Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...
 Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...
 Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra
 

Intrebări în legătură cu electricitatea din Romania

* * * * - 13 votes
  • Please log in to reply
13803 replies to this topic

#13321
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,618
  • Înscris: 13.06.2004
Ăsta nu l-am pus de ieri, ca să nu fac poftă unora cu anumite chestii. Dar se văd destule chestii de iluminat. Inclusiv nişte cilindrii montaţi pe stâlpi! şi pe la 13:56? ceva "veioze" pietonale de grădină.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/xkFFR_gR2YM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#13322
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,882
  • Înscris: 14.10.2008
O scarba de ingrijitoare. Biserica de langa fostul magazin, ce are hramul datei mele de nastere, Sf Pantelimon, a avut intre 2009 si 2015 o ingrijitoare de nota 10, locuia in vecinatate si astfel era deschis mereu pana la ora 21, acum e permanent inchis daca nu e sarbatoare sau botez.

O ingrijitoare muncitoare, distractiva cand venea la magazin si era mama unei fete de care m-am indragostit platonic dar nebuneste-obsesiv intre 2011 si 2014, din pacate fata nu a semanat cu maica-sa, ea nu m-a vrut pe mine si toti din jurul meu nu ii suportau felul de a fi, de tip pitipoanca cu fumuri in cap desi era saraca lipita, eu orbit de sentimente nu ii vedeam defectele. Posted Image

Eh, ingrijitoarea asta si cu preotul aferent au fost deportati la alte biserici de insasi conducerea episcopala zonala, in BOR fiind aceeasi mafie ca si in politica, din pacate. Posted Image

In fine, sa revenim la oile noastre (ca tot au mancat miel unii acuma, eu nu mananc decat pui si porc, deci in Turcia numai pui), azi am inspectat cusca cu mercur si disc ce nu pare a fi B, ce a functionat din 1998 pana in 2022 cu pauza de un an, foarte posibil sa fie bec consumat complet si o vreau cu ardoare pentru ca vreau sa am un bec cu mercur complet ars, daca se poate si cu sodiu asa, bec care sa nu mai miste nici pe igniter nici pe direct fara balast. Posted Image

Acelasi lucru l-a facut Logatu in noaptea de Inviere intr-un cimitir din Mioveni echipat cu corpuri GE pe mercur 125 W montate in 2004, iar accesul dificil face ca becurile sa nu fi fost inlocuite decat la 1 dintre ele.

Au ramas 5 corpuri GE mercur, iar becurile din acestea 2 merg fluent, 1 cicleaza rar, 1 se aprinde foarte slab la electrodul de aprindere si altul este mort complet. Deci cam 2 becuri mercur arse complet. Posted Image

E greu de obtinut bec mercur ars complet pentru ca in regim de functionare pe noapte integral, un astfel de bec poate tine si 20 de ani, cu ciclare sau doar cu lumina verzuie slaba obosita in ultimii ani. In aeroportul Otopeni in tavan se pot observa mercur de 250 W, unele vioaie, altele obosite, altele moarte complet si altele ledizate.

Sodiul sare peste etapa de lumina obosita pe care o parcurge mercurul inainte de moarte si intra in ciclare, foarte rar moare sodiul complet fara sa cicleze, iar cand cicleaza, poate cicla in 2023 inca din 2017 cum se intampla cu 2 corpuri Delfin la Spitalul de Urgenta Slatina. Delasare spitaliceasca cum zice Logatu. Posted Image

Sodiul poate cicla foarte mult timp, la mercur am vazut unul cicland 8 luni intr-un PVA, apoi mort complet. Dar la sodiu daca nu se schimba becul, se da lupta intre bec si igniter, care cedeaza primul, la spital sunt ambele Philips si se vede ca niciunul nu se da batut.

Becul se incinge tare datorita tensiunii inalte in kilovolti bagata de igniter din 2 in 2 minute in procesul de ciclare. Si miroase urat. Am un Romlux 150 W sodiu foarte ciclant, pe balast si igniter Philips devine enervant dupa 20 de minute. Posted Image

Mie imi place sa se inlocuiasca cu LED doar dupa arderea completa, detest demontarea de becuri functionale. Mercurul poate fi lasat sa se arda complet, sodiul cam trebuie inlocuit cand cicleaza pentru ca cicleaza multi ani, depinde de bec.

Edited by Neaceasca85, 17 April 2023 - 02:40.


#13323
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,618
  • Înscris: 13.06.2004
Omul sfinţeşte locul.
L.E.D.-ul o dă şi el în stroboscopie, de zici că ar fi pick-up audio (unel aveau stroboscop pentru menţinerea turaţiei). Am văzut. De fapt am înţeles nu că ar fi de la L.E.D.-uri per se, ci de la sursele de alimentare a acestora, care sunt proaste. Nu verifică nimeni calitatea produselor, să vadă cum se comportă în exploatare.
Mă întreb, a existat vreo clădire de la noi, înainte de comunism, care să aibă iluminare fluorescentă. De iluminat fluorescent s-a pomenit în revistele anilor '30, dar oare s-a folosit vreodată. Neoanele şi lămpile cu Mercur aveau sticla cheală până în anii '30, adică emiteau U.V. ... trebuia şi protecţie suplimentară uneori. Pe urmă au început să pună pulberi fluorescente şi aşa s-a ales iluminarea cu tuburi cu denumirea de iluminat fluorescent. Primele pulberi puteau fi cam... toxice. Acum L.E.D.-ul e baza, dar repet, ajung unele de slabă calitate, într-o epocă în care ar trebui să se pună accentul pe calitate şi durabilitate.

#13324
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,618
  • Înscris: 13.06.2004
Dar azi ce puteri se pun la branşamentele monofazate de la apartamente?
Cum am eu 6 k.W. e deja puţin dacă nu funcţionează încălzirea centralizată.
Sper că pun mai multe circuite la priză.

#13325
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,882
  • Înscris: 14.10.2008
Incalzire centralizata nu trebuia sa mai existe din punctul meu de vedere. Si da, nu exista la blocurile noi. Dar asta nu inseamna ca stresul incalzirii se pune pe electric ci pe o centrala pe gaz, de apartament sau de bloc (mai rar). Pe electric eu vad aerul conditionat vara, incalzirea si apa calda pe gaz mi se pare cea mai fezabila varianta.

Fezabila, fiabila, utila la bransamentele prea mici, dar din pacate nu si ieftina cum era pana in 2010-2020. Am iesit foarte bine pe luna martie cu termostat montat in 24 februarie. Posted Image

Am tot comentat ca la blocurile noi am vazut deseori la electricienii de pe Youtube branamente monofazate executate total incorect cu 16 amperi pe general. Pai nene la blocurile vechi tot e un 25 A pe general sau chiar 32.

Si multe cu lipsa circuite dedicate, prea multe prize pe un circuit, prea multe doze de legatura. La blocurile noi mai toate instalatiile se fac prost, oricum nu cu simt de raspundere. Pot fi si cazuri fericite dar multe se fac aiurea, blocuri si case la kilogram, fara infrastructura de niciun fel sau chiar tepe cu butelii de gaz si butoaie de apa.

#13326
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,618
  • Înscris: 13.06.2004
Mie îmi place fără centrală în apartament (nici aerul condiţionat nu ar fi rău uneori să fie centralizat), dar asta e cu totul altă discuţie. La ţară ar trebui să poţi folosi curentul pentru încălzire, fie prin sobe cu acumulare, fie cu aer condiţionat - deşi să răsară pe case frumoase unităţile alea externe, ar fi hidos...
Dozele se folosesc când pe un circuit sunt mai multe prize. Normele actuale parcă prevăd 15 prize maxim pe un circuit, dar probabil şi un anume consum. anaki sau ggelu ne pot lămuri, dacă intră pe subiect. Pentru anumiţi consumatori pot exista circuite dedicate, cu maxim 1-2-3 prize. Majoritatea dozelor sunt ascunse în perete, deci nu ştii unde să le cauţi... doar la unele clădiri foarte vechi erau la vedere (deşi cred că şi eu am una).
În videoclipul de mai jos, di toate pentru tăţi în ceea ce priveşte iluminatul. 10 ani la după 1973... Şi ce amenajare frumoasă ajutată de lumină aveau unele localuri...

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/DwjI2VbQcuE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#13327
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,882
  • Înscris: 14.10.2008
Centrala se pune pe balcon cel mai adesea. Multi in Slatina au aragazul in balcon si centrala deasupra lui. Vezi 3 chestii iesind afara: hota, centrala si AC.

Centrala pe gaz cere un banal cablu care sa suporte consum de 100 W. Daca centrala trece pe electric, se schimba la 180 grade situatia si e nevoie de trifazic separat la ea legat direct din tablou.

Dar dispare cosul de evacuare abur si CO2 ce rezulta din ardere metan.

#13328
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,750
  • Înscris: 30.07.2006
Astazi, corpurile moderne au incorporat in ele tot aparatajul necesar, balast, siguranta etc. Au nevoie doar de cablul de alimentare in consola pe care se monteaza si e gata de functionare.

Pe vremuri insa, atat in iluminatul rutier pe stalpii de beton sau metalici inalti, cat si la iluminatul pietonal, pe stalpi tip lampadar, de beton sau metalici, erau montate corpuri mai simple, fara cutie aparataj, astfel incat era nevoie ca aparatajul sa fie montat separat, pe stalp, intr-o cutie de protectie sau intr-un soclu metalic aflat la baza stalpului., cum vom vedea la cele pietonale, alimentarea facandu-se prin cablu subteran.

Mai jos vom vedea cateva variante ale acestor solutii folosite in trecut, multe gasite si astazi in multe locatii din tara.

- Pentru stalpii mari din beton exista o cutie numita varfar, diponibila in 2 dimensiuni, aceasta se monta in varful stalpului si masca astfel balasturile si sigurantele montate pe stalp, aceasta solutie era rar folosita, in Bucuresti cel putin, nu am vazut deloc, poate gasiti prin alte orase si ne semnalati.

- O alta varianta mai des folosita, tot pentru stalpii mari, era cu niste cutii metalice, prinse cu bratari de stalp, disponibile in 2 dimensiuni, pentru 1 balast si o siguranta si pentru 2 balasturi si 2 sigurante, cand pe stalp se aflau 2 corpuri.

- Pentru stalpii metalici pietonali, existau 2 tipuri de socluri metalice la baza, unul conic inchis complet si altul cu usita.

In Bucuresti varianta cu usita nu s-a folosit decat rar si doar in instalatii private, cel cu soclu conic insa, se mai gasesc prin cateva zone.

Aceste socluri ascundeau mai mult legaturile electrice si/sau siguranta pentru ca pe acesti stalpi erau, de obicei, tronconice, acestea avand aparatajul in corp.

Mai jos cateva poze cu cele expuse, asteptam si de la voi daca aveti alte informatii sau poze din orasele voastre, sa vedem si sa dezbatem si alte solutii si metode folosite in istoria iluminatului stradal.

Attached Files



#13329
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,882
  • Înscris: 14.10.2008
In Slatina nu am prins tronconice decat foarte putine, dar in 1992 am remarcat stalpii de fier forjat negru, cu cate 2 globuri stanga dreapta de sticla galbuie, cu mercur 125 W (uneori improvizate la 250 W) care aveau la baza un lighean metalic ce ascundea balasturile.

Globurile s-au spart, au cazut, puneau 250 W fara glob, mi-a parut asa de rau ca pusesera un mercur de 250 W ce lumina superb, se aprindea cu un roz delicios, a mers 2 nopti si apoi lumina doar foarte slab ca la hot restrike.

Apoi s-au apucat sa monteze Elba PVS de plastic in partea de sus a stalpilor metalici, ce au mers, unele cu partea de sus zburata de vant, pana in toamna 1998 cand s-a venit cu totul nou pe BD AI Cuza, stalpi metalici, retea torsadata aeriana si corpuri Luxten Mira PX cu sodiu elipsoidal de 100-150 W.

De asta mi-au placut din start rutierele, pentru ca au totul incorporat, m-am prins din prima ca in partea din spate se afla balastul, dar de igniter nu am aflat decat in 2018 de aici.

#13330
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,882
  • Înscris: 14.10.2008
Mare intalnire si tur de lampi in Bucuresti astazi. S-au intrunit astfel:

- Valirex
- Logatu
- Kaffer72
- cristi699
- pustiul de 12 ani, Mihnea
- Lotusisrael

Practic toti in afara de mine, pentru ca imi este peste mana sa merg la Bucuresti, acolo poate ca voi merge cand se va inaugura Muzeul Lampilor, dar in rest slabe sanse, nu ma incanta acel oras (cu scuze pentru cei nascuti acolo) si transportul e o problema, trenul este ultra-matinal si lent, cu transfer prin autobuze intre garile Costesti si Pitesti (pare-se ca s-a rupt o linie acolo) iar cu masina, iarasi nu ma incumet, mai ales singur, Bucuresti e singurul loc in care nu vreau sa ma bag in trafic si oricum bajbai cu GPS cu tot cand sunt in locuri straine. Posted Image

Eu ma intalnesc cu dragii mei pasionati de lampi in zona Pitesti-Mioveni sau la Craiova. In februarie cand a fost tur de Craiova cu Logatu si cristi699 am avut ghinion cu zapada care m-a impiedicat sa folosesc masina, am mers la 2 zile dupa, cu transportul de lampi.

Deci Pitesti sau Craiova, mai ales intr-o zi lucratoare, cu mare placere, dar la Bucuresti este peste mana si obositor. Din 2011 fratele meu nu mai locuieste acolo, ca asa ma cazam la el cu o seara inainte. Posted Image

cristi699 merge frecvent cu un tren din Craiova prin Caracal-Rosiori de Vede catre Bucuresti, nu se loveste de problema autobuzului de Costesti.

Dar tot a necesitat trezire la ora 5 pentru el, la ora 6 pentru Logatu si Mihnea, eu ca si djl am ceva cu trezitul de dimineata sau cu noaptea in cap. Posted Image

Edited by Neaceasca85, 22 April 2023 - 17:08.


#13331
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,750
  • Înscris: 30.07.2006
Corpuri personalizate aflate la hotel "Castel Dracula" din Pasul Tihuța.

Acestea aveau becuri cu vapori de mercur de 125 W, balastul aflandu-se ascuns in spatele acelui ornament tip grilaj.

Pozele sunt din 2019, poate cineva din zona ne poate spune daca mai exista si in ziua de azi.

Attached Files



#13332
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,882
  • Înscris: 14.10.2008
E si un IEV pe acel stalp cu mai multe.

IEV 02. Exista si IEV 05 care seamana cu Conus.

#13333
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,618
  • Înscris: 13.06.2004
1) Mă întreb dacă azi, cel puţin la nivel teoretic, normele prevăd şi creşteri viitoare de consum în cazul proiectelor de instalaţii interioare pentru clădirile de locuit, cel puţin alea colective. Că unii le fac aiurea, asta e altă chestie, dar oare cu normele cum e?;
2) Cum semnalizează un transformator dintr-o reţea de alimentare că a apărut un defect? Lipsa tensiunii la ceva aparat de măsură sau sunt nişte reele care fac asta?;
3) I.S.P.E. mai realizează proiecte?;
4) Oglinzile din corpurile de iluminat rutiere din ce sunt realizate?;
5) Cineva are catalog de produse electrotehnice pentru inslataţii electrice de clădiri de locuit sau de învăţământ sau chiar magazine?, perioada 1951-1964. Că în afară de ăla din 1950, nu am găsit aşa ceva. Vreun manual din perioada descrisă, din care să aflu mai multe, nu am găsit ... la vânzare.

#13334
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,750
  • Înscris: 30.07.2006
Oglinzile sunt din aluminiu, bine lustruite.
Transformatoarele din posturile trafo nu semnalizeaza nimic pe joasa tensiune, doar vad consumatorii ca nu au curent si anunta.
In schimb pe partea de medie tensiune, exista relee homopolare la instalatiile vechi, si telecontrol la instalatiile noi.
In cazul unui defect pe medie, intra in functiune aceste semnalizari si echipa stie mai bine ce si unde s-a intamplat.

#13335
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,750
  • Înscris: 30.07.2006
Tronconica in care s-a pus bec de 400 W cu vapori de mercur.

Attached Files



#13336
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,618
  • Înscris: 13.06.2004
Bănuiesc că în varianta originală nu au existat lămpi de puteri aşa de mari montate. Şi da, abajururile alea de pepsiglas nu erau eficiente, dar atâta putea produce industria din România sau s-a considerat că nu merită investiţia în ceva mai bun, că totuşi la corpurile de tuburi fluorescente se punea ceva de plastic lăptos.
De ce nu s-au pus şi la joasă tensiune semnalizare? Sau ar fi fost prea costisitor?
În afară de clădiri, industrie, transporturi, ce mai poate primi alimentare trifazată?

#13337
Neaceasca85

Neaceasca85

    Gaz ieftin si curent ieftin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,882
  • Înscris: 14.10.2008

View Postvalirex, on 25 aprilie 2023 - 23:59, said:

Oglinzile sunt din aluminiu, bine lustruite.
Transformatoarele din posturile trafo nu semnalizeaza nimic pe joasa tensiune, doar vad consumatorii ca nu au curent si anunta.
In schimb pe partea de medie tensiune, exista relee homopolare la instalatiile vechi, si telecontrol la instalatiile noi.
In cazul unui defect pe medie, intra in functiune aceste semnalizari si echipa stie mai bine ce si unde s-a intamplat.
De aici, cand ai trifazic, daca s-au oprit toate 3 fazele (si mai e si noapte si vezi ca e tot cartierul) nu trebuie sunat la deranjamente, dar cand nu ai tu tensiune pe una din faze sau ai vecini pe palier care au curent, trebuie sunat.

De trifazic e nevoie si pe santier la tencuiala mecanizata.

#13338
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,750
  • Înscris: 30.07.2006
Anii 60, Bucuresti, strada Biserica Enei la fosta Baie Centrala.
Observam in stanga imaginii, un corp C echipat cu mercur de 400 W, dar si o reclama luminoasa cu tuburi de neon, iar in spatele ei observam aliniate frumos, 5 transformatoare de inalta tensiune necesare tuburilor.

Attached Files



Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate