Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cat de riscant e sa rezerv un hot...

Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...
 Huawei Pura 70/Pro/Ultra

Chiar se platesc pensiile la term...

cu autorulota prin BZ

Cuptor Electrolux EOE7C31Z, cum i...
 Cablu Corsair 600W GPU

Solicitare documente emag

Uzucapiune teren intravilan

Recomandare aparat foto
 Ariston "Genus One+" 24kw...

Saci moloz - unde ii pot arunca?

Problema respingere memorie supli...

Posibila virusare
 

Ce mîncăruri asociem la vinul pe care-l avem? sau Ce vin asociem la mâncarea pe care o avem?

- - - - -
  • Please log in to reply
90 replies to this topic

#1
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
M-am gândit de mai mult timp să deschid acest subiect, dar nu am îndrăznit pentru că am crezut până deunăzi că asta ar fi presupus să vină un sommelier care să dea sfaturi adecvate. Si nu stiu dacă are timp si, mai ales, dacă vrea să se bage în discutia noastră.
Înclin să cred că, chiar dacă nu va fi prezent de la bun început un astfel de specialist, o să facem noi, utilizatorii, un efort astfel încât să găsim solutii adecvate la fiecare situatie în parte. Si sper ca în cel mai scurt timp să apară si specialitii. Eu îmi doresc din toată inima.
Hai să ne apropiem mai mult de subiect.

La modul general, se consideră de către specialisti că vinul alb merge la mâncărurile usoare: brânzeturi (marea lor majoritate), paste, fructele de mare, peste.
La vinul roze (dacă este sec), ar merge carnea de vânat cu pene, carnea de vită si carnea de porc. După mine, vinul acesta ar merge foarte mine cu carnea de miel. Cel putin asa cred eu că s-ar potrivi roze-ul pe care-l produc eu. La cel dulce ar merge (după unii, eu nu sunt chiar de această părere) deserturile, cremele, prăjiturile. De ce nu sunt de aceeasi părere? Pentru că, dacă la un preparat dulce mai bei un vin dulce ajungi să i se facă greată. În plus, cred că sunt puse mai bine în valoare si dulciurile si vinurile dacă este un contrast între ele. Adică, la acele dulciuri de care am amintit, din punctul meu de vedere merg vinurile seci.
La vinul rosu sec ar merge fructe de mare, peste, salate, paste, brânzeturi, pizza si sandwich-uri. La cele corpolente s-ar potrivi carnea de oaie si vânat mare, carnea prăjită de miel si vită, brânza Camembert, rata la cuptor.

Ce am scris mai sus este extrem de superficial. Astept să intervină altii care chiar se pricep la asa ceva. Eu recunosc că sunt departe de ceea ce as vrea să stiu despre acest subiect.
Câteva surse:
http://www.savoareav...si-mancarea.php
http://www.pietroasa...wineguide1.html
http://www.millesime...i-impreuna.html
http://aureliavisinescu.com/despre/62
http://vinul.ro/branza_si_vinul.html

Hai, veniti si voi cu informatii.

Edited by senator, 11 April 2014 - 17:38.


#2
spik1

spik1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,634
  • Înscris: 12.08.2012
Astea sunt fineturi, pe langa faptul ca trebuie sa ai un venit pe masura trebuie sa ai/capeti si aceasta cultura. Pentru omul obisnuit, daca vrea sa traga o petrecere, pune de un gratar cu de toate , o tuica facuta in gospodarie (ca-i mai sanatoasa decat muulte tarii de pe piata), o damigeana cu vin de buturuga alb, roze sau rosu, muzica de petrecere de bun simt.  Daca manci si nu sti ce si daca bei ce nu stii, numai sa faci fite, atunci te pacalesti singur. Omul obisnuit nu are timp de astfel de fineturi. In cursul saptamanii munceste, iar la sfarsitul saptamanii are tot dreptul sa bea un pahar cu vin in mijlocul familiei cu prietenii.
Cele bune !

#3
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,054
  • Înscris: 07.11.2006
Eu cred ca indiferent ce mananci si indiferent cu ce asortezi acea mancare, cel mai important este sa-ti cada bine.Eu de exemplu beau vin alb si dupa branzeturi dar si dupa nimic,adica pe stomacul gol.Si zau ca placerea este aceeasi.Sau daca beau tuica (obligatoriu sa fie de la cazan,poate sa fie si din pufoaica,dar de la cazan sa fie) pe cuvantul meu de onoare ca-mi cade la fel de bine si vanatul paros sau cu penaj,cat si carnea de porc,vita,etc.
  Mie mi se pare cam peste mana sa mananc si beau dupa manual.Cum zice si spik1,astea-s fineturi.Parerea mea este ca toata aceasta asa zisa cultura gastronomica a aparut din snobism,nu din vreo necesitate stringenta,fiind inventata de clasa dominanta ca sa arate mujicilor in ce hal de degradare umana traiesc,ca nu-s in stare sa manance limba de fazan,de exemplu.
  Daca bine imi aduc aminte,Marie Antoinette,decapitata sotie al lui Louis al XVI-lea,a avut o remarca (pe vremea cand avea capul la ea) care demonstreza cele zise de mine mai sus cand i s-a adus la cunostiinta ca poporul nu mai are paine sa manance,ea a intrebat:si atunci de ce nu mananca cozonac?


ps.Pentru initiator un mare like pentru o tema deosebit de interesanta,unde in sfarsit Basescu nu are nici o vina!!!
ps1.Acum o sa ma duc si o sa beau in tihna un pahar de vin in sanatatea voastra si a mea.

noroc

Edited by adisz, 11 April 2014 - 19:51.


#4
Aprilia

Aprilia

    Forumist

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,846
  • Înscris: 03.11.2005

View Postadisz, on 11 aprilie 2014 - 19:48, said:

      Mie mi se pare cam peste mana sa mananc si beau dupa manual.Cum zice si spik1,astea-s fineturi.Parerea mea este ca toata aceasta asa zisa cultura gastronomica a aparut din snobism,nu din vreo necesitate stringenta,fiind inventata de clasa dominanta ca sa arate mujicilor in ce hal de degradare umana traiesc,ca nu-s in stare sa manance limba de fazan,de exemplu.
      
Nu stiu daca e vorba de a bea vin dupa carte, insa cred ca toti am avut experienta unui vin care nu prea mergea cu un anume fel de mancare si la un moment dat ne-am dat seama care ar fi vinul potrivit. In plus, asa cum am invatat sa gatim si sa combinam anumite ingrediente, cred ca putem sa invatam cam ce vin merge cu un anume fel de mancare si in felul asta sa le punem pe amandoua in valoare. A nu se intelege ca nu gust cu placere un pahar de vin cu un pahar de vorba, fara nici un pic de mancare alaturi.

#5
spik1

spik1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,634
  • Înscris: 12.08.2012
Aveti perfecta dreptate, dar cine nu are timp si bani sa aprofundeze bea un vin alb sau rosu, sec sau dulce in functie de imprejurari. Mie nu-mi place decat la friptura si la un pahar de vorba dupa. Cred ca fiecare , cu putin efort, isi poate face acasa un vin ce este muult mai sanatos decat cel de pe piata ! Am lucrat la o persoana de "top" in showbiz si dupa ce-am terminat m-a cinstit cu o bere ce am baut-o fara mofturi si fara ...impresii. Acasa am vazut pe internet ca este f. scumpa, se bea cu maslina verde...din pacate nu-i pt. toti si este bine sa te intinzi atat cat ti-este plapuma. Poate multe sunt snobisme, poate nu...in sfarsit !
senator, daca produceti/vindeti vin alb sec, demisec cumpar cu drag !
Cele bune !

Edited by spik1, 11 April 2014 - 21:21.


#6
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,054
  • Înscris: 07.11.2006
Pai daca am ajuns sa bem si berea cu masline,atunci unde draci baltati ajungem?Eu stiu ca berea (ale aia din strabuni se face din hamei.orz/orzoiaca, drojdie,etc).Mai nou exista bere din ghimbir,bere cu lamaie,etcToate astea sunt exact cum ai punctat foarte bine spik1.adica FITE si snobism cat cuprinde.
  Respectiva persoana avea acel fel de bere nu pentru ca este extraordinara,ci pentru ca este "trendy" sa ai berea respectiva.Trebuie sa-ti respecti un anume statut,ce dracu!!!Asta-i ca si gaina "nebunei" aleia de Iulia Albu.

#7
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postspik1, on 11 aprilie 2014 - 19:11, said:

Astea sunt fineturi, pe langa faptul ca trebuie sa ai un venit pe masura trebuie sa ai/capeti si aceasta cultura.
OK, nu avem acest nivel de cultură. Și cine ne împiedică să ni-l formăm? E doar o chestiune de voință.

View Postspik1, on 11 aprilie 2014 - 19:11, said:

Pentru omul obisnuit, daca vrea sa traga o petrecere, pune de un gratar cu de toate , o tuica facuta in gospodarie (ca-i mai sanatoasa decat muulte tarii de pe piata), o damigeana cu vin de buturuga alb, roze sau rosu, muzica de petrecere de bun simt.
Chiar și pentru omul obișnuit nu este un efort prea mare ca să consume țuica și vinul la momentul potrivit. Asta implică un minim de cunoștințe. Asta nu-l împiedică să se distreze ca un adevărat român (că, la acest capitol, ni s-a dus vestea). Nu cred că este nevoie de o damigeană pentru a te simți bine. O sticlă de vin bun, la momentul oportun și asociat corespunzător poate asigura condițiile pentru o bună dispoziție.

View Postspik1, on 11 aprilie 2014 - 19:11, said:

Daca manci si nu sti ce si daca bei ce nu stii, numai sa faci fite, atunci te pacalesti singur.
Uite, aici sunt de acord cu tine. Nu poți mânca/bea fără să știi ce mănânci/bei. Dar asta nu înseamnă să faci fițe. E doar un act de minimă cultură.

View Postadisz, on 11 aprilie 2014 - 19:48, said:

Eu de exemplu beau vin alb si dupa branzeturi dar si dupa nimic,adica pe stomacul gol.Si zau ca placerea este aceeasi.
Să bei pe stomacul gol mi se pare o absurditate. Nu este o problemă de fițe, ci una chiar de sănătate. Alcoolul se duce direct în sânge și te poți face muci în doi timpi și trei mișcări. Ce plăcere poate fi asta.

View Postadisz, on 11 aprilie 2014 - 19:48, said:

ps.Pentru initiator un mare like pentru o tema deosebit de interesanta,unde in sfarsit Basescu nu are nici o vina!!!
Mă bucur că o consideri interesantă și sper ca utilizatorii care intervin pe acest topic să o facă și mai interesantă.

#8
chris_t

chris_t

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,116
  • Înscris: 27.04.2006
Interesant, eu asociez de obicei dulciurile cu vin alb sec, considerandu-le desert, la fel ca brânzeturile fine. În rest, e foarte mare păcat că în majoritatea crasmelor de la noi nu se servește vin nobil la pahar. E extrem de greu să asortezi vinul la haleala, mai ales dacă ești singurul băutor de la masă

#9
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View PostAprilia, on 11 aprilie 2014 - 20:58, said:

Nu stiu daca e vorba de a bea vin dupa carte, insa cred ca toti am avut experienta unui vin care nu prea mergea cu un anume fel de mancare si la un moment dat ne-am dat seama care ar fi vinul potrivit. In plus, asa cum am invatat sa gatim si sa combinam anumite ingrediente, cred ca putem sa invatam cam ce vin merge cu un anume fel de mancare si in felul asta sa le punem pe amandoua in valoare. A nu se intelege ca nu gust cu placere un pahar de vin cu un pahar de vorba, fara nici un pic de mancare alaturi.
Ei, dragul meu, ai pus punctul pe i. Și o să vă povestesc ceva legat de acest aspect.
La vreo 6 luni după ce s-a mutat în Franța, sora mea revine în țară de Paști. La carnea de miel aduc din cramă niște vin alb. Sora mea îmi zice că parcă avem și un vin roșu. Eu o iau la mișto: ne-am dat dracului, ai venit cu fițe din Franța. Ea zice: hai să vedem cu care vin te împaci mai bine la carnea de miel. Aduc vinul roșu și atacăm mielul pregătit la cuptor de maică-mea. Eu cu alb, ea cu roșu. Ia încearcă și cu vin roșu, zice ea. Așa, fără o pregătire de sommelier, recunosc că a picat mai bine vinul roșu la acel miel.
Nu vreau să vă impun acest fel de a consuma vinul, ci vă sugerez să încercați.

View Postchris_t, on 11 aprilie 2014 - 21:53, said:

Interesant, eu asociez de obicei dulciurile cu vin alb sec.
Uite că nu sunt singurul. Explicația (dată tot de sora mea și căreia am fost nevoit să-i dau dreptate) este că sunt puse mult mai bine în valoare caracteristicile fiecărei componente (desertul, respectiv vinul).

Edited by senator, 11 April 2014 - 22:09.


#10
spik1

spik1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,634
  • Înscris: 12.08.2012
Recunosc, cultura mea privind bautura la masa se limiteaza doar la ceea ce am "mostenit", o tuica inainte de masa si un sprit/bere in timpul mesei si dupa. In rest ce am citit sau experiente izolate. Nu mi-am batut capul si nici nu am facut un scop din aprofundarea acestui subiect, poate din ancorarea intr-o anumita stare sociala si materiala ce nu prea iti da "ghes". Poate de aceea clasam ca snobisme, fite...cine stie...dar nici nu avem o cultura a beutului vinului. Cu mancarea este altceva, nevasta este mereu receptiva la explorarea domeniului.
P.S. Dar, macat atat stiu si eu, carne rosie - vin rosu, carne alba-vin alb..nu ?

Edited by spik1, 11 April 2014 - 22:14.


#11
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postchris_t, on 11 aprilie 2014 - 21:53, said:

E extrem de greu să asortezi vinul la haleala, mai ales dacă ești singurul băutor de la masă
Acum vreo 10 ani ajung la Hanul lui Manuc cu un spaniol și cu prietena lui. Nu le-aveam eu cu restaurantele (de fapt, nici acum nu le am) și am ajuns acolo în speranța că e un local rustic unde se poate servi ceva de calitate la un preț corect. Vine chelnerul: ce vin doriți? Păi, să-mi spuneți înainte de toate, ce preparate aveți? Vine cu meniul, alegem un preparat din carne de vită și după aceea revine cu întrebarea legată de vin. Cer un vin roșu (zic eu, adecvat acelui sortiment culinar). Într-un minmut vine cu vinul pe care-l desface și se pregătește să-l pună în pahare. Zic, stop. Lăsați-l așa să se aerisească până veniți cu mâncarea.
În așteptarea preparatelor comandate mai stăm de vorbă de una, de alta, preț de vreo 15-20 minute. După acest timp vine chelnerul și ne spune că nu mai are preparatul comandat. OK, asta e (deși, în sinea mea, nu găseam nici-o explicație pentru care a fost nevoie să ne dea această veste după atâta timp). Altceva care să meargă cu vinul ăsta ce mai aveți? Păi... nu prea mai avem nimic altceva!!! Noi vroiam să mâncăm ceva, dar dacă nu aveți nimic, asta e. O să mergem în altă parte. Păi, vă costă x lei sticla de vin. Îi răspund că este problema lui, nu a mea ce face cu sticla de vin. Aceea a fost comandată ca să se asorteze felului de mâncare comandat. dacă ne spunea că nu are de mâncare nu mai comandam vinul.
Știu că a rămas cu buza umflată, dar chiar nu aveam cum să consumăm vinul pe stomacul gol.
Am fost la Select unde am mâncat, am băut și am fost serviți regește. Prietenii mei mi-au spus că s-au simțit foarte bine aici (și lucrul acesta a contat mult pentru mine).
Cred că sunt peste 10 ani de-atunci. Nu mai știu cum stau lucrurile acum. Dar rețineți esențialul.

#12
chris_t

chris_t

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,116
  • Înscris: 27.04.2006
Hehe, gândește-te la ce nivel e în Baia Mare...slabe șanse de somelieri adevărați. Există doar un italian care are un restaurant specific, cu o colecție excelentă de vinuri. În mare parte nu sunt de vânzare , le are doar expuse , dar ai de unde să alegi și ce să bei. În plus, tipul chiar știe să recomande și vinde și la pahar, prin prisma faptului că are mulți clienți italieni, care chiar au cultura vinului.

În rest șprițul e baza, te și întreabă dacă vrei apă minerală sau Cola :))

#13
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postspik1, on 11 aprilie 2014 - 22:11, said:

P.S. Dar, macat atat stiu si eu, carne rosie - vin rosu, carne alba-vin alb..nu ?
La modul cel mai simplist (dar nu exclusiv), da.

View Postchris_t, on 11 aprilie 2014 - 22:32, said:

În rest șprițul e baza, te și întreabă dacă vrei apă minerală sau Cola Posted Image)
Mda, am fost și eu zilele trecute la Restaurantul Codrii Cosminului (o colegă a dat o masă după o promovare). Ospătărița i-a servit pe colegii mei cu șpriț. Și nu de oricare, ci din cel cu apă carbogazoasă turnată în pahar de la 1 m înălțime!!!
Șprițul cu apă minerală mai e cum mai e, dar să pui Cola în vin...
Mi-aduc aminte de modul cum a adus Steve Jobs pe managerul ăla, John Sculley, de la Pepsi la Apple. I-a zis: tu vinzi apă cu zahăr și chimicale. Vino la mine ca să vinzi tehnologie.

Edited by senator, 11 April 2014 - 22:47.


#14
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 24,054
  • Înscris: 07.11.2006

View Postsenator, on 11 aprilie 2014 - 22:46, said:

Mi-aduc aminte de modul cum a adus Steve Jobs pe managerul ăla, John Sculley, de la Pepsi la Apple. I-a zis: tu vinzi apă cu zahăr și chimicale. Vino la mine ca să vinzi tehnologie.

E o diferenta?

Edited by adisz, 12 April 2014 - 00:31.


#15
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005

View Postsenator, on 11 aprilie 2014 - 17:33, said:

La vinul rosu sec ar merge fructe de mare, peste, salate, paste, brânzeturi
N-ai gresit ceva?

Edited by Quantum, 12 April 2014 - 07:48.


#16
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View PostQuantum, on 12 aprilie 2014 - 07:47, said:

N-ai gresit ceva?
Se prea poate. Eu am găsit aici această afirmație.

#17
xtremdriving

xtremdriving

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,327
  • Înscris: 18.06.2006
Poate gresesc dar mie imi place mai mult vinul undeva la 18 grade ( sa zicem temperatura camerei) fata de cel direct din frigider. Intotdeauna il las macar 15 minute sa se incalzeasca.

#18
chris_t

chris_t

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,116
  • Înscris: 27.04.2006
Depinde de vin , cel roșu se bea de obicei la temperatura camerei. Cel alb însă trebuie să fie rece pentru a-i prinde toate aromele. La fel, cel roșu băut rece nu mai are nicio treabă.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate