Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!
 La multi ani @Nenea Zap!

La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...
 Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...
 Cat de riscant e sa rezerv un hot...

Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...
 

problema aprindere bec

- - - - -
  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1
cmariusmihai

cmariusmihai

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 13.07.2017
Buna ziua. Am o problema si nu ii dau de capat. de fapt nu prea inteleg ce se intampla, de aceea in cautare de solutii mi-am facut cont aici. Aveam o lustra cu 2 becuri legata (cum cred ca are toata lumea) sa se aprinda becurile pe rand sau impreuna.  pentru ca a fost lovita si nu mai statea f bine am decis sa o prind mai bine. (becurile functionau corect atunci....tot de mine facute legaturile).  am zis sa verific si legaturile sa nu se fi desprins daca a fost lovita....am scos firele si le-am pus inapoi (practic nu am facut mai nimic).  pun inapoi sigurantele la tablou....si cand sa aprind ... surpriza...nu se aprinde.Verific din nou legaturile.....foloseam niste tubulete cu suruburi mici(le spun asa ca nu stiu cum se cheama dar sigur stiti majoritatea). pun pe direct...fara tubulete....si merge. imi zic ...nu oi fi facut bine priza in tubulete..... pun iar in tubulete, cu mai multa grija .... tot nu merge. imi zic .... pun pe direct si izolez cu banda si gata ..... prind astfel .... iar nu se aprind becurile.  verific lustra(becurile) la priza..... si merge. verific apoi faza si nulul cu o surubelnita de control... cand aveam facuta legatura cu lustra si pe nul mi se aprinde beculetul din surubelnita.....si de aici cunostintele mele in materie s-au terminat.... nu stiu daca dupa conectare nulul nu ramane nul?  plus ca nu stiu de ce cu aceleasi legaturi pana mai ieri mergea.....si acum nu mai merge..... multumesc tuturor care vor incerca sa imi dea un sfat.

#2
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,288
  • Înscris: 06.01.2007
Cheama pe careva de se pricepe.

#3
bitiro

bitiro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 678
  • Înscris: 07.03.2008
Incearca cu un singur bec pus intro dulie (lampa de control).
Cred ca ai rupt/intrerupt nulul pe undeva.
Atentie cum lucrezi ''curentul dauneaza grav sanatatii''.

#4
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View Postcmariusmihai, on 13 iulie 2017 - 19:57, said:

la priza..... si merge. verific apoi faza si nulul cu o surubelnita de control... cand aveam facuta legatura cu lustra si pe nul mi se aprinde beculetul din surubelnita.....si de aici cunostintele mele in materie s-au terminat.... nu stiu daca dupa conectare nulul nu ramane nul?  plus ca nu stiu de ce cu aceleasi legaturi pana mai ieri mergea.....si acum nu mai merge..... multumesc tuturor care vor incerca sa imi dea un sfat.

In primul rand "Multa Sanatate" ai grija sa nu-ti bagi degetele pe unde nu trebuie. O simpla "faza" nu are nevoie de "nul" ca sa stie pe unde sa o ia prin corpul tau catre pamant (primul lucru pe care nu-l ineleg cei care infrunta cu pieptul dezgolit curentul electric).

Apoi, din ce descrii acolo, si pare ca ai permanent faza pe fasung, lucru care se poate verifica cu cineva la intrerupator si cu tine urcat pe masa sa verifici cele doua terminatii ale fasungului (pe rand nu pe amandoua odata si, in niciun caz in scurt). In mod normal, intr-un circuit corect, intrerupatorul e pe faza iar faza se opreste din intrerupator (respectiv ai faza pe o pozitie de intrerupator si nu ai nicio faza cand intreupatorul e in cealalta pozitie). Daca insa, instalatia a fost realizata de berbeci, vei avea intrerupatorul montat pe nul, caz in care ai nevoie de o lampa de control (bec de vioza, in fasung cu cu doua fire) pentru a vedea ce drk se intampla de intrerupatorul nu intrerupe circuitul pe nul. In 90% din cazuri, e nevoie sa dai o fuga pana la Dedeman dupa un intrerupator, in 10% din cazuri ai un contact imperfect in firul de nul care merge la lustra.

Daca indiferent de pozitia intrerupatorului ai doua faze permanent pe bec, becul care nu se aprinde are nulul intrerupt. Unde si cum e intrerupt, trebuie investigat. Daca intrerupatorul e de pe vremea lu Bunica, stii ce ai de facut. E 9-14 lei un intrerupator dublu, in Dedeman. Nu uita sa scoti sigurantele cand umbli in intrerupator, chiar daca e montat pe nul si, intotdeauna, sa verifici firele cu creionul de tensiune chiar daca poti jura ca ai scos siguranta cu mana ta.

Edited by rosix, 13 July 2017 - 20:38.


#5
gladiatore

gladiatore

    Moldovean !! Ceva probleme ???

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,449
  • Înscris: 01.10.2016
Din cate ma pricep eu , cand ai '' faza '' si pe nul , se cheama .. cadere de tensiune , adica ai un fir intrerupt . Sper sa nu gresesc , dar asa mi sa intamplat la un prelungitor lung de 40-50 de mt . Avea 3 fire , din care foloseam doar 2 , si la un moment , faza pe ambele , am lasat deoparte pe unul din ele , si am folosit al treilea fir , a functionat . Intreband , dupa , pe cineva care se pricepea , mia spus ca aveam faza pe ambele , pentru ca ........'' cadere de tensiune '' .

#6
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,288
  • Înscris: 06.01.2007
Probabil nulul ti-e intrerupt, dar.. daca nu intelegi de ce se aprinde lampa de control pe firul pe care trebuia sa fie nulul, mai bine chemi pe cineva.
Oricum, e posibil ca nulul sa fie rupt din tavan, dintr-un loc inaccesibil, daca lustra ti s-a balanganit prea mult, nu cred sa fie de la intrerupator daca zici ca n-ai umblat la el si mergea.

#7
cmariusmihai

cmariusmihai

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 13.07.2017
multumesc de raspunsurile promte.  intrerupatorul l-am schimbat chiar azi. si nici un rezultat pozitiv. dar am legat tot asa cum erau facute legaturile.  ce nu inteleg eu e de ce cu aceleasi legaturi pana ieri mergea si de ieri nu mai merge.  verificarea cu surubelnita de control  nu as fi facut-o daca mi-ar fi mers din prima.... nu sunt un cunoscator in domeniu si nu ma bag sa schimb legaturi., insa a prinde o lustra in locul alteia dupa ce vad cum sunt facute legaturile si sa leg la fel .....cred ca  pot face singur fara sa chem un specialist.  surpriza pentru mine e ca becurile nu se aprind deloc indiferent cum le prind. am pus ambele becuri pe un fir de faza.....tot nu se aprinde.... puse pe celelalte ...tot nu.... altceva ce as putea incerca fara sa fac vreo gafa nu mai stiu ....de asta intreb.... poate mai invat cate ceva....

#8
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View Postcmariusmihai, on 13 iulie 2017 - 20:46, said:

de asta intreb.... poate mai invat cate ceva....

Pai... daca tot ti-ai bagat nasucul... e bine sa ne spui cate fire vin la lustra, din tavan si ce stari au (cu creionul de tensiune pe fiecare) in functie de pozitia intrerupatorului, respectiv:

1, intrerupator stanga apasat in partea de jos - firele prezinta urmatoarea stare:.......
2. intrerupator stanga apasat in partea de sus - firele prezinta urmatoarea stare...
3. intrerupator dreapta apasat in partea de jos - firele prezinta urmatoarea stare:.......
4. intrerupator dreapta apasat in partea de sus - firele prezinta urmatoarea stare...

Ideea este urmatoarea: probabil ai 3 fire care ies din tavan spre lustra.  Unul din fire e fir comun, legat direct in doza (la o legatura corect facuta e firul de nul), apoi o faza care merge in intrerupatorul dublu si pleaca pe doua cai de la intrerupator la lustra. Daca in schimb ai intrerupatorul montat pe nul, atunci ai faza permanent pe unul din cele 3 fire (atentie la degete).

Pasul doi - se pune lampa de control pe cele 3 fire. Pe cel putin un intrerupator ar trebui sa se aprinda.  Se insemneaza cu un marker, ceva pe unul din fire care naiba-i faza (daca ai intrerupatorul pe nul) sau care sunt cele doua faze, daca ai intrerupatorul pe faza.  Deci, din cele 3 fire, faza vine ori pe o cale (indiferent de pozitia intrerupatorului), ori pe doua cai, daca e montata corect pe intrerupatorul dublu.

Edited by rosix, 13 July 2017 - 21:30.


#9
Mircel

Mircel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,427
  • Înscris: 01.10.2005
Încearcă să le legi așa (Garajul lui Mike):

Attached Files


Edited by Mircel, 13 July 2017 - 21:35.


#10
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,288
  • Înscris: 06.01.2007
Incearca sa-ti faci schema prorpiei instalatii, sa-ti dai seama cum vine intrerupatorul.
Posibil sa ai si o chestie de la tablou, poate o siguranta arsa sau care nu face contact (siguranta de nul)
Banuiesc ca ai umblat si la tablou sa scoti sigurantele. Daca ai din alea vechi, patroane fuzibile cu sarma, posibil sa nu le infiletat bine.
Ma rog.. trebuia sa mai ai probleme si cu alte becuri de prin casa.. dar cine stie cum ai tu facuta instalatia?

Edited by maccip, 13 July 2017 - 21:40.


#11
cmariusmihai

cmariusmihai

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 13.07.2017
tabloul e din asta nou....  instalatia nu stiu exact cum e facuta .... nici nu ma pricep, dar nici nu e a mea.stau in chirie. ideea e ca legaturile le-am facut fix pe modelul celui existent anterior cand functiona. pe acelasi model am schimbat lustra si in camera de zi si functioneaza.

#12
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,288
  • Înscris: 06.01.2007
Deci fa pe hartie un desen
.
vin 2 fire de la tablou, faza si null.
Unul din ele trece prin intrerupator (probabil faza, dar nu inteleg exact din ce zici tu)
Intra faza (sau nulul) in intrerupator, pleaca 2 fire de-acolo inspre lustra.

La lustra ies 3 fire. 2 de la intrerupator, unul direct de la tablou.
Ai faza pe 1? Pe 2? pe toate 3?
Actioneaza intrerupatoarele alea sa vezi cum se schimba.
Ideea e sa identifici exact care fir e rupt(probabil ca unul e rupt undeva)
Adica sa stii daca e faza sau null, daca e din intrerupator sau din tablou.
E normal sa ai faza pe mai multe fire, daca ai lustra montata si null intrerupt. Pentru ca faza circula prin filament si se intoarce pana in punctul de intrerupere.

Dupa aia..nu mai stiu ce sa zic, depinde unde si cum e intrerupt. Cel mai probabil daca e de aluminiu, se tine in camasa de PVC intarita de la lustra.
Poate poti sa-l tragi un pic sa ai acces la sarma.
In cazul extrem de prost, e intrerupt undeva in perete. Pentru asta.. fa-l din tablou sa fie faza(daca intelegi schema, altfel nu te baga)
Daca-l ai faza, poti verifica cu un tester din ala de tensiune cam pe unde e intrerupt.
Dar ala nu poate verifica nulul sau.. daca ai si faza in acelasi loc.

Dar schema intai! Eu asa as face. Sincer cred ca e o defectiune usoara.

#13
cmariusmihai

cmariusmihai

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 13.07.2017
si eu cred ca e o defectiune usoara ...dar care imi da batai de cap....  schema ....nu am cum face ....ce spun e ca legaturile le-am facut cum au mai fost..... in intrerupator vin 3 fire ..... unul e faza ..... celelalte devin faza  cand intrerupatorul e aprins ..... ca in schema ce am vazut mai sus.... deci aici toate bune spun eu....... la lustra vin 3 fire..... am verificat cu surubelnita ....2 faze unul nul (asa cum si erau prinse ele inainte ..cand functiona)  pe faze am prins cate un fir de la becuri ..... celelalte le-am legat impreuna de nul....  Cand dau drumul la circuit....becurile nu se aprind (!)....si am verificat asa cu surubelnita ....si se aprinde beculetul de la surubelnita pe toate 3 (aici nu sunt eu f sigur ..... nulul trebuie sa ramana nul ?....sau e normal sa se aprinda cand e circuit?(eu ziceam  ca nu)). deci se aprinde surubelnita pe toate trei firele dar becurile nu spun nimic.

#14
arg

arg

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,154
  • Înscris: 19.09.2005
pune o poza cu legaturile din lustra si de la intrerupator..............

#15
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View Postcmariusmihai, on 13 iulie 2017 - 23:06, said:

.si se aprinde beculetul de la surubelnita pe toate 3 (aici nu sunt eu f sigur ..... nulul trebuie sa ramana nul ?....sau e normal sa se aprinda cand e circuit?(eu ziceam  ca nu)). deci se aprinde surubelnita pe toate trei firele dar becurile nu spun nimic.

Ar fi utila o poza cu telefonul... Deci, tu spui ca, cu becul pus, cand verifici cu creionul de tensiune ai faza si pe un capat si pe celalalt.  Asta inseamna ca nu ai nul sau ca becul nu face bine contact in soclu.
Atentie - exista niste lustre marca Turcia, foarte prost construite cu cea mai ieftina tabla posibila in soclurile de fasung. Acea tabla se indoaie si nu mai face contact cu becul, caz in care (normal) becul nu se aprinde. De asemenea, exista pe piata niste becuri nenorocite (China) care nu au construit corect capatul de contact - e prea tesit si nu face bine contact fiind necesara ori o interventie in fasung, ori completarea captatului de contact cu niste fludor.. In orice caz, daca ai 2 faze in loc de una, ori becul nu face contact, ori chiar de intrerupt firul de nul pe undeva - daca a fost indoit de multe ori, e posibil sa fie pe undeva rupt.

Iti recomand sa confectionezi o lampa de control simpla (bec si fasung de veioza, doua fire dezizolate 4 mm la capete) sau orice ala combinatie de fasung, bec si 2 fire cu care sa poti urca pe masa si verifica daca fiecare faza+nul conduc la aprinderea becului lampii de control. Daca nu se intampla, clar ai o problema in cablul de nul... caz in care chiar trebuie chemat cineva sa verifice, eventual sa inlocuiasca cablul, ca e tras prin pereti. Dar, in 90% din cazuri e o problema de fasung sau de bec, care nu fac bine contact din motive de chinezarie.

Edited by rosix, 14 July 2017 - 06:27.


#16
rumegus

rumegus

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,349
  • Înscris: 03.04.2011
Daca se aprinde becul de control pe ambele fire de oa un bec, inseamna ca nulul e intrerupt undeva intre loculnunde verifici si panoul de sigurante, faza trece prin bec, deci e normal sa se aprinda creionul de faza, daca nulul e intrerupt. Cum restul instalatiei din casa functioneaza, buba cu nulul intrerupt e locala, cred ca firul s-a rupt la iesirea din tavan, in urma manevrelor si sta doar in plastic.
Deci: cu lustra dezlegata, pui pe rand creionul de faza pe cele trei fire. Daca pe doua se aprinde, alea sunt fazele,pe cel care nu se aprinde, e nulul. Scoti sigurantele si investighezi sa identifici unde e intrerupt. Misti de fir, tragi de el. Cand ai identificat locul, si ai acces, cureti capatul firului si pui o clema (chestia aia cu surubele).

#17
danpet

danpet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,578
  • Înscris: 01.03.2007
Eu cred ca s-a rupt un fir,datorita indoirilor repetate,cand s-a umblat acolo...Daca sunt cumva fire din aluminiu,astea se rup extraordinar de usor.Probabil,cand ai pus prima data pe direct,intamplator a mai facut contact la ruptura si s-au aprins becurile.Daca ai norocul sa fie rupt undeva afara din tavan,se poate repara,prelungindu-l neaparat cu o clema cu suruburi (tubulet) si cu...foarte mare grija sa nu fie indoit si sa se rupa din alta parte.Daca insa e rupt in tavan,va trebui spart (sapat) ca sa ajungi la ruptura...Sunt fire din Cu sau din Al? Locul intreruperii il poti gasi incercand sa indoi usor firul si simti unde se mai tine doar in izolatia din PVC...Dar trebuie ca cele 3 fire sa fie separate,caci daca sunt in manunchi (cum vin cele din Al) nu simti.
Cele mai idioate instalatii sunt cele facute cu Al si cu cablurile pur si simplu zidite (fara tuburi in zid).Am intalnit multe cazuri,in care s-a intrerupt cate un fir in zid,intre doua doze...nu se stie unde,singura solutie fiind,tragerea unui alt cablu exterior (pentru a nu sparge peretii).

Edited by danpet, 14 July 2017 - 08:10.


#18
cataspo

cataspo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,045
  • Înscris: 29.01.2017
In caz ca nulul e întrerupt in perete, poți transforma o faza in nul, in doza. Una din fazele aferente lustrei o legi la nulul care intra in doza. Ii asiguri continuitatea si in întrerupător, si astfel in tavan vei avea o faza, un nul funcțional si un nul nefuncțional.
Toate becurile montate in lustra se vor aprinde împreună, in acest caz.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate