Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...
 Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!
 Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!

La multi ani @beavis03!
 BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara
 

Recomandări HOTĂ bucatarie

- - - - -
  • Please log in to reply
2883 replies to this topic

#505
Adrian Fx

Adrian Fx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 386
  • Înscris: 20.08.2007
Pentru inceput citeste aici: http://forum.softped...ota-e-mai-buna/  mi-au luat-o altii inainte...Posted Image

Edited by Adrian Fx, 05 September 2012 - 15:33.


#506
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,669
  • Înscris: 29.03.2006
Sunt mai multe tipuri de hote, si ele se aleg atat in functie de cerintele si exigentele de design, atat al lor cat si al ansamblului mobilierului de bucatarie, cat si in f. de performantele dorite/necesare la debitul de evacuare, silentiozitate, fiabilitate, etc.

Hotele decorative, sunt cele care au horn la vedere.
Ele pot fi si rustice, cu brau de lemn, cat si moderne, cu stainless, sticla, etc.
Exista si hote de colt decorative, insa au preturi mari.
Hotele cu horn la vedere, in mod normal se monteaza logic, doar daca gaura de evacuare este exact in spatele hornului - bine mascata, fie exact deasupra hornului in tavan, si hornul se poate prelungi pana acolo.
Uneori, cand gaura de evacuare este in alta parte, dar se prefera ca si design acest tip de hote, se mai monteaza si cu niste masti laterale pt. burlan, sub acesta si in fata lui, iar daca hota este plasata la mijloc intre corpuri, masca se dubleaza simetric stanga-dreapta, din ratiuni estetice.
Hotele decorative, au preturi care variaza in f. de model, de la cateva sute de lei, pana la multe mii de Euro...existand inclusiv modele cu touch control, programabile, etc...
Exista si cazuri in care acest tip de hote se mascheaza cu un corp de mobilier, insa singurul motiv pt. asta, este fie un IQ scazut al celor care iau aceasta decizie, fie pt. ca se reutilizeaza o hota deja luata sau folosita - din motive de buget redus - care practic este datorat aceluiasi IQ scazut...

Hotele simple (clasice - exprimare vaga ), se pot monta sub un corp pt. a masca burlanul prin el.
Corpul ofera o lejeritate mai mare de racordare la gaura de evacuare.
In general sunt mai ieftine.
Cele de marca, costa aproximativ cat una telescopica, sau chiar mai mult, deci nu se justifica.
Doar daca bugetul este extrem de limitat, are rost acest tip de hota.
Puterea poate sa varieze mult, ca de altfel si zgomotul.
In prezent, la buget redus nu prea mai exista modele si puternice si silentioase, si nici macar cu una singura din aceste performante....
Au existat si poate inca mai se gasesc, modele performante, dar care costa semnificativ mai mult decat justifica un buget redus.

Hotele telescopice, sunt varianta eleganta de incorporare in mobilier.
Ramane vizibila doar o rama telescopica de ~ 4 cm inaltime ( exista si de 3), restul hotei fiind in interiorul corpului, in spatele usii.
Performantele variaza foarte mult (enorm) in f de model si buget, atat in ce priveste debitul de evacuare, cat si al zgomotului.
Se gasesc de la ~379 RON plus taxa verde de 8, 34 lei, modele de 540 mc/h si 46 db (46 db  fara reductii pe burlan mai mici de 120mm !), de ex. Thor by Teka TCT 62 ( disponibila si cu brand TEKA, TL1 62 la un pret mai mare), ambele cu numai doua viteze, si un singur motor - cu turbina dubla ( adica la fiecare capat al motorului este cate o turbina)
Asta ar fi cam minimul decentei.
Sunt si modele de 250 mc/h si de 330, 400, etc, insa performantele reale difera uneori extrem de mult chiar fata de specificatii.
Sunt modele de 400 mc/h care trag singure o hartie in sus, si altele care au specificatii de 440 mc/h, care nu prea tin hartia lipita nici daca este ridicata cu mana....
Unele modele au carcasa interioara mult mai mare, dar asta nu garanteaza nici o putere de absorbtie mai mare, si nici silentiozitate mai mare. Uneori este chiar invers din pacate....

Exista si modele incorporabile cu front rabatabil, cuplabil sau nu cu usa corpui de mobilier.
Sunt mai rare din pacate, cu toate ca atunci cand din diverse motive, de buget sau design, nu se foloseste o hota traditionala rustica, dar bucataria este una cu usi din lemn cu marimi standardizate, acest model de hota cu front rabatabil - ar fi cea mai buna varianta ramasa.

Exista si modele complet incorporabile, insa au dezavantajul unei suprafete de absorbtie reduse mult.
Se aleg atunci cand la bucatarii cu usi de lemn standardizate, bugetul sau designul nu permite hote traditionale cu horn, si nici nu se gasesc, sau de asemenea bugetul, sau lenea, sau disponibilitatea in piata, elimina hotele cu front rabatabil.

Legat de performantele de evacuare, ca si necesitate, ele variaza in functie de suprafata bucatariei.
Daca amplasarea este open space, sau spatiul este  f. mare, atunci nici o hota disponibila comercial la un buget  rezonabil, nu poate asigura o evacuare normala/satisfacatoare....
Se vor inchide/deschide singure usile prin casa, cu o hota puternica, insa evacuarea tot nu poate fi complet multumitoare.

Avand in vedere ca se gasesc hote de 540 mc/h 46 db la preturi accesibile, in mod normal modelele mai slabe de atat nu se justifica.
46 db in treapta II (maxima) de putere este insa destul de zgomotos.
Daca mai exista si reductii pe burlan, zgomotul poate creste de cateva ori !, ( 3 db inseamna dublarea nivelului de zgomot.)

Pe de alta parte, multe hote au 54-56-58 db si chiar peste 60....

Pt. debit si silentiozitate, diametrul ventilatorului trebuie sa fie cat mai mare, iar turatia trebuie sa fie de asa natura, incat viteza tangentiala sa ofere un compromis cat mai bun intre debit si zgomot.
Pe la 5-5,5 m/s zgomotul poate ramane pe langa 10 db, daca si lagarul este pe fluid.....si se poate considera relativ inaudibil sau usor de ignorat.
Pe la 6-7 m/s, tot in cazul general utopic al unui lagar pe fuid, o turbina este inca f. silentioasa dar se aude usor
Pe la 8-9 m/s se aude, dar in general este tolerabil.

Practic insa, in cvasitotalitate, majoritatea hotelor vor reda un nivel de zgomot de cel putin 4 mii de ori mai mare, chiar si zeci sau sute de mii de ori mai mare...

Filtrele de carbon sunt frectie...
Se pun atunci uneori cand hota merge pe recirculare, fara evacuare in exterior, ( pt. ca nu exista gaura in perete...)
Performanta scade f mult, deoarece curentul de aer este obturat puternic.
La pornirea hotei cu recirculare, este ceva normal ca apa condensata sa sara in ochi...
In mod normal, primul lucru care trebuie facut, este inlaturarea acestor filtre, si racordarea la o gaura de evacuare in exterior.

Filtrele de aluminiu, reprezinta un gratar, practic capacul inferior al hotei, si este normal sa fie prezente, pt. a nu vedea direct motorul si turbina, plus ca le protejeaza de eventuale flambari...

Mufa care face legatura dintre hota si burlan, si care in mod normal trebuie sa faca parte din kitul de instalare inclus in pachetul hotei, trebuie sa contina si un sistem de clapete cu inchidere automnata.
Ele se ridica atunci cand hota functioneaza, ridicate de curentul de aer.
La oprire, ele se inchid atat gravitational, cat si - la modelele mai decente, de un sistem suplimentar cu arcuri slabe.
Unele nu au arcurile, si in timp, in urma depunerilor, functionarea inchiderii este impiedicata.

Sistemul este mai mult decat recomandabil, deoarece el opreste in anotimpul rece, patrunderea aerului de afara, atunci cand hota este oprita.
Altfel, poate sa si suiere in casa, nu doar sa se faca frig...

Edited by loock, 05 September 2012 - 16:31.


#507
claudia2008

claudia2008

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,118
  • Înscris: 29.05.2008

 loock, on 05 septembrie 2012 - 16:14, said:

Exista si cazuri in care acest tip de hote se mascheaza cu un corp de mobilier, insa singurul motiv pt. asta, este fie un IQ scazut al celor care iau aceasta decizie, fie pt. ca se reutilizeaza o hota deja luata sau folosita - din motive de buget redus - care practic este datorat aceluiasi IQ scazut...

Hotele simple (clasice - exprimare vaga ), se pot monta sub un corp pt. a masca burlanul prin el.
Corpul ofera o lejeritate mai mare de racordare la gaura de evacuare....
Hota decorativa, cumparata noua, in special pentru parametrii ei superiori fata de hotele clasice (si nu pentru snobismul de a se vedea partea decorativa, inclusiv pentru a se vedea ca face parte dintr-o gama scumpa) se poate monta cu burlanul si motorul mascate intr-un dulap (cu avantajele unei hote clasice). Cu doua conditii: partea inferioara sa nu arate ca un trunchi de con ci ca un paralelipiped, iar la partea superioara tot de forma paralelipipedica, care masca tubul, sa se poata renunta fara regrete (se poate pune in camara sau in podul casei).
Daca varianta de montaj este privita de catre snobi, acestia vor cataloga acest fapt drept IQ scazut. Privind din punct de vedere practic, este necesar un IQ ridicat pentru a se intelege cumulul de parametrii superiori ai hotei cu avantajul mascarii tubului. Mai trebuie IQ ridicat si pentru gasirea unei solutii de montaj elegante.
Si inca odata, a nu se amesteca diverse valori ale debitelor, daca nu se face referire exacta daca un anume debit este conform standardului sau nu (valoare reala sau nu).

Edited by claudia2008, 05 September 2012 - 16:46.


#508
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,669
  • Înscris: 29.03.2006
Te-ai dat de gol ..... Posted Image

Nu exista nici un fel de justificare, logica, tehnica, sau efectiv de realitate practica, care sa sustina ce ai afirmat mai sus.

Ba din contra, exista motive, atat logice, tehnice, cat si efectiv de realitate practica, care demonstreaza, inclusiv faptic, ca o hota cu horn,  cu atat mai mult una care nu este conica, este comparabila sau mai slaba fata de una fara horn - decenta !, atat in ce priveste capacitatea de absorbtie, cat si in ce priveste zgomotul.

Comparam modele decente din ambele categorii !!!, nu una medie cu una stift....

La cele cu horn, in special cele plate fara con, motorul este in prima parte a hornului.
Evident, in cvasitotalitate, este o turbina cu diametru mic, comparabil cu cele existente la cele telescopice, si clar mai mic decat poate avea practic sau teoretic, o hota clasica sau telescopica, care are un spatiu interior disponibil, semnificativ mai mare.

Se poate alege standardul exact de masurare, si daca se cauta, se gasesc hote fara horn, cu un debit de evacuare si o silentiozitate comparabila cu cele mai performante cu horn.
Cele performante, vor fi mai scumpe la ambele tipuri de hote.

Edited by loock, 05 September 2012 - 17:16.


#509
claudia2008

claudia2008

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,118
  • Înscris: 29.05.2008

 loock, on 05 septembrie 2012 - 17:13, said:

Cu mine te certai?! De IQ-ul meu te legai tu? Se pare ca da. Ai scris si cateva aberatii tehnice, cea mai mare fiind cea din penultimul aliniat.
Daca atat stii despre ele, mai pregateste-te, poate daca vii cu idei mai logice ma voi obosi sa-ti mai explic.

LE: A, inca ceva. Aliniatul cu "Ba di conta...". Haios rau. Hota aia decorativa ("cu horn"), chiar daca nu e conica, are un motor tangential foarte mare (incorporat in paralelipipedul vertical, la mine acum in dulap) care nu il gasesti (nu ar avea loc) in hotele clasice /traditionale. Se mai intalneste doar la 1-2 modele de telescopice, unde motorul ocupa aproape tot dulapul in care se incastreaza. Deci repet, ca parametrii, cele mai bune sunt cele decorative, iar daca proprietarul vrea sa o incorporeze, de ce nu? Snobilor insa le va fi mai greu sa renunte la acea parte "decorativa".

Edited by claudia2008, 05 September 2012 - 17:44.


#510
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,669
  • Înscris: 29.03.2006
Eu recomand in general hote telescopice - dar modele cat de cat performante, nu luate la intamplare.

Cine vrea hota decorativa cu horn, este alegerea lui, si poate sa fie iar foarte OK -  depinde tot de modelul anume ales.

A lua insa una cu horn, pt. a o masca ulterior, este o aberatie.

Pe mine "ma lasa rece" hornul, si nici nu as caracteriza pe altii dupa alegerea lui.
Este o dovada de meschinarie si ingustime a mintii, sa te gandesti la asa ceva...

Poate sa arate f. bine, dar asta in functie si de potrivirea in restul ansamblului de mobilier.
Daca nu se potriveste ca design, atunci poate ar avea rost o caracterizare negativa....

Pt. bucatariile cu design clasic, cu usi cu rame din lemn, exista hote traditionale/rustice, care se lega de ansamblu prin braul de lemn, prin stil, dar care subliniaza inca si mai mult designul clasic....
Este o alegere subiectiva, si nu-mi permit prea mult sa caracterizez negativ, pe cei care aleg bucatarii rustice.
Pe de alta parte, privind obiectiv, pur d.p.d.v. al designului, stilul rustic este anacronic, si automat poate fi privit ca un kitsch de catre un purist, deoarece nu este un stil contemporan, nici macar fusion.....

Legat de ventilatoare, tangentiale sau nu, intr-o hota telescopica pot sa fie mai mari decat intr-un horn.
Practic insa, nu prea exista astfel de modele, si in practica sunt cam la fel.

Intr-o hota telescopica, o turbina poate avea diametru mare, atat cu motor cu ax vertical, plasat in incinta normala a hotei, cat si cu ax orizontal - daca este plasat mai sus, acolo unde ar veni hornul uneia decorative.
Sunt putine care au turbina centrifugala plasata sus, si din pacate, majoritatea sunt mai zgomotoase si mai putin performante decat modele mai putin iesite din comun, si care ocupa mai putin spatiu.

Repet, In practica, majoritatea celor cu ax orizontal sunt semnificativ mai zgomotoase, fara a fi mai puternice decat sunt unele modele care au motor cu ax vertical.

Denumirea de motor/turbina tangentiala, este atat vaga, cat si utilizata de multe ori impropriu, redundant, si mai ales in necunostinta de cauza.

Exprimarea cu ax vertical, orizontal, sau eventual turbina centrifugala - daca este cazul de asa ceva si daca " ne dam rotunzi", ar fi mult mai clara si mai lamuritoare.
La hotele telescopice, foarte multe modele au turbina/turbine centrifugala/le ( insa nu toate), dar asta atat la cele cu motor cu ax orizontal, cat si la cele cu ax vertical.
Sunt si motoare cu ax vertical cu flux normal si cu reductie, sau centrifugale - tot cu reductie, si care sunt foarte OK plasate in interiorul hotei - ele pot fi cu diametru mult mai mare, fara a fi plasate mai sus.
Thor TCT 62 are motor cu ax orizontal plasat jos, evident cu turbina dubla centrifugala.
Nu exceleaza insa cu un diametru iesit din comun, si cu toate astea este mai puternica si mai silentioasa decat unele modele cu turbina plasata sus ca intr-un horn....
  Eu as prefera un model cu flux normal, cu ax vertical, cu doua turbine cu  diametru de 27 cm fiecare.
  Daca vedeti asa ceva pe undeva, dati de veste.
  Avand in vedere ca nu sunt pt. mine, si ma intereseaza pt. clienti, ar fi preferabil sa fie si accesibile.
  Majoritatea oamenilor se zgarcesc la hote, chiar daca aleg bucatarii de mai multe mii de euro....

Edited by loock, 05 September 2012 - 18:38.


#511
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,669
  • Înscris: 29.03.2006
O completare, daca tot ne-am intins pana aici.

Aminteam mai sus ca, sunt si hote cu ventilatoare mari, care au  debit de evacuare mai redus, si sunt mai zgomotoase, decat unele care nu au turbine mari.

Este de altfel logic sa fie asa, si nu ma astept ca acele hote de care intrebam, cu turbine de 27cm, sa fie silentioase.

De ce asta, f. simplu.

Daca burlanul de evacuare are 120mm diametru, uneori si mai putin !!!, si mai are si o suprafata interioara cu sicane, evident ca, prin reductie si prin burlan, aerul o sa fie fortat la o viteza mult mai mare decat viteza tangentiala a palelor, si astfel o sa produca mai mult zgomot, exagerat si de suprafata interioara a burlanului, departe de ideal.

Conteaza si geometria reductiei - de unde si performantele mai reduse, intalnite la unele modele.

Conteaza si lagarele motorului, amortizarile, etc.

Exista si hote cu evacure pe 140mm, dar pt. a beneficia de asa ceva, trebuie si burlan de 140mm diametru, lis la interior, fix nu flexibil, fara alte reductii pe traseu.

Si chiar si cu asa ceva iesit din comun ( se gasesc totusi), o turbina cu diametru mai mare de 140mm, odata ce forteaza aerul printr-o reductie pana la 140mm, ii creste acestuia viteza, si implicit zgomotul produs.

Edited by loock, 05 September 2012 - 20:56.


#512
dan210

dan210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,279
  • Înscris: 24.06.2006

 loock, on 05 septembrie 2012 - 17:13, said:

Ba din contra, exista motive, atat logice, tehnice, cat si efectiv de realitate practica, care demonstreaza, inclusiv faptic, ca o hota cu horn,  cu atat mai mult una care nu este conica, este comparabila sau mai slaba fata de una fara horn - decenta !, atat in ce priveste capacitatea de absorbtie, cat si in ce priveste zgomotul.
esti sigur, eu am cumparat cu horn tocmai pentru ca am observat ca sunt mai puternice la extractie

Edited by dan210, 06 September 2012 - 18:19.


#513
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,669
  • Înscris: 29.03.2006
Daca intrebarea se refera la textul integral, fara cuvinte sarite, atunci da, sunt sigur.

Subliniez ca in acel post, am precizat ca sunt comparabile (sau mai slabe), si apoi am mai precizat ca cele telescopice comparate, trebuie sa fie si ele alese dintre niste modele decente !, nu ordinare ieftine.

Nu comparam o hota cu horn de cateva mii de RON ( sunt multe si de 4500 - 15000 RON), cu una telescopica de 250-600 lei....

Este adevarat ca, majoritatea celor care se gasesc in magazinele fara specializare deosebita pe asa ceva, sunt modele fara performante deosebite.

Pe internet insa, se pot afla atat modelele performante, cat si locurile sau variantele de achizitionare, inclusiv se pot afla showroom-uri disponibile.

La orice produs, conteaza modelul exact, nu categoria generala.
Performantele pot varia enorm intre modele, chiar si la un singur producator, si cu atat mai mult din oferta tuturor.


Am mai precizat si ca, daca spatiul este foarte mare sau open-space, nu exista nici o hota care sa fie deplin satisfacatoare, indiferent de categorie.

Daca avem totusi ca target performanta maxima disponibila, mai curand o sa gasesti o hota telescopica cu turbine foarte mari, fie plasate joscu ax vertical, fie plasate sus cu ax orizontal, decat la una cu horn, si plata pe deasupra.

De asemenea, mai degraba o sa gasesti o hota telescopica care are corpul superior lat de 55 cm, decat sa gasesti o hota cu horn la de 55 cm,... Posted Image

Pe de alta parte, am atrast si atentia ca, simpla forma lata si inaltata a unor hote, telescopice sau cu horn, nu garanteaza performante mai mari, nici de absorbtie si nici de silentiozitate.

Trebuie verificat practic modelul, pt. a trage o concluzie.
De altfel, chiar si in specificatii, multe astfel de modele cu proportii mari, iesite din comun, nu sunt mai performante nici pe hartie, nici la db si nici la mc/h.

Edited by loock, 06 September 2012 - 20:36.


#514
claudia2008

claudia2008

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,118
  • Înscris: 29.05.2008

 loock, on 05 septembrie 2012 - 18:23, said:

Denumirea de motor/turbina tangentiala, este atat vaga, cat si utilizata de multe ori impropriu, redundant, si mai ales in necunostinta de cauza.
Exprimarea cu ax vertical, orizontal, sau eventual turbina centrifugala - daca este cazul de asa ceva si daca " ne dam rotunzi", ar fi mult mai clara si mai lamuritoare.
La hotele telescopice, foarte multe modele au turbina/turbine centrifugala/le ( insa nu toate), dar asta atat la cele cu motor cu ax orizontal, cat si la cele cu ax vertical....
Incep cu acest paragraf pentru ca de aici iti pornesc confuziile (directia axului raportata la denumire):

1) Denumirea de turbina/ventilator tangential se refera la modul cum este dirijat aerul, adica tangential, mai exact ca pe o directie tangenta cu miscarea circulara (cercul) facut de palele ventilatorului. Deci acest ventilator tangential are axul orizontal deoarece la hote directia aerului este intotdeauna catre in sus.
Este cea mai eficienta si silentioasa varianta (indiferent pe care ai dori tu sa o propui).
E vorba de un ventilator mare, profesional, intotdeauna cu rulmenti, care poate fi foarte eficient subturat, deci cu atat mai silentios.
Se foloseste in multe aplicatii comerciale si mai putin casnice.

2) Denumirea de turbina/ventilator axial se refera tot la modul cum este dirijat aerul, adica axial, mai exact ca pe o directie identica cu axa de rotatie a ventilatorului. Deci acest ventilator are axul vertical deoarece la hote directia aerului este intotdeauna catre in sus.
Este o varianta mai ieftina de ventilatoare, capabila uneori de debite teoretice interesante la mersul in gol (cum ar fi un ventilator de baie axial pus in fereastra), insa incapabila sa sustina un debit decent atunci cand este pusa sa invinga presiunea de a impinge aerul printr-un tub.
Cu alte cuvinte, graficul de performanta arata ca desi poate pleca de la debite interesante, acestea ajung sau tind catre zero in conditii de lucru sub o anumita presiune. Exact invers se intampla la cele de la punctul 1). Isi mentin un debit decent in conditii de presiune ridicata. Daca doresti sa vezi si grafice, spune-mi.
Se foloseste in special in aplicatii casnice si mai putin comerciale.

Eu recomand in general hote telescopice - dar modele cat de cat performante, nu luate la intamplare.
Eu zic ca nu prea recomanzi bine, doar un model de telescopica am vazut cu motor tangential. In schimb majoritatea decorativelor asa au. Mai interesant ar fi fost daca recomandai hote in specificatiile carora se recomanda tub de evacuare de 150 mm, de la care ar fi ideal sa nu se abata nimeni. Doar la cele foarte performante ar fi necesar un asemenea diametru pentru a fi puse in opera la adevarata valoare. Cele slabe (axiale cu 1 sau 2 motoare) se prefac si ele ca misca un aer pe acolo (nu prea reusesc, din cauza presiunii create de lungimea tubului, debitul poate tinde sau chiar ajunge la zero, ti-am explicat mai sus), asa ca nu prea ar mai conta un diametru fi 100mm sau fi 80 mm.

A lua insa una cu horn, pt. a o masca ulterior, este o aberatie.
Tocmai pentru ca nu cunosteai adevaratele motive, acest lucru parea o aberatie in mintea ta.
.......
Legat de ventilatoare, tangentiale sau nu, intr-o hota telescopica pot sa fie mai mari decat intr-un horn.
Pot dar se intampla rar. Nu se intampla si cand decorativa are un motor /burlan decorativ lat de 40 cm. Iar pe langa marime, cele telescopice au de regula ventilatoare axiale. Faptul ca uneori sunt doua, iti apare tie o incinta a motoarelor mai mare, dar nu la fel de eficienta.
........
Repet, In practica, majoritatea celor cu ax orizontal sunt semnificativ mai zgomotoase, fara a fi mai puternice decat sunt unele modele care au motor cu ax vertical.
Dupa parerea mea si a multora, cele cu ax vertical (axiale) sunt niste pocnitori galagioase. Chiar daca sunt cu 2 turbine. Un singur ventilator tangential are si randament mai bun si este si mai silentios (fiind unul singur si fiind suficient si subturat.

Eu as prefera un model cu flux normal, cu ax vertical, cu doua turbine cu  diametru de 27 cm fiecare.
Dupa tot ce ti-am explicat, cred ca nu ai mai prefera la fel.
Ai explicatiile in text.

Edited by claudia2008, 06 September 2012 - 23:49.


#515
claudia2008

claudia2008

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,118
  • Înscris: 29.05.2008

 loock, on 05 septembrie 2012 - 18:23, said:

Eu recomand in general hote telescopice - dar modele cat de cat performante, nu luate la intamplare.
Observi din mesajul de mai sus ca nimic nu este "cat de cat" si nici "la intamplare".

 loock, on 05 septembrie 2012 - 18:23, said:

Sunt putine care au turbina centrifugala plasata sus, si din pacate, majoritatea sunt mai zgomotoase si mai putin performante decat modele mai putin iesite din comun, si care ocupa mai putin spatiu.
Fals si ...

 loock, on 05 septembrie 2012 - 18:23, said:

Repet, In practica, majoritatea celor cu ax orizontal sunt semnificativ mai zgomotoase, fara a fi mai puternice decat sunt unele modele care au motor cu ax vertical.
...iar fals.

#516
dan210

dan210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,279
  • Înscris: 24.06.2006

 loock, on 06 septembrie 2012 - 20:16, said:

Daca intrebarea se refera la textul integral, fara cuvinte sarite, atunci da, sunt sigur.

Subliniez ca in acel post, am precizat ca sunt comparabile (sau mai slabe), si apoi am mai precizat ca cele telescopice comparate, trebuie sa fie si ele alese dintre niste modele decente !, nu ordinare ieftine.

Nu comparam o hota cu horn de cateva mii de RON ( sunt multe si de 4500 - 15000 RON), cu una telescopica de 250-600 lei....
eu le-am luat la cautat dupa producatori, la teka cele telescopice sunt pe la genunchiul broastei la cele cu horn

la bosch se apropie sau le ajung pe cele cu horn

la siemens sunt si mai bune si mai slabe

eu nu vad nici o diferenta grozava intre cele 2 tipuri

#517
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,669
  • Înscris: 29.03.2006
Daca se compara modele premium cu horn, cu unele telescopice obisnuite, sigur ca cele cu horn apar de 2-3 X mai puternice.

La Teka in prezent, hotele cu horn de ~ 800-1300 RON, au performante de evacuare comparabile cu cele telescopice.
De abea de pe la 1400 RON in sus incepe sa se vada clar diferenta, si sunt hote pana la cel putin 5700 RON, care sunt doar putin mai puternice...
Iar la zgomot toate fac mult prea mult, de mii de ori prea mult.
Sunt mult mai silentioase decat Gorejne, dar nu ma incanta asta prea mult...

Este foarte bine ca mai sunt si oameni care se intereseaza cu adevarat de performante, si care isi muleaza si bugetul corespunzator.

In practica insa, 99 % din clienti vor hote cat mai ieftine, chiar si pt. bucatarii de 4-5 mii de euro !
Si prin ieftine ma refer la hote de 300 de lei !.... ( 379 -499)
La bucatarii ieftine, prcentul este si mai nefericit.
Sunt multi care nu vor sa ia nici telescopica ieftina, si se multumesc cu una clasica din depozit de 150-170 de lei...

Iar din cei 1% care iau cu horn, marea majoritate le aleg - asa cum se spunea, fie din snobism, fie din pasarici legate de design.
Sunt extrem-extrem de putini, cei care se intind la o hota performanta, in primul rand pt. acea performanta.

La Teka, variaza cam intre 780 si 880 mc/h absorbtia (reala) la cele cu horn, pe standardul strict, cu burlan etc.
Variaza mai mult nivelul de zgomot intre modele
  3 db inseamna dublarea nivelului de zgomot, insa este adevarat ca, si acest sistem logaritmic, poate fi inca diferit de perceptia umana si latitudinea auditiva a urechii.
Sunt pareri ca mai degraba 9-10 db ar fi perceptia umana pr dublarea zgomotului, insa este f. relativ, si depinde si de valoarea de pornire.
De ex., intre 40 si 45 sau 50 db poate este asa, insa intre 10 si 13 db este o diferenta mult mai mare.
La 10 db aproape ca nu se aude decat daca asculti intentionat, insa 13 db deja fasaie si se aude clar daca ai urechi sanatoase.

La 40-68 db, asa cum se este la majoritatea hotelor, se intampla ca foarte multi oameni, inclusiv eu, sa nu tolereze deloc asa ceva.

Legat de ventilatoare, aici chiar nu am nevoie de lectii.
Multe prostii am citit mai sus.

In primul rand ca, la hotele cu motor cu ax vertical, majoritatea NU au ventilatoare axiale - asa cum gresit mi se atrage atentia ca asa este directia, etc.; complet fals.
Majoritatea ( or fi si exceptii), cel putin la cele telescopice, au turbine centrifugale, cu aer duct lateral, si apoi intors inca odata in sus spre evacuare.
La cele cu doua turbine ne-coaxiale, nici nu ar avea cum altfel, decat cu duct lateral, insa si la cele cu o singura turbina, majoritatea tot centrifugale sunt.

Thor TCT 62 / Teka TL 1 62, are insa motor cu ax orizontal, cu turbina dubla la fiecare capat al axului.

Legat de presiune, iar se releva necunoasterea, atunci cand se afirma ca doar cele tangentiale sunt capabile de asa ceva.
In realitate, cele tangentiale sunt niste facaturi, cu fluxuri amestecate si incrucisate, cu randament mic din acest motiv al nesepararii si nedirectionarii clare a fluxului.

Este foarte simplu pt o turbina, fie ea axiala, fie ea centrifugala, sa fie capabila de presiune ridicata, inclusiv la turatie mica.
Nu are nevoie decat de mai multe pale, dar odata denumita turbina si nu ventilator, inseamna ca deja are multe pale Posted Image

Este o chestie arhicunoscuta de la coolerele de procesor din PC.
Pt. a impinge aerul printre lamelele dese ale radiatorului, nu se recomanda ventilatoare cu 2, 3, 4, 5, 6, 7 pale, ci se recomanda turbine cu minim 9 pale, si pana la 24 de pale la modelele foarte mari, pale apropiate, aproape suprapuse.

De ex. la Noctua, pt radiator cu lamele se recomanda turbina NF-P12 cu 9 pale, si NU ventilatorul NF-S12 cu 7 pale.

Legat de lagare, iar gresit legat de rulmenti.
Rulmentii sunt mai fiabili decat sleeve bearing, insa fac zgomot.
Sigur, sleeve bearing se exclude din start, si iar sigur, zgomotul rulmentilor este nesemnificativ la iun ventilator de 40-68 db...
La unul de 7-23 db insa, nu mai este OK.
Si atunci se foloseste lagar pe fluid (ulei), dublu-auto-stabilizat hidrodinamic si magnetic Posted Image
Acest lagar este nu doar extrem de silentios, dar este si de multe ori mai fiabil, chiar fata de rulmenti, cel putin daca este facut responsabil de o firma f serioasa, cu etansare f buna, cu ulei de f buna calitate, cu garantie mare, etc ( cel putin 5 ani)

La cele cu pretentii si mai mari, exista lagar pe aer, airfoil, insa acelea au nevoie in general de sisteme auxiliare la pornire.

Informatii cu adevarat interesante, nu povesti, ar mai fi:
Dublarea turatiei creste nivelul de zgomot cam cu ~ 15 db, si avand in vedere ca 3 db inseamna dublarea zgomotului, asta inseamna ca dublarea turatiei ventilatorului, creste nivelul de zgomot de ~ 32 X !!!!!!!!!

Viteza tangentiala a palelor este aproape inaudibila pana pe la 4-5 m/s
Este f OK si la ~ 5,5 - 5.8 m/s, si aproximativ 10-11 db
Este tolerabila si la 8-9 m/s insa se aude clar la 21-23 db

Daca la un cooler/radiator, avem nevoie si de viteza pt randament de racire, motiv pt care prefer turbine de 120mm (~104 real), turate pana pe la 900-950 RPM ( vara si la 1000+ Posted Image ), si gasesc modelele de 140mm deja prea mari, deoarece pt a fi silentioase trebuie subturate si mai mult decat cele de 120mm, si atunci viteza aerului este si mai mica,

La hote nu este nevoie si de viteza mare, ci numai de presiune si debit mare, si atunci se pot utiliza turbine mult mai mari ca diametru, axiale sau centrifugale.
Cele tangentiale adevarate, pot avea si ele diametru pana pe la 20 -24+ cm, daca hota are 28 cm la carcasa.
In practica insa nu prea vezi asa ceva.....de unde si zgomotul de neam prost...

Problema este ca si tubul de evacuare trebuie sa fie la fel de larg ca si diametrul turbinei, altfel, fortat in ele, viteza aerului creste mult si iar se produce zgomot, si inca pe o suprafata departe de ideal...

Iar legat de practica reala.
Pana la burlane de de 40 cm diametru, 20, 15, 14, etc., nici macar cele de 120 nu sunt montate de multe ori corespunzator.
Am vazut burlane de 120 mufate pe reductii in trepte, care aveau lasata in interior partea cu diametru mai mic, de 100, 90 si chiar 80mm...
Am vazut cazuri in care au fost recomandate duct-uri plate de 5 x 20 cm, si oamenii au luat ducturi de 5,5 x 13 cm, cu suprafata de evacuare mult mai mica....cu racord de 90-100mm si cu reductia lasata mica de 80-90mm in burlanul de legatura...

Edited by loock, 07 September 2012 - 21:05.


#518
novigelu

novigelu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 452
  • Înscris: 20.11.2010
Am vazut pe un site www.elica.com ,hote dragute si cica astia ar fii cei mai tari in hote!! As dori sa iau de la ei Elica Reef ix/A/90 ,stii ceva despre astia??? Sau la ce marca sa apelez?

#519
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,669
  • Înscris: 29.03.2006
Modelul Elica REEF IX/A/90 are o performanta de evacuare intre 260 si 580 mc/h ( cea asa zis libera 750), performanta care nu justifica sub nici o forma achizitionarea unui model super-premium, deoarece este atinsa si de hote de pana in 400 lei. ( rar, si daca sti sa cauti, insa exista si se gasesc usor)

De asemenea, nivelul de zgomot este mare, intre 46 si 69 db ( 69 este infernal), si iar nu justifica achizitionarea unui model super-premium.

Fara legatura cu modelul de mai sus, Elica se lauda ca ofera la unele modele, posibilitatea montarii motorului in exteriorul bucatariei, sau casei.
Mentioneaza ca au o tehnologie patentata sub denumirea de EDS3 ( nefericita denumire, identica cu a unui sindrom nasol...)

La 40-45 db, gasesti la Teka modele cu performante de pana la 780-880 mc/h, probabil mai ieftine decat Elica.

Daca vrei silent, atunci fie iei ceva Elica cu motor in exterior, si te pregatesti cu buget relativ nelimitat...fie manufacturezi un sistem asemanator, si iesi probabil mai ieftin.

Indiferent de sistem, pt silentiozitate si putere simultan, trebuie tub/duct de evacuare cu suprafata mult mai mare de normal, chiar si 40 cm diametru.
Chiar daca scoti motorul afara si pui termopane cu 3 ferestre, viteza aerului prin tub trebuie sa ramana redusa pt a nu creste zgomotul, pe la 5,5 m/s ramane foarte silentios, asa cum este si viteza tangentiala a palelor - si poti pune turbina tot de 40-50 cm diametru.
Poti lua o hota normala de la care scoti motorul, si separat montezi duct f. larg si turbina exterioara cu performante dorite, inclusiv la fiabilitate.

Edited by loock, 08 September 2012 - 12:22.


#520
dan210

dan210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,279
  • Înscris: 24.06.2006

 loock, on 07 septembrie 2012 - 20:35, said:

La Teka in prezent, hotele cu horn de ~ 800-1300 RON, au performante de evacuare comparabile cu cele telescopice.

La Teka, variaza cam intre 780 si 880 mc/h absorbtia (reala) la cele cu horn, pe standardul strict, cu burlan etc.
acuma ori nu stiu eu unde sa ma uit ori nu inteleg termenul de telescopic, dar eu nu am gasit pe site-ul teka hota tesescopica cu 780 mc/h

#521
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,669
  • Înscris: 29.03.2006
Mai intai trebuie sa citim calumea ce este scris, daca tot ne apucam.

Ai citat doua lucruri pe sarite, rupte din context.

M-am exprimat foarte clar, pt. cine citeste tot, nu pe sarite.

Daca se scoate complet din context a doua propozitie citata, atunci da, probabil ca puteam sa ma exprim mai clar, insa am considerat ca am facut deja precizarile necesare destul de lamuritor.

Am considerat ca scriu pt. niste oameni seriosi, nu superficiali, nu rauvoitori, si nu pt. niste copii carora trebuie sa le repeti de mai multe ori acelasi lucru, intr-un singur mesaj.

Hotele Teka cu horn, care au performanta de evacuare intre 780 si 880 mc/h real, sunt asa cum am precizat clar in text, hote care costa intre ~1400 - 5700 RON.

Cele de 800-1300 RON, sunt cele cu performante ~ la jumatate, plus / minus in f. de model.

 loock, on 07 septembrie 2012 - 20:35, said:

Daca se compara modele premium cu horn, cu unele telescopice obisnuite, sigur ca cele cu horn apar de 2-3 X mai puternice.

La Teka in prezent, hotele cu horn de ~ 800-1300 RON, au performante de evacuare comparabile cu cele telescopice.
De abea de pe la 1400 RON in sus incepe sa se vada clar diferenta, si sunt hote pana la cel putin 5700 RON, care sunt doar putin mai puternice...
Iar la zgomot toate fac mult prea mult, de mii de ori prea mult.
Sunt mult mai silentioase decat Gorejne, dar nu ma incanta asta prea mult...


Edited by loock, 08 September 2012 - 18:07.


#522
dan210

dan210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,279
  • Înscris: 24.06.2006

 loock, on 08 septembrie 2012 - 18:08, said:

Mai intai trebuie sa citim calumea ce este scris, daca tot ne apucam.

Ai citat doua lucruri pe sarite, rupte din context.

M-am exprimat foarte clar, pt. cine citeste tot, nu pe sarite.

Daca se scoate complet din context a doua propozitie citata, atunci da, probabil ca puteam sa ma exprim mai clar, insa am considerat ca am facut deja precizarile necesare destul de lamuritor.

Am considerat ca scriu pt. niste oameni seriosi, nu superficiali, nu rauvoitori, si nu pt. niste copii carora trebuie sa le repeti de mai multe ori acelasi lucru, intr-un singur mesaj.

Hotele Teka cu horn, care au performanta de evacuare intre 780 si 880 mc/h real, sunt asa cum am precizat clar in text, hote care costa intre ~1400 - 5700 RON.

Cele de 800-1300 RON, sunt cele cu performante ~ la jumatate, plus / minus in f. de model.
colega forumist, dai cu piatra degeaba, uita de citate rupte din context, eu pe site-ul teka nu am gasit hote telescopice cu 780 mc/h debit, nu am acces la teka ro sau unde-i fi tu acuma

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate