Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!
 La multi ani @beavis03!

BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...
 Extras carte funciara

Carucior pliabil pentru cumparatu...

In ce supermarket gasesc carne de...

Cat de riscant e sa rezerv un hot...
 Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...

Huawei Pura 70/Pro/Ultra
 

Sunt începător.

- - - - -
  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1
OmulZuz

OmulZuz

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 12.08.2015
Cu ce ar trebui să încep prima dată? Adică îmi place foarte mult lucrurile legate de domeniu IT. Software și hardware. Dar totuși nu știu ce ar trebui să învăț. Adică înafară să "umblu" prin windows și BIOS nu mai știu și altceva. Ași vrea să învăț cum pot repara componentele hardware și niște limbaje de programare.
A da mai știu și să lucrez cu Microsoft World, PowerPoint, Excel, Outlook, Access și Publisher.
La școală (clasa a 10-a) nu se prea învață ce ași dori eu. Apropo îi cam târziu să mă apuc de învățat aceste lucruri? Adică mă gândesc și la o facultate în acest domeniu. (Trec în clasa a 10-a)

#2
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,339
  • Înscris: 24.05.2010
Nu ai sa vezi nici un programator sa repare calculatoare mai mult decat chestii sumare cum nu ai sa vezi nici un tehnician IT programand mai mult decat chestii sumare. Iti dai frumos o palma, te gandesti ce vrei dar ia aminte ca chestia cu calculatoarele nu prea mai e o paine de mancat.

De programare nu cred ca ar trebui sa te apuci, eu dupa clasa a 9-a ma jucam si imi faceam algoritmi pentru temele complicate de la matematica in borland doar cu notiunile invatate de la scoala si nu am fost de profil.

Sa stii pachetul office nu este o lauda... adica frate, in afara de santuri peste tot in ziua de astazi iti trebuie pachetul office.

Primul lucru care ai sa il afli in viitor ai sa afli ca la ora actuala electronica casnica nu se repara ci se inlocuieste. Deci tot ce vrei putea face la un calculator/laptop va fi sa il pornesti daca acesta nu mai porneste si cel mult un SO, dar daca e ceva ars se schimba, iar chestiile astea nu le inveti din manuale ci din experienta. La varsta ta deja arsesem 2 placi de baza, acum am ajuns sa le inviu (80% din cazuri)... si pe vremea aia un PC pe care acum nu dai nici un pachet de tigari costa 3000-4000RON

Cat daca este tarziu sa invati ceva, orice, trebuie sa tii minte ca niciodata nu e tarziu sa inveti. Asta e natura umana, sa invete continuu.

Edited by MooF2010, 12 August 2015 - 01:26.


#3
OmulZuz

OmulZuz

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 12.08.2015
Deci îi cazul să-mi iau gândul de la asta.

#4
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,339
  • Înscris: 24.05.2010
Asta e problema cu generatia asta noua care eu o vad somerii ideali... citesc un text si nu inteleg nimic...


Ideea mea este: Ce stii tu sa faci si cum faci sa te perfectionezi? La varsta ta parintii ma lasau cu saptamanile singur acasa si nu muream de foame dar nici milioane nu imi lasau. Asa am invatat sa ma descurc, sa imi iau imi mar si o paine cand imi permit doar o paine.

Daca vrei sa faci ceva din care sa iti duci traiul apoi te apuci de ceva. Nu merge cu chestii din ce se face bani? Eu de exemplu nu pot lucra ca agent de vanzari ca nu am rabdare, nu pot fi agent de paza ca nu am rabdare in schimb am prieteni care fac cariere din astea si o duc bine.

Eu acum m-am retras la tara cat sunt in liber si mai vin in oras cate 1-2 zile pe saptamana insa nu imi iau decat bani de drum la mine. Cand ajung in oras deja ma suna cunoscuti sau persoane la care am fost recomandat sa le fac cate ceva. Si imi castig traiul. Asta fiindca mi-am ales 1,2 nise si am performat in ele si pe langa ceea ce lucrez eu mai fac si ciubucuri fara sa stau eu sa caut potentiali clienti.

Cand vrei sa inveti sa faci ceva trebuie sa te gandesti bine ca sa nu ajungi peste 5-10 ani sa zici "Eu stiu sa fac asta vreau si eu sa lucrez" ci sa zica lumea "Cine a facut asta, vreau sa faca si la mine"

Nu am intrebat pe nimeni ce trebuie sa invat. Bine, cand eram de varsta ta nu prea aveam pe cine. Ci pur si simplu am zis "Asta imi place sa fac si vreau sa o fac bine". Stii cate certuri am dus cu parintii din cauza asta? Si acum le zic "uite vezi telefonul asta? nici nu m-am atins de salariu, l-am luat din chestiile care ziceati ca nu o sa ma ajute cu nimic"... insa nici scoala nu am neglijat-o.

E bine ca atunci cand vrei sa te apuci de ceva sa ai si un as in maneca fiindca s-ar putea ca sa nu mai poti sa faci acel ceva si ce ai sa faci atunci?

Edited by MooF2010, 12 August 2015 - 02:05.


#5
OmulZuz

OmulZuz

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 12.08.2015
Frate, șomer nu o să fiu deoarece planul meu de rezervă este să fiu tirist în străinătate. Ca să fiu mai exact sunt la mecanica (tehnic) și chiar îmi place. Cât despre părinți... și eu trec prin ce ai trecut/treci tu.
Faza îi că ma pălit acest interes URIAȘ pentru calculatoare. Anul trecut de exemplu, nu știam să intru decât pe facebook și youtube. În două săptămâni și ceva am învățat să umblu prin BIOS (îl știu pe de rost). Faza îi că mă gândesc la un viitor în acest domeniu, dar nu în așa fel încât să mă bazez total pe asta. Nu vreau să fac parte din generația aceea de șomeri ideali. Dacă eșuez în asta măcar să rămân cu prima mea pasiune de când eram mic și anume tirurile.
Acum dacă îmi poți da niște indicați scurte, îți sunt recunoscător.

#6
MikeD

MikeD

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 605
  • Înscris: 04.09.2013
Stii sa intri in bios, wow... si eu stiu ca aprind televizorul.
Vrei ceva serios, apuca-te de invatat limbaje de programare.
Iar pe partea hardware, cum zicea si moof, nu gasesti pe nimeni sa le faca pe amandoua, dar mai mult din cauza timpului, nu ca nu se pricep.
Daca vrei sa incepi, curata PC-ul, schimba pasta termoconductoare, chestii usoare la inceput...


@moof, banuiesc ca pe vremea cand ai inceput tu cu pc-urile nu prea exista youtube-ul sa vezi ce tre' facut.

Edited by MikeD, 12 August 2015 - 02:31.


#7
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,624
  • Înscris: 30.07.2003

View PostOmulZuz, on 12 august 2015 - 01:09, said:

La școală (clasa a 10-a) nu se prea învață ce ași dori eu.
Atunci invata ce doresti tu, in ziua de astazi ai documentatie la tot pasul, doar chef sa ai.

#8
SineNomine

SineNomine

    Artisan Distiller

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,455
  • Înscris: 12.02.2012

View PostOmulZuz, on 12 august 2015 - 01:09, said:

Cu ce ar trebui să încep prima dată? Adică îmi place foarte mult lucrurile legate de domeniu IT.

Cu invatarea acordului dintre subiect si predicat.

#9
OmulZuz

OmulZuz

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 10
  • Înscris: 12.08.2015
Îți arde de glumit, nu Sine?

Edited by OmulZuz, 12 August 2015 - 09:46.


#10
VladBtz

VladBtz

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,702
  • Înscris: 24.09.2014
Deci esti la mecanica, ai o pasiune pentru tiruri si vrei sa inveti programare. Wow.

#11
amatorulElectronist

amatorulElectronist

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 13.07.2015
Rog sa ma iertati pentru a mea interventie dar cred ca nu e nimic anormal sa stii din toate cate ceva. Mai mult cred ca e necesar in ziua de azi, doar asa poti deschide mai multe usi. Eu am terminat liceul de mecanica industriala, am terminat apoi ,informatica si totusi lucrez in domeniul textil ce e rau in a sti sa te descurci in cateva domenii? Toate meseriile sunt la inceput si toate se dezvolta cu practica in timp. Poti fi tirist si poate se iveste ocazia de a lucra in programare ce e anormal? Sfatul meu simplu e sa doresti sa muncesti orice sa vezi daca iti convine, sa faci lucruri simple la inceput si daca ai vointa poti urca in cariera e simplu. Eu am cunoscut o persoana care a lucrat pe santier in tinerete, apoi a  devenit mare economist. Am cunoscut un colonel in aviatie care a terminat si el studiile economice , deci o persoana poate lucra in timp in domenii total diferite ca formare profesionala. Invatarea unui limbaj de programare e necesara utila si doar cei ageri la minte pot performa usor. Eu am invatat programare in facultate dar pasiunea mea pentru electronica e un atu astfel reusind sa invii si multe componente moarte. Cu cat stii mai multe cu atat esti mai apreciat . A avea dreptul de a conduce un mastodont auto nu e chiar pentru oricine trebuie sa ai tarie. Sfatul meu e simplu invata programare, invata bazele electronicii , doar asa vezi cum e cu acest domeniu vast si in continua schimbare, iar daca ai posibilitatea de a lua si categoriile auto CE C+E nu le rata . A vorbi despre programare nu nu inseamna doar un banal program la PC. In mai toata aparatura electronica actuala exista programare deci nu se arunca la cos. O masina de spalat , un cuptor cu microunde, un decodor Tv sau banalul telefon mobil toate au programare si credema am enumerat cateva lucruri ce nu se arunca la cos cum sustine  MooF2010. Asa cum nu poti desparti matematica de informatica nu poti desparti nici electronica de informatica iar viitorul aduce doar componente programabile. Credema ca un decodor Tv defect nu e aruncat si ajunge pe mana electronistilor , e resetat si reutilizat . Daca ai o masina de spalat careia i se duce memoria ce faci o arunci? Eu cred ca dai undeva la 400 lei pentru inlocuirea componentei defecte. Nu mai spun de cuptorul cu microunde si el poate fi reprogramat. Programarea intr-un  limbaj comun nu e greoaie indiferent despre ce vorbim mai toate respecta POO cu  reguli bine definite intr-o ordine prestabilita.

View PostMooF2010, on 12 august 2015 - 01:20, said:

Primul lucru care ai sa il afli in viitor ai sa afli ca la ora actuala electronica casnica nu se repara ci se inlocuieste.

Cat daca este tarziu sa invati ceva, orice, trebuie sa tii minte ca niciodata nu e tarziu sa inveti. Asta e natura umana, sa invete continuu.

  

Nu cred ca e util un sfat aiurea mai ales din partea unui senior dar privind doar inceputul exprimarii observ lipsa bunelor intentii sau poate gresesc eu ca nu realizez cum as putea sa vad in viitor ceva ce se petrece azi. Da poate ca prin 2050 cineva o sa inventeze masina timpului si atunci ne vom intoarce fizic din T1 in T0 dar e deja Star Trek . Peste 60% din aparatura se repara nu se arunca si deja peste 50% e programabila deci...restul e bla bla

Edited by amatorulElectronist, 05 September 2015 - 23:44.


#12
dexterash

dexterash

    --something---

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 22,912
  • Înscris: 19.08.2004
Depinde de electronica si de alti factori. Dar nu uita:
-daca nu ai programul, nu ai cu ce programa; degeaba ai "ce" programa
-exista solutia de a inlocui complet hardwareul si a folosi/produce propriul tau controller; dar cine garanteaza ca programul facut de tine(ca programator experimentat cu extrem de multe cunostinte hardware, desigur)/hardwareul este cel util? Si, mai ales, la ce costuri ajungi cand incerci sa repari aparatura casnica? Ce garantie "software" imi oferi tu ca al tau controller nu va bubui, nu va lua foc, nu-mi va arde mancarea din cuptor sau altele?

In mediile industriale, cu masinarii intretinute(pe partea mecanica), merita un astfel de efort.
In mediile casnice unde se doreste ceva "special" sau "dedicat" merita, din nou, un astfel de efort.

Dar in rest? Ce mai ramane, sa-mi spui ca incepi sa faci debug la nivel SoC pe telefon si sa afli ca o linie de cod scrisa de un chinez(asta dupa ce dezasamblezi firmwareul si, pe deasupra, obtii codul sursa) imi face telefonul inutilizabil atunci cand pornesc GPSul si sunt mai mult de 8 sateliti disponibili?

Voi ganditi sau ingurgitati, pe nemestecate, diverse?
...Ma scuzi. Electronist my ass.

L.E. F*tui, asa-i, ii dai reset software si merge! Asta-i cam ca datul cu "aer cald" pe telefoanele mobile moarte la care "e placa dom'le". Sau cam cu datul cu "sprayul de reparat contacte si telefoane mobile".
Iti recomand sa "rumegi" extrem de bine raspunsul inainte de a posta. :)

Edited by dexterash, 06 September 2015 - 04:49.


#13
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,339
  • Înscris: 24.05.2010

View PostMikeD, on 12 august 2015 - 02:31, said:


@moof, banuiesc ca pe vremea cand ai inceput tu cu pc-urile nu prea exista youtube-ul sa vezi ce tre' facut.

exact... eu am invatat tot ce stiu stricand vreo 4 unitati de 3500ron bucata... nu aveam tutoriale

#14
sorinsidesmoke

sorinsidesmoke

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 361
  • Înscris: 21.11.2010
Daca iti plac tirurile si te-a "palit" pasiunea pentru tehnologie .... fa-te programator sau electronist la Scania Posted Image

#15
amatorulElectronist

amatorulElectronist

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 13.07.2015

View Postdexterash, on 06 septembrie 2015 - 04:44, said:

Depinde de electronica si de alti factori. Dar nu uita:
-daca nu ai programul, nu ai cu ce programa; degeaba ai "ce" programa
-exista solutia de a inlocui complet hardwareul si a folosi/produce propriul tau controller; dar cine garanteaza ca programul facut de tine(ca programator experimentat cu extrem de multe cunostinte hardware, desigur)/hardwareul este cel util? Si, mai ales, la ce costuri ajungi cand incerci sa repari aparatura casnica? Ce garantie "software" imi oferi tu ca al tau controller nu va bubui, nu va lua foc, nu-mi va arde mancarea din cuptor sau altele?

In mediile industriale, cu masinarii intretinute(pe partea mecanica), merita un astfel de efort.
In mediile casnice unde se doreste ceva "special" sau "dedicat" merita, din nou, un astfel de efort.

Dar in rest? Ce mai ramane, sa-mi spui ca incepi sa faci debug la nivel SoC pe telefon si sa afli ca o linie de cod scrisa de un chinez(asta dupa ce dezasamblezi firmwareul si, pe deasupra, obtii codul sursa) imi face telefonul inutilizabil atunci cand pornesc GPSul si sunt mai mult de 8 sateliti disponibili?

Voi ganditi sau ingurgitati, pe nemestecate, diverse?
...Ma scuzi. Electronist my ass.

L.E. F*tui, asa-i, ii dai reset software si merge! Asta-i cam ca datul cu "aer cald" pe telefoanele mobile moarte la care "e placa dom'le". Sau cam cu datul cu "sprayul de reparat contacte si telefoane mobile".
Iti recomand sa "rumegi" extrem de bine raspunsul inainte de a posta. Posted Image

Cei ce cunosc istoria pot sa anticipeze viitorul iar rumegatul ofera un timp pentru a analiza in detaliu mai multe variante si pentru cei cu rumegus in capatana e bine de stiut ca modul in care in care un calculator poate sa faca ceea ce face are la origine  un utilaj din industria textila si anume razboiul de tesut automatizat undeva prin anii 1800. Trecutul prezentul si viitorul sunt cele 3 elemente fara de care nu exista evolutia. Copiii nu pot exista fara parinti, nici parintii fara copii.
In alta ordine de idei nu e rau sa stii principiile de baza unui obiect utilizat si nici istoria acestuia.
Resursele nu sunt inepuizabile si se va arunca o placa de baza doar pentru un condensor de 830uF/6,3V explodat daca placa ar costa 1000 lei ? Stiati ca electronica de performanta foloseste Au si Ag ? Pentru cei ce arunca totul la gunoi verificati preturile electronicelor din ultimii 30 ani la nivel global sa vedeti fluctuatiile. Poate azi preturile scad datorita globalizarii  dar cand resursele scad ce rezultate avem? Stiati ca un razboi are o miza economica?
    Scuzati timpul scurs cu rumegatul  unor randuri inutile.

#16
amatorulElectronist

amatorulElectronist

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 13.07.2015

View PostamatorulElectronist, on 07 septembrie 2015 - 06:30, said:

Dar in rest? Ce mai ramane, sa-mi spui ca incepi sa faci debug la nivel SoC pe telefon si sa afli ca o linie de cod scrisa de un chinez(asta dupa ce dezasamblezi firmwareul si, pe deasupra, obtii codul sursa) imi face telefonul inutilizabil atunci cand pornesc GPSul si sunt mai mult de 8 sateliti disponibili?


GPSul tau nu ar avea valoare fara un program cu tot cu aia 8 sateliti ai tai si inca vreo 10 de la mine. Oricat de performanta e o scula se face si upgrade nu se arunca. Daca ai un telefon de 2000 lei cu super GPS si la vreo 6 luni se schimba anumite rute tu ce faci arunci telefonul ? Si inainte de a pune pe cineva sa rumege ar trebui sa privesti putin in oglinda ca poate discuti cu o persoana avand experienta la care tu nici nu visezi daramite sa ai acces.
Scuzati timpul scurs cu rumegatul  unor randuri inutile.

Edited by amatorulElectronist, 07 September 2015 - 06:48.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate