Tomatele
Last Updated: Jul 02 2019 22:28, Started by
mirceabadea2010
, Apr 30 2010 21:25
·
0
#1477
Posted 05 July 2013 - 08:40
Salut,
Daca este vorba despre mine (mesterel nu menestrel ), hibridul cred ca este briliant. Este cu crestere nedeterminata. Prea multe nu stiu pt ca rasadul il iau de la o ruda care se ocupa cu legumicultura. O sa intreba si postez. La gust fructele sunt f bune, dar asta mai depinde si de tehnologia aplicata. Eu am fertilizat doar cu gunoi de gaini fermentat, in solutie. F importanta este cantitatea de apa in perioada coacerii - adica udari rare si cantitate mica de apa. Stima, |
#1478
Posted 05 July 2013 - 09:53
meganedoi, on 04 iulie 2013 - 21:13, said:
@qwerty Ce soi este cel din foto? 1. la repicare (in tavite/alveole mai mari) nu m-am ocupat personal si nu s-au mai re-etichetat, dar amestecat ...) 2. se pare ca "permanent" marker-ul nu a fost asa de permanent (BTW, voi face niste teste in urmatoarele luni sa vad ce marker si suport tine la umeazeala si UV; voi ce folositi? nu ezitati sa dati marca, m-am saturat de tepe) So (vezi poza atasata), ar tb sa fie unu din urmatoarele soiuri: - rosii Ghittia - Agrosel - rosii Buzau 50 - Mefim Agro - rosii mari ("maidaneze"; in pana de inspiratie, ai mei le-au denumit "rosii mari", adica tot ce a fost frumos in gradina in fiecare an (si-a pastrat caracteristicile, de asta il consider soi), cu exceptia celor usor identificabile, inima de bou si "rosii d-na Parvu") - rosii d-na Parvu (alea cu frunza f. mare de ti-am promis samanta; nu sunt alea in poza; BTW, cele cu frunza f. mare se pare ca nu-s atacate de mana, au pastrat toate etajele de flori .. ce-i drept, nu's prea multe etaje/nu fructifica asa de bine ca alea din poza) - rosii Inima de bou Dupa cum am mai spus, observand ca rosiile "d-na Parvu" sunt f. rezistente la mana de anu' asta, sunt cat se poate de determinat sa iau calea ta sau a lui Iulian, experimentand cat mai multe soiuri ..si hibrizi (am mai eliminat din constrangeri), in cazul in care gasesc din aceia ne-patati de gena ca "rezista, rezista, rezista ...", in timp ce nimeni nu se intreaba cum ramane cu specia umana (ea cat rezista, este la fel de usor adaptabila ca parazitii/bolile de luptam cu insecticide & fungicide din ce in ce mai puternice?!) Am asteptari mari: in urma experimentului din anul sau anii urmatori si a citirii (sper eu, intelegerii si insusirii) acelei carti despre bio-combaterea bolilor si daunatorilor, sper sa am soiuri sau hibrizi care sa aduca satisfactie in familia mea (sa-mi umple cele peste 800 sticle dedicate sucului de rosii, "mana cereasca" in lupta cu radicalii liberi in perioada cand mai mult planuim decat executam Hope this .. helps? dec P.S. Indiferent daca se va intampla "marea degustare", te astept pe la mine la "mica degustare" se pare ca vine vara/incepe sa se incalzeasca, asa ca scot piscina la "inaintare" pt cei mici LE: mesaj/concurs "pour les connaisseurs": puteti identifica vreunul din soiurile de mai sus in poza trimisa anterior? dan_mesterel, on 05 iulie 2013 - 08:40, said:
F importanta este cantitatea de apa in perioada coacerii - adica udari rare si cantitate mica de apa. Scuze daca s-a mai raspuns la asa ceva, promit ca in sezonul "idle" sa re-citesc paginile acestor topicuri de legumicultura "din scoarta in scoarta" Multam fain, dec Attached FilesEdited by qwertysecret, 05 July 2013 - 09:43. |
#1479
Posted 05 July 2013 - 14:05
Am si eu o curiozitate: DE CE oamenii care produc doar pentru uz personal folosesc preponderent hibrizi sau exclusiv hibrizi...
Vad aici culturi "eco" , vad tot felul de zbateri in a nu folosi nu stiu ce traznaie chimica samd...in schimb vad la unii preponderent hibrizi.. Ok, produc mult, obtii cantitatea pe o suprafata mai mica, au o oarecare rezistenta mai mare samd.. DAR nu ai varietate, nu ai gust asa cum ai cand cultivi 4-5 soiuri, calitatea rosiilor e mai degraba strict pentru "masa", incomparabil pt conservare in diverse forme, etcetc... Care e ratiunea de a cultiva hibrizi atunci cand produci pentru familie??? DIn punctul meu de vedere as cultiva cateva fire , eventual mai timpurii, sa am rosii atunci cand cele de soi, de gradina, dedicate conservelor si altor astfel de treburi, sunt inca verzi...1-2 hibrizi , cateva fire din fiecare, maxim... TAre as fi curios sa aud niste argumente, sunt curios cum gandesc oamenii . |
#1480
Posted 05 July 2013 - 14:42
parintele, on 05 iulie 2013 - 14:05, said:
Am si eu o curiozitate: DE CE oamenii care produc doar pentru uz personal folosesc preponderent hibrizi sau exclusiv hibrizi... Tare de mult timp ma inreb si eu asta. Daca e STRICT pentru tine, nu vad justificarea sa pui NUMAI hibrizi. Am vazut chiar aici exemple de sute de kile de rosii numai hibrizi care cica ar fi pentru consum propriu (citez "doar familia"). Pai nu stiu ce familii aveti voi dar atatea rosii cate erau coapte acolo nu manaca un harem intreg intr-un an. Nici daca te hranesti numai cu asta. Eu am vreo 140 de fire si mai si vand din ele, si imi mai si raman. Si sint soiuri de produc 3-4 KG/fir, in nici un caz hibrizi de 8 kg/fir. Plus ca daca faci pentru tine, vrei rosii pentru salata, pentu sanwich, penrtru suc, pentru bulion, pentru uscat, cherry sa le mananci in timp ce le legi pe celelalte sau de gustare cand inspectezi gradina, rosii timpurii, rosii tarziii, unele mai acide, altele mai soft, dulci, acre, etc. Parerea mea. Nu trebuie sa mentionez ca tot ce ati facut merita tot respectul si admiratia pentru ca cere munca, timp si cunostiinte. Doar ca eu unul vad "gradina familiei" mult mai "multicolora". Eu unul am anul asta 72 de soiuri (trebuia 74 dar doua nu au vrut) si nu gasesc placere mai mare cand vine vorba de gradinarit decat sa gust una care s-a copt si e un soi pe care nu l-am mai gustat. Inca vreau si eu un hibrid pentru anul viitor . Dar va sta alturi de alte cate zeci de soiuri voi putea aduna si semana. |
#1481
Posted 05 July 2013 - 17:53
De cativa ani pun si eu diverse soiuri pentru a le testa (23 anul asta), dar si hibrizi pentru back-up. Nu a fost an sa nu fiu dezamagit de destul de multe dintre soiurile pe care le-am cultivat (prea mici, diforme, 1-2 roduri toate, prea fragile picand cu usurinta florile ori fructele la orice atingere, sensibile la boli, 3 etaje in 2 metri, prea apoase si alterabile direct pe vrej, leaga greu etc) si relativ ne impresionat de restul. Cu toate astea nu ma lecuiesc si continuu sa pun soiuri noi pentru mine pentru a le cunoaste. De asemenea nu renunt nici la hibrizi, caci daca ma las doar in seama experimentului de soiuri nu as reusi sa ma bucur de salate si conserve suficiente.
Asadar, pana sa identific 3-4 soiuri care sa imi placa voi continua sa pun si hibrizi. Pe de alta parte nu inteleg de ce trebuie sa fim contra hibrizilor in conditiile in care nu sunt OMG, ci doar soiuri noi obtinute prin hibridare artificiala controlata. Chiar unele dintre tomatele pe care acum le numim soiuri au fost pe vremuri hibrizi celebri. Eu cred ca este mult mai usor de cultivat bio daca planta a fost creata sa reziste la boli si daunatori. Chestiunea ce poate deranja intr-adevar este ce a felului in care au fost cultivati, tratati parintii hibridului. Au fost sau nu au fost cultivati in sistem bio? Conteaza ori nu conteaza daca plantele parinti ai hibrizilor au fost crescute cu topsin sau nu? M PS Scuzati eventualele erori de scriere. Butonez un mobil amarat. |
#1482
Posted 05 July 2013 - 17:58
Ce e rau cu hibrizii, in afara faptului ca nu poti pastra samanta???
|
#1483
Posted 05 July 2013 - 18:29
subway_guru, on 05 iulie 2013 - 17:58, said:
Ce e rau cu hibrizii, in afara faptului ca nu poti pastra samanta??? @mesterel scuze pentru botezul neintentionat |
#1484
Posted 05 July 2013 - 19:39
Cred ca am fost inteles gresit. Eu sint pentru hibrizi. Ei fac posibil profitul in legumicultura si cum zicea si Meganu' sint mai usor de cultivat Bio datorita rezistentei superioare la bilo si daunatori.
Am zis doar ca pentru gradina proprie prefer diversitatea si ca nu gasesc ratiunea pentru care as pune doar hibrizi. Asta in conditiile actuale in care hibrizii vin la noi doar in ambalaje mari inaccesibile pentru cei ca mine. Pe de alta parte am zis deja ca anul viitor voi pune si hibrizi. Am facut deja o lista de 14 hibrizi pe care i-am gasit microambalati prin alte meleaguri si voi merge mai departe cu cei mai gustosi dintre ei. In plus, eu nu am gasit inca gustul de rosie pe care il caut la un hibrid. Dar nu am terminat cautarile LE: Meganu, la toamna te daruiesc cu niste seminte. Eu zic ca am ce iti doresti la soiuri. Edited by Iulian2828, 05 July 2013 - 19:41. |
#1485
Posted 05 July 2013 - 20:51
Iulian2828, on 05 iulie 2013 - 14:42, said:
rosii pentru salata, pentu sanwich, penrtru suc, pentru bulion, pentru uscat, cherry sa le mananci in timp ce le legi pe celelalte sau de gustare cand inspectezi gradina, rosii timpurii, rosii tarziii, unele mai acide, altele mai soft, dulci, acre, etc. Multumesc! meganedoi, on 05 iulie 2013 - 17:53, said:
Pe de alta parte nu inteleg de ce trebuie sa fim contra hibrizilor in conditiile in care nu sunt OMG, ci doar soiuri noi obtinute prin hibridare artificiala controlata. Multam fain! |
#1486
Posted 05 July 2013 - 21:30
Pentru rosii uscate - San Marzano, Roma, sau or mai fi si altele.
Eu am procedat in felul urmator - am avut San Marzano : - taiate pe lung in jumatate, asezate in tava de aragaz cu taietura in sus, presarate cu sare, piper si un strop de ulei de masline. - le-am lasat in cuptor la 50grdC timp de cateva ore, vreo 6 parca. - le-am asezat in borcane, am umplut cu ulei de masline - borcanele inchise in cuptor o ora la 100grd. Sunt extraordinar de bune, cu piine prajita si cu usturoi. Se pot usca si la soare. Edited by myosotish, 05 July 2013 - 21:33. |
|
#1487
Posted 05 July 2013 - 21:34
qwertysecret, on 05 iulie 2013 - 20:51, said:
S-a ales ceva de acea propunere de un sub-topic "ce ne facem la toamna" sau "conservarea legumelor"? N-am conservat niciodata rosii uscandu-le, dar tare ma incanta ideea. Aveti idee ce soiuri/hibrizi s-ar preta la asa ceva si care ar fi metoda recomandata? (la soare, la umbra, acoperindu-le de muste, in cuptor cu temp. constanta, etc) Multumesc! Se preteaza la uscare rosiile mai seci, cu mai putin suc. Eu anul acesta vreau sa experimentez metoda uscarii in masina Asta daca temperatura de afara permite! In masina nu sunt muste si temperatura, daca soarele bate direct pe ele, prin geam, stiii cum e! Se mai pot usca si in uscator pentru legume si fructe sau in cuptor, dar nu stiu temperatura, trebuie sa caut ca am salvat pe undeva metoda |
#1488
Posted 05 July 2013 - 21:42
meganedoi, on 05 iulie 2013 - 18:29, said:
Cu hibrizii mai noi ar merge doar F3. Cine ne poate lamuri? Teoria o stiu la nivel basic dar aia zice ca urmasul poate fi total diferit incepand cu F2. claudia313, on 05 iulie 2013 - 21:34, said:
Eu anul acesta vreau sa experimentez metoda uscarii in masina |
#1489
Posted 05 July 2013 - 21:48
#1490
Posted 05 July 2013 - 23:52
@iulian
M-am cocosat de ras numai gandind cum se rostogolesc patlagelele prin masina la cate un viraj la stanga... Apoi la dreapta... In felul asta asiguri uscare uniforma pe toate partile. Cred ca am tastat eu gresit F3 in loc fe F2. In mod cert orice hibrid da rezonabile in F2. Cele mai vechi pot functiona bine si la F3-F4. Deja sunt in proceduri de testare a Prekos-ulkui (vechi). Am pus ochii pe cateva rosii din care sa pastrez cateva seminte. Testez anuii viitori. Referitor la soiuri uscabile va recomand cherry-ul produs de ISI Sementi. Este unul dintre hibrizii mei preferati. Se usuca si stafideste direct pe ciorchine, iar gustul fructelor usor stafidite este grozav. |
#1491
Posted 06 July 2013 - 01:15
|
#1492
Posted 06 July 2013 - 12:08
meganedoi, on 05 iulie 2013 - 23:52, said:
@iulian M-am cocosat de ras numai gandind cum se rostogolesc patlagelele prin masina la cate un viraj la stanga... Apoi la dreapta... In felul asta asiguri uscare uniforma pe toate partile. Cred ca am tastat eu gresit F3 in loc fe F2. In mod cert orice hibrid da rezonabile in F2. Cele mai vechi pot functiona bine si la F3-F4. Deja sunt in proceduri de testare a Prekos-ulkui (vechi). Am pus ochii pe cateva rosii din care sa pastrez cateva seminte. Testez anuii viitori. Referitor la soiuri uscabile va recomand cherry-ul produs de ISI Sementi. Este unul dintre hibrizii mei preferati. Se usuca si stafideste direct pe ciorchine, iar gustul fructelor usor stafidite este grozav. Este stiut ca fiecare inmultire dupa F1 scade cu 40% rezistenta la boli si chiar cu 50% productivitatea , in sistem industrial nu se merita pierderea ! |
#1493
Posted 06 July 2013 - 14:06
Este stiut ca 40%? Cine a dat acest procent? De ce nu 39.43%? O sursa documentata ceva? Un studiu independent care sa arate acest lucru?
Stiu sigur ca unele cifre tin de folclorul agrotehnic indus de producatorii de seminte. Cum o fi? |
#1494
Posted 06 July 2013 - 20:20
SCuze ca n-am mai postat asa ca fac acum niste precizari:
1. N-am nimic impotriva hibrizilor, sunt perfect justificati si foarte utili si ei. 2. nu ma intereseaza neaparat sa tin seminte, ba chiar pentru rosiile pe care ma bazez cumpar seminte in principiu. Nu vad de ce m-as chinui eu sa opresc seminte si samd... de san marzano sau rio grande. sau chiar inima de bou. Sunt soiuri foarte comune, samanta e foarte ieftina si poate fi mai buna decat ce opresc eu.. Cum nu folosesc kilograme de samanta nu cred ca e un capat de tara sa dau 20 de ron in fiecare an pe 3-4 plicuri de samanta de la producatori seriosi. Cine stie ce boala sau ce mutatie am eu prin gradina si ma trezesc la anul cu productia de rosii pentru conserve compromisa din cauza ca m-am zgarcit la 4 lei 100 de seminte "certificate"... 3. In niciun caz nu as folosi samanta de hibrid retinuta, e o tampenie... Tocmai ca folosec hibridul pentru ca are niste avantaje, productie maxima, anumiti parametri... pentru cateva zeci de fire de ce m-as zgarci? Problema mea cu hibrizii este ca sunt monotoni si sufera la unele capitole...Nu sutn ideali pentru orice, asa cum ziceau colegii pentru conserve merg alt fel de rosii, pentru suc merge inima si marzano, pentru conserve intreg in suc marzano, pentru gatit proaspete variatia e ideala, pentru salate la fel, pentru mancat ca atare hibrizii sunt foarte ok dar nu au nici pe departe toata plaja de gusturi si arome pe care o poti obtine atunci cand cultivi 5-6-7 feluri de rosii ...sa nu spun ca poti cultiva 10, unele cate 10-15 fire trantite aiurea prin curte, care au si rol decorativ.... EU mai conserv si murate coapte, adica in saramura fara nicun fel de conservant, suplinesc cu brio s sucul in unele retete, si rosiile tocate pentru ciorbe, sunt delicioase si ca muraturi, conserva asta se pregateste super usor si tine lejer pana in anul urmator, eu permanent arunc rosii murate intregi ramase de anul trecut desi sunt super bune.... Deci asta ar fi singura problema , nu vad de ce m-as opri la 2-3 hibrizi care intr-adevar produc mult , arata sectaculos, ti-e drag sa te uiti la ele, muncesti putin pentru ca ai de cultivat o treime sau mai putin pentru aceeasi productie de fruct rezista mai bine si produc mai predictibil...DAR oare doar aceste argumente conteaza? Din punctul meu de vedere pentru aceste argumente cultiv SI hibrizi, 1-2, in rest prefer putin mai multa "distractie" dar o varietate mult mai mare care ma si bucura la ochi dar si la papile si imi ofera posibilitatea sa am conserve de cea mai buna calitate .... Eram curios cum gandesc cei care cultiva aproape exclusiv hibrizi... |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users