Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
drepturile copiilor in numele ...

Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7
 La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!

La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...
 Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...
 In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...

Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește
 

Kit solar - backup power ?

- - - - -
  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#19
dakota

dakota

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,044
  • Înscris: 18.10.2006
Opinia mea ar fi urmatoarea:

1. FIecare marca vine cu bune si rele, depinde mult ce anume este important ptr. tine si ce dependinte creeaza.
2. "Hibrid" e folosit cu spectru larg. NU mai reiau aici dar am emis propria opinie la ce consider eu a fi hibrid. Alti colegi au venit cu ale lor si vad ca se reiau aceleasi discutii. In ce ma priveste un invertor hibrid e doar acela care poate mixa si utiliza toate sursele de energie atunci cand ele sunt disponibile in functie de proiritatea configurata -> load sau battery.
3. Construirea unui sistem din componente separate mie personal mi se par bani aruncati. Cuplajul DC extern este ok dar vine si el cu problemele lui si ele se observa doar odata cu uzura bateriilor si se complica treaba la puteri mari daca nu utilzezi solutii integrate de la un singur producattor.  
4. Deye este un invertor cu scop primat r pe injectie si functia de offl-grid trebuie privita ca fiind secundara. Asta se aplica la cam toate invertoarele specializate pentru injectie. Bateriile sunt doar pentru backup. Are cateva "bube" cu care poti "trai" daca decizi sa le accepti. Fiind primul pentru tine este posibil sa nu conteze deloc daca luam in disuctie pretul care iese putin peste unul din clasa celor Voltronic.
5. Daca discutam de cele Voltronic ultimele versiuni sunt cam toate acelasi lucru si ca functionalitati si calitativ sunt tot mai slabe. Singurul identificat de mine la pretu bun cu functionalitati in regula este Enern EVO-6200. Este un hibrid-OffGrid ce fnctioneaza corect in toate regimurile, dar e imnportant sa retii ca nu l-am testat. De principiu dace cam tot ce face Easun SVII si SV !V.  Nu stie "Zero export to CT", deci poate injecta (mixa gridul cu bateria/PV) doar corelat cu sarcina de iesire.  NU este si nu va fi agreat ANRE pentru injectie, dar ar putea fi utilizat si la asta ca si aport la un sistem de injectie dedicat. Nu-l vei gasi decat cu achizite in regim propriu, deci treaba cu luatul la pachet cam pica, dar posibil sa gasesti pe site-urile de anunturi.
6.Growatt au serii ok, dar in ce-i priveste ma abtin (multe sunt clone Voltronic modificate cu mai  bune sau mai rele).
7. Daca te uiti la 6-8Kw cu pene dese si anomalii dese in retea, nu as porni cu baterii sub 10-15Kwh. In ce ma priveste este factorul cel mai important.  

In concluzie:
Oricare din cele trei de pana acum ar face fata in opinia mea daca tii cont de consumatori si utilizezi AC-uri de tip inverter. La fel pentru frigidere  / masina de spalat. Mai bine fa compromis la invertor decat la capacitatea bateriilor. Langa unu scump poti oricand sa mai pui unu ieftin si invers. Conditia e sa ai bateriil sa duca cererea de sarcina si varfurile de putere la pornirea echipamentelor  "grele" in lipsa PV sau grid.  
Consum rezidual din retea au toate care merg pe principiu injectiei atunci cand sunt conectate la grid in zona 20-100W pe langa consumul tehnic intern. Rolul lui este de a preveni injectia in grid la fluctuatii. Singurele care nu fac asta sunt cele Off-Grid care nu au capabilitate de injectie..
Tot bazat pe ce am inteles din descrierile tale, as spune sa tragi doua linii de la anexa pana la casa si sa prevezi situatia cu 2 invertoare. Vei avea mai multa felxibilitate pe viitor in a reconfigura indiferent de modul in care vei alege sa te extinzi.

"Rumega" informatiile si  vezi la ce concluzie ajungi si mai lamurim intrebarile pe masura ce apar.

Edited by dakota, 22 December 2023 - 19:45.


#20
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,118
  • Înscris: 29.06.2005
Am rumegat, in mare, informatiiile - foarte utile, multumesc.
Apar noi intrebari:
- o baterie de capacitate mare (10kw) sau 2 de apacitate mai mica (5kw) , in paralel? Logica zice ca 2 ar fi preferabil, daca moare o celula/baterie, va merge cealalta.
- se poate face o automatizare pentru utilizare offgrid, care sa conecteze reteaua doar cand energia bateriilor nu mai face fata la consum (scad sub un nivel presetat) ?
- montajul a 2 invertoare identice in paralel dubleaza capacitatea sistemului? 2x5kw=10kwp ? Ce se intampla intr-un astfel de sistem cand unul din invertoare moare?

#21
dakota

dakota

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,044
  • Înscris: 18.10.2006
1. Este oarecum un compromis intre cost si ce doresti sa obtii. Eu personal am optat pe varianta cu mai multe capacitati mici in paralel . Variabilitatea loturilor,   distribuirea costurilor in timp si rotirea etapizata in viitor pe langa redundanta.  Dezavantajul ar fi ca vine cu costuri mai mari.

2. Se poate, dar nu este neaparat necesar. Invertoarele "integrate" au sisteme de transfer intre retea si modul offgrid bazate pe starea bateriei. Dar si aici sunt 2 tipuri de transfer. Ceea ce as numi "soft" transfer iin care invertorul ramane conectat la grid si gestioneaza doar transferul de energie intern (DEYE).  "Hard" transfer in care invertorul se izoleaza de grid pe partea de putere si ramane conectat doar cu un circuit de monitorizare cu care masoara parametrii retelei si detecteaza prezenta / lipsa acesteia. AIci termenul utilizat este de "bypass" si exista moduri specifice de lucru prin care se gestioneaza gen SUB (Solar Utility  Battery), SBU (solar baterry utility), UTI (Utility only- Bypass continuu , sau regim de UPS clasic). Cele Offgrid si Hybride bazate pe Voltronic  au asta ca si caracateristica principala.

3. Da, dar nu toate invertoarele suporta modul paralel. In cazul defectiunilor depinde de tipul acesteia. In general se decupleaza dar in functie de tipul defectului, ce protectii sunt instalate si regimul in care "le prinde" defectul, se poate intampla sa pice ambele. Sanse mici dar se mai intampla, in special in modul offgrid (izolate de retea) la fluctuatii mari de putere.  Aici personal am preferat varianta cu
invertoare independente, fiecare cu circuit de load si baterie separata. Fiind hirbide pot fi "paralelizate" prin  "AC coupling" fara alte complicatii.

De exemplu, EASun in mod SUB -> consumatorii lui iau din solar si ce nu ajunge este compensat de catre Deye prin partea de grid insumand astfel puterea solara in zilele mai slabe cand nu merita sa incarc bateriile. Practic ambele contribuie sa tina un consumator sa zicem de 2Kw avand doar cate 1Kw productie in panouri.

#22
at_b

at_b

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 838
  • Înscris: 20.06.2006
ai in vedere si crearea unui circuit separat de backup de putere mai mica, si sa le acoperi doar pe astea in timpul penelor. poti atunci sa mergi pe circuitul de backup cu ceva mai mic de 6kWh ca nu trebuie sa suporte toata casa. doar un gand..

#23
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,118
  • Înscris: 29.06.2005
Am ajuns la un plan de bataie - in mare, inca mai rumeg niste aspecte.

De principiu o sa fie cam asa, 5-6kw:
- panouri+ baterie le voi cumpara din Romania. De principiu, pentru garantie, dar dupa cum am vazut conditiile de garantie....mai vedem. Poate mai apar oferte bune...
- invertor. Aici pare ca unul tip Voltronic s-ar plia cel mai bine pe nevoile mele (fara injectie). Cred ca o sa iau de la chinezi, cu 4-5000 lei iau 2 buc(sa fie si o rezerva in caz de...).
- o sa fie 2 linii de alimentare catre casa. Prima, direct de la retea, o sa pun masina de spalat, plita electrica, cuptorul electric. A doua va fi din invertor si va tine restul consumatorilor.
- in tabloul casei va fi si un ATS, care va comuta linia invertorului catre retea in cazul in care inverterul se opreste (ori a scazut bateria sub un nivel setat, ori se defecteaza..etc)
- cred ca o sa fie si niste automatizari pentru pornire/oprire consumatori in functie de soare (de ex, boiler electric su un AC)
- instalatia va avea descarcatoare si separatoare pe toate liniile (AC, DC), fuzibila pe baterie. Am impamantare buna(pe la 2 ohm, parca), insa va fi oricum extinsa, cu ocazia saparii santului pentru liniile catre casa.
- La cabluri AC o sa folosesc de 10mm2.  Poate cineva sa-mi confirme daca dimensiunea asta intra in conexiunile de la Easun(de ex)? Ca din poze, par doar niste riglete subtirele la coneziunile de AC.
- Orientarea geocrafica a panourilor o sa fie la 201 grade S (cam la mijloc intre S si SW) cu inclinatie aprox 40 grade. Asa e orientat acoperisul anexei.

Cam atat deocamdata. Pana aici m-a dus capul si sfaturile voastre. Daca mai aveti sugestii le astept cu placere.
Deasemenea - daca a cumparat cineva de la China (depozite EU) si imi poate recomanda selleri seriosi, va rog sa ma abordati in privat(ca sa nu considere forumul reclama) cu recomandari.

Multumesc.

#24
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,118
  • Înscris: 29.06.2005
Nu mai pot edita, asa ca adaug inca o intrebare:
Vad ca in descrierea unor invertoare avem " PWM solar charger", la altele "MPPT inverter". E doar chestie de marketing/traducere, sau sunt diferite?

#25
at_b

at_b

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 838
  • Înscris: 20.06.2006
sunt diferite, din cate stiu MPPT este varianta mai noua/eficienta/buna/dezirabila si ceea ce ar trebui sa ai

decat sa iei doua voltronic si unu sa stea degeaba nu ai vreo alta solutie mai buna? nu am vreo sugestie anume, doar aia mi a sunat mie ciudat in planul tau.

#26
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,118
  • Înscris: 29.06.2005
Pai am analizat putin piata.
   O varianta buna pare Deye. E pe la 5000+ lei. Nu-s chiar lamurit la partea de setari, pare cam complicat sa il configurezi cu 0 injectie(nu stiu cat e de "safe" in cazul in care se apuca de lucrari pe la retea distribuitorul). Alte variante deja sunt mult mai scumpe (victron) si necesita echipamente suplimentare.
   Astea bazate pe Voltronic au setarile (SUB, SBU...etc) care se potrivesc cu proiectul meu, sa faca bypass pe retea doar cand nu mai are nici soare, nici baterie.
   Deasemenea - din ce-am citit in conditiile de acordare a garantiei la sellerii din Romania "trebuie montat de firma autorizata, trebuie buletin de masurare a impamantarii, etc" - deci, practic, daca vreau sa montez eu, chiar daca o fac respectand toate normativele - n-o sa pot beneficia de garantie pe motiv ca "n-ai aia, n-ai cealalta". M-am fript cu astfel de "conditii de garantie" la piese auto, unde am primit piese defecte, s-au montat in service autorizat, cu factura si tot tacamul, si cand am cerut garantie de la vanzatori au refuzat - ca trebuia sa cer eu de la service autorizarea RAR....

Asa ca, daca tot cumpar fara garantie, mai bine iau din China. 1600 lei invertor de 7kw, livrare gratuita din depozit Eu. 2 bucati sunt 3200 lei. Si am backup la ...backup. Daca se strica unul, pana se repara il bag pe celalalt.

Edited by florinel, 30 December 2023 - 20:56.


#27
yo6ial

yo6ial

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 391
  • Înscris: 13.10.2006
Un încărcător pwm e ieftin, unul mppt e eficient.

PWM înseamnă Pulse Width Modulation iar MPPT este acronimul pentru Maximum Powe Point Tracker.

PWM este metoda generică de control al fluxului de energie de la un punct la altul. E ca și cum ai varia intensitatea luminoasă a unui bec acționând întrerupătorul. Cu cât raportul dintre perioada de timp cât întrerupătorul este aclanșat și perioada când este întrerupt este mai mare cu atât media energiei livrate către bec va fi mai mare.

MPPT este o modaditate digitală de a stoarce maximumul posibil de energie de la intrare și de a o livra la ieșire.

Implică un microprocesor, un firmware cu un algoritm și urmărirea continuă a tensiunii și curentului la intrare.
Panourile fotovoltaice sunt surse de curent limitat. Prezintă anumite valori de curent și tensiune la iluminare ideală, pe etichetă, și variază în funcție de condițiile locale.

Un regulator PWM doar limitează o rată maximală de încărcare dar când panourile nu pod livra acel maximum, energia livrată către baterie va fi ceva mai scăzută decât în cazul unui regulator MPPT.

Grijă că multe regulatoare PWM sunt vândute ca MPPT. Chinezii sunt ași la falsuri.
Un regulator PWM capabil de 100A poate fi și 200lei pe când unul MPPT la același curent sare de 1000.

Dat fiind faptul că vrei 4-6kw la invertor înseamnă că vei merge cu o baterie de 48v sau mai sus.
Aplicațiile de peste 3kw folosesc adesea și baterii de 96V...
Cu cât tensiunea e mai mare cu atât este mai ușor și eficient de convertit de la dc la dc și de la dc la ac.
Desigur, strictețea calității instalației crește odată cu tensiunea.
48v înseamnă 4 baterii de 12v înseriate sau una monolitică cu 16 celule lifepo4.

Iar la panouri, vei avea un număr de panouri în serie și un număr de serii puse paralel.
Să te asiguri că tensiunea maximă în gol debitabilă de seria de panouri  nu depășește limita încărcătorului.
Poți să te apropii de ea dar, ca să fi în siguranță, caută să te încadrezi în jurul valorii de 60-70%
Tensiunea la MPP a panourilor va trebui să fie mai mare decât tensiunea pe baterie când e plină.
Și în general... sarcina maximă, curenții, tensiunile, să ai echipamentul astfel ales încât să nu opereze niciodată la 100% din
specificații pentru perioade lungi de timp (zeci de minute, ore.)

Eu îs mai paranoic, caut să mă încadrez în zona de 50%. Așa am încă 50% loc de eroare.

Frigiderele și climatizarea, alături de orice alte aparate ce funcționează cu motoare electrice și nu au din fabricație
măsuri de pornire treptată (inverter) sau lentă (soft start), și aici includ aspiratoarele și mașinile de spălat,
pot avea vârfuri de putere, la pornire cel mai adesea, de zece ori puterea nominală.
Invertoarele au și ele o limită maximală de putere pentru perioade scurte, până într-o secundă. (Surge)
Să fi atent și la acele specificații.

#28
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,118
  • Înscris: 29.06.2005
Nu intelegeam exact care e varianta mai buna, PWM sau MPPT. Acuma stiu pe ce varianta sa merg.
Partea de dimensionare am inteles-o si din multe clipuri vizionate in ultima perioada.
Pe invertor, cel mai mare consumator va fi frigiderul (obisnuit, nimic special). Poate si un AC inverter, programat/automatizat sa mearga doar in perioadele de productie solara mare. Probabil ca varful de consum concomitent nu va fi niciodata mai mare de 3 kw; de asta ma gandeam ca unul de 7Kw (declarati) si cu varf de 14 Kw(tot declarati) ar merge la o capacitate suficient de mica incat sa nu fie suprasolicitat.

Bateria - cel mai probabil o sa iau ceva monobloc lifepo4 de ~5kw in prima faza, urmand ca pe viitor, in functie de necesar sa suplimentez cu inca una.

#29
at_b

at_b

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 838
  • Înscris: 20.06.2006
re setari deye, din ce stiu sunt agreate de distributie la noi deci tre sa aiba si setari sigure si posibile, conform cerintelor distribuitorului, ie tre sa se poata seta sa nu i curenteze :P

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate