Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac
 Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim
 

Casa din cânepă

* * * * - 18 votes
  • Please log in to reply
2659 replies to this topic

#1
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007
Ziua buna!

Nu ne amintim care dintre noi doi (ma refer la mine si la jumatatea mea mai buna) a venit cu ideea casei din canepa dar ... a ramas stabilit ca eu [ https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/f4c/1/16/1f642.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]Adica, daca totul iese bine, am voie sa ma laud cat ma tin ... tastele. Daca, insa, este sa invatam niste lectii dure pe pielea si bugetul nostru, se stie a cui e vina.

Ideea nu a venit brusc si pe nepusa masa. Eu cred ca ea a crescut si s-a dospit incet, incet, din visari, realitati si norocul extraordinar de a fi lucrat intr-un domeniu care tine de eficienta energetica si structurarea corespunzatoare a cladirilor.
Am stiut, de la bun inceput, ca nu vom construi o casa din materiale uzuale. Am stiut, de la inceput, ca unele materiale vor fi acceptate si folosite cu discernamant, in timp de altele vor fi "promovate". La fel de bine am stiut si ca va fi o casa relativ mica.

De trecut, pe hartie, am trecut si prin multe variante; incepand cu baloti de paie, cob si terminand cu pamant batatorit, ca sa mentionez doar cateva. Cu structura autoportanta, sau metalica, sau alti fluturi pe care nici nu-i mai mentionez. Intr-un final a fost clar ca, indiferent de varianta pe care o alegem pentru umplutura peretilor, va fi o casa pe structura de lemn.

Si asa a inceput studierea variantei cu structura de lemn si pereti sandwich, dupa sistemul canadian. Ca material izolator am analizat lana, tocatura se hartie reciclata si multe altele. Printre ele a fost si canepa. Canepa in forma de saltea de izolare, din fibra, sau in panouri Knauf. Cred ca de aici am ajuns, printr-o alunecare fireasca, la betonul de canepa; Hempcrete. A fost dragoste la prima vedere. Mai mult, dragostea asta a continuat sa creasca si dupa ce focul noutatii s-a inmuiat.

Asa ca va fi Hempcrete - beton de canepa! Si va fi lemn! Va fi si beton, unde e necesar. Si va fi si ceva caramida din demolari, daca gasim. Si, din pacate, ceva rigips, din motive de pusculita Posted Image  Si acoperis metalic.

Si vor mai fi principii de proiectare pentru casele pasive, principii de proiectare NetZero, incalzire solara, pasiva, masa termica, fotovoltaice, captare apa de ploaie si multe altele. Unele vor fi cu noi de la inceput, altele in timp.

Terenul este achizitionat, deja, dupa cum vedeti. Drumul de acces (o poveste lunga ... daca va intereseaza v-o spun si p-asta) este rezolvat, urmand sa fie finalizat dupa incheierea constructiei. Autorizatie de construire avem. Proiectul de arhitectura este, in sfarsit, mult mai aproape de ceea ce ne dorim. Cel de rezistenta este aproape gata. Cel de instalatii - incalzire, sanitare, electrice - desigur Posted Image, nu este gata; nici pe departe... Calculele de eficienta energetica in raport cu zona climatica, gradul de insorire, temperaturile de-a lungul anului, etc. se misca si ele. Nu foarte rapid, ca sa nu ma ia ameteala, dar se misca.

Constructorul este (aproape) ales. Demersurile de bransare la reteaua de curent electric incep saptamana viitoare. Cele pentru apa asa-zis potabila, peste doua saptamani. Fosa septica si traseele de la casa si de la garaj sunt deja pe pozitie, ingropate. La fel si conducta prin care vor trece cablurile electrice. Nu avem decat curent electric si apa. Avem in plan si o fantanta.

Casa va fi undeva la tara, intr-un loc uitat de lume, cu liniste (ma rog ... mai putin in zilele cand trec camioanele cu lemn, dinspre munte Posted Image Posted Image ) si aer curat. Pentru felul cum va arata - casa, adica - ne-am inspirat din arhitectura locala, mai de munte. Pentru felul in care va functiona, am incercat sa aplicam cam tot ce stim, in doi, in materie de constructii. Acu' ... ramane de vazut ce anume va trece pragul dintre proiectare si realitate.

Oricum, dupa cum am mai spus pe aici, cel mai ieftin este sa faci modificari pe hartie. Pare scump, fiindca produsul intelectual nu este la mare cautare ... dar este numai o parere. O modificare de cateva sute de lei in proeictare, poate aduce economii de mii de lei in executie. Asa ca noi am tot modificat pe hartie, ne-am incantat, ne-am dezumflat, am calculat, am facut si refacut bugete (ca sa fie si ceva ce - garantat! - nu se va potrivi la fata locului Posted Image ), am planificat si replanificat etape, am hotarat si dezhotarat de anume vom construi s.a.m.d. Nuuuu, toate astea nu ne vor feri de palpitatii viitoare, dar ne vor da linistea ca macar am incercat sa ne facem "temele".

De construit vom construi o casa si un garaj; ma rog ... garaj + atelier + depozitare + nod de electricitate pt fotovoltaice si altele. Dintre cele doua, garajul a ramas structura de tip canadian; structura canadiana ca la mama ei acasa, ca la carte. Deci structura sandwich, cu OSB, rigips si - probabil - vata de sticla. Asta e ... Ma gandesc, insa, ca e un mod ieftin de a construi si poate ii inspira si pe altii, la o adica.

Cam atat, acum.

Attached Files


Edited by DIY, 01 March 2017 - 22:00.


#2
miromulus

miromulus

    c'mon inner peace...!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,613
  • Înscris: 25.01.2006

 Fane, on 01 martie 2017 - 22:08, said:

canepa aia merge fumata?

Daca e vreun incendiu, sa vezi bucurie pe vecini. Acum serios, mult succes. Sunt tare curios de rezultat

#3
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 lenny13, on 01 martie 2017 - 22:17, said:

Servus!Posted Image  Ce frumos e acolo la voi! Posted Image

Te astept la o cafea, cand o fi gata casa Posted Image Sau la un ceai de plante salbatice Posted Image

 miromulus, on 01 martie 2017 - 22:15, said:

Daca e vreun incendiu, sa vezi bucurie pe vecini. Acum serios, mult succes. Sunt tare curios de rezultat

Gluma-i gluma Posted Image dar, acu' serios: Hempcrete-ul nu arde!
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/DcdsjBI1_Yw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

 Fane, on 01 martie 2017 - 22:22, said:

atunci e degeaba... Posted Image


parca era interzisa cultivarea de canepa in romania pe motiv ca intr-un lan de canepa inofensiva poti ascunde usor cateva plante vesele. de unde o sa procurati materia prima?

Asta este o legenda. Canepa industriala (1) se cultiva, bine merci, in Romania. Da, exista niste proceduri destul de restrictive, dar odata indeplinite conditiile, nu e vreo problema. Cel mai probabil vom cumpara de la Hempflax. Aia, cu canepa cu continut inalt de THC ( ca sa-i zic asa) pe care o poti strecura in cultura de canepa industriala ... iar nu merge. Canepa industriala are o inaltime intre 2 si 4m. Si se planteaza f. des. Ca sa stiuleze cresterea tulpinii si sa descurajeze cresterea frunzelor. In concluzie, aia mica n-are vreo sansa.

Edited by DIY, 01 March 2017 - 22:41.


#4
LouisCyphre

LouisCyphre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,956
  • Înscris: 24.01.2012
M-am abonat.
Si pe mine ma intereseaza solutiile mai...sa le spun non-conformiste, pentru o viitoare casa de lemn.
Nu te zgarci la detalii, te rog!

#5
tzaq93

tzaq93

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,281
  • Înscris: 13.08.2010
De unde cumperi hempcrate?

#6
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 LouisCyphre, on 01 martie 2017 - 22:41, said:

M-am abonat.
Si pe mine ma intereseaza solutiile mai...sa le spun non-conformiste, pentru o viitoare casa de lemn.
Nu te zgarci la detalii, te rog!
Voi incerca! Din pacate, se intampla sa dispar, cu lunile, de pe forum. Daca se va intampla, din nou, va rog aveti rabdare ... Multumesc.

Edited by DIY, 01 March 2017 - 22:47.


#7
bobitzaaa

bobitzaaa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,192
  • Înscris: 23.02.2007

 DIY, on 01 martie 2017 - 22:41, said:

In concluzie, aia mica n-are vreo sansa.
Pacat :(
Locatia e aceeasi cu izvorul?
https://forum.softpe...estare-sfaturi/

#8
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 tzaq93, on 01 martie 2017 - 22:43, said:

De unde cumperi hempcrate?

Nu cumpar Hempcrete, ci il prepar la fata locului.

 bobitzaaa, on 01 martie 2017 - 22:49, said:

Locatia e aceeasi cu izvorul?

Da.

Attached Files


Edited by DIY, 01 March 2017 - 22:56.


#9
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007
Materialu' minune se prepara la fata locului.
https://en.wikipedia.../wiki/Hempcrete

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/FcctSvVFheA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#10
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 bobitzaaa, on 01 martie 2017 - 23:17, said:

Si? Cum e cu apa?

Bine. Biiiine . Adica, avem din belsug Posted Image  Si izvor(as) subteran, si teren argilos combinat cu ploaie si un fel de iaz
S-au "consfatuit" structuristul si geotehnicianul si cica e ok. Atat timp cat punem dren perimetral (ceea ce, oricum, aveam in plan), si drenam locul casei, inainte de a ne apuca de "adus" in groapa fundatiei toate cele ce urmeaza.

Iazul e la vecin, peste gard. Acolo ajunge, de fapt, apa din izvorul subteran. Atunci cand n-o "tragem" noi, cu gropile noastre, pe un alt traseu.

Attached Files


Edited by DIY, 02 March 2017 - 00:11.


#11
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
De ce tocmai canepa si nu coceni, stuf, paie, etc....., Vrei sa ai o acoperire in caz de ceva, ca altfel nu realizez ce mare smecherie este, Sau o promovare a materialelor minune ca multe altele ce s-au dovedit minunate ? si cam cu lipsa de aplicare in final.

#12
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 keta, on 02 martie 2017 - 02:05, said:

De ce tocmai canepa si nu coceni, stuf, paie, etc....., Vrei sa ai o acoperire in caz de ceva, ca altfel nu realizez ce mare smecherie este, Sau o promovare a materialelor minune ca multe altele ce s-au dovedit minunate ? si cam cu lipsa de aplicare in final.

Ce sa promovez? Posted Image Canepa?!? Cimentul de var? Apa din adaos? Toate acestea sunt materiale banale care, odata amestecate la fata locului, rezulta in produsul final. Iar amestecul este exact acesta: puzderie de canepa, var hidratat si apa. Am pus si un filmulet cu modul in care se amesteca totul; si cu felul in care se pune in opera. De asemenea, am postat explicatii despre ce anume este acest Hempcrete; una de pe wikipedia, alta din memoriul tehnic al proiectului meu.

De pe 1ha sau 1.5 ha cu canepa se obtine puzderia necesara unei case de vreo 100mp, parter. Asa imi iesise mie din calcule acum vreo doi ani cand discutasem cu cineva sa-mi cultive canepa. Productia estimata era in baza datelor pe care le-am obtinut, la acel moment, de la statiile de cercetare profilate pe canepa. Din pacate, eu nu am reusit sa gasesc si metoda ideala de recoltare si atunci am renuntat la idee. Singura viabila, d.p.d.v. al investitiei ar fi fost recoltarea manuala, urmata uscarea in camp si melitarea mecanica. Astea toate, plus depozitarea, transportul, etc., m-au facut, dupa cum spuneam, sa renunt la idee.

Cine stie? Poate careva interesat si mai perseverent decat mine,va reusi sa-si cresca casa, in propria-i curte. Ce frumos ar fi !

Revenind la "produs", liantul de var se gaseste  aproape la orice distribuitor de materiale de constructii. Numai ca trebuie sa fie var hidratat.
Pe mine materialul acesta m-a atras fiindca are proprietati ok in ceea ce priveste capacitatea de izolatie termica. In plus, pot construi un perete monolitic, unde sa ma prevalez de avantajele masei termice a acestuia. Mai vrei un motiv? Materialul nu arde. Din nou, am pus un filmulet si pe tema asta. Alte avantaje? Regleaza automat umiditatea relativa in incapere. Acu' nu mai ramane decat sa caut niste poze de acum vreo doi-trei ani, cand imi construiam primele blocuri de Hempcrete in curte (la vremea aceea am importat un sac de puzderie de canepa de la un magazin online pentru animale ... apropo de apropouri ... Puzderia de canepa, datorita proprietatilor higrofobe, se foloseste la paturi pentru animale) si a venit un pasaroi curios sa ciuguleasca si el din mostrele mele. A scuipat imediat, pe jos, "imbucatura". Deci, am ales un material care nu este iubit de catre vietuitoarele pe care NU le vrem in casa si curtea noastra; insecte, soareci, etc.

Iti doresc o zi buna.

P.S. Eu am deschis topicul acesta, pur si simplu, ca sa imi spun si eu povestea, ca multi, multi altiiPosted Image si nu am absolut nici o intentie sa conving pe careva sa mearga pe calea pe care am ales-o eu. Fiecare cu ale lui. Este loc pentru toti, aici.

#13
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,204
  • Înscris: 23.08.2014
Felicitari pentru curaj si spor la treaba.Daca ar fi sa merg pe o casa din materiale neconventionale, chirpiciul/pamantul se preteaza mult mai bine si este mai ieftin  comparativ cu solutia ta, dar daca tie iti place, astra e.

#14
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007
Multumesc Posted Image

De acord cu costul redus al constructiei din chirpic. Betonul de canepa, insa, are niste proprietati care pe mine ma intereseaza. Una dintre ele, pe care am mai mentioant-o, este reglarea naturala a umiditatii relative a aerului. Ca urmare, este practic imposibil sa ai mucegai sau igrasie intr-o astfel de casa. Mai ales ca ... nici mucegaiului nu-i place, la gust Posted Image, puzderia de canepa. Mai sunt si altele. Voi reveni.

In plus, dupa parerea mea, o casa din canepa poate fi si o coliba de hobbit, dar si o casa moderna. Chirpicul ma tot duce cu gandul la ceva mai rustic. Da, casa pe care o construiesc e la tara, dar nu va fi o ... casa de tara; ca sa zic asa. Pun mare accent pe confortul interior si usurinta in exploatare.

Uite, ca exemplu, una link catre o casa considerata ca fiind prima din SUA; din acest material:
http://inhabitat.com...lthy-statement/

#15
fqx

fqx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,204
  • Înscris: 23.08.2014
si chirpiciul permite flexibilitate, totul depinde de finisaj, dar nu are rost sa intram in polemici, fiecare material are avantaje si dezavantaje, la fel fiecare casa, in functie de cum e facuta.Daca lucrii corect si bine, in functie de specificul materialului, nu are de ce sa nu iasa.

#16
ei8ht

ei8ht

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,056
  • Înscris: 05.12.2016
miroase a reclama la firma de face sandwich-urile alea.

hempcrate

doar nu o s-o faci tu la fata locului, ...

Edited by ei8ht, 02 March 2017 - 08:37.


#17
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007
Care sandwich-uri?!? La ce te referi?

Edited by DIY, 02 March 2017 - 08:31.


#18
vyctoras1985

vyctoras1985

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 11,765
  • Înscris: 01.07.2013
intrebare cred eu pertinenta: cum se comporta o astfel de casa in caz de intemperii, incendii, cutremure etc? altfel sa nu fie ceva cool si eco dar cade pe tine la prima problema mai serioasa

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate