-ați întreba totuși care e reala problemă:datul de verdicte de la înălțimea unui titlu academic -fără practică relevantă în domeniu- sau  cele de la nivelul fermei în care proprietarul livezii aplică la timp ce i se spune ?

Edited by iosif73, 04 June 2016 - 17:46.


#5831
goguteaca

goguteaca

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 116
  • Înscris: 09.01.2016
Domnul Prof. dr. Mitre Viorel, decanul Facultatii de Horticultura de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj - Napoca, nu are experienta?
Cred ca dansul este profesor de pomicultura si are vreo 30 de ani de experienta teoretica si practica in domeniu...

Edited by goguteaca, 04 June 2016 - 17:34.


#5832
iosif73

iosif73

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,032
  • Înscris: 15.06.2008
Site-ul citat de dv e al domnului Fițiu. Pe dl Mitre incă nu am avut ocazia să il aud vorbind despre nuc, Pe Fițiu da. Și am râs copios de inepțiile debitate de dumnealui.

Edited by iosif73, 04 June 2016 - 17:37.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate