Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare bicicleta MTB copil 1...

Denon AVR 1804

Texte și mesaje funny pe sit...

Recomandari carti non-fictiune
 Cat costa un pui la rotisor?

cum leg firele de la o pompa subm...

PC Voltage +3.3V Red!

Cum conectez la net o centrala Fe...
 w11 nu mentine profil power proce...

DIGI se lanseaza in Belgia cu ser...

Setari XMP ram pentru 5900x - BSO...

Iphone 13, 14 sau 15?
 Dune: Prophecy (2024 _ ...)

DMSS problema

Montare parchet in balcon

Exista doar ... si restul
 

Termostate, Cronotermostate cu/fără fir, Automatizări

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
6811 replies to this topic

#2809
cristi-m

cristi-m

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 08.11.2010

View Postggelu, on 10 februarie 2015 - 18:46, said:

- Completeaza si tu schema cu robinetii / actuatoarele din instalatie. Am vaga impresie ca  discutam adeseori despre lucruri diferite.
Sincer, si eu am aceeasi impresie Posted Image
Erau pusi in ultima varianta de schema, is acele patratele turcoaz, le-am pus si contact de capat de cursa, uite:
Attached File  Screenshot 10_02_2015 00896.jpg   13.08K   8 downloads

View Postggelu, on 10 februarie 2015 - 18:46, said:

...mai vorbesti si cu soacra, copilul Posted Image ....partea buna e ca asa  le faci educatie tehnica.
[...] In cazul asta nu mai comentez dar e bine sa ai o confirmare ca ceea ce intelegi din documentatie e chiar adevarat
:)) ai dreptate, si acolo si aici. Asta e unul din avantajele de a fi facut automatizarea cu cineva de specialitate. Sa stie ce e-n bordelul ala de tevi si cabluri. Mi-ar trebui un fel de "buton rosu" care sa-mi puna centrala pe full manual.
Si eu am oarece temeri ca ceea ce citesc, in primul rand inteleg bine, apoi sa fie si implementat.

View Postggelu, on 10 februarie 2015 - 18:46, said:

- De asemenea post-circularea sau eco-circularea :  eu pe aia eco as ocoli-o de tot . Face exact ce vrei sa eviti prin montarea BT ( sau BEP ) . Post circularea spune ca pompa centralei mai invarte apa cateva minute pana raceste schimbatorul .  Nu e util sa fie prea mare ca s-ar putea sa incalzesti schimbatorul cu agentul din BEP.
Post-circularea de fapt transporta caldura care mai ramane in schimbator de la generarea ACM, spre incalzire. Din ce am citit, se cheama "purge". Fenomenul pornirilor dese (s-c) are ca efect o dubla pierdere de energie, o data centrala porneste pe maxim (sau aproape) cand aprinde arzatorul, ca mai apoi sa moduleze. Iar a doua pierdere este ca daca centrala nu stie de functia asta "purge", calcura remanenta din schimbator se pierde (o inlatura ventilatorul dupa fiecare stingere a flacarii). Asa inteleg eu.
Intr-adevar, pornirile pompei nu mai snt asa rare cu functia asta. De acord cu tine in principiu, de vazut cum se comporta.

View Postggelu, on 10 februarie 2015 - 18:46, said:

-  Semnalul de blocare al pompelor :  toata logica asta a noastra are o hiba : daca centrala e ocupata cu preparea acm sau pur si simplu e in avarie ( nu neaparat defect , poate fi  tensiune de alimentare aiurea sau o lipsa gaz - lucrari pe retea ) . Pompa / vanele de la consumator vor lucra ca si cand  totul ar fi normal.  Iar in cazul IP poate chiar racesti camera . Poate pe comunicatie seriala poti gasi informatia asta  - arzator sau pompa centrala ne-functionala si e bine de folosit.
Da, hiba e ca nu corelam cumva functiile pompelor si automatizarilor din secundar cu ce se petrece la centrala. Daca functionarea ar fi normala, lucrurile se petrec mai mult sau mai putin cum am prevazut. Daca o iau razna, trebuie un mecanism de defense, adica un port al centralei sa semnaleze alarma (imposibil sa nu fie vreunul dedicat care-si schimba starea in cazul asta), si sa se opreasca pompele.

#2810
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 18:48, said:

Offf, BEPu' asta mi-a mancat zilele... Deci voi nu apreciati un spirit asa, mai creativ Posted Image

Principala functie a unui BEP este sa asigure separarea hidraulica intre doua sau mai multe circuite. Asta inseamna ca debitul prin oricare dintre circuite va fi independent de debitul prin toate celelalte circuite si pompele nu vor interfera unele cu altele, pornirea unei pompe nu va impinge debit nedorit prin alte circuite, samd.

Functiile secundare sunt dezaerarea si decantarea mizeriilor. Astea sunt o consecinta naturala a faptului ca viteza de curgere a apei in BEP este foarte mica.

Un Buffer Tank asigura si separarea hidraulica dar si preluarea unui eventual supliment de energie daca nu are unde sa se duca (zona sau zonele deschise sunt foarte mici si nu pot prelua toata energia de la centrala).

In privinta automatizarii, te complici un pic cam mult.

Eu la casa mea as opta pentru centrala cu sonda externa, Buffer Tank, o singura pompa secundara care sa mearga permanent. Reglarea locala a temperaturii as face-o cu robineti termostatici simpli. Daca vrei totusi sa programezi temperatura ambianta in functie de ora in anumite zone, atunci iti recomand capete termostatice electronice (de. ex. cele de la Conrad, Honeywell sau Danfoss Living Eco).

Edited by kolfleading, 10 February 2015 - 19:51.


#2811
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 18:48, said:

Serios acum, uita-te aici la un BB, boiler buddy: ..........
Nu-i asta un BEP putin mai mare?

Este ca si cum ti-as spune eu tie ca al meu Nokia 6210 seamana cu Lumia 625. Este tot de plastic si are si ecran.

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 18:48, said:

Nu-i asta un BEP putin mai mare? De-aia l-am si denumit BT, buffer tank, e si in documentul mirific de la DoE. ...
Are cumva 1000 litri ca sa-l poti numi buffer tank (puffer prin Ro) ?

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 18:48, said:

Si daca nu-s prea pretentios, si ACM daca se poate Posted Image
Exclus.
ACM-ul o sa-l faci cu boilerul cuplat direct la centrala. Ar fi o prostie sa cuplezi boilerul la BEP si sa-i pui pompa suplimentara.


---------
La tine totul este deocamdata la stadiul de poveste, adica la stadiul de SF (in cazul tau inca nu am renuntat la SF Posted Image). Tu ai fi un excelent vinzator de componente pentru cei care vor automatizari care sa faca cartoi prajiti si oua ochiuri, cind de fapt tigaia sa inventat de mult si nu-ti mai trebuie altceva decit un pic de ulei.

Trebuie sa treci la practica si sa uti povestile comerciale. Esti un om tehnic.... ce suparare povestim noi aici ? Vindem telefoane scumpe "mondenilor" Dragusanca, Crudu, Trasca, etc) sau face instalatii functionale ?

Hai sa trecem la exemple concrete si sa lasam povestile pentru altadata:
- Trebuie sa facem o BEP de 31kw (doar pentru AT),
- Daca este sa o calculezi, va iesi ca trebuie sa avem racordurile (ștuțurile) de 28mm (apropo de cei 18 pe care-i ai tu)
- Corpul BEP trebuie sa fie 3d si atunci avem 28mm x 3 = 84mm
- Avem de ales intre teava DN80 si teava DN 100
- Sa zicem ca mergem pe DN 100 (care la exterior are 114,3mm)
- Inaltimea buteliei daca este doar pentru AT trebuie sa fie minim 6D
- Asa ca avem 100mm x 6 = 600mm

Am ajuns la o teva cu diametrul interior de 100mm si o inaltime de minim 600mm. Pai daca-i calculam volumul ajungem la concluzia ca in butelia asta intra ~4,7 litri (as fi vrut sa fie mai mult Posted Image). Dar fata de schimbatorul tau care are sub 250ml este ok ca si raport. Sau daca ne uitam la radiatoare, ar fi cit intra intr-un radiator 22x600x600. Nu-i mare lucru, dar este ca si cum ai avea un radiator deschis tot timpul ca si sarcina pe centrala.

Dar daca facem o butelie mai mare ? Una de 100kW (daca ai spatiu). In asta intra 15 litri. Adica cit intra intr-un radiator 22x600x2500. Deja suna mai bine.
Cu toate ca eu ramin la parerea ca nu este utila o BEP la o centrala de 31kW. In cazul tau este utila doar pentru ca vrei incalzire zonala si ca este de preferat sa ai minim 3 pompe pentru instalatia din casa ca sa poti realiza incalzirea zonala. In cazul asta ai nevoie de BEP si de distribuitor/colector plus vane de amestec motorizate.

Edited by florin71_skoda, 10 February 2015 - 20:03.


#2812
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,317
  • Înscris: 21.01.2009
Nu dati cu pietre ca mai vin si eu cu o idee - uite niste centrale gata facute cu 3 zone . Daca vrei sa o arunci ( dupa 10 ani cum glasuiesc cei de la ANRE ) ii poti demonta partea de distributie si o montezi la alta centrala.

#2813
cristi-m

cristi-m

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 430
  • Înscris: 08.11.2010
@kolfleading
Multumesc pt explicatii, aceeasi idee o aveam si eu despre BEP si BT.
La capitolul automatizare, ai dreptate in principiu, ca ma complic putin. Propunerea ta va merge. Probabil ca a mea (cu TA-uri samd) va merge mai bine. Daca va merge atat de ai bine incat sa merite investitia? Probabil ca nu. Dar asta-s eu, in anumite subiecte (cum ar fi incalzirea in casa), prefer sa tintesc idealul si sa ma apropii, altfel ma voi intreba tot timpul cum ar fi fost daca... S-au retinut insa capetele t. electronice, Conrad, Honeywell (am si scos niste fise tehnice). Danfoss Living Eco si mai ales Connect, costa prea mult pt cat face, dar na, e brandul...
Ai vreo pista cum as putea gasi un buffer tank de vreo 100 l? Caut, dar nu prea gasesc in RO.

@Florin
Stiu ca p(b)ufferele sunt in general pt cazane cu lemne. Asa mi se spune peste tot, ca nu gasesc cu capacitatea mai mica decat 300 l. Sa vedem.
Dar cadem de acord ca daca exista, un astfel de buffer de 100 l, construit pornind de la un BEP, va face ambele functii principale, de egalizare si de cresterea masei?
Ref la BT care sa-mi faca si ACM, nu cred ca ai inteles ce spuneam. Daca BT ar avea 1 serpentina, as putea sa o cuplez la circuitul de ACM, sa faca si egalizarea, si sami creasca si masa apei. In primar, as lega simplu centrala. In secundar, as avea pompele pt AT, precum si ACM-ul legat la serpentina. Serpentina s-ar lega printr-o V3C de turul centralei.
OK, deci v-ati saturat sa va citesc din Fratii Grimm, ok... Daca e sa cobor cu picioarele pe pamant, atunci in viitorul imediat ar trebui:
- sa ma decid la centrala, ecoTEC Plus VU INT 306 sau Ariston Genus Premium EVO System? Ca sa ma pot decide, am facut un tabel frumos (am muncit la el, sa stii...) cu fnctiile Vaillant si Ariston. Mi-emi da ca Vaillant sta mai bine la functiile interesante pt mine, dar trebuie echipat cu calorMATIC 470. La pret, intre cele 2, diferenta e de ~700 ron. V-ati uitat si voi un pic pe fisierul ala, macar asa, sa-mi faceti hatârul? ;)
- sa ma decid ce boiler/capacitate iau
- sper sa gasesc in final o firma de proiectare, si sa merg cu ideile discutate aici + eventual o schema de principiu. In prima faza, ii las pe ei sa vad cu ce varianta vin.
- odata decisa centrala, trebuie sa vad daca iau automatizarea de la ea, sau nu (in cazul Ariston, e inclusa in mare parte)

Is curios de un mic calcul: daca am un buffer de 100 l, incalzit la 50 grade, presupunand ca am cerere de la 1/3 din radiatoatele casei (sa zicem 10 kW), in cat timp va porni centrala (arzatorul) ca sa incalzeasca bufferul daca n-am activata o functie de blocare a arzatorului?
De fapt, nu stiu cat e viteza apei in instalatie, si nici ce cant de apa voi avea (aprox).

Pt BEP sau BT, ce-o fi, speram sa iasa un volum mai mare decat o sticla de pepsi. Cu aia nu fac decat egalizare de presiune, intr-adevar.

View Postggelu, on 10 februarie 2015 - 20:48, said:

Nu dati cu pietre ca mai vin si eu cu o idee - uite niste centrale gata facute cu 3 zone . Daca vrei sa o arunci ( dupa 10 ani cum glasuiesc cei de la ANRE ) ii poti demonta partea de distributie si o montezi la alta centrala.
Nu-i cam scumputza la peste 10.000 RON? La asa scor, mai bine imi iau Viessmann 200 cu tot cu vitotronic 200, si stiu ca am mertzan.
Immergas-ul l-am cam exclus fiindca nu are decat 1 curba de incalzire. Daca ti-e buna, ai scapat, daca nu...

#2814
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 21:14, said:

Ai vreo pista cum as putea gasi un buffer tank de vreo 100 l? Caut, dar nu prea gasesc in RO.

http://www.calorserv...0-l-ELBP100PLUS
(se gaseste si mai ieftin)

http://www.ecoflam.c...tori-100-l.html
(am cerut o oferta si a fost mai ieftin decat cel de la calorserv)

http://www.klint.de/...nhalt-50-l.html
(fa abstractie de pretul de acolo, cere o oferta de la o reprezentanta).

PS1: La partea de racire pentru vara te-ai gandit?
PS2: Intr-un puffer dintr-asta poti sa infigi si o rezistenta electrica de vreo 2 - 3 kW, ca sa ai un back-up daca ti se strica centrala.

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 21:14, said:

presupunand ca am cerere de la 1/3 din radiatoatele casei (sa zicem 10 kW)
Eu cred ca necesarul total al casei va fi de ordinul a 10 kW...

Edited by kolfleading, 10 February 2015 - 22:06.


#2815
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 21:14, said:

@Florin
Stiu ca p(b)ufferele sunt in general pt cazane cu lemne. Asa mi se spune peste tot, ca nu gasesc cu capacitatea mai mica decat 300 l. Sa vedem.

Si daca nu gasesti sub 300 litri care este problema ? Ai alocat suficienti bani pentru automatizare incit sa-ti poti pune unul de 300 litri (adica peste 20 milioane).
Asta zic eu ca nu este o problema. Problema ar fi daca-ti trebuie sau nu asa ceva.

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 21:14, said:

Ref la BT care sa-mi faca si ACM, nu cred ca ai inteles ce spuneam. Daca BT ar avea 1 serpentina, as putea sa o cuplez la circuitul de ACM, sa faca si egalizarea, si sami creasca si masa apei.

Uita ideea asta.

Ca sa faci ACM cu centrale sub 31Kw, cuplezi pur si simplu boilerul direct la centrala si asta este. Asta este varianta simpla ca si hidraulica si ca si automatizare pentru 99% din centralele pe care le gasesti de cumparat. Daca tu crezi ca faci o automatizare si o hidraulica mai desteapta decit 99% dintre producatori de centrale, este o cu totul alta poveste.


View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 21:14, said:

OK, deci v-ati saturat sa va citesc din Fratii Grimm, ok... Daca e sa cobor cu picioarele pe pamant, atunci in viitorul imediat ar trebui:

Si povestile astea au utilitatea lor. Nu putem spune ca ne-am saturat de ele.

Tu insa se presupune ca esti un om tehnic si trebuie sa sarim peste ele. Problema este ca tu deocamdata nu ai inteles cum fuctioneaza o centrala si un sistem hidraulic. Tu te legi de tot soiul de functii ale unei centrale care nu te ajuta neaparat. (tu te legi doar de soft)

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 21:14, said:

- sper sa gasesc in final o firma de proiectare, si sa merg cu ideile discutate aici + eventual o schema de principiu. In prima faza, ii las pe ei sa vad cu ce varianta vin.
Nu ai cum. Firmele stiu sa faca ceva clasic. Ori tu vrei avioane. Asta inseamna ca trebuie sa gasesti un om dspus sa conlucreze cu tine si sa faca experente pe bani tai.

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 21:14, said:

- odata decisa centrala, trebuie sa vad daca iau automatizarea de la ea, sau nu (in cazul Ariston, e inclusa in mare parte)

Nu, nu cumperi automatizarea odata cu centrala. La ce vrei tu, automatizarea se cumpara separat, de la o cu totul alta firma.

Gindeste logic. Placile electronice de centrale sunt facute de Honeywell, sau de Siemens, sau Berteli, sau alti. Ce legatura are placa electronica cu centrala ?

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 21:14, said:

Is curios de un mic calcul: daca am un buffer de 100 l, incalzit la 50 grade, presupunand ca am cerere de la 1/3 din radiatoatele casei (sa zicem 10 kW), in cat timp va porni centrala (arzatorul) ca sa incalzeasca bufferul daca n-am activata o functie de blocare a arzatorului?

Dar de ce esti curios ? Tu nu sti ca de regula curiosi mor repede ?

Tu ce vrei de fapt de la centrala ?
- consum mic de gaz
- Confort maxim ?
- sa nu se strice mai repede de 10 ani centrala ?

Tu trebuie sa-ti pui problema ce se intimpla cu centrala cind ai un singur portrosop din baie deschis. Cind ai 1/3 din radiatoarele din casa deschise, centrala se simte foarte bine si se bucura ca-i dai de lucru. Centrala se bucura si daca merge pe 2 radiatoare..

Edited by florin71_skoda, 10 February 2015 - 22:25.


#2816
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,609
  • Înscris: 17.03.2014
Am auzit si eu pe cineva de curand ca isi cumpara o centrala Vaillant de 46kW si ca leaga boilerul din BEP. M-am mirat, dar acum am vazut in nistructiunile de la Vaillant ca ei chiar asa recomanda:

http://www.vaillant....-mic-238965.pdf

#2817
shinglesexpert

shinglesexpert

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 29.06.2010
Salutare
Va rog ajutati-ma Cu un ghid De utilizare si montaj pentru Eberle instant 2.Posted ImagePosted Image

Attached Files



#2818
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,317
  • Înscris: 21.01.2009
Pentru setari vezi aici .  De legat  ca termostat de ambient  la centrala termica : NU legi la L si N . Apoi cele doua fire de la centrala le legi la 1 si 2 ( cele doua borna de jos).

#2819
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View PostM_ierdnA, on 11 februarie 2015 - 09:37, said:

Am auzit si eu pe cineva de curand ca isi cumpara o centrala Vaillant de 46kW si ca leaga boilerul din BEP. ....

Da, asa este. Centralele de pe la un 35kW in sus nu mai au in ele vana cu 3 cai, iar electronica este gindita sa gestioneze 3 pompe. La puteri mai mari deja cam este obligatorie o BEP sau orice alt soi de separator hidraulic. Deaia si electronica centralei este astfel gindita incit sa te cam oblige sa pui BEP ca sa o gestionezi corect.

#2820
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,609
  • Înscris: 17.03.2014
Da, daca stau sa ma gandesc mai bine, probabil ca e logic. Cu cat sunt centralele mai mari probabil aplicatiile sunt mai diverse si atunci cu bep iti da libertate de miscare deplina. Mi se parea insa un pic anormal sa leg boilerul in BEP, dar poate nu e.

#2821
shinglesexpert

shinglesexpert

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 29.06.2010
Salut ggelu
Multumesc mult pentru raspunsuri. Eu vreau sa-l leg la un sistem de incalzire gen aeroterma pentru un mini solar. E corect sa intrerup firul maro de la aeroterma si sa-l leg cum ai spus Tu la 1 si 2?

Edited by florin71_skoda, 11 February 2015 - 10:41.


#2822
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,317
  • Înscris: 21.01.2009
Cum comanzi aeroterma ? Alimentarea ei o vei lua din termostat ?

#2823
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

View PostM_ierdnA, on 11 februarie 2015 - 10:11, said:


Daca te uiti un pic mai sus, a dat @kolfleading o explicatie foarte buna pentru BEP

View Postkolfleading, on 10 februarie 2015 - 19:46, said:

Principala functie a unui BEP este sa asigure separarea hidraulica intre doua sau mai multe circuite. Asta inseamna ca debitul prin oricare dintre circuite va fi independent de debitul prin toate celelalte circuite si pompele nu vor interfera unele cu altele, pornirea unei pompe nu va impinge debit nedorit prin alte circuite, samd.

In cazul centralelor mai mari trebuie cumva sa impacam pompele si deaia ne trbuie BEP.
- In centrala (sau intre centrala si BEP) ai o pompa care trebuie sa asigure un anumit debit prin centrala.
- Intre BEP si boiler ai de regula o pompa mult mai mica decit aia dintre centrala si BEP
- Intre BEP si radiatoare de multe ori ai o pompa mult mai mare decit aia dintre centrala si BEP. Sau pot fi mai multe pompe care daca le aduni sunt mai mari decit pompa centralei.

Un exemplu ar fi o institutie (o cladire mai mare) unde sa zicem ca pun o centrala dinasta de perete de 100kW. Cum in centrala am o cantitate foarte mica de apa o sa pun intre centrala si BEP o pompa normala 32-80. Pentru boiler o sa pun probabil o pompa 25-40 sau daca am un boiler mai mare, poate ca pun o pompa 25-60, dar nu mai mare de atit. Pentru radiatoare in schimb am nevoie de o pompa industriala, dinaia cu flansa. Sau daca impart cladirea pe zone poate ca pun 4 pompe 32-80.

View Postshinglesexpert, on 11 februarie 2015 - 10:20, said:

... un sistem de incalzire gen aeroterma pentru un mini solar. ....

Despre ce aeroterma este vorba ? Pe curent sau pe apa ? Ce consum electric are aeroterma respectiva ?

Edited by florin71_skoda, 11 February 2015 - 10:56.


#2824
shinglesexpert

shinglesexpert

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 29.06.2010

View Postflorin71_skoda, on 11 februarie 2015 - 10:55, said:


Aeroterma electrica 1000w

View Postggelu, on 11 februarie 2015 - 10:51, said:

Cum comanzi aeroterma ? Alimentarea ei o vei lua din termostat ?
Ma gandeam doar sa intrerup un fir de alimentare de la aeroterma. Nu stiu daca e OK de asta apelez la specialisti.

Edited by florin71_skoda, 11 February 2015 - 11:28.


#2825
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postcristi-m, on 10 februarie 2015 - 01:51, said:

- cum functioneaza centrala mai economic: daca folosesc tub in tub pt aspiratie aer/evacuare gaze, sau daca sunt separate, cu evacuarea afara si absorbtia dintr-o camera pre-incalzita?
Cred ca varianta tub-in-tub ar fi mai simplu de implementat si ar pastra avantajul de a pre-incalzi aerul de admisie, ca un mini-recuperator de caldura din gazele arse.

Daca faci absorbtia din camera pre-incalzita, atunci camera aia trebuie sa aiba o gaura care sa dea afara si prin care o sa intre curent de aer rece cand functioneaza centrala. Iar apoi centrala va folosi energie din gaz ca sa re-incalzeasca acea camera. Nu mi se pare foarte productiv...

#2826
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,317
  • Înscris: 21.01.2009

View Postshinglesexpert, on 11 februarie 2015 - 11:08, said:

Aeroterma electrica 1000w
Ma gandeam doar sa intrerup un fir de alimentare de la aeroterma. Nu stiu daca e OK de asta apelez la specialisti.

Nu-ti tine contactul termostatului ( sau mai precis : tine pane se arde ) . . Cumpara un contactor ( cu bobina de 230 V )  si leaga-i bobina intre N si 2 , iar L  la 1 ca in poza. Apoi pe bornele contactorului alimentezi aeroterma.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate