Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...
 Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...
 Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra
 

Fonduri Europene pentru pensiune turistica

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#19
spe

spe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,504
  • Înscris: 13.02.2006
Corect, am auzit si citit si eu de fonduri suplimentare alocate de Ministerul Agriculturii, parca, si nu de organisme europene.
Oricum, am inteles ca de la anul si pana prin 2013 vor tot fi astfel de fonduri de (co)finantare pentru agricultura. Sincer ma indoiesc ca vor fi destule proiecte pentru a absorbi toate fondurile alocate - vreo 7-8 milioane de euro pe zi !

@floraur Hai, recunoaste acum, vrei toti banii numai pentru tine  :roflmaofast:
Eu m-as multumi si cu banii dati de UE pentru o singura zi, cred ca mi-ar ajunge pentru doua-trei vieti. Ce zici, ma lasi sa iau si eu?  :D

@florrin Din cate stiu programul Sapard s-a incheiat deja, noi dosare nemaiacceptandu-se de pe la sfarsitul lui iulie... Daca ai alte informatii, please do share, ca ma intereseaza si pe mine  :)   ...Daca nu, ramane sa ma chinui si sa ma gandesc si razgandesc pana la anu'...

#20
floraur

floraur

    pitic insignifiant

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,281
  • Înscris: 22.07.2005

Quote

@floraur Hai, recunoaste acum, vrei toti banii numai pentru tine  
Eu m-as multumi si cu banii dati de UE pentru o singura zi, cred ca mi-ar ajunge pentru doua-trei vieti. Ce zici, ma lasi sa iau si eu?

Da man ma declar prins cu mana la cascaval. Drept urmare te voi lasa si pe tine i pe paul sa gustati din fructele cu iz de vest.

A nu se intelege gresit. Nu toti cei 30.000.000.000e, care sunt planificati pentru urmatorii ani (2007-2013), vor fi alocati pentru sprijinirea sectorului privat. Multi bani sunt alocati proiectelor de mediu, infrastructura, etc. Aici vor interveni autoritatile staului (in special autoritatile locale), acestia vor avea probleme serioase de implementare si din cauza lor nu vom putea absorbi toti banii.

Este foarte clar ca aceea care se vor plia pe proiectele de viitor, vor avea numai de castigat. Dau aici un exemplu foarte clar:
Toti se plang de faptul ca nu gasesc o afacere cu care sa reuseasca. Sa ne gandim cam ce se va intampla in urmatorii ani in mediul rural.
Se vor canaliza majoritatea satelor intens populate,de alimentatie cu apa nici nu se mai pune problema, se va construi un intreg sistem de colectare si procesare a deseurilor.
Sa vorbim de canalizari. Oare nu ar fi bine sa ne gandim sa incepem o astfel de afacere? din cate vad eu sunt o gramada de premize foarte pozitive:
-mana de lucru necesara va putea proveni din randul satenilor, care beneficiaza de programe. Cu siguranta ca vorbim aici de salarii mici ce vor permite devize de lucrari, mult mai subtiri decat a altor concurenti mai puternici din piata si o rata de profit destul de buna pentru inceput, atunci cand e nevoie de bani pentru o gremada de treburi.
-participarea la acest tip de proiecte, va da firmei prestatoare un plus de bonitate, in incercarea de a solicita credite subventionate sau nerambursabile de la UE. Astfel utilajele necesare vor putea fi achizitionate mai usor.
-aria de dezvoltare este destul de vasta si nu este doar o nisa valabila un an de zile. Conditia este respectarea calitatii serviciilor prestate.
-odata executate, aceste sisteme de canalizare trebuie intretinute... oare cine se va ocupa de acest lucru? Pai tot noi caci invatam in timp cum se face.
-vor trebui construite si statii de epurare a apelor, etc.

Cam asta va fi linia de dezvoltare prioritara in prima faza. Sa incercam sa ne mai gandim si la alt gen de afaceri, nu numai la pensiuni agroturistice, care deja au umplut toti muntii nostri. Nu spun ca nu se mai pot face bani cu asa ceva, dar hai sa vedem ce mai e in afara de visul romanului de a sta cumite intr-un loc si ceilalti sa vina sa ii aduca o gramada de bani.

#21
spe

spe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,504
  • Înscris: 13.02.2006
Ok, floraur, multumesc! ( sper ca ai inteles ca glumeam )

Interesant ce spui despre proiectele de infrastructura... foarte interesant.
Legat de subiectul "canalizari", cred ca va fi destul de greu la inceput, pentru cei cu o firma fara experienta in acest domeniu. "Greii" in domeniu au un portofoliu in spate, lucrari pe care le pot arata, etc. Pe de alta parte, din cate stiu, la selectarea ofertelor castigatoare se va tine cont in mare masura de preturi, cel cu pretul mai mic si care se incadreaza ca termen si calitate, urmand a avea castig de cauza.

Da, de pensiuni e plin. De altfel, parca fondurile Sapard pentru pensiuni erau epuizate de prin martie sau aprilie...
Eu visam la o sera de legume, dar investitiile necesare sunt foarte mari. Cred ca ma voi reorienta spre cultura de plante medicinale sau spre piscicultura  :)

Floraur, esti bine informat. Lucrezi la / detii o firma care ofera consultanta pentru astfel de proiecte? Intrebarea nu e tendentioasa, e pusa ca sa stiu, poate am nevoie in cateva luni, who knows...

#22
StGermain

StGermain

    RL 118

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,517
  • Înscris: 04.04.2004

View Postspe, on Oct 14 2006, 16:35, said:

Floraur, esti bine informat. Lucrezi la / detii o firma care ofera consultanta pentru astfel de proiecte? Intrebarea nu e tendentioasa, e pusa ca sa stiu, poate am nevoie in cateva luni, who knows...
Daca ai sa fii interesat sa aplici, PM me. Eu ma incadrez in raspunsul pozitiv al intrebarii tale.

#23
floraur

floraur

    pitic insignifiant

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,281
  • Înscris: 22.07.2005

Quote

( sper ca ai inteles ca glumeam )

sigur ca da am inteles ce ai vrut sa spui.

Quote

cred ca va fi destul de greu la inceput, pentru cei cu o firma fara experienta in acest domeniu. "Greii" in domeniu au un portofoliu in spate, lucrari pe care le pot arata, etc.

Va fi greu, nimeni sa nu indrazneasca sa se gandeasca, ca va fi vorba de bani facuti usor. Sa ne gandim ca in domeniul constructiilor hidroedilitare, este deja un deficit de executanti. Odata cu aparitia banilor acestia se vor inmulti, insa nu vor putea sa faca fata. Este loc pentru toata lumea. Cei mai tari nu se vor uita la proiecte de sub 100.000e si asta e foarte bine...

Quote

Floraur, esti bine informat. Lucrezi la / detii o firma care ofera consultanta pentru astfel de proiecte? Intrebarea nu e tendentioasa, e pusa ca sa stiu, poate am nevoie in cateva luni, who knows...

Nu lucrez la o astfel de societate, informatiile acestea le am fiindca se lipesc de mine, fara a depune prea mare efort in sensul asta. Familia mea a accesat un astfel de credit prin 2000. Era vorba de un alt fond european, insa principiile erau cam aceleasi. Acel proiect avea ca obiect, pietruirea singurului drum de legatura dintre satele Blagesti si Igesti (judetul Vaslui, la granita cu judetul Galati). Confirm ca in aceea perioada, pretul reprezenta 90% si calitatea undeva pe la 5%. Din acest motiv au fost nenumarate probleme cu firma castigatoare. Pot spune ca a fost un calvar, insa a meritat pana la urma...
As mai fi ceva despre Romania si oamenii nostri. O buna parte din lucrare, a fost executata manual de catre locuitorii satului Igesti (canalele de preluare a apelor, de pe marginea drumului), dar "daruirea" lor a fost catastrofala. Mergeam la ei si ca prin minune, toti erau bolnavi sau urmau sa se interneze in viitorul apropiat.  
Nu spun ca am fost implicat personal acolo, insa am putut intelege unele mecanisme importante, mentalitatile oamenilor si modul in care se pune problama. Primarul satului si viceprimarul au iesit de la inceput in intampinarea proiectului, propunad chiar un anumit procent care ar fi fost "corect" pentru ei. Bineinteles ca nu s-a pus problema de asa ceva, din acest motiv nu a fost vorba de sustinere, ci mai degraba de santaj si "bete in roate".

Am avut ocazia sa discut de multe ori cu cineva, care deruleaza al doilea proiect SAPARD. Primul a fost de cateva sute de mii de euro (nu mai stiu exact). Cel care abia se implementeaza (adica a fost aprobat si banii au deja o destinatie sigura - asta nu inseamna ca banii deja s-au virat in cont, asta e o alta discutie) are o valoare de 2.000.000euro. Domeniul este procesarea laptelui. Sunt o gramada de lucruri de spus despre cum s-au derulat lucrurile, ceea ce pot spune pe scurt este ca, pentru a face aceasta investitie, nu a fost nevoie de nici un ban, din partea aplicantului. Suma de 50% din proiect a venit de la Raiffeisen (exceptam aici multitudinea de taxe si aprobari, care trebuiesc platite dar care nu apar pe nicaieri in proiect).

Cat priveste consultanta... eu zic sa te mai gandesti odata. Daca ai alte treburi, care necesita prezenta ta fizica si aduc profit prin faptul ca esti prezent, atunci merita sa apelezi la ei. Daca nu, chiar nu e cazul... Cineva foarte avizat in treaba asta sunea "Baga picioarele in ligheanul cu apa rece si invata ce ai de facut".

Sa stiti ca aceste firme sunt foarte bine informate. Unele au rate excelente de aprobare a aplicatiilor, insa costa foarte mult si sunt banutii vostri, pe care va trebui sa ii dati inapoi dupa un timp. Cel putin pe cei care ii luati de la banca. Nu va mai ganditi la consultanta ci incercati sa va informati cat se poate de bine despre ce aveti de facut. Acest gen de ajutor o sa foloseasca mult taranilor nostri, care nu au acces asa usor la informatie ca si noi. Pentru ei, aceste firme sunt mana cereasca.

#24
StGermain

StGermain

    RL 118

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,517
  • Înscris: 04.04.2004
Nu e chiar asa. Se intampina dificultati la proiectul ca atare ce se depunde la Autoritatea Contractanta. Sunt unele aspecte pe care n-ai cum sa le intuiesti, si daca nu esti de specialitate, va trebui sa dai zeci de telefoane cu intrebari. Ai analiza financiara, cu tot felul de indicatori, cash-flows, daca nu esti economist si n-ai mai facut asa ceva iti prinzi urechile si te lasi la mana ta. Sa zicem ca totusi reusesti sa scrii proiectul, il depui, ti se aproba.

La implementare problemele degenereaza. Pentru un proiect complex (care implica si constructii) sunt unele dosare de 2-300 pagini care trebuiesc intocmite de la 0. Eu sunt in domeniu si stiu despre ce vorbesc. Pentru cineva care nu a mai facut asa ceva pana atunci, este imposibil sa intocmeasca toate documentatiile aferente implementarii in timp util (sa nu-i expire termenul si sa-i fie anulat contractul cu Autoritatea Finantatoare). La o adica, firma de consultanta costa foarte mult (suma care este eligibila, adica se deconteaza prin program). Crezi ca costa degeaba?

#25
floraur

floraur

    pitic insignifiant

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,281
  • Înscris: 22.07.2005
Fereasca Dumnezeu! cum sa fie degeaba? Nici nu ma gandeam la asa ceva. Cunosc problemele care apar la constructii ai partial dreptate, dar eu nu as merge pana acolo, incat sa spun ca e imposibil de realizat.

Ma asteptam la o reactie din partea ta si nu doresc sa vorbim in contradictoriu ci dimpotriva, fa doi pasi in spate si fii obiectiv, recunoaste ca nu e chiar asa de complicat de facut un proiect, mai ales daca poti face rost de unul similar sau ai o faie de parcurs bine definita. Consultanta este o afacere de succes la noi si inca in faza incipienta, cei care pleaca la drum cu bani putini, nu isi permit inca beneficiile acestea. Stiu ca sunt bani deductibili din program, insa totusi nu inseamna ca nu sunt banii tai... Asta o stii mai bine decat mine.

Concluzie:
Avantajele sunt destule, dar costa si pe buna dreptate. Asta nu inseamna ca e IMPOSIBIL

#26
StGermain

StGermain

    RL 118

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,517
  • Înscris: 04.04.2004

View Postfloraur, on Oct 14 2006, 18:23, said:

Nu e chiar asa de complicat de facut un proiect, mai ales daca poti face rost de unul similar sau ai o faie de parcurs bine definita.

Cu asta ai dreptate, dupa cum spuneam si mai sus. Cu proiectul, daca esti cat de cat emancipat si dai cate telefoane trebuie sa intrebi toate chichitele, si gasesti o firma de proiectare macar acceptabila daca nu BUNA (este mare mare problema, cu arhitechtii si proiectantii), o faci. Legat de implementare,  vorbesc serios ca daca proiectantii nu si-au facut treaba, este imposibil sa recuperezi timpul pierdut de ei. Stiu asta, pentru ca am preluat un proiect de dupa aprobare, si am constatat ca Proiectul Tehnic a fost conceput in bataie de joc, si a trebuit refacut, si asa mai departe. Dar astea sunt deja detalii.
Oricum chiar daca esti liber, daca nu reusesti sa gasesti arhitect/proiectant/tehnolog/verificatori si/sau nu reusesti sa ii corelezi, problemele vor fi mari si grave. Repet, tocmai am trecut printr-un asemenea caz pentru ca am primit in primire un proiect aprobat si abandonat de prima firma.
Otherwise, da. Poti face si singur (sau ma rog, in regie proprie sa spunem), si cei care au aplicat prin Fermierul au mai incercat singuri pentru ca nu au avut disponibilitate financiara asa mare.

#27
floraur

floraur

    pitic insignifiant

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,281
  • Înscris: 22.07.2005
Ce sa spun, decat ca suntem cam pe aceeasi lungime de unda.

Sa ramana o concluzie...
Nu mai asteptati sa porneasca finantarile, informativa, vedeti despre ce e vorba, stabiliti ce vreti sa faceti si mergeti cu incredere inainte. Cautati tabloul cel mare, acolo unde se vede cel mai bine ce ne trebuie in Ro. In modul acesta veti putea alege corect.

#28
grecuadi

grecuadi

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 20.09.2006

View PostStGermain, on Oct 12 2006, 00:20, said:

Incepand de pe 31 AUG orele 16 00 nici un proiect SAPARD nu a mai fi putut depus. Nici pomeneala sa se mai poata depune la ora actuala proiecte. In septembrie nu s-a mai putut, pentru ca banii au fost terminati oricum cu mult inainte de 31 AUG. Si, daca la inceput a fost vorba de o selectie a proiectelor depuse pana pe 31 AUG (pentru ca nu ar fi ajuns banii pentru toate), mai apoi s-a decis sa intre "SAPARDul romanesc" in functie, adica au fost alocati bani de la Bugetul de Stat pentru toate proiectele depuse pana la 31 AUG orele 16 si constatate ca fiind eligibile. Ce s-a depus in AUG n-a primit inca notificare (confirmare de aprobare) pentru ca evaluarea proiectelor merge deosebit de greu, in ultimele luni (iulie si august) fiind depuse foarte multe proiecte.
SAPARDul a luat sfarsit, urmand ca de la anul (teoretic de pe 1 ianuarie, practic cam din martie-aprilie) sa ia fiinta un alt program cu fonduri structurale, un fel de continuare a SAPARDului, care va fi numit altfel, va avea o plaja mai mare de domenii eligibile (in special in turism) si facilitati mai atractive (e.g. 60%-40% in loc de 50%-50% ca la SAPARD).
Tot incepand de anul viitor, volumul fondurilor va creste substantial, (atat prin continuarea SAPARDului cat si prin alte instrumente de finantare e.g. PHARE, etc) fiind alocate cam de 5 ori mai multe fonduri in fiecare an, fata de perioada de pana acum. Absorbtia fondurilor va reprezenta cu siguranta o problema, si este posibil ca Romania sa plateasca mai mult la Bugetul European decat cheltuie din aceste fonduri nerambursabile (daca nu se vor face campanii puternice de informare cu privire la aceste fonduri).

sapard-ul este un fond pre-aderare si nu va mai fi continuat la anul; vor veni fondurile structurale pentru agricultura ca si pt alte multe domenii.
sapard-ul are mai multe masuri, pentru 3 dintre ele inca mai sunt fonduri :
1. data pana la care se pot depune proiecte : 31 octombrie 2006
-MASURA  3.3 Metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural
2. data pana la care se pot depune proiecte : 31 octombrie 2006
-MASURA 3.2 Constituirea grupurilor de producatori
3. data pana la care se pot depune proiecte : 31 octombrie 2006
-MASURA 1.2 Imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor
Daca nu se absorb fondurile pentru cele 3 masuri urmatorul termen limita pt depunerea proiectelor va fi 30 noiembrie 2006. Programul SAPARD ia sfarsit la 31 decembrie 2006, chiar daca mai sunt fonduri disponibile.

SAPARD-ul avea si el facilitati atractive, de ex pentru masura 3.1 - Investitii in Exploatatii Agricole (au fost epuizate fondurile pt aceasta masura) - pentru proiectele aparținând tinerilor sub 40 din zona montană  erau stabilite urmatoarele procente : 35%  contributie privata (contributia dvs),
                                              65%  contributie publica (SAPARD)


SAPARD-ul romanesc , e un sapard romanesc (ca tot ce e romanesc e ceva foarte frumos) - banii au fost deturnati de la programul FERMIERUL (buget 7000 mii miliarde ROL), program facut de bolsevicii care ne conduc pt a cofinanta proiectele depuse de cetatenii care nu aveau fonduri proprii, program din care s-au utilizat doar 100 de miliarde (de ex din 180 de proiecte depuse in judetul caras-severin. proiecte declarate eligibile de banca si de sapard, doar UN singur proiect a primit banii-practic vorbind, nu teoretic), restul de 5400 miliarde rol au fost virati la sapard-ul romanesc, iar 1500 de miliarde s-au pierdut pe drum. Tare nuu? :coolspeak: Astea date le detin eu.

StGermain are dreptate, vor veni foarte multe fonduri de la anul, dar foarte multe, o sa ne fie foarte greu sa depunem proiecte bune ca sa le luam banii, cele 8 autoritati de management desemnate sa implementeze fondurile europene or s-o bulibaseasca in stilul caracteristic, mai este si taxa pe care trebuie s-o platim la bugetul UE (si anume 1% din PIB). Bine-ar fi sa reusim sa le luam banii, dar o sa fie greu.

Un ex : Spania din 1986 - data aderarii si pina in prezent au cheltuit fiecare cent din banii primiti de la UE, n-au lasat nici macar o centima sa se intoarca inapoi,de-aia acum au cea mai moderna retea de autostrazi din europa si multe altele.

Parerea mea este ca sa ajungem sa absorbim cat mai multe fonduri ar trebui ca in fruntea autoritatilor de management sa fie asezati oameni competenti, care sa-si alature o echipa de oameni competenti, nu oameni batuti in cap si pusi la comanda politica, dar va mai curge apa pe dunaree pina sa se intample.

#29
romaximusro

romaximusro

    ↑↑ Fiabilitate by Fauve :D ↑↑

  • Grup: Banned
  • Posts: 40,874
  • Înscris: 16.05.2005
in domeniul asta al consultantei cam ce studii e bine sa ai? Pentru ca eu ma gandesc la o cunostinta de acasa care a fost contabil ,contabil sef, economist sef si tot asa , cu multi multi ani de experienta in spate si ma gandesc daca o asemenea persoana (care e destul de descurcareata) s-ar putea axa destul de usor pe o asemenea consultanta, care vad ca poate fi o piata destul de mare..

ce ziceti floraur, stgermain si altii?? :peacefingers:

#30
florrin

florrin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 78
  • Înscris: 10.06.2006
[@florrin Din cate stiu programul Sapard s-a incheiat deja, noi dosare nemaiacceptandu-se de pe la sfarsitul lui iulie... Daca ai alte informatii, please do share, ca ma intereseaza si pe mine  :)   ...Daca nu, ramane sa ma chinui si sa ma gandesc si razgandesc pana la anu'...]
[/quote]

    In 27 ianuarie 2006 s-a infiintat APDRP - Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit , Agentie prin care se vor derula proictele in perioada 2007-2013 cu bani din fondurile FEADR (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) si FEP (Fondul European pentru Pescuit). Intradevar, o parte din aceste fonduri vor fi folosite pentru dezvoltarea infrastructurii, conservarea mostenirii rurale ..., bani o sa fie destui, iar daca proiectele vor fii eligibile - amplasat in zona rurala, dovedita viabilitatea economica ...- atunci o sa fie aprobat si poti sa-i dai drumu'. Pentru aceste programe sunt anumite masuri (o sa-ti dau si un link) si proiectul tau trebuie sa se incadreze in masura, la turism rural masura 3.4. Inainte de a-ti face proiectul (partea tehnica si consultanta) ar fi bine sa te interesezi la firmele de consultanta sau chiar mai bine la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - OJPDRP - existent in fiecare judet, daca proiectul tau se incadreaza in masurile programului.
    Pentru mai multe informatii intra aici [url="http://www.apdrp.ro"]www.apdrp.ro[/url]  :)

Edited by florrin, 09 November 2006 - 12:18.


#31
StGermain

StGermain

    RL 118

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,517
  • Înscris: 04.04.2004

View Postromaximusro, on Oct 31 2006, 08:14, said:

in domeniul asta al consultantei cam ce studii e bine sa ai? Pentru ca eu ma gandesc la o cunostinta de acasa care a fost contabil ,contabil sef, economist sef si tot asa , cu multi multi ani de experienta in spate si ma gandesc daca o asemenea persoana (care e destul de descurcareata) s-ar putea axa destul de usor pe o asemenea consultanta, care vad ca poate fi o piata destul de mare..

ce ziceti floraur, stgermain si altii?? :peacefingers:


Scuza-ma de intarziere dar n-am mai vizitat threadul si n-am vazut intrebarea.

S-ar putea axa, mai ales data fiind experienta ca economist/contabil. Dar sigur va trebui sa invete aspecte si proceduri din domeniul specific. Si ii vor trebui sigur si ceva angajati care sa il ajute, angajati pe care ii va invata el sau vor invata in timp...
Cam ce varsta are persoana? Si rabdare de fier iti trebuie. De asemenea, in general pentru scrierea (compunerea) proiectelor sunt mai potrivite femeile, trebuie sa stai sa migalesti frazele, daca modifici ceva intr-un loc trebuie sa verifici si sa schimbi peste tot ca sa nu apara contraziceri, si asa mai departe.
Oricum consultanta se cam imparte in doua, intre crearea proiectului (pe care il depui la agentie) si implementarea sa (punerea in practica a ceea ce ai promis ca faci, dupa si numai daca proiectul se aproba).
Iar de obicei de astea doua raspund persoane diferite.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate