Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS
 Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady

Blocurile goale! Orase in car...

Motorul pe benzina 1.0 SCe65
 Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...

Ce gen de muzica este?
 Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!

Senzor filtru particule GOLF 7
 

Laptele si toate produsele lactate

- - - - -
  • Please log in to reply
131 replies to this topic

#127
feliciapbhr

feliciapbhr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 16.03.2011
Sincera sa fiu nu mai cunosc preturile fiindca de 7 ani nu mai cumparam nimic in materie de mancare. Faina la sac de la moara, sare la sac si ulei extravirgin direct de la un producator; in rest crestem, facem si producem totul in gospodarie. Dar te cred pe cuvant ca este mai ieftin cu toate ca, daca ma gandesc mai bine, un litru de lapte produs  ,,igienic''  nu prea iti iese la mai putin de 10 lei.
   Daca v-ati delectat cu iaurtul (produs la tara) sa trecem mai departe.
   Smantana-deasupra laptelui prins se aduna o pojghita putin mai galbuie decat restul care se poate lua cu lingura , se pune intr-un borcan si se lasa cateva ore la caldura sa se inchege pana la consistenta dorita. Fata de smantana de cumparat cea de casa poate sa ajunga la consistenta untului.  O felie de paine de casa prajita si apoi unsa cu smantana cu putina sare este un deliciu.
   Laptele batut-  Iaurtul de aseara ii dati bataie se sparge, daca inainte de bataie  ii luati smantana  se numeste sana.  Laptele batut se mai lasa cateva ore la cald pana incepe sa prinsa un gust acrisor, - lapte acru- care se capaceste si se tine la frigide pana se consuma.
Iaurtul cu adaos de cultura de iaurt se poate face in urmatorul fel: laptele se incalzeste la 45 grade se adauga cam 3%cultura de iaurt, se amesteca, se toarna in borcane preincalzite, se inchid borcanele si se lasa trei ore la 45 de grade ,se raceste imediat si se da la frigider. Daca vreti sa pastrati  cultura pentru facut in continuare iaurt ca sa nu mai adaugati culturi cumparate se poate lua din iaurtul facut dar partea de sus si de jos se elimina. Sus se aduna drojdii, jos fermenti care nu sunt recomandati pentru viitorul iaurt. Iaurtul facut cu adaos de culturi cere foarte mare exactitate.  Practic cele 3 ore de tinut la 45 de grade sterilizeaza iaurtul, daca scade temperatura  in timpul procesului in cel mai bun caz iese laxativ iar in cel mai rau caz bomba biologica. Si pentru a iesi perfect trebuie sa folositi borcane inchise la culoare fiindca este sensibil la lumina.  Cam de aceea nu folosesc adaosuri;  intorci putin capul intr-o parte si ai parte de mari surprize de obicei naspa.
   Branzica dulce- cea care se foloseste la clatite, prajituri se face in felul urmator. Laptele prins se pune intr-o oala de inox sau smaltuita la foc mic si se amesteca usor  in el pana se incalzeste si incepe sa se adune din nou. Cand se coaguleaza la consistenta de a se putea lua cu strecuratoarea fara sa se scurga coagulul prin ea se ia de pe foc si se toarna in strecuratoare . Daca se fierbe prea tare are consistenta de guma iar daca nu se fierbe destul mare parte trece in zer da vorba ardeleanului ,,nu-i mare bai'' ca iese mai bine data viitoare.
Irina nu te grabi ca ajungem si la branzeturi. Cand am inceput si eu am inceput direct cu branzeturile da' o trebuit sa sar inapoi la iaurt si lapte batut. o sa vezi de ce.
  Iaurtul cu fructe.  Intr-o cana cu lapte prins se pun miere si fructe dupa gust- bucatele, pasate- se amesteca pana se dizolva mierea si se adauga  in restul de lapte prins si se omogenizeaza usor. Daca se sparge coagulul prea tare se lasa 1-2 ore si se incheaga din nou. Cantitatea de miere- fructe dupa gustul fiecaruia.  Pofta buna.

Edited by feliciapbhr, 12 February 2021 - 00:05.


#128
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
pun si eu reteta unei branzici proaspete si foarte cremoase, care se face in 2 etape, dar e foarte simplu.

Singura chestie e ca trebuie sa ai niste zer, ca sa incepi. Daca nu ai, faci: putin lapte si cheag (se gaseste la pliculete).

A se observa ca NU se face din lapte proaspat, ci lasat 12-24 ore sa se activeze bacteriile harnice.

daca faceti rost de 2l de lapte non cutie, nu ezitati Posted image

https://nicrunicuit....e-type-cottage/

LE: desi se numeste un fel de cottage cheese, teztura nu e perlata/zgrunturoasa, ci catfelata.

Edited by irina2014, 12 February 2021 - 09:20.


#129
feliciapbhr

feliciapbhr

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 45
  • Înscris: 16.03.2011
Frisca -smantana cu un continut de minim 30% grasime se bate la 14-16 grade.
Smantana acra- la smantana dulce se adauga acidulant- lapte acru- si se lasa la 20-25 de grade.
Laptele de cafea- lapte +smantana proaspata pana ajunge la consistenta si grasimea dorita (15-25%).
Untul-smantana proaspata sau smantana acra, racita la 14-15 grade,  se pune intr-un recipient - poate sa fie o sticla cu gura mai larga- si se bate / scutura  pana se branzeste. Cand incepe sa se branzeasca se lucreaza mai usor cu ea ca sa se adune dupa care se scoate din recipient. Se separa lichidul iar partea solida se clateste cu apa rece  pana ramane apa limpede  dupa care se preseaza pentru a scoate apa din el.
Partea lichida de la batutul untului se numeste lapte batut sau zara in Ardeal.
Branza Topfen din lapte batut- laptele batut din smantana acra, usor acidulat se incalzeste la foc mic, amestecand incet, pana se coaguleaza, se raceste si se strecoara printr-o sita marunta sau servetel/ tifon.
La 3 litri de lapte acru se adauga un litru de lapte batut  si se prepara branzaTopfen din lapte batut si lapte acru dupa aceeasi reteta.

#130
alnick

alnick

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 669
  • Înscris: 06.06.2006
A mai trecut un an. Aproape.

#131
cincicinci

cincicinci

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 373
  • Înscris: 20.02.2013
Intoleranta la lactoza este mai noua,  de cand au aparut cheagurile artificiale. Inainte oamenii mancau si branza si lapte si nu faceau diaree.
Chimicele din lapte sunt problema si nu lactoza.
Chimicele alea fac praf intestinele.

Edited by cincicinci, 27 February 2022 - 14:39.


#132
richelieu

richelieu

    Monsenior Members

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,480
  • Înscris: 04.05.2006
Bre, termina cu prostiile!


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate