Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cat de riscant e sa rezerv un hot...

Audi Q3 F3 PHEV - impresii si con...

AC Vortex nu mai incalzește

Scule electrice și impactul ...
 Huawei Pura 70/Pro/Ultra

Chiar se platesc pensiile la term...

cu autorulota prin BZ

Cuptor Electrolux EOE7C31Z, cum i...
 Cablu Corsair 600W GPU

Solicitare documente emag

Uzucapiune teren intravilan

Recomandare aparat foto
 Ariston "Genus One+" 24kw...

Saci moloz - unde ii pot arunca?

Problema respingere memorie supli...

Posibila virusare
 

Abatere de la autorizatie casa

* - - - - 4 votes
  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#19
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,044
  • Înscris: 09.08.2005

 gushpi, on 07 octombrie 2022 - 10:00, said:

...la termenul "adîncime de îngheț" vrei să-ți transmit recensământul caselor din .ro? (peste jumate construite direct pe pământ, încă din anii de frumoasă creștere economică 1920...1930
Sînt convins că așa e. Dar e perfect irelevant - proiectarea azi se face respectînd cerințele actuale.

#20
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,550
  • Înscris: 30.07.2007
@ech

 ech, on 06 octombrie 2022 - 21:07, said:

Iar in acel normativ scrie asa:
(2) Planseele cu rigiditate nesemnificativa în plan orizontal sunt permise numai pentru:
- ultimul nivel al cladirilor cu pereti structurali din zidarie, cu un singur nivel cu sau fara mansarda - (P) sau (P+M) , pentru zonele seismice cu ag=0,10g;
- Deci poti sa faci acel planseu din lemn doar daca esti in zona Transilvaniei. Acolo e situata casa?
Intrebare: s-a modificat cumva normativul asta din 2016 incoace?
Pentru ca:

 Scurthea211, on 07 octombrie 2022 - 08:25, said:

Eu zic sa nu va grabiti cu concluziile, mai ales daca nu sunteti proiectanti sau verificatori.
Eu am casa doar parter cu planseu de lemn situata in Ilfov deci destul de aproape de Vrancea Asa a fost proiectata, verificata de personalul avizat si autorizata.
si eu am casa parter in Ilfov, cu planseu de lemn, pod necirculabil. Structura cadre, zidarie din caramida (portanta, daca intereseaza)
Au incalcat legea proiectantul si verificatorul?

#21
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,489
  • Înscris: 06.01.2014

 mihand75, on 07 octombrie 2022 - 07:53, said:

...
Ăia care au scris codurile de proiectare și în general inginerii sunt niste proști inutili oricum Posted Image
Indubitabil !

#22
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,837
  • Înscris: 01.09.2006

 crocko.dilul, on 07 octombrie 2022 - 17:42, said:

@ech

Intrebare: s-a modificat cumva normativul asta din 2016 incoace?
Pentru ca:

si eu am casa parter in Ilfov, cu planseu de lemn, pod necirculabil. Structura cadre, zidarie din caramida (portanta, daca intereseaza)
Au incalcat legea proiectantul si verificatorul?
S-a mai modificat in 2019, dar partea respectiva a ramas la fel.
Cerinta respectiva se refera doar la constructii cu structura din pereti de zidarie.
La structuri in cadre nu am vazut sa apara o cerinta de genul asta.
Presupun ca la constructii cu structura din pereti de zidarie e mai important sa fie distribuita uniform la pereti forta seismica printr-un planseu rigid in plan orizontal, pentru ca e mai greu sa faci pereti asemanatori din punct de vedere al capacitatii portante si atunci s-ar incarca cel mai slab pana se face gramada.
Cand ai planseu rigid, cedarea minora a unui perete face ca incarcarea pe el sa scada si sa ramana incarcati restul peretilor, evitand colapsul constructiei.

#23
oroles23

oroles23

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 07.10.2007
Cerintele mele proiectantului au fost clare: structura pe cadre (BCA, planseu pe lemn). Cuma nesimtirea si incompetenta sunt mari, m-am trezit cu altceva: caramida portanta, planseu de beton. Ambele justificate prin "studiul geotehnic", facut bineînțeles de un apropiat lor. Cum sa scrii in studiul geotehnic "doar zidarie portanta" daca tu nu ai fost sa dai un harlet la locul construcției sa vezi ce e dedesubt? Bani aruncati de pomana cu complicitatea criminala a statului!

Prin "normative", o gloată de profitori si "cutume" esti exfoliat de toate resursele si ajungi sa faci o casa cum vor ei, nu cum vrei tu?

Proiectantul a spus ca se poate obtine rigiditatea semnificativa cu planseu de lemn. Asa ca nu mai mintiti oamenii ca nu se poate! E adevărat ca trebuie grinzi si peste 7 cm de lemn pentru podit. De ce nu a făcut asta? Doar l-am umplut de bani... Simplu, pentru ca sunt incompetenti si lenesi.

Normativul este schimbat recent. Văd ca găsesc oamenii tot felul de inconveniente planseului de lemn...La fel de multe se gasesc si planseului de beton. Am un cunoscut care imediat dupa decofrare s-a trezit cu planseul la pământ. Lucrare facuta cu firma. De ce?

Un alt fenomen care explica o complicitate nesimtita intre proiectanti si constructori. Proiectantul iti realizează proiectul ca cel mai mult sa profite constructorul. Nu au grija de buzunarele tale. Iti pun materiale din cele mai scumpe... Ex. pe beton. Tatal meu a lucrat o viata in industria betonului. Când vine omul la statia de beton si vrea sa comande o clasa de beton este intrebat "Ce faci cu el?", iar el naiv ii spune "Il folosesc la fundatie, sub cota 0". Iar cei de pe statie stiu ca merge mai putin ciment decat in clasa de beton specificata in proiect. Verificarile sunt inutile. Tatal meu spunea ca laboratoarele care verifica clasele de beton sunt patronate tot de firmele de construcții. Ca o paranteză, tatal meu a văzut proiectul si clasele de beton specificate si a ras.M-a intrebat daca fac bloc. Sunt de parere ca unii nici nu ar trebui sa trăiască sub numele de "proiectant".

#24
cain2k

cain2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 990
  • Înscris: 29.06.2008
@oroles23:

Tu faci casă pentru tine, sau pentru vânzare?

Dacă e pentru tine și copii/ nepoți, nu te mai zgârci la 2000-3000 de euro. Respectă proiectul, faci conform autorizației. În caz de probleme după 5-10-15 ani, răspunde proiectantul și constructorul. Dacă nu respecți proiectul și după X luni apar probleme, ești bun de plată.

Oricum, ai nevoie de semnăturile tuturor pentru recepție, prin care certifică respectarea proiectului. Dacă tu, de capul tău, modifici, nu îți semnează și rămâi cu casa nerecepționată.

Construcția unei case nu e joacă de copiii și nu se face pe principiu - ăștia -s banii, unde-i casa ? Nu îți permiți să respecți normativele, faci casă mai mică!

Da - proiectanții "umflă" cantitatea materialelor, tocmai pentru a dormi liniștiți noaptea - și ei, și beneficiarii. Dar cum nu faci casă în fiecare zi, vrei să dormi liniștit (că nu pleacă la vale, nu se tasează, nu îți pică tavanul în cap, nu se lasă fundația, nu îți plouă prin acoperiș, nu ... și nu ... ?).

#25
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,117
  • Înscris: 29.06.2005

Quote

În caz de probleme după 5-10-15 ani, răspunde proiectantul și constructorul.

Asta chiar e buna.
Cati proiectanti si/sau constructori ai vazut trasi la raspundere pentru bulelile date? Eu niciunul, si tocmai ce-a cazut un pod proaspat reabilitat la nici 5 Km de mine. Constructorul inca are lucrari, nicio responsabilitate la el. La fel si proiectantul. Si asta e doar un exemplu.
Nu mai vorbesc de blocurile si casele facute in ultimii ani care se dezmembreaza dupa nici 5 ani de exploatare. Ai vazut vreun vinovat care sa raspunda?

Mi se pare si mie aiurea planseu de beton, mai ales daca vorbim de o casa pe cadre si cu pereti din materiale usoare(BCA). Poate ca planseul adauga rigiditate, dar in acelasi timp adauga greutate suplimentara pe constructie.
Daca vorbim de posibilitatea unui cutremur - preferi sa ai o structura din lemn care insumeaza maxim 1tona (inclusiv acoperisul) deasupra capului, sau esti mai linistit cu 5 tone de beton planseul + 4-500 kg acoperis ?

Daca ai avea tornade in zona, atunci da, poate ca un planseu din beton ar rezista mai bine.
Dar la cutremur...cam ce oscilatie poate avea in partea superioara o structura de 2.5-3m inaltime, cu stalpi si grinzi din beton armat , incat sa necesite rigidizarea cu niste tone de beton la planseu?


Quote

Da - proiectanții "umflă" cantitatea materialelor, tocmai pentru a dormi liniștiți noaptea - și ei, și beneficiarii.
Si asta e buna. Maxima, chiar.
1. Daca esti proiectant, ai facut niste scoala pentru asta, ai invatat niste calcule de structura, rezistenta...etc. Asta inseamna ca ar trebui sa poti calcula exact cantitatile si calitatile materialelor pentru rezistenta pe care o urmaresti. Ca asa, orice Dorel poa` sa puna juma` de sac de ciment in plus ca "e mai rezistent".
2. Cum se gandesc ei la somnul linistit al clientilor. Nu e ca si cum ar fi mult mai simplu sa trantesti un planseu din beton de 15cm in proiect, decat sa pui `jde barne, sa le aranjezi, sa le calculezi dimensiunile in functie de pozitionare...etc

#26
cain2k

cain2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 990
  • Înscris: 29.06.2008
@florinel:

1. "Copilul care nu plânge, moare de foame!" - clientul care nu dă în judecată proiectantul/ constructorul pentru "bulelile date", rămâne cu paguba (dacă are contract, dacă lucrează la gri/ negru, problema lui)!
Dar în general, da - beneficiarii preferă să nu se "încurce" prin justiție, deoarece durează și preferă varianta rapidă - scoate banul, remediază problema !

2. Calculele respective au o marjă +/-, nimic, niciodată, nu este 100% (poate doar "istețimea" unora). În acest caz, proiectantul preferă să utilizeze nu minimum, ci maximum/ valoarea superioară, tocmai pentru a preveni eventualele probleme ulterioare.

Când e vorba de structura de rezistență - o singură dată o faci, și corect. Nu poți reveni ulterior să modifici, decât cu costuri mult mai mari. Nu e un var pe perete/ gresie în baie/ tâmplărie, ce le poți schimba facil, la o eventuală renovare.

Restul - can-can ..

PS: mai citește postările din urmă, proiectantul a utilizat cărămidă portantă, nu BCA.

Edited by cain2k, 08 October 2022 - 07:47.


#27
mihand75

mihand75

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 27.09.2016

 oroles23, on 08 octombrie 2022 - 06:20, said:

Cerintele mele proiectantului au fost clare: structura pe cadre (BCA, planseu pe lemn). Cuma nesimtirea si incompetenta sunt mari, m-am trezit cu altceva: caramida portanta, planseu de beton.

De ce nu a făcut asta? Doar l-am umplut de bani... Simplu, pentru ca sunt incompetenti si lenesi.

Ca să o spun cât mai direct, eu cred că ai plătit foarte puțin pe proiect și ai primit marfă de cât ai plătit.

Spune clar câți mp are casa și cât ai plătit pentru proiect, ca să ne lămurim și noi ce înseamnă că l-ai umplut de bani :)

#28
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,837
  • Înscris: 01.09.2006

 oroles23, on 08 octombrie 2022 - 06:20, said:

Cerintele mele proiectantului au fost clare: structura pe cadre (BCA, planseu pe lemn). Cuma nesimtirea si incompetenta sunt mari, m-am trezit cu altceva: caramida portanta, planseu de beton. Ambele justificate prin "studiul geotehnic", facut bineînțeles de un apropiat lor.
Ar mai fi o posibilitate pentru care proiectantul sa fi ajuns la zidarie portanta.
E posibil ca proiectantul sa iti fi explicat ca la cadre stalpii au dimensiunea minima 30x30, iar tu sa fi zis ca nu vrei sa auzi de asa ceva, ca ai vazut destule case cu stalpi de 25x25 ...
Pentru ca daca respecti normativul este aproape imposibil sa faci o casa pe zidarie portanta, deci nu prea vad de ce ar fi ales o astfel de solutie.

#29
stefan0011

stefan0011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,353
  • Înscris: 01.09.2021
Pe bune acum, ce mare conlucrare ar fi nevoie pt niste pereți zidărie,înrămați de stâlpișori și centuri, cu schema statica in consola(pereții)? Greutatea acoperișului și a planșeului de lemn sunt nesemnificative in raport cu capacitatea portanta a pereților, in plan vertical și orizontal, de ce ar fi nevoie de șaibă rigida, redistribuire de eforturi...?! Ori au înnebunit lupii care fac normative, ori s au gândit să ia în calcul greșelile de execuție extrem de frecvente. Câte fundații ați văzut turnate cu mustăți pt stâlpișori de 20 cm? Eu destule, cred că și ei...

#30
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,837
  • Înscris: 01.09.2006

 stefan0011, on 08 octombrie 2022 - 11:51, said:

Greutatea acoperișului și a planșeului de lemn sunt nesemnificative in raport cu capacitatea portanta a pereților, in plan vertical și orizontal, de ce ar fi nevoie de șaibă rigida, redistribuire de eforturi...?!

Cel putin la o constructie cu structura din zidarie portanta de genul P+1E este foarte complicat de gasit suficienti pereti care sa poata prelua incarcarea seismica, pentru ca toti arhitectii si beneficiarii vor spatii mari, ferestre mari si cat mai putini pereti.
Asta e unul din motivele pentru care e a proape imposibil sa faci astfel de structuri pentru locuinte.

Si cum sa nu conteze conlucrarea peretilor prin saiba rigida?
Pentru tine e totuna ca se incarca cel mai slab perete pana se rupe, dupa care se incarca fiecare pe rand?
Pai asa facem case cu cate un perete pe fiecare directie si restul geamuri ...

 stefan0011, on 08 octombrie 2022 - 11:51, said:

Câte fundații ați văzut turnate cu mustăți pt stâlpișori de 20 cm? Eu destule, cred că și ei...

Nu am vazut neparat, dar am auzit. Inclusiv de stalpi facuti cu 4 bare de 10 mm diametru.
In schimb am vazut intersectii de grinzi la care armaturile nu aveau ancoraj aproape deloc, ceea ce inseamna ca armaturile erau inutile.
In ultimii ani nu mai vine ISC-ul la faze determinante si toti au inceput sa si-o ia in cap, se iau unul dupa altul cu fel de fel de minuni si vad ca oricum nu cade nicio casa. De parca am fi si avut seisme ...

#31
stefan0011

stefan0011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,353
  • Înscris: 01.09.2021

 ech, on 08 octombrie 2022 - 12:32, said:





Si cum sa nu conteze conlucrarea peretilor prin saiba rigida?
Pentru tine e totuna ca se incarca cel mai slab perete pana se rupe, dupa care se incarca fiecare pe rand?
Pai asa facem case cu cate un perete pe fiecare directie si restul geamuri ...

Eu zic că nu se ajunge ajunge la redistribuiri de eforturi, pentru că încărcarea verticala e redusă. Vrei sa zici că se rupe un perete de zidărie la seism, încărcat lemnele de la acoperiș și tavan...? Să fim serioși, daca e înrămat,, trebuie să îl dai jos cu buldozerul. In fine, dar daca normativul nu permite, asta e.

#32
kretzu77

kretzu77

    Custom title

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,443
  • Înscris: 06.06.2006

 florinellll, on 07 octombrie 2022 - 06:10, said:


Confunzi lemnul cu otelul?
Da,stiu,ti-ai facut un "mic" calcul si iesi mai ieftin cu lemn
Intrebare :la soareci te-ai gandit?
Inca o "idee" ,planseul de lemn merge un rigips de nemaipomenit,vei avea permanent rosturle de imbinare la,,,,, vedere
Vad ca esti extrem de bine pregatit,lemnul lucreaza in timp cum procedezi sa nu ai surprize
Stiu ,"ie"mai calduros,asta era valabil pe vremea bunicilor
Mie mi-a pus rogipsul direct pe lemn la mansarda.
Dar lemnul folosit a fost lemn uscat (nu verde) si peste rigips a pus o plasa portocalie pe toata suprafata.
Daca e lemn verde cred ca este exclus rigips direct pe lemn.
Fiind mansarda, peste parter am placa. Asa a fost proiectul si dirigintele de santier a zis ca nu accepta planseu de lemn, chiar si cu grinzi de 15/15 din 60 in 60 cm.

#33
tata11

tata11

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 187
  • Înscris: 18.11.2007
Și dacă nu stă nimeni grinzile de lemn în timp se lasă (curbează)

#34
CristiALF

CristiALF

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,223
  • Înscris: 02.10.2007
Deci ce este peste acel planseu ? Un alt Etaj, o Mansarda locuibila sau un Pod ? Sigur sigur daca ai Pod poti face planseu de lemn la structura in cadre, cred ca asta e clar pentru toata lumea si asa se si proiecteaza/contruieste. Daca ai Etaj/Mansarda pentru structura portanta, nu stiu...probabil ca nu permite normativul. DAR nu vad de ce ai mai construi fara cadre.. (poate doar in cazul unei case simple doar Parter..).

#35
tristian

tristian

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 86
  • Înscris: 20.10.2006

Quote

Ar mai fi o posibilitate pentru care proiectantul sa fi ajuns la zidarie portanta.
E posibil ca proiectantul sa iti fi explicat ca la cadre stalpii au dimensiunea minima 30x30, iar tu sa fi zis ca nu vrei sa auzi de asa ceva, ca ai vazut destule case cu stalpi de 25x25 ...
Pentru ca daca respecti normativul este aproape imposibil sa faci o casa pe zidarie portanta, deci nu prea vad de ce ar fi ales o astfel de solutie.

Sau cel mai probabil vorbim de  lene infecta. Am schimbat 3 structuristi carora le-am zis exact ce tip de structura vreau, am venit cu studiu Geo facut pe bune si ei motivau ca nu se poate ca "normativul"
Abia cu a treia persoana am reusit sa obtin exact ce i-am cerut cu toate calculele de structura facute pentru casa si terenul meu. Unde a trebuit stalp de 40x25 nu am comentat nimic. Unde a trebuit mai mult fier (la fel)  

De unde stiu ca e vorba de lene infecta. Pentru ca la proiectul de instalatii apareau detalii care nu aveau nici o legatura cu casa mea (facusera copy paste de la un proiect similar si inlocuisera din detalii) nici vorba de facut proiect de la zero. Nu mai zic de risipa obscena de material facuta. Era efectiv fundatie de bloc pentru un P+1


Sfatul meu este sa nu platiti niciodata in avans si sa discutati minim 20-30 min sa vedeti cat de receptivi si creativi sunt. Daca proiectul nu corespunde cu ce ati discutat, NU-l acceptati si nu platiti nimic, plecati din birou.
Nu e acceptabil sa zici ca nu se poate planseu de lemn la o casa daca beneficiarul are pitici cu planseu de lemn cand sunt zeci poate sute de milioane de case pe planeta asta cu planseu de lemn in toate zonele posibile inclusiv in Romania facute dupa normativ. De putut se poate aproape orice, nu e el disponibil sa faca un proiect pe bune cu calculele necesare ca sa se poata.

#36
ech

ech

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,837
  • Înscris: 01.09.2006

 tristian, on 11 septembrie 2023 - 22:15, said:

Sau cel mai probabil vorbim de  lene infecta. Am schimbat 3 structuristi carora le-am zis exact ce tip de structura vreau, am venit cu studiu Geo facut pe bune si ei motivau ca nu se poate ca "normativul"
Abia cu a treia persoana am reusit sa obtin exact ce i-am cerut cu toate calculele de structura facute pentru casa si terenul meu. Unde a trebuit stalp de 40x25 nu am comentat nimic. Unde a trebuit mai mult fier (la fel)  
De fapt ai gasit un structurist suficent de inconstient, care sa nu respecte normativul doar pentru ca beneficiarul ii cere. Zic asta pentru ca dimensiunea minima a unui stalp este de 30x30, deci nu este permis un stalp de 40x25

 tristian, on 11 septembrie 2023 - 22:15, said:

Nu e acceptabil sa zici ca nu se poate planseu de lemn la o casa daca beneficiarul are pitici cu planseu de lemn cand sunt zeci poate sute de milioane de case pe planeta asta cu planseu de lemn in toate zonele posibile inclusiv in Romania facute dupa normativ. De putut se poate aproape orice, nu e el disponibil sa faca un proiect pe bune cu calculele necesare ca sa se poata.
Exact ce ziceam mai sus. Tu ai pretentia ca structuristul sa nu respecte normativul care spune ca nu sunt permise plansee de lemn la constructii din zidarie portanta, iar daca nu e de acord cu pretentiile tale ca sa incalce normativul inseamna ca e lenes.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate