Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cat de riscant e sa rezerv un hot...

Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...
 Huawei Pura 70/Pro/Ultra

Chiar se platesc pensiile la term...

cu autorulota prin BZ

Cuptor Electrolux EOE7C31Z, cum i...
 Cablu Corsair 600W GPU

Solicitare documente emag

Uzucapiune teren intravilan

Recomandare aparat foto
 Ariston "Genus One+" 24kw...

Saci moloz - unde ii pot arunca?

Problema respingere memorie supli...

Posibila virusare
 

Piata valutara

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
939 replies to this topic

#1
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,673
  • Înscris: 26.11.2001
Articol interesant, mai ales ca are o componenta VIDEO

Quote

"Nu-i doresc acestui leu o viata lunga, ci o viata sanatoasa!", spunea Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in noaptea in care a fost introdus in circulatie leul greu.  Chiar prea sanatoasa, ar spune unii. De la urarea guvernatorului, leul s-a apreciat cu aproape 13% in raport cu euro. Acum a ajuns la nivelul din vara anului 2002. Dar saptamani dramatice asa cum au fost ultimele dealerii n-au mai trait niciodata. Dupa ce ani de zile nimeni nu a avut incredere sa parieze pe moneda nationala, acum leul isi arata coltii in fata euro.

"Cred ca a luat prin surprindere pe toata lumea, pentru ca am avut o apreciere, cel putin in ultimele trei saptamani, foarte puternica", spune Ionut Dumitru, seful Departamentului de analiza din cadrul Raiffeisen Bank.

Cursul se indreapta in viteza spre trei lei pentru un euro.

De vina, spun specialistii, sunt speculatorii din strainatate, care arunca pe piata romaneasca sute de milioane de euro, daca nu chiar miliarde. Presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila, estimeaza ca banii speculativi depasesc 2 miliarde de euro in acest moment.

"Avem randamente foarte atractive, o rata de dobanda printre cele mai mari din Uniunea Europeana: dupa Ungaria, avem rata de dobanda cea mai mare, ceea ce, bineinteles, atrage fluxuri de capital speculativ", explica Ionut Dumitru.

Pe de alta parte, valurile de valuta din strainatate s-au inmultit dupa intrarea Romaniei in comunitatea europeana.

"Aprecierea puternica a leului reflecta intrari de capital strain in Romania, atrase de perspective pozitive de afaceri, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana", crede Rozalia Pal, senior economist la UniCredit Tiriac Bank.

La toate acestea se adauga si pozitia geografica a tarii, care le asigura celor care investesc aici un acces rapid catre pietele estice.

"Economia Romaniei este o economie limitrofa zonei Uniunii si este, din fericire, la granita cu estul continentului, parte care va fi foarte atractiva in curand".

La o prima vedere, intarirea monedei nationale duce cu gandul la o economie mai puternica. Realitatea este insa alta, spun analistii. Scaderea cursului leu-euro va avea urmari dezastruoase.

"Efectul cel mai puternic va fi pe balanta comerciala, in sensul ca va creste deficitul comercial, ca urmare a faptului ca o moneda in apreciere va incuraja importurile", spune Florian Libocor, analist financiar al BRD-SocGen.

In timp ce ieftinirea produselor din strainatate le aduce importatorilor profituri tot mai mari, pentru exportatori fiecare noua apreciere a leului inseamna pierderi uriase. Unii se gandesc chiar sa intrerupa contactele comerciale cu pietele straine.

Joseph Seroussi, presedintele J&R Enterprises, cel mai mare grup de confectii local, este pesimist in ceea ce priveste profitabilitatea exporturilor romanesti. "A fost o tragedie pentru exportatori. Cursul a coborat pana acum cu 25%. Nici un exportator nu realizeaza o asemenea marja de profit, si este o situatie foarte foarte dificila. Au avut loc foarte multe falimente incepand cu 2005, din cauza scaderii cursului de schimb", explica el.

Pana anul trecut, din cele patru fabrici de confectii ale lui Joseph Seroussi ieseau anual pe pietele externe 1,5 milioane de costume, adica 96% din toata productia. Anul acesta, daca va avea noroc, va exporta cel mult 850 de mii de sacouri si pantaloni.

"Daca lucrurile vor continua asa, nu vom avea alta solutie decat sa ne inchidem afacerea. Nu ne putem permite sa pierdem bani doar de dragul pastrarii numelui. Vom incerca sa ne concentram pe piata interna si sa uitam de exporturi", declara Seroussi.

Chiar si companiile care au reusit pana acum sa isi acopere pierderile din export cu profiturile din import spun ca aceasta situatie nu va mai dura mult.

Producatorul de vinuri Murfatlar exporta 20% din productie in Statele Unite, Israel, Spania, Bulgaria sau China. Odata cu scaderea cursului, a inceput sa piarda din aceasta activitate, dar si sa castige de pe urma ieftinirii echipamentelor, sticlelor, etichetelor sau dopurilor pe care le cumpara din strainatate.

"E o situatie aparte la Murfatlar, in sensul ca avem si importuri foarte multe, si in conditiile astea ce pierdem la export castigam la importuri. Multe din importurile pe care le facem acum n-o sa le avem la anul. De exemplu, o linie de imbuteliere o cumperi anul asta, nu o cumperi in fiecare luna. Pe termen mediu, aceste importuri vor scadea, si daca aceasta evolutie va continua, vom pierde bani seriosi", potrivit lui Radu Morar, director de marketing la Murfatlar.

In schimb, cei care sigur nu vor pierde din aceasta apreciere a leului sunt romanii care s-au imprumutat in euro sau cei care isi cheltuiesc banii in strainatate.

"Aprecierea puternica a leului de la inceputul acestui an le-a usurat mult efortul celor care au de rambursat rate la credite contractate in euro. Pe de alta parte, leul mai puternic din aceasta vara le da o putere mai mare de cumparare romanilor care aleg sa-si petreaca vacanta peste granita", spune Liviu Chiru, redactor al Ziarului Financiar.

La casele de schimb valutar, scaderea cursului a redus numarul de clienti, iar agentii s-au transformat in consilieri financiari pentru romanii ingrijorati de economiile lor.

"Lucrurile nu merg foarte bine la casele de schimb valutar, pana va mai creste euro este o perioada mai slaba pentru noi. Clientii ne intreaba daca va mai scadea (cursul euro-leu ? n.r.), cand va ma scadea, pana cand va dura scaderea asta, ei vor sa stie cati bani o sa piarda, sunt foarte ingrijorati", este de parere Daniela Neagu, agent schimb valutar.

Cei mai pesimisti analisti din banci cred ca pana la sfarsitul anului euro ar putea urca la 3 lei si 35 de bani. Pe de alta parte, exista si cativa optimisti, care considera ca moneda europeana ar putea cobori la 3 lei in acest an.

Mai ramane o singura intrebare: cand anume va ajunge un euro sa valoreze trei lei?

Sursa: ZF

#2
partyman

partyman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,026
  • Înscris: 17.10.2004
pai bnr zice ca nu se baga, speculatorii baga si ei euroi in RO, peste o saptamana sau doua toti cei plecati la munca revin in tara datorita concediilor, daca bnr nu intervine eu zic ca la mijlocul lui august o sa avem euro de 3 lei cel putin pana la sfarsitul lunii.

#3
schumy1502

schumy1502

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 605
  • Înscris: 03.01.2007
posibil sa scada si sub pragul de 3 lei cand vor veni oamenii plecati la munca in strainatate.parerea mea

#4
bulangiul

bulangiul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 24.10.2006
mult nu va mai scadea....si sa vezi cand va creste....vor creste si preturile ca doar a crescut euro, dar preturile nu au scazut cat timp euro a scazut.....

iar BNR-ul sa cam bagat....sunt ei smecheri si nu vor sa zica dar ceva e putred la mijloc....

#5
schumy1502

schumy1502

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 605
  • Înscris: 03.01.2007
vrei sa zici ca va creste mult si foarte rapid,cand va creste?

#6
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005
nu conteaza. scade, creste... tot rau o s-o ducem...

#7
kos_funny

kos_funny

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,185
  • Înscris: 11.07.2007
Aceasta scadere este un artificiu al BNR-ului si nu ii vad scopul.Intr-o tara macinata de o seceta fara precedent se intareste moneda nationala. E absurd!
Plus de asta ar fi trebuit sa scada pretul importurilor!

PS  Stiati ca taxa de prima inmatriculare se plateste la cursul euro din octombrie?  De ce???

#8
claudelb

claudelb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 389
  • Înscris: 26.01.2004
mda iar puterea de cumparare e aceeasi...it sucks

#9
Alex_Dum

Alex_Dum

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,764
  • Înscris: 13.07.2006
Cred ca de acum in colo euro va tot scadea, mult ...
Stiu ca in celelalte tari aderate inaintea noastra scazuse alarmant

#10
phidias

phidias

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 767
  • Înscris: 13.07.2005
Leul nu mai are importanta.
Toate tranzactiile ... cele imobiliare mai ales ... s-au mutat pe euro.
Pe vremea cand castigurile se faceau pe speculatii de cotatie leu/euro ... atunci era normal ca leul sa aiba importanta. Venea arabu cu tigari, le vindea, si banii ii spala prin banci la licitatie. Acum banii castigati atunci ... nu spun cum ... , s-au mutat in investitii imobiliare.
Pretul terenurilor este in euro, si platile se fac tot in euro. Leul .. pa !
Si rata de schimb din euro in lei, nu mai este atat de rapida.

Asa ca leul nu va mai creste specatulos, si nu curand. Poate un 3.2 spre sfarsitul anului.
Cand volumul major al tranzactiilor se va muta din nou in segmentul bunurilor de larg consum si industriale, atunci vom avea din nou o cotatie ceva mai interesanta.

#11
partyman

partyman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,026
  • Înscris: 17.10.2004
ia uite cum a ajuns euro 3,3....asta din cauza americanilor, doar in 10 zile...

Edited by partyman, 17 August 2007 - 11:18.


#12
xploder

xploder

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 11.03.2006

 partyman, on Aug 17 2007, 12:15, said:

ia uite cum a ajuns euro 3,3....asta din cauza americanilor, doar in 10 zile...



33?unde?

Si care e prognoza financiara?:) In luna august euro va creste sau nu?

Edited by xploder, 17 August 2007 - 14:35.


#13
partyman

partyman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,026
  • Înscris: 17.10.2004

 xploder, on Aug 17 2007, 15:34, said:

33?unde?

Si care e prognoza financiara?:) In luna august euro va creste sau nu?
la bnr e 3,275, iar la casele de schimb e peste 3,3

#14
Grogu

Grogu

    Humble Homo Sapiens

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,668
  • Înscris: 11.09.2002
ce se preconizeaza cu euro? va mai scadea comparativ cu leul pana in octombrie? ... sau creste?

#15
kappa_man84

kappa_man84

    Fiord

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,226
  • Înscris: 15.02.2007

 George_Catean, on Aug 18 2007, 12:38, said:

ce se preconizeaza cu euro? va mai scadea comparativ cu leul pana in octombrie? ... sau creste?

sub 3,1 lei nu mai scade...unde dracu sa se mai duca :confuzzled:

#16
Grogu

Grogu

    Humble Homo Sapiens

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,668
  • Înscris: 11.09.2002
pai acuma e 3,3

#17
partyman

partyman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,026
  • Înscris: 17.10.2004

 kappa_man84, on Aug 18 2007, 12:39, said:

sub 3,1 lei nu mai scade...unde dracu sa se mai duca :confuzzled:
cred ca esti in urma cu stirile...

#18
Startpause

Startpause

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,712
  • Înscris: 05.03.2005
nimeni nu poate preconiza raspunsul acestei intrebari.
motivul e simplu :
aprecierea leului trebuie sa se faca gradat, durabil, si in mod real-sustinut, nu artificial.
paleta temporala este 2007 (acum) - 2012 (data la care leul, teoretic, ar trebuie sa se alature ERM II - noul mecanism al cursurilor de schimb - in vederea adoptarii euro)
pentru o perioada de 5 ani pare greu de crezut ca va scadea sub 3 lei pana in octombrie.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate