Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare aparat de vidat alime...

Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...
 Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady
 Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism
 Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...
 

Pompe submersibile / Hidrofoare

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
11952 replies to this topic

#8839
alexis4tm

alexis4tm

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,393
  • Înscris: 21.02.2007
Buna! Am facut rost de ulei pentru pompa, insa nu stiu ce cantitate e necesara pentru buna functionarea a pompei de apa. Se umple toata cavitatea din pompa sau se pune pana la jumatate? Nu mai am cartea tehnica a pompei si cer ajutorul vostru. Multumesc!

#8840
anduvirgil

anduvirgil

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,363
  • Înscris: 26.12.2009

View Postanduvirgil, on 23 iulie 2019 - 16:58, said:

Aveți idee ce șnec / șurub (dimensiuni) trebuie pentru pompa asta TAIFU SSTM 1.8-50-0.5 https://catalog.proe...5005--p381.html
Tocmai a ieșit din garanție și a scăzut debitul de apă .....
Help.
Știe cineva?!
Nu aș vrea să stau cu pompa „pe bară” pana iau șnecul.
Am găsit ceva compatibil cu „pompa de 500W” dar nu m-aș risca...pentru că am văzut că sunt de diferite lungimi.

Mulțumesc!

#8841
liviu9

liviu9

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,244
  • Înscris: 20.04.2006
Salut!
Incerc sa-mi fac o instalatie pentru apa menajera si as avea nevoie de cateva sfaturi, intrucat am achizitionat deja aiurea unele chestii inutile ; incep cu ce am pana acum (utile)
Put cu diametru 140 mm, adancime 18 m, luciul la 5 m; inca nu am verificat debitul.
Pompa submersibila WTX2460-75 de 1"  + supapa de sens.
Bazin fibra de sticla 1500 l pe care pot monta plutitor, senzori, etc.
Teava PEHD 1".
Teren inclinat, diferenta de nivel intre punctul cel mai inalt si consumatori cca 3m, considerand bazinul ingropat (protectie la inghet) in punctul cel mai inalt; distanta intre acel punct si consumatori cca 100m; putul este amplasat undeva la jumatatea traseului, aproximativ linie dreapta.

Intrebari:

1.E ok plutitorul : https://www.dedeman....000cm/p/2002632 pentru protectia pompei ? nu-mi dau seama ce tip e ca nu prea o sa ramana loc sa basculeze in lipsa apei; poate doar daca e cu releu reed si mansonul ala sa fie magnet plutitor...dar si asa se poate oare agata in colierele de prindere ale cablului de alimentare si a ancorei?
2.Circuitul de apa poate sa fie dintr-un singur traseu, ori alimentarea bazinului trebuie facuta separat de evacuare? asta inseamna inca 50m de teava in paralel(am suficienta, dar incerc sa optimizez); ma gandesc sa folosesc acelasi tip de teava si pentru ingroparea cablurilor de alimentare si automatizare; de-aia optimizarea...

Cu stima,
Liviu

Edited by liviu9, 05 August 2019 - 13:08.


#8842
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Nu-i bun plutitorul pentru protectie pompa.

Ce cauta bazinul ingropat in schema ? La ce te ajuta ?
Diferenta de nivel de 3 metri este mica.
Daca am inteles eu bine, tu ai putul mai sus decit casa ? Iar putul este la o distanta de aproximativ 50 metri fata de casa ?

#8843
liviu9

liviu9

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,244
  • Înscris: 20.04.2006
Mai intai multumesc pentru raspuns.
Intre timp am reusit sa dau de un prieten care are experienta in montaje de genul asta si mi-a confirmat acelasi lucru; bazinul ar fi fost pe post de tampon in caz de seceta ori pana de curent si il bagasem in schema doar pentru ca il aveam, si puteam sa acumulez 1500 l care ar fi venit in casa, prin cadere, la presiune minima; deocamdata nu-l folosesc la nimic (initial il foloseau parintii pentru prune ori tescovina - materie prima pentru tuica Posted Image , dar nu mai am timp pentru asa ceva); cel mult o sa-l folosesc in circuit separat pentru irigat gradina, dar acum iese din schema.

Gura putului, in acest moment, este putin sub nivelul casei (cca 50cm "la ochi"), dupa ce fac caminul (1.5 x 1.5 x 1.5), o sa fie chiar mai jos, probabil 2m, asta presupun ca e mai putin relevant, mai ales ca am fost sfatuit sa pun sistem hidrofor; scuze pentru exprimare, linia aproximativ dreapta este doar ca directie; panta este doar intre put si locul unde voiam sa ingrop bazinul.
Ca distanta, putul intr-adevar e la 50m de casa; am urmarit sa fie cat mai departe de orice constructie, cotete, wc-uri, etc din cauza ca este de mica adancime si vor exista infiltratii din ploi; nu este cimentat, e o simpla gaura in pamant (asa cum NU e corect, dar atat m-a tinut buzunarul); Am bagat teava Valplast doar pentru eventualitatea ca la analize o sa iasa apa potabila si o sa se mentina potabila; asa cum am spus, destinatia e apa menajera, eventual, daca o sa am debit suficient, e in mijlocul gradinii Posted Image ; pentru apa potabila am o fantana veche de 40 de ani langa casa.

De asemenea am confirmarea ca plutitorul ala nu e ce trebuie; amicul meu mi-a spus ca se ocupa el de alegerea sistemului hidrofor, a senzorului de nivel si a timerului; o sa ma ajute si cu PIF-ul; eu o sa ma ocup de camin, santuri, cabluri si logica de automatizare; imi lipseste doar experienta pe tipul asta de lucrari; dar daca am senzori buni, ma descurc bine cu partea de comanda si semnalizare.

Cu stima,
Liviu

Edited by liviu9, 05 August 2019 - 16:16.


#8844
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Daca vrei sa flosesti bazinul, trebuie sa uiti de apa prin cadere, deoarece nu ai suficienta diferenta de nivel. Asa ca bazinul se poate pune oriunde, chiar si in pivnita.
Ca si traseu de apa, cu sumersibila scoti apa din put si o bagi in bazin, iar din bazin trebuie sa tragi apa cu un hidrofor si sa o trimiti in casa. Nu-ti ajunge doar sumersibila, ca-ti trebuie si un hidrofor.
Ca si electric, pentru protectia sumersibilei trebuie sa folosesti un releu de nivel. Ca si exemplu :  FINDER 72.01.8.240.0000 . La releul asta se ataseaza 3 electrozi care se baga in put, legati cu fasete de teava, cu ajutorul carora releul "citeste" daca ai apa in put si inchide un contact electric, care va veni inseriat pe alimentarea pompei sumersibile. In bazin bagi un plutitor dinala de care ai gasit tu, iar cu el actionezi un contactor. Cind scade apa din bazin, contactorul alimenteaza pompa pompa sumersibila ca sa plece si sa umple bazinul. Contactele contactorului comandat de plutitor, vin inseriate cu contactele releului de nivel. Astfel sumersibila porneste doar daca este apa in put si daca o cere plutitorul din bazin.
Din bazin tragi apa cu un hidrofor, la care poti sa-i pui un plutitor de minim bagat in bazin. Daca apa din bazin scade sub un anumit nivel, sa nu-ti mai plece hidroforul.
Plutitori pot fi inlocuiti cu relee de nivel. Bani sa fie.

Inainte de a cumpara hidrofor in loc de sumersibila, eu as testa prima data putul. Un hidrofor poate sa traga apa de la maxim 8 metri. Tu zici ca ai apa la 5 metri, dar nu stii daca-ti scade sau nu in exploatare. Daca tot ai sumersibila aia, eu zic sa faci o mica improvizatie si sa bagi sumersibila in put la 7-8 metri si sa incerci sa-ti umpli rezervorul. Daca reusesti si constati ca nu-ti ramine sumersibila fara apa in put, atunci poti sa o inlocuiesti cu un hidrofor. Daca ramii fara apa, va trebui sa folosesti sumersibila, bagata la o adincime mai mare si transformata in sistem hidrofor, prin adaugarea pe traseu a unui vas de expansiune si a unui presostat.

Edited by florin71_skoda, 06 August 2019 - 07:50.


#8845
liviu9

liviu9

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,244
  • Înscris: 20.04.2006
Multumesc mult, am scapat de sapat inutil sant de 50m si de un drum de 60km (30+30) sa verific daca senzorul ala e plutitor, ori reed; as fi preferat releu reed (e izolat) ; pana la urma o sa folosesc electrozi de inox si releul aferent; automatizarea finala o s-o fac singur, ori in colaborare cu amicul.

Ce m-a interesat foarte mult a fost traseul (din lipsa de forta de munca, trebuie sa sap singur) si senzorul de nivel, sa pot testa debitul putului, fara griji ca ard pompa.
Dupa cum spuneam, la partea de automatizare ma descurc bine (asta mi-e meseria), dar practic experienta zero cu partea de instalatii specifice; apropo intrebarea despre senzor. De ex. am cumparat cablu de otel si accesorii pentru ancora, dar trebuia sfoara tip cordelina; coturi, nipluri, din bronz mai multe decat trebuie; furtun pentru test inutil; voiam sa iau pentru camin tuburi largi de fantana (sa scap de facut betoane), dar m-a convins amicul sa fac un camin corespunzator (tot singur o sa-l fac si pe asta).


Cu stima,
Liviu

Edited by liviu9, 06 August 2019 - 09:36.


#8846
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,077
  • Înscris: 17.03.2005
Im opinia mea va supercomplicati si aveti in vedere cheltuieli total inutile acolo unde ele nu au sens(un releu  costa jumatate din cat e pompa)

Ori putul duce nevoile de consum si rezolvarea simpla e hidrofor facut cu acea pompa si aia e.
Ori putul sau zona sunt varza si atunci da, au sens sistemele de acumulare, control functie de nivel samd.

Pana una alta un vas de acumulare bagat inutil e doar cheltuiala, complicatie si o sursa suplimentara de dezvoltare a germenilor, niciun avantaj.

In al doilea rand, senzori, legaturi in cruce, paralel, stea si alte aiureli, 2 pompe samd... Inseamna nimic altceva decat mult mai multe lucruri care se pot defecta, adica daca pica ceva stai sa faci munca de detectiv... Pt ce? Nici gratis daca le-ai primi nu ar fi intelept sa le folosesti.

In al treilea, vezi ca pompa nu prea se pune in dreptul filtrului... Ori deasupra, ceea ce. In cazul tau cred ca e imposibil, ori sub....

Orice instalatie pleaca de la ce stii despre put, nu de la ce tulumbe si butoaie ai prin gospodarie.

Iei frumos pompa(presupunand ca stii ce filtru ai la put, de unde si pana unde) o bagi sub filtru si ii dai drumul.

Normal ai un sibgur filtru de la 5m pana la.... 10-12...cat o avea stratul ala freatic.. Poate fi insa de la 7 sau 8 m in jos(de ex daca stratul are primii 3 m de nisip fin e posibil ca executantii putului sa fi decis sa nu capteze de acolo ci doar de mai jos unde de 3x poat3 era un margaritar, sa zicem, oricum baza stratului e cea mai productiva)

Bun, deci bagi pompa si dai drumul...
Masori periodic nivelul(hidrodinamic)...
Vezi cat scade, vezi cat sau daca scade in timp, vezi daca ramai fara apa sau nu...

E oarecum irelevant cat scade atata vreme cat pompa va sta sub filtru, doar daca ramai fara apa la pompa inseamna ca e bai... Dar e bine sa stii tu, pt tine..


Daca dupa 5-6 ore pompa nu raman3 fara apa, faci hidrofor cu pompa, un vas vertical de 80-100l si un presostat si aia e.

Abia daca ramai fara apa incepi sa te gandesti la acumulare, senzori samd...


Pt orice situatie este evident ca un releu  de monitorizare e un plus, asta in ideea in care nu stii daca peste 2 luni sau 2 ani putul nu se degradeaza sau freaticul nu ramane pe drojdie intrgo perioada secetoasa..
DAR pt mom3nt si pana una alta nu in ala stai acum  si nu aia trebuie sa fie preocuparea ta, p4ima grija e sa stii care e treaba cu putul, daca duce sau nu, cat duce, sa afli cum se prezinta situsti prin jur(orice informatie suplimentara e importanta pt a avea toate datele de plecare)


Mai binele 3 adesea dusmanul binelui si simitatea e intotdeauna cea mai buna varianta mai ales acolo unde nu ai lucruri greu de masurat si verificat( daca aveai foraj la 80m, apa trebuia scoasa de la 45, pompa era una scumpa  si coloana cu tot cu pompa cantarea 150 kg samd.... Mai ziceam...asa insa, masori nivelul cu sfoara, dai pompa afara singur sa o inspectezi si sa inspectezi decantarile din put, etc)...











#8847
liviu9

liviu9

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,244
  • Înscris: 20.04.2006
Parintele !

Daca mie mi-ati raspuns, va multumesc; intre timp am adoptat solutia propusa initial de Florin si confirmata de amicul meu la fata locului; in speta am renuntat (deocamdata) la ideea utilizarii bazinului de acumulare; probabil ma voi ocupa de interconectarea lui doar daca putul nu are debit suficient si o sa fie varianta de back-up ori pentru gradina.

O sa folosesc pompa achizitionata deja, in regim hidrofor; de senzorul de nivel, presostat, butelie si circuitul de apa se va ocupa amicul meu; pompa o sa fie fixata cam la 10m
Important a fost, in faza asta, sa stiu cat am de sapat (manual) si sa pot proteja pompa la lipsa apa; de fapt cam asta am intrebat initial; cu partea electrica ma descurc. sper sa fac fata si la sapat manual Posted Image  ca altu' n-are cine.

Cu stima,
Liviu

Edited by liviu9, 06 August 2019 - 11:24.


#8848
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,077
  • Înscris: 17.03.2005
E in regula, cu observatiile de mai sus:
Inainte de orice, mai ales ca ai pompa deja, verifica putul, e bine sa stii ce ai acolo.
A doua, adancimea.
"cam la" nu e ok daca exista posibilitatea sa fie pusa... unde trebuie.
Desi nu e o pompa care sa traga mult, nici putul inteleg ca nu e vreo senzatie asa ca 3 bine sa fii cat mai atent la detalii de acest gen.
Ca fapt divers, stiu pompa, am una similara(95-ul), am avut in intre5inere doua 75-uri.
Nunai problele daca o cobori de la "vreo 10" la 13 sau 14 daca asa impune amplasarea filtrelor, nici nu simte.



#8849
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
La un apartament de bloc, se consuma cam 10mc de apa pe luna. Asta inseamna cam 333 litri pe zi. Plus / minus, ca intr-o zi consumi mai putin si in alta poate ca mai mult.
Pompa submersibila WTX2460-75 bagat la 15 metri ar trebui sa scoata peste 35 litri / minut. Asta inseamna ca intr-o ora ar scoate peste 2100 litri de apa, adica cam cit se consuma la bloc in aproximativ 6 zile.
Tu la casa poate ca o sa consumi mai mult intr-o zi, ca mai uzi si gradina, dar nu prea cred ca o sa consumi vreodata mai mult de 2mc intr-o zi.
Parca ai spus ca ai deja cumparata teava PEHD de 1" . Asa ca ce te opreste sa legi provizoriu teava la pompa si sa o bagi in put, cit permite cablul pompei, care are fix 15 metri ? O bagi in put, duci teava la o canalizare sau intr-un butoi, o bagi intr-un prelungitor ca sa-i dai curent, masori citi litri scoate pe minut si o lasi sa mearga timp de o ora, sub supraveghere. Stai si tu cu teava intr-o mina si cu stecherul in alta mina,  timp de o ora si urmaresti cind nu mai vine apa, ca sa scoti pompa din priza. Daca dupa o ora de mers continuu, constati ca a scos cam 2mc de apa continuu si nu ti sa terminat apa din put, atunci nu-ti mai trebuie nici o protectie la pompa. Dupa o ora de functionare, ai putea sa si masori cam cum a scazut nivelul apei in put, ca sa-ti faci o idee.

#8850
liviu9

liviu9

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,244
  • Înscris: 20.04.2006
Parintele! o sa fiu putin off-topic:

"cam la"  din cauza de constructia putului: desi putarii mi-au spus ca au sapat pana la 22m, eu am gasit fundul putului "cu sfoara", la cca 17,5m (18m minus partea exterioara) dupa ce au plecat; sa zicem ca s-a decantat, teava fiind ingusta, consider teoretic cca 2m depunere si restul...; ultima teava de jos ar trebui sa fie cea cu fante din fabrica - am vazut cand au descarcat-o. A doua chestie e ca, dupa ce au terminat, mi-au spus ca au mai facut niste fante cu bomfaierul pe la 12m, intrucat au mai gasit acolo un firicel de apa. "cam la 10m" o sa fie amplasarea initiala; in functie de calitatea apei care iese, o sa fie mai sus ori mai jos, ori o sa ramana acolo.

Florin!

Sunt si eu curios de debitul putului, dar nu ma grabesc; vreau sa sap intai caminul, sa fac racordarea la instalatia existenta deja in casa, etc; eu lucrez doar in deplasari si am acum cateva zile libere in care ma ocup de sapat; azi e sarbatoare, deci mi-am gasit alte chestii de facut sa nu ma injure lumea; in zilele ramase o sa am de sapat...
Eheee, daca ma tinea buzunarul cel putin 10k de "ioro" faceam put de firma langa casa la 100+ m adancime cu inginer specialist si toate alea.

Cu stima,
Liviu

Edited by liviu9, 06 August 2019 - 17:47.


#8851
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Pune putul la munca in prima faza ca asa trebuie....Ai timp si de sapat..

#8852
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,077
  • Înscris: 17.03.2005

View Postliviu9, on 06 august 2019 - 17:45, said:



"cam la"  din cauza de constructia putului: desi putarii mi-au spus ca au sapat pana la 22m, eu am gasit fundul putului "cu sfoara", la cca 17,5m (18m minus partea exterioara) dupa ce au plecat; sa zicem ca s-a decantat, teava fiind ingusta, consider teoretic cca 2m depunere si restul...; ultima teava de jos ar trebui sa fie cea cu fante din fabrica - am vazut cand au descarcat-o. A doua chestie e ca, dupa ce au terminat, mi-au spus ca au mai facut niste fante cu bomfaierul pe la 12m, intrucat au mai gasit acolo un firicel de apa. "cam la 10m" o sa fie amplasarea initiala; in functie de calitatea apei care iese, o sa fie mai sus ori mai jos, ori o sa ramana acolo.


Da... E minunat, au mai facut ei niste fante.
Habar nu am ce ar fi putut sa faca aia acolo, tu oricum incrarca sa pompezi.
In exploatare, in sistem hidrofor, debitul va fi oricum mai slab decat acum(decat la liber) pentru ca pompa va lucra sub presiune, ca e vas sau chiarnsinla furtun cand uzi, presupun ca mai gros de 3/4 nu vei folosi deci o cadere destul de importanta.

Trage apa, las-o sa mearga.... Mult...

Ps. Data viitoare nu mai lucra cu magraoni si indiferent cu cine faci o treaba de orice fel... Stai langa ei sa vezi ce fac.


#8853
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Este o  practica generala sa te traga pe sfoara (mai corect pe tub). Singurul moment in care poti verifica este cand tubeaza coloana. Atunci vezi exact cate tuburi au intrat. Daca i-ai pierdut din ochi in momentele alea adancimea putului depinde numai de lacomia lucratorilor. Deci diferenta de bani de la 22 la 18 o treci la "pierderi neprevazute".

Sa nu iti faci sange rau din cauza asta. Chiar daca esti acolo fizic si te uiti la ce fac, tot te prostesc in fata. Daca prind si un client mai slab (ca mine, asa) care nu stie sa le dea replica, rezultatul e clar.

#8854
liviu9

liviu9

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,244
  • Înscris: 20.04.2006
Nu am comentat, intrucat au fost niste tipi tacuti si harnici; au lucrat 24 din 24 si au avut si ghinion ca s-a rupt cablul cand sa scoata ultimul burlan si s-a surupat gaura; asa ca au sapat din nou alta gaura, la 1,5m de prima, iar 24 din 24, doar cu cateva pauze de 10-15 min pentru masa si cafea; in momentul in care s-au apucat de a doua gaura, eram deja la 200km de casa si le platisem lucrarea integral; deci puteau sa ma lase balta; au fost foarte civilizati (i-am cazat 2 nopti); pe scurt au avut un comportament cum rar intalnesti; consider ca ce am platit, aia am primit (nu am negociat nimic); nu mi-au cerut nimic in plus pentru a doua gaura.
Cu stima,
Liviu

Edited by liviu9, 07 August 2019 - 12:08.


#8855
pradonas

pradonas

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 24
  • Înscris: 03.06.2008
Salut, saptamana trecuta am scos pompa din put ( de la 44m adancime) si cu aceasta ocazie am schimbat teava PEHD de 25 cu alta de 32mm. Initial am lasat cordelina veche, de 7mm,
nu am cuplat teava la hidrofor, dar am constatat ca la fiecare pornire/orire a pompei teava este trasa in put 5-7cm. Dupa aceasata am schimbat cordelina cu una de 9mm, PES,
speciala, dar si acum este trasa teava cu 2-3mm la fiecare pornire/oprire. Daca tin teava usor cu mana la pornire miscarea acesteia nu se mai produce.
Intrebare: aceasta miscare este normala?, se produce intinderea tevii de PEHD si se va stabiliza? (mentionez ca am legat cu coliere la 1-2 metri cordelina si cablul de alimentare de teava)

Sa incerc sa asigur( leg) si teava de camin?

#8856
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,077
  • Înscris: 17.03.2005
Probabil sunt 2 aspecte generate de socul pornirii pompei(chiar si la oprire sunt astfel de socuri)
1. Se mai intinde cordelina mai ales daca e de poasta calitate, multe sunt elastice
2. Se lasa teava, aceasta nu mai sta dreapta ci face niste curbe, propria greutate cu tot cu coloana de apa de deasupra o indoaie iar acele curbe se proptesc in peretele tubului.


Grav nu este insa probabil ca nici nu ai pregatit bine coloana.
Pt a evita astfel de fenomene, ansamblul de coloana/teava, coarda si cablu de alimentare se matiseaza din loc in loc cu banda autoadeziva(duct tape)
In felul acesta cordelina densionata devine un suport pt teava si aceasta nu mai aluneca in voie in jos, teava fiind si ea ancorata si avand  un suport drept de care e legata si practic acea legatura preia din loc in loc greutatea tevii cu apa,astfel ca nici pe teava nu mai actionea chiar toata greutatea coloanei care sa o deformeze.

Grav nu e nici asa insa totusi ar trebui scoasa si r3ctificat, asa risti sa ai o solicitare prea mare pe mufa de sus.
Probabil ca se va "aseza" si asa dar mai bine sa faci treaba calumea de la inceput.
De asemenea, si o teava mai groasa in carne (pn10) ajuta dar putin pt ca pana la urma e plastic, greutate mare, socuri samd.. Si oricum chiar daca ai teava de 6 nu are sens sa o schimbi, spun doar ca fapt divers ca in put se monteaza(nu doar din acest motiv) teava calumea nu o coaja pn6.



Ps Daca e bine legata de cordelina teava nu se ancoreaza de sus.
Nici nu prea e recomandat in principiu si nici nu ai cum...
Teoretic se. Poate face un matisaj mai lung pe peava insa de regula aluneca, il mai poti pacali ca sa eviti asta cu banda deasupra lui...
Legat in 2 paeti, adica ambele capete ale cordelinei matisate sa suporte sarcina de o parte si de alta.

Pracric se poate asigura insa doar mufa de la suprafata, de regula e cot si se poate lega de el.. Putin ajuta sa mai preia o fractie din sarcina pe cordelina, asta insa dpmdv e mai mult o masura de siguranta/back-up in caz ca se intampla ceva cu cordelina sau mai frecvent cu cabluk sau carabina care conecteaza cordelina de calul pompei.

Multe pompe ai gaici mici si nu prea loti baga direct o coarda calumea, unii fosesc carabine insa nu orea gasesti de inox, altii cablu rasucit de inox, chiar cordelina direct de la socuri se poate roade in gaica pompei...




Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate