Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
RPL2021: Instructiuni auto-recenzare

Info Coronavirus/Vaccin vs. Fake News

Ajutor pentru refugiatii ucraineni

RANSOMWARE
 Stick/device pentru streaming 2022

instalare windows xp pe un calcul...

racordare curent container modular

Produs Jell-O - gelatina cu arome...
 Imprumut garantat de actiuni pe I...

Ac cu probleme dupa reabilitare b...

Scade antigelul din vas dupa fiec...

Ficat ortotopic
 Act notarial

Scadere RPM la semafor

Dureri ingrozitoare la genunchi

The Terminal List (2022 - ...)
 

Termostate, Cronotermostate cu/fără fir, Automatizări

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
6393 replies to this topic

#1
C0Bu

C0Bu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 25.01.2006
Am montat astazi un cronotermostat programabil(electronic).
Cum trebuie sa functioneze centrala cu termostatul montat?
Pleaca si functioneaza (ca in trecut,cand nu exista termostat de camera) , aprox 1 minut, se opreste dupa un timp iar pleaca.., chiar daca in camera nu a ajuns la temperatura solicitata.Flacara pe termostat apare, dar pe centrala becul care indica functionarea palpaie(stand by).Porneste 1 minut..se opreste..etc.

daca mai trebuie detalii spuneti :)

Edited by C0Bu, 30 January 2007 - 21:01.


#2
sixone

sixone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 79
  • Înscris: 08.03.2004
Nu ca m-as pricepe foarte mult, dar si eu mi-am montat cronotermostatul si nu ar trebui sa faca cum zici tu, cel putin la centrala mea. Cand folosesc cronotermostatul centrala functioneaza pana ajunge la temp. dorita dupa care se opreste si pleaca din nou cand temp a scazut cu 0.5 grade sub temp setata. Din asta al meu se poate seta sensibilitatea parca din 0.1, 0.3 si 0.5 grade, default era 0.5 si l-am lasat asa.
Vezi ca in centrala era un strap (scurt) facut intre 2 contacte, locul unde se monta cronotermostatul. Banuiesc ca l-ai scos nu?
Defapt tot ce face termostatul asta ambiental e scurtul ala cand temp. scade sub x grade.
Daca n-ai scos strapul atunci el functioneaza ca si inainte.

#3
C0Bu

C0Bu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 25.01.2006
Da, strapu e scos si bagat cronotermostatul in locul lui.
Pe ecran la crono termostat apare flacara, ceea ce inseamna ca centrala functioneaza dar, defapt ea sta in stad by, pornind ca si inainte..aleator.
Mentionez ca atunci cand flacara dispare de pe ecran se aude cum lucreaza releul si centrala se inchide :) adica se stinge beculetul de la calorifer, deci termostatul merge :)
Sa mai vie vre-un jumper sau vre-un strap catre trebuie scos cand se monteaza acest cronotermostat (in afara de acela in locul caruia se monteaza)?

P.S. centrala este ferroli, model F 24 E.

Edited by C0Bu, 31 January 2007 - 09:45.


#4
sixone

sixone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 79
  • Înscris: 08.03.2004
Exact acelasi model am si eu, Domi.. ceva project cred, tot F24.
La mine nu mai era alt strap, firul ala era tot, care se leaga undeva jos sub panoul de comanda. La ce temperatura e pusa sa lucreze?

#5
Iocan

Iocan

    Tefelist, fan Kövesi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,670
  • Înscris: 02.06.2006
Nu sînt 100% sigur, dar cred că centrala trebuie dată la maximum pentru ca termostatul de cameră să poată "lua" cît îi trebuie din centrală pentru a ajunge la temperatura dorită.

#6
sixone

sixone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 79
  • Înscris: 08.03.2004
Nope, nu are nici-o legatura, termostatul nu face decat sa inchida un contact pana ajunge la temperatura setata.
Din centrala iti pui apa la ce temp. vrei, de la 40 la 90 grade. Singura diferenta e ca se incalzeste mai repede sau mai incet camera si centrala merge mai mult sau mai putin, dar pentru termostat e acelasi lucru, el nu face decat sa masoare temp. ambientala.
Daca pui si o aeroterma in camera, probabil iti va porni centrala si mai rar :)

#7
C0Bu

C0Bu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 25.01.2006
Maxim e 85 e data pe la 75.
Am aflat ca pana la urma asta e functionarea normala.
Totul a pornit de la urmatoarea faza:
Credeam ca o data montat termostatul, acesta strapeaza(inlocuieste) complet termostatul de pe returul circuitului de agent termic.Din cate vad total eronat.
Deci pana la ruma asa cum functioneaza "cu pauze" este normal :).Defapt asa functiona si inainte..ca deh termostatul doar inlocuieste strapul acela + celelalte functii.

Voi cum tineti temperatura la agent termic ?Maxim ? spre maxim ?Inainte tineam la 60, acum dupa ce am pus termostat am ridicat la 75 din 85 posibil.

Edited by C0Bu, 31 January 2007 - 12:07.


#8
Iocan

Iocan

    Tefelist, fan Kövesi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,670
  • Înscris: 02.06.2006

View Postsixone, on Jan 31 2007, 12:02, said:

Nope, nu are nici-o legatura, termostatul nu face decat sa inchida un contact pana ajunge la temperatura setata.
Din centrala iti pui apa la ce temp. vrei, de la 40 la 90 grade.
Cu alte cuvinte, ai 2 termostate (cel de cameră și cel din centrală) care acționeză haotic, fiecare după setările proprii. Atunci, care mai e rolul termostatului de cameră?

#9
sixone

sixone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 79
  • Înscris: 08.03.2004
cobu: da, in mod normal daca ai scos sarma aia care strapa 2 contacte si ai pus termostatul va face acelasi lucru cand atinge temp. dorita, sau mai exact, cand scade sub temp dorita.

iocan: nu vad nimic haotic in functionarea celor 2 termostate. cronotermostatul iti masoara temp. ambientala si te lasa sa faci anumite setari in functie de zi/ora, iar cel care masoara agentul termic iti pastreaza apa din calorifere la o anumita temperatura.
Astea le corelezi cum vrei tu. Singura problema e ca daca pui o temperatura prea mare in camera, sa zicem 24 grade si dai apa la 40 grade atunci probabil se va ajunge foarte greu la temp. respectiva si centrala va merge mai mult.
Aa.. si eu tin centrala la 60 grade, iar temp. ambientala ziua la 19 grade si noaptea la 21
In aceste conditii ziua cred ca functioneaza cateva ore iar noaptea putin mai mult.

am uitat sa zic ca termostatul ajuta foarte mult la consum evident, fara el centrala pleaca singura la aprox. 2 minute, deci merge 12h/zi * vreo 2.ceva mc de gaz/h  e cam mult.

Edited by sixone, 31 January 2007 - 12:55.


#10
Iocan

Iocan

    Tefelist, fan Kövesi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,670
  • Înscris: 02.06.2006

View Postsixone, on Jan 31 2007, 12:51, said:

iocan: nu vad nimic haotic in functionarea celor 2 termostate.
După părerea mea, termostatul din centrală trebuie dat la maximum pentru a oferi termostatului din cameră posibilitatea să pornească și să oprească centrala pentru a ajunge la temperatura programată. Iar rolul termostatului din centrală va rămîne acela de a o proteja împotriva evenimentelor accidentale, gen supraîncălzire sau îngheț.

Ar fi utile și alte păreri în această problemă.

Edited by Iocan, 31 January 2007 - 13:38.


#11
a21alex

a21alex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,026
  • Înscris: 22.08.2005
Si eu cred ca termostatul din central ar trebui lasat pe maxim, fapt ce ar duce apa din circuit la o temp de 85 grade...parca asa am citi pe manual ca ar fi maximul, astfel temperatura din camera ar ajunge mai repede la temperatura programata pe termostat si cred se face economie si la gaz. Personal i-am dat drumul si pe maxim si pe 65 de grade la termostatul din centrala si centrala a functionat la fel, cu aceleasi reprize de aprindere, la fel si durata. Termostatul din camera e lasat in mare, ziua pe 19 si noaptea pe 22.

Dar toti instalatorii m-au sfatuit ca cel mai bine sa o las pe 60 - 65 grade Celsius.

Eu am instalatie de cupru cu calorifere din Aluminiu si centraloa BIASI. Rezista instalatia mea daca merge pe maxim? Sau pusca tevile si caloriferele ....  :lol:  ?!

Edited by a21alex, 31 January 2007 - 21:49.


#12
C0Bu

C0Bu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 25.01.2006
Bun, am montat pe perete termostatul in dupa-amiaza aceasta.
Din centrala am lasat la 70 grade.Zic ca e mai oke asa.
Voi de ce tineti o temperatura mai mare noaptea? EU noaptea i-l las pe 19 grade, ca oricum dorm invelit :).

Bun, acum am o problema, cred ca am luat eu teapa cu cronotermostatul.
Am program asa :
de la ora 23 la ora 5 regim de noapte 19 grade
de la ora 5 la ora 7 regim de zi 22 grade.
de la ora 7 la ora 16 regim de noapte 19 grade
de la ora 16 la ora 23 regim de zi 22 grade.

Pe regim de noapte..chiar daca temp scade sub 19 grade nu imi porneste centrala :(..seara poti sa mori de frig..ajunge temp si la 16 grade si nu porneste.Ati mai intalnit asa ceva ?

#13
marian_c

marian_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 82
  • Înscris: 15.05.2006
sa o luam pe rand:
-centrala are un strap,care se scoate si se monteaza firele de la termostat in locul lui
-fara termo,centrala e reglata la o temperatura anumita.Ea merge pana se apa ajunge la temp respectiva si se opreste;intre timp pompa centralei misca agentul termic prin calorifere;dupa un timp,la mine de regula 2 min,centrala porneste din nou pana ajunge apa la temp resp si se opreste din nou flacara,pompa mergand in continuare.
-cand ai termostatul de mabient montat,in momentul la care se sjunge la temp setata de el,termostatul opreste centrala de tot,mai merge pompa un timp stabilt anume si se opreste.
-avantaje cu termostat de ambient:-centarla nu mai merge non stop iar in camera ai o temp constanta data de histerezisul termostatului(daca e setat 1 grad,de ex la temp de 20 grade,acesta va porni la 19 si se opreste la 21 (+ / - 1 grad)
-situatia cea mai interesanta este sa ai 1-2 termostate de ambient in 1-2 camere pe care le locuiesti constant,iar la toate caloriferele sa ai montat cate un robinet termostatat.In acest caz ai temperatura constanta in 1-2 camere locuibile,de ex dormitoare, si o temp diferita in celelalte incaperi ,setate prin robinetele termostatate.Asa poti obtine o economie importanta la gaz.
-temperatura la centrala ar tb setatata la 85-90grade,pt ca la maxim centrala are randament maxim.Aceasta solutie dauneaza insa pexalului, orcat de bun ar fi el,pt ca se dilata ,iar la dilatare forteaza in fiting si se rupe langa fiting.Daca mergi cu centarla la 70 gr,pexalul tine mai mult,dar te costa gazul si mai mult.
-cel mai usor pt meseriasi e de lucrat in pexal,pt ca nu iti tb scule speciale pt lipit si tevile se pozeaza usor,nefiin probleme la rotirea unei bucati de tevi pt aliliere corecta.
-cu cat mergi cu centrala la o temp mai mica,cu atat durata de viata a tevilor ( indiferent de materialul lor ) e mai mare.
-marcajul de pe tevi cu o presiune nominala  pn 10 si temp de 95 grade nu inseamna ca ele sant garantate sa functioneze la pn 10 la 95 grade, ci ca merg la maxim pn 10 sau maxim 95 grade!!!! , de regula merg la pn la temp ambianta sau la o presiune f mica si la temp de max95.Asta puteti vedea fiecare dintre voi daca a-ti studia fisa tehnica a materialului respectiv de pe siteul producatorului.Ve-ti avea surpriza sa nu gasiti asa ceva,caz in care materialul e un fake.
-cand montezi termostatul pe perete,pune un izolator termic ceva mai mare decat termostatul intre el si perete,ca peretele de regula e mai rece si influenteaza mult indicatiile.Ar fi bine sa faceti o verificare in paralel cu un termometru de camera plasat undeva in centrul incaoerii pt a stabili o corelatie intre temp reala si cea setata prin termostat.De regula e o diferenta de min 2 grade.

Edited by marian_c, 02 February 2007 - 08:59.


#14
C0Bu

C0Bu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 314
  • Înscris: 25.01.2006
Aici sunt montate pe toate caloriferele robinete cu termostat.Ce legatura ar avea ele cu termostatul agatat pe perete ?
Cum actioneaza un termostat din acela pt calorifer ca eu nu am inteles niciodata..
Pe ce temp sa setez capul termostatic pe calorifer ca sa fie modul cel mai economic si confortabil :).
E doar o garsoniera aici unde am montat..deci nu prea am unde pune 2 temrostate de ambient :)

#15
a21alex

a21alex

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,026
  • Înscris: 22.08.2005
@marian_c
o instalatie de cupru si calorifere din aluminiu suporta maximul centralei mele, BIASI, adica 85 grade celsius?
Daca da ... atunci o sa merg pe maxim la termostatul de pe centrala.... Se incalzesc caloriferele mai puternic, temperatura in incapere ajunge la temperatura reglata pe termostatul de ambient montat in camera mai repede, rezultand economie de curent pentru ca centrala nu mai functioneaza atat de mult si de ce nu... poate si de gaz..... Daca gresesc rog a fi corectat!

Edited by a21alex, 03 February 2007 - 01:26.


#16
pius

pius

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 169
  • Înscris: 15.02.2006
Salut,marian c v-a explicat destul de apropiat mecanismul functionarii unei centrale termice si mai pe intelesul tuturor ar fi cam asa :principiul este acesta ,exemplu concret ca sa inteleaga tot omul
1.centrala are un buton pentru setarea puterii ( 9 - 24 KW ) punindul pe trapta 3 (sa zicem) corespunde unei putrii de 18 Kw si ajunge undeva la o temp de 65-70 grade aratate pe un ceas
2 se seteaza termostatul de camera la 20 grade
3 in momentul cind in camera este sub 20 gr porneste centrala automat incalzind teava de TUR pina la 70 grade (asa cum am pus-o noi pe treapta 3,se poate pune pe 4 sau 5 si atunci temperatura TUR va fi mai mare incalzind caloriferele mai repede,dar si ceasul contorului de gaz )
4 pompa impinge agentul in toate caloriferele si se intorce in centrala prin teava de RETUR
5 cind temp din TUR ajunge la max (pus de noi din buton)sentrala mai functioneaza cca 1-2 min (egalizare) apoi se opreste (dar numai flacara)pompa mai lucreaza un timp,apoi se opreste si ea ,acum se radiaza caldura prin calorifere si RETURUL se incalzeste mai tare ca TURUL
6 in acest moment iar porneste FLACARA pentru a incalzii TURUL la 70 grade
7 si tot acest ciclu se va repete pina cind termostatul din camera sesizeaza ca temeratura a ajuns la 20 grade si comanda centralei OPRIREA TOTALA a acesteia (de aici economia de gaz) Daca nu ne vom fitai prea mult pe usa ,nu vom deshide un geam,temperatura se va mentine mai mult timp
8 in momentul cind in camera termostatul sesiseaza o temp mai mica decit 20 grade da comanda de  PORNIRE AUTOMATA A CENTRALEI care isi va face iarasi ciclul
Robinetii termostatati pusi pe calorifere au rolul ca atunci cind in jurul lor se atinge o anumita temperatura care a fost reglata prin punerea lor pe o anumita trapta(1,2 3 etc)inchid circuitul tevii TUR agentul termic trecind la celalalt calorifer si tot asa (au o treapta 3 ECONOMIC)
Sper ca m-am facut inteles!!!

Edited by pius, 05 February 2007 - 17:53.


#17
Conservatorul

Conservatorul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 432
  • Înscris: 26.09.2006
COBu,dupa toate aceste discutii,in acest moment ,cum lucreaza cronotermostatul?
Eu mi-am montat un cronotermostat Computherm la o centrala Ariston 23 MFFI si functioneaza dupa cum am reglat palierele orare de temperatura,indiferent de reglajele facute la butoanele centralei.

#18
marian_c

marian_c

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 82
  • Înscris: 15.05.2006
"a21alex, ai inteles bine. Si "pius " v-a explicat bine cum lucreaza centrala.
"cobu"-ambele termostate fac acelasi lucru,regleaza temp in camera.Cel de ambient e electronic si se pune pe un perete opus caloriferului , si el comanda centrala,dar numai pt o camera,adica cea in care e montat. Robinetul termostatat regleaza acelasi lucru,dar pt fiecare calorifer in parte,si opreste agentul termic sa mai circule prin caloriferul respectiv atunci cand in camera in care e montat se atinge temperatura setata.
Intrucat nu exista locuinta cu toate camerele de aceiasi marime,termostatul de ambient se monteaza in camera cea mai mare,iar in celelalte camere avem temp diferite,de regula mult mai mari.
De aceea am zis ca merita montate 2 termostate de ambient in 2 camere in care se locuieste,iar in celelalte nu (baie,bucatarie,hol,alte camere care nu sant folosite ca dormitoare ) ,si la toate caloriferele robiunetul termostatic.
La unii dintre voi o sa li se para scump,dar eu am luat acum cativa ani robinetele cu 30ron,cand in magazine erau 50-70 ron,iar cel de ambient este cam 100-120 ron.Daca faceti un calcul,va ajung toate astea la cat platiti gazul pe o luna.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate