Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Mancare de buget cat mai sanatoasa
#37
Posted 05 October 2023 - 20:13
E o discutie interminabila despre cat de sanatoase sunt unele / altele. Supermarket vs tarani...etc etc.
Eu pot sa va zic ca 90% din micii producatori de legume/carne.. baga mai multe chimicale decat la supermarket. Fac concentratiile mai....concentrate (sa aiba efect, cica), stropesc mai des, indoapa animalele cu antibiotice la greu...etc. Deci materia bruta e la noroc, daca nu ti-o produci tu sa stii exact ce ai facut acolo. Acuma trec la variante de mancaruri cu pret decent, mai sanatoase si mai ieftine decat fast food: 1. Paste (fusili prefer eu) cu legume. Gasesti mix de legume "china style", cu legume, bambus si ciuperci; congelat pe la 10-12 lei punga. O punga de fusili e vreo 7 lei, faci de 2 ori din ea. Iti mai trebuie niste sos de soia, daca iti place aroma orientala si niste rosii cuburi (~2 lei cutia). Cu 15-17 lei pregatesti o mancare din care mananci de 2 ori. 2.Diverse variatii de legume cu proteina la cuptor sau abur. Juma` de broccoli, un ardei gras,o ceapa alba, juma` de capatana de usturoi, eventual o vanata mica, un dovlecel mic. Intr-o tava bagi la cuptor o felie/doua de ceafa presarata doar cu piper (fara sare, fara altceva). Dupa vreo 20-25 minute, scoti tava, dai deoparte carnea, pui legumele in tava, le presari cu sare apoi deasupra lor pui carnea. Mai lasi inca vreo jumate de ora si vor fi facute perfect si carnea si legumele. Aici poti folosi "N" combinatii, cartofi + ceapa + usturoi, in locul legumelor....etc, peste in locul carnii...etc O varianta mai rapida si tot delicioasa - folosesti o oala care fierbe la aburi (vreo 50-70 lei). Pui legumele + o felie/doua de ciolan afumat la abur. Le scoti dupa 20-25 minute. Legumele le asezonezi cu putin ulei de masline si putin otet balsamic. 3. Cartofi fierti cu sos de smantana/marar. Delicatesa. Cartofi copti in coaja, la cuptor, cu unt sarat. 4. Salata de andive cu peste afumat. Tai andivele (is vreo 3 intr-o caserola), + o ceapa rosie taiata pestisori. Adaugi pestele afumat (cel mai bun la Kaufland, file afumat intr-o caserola cu ulei) taiat si ala . Putin piper, apoi servesti cu paine neagra proaspata(calda de preferat). |
#38
Posted 05 October 2023 - 21:17
super subiect, eu am fost sarac multi ani si nu mi-e rusinea sa recunosc, am trait cu combinatii de pranz (nu mananc mic dejun) format din oua, iaurt, branza, castraveti si rosii pe timp de vara/toamna, sau inlocuiam legumele cu sunca (eventual pastram castravetii, care macar mai au gust si in afara sezonului) pe timp de iarna/primavara, iar la cina...well, piure, orez, paste, ciorbe, uneori fara carne, alteori cu un copan sau peste. Alteori, ce mancam la pranz mai mancam si seara, ca mergea. Totusi, nu te zgarci la sosuri si ingrediente de proasta calitate, mai bine dai 2-3 lei in plus si iei o rosie, un orez sau o mixtura de mancare mai buna decat sa mananci in scarba. Am invatat pe calea grea ca o rosie cu gust tine mai bine de foame decat 3 cu gust de cauciuc. Sunca si rosiile le luam de obicei ori de la pietari, ori de la oameni care vindeau pe la porti, evitam chestiile de supermarket desi am mai luat si de pe acolo, cu timpul te inveti ce sa alegi si ce sa eviti.
Asa am dus-o multi ani si sincer, eram mai "fit" si mai sanatos decat acum. Success si sper sa treci peste perioada mai putin fasta cat mai repede cu putinta. Edited by n-amname, 05 October 2023 - 21:20. |
#39
Posted 05 October 2023 - 21:23
Se aplica si in cazul asta:
Mai bine putin si bun, decat mult si prost. Edited by pasilla, 05 October 2023 - 21:23. |
#40
Posted 05 October 2023 - 22:01
Bursul, on 05 octombrie 2023 - 19:21, said:
Orezul si pastele sunt foarte sanatoase. Exista 2 popoare care folosesc din plin aceste alimente si oamenii traiesc mult si bine. Asta nu inseamna o cauzalitate! Mai degraba longevitatea acelor popoare provine de altundeva ( genetica in primul rand cred/alte obiceiuri). Orezul ca orezul, dar pastele cel putin? E paine sub alta forma...ce poate fi asa sanatos acolo? IAr orezul, cat poti sa mananci? E doar asa, garnitura. n-amname, on 05 octombrie 2023 - 21:17, said:
super subiect, eu am fost sarac multi ani si Cred ca puteti sari partea astea, stim bine ce salarii erau in Romania pana in urma cu 5-10 ani... n-amname, on 05 octombrie 2023 - 21:17, said:
Am invatat pe calea grea ca o rosie cu gust tine mai bine de foame decat 3 cu gust de cauciuc. Nu cred ca o rosie poate sa iti tina de foame. Aia e asa, acolo, de decor. Edited by danigoleman, 05 October 2023 - 22:02. |
#41
Posted 05 October 2023 - 22:03
pasilla, on 05 octombrie 2023 - 21:23, said:
Se aplica si in cazul asta: Mai bine putin si bun, decat mult si prost. pe termen foarte scurt se aplica ce spui tu. dar atat. si io fac nazuri la mancare, prefer sa nu mananc nimic 24 de ore daca nu-mi place/convine, pana ajung acasa.......dar dupa e alta poveste |
#42
Posted 05 October 2023 - 22:04
Painea si pastele sunt sanatoase, daca nu mananci ca disperatul! Multa lume blameaza painea, dar e nevoie de carbohidrati in alimentatie, ei sunt principala sursa de energie. Iar carbohidratii din paine sunt mai lent absorbiti decat cei din dulciuri, asa ca dau energie pentru mai mult timp si nici nu suprasolicita pancreasul. Dar ma rog, daca e la moda sa nu mananci paine...
On: poti sa incerci dieta mediteraneana: multe paste, orez, legume si fructe, carne slaba sau mai bine peste (fructele de mare sunt foarte sanatoase, dar la noi sunt destul de scumpe). Si, apropo de paine: cea mai buna e cea pe care o faci tu in masina de copt paine. Stii ce pui in ea si o supraveghezi (e posibil ca primele dati sa nu-ti iasa prea buna, dar cu timpul o sa fie OK). Eu am masini de paine de mai bine de 10 ani (am scris la plural pentru ca nu prea tine niciuna mai mult de 3-4 ani, e drept ca nici n-am luat vreo marca foarte cunoscuta) si toti cunoscutii lauda painea de la mine. E mult mai gustoasa si are o consistenta mai buna decat aia de la brutarie, si am incercat destule. De asemenea tine mai mult, iar cand se invecheste devine sfaramicioasa, nu se face coca, asa cum se intampla cu astea de la brutarie, chiar si cle facute din aluat proaspat. |
#43
Posted 05 October 2023 - 22:07
MindArchitect, on 05 octombrie 2023 - 18:22, said:
... Asa ca am nevoie de ajutorul vostru, ma intereseaza mancaruri ieftine si sanatose... Bine, dacă știi să gătești corect, dacă ai cunoștințele necesare, altfel, poți să te auto îmbolnăvești. |
#44
Posted 05 October 2023 - 22:12
#45
Posted 05 October 2023 - 22:15
Si mie mi se pare o prostie cruciada asta impotriva painii, citez de pe medicalnewstoday:
There are many types of bread, and some are more healthful than others. Try making bread at home. This way, you will know exactly what you are eating. Some people may choose to invest in a bread making machine. Overall, whole-grain bread is a healthful product, as long as a person consumes it in moderation and does not have an allergy or an intolerance Eu imi fac paine acasa, din faina integrala (doua parti + o parte de faina 650), adaug si seminte de floarea soarelui, susan, evident fara aditivi si alte prostii ca de aia o fac acasa ... personal nu vad ce anume ar fi nesanatos in ea. Oricum, la o farfurie de ciorba eu mananc jumate de felie de paine, nu inteleg de unde au ramas atatia cu ideea cu painea nu e buna. La fel cum nici la orez sau paste nu vad unde e problema, pastele pot fi si ele integrale, cu ou, etc. Asta daca mergem pe ideea ca faina alba nu e prea sanatoasa. |
#46
Posted 05 October 2023 - 22:20
|
#47
Posted 05 October 2023 - 22:20
danigoleman, on 05 octombrie 2023 - 22:01, said:
Asta nu inseamna o cauzalitate! Mai degraba longevitatea acelor popoare provine de altundeva ( genetica in primul rand cred/alte obiceiuri). Orezul ca orezul, dar pastele cel putin? E paine sub alta forma...ce poate fi asa sanatos acolo? IAr orezul, cat poti sa mananci? E doar asa, garnitura. Cred ca puteti sari partea astea, stim bine ce salarii erau in Romania pana in urma cu 5-10 ani... Nu cred ca o rosie poate sa iti tina de foame. Aia e asa, acolo, de decor. |
#48
Posted 05 October 2023 - 22:30
1. Tocăniță de ceapă (sa fie românească, este sezonul ei.)
2. Iahnie de linte 3. Fasole bătută 4. Supa de pui 5. Ciorbă de legume 6. Salată de vinete 7. Pui cu legume la cuptor 8. Pilaf și ficăței 9. Varză călită la cuptor Toate astea sunt ieftine și ușor de preparat. Spor! |
#49
Posted 05 October 2023 - 22:37
danigoleman, on 05 octombrie 2023 - 19:12, said:
Esti barbat, nu? Iti tine de foame o masa bazata numai pe legume? E vorba de calorii in primul rand. Apoi proteina de calitate. Eu pot linistit sa nu mananc carne si nu ii simt lipsa in mod special. Edited by utopium, 05 October 2023 - 22:38. |
#50
Posted 05 October 2023 - 22:39
pasilla, on 05 octombrie 2023 - 22:20, said:
Pentru ca la o farfurie de ciorba, ar trebui sa manaci o franzela intreaga, daca ai fi roman sadea Nu face nimeni asa ceva, e o preconceptie aiurea, n ai dacat sa verifici in ce tari din UE se mananca cea mai multa paine pe cap de om. Sau se bea cea mai multa bere. Sunt niste tampenii, daca te uiti in statistici, suntem foarte aproape de medie. In pluton, cum s ar zice... Dar, la fiecare chestie ne comparam numai cu cei fruntasi, care sunt tot altii, in functie de ce compari si ramanem dezamagiti ca aia prostii, ca nu suntem pe primul loc. Suntem pe primul loc la dezvoltarea de la intrarea in UE pana acum, procentual vorbind. |
#51
Posted 05 October 2023 - 23:13
Eu am slow cooker, cea mai tare inventie ever, pentru simplul motiv ca pui toate ingredientele in el, dai la minim, il lasi toata noaptea si dimineata gasesti mancarea gata. Deci:
- juma' de varza, tocata, doua cepe, un ardei, niste bulion si 2-3 spinari de pui cu gat (5 lei kilu' la Lidl) - ceapa tocata, bulion, plus 2-3 pulpe de pui - macaroane fusilli, o cutie de ton, sos, si niste branza rasa. - orez cu pulpe de pui |
|
#52
Posted 05 October 2023 - 23:13
danigoleman, on 05 octombrie 2023 - 22:01, said:
Asta nu inseamna o cauzalitate! Mai degraba longevitatea acelor popoare provine de altundeva ( genetica in primul rand cred/alte obiceiuri). Orezul ca orezul, dar pastele cel putin? E paine sub alta forma...ce poate fi asa sanatos acolo? IAr orezul, cat poti sa mananci? E doar asa, garnitura. |
#53
Posted 05 October 2023 - 23:13
Prophecy, on 05 octombrie 2023 - 22:39, said:
Nu face nimeni asa ceva, e o preconceptie aiurea, Era vorba strict de modul de a consuma paine cu ciorba, nu cantitatea de amidon ingerata/cap de locuitor. Altii consuma faina fiarta, altii orez, ori cartofi. |
#54
Posted 06 October 2023 - 00:07
adip1962, on 05 octombrie 2023 - 18:34, said:
orez sarbesc branza cu rosii si ceapa slanina cu ceapa (si tuica) mamaliga cu branza, rosii si ceapa peste (prins de tine) mamaliga si usturoi pasilla, on 05 octombrie 2023 - 18:36, said:
Cam orice mancare gatita e sanatoasa, daca nu faci abuz. Cumperi ingredientele din surse sigure, cum ar fi lanturile mari de magazine, nu din piete si buticuri. |
Anunturi
▶ 1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users