Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Caramida de sticla la exterior

Geam cuptor crapat

Un canal de AI de comedie pe YT

Update intr-un tabel
 [Controlul] vremii si a vremurilor

Blocuri din placi prefabricate

Achiziție mașina de fam...

[unde] cozonaci traditionali
 Jandarmii in fondul forestier

Sa dus seceta pedologica?

Toyota IQ

Numar magic cu blocaj numerologic
 Recomandare firma/persoana pentru...

Motorul se intrerupe la gropi si ...

Plafoniera 132W, 9100lm, consum r...

Stabilire granita intre proprietati
 

selecția naturală zice că n-avem ce căuta azi pe terra!

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
112 replies to this topic

#91
Lexon

Lexon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,600
  • Înscris: 07.08.2011

 spidermarius, on 02 septembrie 2022 - 16:57, said:

Politica se bazează pe mușchi și agresivitate. Dacă tu crezi că societatea umană a pus inteligența la baza politicii, aruncă o privire la parlamentul României și apoi spune-mi dacă mai crezi asta.
Impropriu spus politica. Individul se bazeaza pe... Sunt de acord ca in lupta dintre muschi si inteligenta inving mereu muschii. Dar in lupta dintre muschi si muschi plus inteligenta, invinge inteligenta. La fel si in conflictele lungi.
De acord cu ierarhia si cu dominanta.

 spidermarius, on 02 septembrie 2022 - 16:57, said:

Nu-ți trebuie o inteligență superioară ca să știi să folosești bățul sau piatra. În creierul mamiferelor există așa-numiții neuroni-oglindă. Ia în considerare orice activitate vrei tu - folosirea bățului. S-a constatat că exact aceiași neuroni sunt excitați atunci când execuți o activitate sau când o vezi executată de altcineva. Acești neuroni au un rol important în imitație (cu toate consecințele ei în plan social - învățarea unei meserii, a unei mișcări la balet...) dar și în empatie. Așadar, dacă tu, maimuțoi inteligent, vii cu bățul la maimuțoiul-șef, te aștepți ca el să-ți răspundă cu o bâtă, pentru că este mai puternic, mai musculos și o poate mânui cu ușurință, nu ca tine, care abia ai reuși să o ridici de la pământ.
Aici te contrazic. Presupunand ca acel stramos comun era similar primatelor de astazi, am vazut si ei si tu cum folosesc uneltele, ce precizie au si cat de bune au coordonarile pentru a folosi un bat sau arunca o piatra. Tu pote stii mai bine ce parti din creier sunt folosite pentru asta si cum sunt dezvoltate comparativ la om si la maimuta. Tot o forma de inteligenta e.

 spidermarius, on 02 septembrie 2022 - 16:57, said:

Alt aspect: faptul că tu ești un maimuțoi inteligent nu înseamnă că maimuțoiul-șef este prost făcut grămadă și se rezumă la un pachet de mușchi. Cunoaște forte bine toate regulile care-l mențin la putere. Dacă observă că doi membri ai haitei (ierarhic inferiori lui, desigur) se apropie comportamental și cooperează foarte bine în diverse situații, îi va agresa pe amândoi cu scopul de a-i despărți și antagoniza (poate foarte bine să-i faciliteze numai unuia dintre ei accesul la hrană), pentru că știe versurile din Hora Unirii unde-s doi, puterea crește. Într-adevăr, puterea lor însumată este mai mare decât a șefului și îl pot provoca oricând. Acum gândește-te la modul în care acționează politicienii români, la discrepanța dintre declarații și acțiuni. Inechitatea socială este motorul menținerii lor la putere. Nu mai dezvolt, că ar fi mult de spus.
Multumesc din nou!
Pai de ce ma mai numesc maimutoi inteligent daca daca nu sunt capabil sa invat mai mult decat pachetul ala de muschi? Apoi dominatia odata stabilita trebuie mentinuta, nu? Ma intreb daca nu cumva sceptrul isi are originea in perioada aia. Ma si vad, eu maimutoiul dominant, singurul capabil sa folosesc batul ala fermecat cu gamalie care pune jos, cat ai clipi, orice adversar. Batul ala ma face cine sunt!
O fi asta istoria sceptrului? Nu stiu...
Automat lider va deveni cel care are si poate folosi batul si cel mai probabil il va folosi impotriva mea daca nu il dau de buna voie. Culmea, singurii care au sanse sunt urmasii mei, daca imi mostenesc abilitatile...
Nu iti suna cunoscut? Prima monarhie, eu, Lexon, regele maimutelor Posted Image Posted Image Posted Image  .

Beleaua mare e ca fiecare mutatie din asta miraculoasa care ofera unui individ nou nascut o abilitate noua reseteaza un contor care pleaca mereu de la 1 (un singur individ are abilitatea aia) iar abilitatea este mereu diluata prin imperecherea cu parteneri/partenere normale.
Apare avantajul ca poate aparea imperecherea cu cu fiica tribului vecin care s-a impus printr-o alta abilitate si urmasii lor le pot avea pe ambele. sau doar una, sau niciuna...
De legat se leaga din anumite puncte de vedere, dar nu totul si nu in totalitate.

Daca mutatiile alea apar aleator si nu au nicio inteligenta in spate care sa le coordoneze se aplica legea lui Murphy: lasate la voia intamplarii lucrurile se inrautatesc. Ponderea muatiilor benefice nu poate fi calculata pentru ca nu intelegem informatia din ADN. Pare insa similar cu un text in care proteinele joaca rol de litere iar dar daca permuti aleator citeva litere dintr-un text exista o probabilitate foarte mica de a obtine un inteles. Ok, intervine autocorectul si poate ofera un inteles, dar care sunt sansele sa fie unul benefic?

In corpul uman sau in cel al altei vietuitoare nu exista absolut nimic fara rost. Daca descopera un organ nou biologii ii cauta imediat functiile, stiu clar ca trebuie sa aiba cel putin o functie. Asta contrazice teoria. N-am auzit sa zica "n-are nicio functie, o mutatie care a aparut intamplator si e aici pentru ca n-a daunat la nimic. Se invarte si el... uite ce frumos face!". Dar nu, ei caura rolul acelui organ, pentru ca natura nu face asa ceva, desi lasa lucrurile la voia intamplarii.  Toate lucrurile astea pot fi doar rezultatul intamplarii? Poate ne vom lamuri dupa ce oamenii vor descifra mai bine ADN-ul sau ARN-ul vreunui virus banal si vor intelege cata inteligenta e acolo.

 spidermarius, on 02 septembrie 2022 - 16:57, said:

... nu știu ce vârstă ai sau în ce domeniu activezi, dar dacă activitatea ta nu are legătură cu biologia, aceasta are de pierdut. Este cam singura știință care se situează la granița dintre exact și speculativ. Ai mintea calată pe biologie așa cum gushpi, maccip și lupini o au calată pe fizică și matematică.. ...
Sunt destul de batran si n-am nicio treaba cu biologia, am doar prostii in cap dar si dorinta de a intelege. Nu de a cunoaste, nu mai am timp de cunoastere, doar de a intelege. De-aia am si zis ca nu ma supar daca dai cu mine de pamant pentru prostiile pe care le debitez.
Multumesc pentru compliment si mai ales pentru comparatie, in prima parte a vietii am incercat sa ma tin de cei ca ei in domeniile lor. Ma pot mandri ca am cunoscut genii si cunosc truda necesara pentru a te tine de ei a incerca sa te tii de ei, ca e imposibil sa o faci. De ce eram in preajma lor? Nu stiu, pentru ca ei alegeau sa fie in preajma mea. Pana cand viata m-a dus pe carari nebanuite... Dar, daca as putea da timpul inapoi la fel ar fi, deci n-am regrete.
Recunosc, biologia e fascinanta, am dat like postarilor alora nu pentru a-ti gadila orgolilul, nici pentru a-ti aprecia inteligenta, ci pentru frumusetea informatiei din ele. E fascinanta!

Edited by Lexon, 02 September 2022 - 23:26.


#92
spidermarius

spidermarius

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 23.02.2020

 Lexon, on 02 septembrie 2022 - 23:21, said:

...

Nu debitezi, domnule, prostii. Dimpotrivă, vii cu argumente de bun-simț care respectă logica generală și știi să pui problema în virtutea acestei logici.
Bun, să revenim la băț și la relația de dominanță între maimuțoiul-șef și maimuțica inteligentă. Am văzut că dai inteligenței un înțeles extins. În acest caz particular, abilității de a mânui bățul. Or această abilitate motorie ți-o dă exercițiul, nu inteligența. Dacă vrei neapărat să introduci inteligența în ecuație, atunci ea s-ar face prezentă dacă maimuțica inteligentă și-ar spune cred că bățul ăsta ar trebui să fie ascuțit la capăt. Nici măcar n-ar trebui să-și explice de ce. Așa crede ea că-l poate scoate din peisaj pe zbirul ăla. Ei da, atunci ar fi o treabă ivită din inteligență. Dar dacă folosește  bățul așa cum i l-a oferit natura, chiar mânuindu-l cu pricepere, devine cel mult sportiv de performanță. Dar să lăsăm asta, pentru că nu știm și nici nu credem în mod serios că așa s-au stabilit ierarhiile în comunitățile primitivilor.

Revenim la evoluția vehiculelor. Da, chiar au evoluat unele din altele și s-au îmbunătățit cu timpul. Da, toate au roți, dar primele aveau roți cu spițe, apoi s-a trecut la roata cu jantă și cameră, după care la roata tubeless de astăzi. Câți oameni a trebuit să moară din cauza exploziei camerei? Câți a trebuit să moară din cauza derapajului necontrolat până să apară ABS-ul? S-au îmbunătățit toate componentele, aliajele din care se fabrică blocul motor, lubrifianții care reduc mult coeficientul de frecare... Bine, oamenii au adus toate aceste îmbunătățiri, dar la presiunea multiplelor tragedii care s-au întâmplat. Puteau să spună prin anii 30 că autovehiculul este prea nesigur și ar fi mai bine să rămânem la trenuri, dar n-a fost așa.

Da, bună analogia ADN-ului cu textul, cu amendamentul că literele nu sunt proteinele, ci nucleotidele.

Uite, este deșteaptă și remarca în legătură cu bacteriile. Multe studii fundamentale s-au folosit de drojdie (nu este bacterie, ci ciupercă, dar tot unicelulară). Sunt un mare admirator al bacteriei Escherichia coli. Este prezentă în intestinul nostru și se hrănește cu ceea ce-i în stare sistemul nostru digestiv să-i ofere, dar se poate dezvolta pe vreo 20 de substraturi (pământ, oțet, glucoză etc). Are capacitatea asta uimitoare de a activa niște circuite metabolice și a le dezactiva pe altele, ceea ce, pentru un răhățel cu un singur cromozom (și ăla circular) și până-n 5000 de gene, este remarcabil.

O problemă pe care, nu că n-o înțelegem, nu vrem să o acceptăm este timpul. Durata noastră de viață ne împiedică să credem că toată diversitatea, frumusețea și inteligența sistemelor vii ar fi datorate unor mutații întâmplătoare. Mutațiile sunt foarte multe și în corpul nostru, pe parcursul vieții ăsteia, așa scurtă cum este ea. Sunt multe și mutațiile care se regăsesc în gameți și sunt transmise mai departe urmașilor. Din fericire pentru noi, există sistemul imunitar care curmă din fașă orice nu recunoaște ca fiindu-ne propriu (mă refer la mutațiile somatice)

Mulțumesc pentru apreciere. Nici eu nu dau mare importanță like-urilor și nici nu pun mare preț pe sistemul ăsta like-dislike. În multe cazuri este doar un instrument de manipulare a opiniilor.

#93
spidermarius

spidermarius

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 23.02.2020

 gushpi, on 01 septembrie 2022 - 12:58, said:

de acord.
dar, casa porumbelului este la galați
duc porumbelul la lisabona - vine la galați
îl duc la teheran - vine la galați
îl duc la st.petersburg - vine la galați

În urmă cu vreo doi ani am citit o carte despre păsări și mi-am amintit că acolo am găsit ceva în legătură cu porumbeii care ajung la Galați chiar dacă-i duci în Tanzania. Rămâne cum am stabilit, numai că acum vin cu niște precizări. Pe părțile superior-laterale ale ciocului, porumbeii au niște formațiuni saculare (deci în formă de sac, dar minuscule), câte două, la vârf, la mijloc și la baza acestuia, în care se află particule de magnetită de 1-3 microni, similare cu otolitele (particule de carbonat de calciu) aflate în canalele semicirculare din urechea internă. De-aici încolo, totul devine proiecție și supoziție personale. Pentru că terminațiile nervoase excitate de magnetită se unesc în nervul trigemen, primul neuron ar trebui să se afle în trunchiul cerebral. Acesta se conectează cu al doilea neuron aflat în cerebel (la marea majoritate a păsărilor zburătoare, cerebelul este foarte dezvoltat, pentru că zborul presupune echilibru și înaltă precizie). Al treilea și ultimul neuron senzitiv s-ar afla în telencefal („harta“ despre care am mai vorbit), probabil în hipocamp. Desigur, calea motorie ar coborî până în zona medulară, cu comenzi pentru mișcările aripilor. În final, totul ar funcționa ca orice circuit nervos, prin feedback permanent.
Dar dacă orientarea păsărilor este parțial deslușită, nu se știe mai nimic despre sincronizarea în stol sau în bancurile de pești. Cum naiba reușesc zeci, sute, mii de indivizi să se miște ca unul singur, într-o sincronizare perfectă?!

#94
jakota

jakota

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,681
  • Înscris: 22.05.2011
Auleuu, atata teorie … ma risc pe arie de pseudo-science la sanctiuni, dar cand citesti de Galati si porumbei automat te duce cu gandul la Terente ( braila) si bancul cu ultimul porumbel ce se poate aseza dar ii scapa un picior … :)

Pana una alta , cu tot progresul tehnologic nu avem alta teorie mai buna ( solida/credibila)  in ultimii 200 de ani de la Charles Darwin.

#95
spidermarius

spidermarius

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 81
  • Înscris: 23.02.2020

 jakota, on 04 septembrie 2022 - 18:08, said:

Auleuu, atata teorie … ma risc pe arie de pseudo-science la sanctiuni, dar cand citesti de Galati si porumbei automat te duce cu gandul la Terente ( braila) si bancul cu ultimul porumbel ce se poate aseza dar ii scapa un picior … Posted Image

Pana una alta , cu tot progresul tehnologic nu avem alta teorie mai buna ( solida/credibila)  in ultimii 200 de ani de la Charles Darwin.
Mda. Este multă teorie. Bine să nu s-a așezat pe cap. Mai mult de un porumbel nu încăpea, și ăla era nevoit să stea într-un picior.

#96
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,128
  • Înscris: 17.01.2012

 Lexon, on 02 septembrie 2022 - 23:21, said:

Daca mutatiile alea apar aleator si nu au nicio inteligenta in spate care sa le coordoneze se aplica legea lui Murphy: lasate la voia intamplarii lucrurile se inrautatesc.

ȘI aici murphy ăsta are dreptate!
fiind io un pasionat crescător de jivine blănoase, axat pe setteri irlandezi, am observat că întotdeauna împerecherea dintre un câine de rasă (adică cel obținut prin împerecherea selectivă timp de muuulte generații) și unul maidanez are ca efect obținerea de corcituri înfiorătoare :) dpdv al rasei
astfel, o setteriță împerecheată cu un maidanez superb, a avut ca rezultat doi pui care semănau cu cățeaua și 13 (treisprezece) care erau orice, dar numai setter nu.

extrapolând: io am observat că prin împerechere cu indivizi total diferiți, progeniturile obținute - în marea majoritate (poate chiar 90%) - preiau tot ce-i mai rău de la ambii părinți... (fizic vorbind)

așa că, poți să mă pici cu ceară, că nu înțeleg cum  - de-a lungul erelor - indivizii au evoluat spre mai bine, în loc să regreseze (conform murphy :P )
a, ba da, ar fi ceva - în spiritul lui murphy: evoluția NU A FOST lăsată la voia întâmplării!

PS: de fapt murphy elogiază principiul al nu-știu-câtelea la fizicii, conform căruia entropia e-ncontinuă creștere! :)

#97
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,454
  • Înscris: 06.01.2010

Quote

PS: de fapt murphy elogiază principiul al nu-știu-câtelea la fizicii, conform căruia entropia e-ncontinuă creștere!
Vezi ca mai sunt niste conditii prin principiul ala, nu e valabil de-a-mboulea: https://en.wikipedia..._thermodynamics (a nu se neglija cuvinte precum 'closed', 'isolated', ce apar pe-acolo).

Quote

așa că, poți să mă pici cu ceară, că nu înțeleg cum  - de-a lungul erelor - indivizii au evoluat spre mai bine, în loc să regreseze (conform murphy :P )
a, ba da, ar fi ceva - în spiritul lui murphy: evoluția NU A FOST lăsată la voia întâmplării!
Da, al dracului mediul asta cum nu lasa el sa supravietuiasca orice, indiferent de combinatie/mutatie.

#98
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,128
  • Înscris: 17.01.2012
păi să spicuim:

„In physical science, an isolated system is either of the following:
a physical system so far removed from other systems that it does not interact with them.”

nu asta reprezintă universul, în ansamblul său?
dacă știi cu ce interacționează universul să-mi spui și mie :)

iar dacă:

„The concept of an isolated system can serve as a useful model approximating many real-world situations.”

atunci de ce te mai contrezi? :o

#99
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,454
  • Înscris: 06.01.2010

Quote

nu asta reprezintă universul, în ansamblul său?
Nu. Universul in ansamblul sau nu poate fi separat de alte sisteme. Nu exista nici demarcatie, nici alte sisteme.
Si nu despre asta era vorba pe-aici.

Quote

atunci de ce te mai contrezi?
Pentru ca entropia la sistemele discutate (spre deosebire de divagarea aiuristica despre intreg Universul) poate bine mersi sa si scada, nefiind in continua crestere intotdeauna, conform murphi si celor care au facut termodinamica si fizica statistica la gradinita, invatand din Biblie sau ceva pe-acolo.

Pseudo-argumentul entropiei e arhi-circulat de catre ignorantii creationisti, desi li s-a indicat de nenumarate ori ca habar nu au cum e cu entropia aia.

#100
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,128
  • Înscris: 17.01.2012

 parabellum, on 05 septembrie 2022 - 23:23, said:

Universul in ansamblul sau nu poate fi separat de alte sisteme.

m-ai dat pe spate!
pt că io nu cunosc ALTE sisteme în afara universului!

#101
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,454
  • Înscris: 06.01.2010
Universul poate fi definit intr-o asemenea maniera incat fie sa nu poti cunoaste sau si mai bine, sa nu poata exista alte sisteme (stil 'tot ceea ce exista').

#102
johnnickelby

johnnickelby

    Survivor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,744
  • Înscris: 05.11.2008

 parabellum, on 07 septembrie 2022 - 10:29, said:

Universul poate fi definit intr-o asemenea maniera incat fie sa nu poti cunoaste sau si mai bine, sa nu poata exista alte sisteme (stil 'tot ceea ce exista').
Deci universul poate fi definit in mai multe maniere, iar tu o alegi mereu pe cea care iti convine. Foarte convenabil.Posted Image

#103
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,454
  • Înscris: 06.01.2010
Un non sequitur turbat. Aleg definitiile stiintifice, cele cu Universul fiind compus din centrul universului format din pamantul plat inconjurat de 7 sfere de 'tarii' prin care se deschid geamuri ca sa ploua le ignor, de exemplu.

#104
johnnickelby

johnnickelby

    Survivor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,744
  • Înscris: 05.11.2008
Si pe topicul asta a definit cineva universul in maniera "Universul fiind compus din centrul universului format din pamantul plat inconjurat de 7 sfere de 'tarii' prin care se deschid geamuri ca sa ploua"?
Sau tu te certi pe aici cu inamici imaginari?

#105
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,454
  • Înscris: 06.01.2010
A definit cineva Universul pe topicul asta?
Ce i-ar face definitia mai buna decat cele folosite in stiinte?
Faptul ca e expert intergalactic de softpedia?

#106
johnnickelby

johnnickelby

    Survivor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,744
  • Înscris: 05.11.2008
Tu ai fost primul care ai zis de mai multe maniere de a defini universul si ai dat si exemplu de asa nu.
Cum naiba ai ajuns la chestii de genul, daca nimeni nu ti-a dat prilejul?
Te certi cu tine insuti pe aici.
Adica argumentul tau este cam asa: nu ma intereseaza ce ziceti voi, dar eu stiu ca unii cred asta.
Ei bine, pe noi nu ne intereseaza ce crezi tu ca cred unii.

#107
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,454
  • Înscris: 06.01.2010
Am zis de mai multe maniere, dar nu l-am definit, am lasat omul sa afle singur care-s definitiile stiintifice.
Cum am ajuns la chestia de genul ar trebui sa fie evident pentru oricine care nu sufera grav de analfabetism functional: cineva a divagat despre intregul Univers (mai pe romaneste procedeul se numeste 'a bate campii').

#108
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,128
  • Înscris: 17.01.2012
io am zis că universul poate fi considerat sistem izolat, deoarece nu are cu ce ALT sistem să interacționeze!

tu ai zis:

 parabellum, on 05 septembrie 2022 - 23:23, said:

Universul in ansamblul sau nu poate fi separat de alte sisteme.

iar io te-am întrebat „care alte sisteme”?
întrebare la care n-ai răspuns, doar ai dat drumul unei proceduri de liberă gargară!

(asta ar fi ultima mea interacțiune cu părerile tale din acest domeniu...)

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate