Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra

Chiar se platesc pensiile la term...
 cu autorulota prin BZ

Cuptor Electrolux EOE7C31Z, cum i...

Cablu Corsair 600W GPU

Solicitare documente emag
 Uzucapiune teren intravilan

Recomandare aparat foto

Ariston "Genus One+" 24kw...

Saci moloz - unde ii pot arunca?
 Problema respingere memorie supli...

Posibila virusare

Material opac developat filme

Caramida de sticla la exterior
 

Refacere instalație electrică bloc

- - - - -
  • Please log in to reply
69 replies to this topic

#19
mariancristea1982

mariancristea1982

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 31.07.2017

View PostYOUR_GOD, on 19 august 2017 - 21:10, said:

... Pune-ti prize de net, de CATV. Toate cablurile prin perete. Eu am fost inspirat si am totul la adapost.
La toate ai dreptate numai cu asa ceva nu. In afara de partea estetica a acestor instalatii "mascate" in perete utilizarea lor in timp se dovedeste o mare prostie si foarte greu de remediat pentru ca nu vezi cauza defectiunii ca sa o poti remedia si pe urma ai sa te afli in situatia altora ca exista o intrerupere pe traseu la cablu de internet sau vreo conexiune imperfecta pe partea de cablu tv si pierzi semnalu facand aceea instalatie cu splitere/distribuitoare in cascada. Exista si o solutie de compromis, bagarea acelor cabluri prin plintele de perete

Edited by mariancristea1982, 20 August 2017 - 07:36.


#20
mariovrs

mariovrs

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,393
  • Înscris: 27.09.2013
Initiator. Daca n-ai scule prin casa de acu 30 de ani, adica monstri de n'spe kw, nu baga bani in fire groase degeaba...

Acu' pana si aerul conditionat e de 1KW, cuptoarele electrice, frigiderele la fel. Ce sa mai zic de iluminatul cu LED. Daca aprinzi toata casa ai o suta doua de watti..

Zicea cineva mai sus de centrala pe gaz si hota...:)  Pai alea impreuna au 2-300 de watti amarati...

Aspiratorul? Are maxim 900 watti de la toamna. Iar peste vreo 2 ani maxim 600 watti. De fapt la aspirator te intereseaza puterea de aspirare la capatul furtunului nu cati megawatti are.. Tocmai am luat unu' de 900w. E la ani lumina de ala vechi de 2200w..


Dupa cum a evoluat tehnologia, ar trebui schimbat normativul ala dupa care se fac instalatiile. Deja 1.5 mmp si 2.5 mmp e exagerat in ziua de azi..

Daca ai peretii din betoane...succes cu vecinii.

#21
Tepesh

Tepesh

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 467
  • Înscris: 31.05.2005
Da, pereții sunt din beton. De aceea întrebam dacă ar fi o varianta mai bună tavanele false de rigips și plimbarea cablurilor pe acolo.

Cât despre scule, toate din casă sunt (vor fi) noi, de generație actuală. In afara luminilor din camere și băi, in acest apartament de 4 camere voi mai avea: două aparate de aer condiționat, un cuptor electric, o hotă, un cuptor cu microunde, o combină frigorifică, 3-4 televizoare și alte chestii mai mici (un PlayStation, un DVDplayer, un router etc)



#22
The Stressmaker

The Stressmaker

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,275
  • Înscris: 25.10.2005
1. identifica tipul de perete de la bloc. Daca este cu pereti portanti din beton, legal nu ai voie sa te atingi de ei cu flexul sau bormasina adica taiat/spart santuri in ei. Daca ai atins armatura...
2. identifica tipul instalatiei electrice daca este pe tub sau de tip intenc si daca este din cupru sau aluminiu. Daca exista tuburi la dozele de priza sau intrerupator verificati daca exista fire pe tub acolo. Daca nu exista tuburi iar cablul care intra in doza este plat cu izolatia groasa atunci este intenc si nu exista tuburi. Daca exista instalatia de intenc (aluminiu) atentie mare la spartul podelei ca pe acolo trece si iluminatul de la vecinul de dedesubt si posibil priza "trifazica" din bucatarie, daca exista "trifazic" in apartament.
3. Regulile exista scrise in normativul I7-2011 care are 474 de pagini. Electricianul pe acelea trebuie sa le urmeze.
4. ce vreti sa faceti dv. se numeste "extindere" care implica adaugarea unor circuite noi pe langa cele vechi si in mod normal se face proiect. Conteaza si bransamentul pentru ce putere este realizat (puterea scrisa in contract) pentru ca sunteti limitat la aceasta.
O posibila solutie ar fi plasarea instalatiei in mod aparent pe placa si ingrosarea tencuielii pe acei pereti. Atentie ca stratul de tencuiala deasupra tubului este de minimum 1cm. Asta inseamna ca, lasand la o partea adaugarea de circuite, veti putea lucra fara sa spargeti in pereti dar cu dezavantajul ca trebuie sa incarcati acel perete cu aproximativ 3-5 cm pe toata suprafata lui. Placile de rigips pot fi o solutie salvatoare in acest caz dar acestea costa. Ieftin si bun nu se poate.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa stiti unde vreti prizele, cate vor fi, si unde vor fi asezati consumatorii mari. Apoi alegeti, impreuna cu electricianul, solutia optima.

PS: daca blocul are beton comunist o sa fie greu sa gasiti un electrician dispus sa faca santuri in beton fara proiect. Dorei se gasesc o gramada. Atentie la punctul 1.

Edited by The Stressmaker, 20 August 2017 - 07:48.


#23
leomagic44

leomagic44

    Io, cu electronii.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,050
  • Înscris: 06.02.2012

View PostYOUR_GOD, on 19 august 2017 - 21:10, said:

Fir gros.
Si, pentru ca-mi pare rau ca nu am stiut sa fac asta la vremea cand am renovat apartamentul, te sfatuiesa sa pui prizele mai sus pe perete. Atentie sa tragi sufiente fire pentru lustre (un prieten avea 3 fire la intrerupator, dar doar doua in tavan).
Inca ceva, probabil pe alaturi, dar daca tot m-am bagat... Pune-ti prize de net, de CATV. Toate cablurile prin perete. Eu am fost inspirat si am totul la adapost.
Mai usor cu netul si tv-ul prin pereti, sunt rutere capabile sa ofere viteze destul de bune pentru treaba asta, doar daca vrei sa faci video chat atunci da.
Personal lucrez afara si folosesc televiziunea prin internet  wi-fi, merge impecabil.
Pentru instalatia electrica conductor 1,5 mmp iluminat, 2,5 mmp prize si eventual 4mmp pentru plita electica daca depaseste 5kw.

#24
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View Postmariancristea1982, on 20 august 2017 - 07:32, said:

La toate ai dreptate numai cu asa ceva nu. In afara de partea estetica a acestor instalatii "mascate" in perete utilizarea lor in timp se dovedeste o mare prostie si foarte greu de remediat pentru ca nu vezi cauza defectiunii ca sa o poti remedia si pe urma ai sa te afli in situatia altora ca exista o intrerupere pe traseu la cablu de internet sau vreo conexiune imperfecta pe partea de cablu tv si pierzi semnalu facand aceea instalatie cu splitere/distribuitoare in cascada.

E corect ce spui tu, dar cablurile nu se intrerup asa... de la Duhul Sfant... ci dintr-o proasta utilizare...asa ca (,) cablarea prin pereti ramane o solutie viabila, moderna, daca o faci cum trebuie. Cablurile de net, insa, se pot trage prin plinta foarte bine.

Edited by rosix, 20 August 2017 - 08:19.


#25
joterian

joterian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 22.11.2011
In primul rand trebuie sa stabileste ce tip de pereti ai si daca este OK tehnic sa faci slituri in ei. Trebuie sa verifici acoperirea cu beton a armaturii in cazul peretilor din beton si sa te asiguri ca NU tai armatura atunci cand faci santurile si ca ai asigurat inca 1cm de acoperire cu tencuiala a tuburilor prin care tragi cablurile noi. Pentru operatiunile de slituire exista masina slituit canale la care se poate conecta si un aspirator pentru praf.

   In general ca si grosimi de cabluri : Iluminat 1,5 mmp ; prize 2,5 mmp ; pita/cuptor electric 4mmp. Bineinteles ca vei avea mai multe circuite din fiecare tip. Este o estimare insa. Consulta un electrician cu ceva experienta sa nu iti para rau dupa...
Daca esti in zona Buc te pot ajuta. Un sfat este binevenit si nu costa nimic.

Edited by joterian, 20 August 2017 - 08:43.


#26
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,921
  • Înscris: 01.01.2010

View Postleomagic44, on 20 august 2017 - 07:54, said:

In casa, am retea de calculatoare, TV-uri, dispozitive smart etc. Netul, insa, vine prin fir. Si oricat de bun ai avea semnalul wireless, acesta este net inferior celui prin fir. Cu toate acestea, am priza d enet in camera principala si tot acolo router-ul. In casa mea, nu exista niciun cablu.
Iti duce 3D-uri router-ul? Al meu are cativa ani si se cam chinuie.

View Postmariancristea1982, on 20 august 2017 - 07:32, said:

M-am gandit la asta. Am toate cablurile prin teava. Si chiar daca nu as reusi sa le schimb, m-am gandit ca sansele ca sa apara vreo defectiune pe instalatia noua, sunt mici. Oricum, imi place enorm sa fie asa, totul fara fire vizibile, totul aproape (am ecranat prizele de CATV). La tara, am de 16 ani instalatia asa si nu s-0a defectat niciodata. Cred ca daca apar ceva probleme, acestea se manifesta la priza, unde mi-am lasat cativa cm de cablu, in plus.

View Postcspot, on 20 august 2017 - 01:16, said:

Hai, sa nu ne certam, sau sa ne lansam in polemici distructive. Orice i-ai face si cat timp te afli in universul acesta, trecerea curentului electric prin conductori genereaza caldura si camp magnetic. Sper sa nu traiesti vreodata experienta incalzirii excesive a conductorilor, caci, crede-ma, nu te incalzeste cu nimic ca firul rezista, dar [plasticul si ce mai e pe acolo, nu. Cu cat firul mai gros, cu atat este mai rece, intrucat caldura se disipeaza pe o suprafata mai mare. Cel putin, astea erau regulile cand am zgariat eu o carticica de electronica pt amatori, prin '90...

View PostTepesh, on 19 august 2017 - 23:55, said:

@ croco.dilul & YOUR_GOD - am auzit la niște prieteni că, pentru a nu mai face șanțuri prin tavane, au făcut tavan fals din rigips, iar cablurile traversează ușor pe acolo. O fi o variantă bună?
O, daca iti permite sfatul, da, este grozava ideea.
Imi cerc scuze pentru ca m-am lasat purtat de val si poate am suparat colegii. Eu sunt genul mai practic si-mi schimb greu ideile..o fi si varsta, nu stiu...

View Postaeon, on 19 august 2017 - 23:32, said:

Cuptor electric, plita inductie, hota, frigider, AC (uitasem de el), TV, centrala, da, becuri, electrocasnice. Cuptorul ia vreo 3 KW pe ora la maxim. Nu stau sa fac matematica. Prefer sa ma insel, punand un conductor gros, decat invers.

Iti spun sincer: daca as avea nevoie sa fac instaaltia electrica, nu te-as alege ca meserias. Eu le fac o data si raman pentru totdeauna.

View Postcspot, on 20 august 2017 - 01:31, said:

  Un fir de cupru suporta 4 amperi pe mm patrat.
  Ca atare, conform standardelor din 1960 pui la iluminat 1,5 mm(6 amperi) si la prize 2,5.mm(10 amperi).
  Daca vrei dupa aia sa conectezi un aer conditionat sau un cuptor electric intrebi unul dintre experti aici pe forum.
Cred ca ne amintim cu totii ce tensiuyne aveam pe prize pe vremurile acelea. Si mai ales, daca vecinul avea resou, eu nu mai vedeam la TV. Consumul s-a inzecit acum. Nu zic ca tragi 100KW pe ora constant, dar uneori, iesi din grila. Si ce faci atunci? Cred ca discutia acesta nu ajunge nicaieri. Am spus, cred, ca nu sunt specialist. Am invatat singur de unde am putut. Daca spun prostii, va rog sa ma corectati.

#27
Tepesh

Tepesh

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 467
  • Înscris: 31.05.2005

View Postjoterian, on 20 august 2017 - 08:40, said:

Consulta un electrician cu ceva experienta sa nu iti para rau dupa...
Daca esti in zona Buc te pot ajuta. Un sfat este binevenit si nu costa nimic.

Mi-ar conveni să mă ajuți și cu lucrarea efectivă, nu doar cu sfaturile :) Dacă te ocupi cu asta, evident

#28
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,874
  • Înscris: 06.10.2003
Ca am trecut prin asta....

1. In primul rand am citit topicele de pe-aici legate de instalatiile electrice ca sa-mi fac o idee ce si cum ar trebui
2. M-am gandit la organizarea circuitelor in apartament, impartindu-l in zone, in functie de consumatori. De ex, cei mai multi consumatori ii am in sufragerie (televizor, PS3, laptopuri, calc. desktop, alte gadget-uri) asa ca are circuit separat. In celelalte 2 dormitoare, care-s una langa alta consumatori nu prea-s decat ocazional un calorifer, un aspirator, un laptop - deci 1 circuit. Masina de spalat - cu circuitul ei. Bucataria - cu circuitul ei inafara de cuptorul electric care e cu circuitul lui, becurile - pe un alt circuit.
3. Impreuna cu electricianul ne-am inteles la fir de 1,5 la becuri ca nu-s mari consumatoare; 2,5 la prize si 4 la cuptorul electric (pe ideea ca 3,6KW suporta cablul si 3,3kW erau trecut ca si consum pe eticheta cuptorului - doar cuptorul).
4. Pozitionarea prizelor - o etapa importanta - n-are farmec sa ai prelungitoare prin casa asa ca e bine sa fie gandita bine pozitionarea prizelor si a numarului lor per camera.
5. Algerea traseelor - s-a incercat folosirea tubulaturii din placile de beton. N-am avut aproape deloc sanse, Am taiat canale prin pardoseala de beton pe unde a trebuit, fara sa taiem armatura (am tocit 3 discuri diamantate).
6. Alegerea materialelor - cele mai bune. Ca sa se justifice efortul si sa nu am probleme pe viitor. Toate firele au fost luate pe culori si trase prin tuburi (tuburi noi, unde a fost necesar). Sigurante Schneider (20A pt. cuptor, 16A pt. prize, 10A pt. becuri + siguranta diferentiala care taie curentul in instalatie la scurt-circuituri), prize, intrerupatoare Schneider (degeaba ai instalatie perfecta daca priza e un chinezism ordinar si-ti face flama/figuri).
7. Mi-a refacut si racordul de la contor la tablou ca sa nu mai am pic de aluminiu pe traseu.

N-am avut nici o problema in astia 3 ani de cand am refacut instalatia. Inafara de faptul ca au tras copiii de cabluri si au miscat unele prize de pe pozitie.
Alege bine electricianul si intelegeti-va exact cine ce lucreaza. Multi nu se ocupa si de facutul santurilor, mai ales prin betoane. Si grija mare la laudarosi si atotstiutori. Pentru a-ti reface racordul contor-tablou trebuie sa fie autorizat si sa aiba drept de a pune sigiliu pe contor. Ideal ar fi sa gasesti pe cineva de la Electrica. Daca esti in Cluj - iti pot recomanda pe cineva.

P.S.: Daca-ti montezi rigips, pierzi din suprafata camerei iar instalatia electrica trebuie s-o tragi prin tub metalic. Ca sa dormi linistit muuulte nopti de-acum inainte.

P.P.S: Da, e bine sa-ti tragi si cablu TV/internet prin pereti. Mie mi-a picat fisa prea tarziu, cand deja era tencuit asa ca am pozat cablul pe perete si tavan (dupa multe cautari de cleme de beton!)
P.P.S 3: Atentie si daca suporta peretii/tavanul/pardoseala santurile pt. instalatia electrica. La mine-s grosi si dintr-un beton verde. La un alt coleg ce sta in bloc vechi, i-a trecut diblul de 10 prin perete (nu stiu de draq de perete de beton e ala).
P.P.S 4: Fa poze si notite pe unde e pozitionata instalatia electrica. Sa nu pui un tablou in fire sau alte asemenea.

Edited by shiva, 20 August 2017 - 10:38.


#29
MateiEvi

MateiEvi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 792
  • Înscris: 17.07.2017
Sa o luam metodic.
1 - Depinde mult ce fel de perete ai acolo, daca ai perete BCA sunt foarte multe metode prin care poti face canalele pentru tub, daca este perete din beton sa zicem ca iti trebuie masina de canelat ca fara masina nu are rost sau logica, o sa te trezesti cu reclamatie la politie pana sa termini tu de facut traseul electric.
Cauti pe olx ca se gasesc la inchiriat masini de canelat, tuburi electrice gasesti pe dedeman.
2 - Apeleaza la un electrician ca este complicat de realizat o instalatie electrica, pentru inceput toate firele trebuie legate CORECT, legaturile in doza sa fie facute CORECT, gen sa nu se desfaca cand tragi putin de ele ca schimbi priza sau intrerupatorul. Nu mai zic cand ajungi la schimbat tabloul, nivel de dificultate prea mare pentru un incepator.
3 - Legat de firele de internet? Nu prea mai are vreo logica sa treci firele de internet prin perete, sunt routere 5Gb destul de bune pe piata. Am un router dual band care isi face treaba destul de bine.
CATV, fiberlink se trag prin plinte.

Legat de instalatia electrica? Intrebarile si constatarea se face la fata locului, depinde mult daca tu esti primul proprietar, daca fostul proprietar carpea. Poti sa ai surprize sa gasesti cabluri rupte in perete care au fost rezolvate cu un conector, poti sa ai retea electrica trasa pe tub si anumite zone sa nu fie trase pe tub.
Deci intr-un fel faci bine ca te gandesti sa schimbi instalatia electrica, dar pe de alta parte este o cheltuiala oarecum inutila. Inainte de toate ar trebui sa aduci un electrician sa iti faca o evaluare, situatia este oarecum cum ziceau colegi mei de forum, electronicele au mers in jos cu consumul si instalatia electrica se reface in cazul in care a fost carpita, sunt probleme.

Daca ai mobila in apartament nu o sa faci tu santuri cu flexul, iara partea cu sanaturile astea trebuie sa ai grija ca la bloc ai perete de BCA colt cu perete de beton, trebuie sa lipesti calumea, trebuie plasa, sa faci totul bine sa nu apara vreo crapatura.

Edited by MateiEvi, 20 August 2017 - 10:25.


#30
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

View Postcrocko.dilul, on 19 august 2017 - 21:36, said:

Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi sa croiesti o instalatie electrica noua la un apartament in pereti de beton armat din anii 80...
Cum crezi ca se face?
Prizele wireless inca nu s-au inventat.
Praf, mult praf, multe discuri diamantate, dar daca trebuie, asta e.

#31
joterian

joterian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 22.11.2011

View PostTepesh, on 20 august 2017 - 09:45, said:

Mi-ar conveni să mă ajuți și cu lucrarea efectivă, nu doar cu sfaturile Posted Image Dacă te ocupi cu asta, evident
Cu mare drag. Ai PM cu datele mele.

#32
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,874
  • Înscris: 06.10.2003

View PostMateiEvi, on 20 august 2017 - 10:23, said:

[...]Poti sa ai surprize sa gasesti cabluri rupte in perete care au fost rezolvate cu un conector, poti sa ai retea electrica trasa pe tub si anumite zone sa nu fie trase pe tub.[....]
Daca ai mobila in apartament nu o sa faci tu santuri cu flexu[...]
Am avut carpeala cu cupru pe instalatie de aluminiu. Au puscat racordurile in doza, cand am vrut sa verificam doza.
Mi-a luat foc o siguranta in tablou. Cand am schimbat tabloul, mai era una topita - puteam arde oricand in casa, ca sobolanii.
Sunt mai mici consumatorii de curent de azi decat cei de acum 20 de ani. Dar mai multi. Iar o instalatie pe aluminiu de acum 35 de ani nu mai rezista.

Si ba da. Cu mobila in casa si copil nou-nascut si am bagat flexul (praful de ciment e nasol pentru plamani - si io si copilul cel mic o tragem de-atunci, chit ca medicii cu care am vorbit atunci au zis ca n-are treaba). Cum ziceam mai sus - 3 discuri diamantate am tocit.

#33
joterian

joterian

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 22.11.2011

View Postericmario, on 20 august 2017 - 10:35, said:

Cum crezi ca se face?
Prizele wireless inca nu s-au inventat.
Praf, mult praf, multe discuri diamantate, dar daca trebuie, asta e.

Transmisia wireless a curentului electric a fost demonstrat ca este posibila de catre Tesla pe la 1900 doar ca nu a fost cercetata/adoptata/implementata indeajuns dar asta este alta discutie...
Daca folosesti o masina de slituit (are 2 discuti paralele si se poate regla distranta dintre ele si adancimea) cu aspirator praf se face dar nu foarte mult. Discuri diamantate insa cel putin 6 buc pt un apartament.

Edited by joterian, 20 August 2017 - 10:47.


#34
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,062
  • Înscris: 23.09.2005

View Postshiva, on 20 august 2017 - 10:22, said:

Ca am trecut prin asta....

Bun, shiva. O instalatie facuta bine.

View Postshiva, on 20 august 2017 - 10:22, said:

P.P.S: Da, e bine sa-ti tragi si cablu TV/internet prin pereti.

Exact. Daca chiar se intampla ceva (in mod normal nu are ce), se poate drege cu ducerea pe sub plinta, etc, exact asa cum vrea acuma sa faca din start.

View Postshiva, on 20 august 2017 - 10:22, said:

P.P.S 4: Fa poze si notite pe unde e pozitionata instalatia electrica. Sa nu pui un tablou in fire sau alte asemenea.

Asta neaparat, e foarte important, chiar daca nu pare la prima vedere!

View PostMateiEvi, on 20 august 2017 - 10:23, said:

Deci intr-un fel faci bine ca te gandesti sa schimbi instalatia electrica, dar pe de alta parte este o cheltuiala oarecum inutila. Inainte de toate ar trebui sa aduci un electrician sa iti faca o evaluare, situatia este oarecum cum ziceau colegi mei de forum, electronicele au mers in jos cu consumul si instalatia electrica se reface in cazul in care a fost carpita, sunt probleme.

Oricum nu lasi o instalatie de 30-40 de ani in functiune. Carpeala ar insemna tocmai sa nu desfiintezi instalatia veche. Daca vrei sa faci o treaba buna, daca tot spargi, caci oricum spargi, se reface instalatia de la zero, iar cea veche se desfiinteaza.

Chestia cu tavanul fals ar fi foarte buna d.p.d.v. al instalatiei, se usureaza enorm munca, nu mai trebuie taiat decat pe verticala, si in plus, exista posibilitatea sa schimbi conductorii in caz de ceva. Ai grija doar ca tuburile din pereti (alea pe verticala ma refer, in cazul in care treseele orizontale, mai lungi, le duci prin tavan), deci tuburile verticale sa fie suficient de groase astfel incat sa se poata schimba firele prin ele, vreodata. Spune-le si la electricieni asa sa faca incat sa se poata schimba firele, pe cat posibil, deci sa nu foloseasca tuburi cu grosimea la limita, decat daca e neaparat necesar, si sa nu toceasca tuburile, daca tuburile fac cot, sa faca cotul curb, pe larg, nu brusc la 90 de grade,etc, evident lucrurile astea ar trebui oricum sa le stie ei, ideea este ca sa le si puna in aplicare. Posted Image

Edited by Phobos, 20 August 2017 - 11:10.


#35
razvan_u

razvan_u

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,380
  • Înscris: 12.04.2008
Daca echipa de meseriasi nu are in dotare o masina debitat canale poti sa uiti de ei.
Sunt carpaci. Posted Image
Este adevarat ca se si poate inchiria, dar aici vorbim de meseriasi.

Edited by razvan_u, 20 August 2017 - 11:09.


#36
MateiEvi

MateiEvi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 792
  • Înscris: 17.07.2017

View PostPhobos, on 20 august 2017 - 11:01, said:

Oricum nu lasi o instalatie de 30-40 de ani in functiune. Carpeala ar insemna tocmai sa nu desfiintezi instalatia veche. Daca vrei sa faci o treaba buna, daca tot spargi, caci oricum spargi, se reface instalatia de la zero, iar cea veche se desfiinteaza.
Ba o lasi si 50 de ani, schimbi prizele si partea de iluminat, merge fara probleme. Conteaza enorm daca instalatia a fost carpita sau abuzata cu treburi care consuma mult curent.
Trebuie avut grija cu apartamentele astea ca ajungi sa bagi sume aberante fara rost. Consumatoarele au scazut, de la televizoare de 100+W am trecut la televizor de 25W, becuri 40W de la 100W, laptop de 25W de la calculator Gaming si sistem 5.1
Conteaza mult ce consumator ai.

Te gandesti acum ca toti care au apartamente comuniste sa dea buzna sa toarne cateva mii de euro pe schimbat instaltaia electrica fara rost...

View Postshiva, on 20 august 2017 - 10:45, said:

Am avut carpeala cu cupru pe instalatie de aluminiu. Au puscat racordurile in doza, cand am vrut sa verificam doza.
Mi-a luat foc o siguranta in tablou. Cand am schimbat tabloul, mai era una topita - puteam arde oricand in casa, ca sobolanii.
Sunt mai mici consumatorii de curent de azi decat cei de acum 20 de ani. Dar mai multi. Iar o instalatie pe aluminiu de acum 35 de ani nu mai rezista.

Si ba da. Cu mobila in casa si copil nou-nascut si am bagat flexul (praful de ciment e nasol pentru plamani - si io si copilul cel mic o tragem de-atunci, chit ca medicii cu care am vorbit atunci au zis ca n-are treaba). Cum ziceam mai sus - 3 discuri diamantate am tocit.
Eu am fost prim proprietar si am luat apartamentul de pe vremea lui Ceausescu, in hol i-a durut la basca sau au ramas fara tuburi, au tras instalatia direct pe zid. Direct pe zidul de beton sa fie si treaba calumea, de ce sa mai sape ei santuri, stiu ca am dat gauri in zid sa pun cutiuta RDS pe perete, ma tot gandeam sa nu lovesc in vreun cablu de curent.

Instalatia de AL rezista, depinde mult cat a fost deranjata, ex. Instalatie veche de 30 si ceva de ani, firele alea vechi sunt mult mai casabile si se rup, de acolo si apare carpeala, cand carpesti un fir casabil cu fir de cupru... sa zicem ca mai bine te gandesti la refacere instalatie.

Lua ban DeCeCe, sper sa il revedem, baiat bun.

Edited by MateiEvi, 20 August 2017 - 11:36.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate