Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Jandarmii in fondul forestier

Sa dus seceta pedologica?

Toyota IQ

Numar magic cu blocaj numerologic
 Recomandare firma/persoana pentru...

Motorul se intrerupe la gropi si ...

Plafoniera 132W, 9100lm, consum r...

Stabilire granita intre proprietati
 Impamantare boiler Tesy

Cat costa o omologare la RAR N1-&...

Sunt apele termale daunatoare?

Ati face o reconversie profesiona...
 Nokia XR21

Vibratie tevi boiler cand foloses...

Cat stați acasa in medie?

Parere stare drum Sculeni - Chisi...
 

Casa din cânepă

* * * * - 18 votes
  • Please log in to reply
2659 replies to this topic

#1693
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,267
  • Înscris: 17.03.2009

View PostDIY, on 29 aprilie 2019 - 19:31, said:

Adica? Uita de ele si le fac mai tarziu, cu munca dubla? Sau le pozeaza aiurea? Sau cum? Hai ca am nevoie de un pic de distractie.
Toate la un loc,daca-i atentionezi (pe forum) lasa ca stim noi ,ne-a spus noua nu stiu cine,si chiar daca nu recunosc ca au gresit sau ca au fost indusi in eroare de rte,diriginte din nepasare sau ignoranta ,prostie,sunt constienti(sau ar trebui) ca ei raman cu daunele.
Dar mai e cate unul   care tot cerea ajutorul odata si acum intr-o anumita situatie zice cu tupeu  ,,bine ca ne inveti tu si DIY(referindu-se la tine) eu unul am tras niste concluziiPosted Image

Edited by anaki, 29 April 2019 - 20:28.


#1694
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007

View Postanaki, on 29 aprilie 2019 - 20:27, said:

[...]Dar mai e cate unul   care tot cerea ajutorul odata si acum intr-o anumita situatie zice cu tupeu  ,,bine ca ne inveti tu si DIY(referindu-se la tine) eu unul am tras niste concluziiPosted Image

Posted Image Posted Image  Nu stiu la cine faci referire (desi ma cam incearca curiozitatea ... ) dar ma simt magulita. Nu de comentariu, ci de companie Posted Image

Intr-un final, omu' (nu stiu de ce ... dar banuiesc ca e vorba despre un "el") are dreptate. Poti duce un cal la apa, dar nu-l poti face sa bea. Cam asa si cu forumul. Poti da sfaturi dar ... fiecare-si trage propriile concluzii. Ca sunt bune sau rele, ca sunt bazate pe o buna intelegere a fenomenelor sau nu ... asta numai timpul o va demonstra. Ma rog ... in principiu, lucrurile astea mai sunt demonstrate si de legile fizicii dar ... nu toata lumea se incurca Posted Image intr-un amanunt ca asta ...

#1695
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
Help!

Ce este aia sapa semi-uscata? Dar sapa semi-umeda?

Un scurt istoric, pentru cei ce n-au fost pe-aici, de la inceput, sau nu-si mai amintesc.
Dupa finalizarea fundatiei, care este pozitionata exclusiv perimetral, am umplut groapa fundatiei cu izolatie termica (fundul si lateralele -> de-a lungul elevatiei) si nisip. Intre nisip si izolatie, am pus folie din plastic.
In nisip am inglobat reteaua subterana de canalizare si 3+1 bucle de incalzire. Chestiile astea, din urma, n-au, de fapt, nicio importanta in contextul nelamuririlor mele prezente, dar ... daca tot fac un sumar, macar sa includa tot.

Peste nisipul bine asezat si batatorit, s-a turnat placa parterului; placa flotanta, total neancorata de elevatie. Placa asta are approx 15cm grosime.

Acum ne pregatim sa reincepem lucrarile si faza urmatoare, inainte sau in paralel cu ridicarea peretilor de partitie, este cea a IPAT-ului + sapa sa.
Peste placa existenta, urmeaza sa intindem plasa sudata (cat mai subtire) pe care vom poza / fixa circuitele de incalzire. Peste aceasta teava de incalzire, inca un rand de plasa.
Peste & prin toata aceasta lucratura Posted Image vom turna beton. Grosimea finala a lucrarii acesteia, de la placa existenta pana la cota zero va fi de 7cm; hai 8, daca asa zice nivela.

Planul A este sa comandam beton, la statia de betoane, si sa steptam sa vina ei cand au timp si cand pot urca acolo, la noi. Si sa baletam cum alte lucrari, intre timp, printre tevi si plase Posted Image
Planul B este sa facem betonul pe santier, cu o betoniera mica (Recomandari? Ceva? Vrem sa achizitionam o betoniera.) si sa-l turnam dupa cum se face si cat se poate.

Planul C (adus in discutie de catre unul dintre oamenii nostri care ... se pricepe la lemne, da' a auzit si de asa ceva) este sa punem sapa semi-uscata ... whatever that may be ...
Ce e aia? Cum se procedeaza? Ce reteta folosim? Merge s-o turnam si prin aglomeratia de tevi si plase pe care o s-o avem acolo?

Multumesc mult!

Inca ceva! Incercam, din rasputeri, sa scapam fara sapa de egalizare. Adica sa o facem suficient de orizontala incat sa putem pune, direct, pardoselile - parchet si gresie.

Posted Image

Edited by DIY, 06 May 2019 - 18:58.


#1696
puisor

puisor

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,437
  • Înscris: 21.01.2009
Din cate am priceput eu, sapa semiuscata este un amestec de nisip, apa si ciment. Nu e fluida, e ca un mortar si se indreapta de obicei mecanizat. Daca sunt meseriasi, ar trebui sa o scoata dreapta si sa nu mai fie nevoie de sapa autonivelanta. Sapa asta se poate prepara loco din ingrediente separate sau este sapa la sac. Poate altii iti explica mai bine :)

#1697
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
Multumesc! Mesterii suntem ... noi Posted Image fiindca bruma de oameni cu care vom lucra nu se pricep la asa ceva. Cu alte cuvinte, trebuie sa ne dumirim noi si, dupa aceea, impreuna cu "forta bruta" (nu, nu o spun intr-un mod tendentios, ci am incercat o gluma) sa ne apucam de treaba. De-aia tot vin cu intrebari al caror rapuns poate parea, unora, banal; fiindca, mie, nu Posted Image

#1698
kondas

kondas

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,012
  • Înscris: 01.10.2014
Sub prima plasa de care aminteai (suportul circuitelor pt ipat) si placa de 15, nu vei pune ceva izolator?

#1699
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
Nu, nu voi pune nimic. Contact direct intre placa anului trecut si sapa anului 2019.

Toata groapa Posted Image cu nisip este, practic, un rezervor de caldura, izolat cu 20cm polistiren, la baza, si 25 cm pe elevatie. Placa de 15cm este turnata peste patul de nisip si izolata cu 15 cm de polistiren inspre elevatie. In plus, placa asta, masiva, are un rol foarte important in incalzirea pasiva (ca tot am promis, la un moment dat, ca o sa povestesc - mai pe larg despre sustenabilitate si zero carbon dar ... am uitat Posted Image ) deci trebuie sa fie in contact, direct, cu placa ce asigura incalzirea (asta, de urmeaza s-o turnam) si care incorporeaza si IPAT.

Cand am turnat placa de 15 cm, am pus intre ea si nisip, o folie groasa; ca sa nu pierdem apa din compozitia betonului. Folia asta are niste margini generoase, asa ca va ajuta si cu placa anului asta, astfel incat apa sa nu se duca in nisip si sa stea, bine merci, in compozitie. De aceea ma gandeam, ca (semi-uscata, sau nu, la fata locului sau din betoniera) sa fac sapa asta cat mai umeda, sa o pot intinde bine. E ok asa?
... asta-i planul ...

In continuare, sper si la alte pareri, experiente, referinte in legatura cu sapa semi-uscata. Sau chiar alte sugestii pentru turnarea sapei.
Multam anticipat.

#1700
bobitzaaa

bobitzaaa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,201
  • Înscris: 23.02.2007
Eu am sapa semi de asta facuta la betoniera si turnata manual. A iesit perfect dreapta, de grosime 5-7mm, armata cu plasa patrata de fi 4 (sau 5...) ochiuri de 10cm. Reteta folosita este 1 parte ciment si 3 parti nisip. Cat mai putina apa.

Foarte important este sa se puna un burete perimetral in fiecare incapere, sub usi, iar daca sunt incaperi mari, lungi, sa se prevada un astfel de burete care sa permita dilatarea sapei. Am vazut gresii crapate de-a lungul deoarece nu s-a montat acel "burete".

#1701
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007

View Postbobitzaaa, on 06 mai 2019 - 21:26, said:

Eu am sapa semi de asta facuta la betoniera si turnata manual. A iesit perfect dreapta, de grosime 5-7mm, armata cu plasa patrata de fi 4 (sau 5...) ochiuri de 10cm. Reteta folosita este 1 parte ciment si 3 parti nisip. Cat mai putina apa.

Foarte important este sa se puna un burete perimetral in fiecare incapere, sub usi, iar daca sunt incaperi mari, lungi, sa se prevada un astfel de burete care sa permita dilatarea sapei. Am vazut gresii crapate de-a lungul deoarece nu s-a montat acel "burete".

Multumesc!
Yey!!! Lume, lume, bobitzaa a intrat, definitiv, in topul forumistilor preferati! Drept care o sa-l atac, imediat, cu o sumedenie de intrebari.

- Ai folosit ciment obisnuit sau ciment special pentru sapa semi-umeda? Cica ala special e gandit sa functioneze cu putina apa.
- Ce inseamna cat mai putina apa? Daca ajung sa iau ciment dintr-asta, special, o sa urmez reteta de pe sac. Se poate face si cu ciment normal? Ordinar? Posted Image In cazul aceasta ... ce inseamna cat mai putina apa? Bnuiesc ca o cantitate minima tot e necesara, fiindca altminteri nu mai reactioneaza cimentul. Zic si eu ...
- Ai folosit elicopter? Eu m-as baza numai de dreptar. Daca iese rugoasa, nu-i nimic. Abia se prinde mai bine adezivul pentru finisaje. Zic si eu ...
- Ai vibrat, in vreun fel, materialul? Dupa ce l-ai imprastiat?
- Cam cat de mare a fost betoniera si cate betoniere ai facut intr-o zi?

Multam!

Despre rosturile de dilatare. Da, sunt foarte importante. Burete, guma Posted Image (banda de cauciuc dens) sau chiar OSB; numai sa fie!

In cazul nostru, nu avem nevoie de rosturi de dilatare, per-se, decat in marele open-space. In rest, ne bazam pe talpile de lemn ale viitorilor pereti. Cu alte cuvinte, beneficiem de avantajul ridicarii partitiilor abia dupa ce s-a ridicat "coaja" casei si de faptul ca muncim noi si nu avem diverse echipe care sa intre, pe domeniu, una dupa alta. Astfel putem aranja fazele si aborda lucrari diverse, in acelasi timp. Macar atat avantaj sa avem si noi, daca forta de munca si echipe specializate tot n-avem.

Incepem, deci, prin a fixa - pe mareata placa de anul trecut - talpile viitorilor pereti de compartimentare. Talpile vor reflecta spatiul liber din interiorul peretilor de compartimentare si (A) vor depasi inaltimea finala a sapei sau (B) nu.
In cazul in care unul dintre "baieti", care a mai pus mana pe beton, confirma ca poate face suprafata orizontala & dreapta, din dreptar, exclusiv cu marcaje perimetrale, fara a avea nevoie sa sprijine dreptarul pe marcaj, mergem pe varianta A.
In caz ca nu e foarte increzator in metoda asta, vom face talpile pana fix la nivelul de sus a sapei, astfel incat sa poata sprijini dreptarul, deci mergem pe varianta B.
Varianta A ne lasa si lemn la vedere; lemn de care se vor prinde, la baza, fetele din rigips ale peretilor. In cazul B, va trebui sa mai adaugam, dupa turnare, o fasie de lemn care sa indeplineasca scopul asta.
Asta se va decide in prima ... sedinta de santier Posted Image Big words.

In orice caz, talpile vor functiona ca zone de rupere a sapei si asta ne rezolva, in mare, problema cu dilatarea. In open-space, o sa facem rosturi de dilatare; cel mai probabil cu fasii de OSB. Sau cu burete, dupa cum spui tu, daca ne impiedicam de el in vreun magazin. Sub usi vom pune, tot asa, niste bucati de lemn care sa fixeze piesele de trecere pentru tevile IPAT. Da, distributia o facem astfel incat caldura sa intre, ca omu', pe usaPosted Image . Ma rog ... pe sub ea ...dar tot pe-acolo ...
Perimetral, intre sapa si elevatie sunt 15cm de polistiren; sa se tot dilate pe directia asta.

#1702
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
Cei care veniti pe-aici, sa stiti ca, in urmatoarele doua saptamani, va voi bombarda cu intrebari haotice, din cam toate domeniile. Asa sunt eu, inainte de a porni santierul. Adica ... sunt in urma cu toate Posted Image si incerc sa ma organizez din mers. Sar de la una, la asta, dupa nevoi si "planuri".
Si incerc sa-mi mai ordonez gandurile, aici.

Intre timp, am stabilit ca, raportat la timpul disponibil si la buget Posted Image vara asta ne vom ocupa de:
- finalizat izolatia termica a acoperisului + inchis cu rigips + varuit -> 100%
- instalatii: electrice, sanitare, incalzire -> cam 70-80% din varianta finala (aici nu intra obiecte sanitare, corpuri de iluminat, electrocasnice si altele asemenea).
- sapa parterului  + trasee IPAT-> 100%
- constructia peretilor de compartimentare -> 95-100%
- finisaje pereti de compartimentare -> 75-80%
- usi interioare: 5 din 6
- finsarea, la interior, a peretilor din canepa -> 100%
- pardoseli -> aprox 60%
- baia mica -> 95%
- bucataria -> 70%
- camera tehnica (echipamente, chestii) -> 80-85% ... dar aici sunt niste maaaari semne de intrebare ...

De dorit, pe langa ridicarea mai spre 100% a unor procente de mai sus, ne-am dori si:
- baia mare
- spalatoria (ma rog ...asta e in camera tehnica deci, ma refer, la masini si ceva aranjamente pe-acolo)
- debaraua de la bucatarie
- scara
- ancadramentele ferestrelor (aici intra si glafurile), la interior
- usa de intrare
- usa dintre vestibul si open-space
- plantari, gradinarit
- fatada (finisajele exterioare), ancadramentele exterioare ale ferestrelor
- deck-uri, balcon, trepte, jardiniere
- finisat accesul pe langa case (pietris, nu beton)
- godin / soba metalica
- mana curenta a podestului / mansardei

Pentru anul viitor am "alocat" deja":
- patio
- hota / exhaustarea din bucatarie
- iluminatul exterior
- alei, terasari
- mobilierul DIY
- partitiile din lemn
- ceva garduri

Cam asa vad eu lucrurile. Daca, bazat pe experienta voastra sau nu, imi puteti imbunatati planurile sau ... reduce din ce mi-am propus, ar fi minunat. Multam!

#1703
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007
A folosit careva var (natural) pe rigips? Ma gandesc sa dau cu o amorsa de apret si, dupa aceea, sa dau cu var. Pareri?

#1704
catalijns

catalijns

    je

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,231
  • Înscris: 14.05.2007
Despre sapa: eu as opta pentru niste oameni specializati in asa ceva, este o operatiune de cateva ore. Daca doar asta fac, lucreaza cu laser, etc. nu o sa ai nevoie de autonivelanta iar in plus te scapa de un task suplimentar, te ajuta sa iti indeplinesti mai usor ce ai pe lista pentru tot anul asta. Nu uita sa adaugi fibre (fulgi) pt elasticitate, cate o mana la fiecare compozitie de 1 sac ciment si 3 de nisip.  Neaparat 1 sac ciment si 3 parti de nisip. Eu insuti (sunt fluent in dancileza) am vazut diferenta cu 3/4 sac ciment si 3 saci nisip la cateva case si crede-ma ca e o diferenta, am spart niste colturi cu ciocanul si am vazut cum se comporta in ambele cazuri.
Altfel da, e simplu de realizat, o sa facem si noi insiva in CT, sunt vreo 8 mp pe care nu i-am completat cand am facut sapa in toata casa (inclusiv demisol) pentru ca nu aveam finalizate instalatiile pe podea si in plus trebuia sa depozitam undeva destul chestii.

In plus treaba cu armarea cu plasa de buzau cica este irelevanta dpdv structura la o sapa de 5-6 cm (asa zic structuristii cu care am discutat) si inteleg ca exista riscul frecarii tevii ipat de aceasta plasa de armare la dilatare. Nu stiu daca e mit dar am crezut vreo 2-3 instalatori si am renuntat la solutia asta, si noi ne gandeam sa facem asa. Cu 2 plase deja e extra-overkill.. Dar tu esti specialistul aici, eu iti zic doar ce am auzit.

Edited by catalijns, 07 May 2019 - 06:51.


#1705
bobitzaaa

bobitzaaa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,201
  • Înscris: 23.02.2007

View PostDIY, on 06 mai 2019 - 22:01, said:

Multumesc!
Yey!!! Lume, lume, bobitzaa a intrat, definitiv, in topul forumistilor preferati! Drept care o sa-l atac, imediat, cu o sumedenie de intrebari.
Ma flatezi, sunt ferm convins ca sunt multi colegi de aici mult mai specializati ca mine in aceste domenii, eu doar fac share la experientele si concluziile proprii de construcire a undei case :) Daca sunt informatii de folos alcuiva, cu atat mai bine. Pun poze cu lucrarea.

View PostDIY, on 06 mai 2019 - 22:01, said:

- Ai folosit ciment obisnuit sau ciment special pentru sapa semi-umeda? Cica ala special e gandit sa functioneze cu putina apa.
Nu, ciment normal. Nu stiam nici eu nici mesterii despre ala special.

View PostDIY, on 06 mai 2019 - 22:01, said:

- Ce inseamna cat mai putina apa? Daca ajung sa iau ciment dintr-asta, special, o sa urmez reteta de pe sac. Se poate face si cu ciment normal? Ordinar? Posted Image In cazul aceasta ... ce inseamna cat mai putina apa? Bnuiesc ca o cantitate minima tot e necesara, fiindca altminteri nu mai reactioneaza cimentul. Zic si eu ...
Nu pot sa iti spun exact pentru ca nu stiu. Dar pot sa iti spun caci consistenta materialului era ca cea a unui nisip umed pe care il poti cladi (pentru pontaje), ne felcindu-se. Vezi in poze si turnat gata si in timpul uscarii. Se poate cu ciment ordinar, eu cu din asta am facut.

View PostDIY, on 06 mai 2019 - 22:01, said:

- Ai folosit elicopter? Eu m-as baza numai de dreptar. Daca iese rugoasa, nu-i nimic. Abia se prinde mai bine adezivul pentru finisaje. Zic si eu ...
Nu, s-a dat nivel cu laser, pontaje lungi dupa nivel, turnat intre pontaje si nivelat si batut cu dreptar.

View PostDIY, on 06 mai 2019 - 22:01, said:

- Ai vibrat, in vreun fel, materialul? Dupa ce l-ai imprastiat?
Nu, doar batut cu dreptar.

View PostDIY, on 06 mai 2019 - 22:01, said:

- Cam cat de mare a fost betoniera si cate betoniere ai facut intr-o zi?
S-au folosit 2 betoniere clasice de 180 de litri. Intr-o zi s-a turnat tot etajul, erau vreo 8 oameni. Case e P+1E de 135mp utili. Restul s-a turnat pe bucati. A fost in februarie - martie -> ideal ca sa se usuce usor, nefortat.

Attached Files



#1706
Alxdava

Alxdava

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,827
  • Înscris: 30.03.2009
Șapă semi uscată(n-am mai auzit)= șapă semi umedă (termenul cel mai folosit).

Se prepara cu ciment+nisip+apa. Cantitatea de apa va fi redusă, exact ca pt a obține un chirpic sau un aluat mai tare și nu ca un amestec că pt clătite ( beton sau șapă umedă).

Se poate arma cu fier sau, mai nou, cu fibre ce se găsesc de cumparat la saci in magazine cu materiale pentru construcții.

#1707
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,751
  • Înscris: 29.11.2007

View Postcatalijns, on 07 mai 2019 - 06:49, said:

Despre sapa: eu as opta pentru niste oameni specializati in asa ceva, este o operatiune de cateva ore. Daca doar asta fac, lucreaza cu laser, etc. nu o sa ai nevoie de autonivelanta iar in plus te scapa de un task suplimentar, te ajuta sa iti indeplinesti mai usor ce ai pe lista pentru tot anul asta.

Pai ... tocmai de aceea am spus ca asta ar fi varianta de rezerva; adusa in discutie de "baietii" mei care, pana la urma, au fost martori la stresul de anul trecut, cand tot asteptam ... si asteptam ... si asteptam betonierele ...
Varianta unu ramane comandarea betonului. Numai ca, la noi in zona, betonul se comanda la Energoconstructia. Asta inseamna ca, daca stabilim o zi pentru livrare si, in ziua aia, ei au o urgenta ... ramane pe alta data Posted Image Destul de complicat, pentru noi, fiindca, in vederea turnarii, este posibil sa gasim niste oameni sa ne ajute. Pe care-i ... trimitem acasa. Nu e problema de bani (avem si categoria de cheltuieli "pierderi anticipate"), ca tot o sa-i platim ceva, pentru ziua pierduta. Chiar daca as palti 100%, dupa doua intamplari de genul asta ... nu mai vin. Am patit-o. Sau, mai rau, vine betoniera si nu poate urca la noi daca terenul nu e bine uscat. Drumul e ok dar trebuie sa faca niste manevre prin iarba. Am patit-o cu turnarea fundatiei cand s-a dus betoniera, plina, pe-o rana si a durat vreo doua ore s-o scoata de-acolo; cu buldo, cu descarcat betonul in cupa de la buldo si alte asemenea gingasii.

In fine. Varianta cu sapa asta, de am intrebat despre ea, este varianta de rezerva. Pe care pot s-o fac (sapa) cu echipa specializata - daca gasesc! - sau ... nu. Cum, in zona, e mare, mare penurie de forta de munca si singurul "constructor" local cere mult si lucreaza foarte prost ... e posibil sa ajungem sa facem noi totul. Asa cum s-a mai intamplat si cu altele. Nu-i ceea ce-mi doresc dar trebuie sa ma pregatesc pentru worst case scenario.

View Postcatalijns, on 07 mai 2019 - 06:49, said:

Nu uita sa adaugi fibre (fulgi) pt elasticitate, cate o mana la fiecare compozitie de 1 sac ciment si 3 de nisip.  Neaparat 1 sac ciment si 3 parti de nisip. Eu insuti (sunt fluent in dancileza) am vazut diferenta cu 3/4 sac ciment si 3 saci nisip la cateva case si crede-ma ca e o diferenta, am spart niste colturi cu ciocanul si am vazut cum se comporta in ambele cazuri.[...]

Fulgii nu i-am luat in calcul. Nu stiu cat de elastica trebuie sa fie sapa asta, daca tot se toarna peste o placa de 15 cm care, la randu-i, sta (neancorata) peste groapa cu nisip. Cred, mai degraba, ca asta-i problema de placa "atarnata" de elevatie. O sa intreb, oricum.
In rest, ai dreptate. Reteta-i reteta si calicia nu duce la lucruri bune.

View Postcatalijns, on 07 mai 2019 - 06:49, said:

In plus treaba cu armarea cu plasa de buzau cica este irelevanta dpdv structura la o sapa de 5-6 cm (asa zic structuristii cu care am discutat) si inteleg ca exista riscul frecarii tevii ipat de aceasta plasa de armare la dilatare. Nu stiu daca e mit dar am crezut vreo 2-3 instalatori si am renuntat la solutia asta, si noi ne gandeam sa facem asa. Cu 2 plase deja e extra-overkill.. Dar tu esti specialistul aici, eu iti zic doar ce am auzit.

Prima plasa este, exclusiv, pentru fixarea traseelor de incalzire. A doua este recomandata, cica, fiindca sapa va avea 7cm. Deci numai una dintre ele are, intr-o oarecare masura, rol structural. Nici macar nu vor fi crosetate impreuna. Sau, cel putin, nu cred.

Frecarea tevii? Posted Image  E misto, de tot. E genul ala de idee care ajunge sa fie preluata urgent de catre unii care vad, in asta, un "avans" fata de concurenta. Eu nu stiu ce dilatari isi imagineaza instalatorii aia dar ... daca ar fi sa ma ingrijoreze ceva, m-ar ingrjora, mai degraba, faptul ca punem teava calda in beton. Acesta se dilata si ... sparge Posted Image betonul pe directia dilatarii sau - mai rau! - se distruge teava, ca nu are unde se dilata Posted Image Si alte asemenea ...
Am mai spus-o, de cateva ori. Nu stiu de unde ideea asta ca, daca gasesti ceva negativ, de comentat, esti inteligent. Evident, nu ma refer la tine, ci la instalatorii respectivi si chiar la unii de-aici, de pe forum, care-si fac un titlu de glorie din a vana genul asta de chichite numai ca sa iasa-n fata. Chipurile. Imi aduc aminte ca povestea drobului de sare ne incuraja sa gandim pe directia opusa dar ... cine mai sta de povesti, in zilele astea, cand sunt atatea de combatut si de discutat, cu sau fara cunostinte in domeniu.
Merci ca mi-ai dat ocazia sa ventilez un pic pe o directie care ma agaseaza.

View Postbobitzaaa, on 07 mai 2019 - 08:29, said:

Ma flatezi, sunt ferm convins ca sunt multi colegi de aici mult mai specializati ca mine in aceste domenii, eu doar fac share la experientele si concluziile proprii de construcire a undei case Posted Image Daca sunt informatii de folos alcuiva, cu atat mai bine. Pun poze cu lucrarea.

Exact la asta ma refeream. Nu la specializare, ci la impartasirea unei experiente taman pe directia care ma interesa pe mine. Multam si pentru poze!! A iesit foarte frumos. Ar fi super fericita sa ajung, si eu, la un asemenea rezultat.
Chestiile alea albicioase, care ies mai sus de nivelul sapei, perimetral, sunt buretii pomeniti?


View Postbobitzaaa, on 07 mai 2019 - 08:29, said:

Nu, ciment normal. Nu stiam nici eu nici mesterii despre ala special.

Nu pot sa iti spun exact pentru ca nu stiu. Dar pot sa iti spun caci consistenta materialului era ca cea a unui nisip umed pe care il poti cladi (pentru pontaje), ne felcindu-se. Vezi in poze si turnat gata si in timpul uscarii. Se poate cu ciment ordinar, eu cu din asta am facut.

Nu, s-a dat nivel cu laser, pontaje lungi dupa nivel, turnat intre pontaje si nivelat si batut cu dreptar.

Nu, doar batut cu dreptar.

Multumesc pentru lamuriri. Foarte importante, pentru mine.

View Postbobitzaaa, on 07 mai 2019 - 08:29, said:

[...] erau vreo 8 oameni. [...]

Posted Image Posted Image Opt oameni?? Acu' chiar pui sare pe rana mea Posted Image

View PostAlxdava, on 07 mai 2019 - 20:22, said:

[...]Cantitatea de apa va fi redusă, exact ca pt a obține un chirpic sau un aluat mai tare și nu ca un amestec că pt clătite ( beton sau șapă umedă).[...]

Excelenta descrierea! Multumesc!

Dupa se se pune in opera chestia asta, e nevoie sa mai stropesc cu apa?

#1708
Alxdava

Alxdava

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,827
  • Înscris: 30.03.2009
Nu este nevoie sa stropești apoi.
Daca ai in zonă echipe ce toarnă șape mai bine fă cu ei, mai ales elicopterizata. Va fi neteda că o oglindă, și gata în câteva ore.
Dacă totuși vrei să faci tu, caută pe Youtube filme și sigur găsești. 3 persoane dornice de treabă termină in maxim 2 zile.

Armarea se poate face cu plasă metal, fie fibre polipropilenă. Avantajul celei metalice constă în faptul că poate servi ca suport pt montajul țevii pt încălzire.

Placa, chiar dacă nu este ancorată, este armata și va fi f rigidă. Contează f mult cât de bine a fost realizată compactarea terenului sub ea.


#1709
cumparator

cumparator

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 26,621
  • Înscris: 11.03.2006
Si eu zic sa cauti echipa pentru sapa mecanizata, elicopterizata. Chiar merita banii si nici nu costa mult. Ce fac ei cu usurinta faceti voi cu mari eforturi.

#1710
brawnie

brawnie

    Ing.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,395
  • Înscris: 25.09.2008
@DIY stii ca sunt zeci de filmulete pe Youtube cu modul de preparare si aplicare a sapei semiumede, asa-i? Uite aici un filmulet cu prepararea manuala a sapei.

Eu am folosit acelasi procedeu la IPAT ca si tine: plasa sudata de 4 cu ochiuri de 100x100, teava Rehau de 17, soricei din plastic, (fara o a doua plasa) apoi turnat sapa semiumeda dar mecanizat armata cu fulgi. Pasii au fost cam asa:
- s-a dat nivelul prima data pentru a vedea cat e de plana suprafata - din auzite am inteles ca trebuie macar 4 cm de sapa peste teava de IPAT, deci nivelul pentru asta s-a dat pentru a gasi locul cel mai inalt la care sa se raporteze acei 4 cm
- s-a pozitionat apoi laserul intr-un colt spre iesire din camera la cota +1.00. Mesterii astia de turnau aveau un fel de scula - o bucata de teava cu talpa cu maner reglabil pe care il puneau in cota la +1.00 si asa verificau planeitatea,
- s-a dat drumul la treaba... la 1 mc de sapa au intrat 1.3 mc de nisip. Ciment puneau cate un sac la betoniera care era de 200-250 litri, fulgi de armare o mana si....aditiv plstifiant special pentru incalzire in pardoseala (de asta vad ca nu a mentionat inca nimeni).
- s-a turnat la nivel, apoi tras cu dreptarul si la final elicopterizat. Arata destul de bine si dupa dreptar dar dupa elicopter era...de vis. Manopera a fost de 12 lei/mc
Iti las si ceva poze din timpul executiei.
Attached File  IMG_20181012_110527.jpg   182.65K   40 downloads   Attached File  IMG_20181012_110542.jpg   171.47K   42 downloads
Attached File  IMG_20181012_111626.jpg   123.37K   42 downloads   Attached File  IMG_20181012_112030.jpg   194.14K   41 downloads
Scula de care vorbeam pentru nivel (sunt convins ca se poate bricola ceva de genul si din lemn)
Attached File  IMG_20181012_111754.jpg   192.57K   42 downloads
sapa dupa dreptar
Attached File  IMG_20181012_112317.jpg   152.12K   48 downloads
si dupa elicopter
Attached File  IMG-20181012-WA0018.jpg   91.06K   51 downloads   Attached File  IMG_20181012_183000.jpg   317.08K   58 downloads
Attached File  IMG_20181013_100159.jpg   193.87K   58 downloads   Attached File  IMG_20181013_100337(1).jpg   92.52K   50 downloads

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate