Chirurgia endoscopică a hipofizei
"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală. Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale. www.neurohope.ro |
Pomi fructiferi si altele
Last Updated: Apr 30 2024 20:28, Started by
supilica_de_caramele
, Oct 23 2007 03:38
·
96
#3007
Posted 10 November 2016 - 16:06
Salut!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat: am un cais si un piersic si acum citeva zile am descoperit la baza lor ce se vede in imagini. Este o boala? Cum ii pot ingriji? Se stropesc, se pune ceva la locul vatamat? Multumesc! Attached Files |
#3008
Posted 10 November 2016 - 17:38
@gerula2006, s-ar putea sa fie cancerul deschis al ramurilor.
Curata bine zona cu un briceag si apoi aplica bine, patruns la pensula o solutie pe baza de cupru: champ, funguran, alcupral, etc. Apoi acopera cu un mastic cicatrizant de exemplu Arbokol si lasi asa pe timpul iernii. Edited by luciadevis, 10 November 2016 - 17:40. |
#3009
Posted 14 November 2016 - 22:47
Buna seara. Va rog, as dori sa pastrez acesti corcodusi, credeti ca as putea sa ii tai sa ii aduc la o forma acceptabila, in cate etape si cum? Nu ma pricep la taieri. Desi am citit acest topic cu mare interes, as dori parerea unor useri avizati. Nu cred ca au valoare pentru voi, insa mie imi ofera umbra, restul pomilor si arbustilor fructiferi au doar pana intr-un an. Daca doriti sa ma ajutati si se poate cu optiunea edit picture (adica taie acolo si acolo) rog mult. As vrea ca pana mai la primavara sa ii ajustez pe cat posibil. Multumesc.
Attached Files |
#3010
Posted 15 November 2016 - 11:56
razvanm995, on 14 noiembrie 2016 - 22:47, said:
Buna seara. Va rog, as dori sa pastrez acesti corcodusi, credeti ca as putea sa ii tai sa ii aduc la o forma acceptabila, in cate etape si cum? Nu ma pricep la taieri. Desi am citit acest topic cu mare interes, as dori parerea unor useri avizati. Nu cred ca au valoare pentru voi, insa mie imi ofera umbra, restul pomilor si arbustilor fructiferi au doar pana intr-un an. Daca doriti sa ma ajutati si se poate cu optiunea edit picture (adica taie acolo si acolo) rog mult. As vrea ca pana mai la primavara sa ii ajustez pe cat posibil. Multumesc. lucrariledetaierelapomiisiarbustifructiferi.pdf 5.87MB 107 downloads pomi-fructiferi-TAIERI'.pdf 3.81MB 108 downloads ps. bine ar fi sa faci aceste taieri de intretinere (si eventual de (re)formare a coroanei) prin februarie-martie |
#3011
Posted 15 November 2016 - 21:55
Multumesc mult. Primul cred ca nu a mai fost taiat de mult timp iar cei din a doua poza niciodata, au crescut la intamplare. Mi-e teama sa nu ii ciuntesc. Va tin la curent. Am temeri, insa poate dupa ce voi studia, voi reusi.
|
#3012
Posted 16 November 2016 - 10:29
Vei reusi , nu iti fa probleme. Aceasta latura a lucrarilor de intretinere are si un pic de iz de subiectivism in alegerea taierilor corecte. E ca si cum ai intreba pe cineva cum sa.ti cresti copii mai bine Pentru ca indiferent de sfaturile primite , tot singur o sa doresti sa inveti-experimentezi , deducand apoi variantele corecte (care ti se potrivesc). Altfel , angajezi o "bona pentru copii tai" , si atunci ti.ai luat de o grija Spor la treaba !
|
#3014
Posted 19 November 2016 - 12:48
Am o mica curiozitate . A gustat cineva fructe din acelasi soi dar altoit pe salbatic sau franc si un portaltoi de generatie noua M106 sau M9 ? Citesc ca ar fi mai de calitate fructele altoite pe portaltoi M . O fi adevarat ?
|
#3015
Posted 19 November 2016 - 21:19
Te asigur ca merele altoite pe m9 sunt mai gustoase si cresc mai mari. Din câte am observat se păstrează mai bine.
|
#3018
Posted 22 November 2016 - 12:14
Aceste comparatii se tot fac in studii de ceva vreme pe diverse specii in special la semintoase.
Parerea pe care mi-am format-o eu tot citind diverse studii si pareri ale unor oameni implicati e ca ....e relativa treaba. Sunt cateva lucruri clare ce reies din mai multe studii, de genul "parul pe gutui produce fructe mai mari" samd... Pe de alta parte exista variabilele praxtice care influenteaza mult cakitatea productiei, spre exemplu agrotehnica. La un pom mare, pe franc sau pe un alt port viguros, unele lucrari nu pot fi facute la fel de bine ca in cazul unui port de vigoare foarte slaba...spre exemplu taierile, implicit cantitatea de lumina care intra in coroana, controlul bolilir sau administrarea de fertilizator foliar.. Cam la fel si cu ce senintampla in pamant. Toate acestea influenteaza direct sau potenteaza foarte mult componenta aia genetica data de portaltoi... Adica portul are intr-adevar un "potential" de a da fruct cu anumite caracteristici usor diferite insa acest potential e unul destul de greu de cuantificat. Peste acest potential se suprapun influentele agrotehnicii aplicate si tot ce decurge din asta, care influenteaza foarte mult si potenteaza mult aceste diferente iar la final e destul de greu de separat cat din diferentele alea se datoreaza geneticii si cat conditiilor oferite in cele doua cazuri comparate... E relativ greu de comparat foarte precis cu atat mai mult cu cat in cazurile extreme ale portaltoilor foarte outin vigurosi gen m9 sau gutui A/ba samd....nu poti fara anumite lucrari agrotehnice iar in cazul portaltoilor vigurosi influenta acestora poate fi limitata Oricum per total nici nu prea conteaza si de aia nici nu prea se fav studii serioase in acest sens nu foarte multe, pentru ca interesul pt portaltoii foarte vigurosi e scazut culturile pe asemenea portaltoi fiind mai putin profitabile, productia pe suprafata e mai mica, unele lucrari sunt mai anevoioase si mai scumpe, etc... Deci pana la urma ramane o chestie pur si simplu "de fapt divers"...tot pe porturi medii sau slabe se lucreaza iar marul/para, ca e putin mai mare sau mai mica, mai dulce sau mai salcie, mai colorata sau mai palida...nu e relevant, asta se regleaza din normare, fertilizare, lumina... Nu e ca si cum ai avea de ales.. Bine, la tine in curte poti alege dar nici acolo nu prea mai merge , sa stai 7 ani pana la prima para si sa te urci cu macaraua sa tai o saptamana la un pom, sa ai nevoie de atomizor de 5 ori mai scump si sa prapadesti jumate din tratamente...nu cred ca mai incanta pe multi...decat pe naivi sau habarnisti.. |
#3019
Posted 28 November 2016 - 11:40
Poate sa-mi spuna cineva cu ce pot inlocui balega de vaca ce se pune in mocirla care se face la plantare? Ptr mine chiar e o problema sa fac rost de balega proaspata de vaca. Mii de multumiri
|
#3020
Posted 28 November 2016 - 11:50
http://mranita.ro/
http://www.doradda.c...emid=53&lang=ro Edited by doarUNom, 28 November 2016 - 12:15. |
#3021
Posted 28 November 2016 - 11:56
E foarte bun si pamant de flori universal, puteti lua de la orice hipermarket. Eu am plantat asa vreo 50 de pomi fructiferi, arbust de liliac si iasomie si au prins foarte bine. Acum au varsta de 3-4 ani.
|
|
#3022
Posted 30 November 2016 - 10:04
se poate si fara balega, dar sa ai grija la consistenta mocirlei
|
#3024
Posted 30 November 2016 - 13:03
peles, on 30 noiembrie 2016 - 11:55, said:
cum stiu daca am sol acid? Vezi aici ca idee: http://www.hannainst...4--pID2271.html La o simplă căutare pe google vei găsii multe site-uri web care comercializează astfel de aparate. Edited by VertixTM, 30 November 2016 - 13:03. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users