Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Durere umar AC Joint

Care este cea mai sanatoasa paine?

Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...

Merita Lumix FZ82 in 2024?
 Nu pot activa Memory Integrity

Supratensiuni accidentale

Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...
 Mother's Day

Recomandare aparat de vidat alime...

Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare
 Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3

Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie
 

Ubiquiti - rețea cu mai multe AP-uri și Wifi6

- - - - -
  • Please log in to reply
95 replies to this topic

#55
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,381
  • Înscris: 08.01.2009
Ubiquiti Fast Roaming != 802.11 r/k/v care sunt standarde la nivel de industrie ; este o tehnologie proprietara aditionala protocoalelor standard care probabil e gandita sa simuleze seamless roaming la terminale care nu au implentate 802.11 r/k/v si care probabil creeaza probleme cu acele terminale care suporta standardele comune la nivel de industrie (Apple / Samsung dar probabil cam toate flagship-urile cu wifi Qualcom / Broadcom si notebook-urile echipate cu wifi intel)
Huawei nu reprezinta un reper in ceea ce priveste sistemele wifi enterprise .
Pt. probleme cum prezenta @chirea_mircea cu centrala in principiu in enterprise exista  optiuni de client affinity pt a mentine un client pe un AP (pe cat posibil ) si aggresive load balancing pt a mentine incarcarea cat se poate de egala pe AP-uri .

#56
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,538
  • Înscris: 07.03.2006
@benis
Firmware 5.60.9 (08.07.2021) (release candidate channel)

Improvements
[UAP-MTK] Improve ability for clients to receive DHCP responses, especially with 3rd party servers.
[UAP-MTK] Improve connectivity when using WiFi SAE.
[UAP-MTK] Improve connectivity during WiFi AI scan.
[UAP-MTK] Improve initial connection reliability.
[UAP] Improve compatibility with WPA Wireless Clients.


Bugfixes
[UAP-MTK] Fix issue where Fast Roaming does not get enabled correctly.
[UAP-MTK] Fix broadcast failing after a channel switch or WiFi AI scan.
[U6-LR] Fix memory leak.
[U6-LR] Fix issue where QBSS channel utilization is always 0, improving client load distribution.

Partile subliniate te intereseaza cel mai mult Posted Image AP-urile tale (ambele si nanoHD si U6-Lite) au chipset  MediaTek (MTK)

Edited by ogo, 08 July 2021 - 22:08.


#57
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,151
  • Înscris: 04.02.2011
Am făcut upgrade, acum testez.. Mă exasperează ce greu pornește NanoHD-ul..

U6 pornește destul de repede în schimb. Alt bonus pentru el.

La primul test, fără fast roaming activ îmi pierde 3 pachete de la NanoHD la U6 Lite. Invers nu îmi pierde nici un pachet.

#58
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,151
  • Înscris: 04.02.2011
Cu fast roaming activ nu prea mai pierde de la NanoHD la U6 lite însă invers pierde vreo 2 pachete la ping și odată mi-a făcut și un drop de conexiune, a pierdut 4 pachete în total. Deci e clar că ceva încearcă să facă și reușește dar nu prea :)

Acum, cu fast roaming activ, am făcut o trecere prin toate AP-urile din casă și cea mai cruntă trecere a fost de la un UAP-AC-LR la un UAP-AC-M, trecerea s-a lăsat cu o cădere de 6 pachete, timeout cât casa. În rest a fost ok, făra pierder, cu maxime pe la 300 ms, în cel mai rau caz pierdere de un pachet sau 2. E clar că unele Wifi-uri au niște buguri nerezolvate.

#59
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,538
  • Înscris: 07.03.2006
seamless nu inseamna 0 pachete pierdute. Ca poate se intampla si cu 0 da...dar, 2 max 3 pachete nu sunt nicio problema.
roaming-ul in principiu se intampla cand clientul pierde pachete => semnal prost => hai sa facem roaming.
acum depinde si de client cat de rpd se re-autentifica (sau cat de rpd te misti tu prin casa, de exemplu)

#60
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,151
  • Înscris: 04.02.2011
Gataaa!! De acum am chiar zero pachete pierdute la majoritatea trecerilor. Timp de roaming cam între 10 și 100 ms! Am fãcut upgrade la toate restul de scule ce le am în casã la 5.43.37. Acesta nu poate fi decât fast roamingul. Deci fast roaming este funcțional pe telefoane Huawei! Cu cele 2 U6 Lite ce urmeazã sã îmi vinã am încheiat cu rețeaua cu 10 AP-uri.

Poate pe viitor mai adaug unul pe terasã când o fi gata pentru vitezã la casa nouã și poate încã unul pe a doua terasã pentru a avea tranziție ok de la mansardã în curte deoarece AP-ul din mansardã e destul de departe de ieșire și cel din curte la vreo 20 de metri. Deși nu cred cã mai e cazul, ar fi cam overshoot.

De abia se observă tranziția, după cum se poate vedea în captură.

Spoiler

Attached Files


Edited by benis, 09 July 2021 - 00:40.


#61
chirea_mircea

chirea_mircea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 30.12.2012
@me_iauras, "Fast Roaming" nu este vechiul "UniFi Zero-Handoff Roaming". Ala era intr-adevar ceva specific UniFi, doar pe AP-urile din prima generatie. Fast Roaming este 802.11r.

@benis din ce am vazut pe forumurile UniFi este indicat ca toate AP-urile sa fie din aceeasi generatie, sunt bug-uri la roaming cand se amesteca generatii. Cel mai stabil a fost UAP-AC-Pro. Prea tarziu din moment ce deja ai luat AP-uri, plus ca AC-Pro este destul de vechi.

#62
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,381
  • Înscris: 08.01.2009
Mda ... aparent si Ubiquiti a facut o tocana din tehnologiile standard si implementarea lor; Fast Roaming = doar 802.11r .
Apoi 802.11k ( lista cu AP-uri vecine) aparent e inclusa in optiunea de Band Steering ( !? wtf ) si 802.11v (incarcarea AP-urilor ) nu prea e specificat nicaieri cum / unde se poate activa .

AP-urile in sine au in datasheet-uri mentionat ca au suport pt. 802.11 r/k/v (probabil prin prisma suportului oferit de producatorul chipset-ului folosit ) insa implementarile la nivel de controller par inca la stadiul incipient .

Faptul ca se pierd cateva pachete nu e nici o problema ; wifi-ul in sine se bazeaza pe un procent destul de ridicat de retransmisii si cand lucrurile merg perfect (de ex. o parte destula de insemnata din avansul de la N la AC a fost reducerea de procent de retransmisii prin prisma avansului tehnologic si a faptului ca nu mai era nevoie de asa multe ) si oricum majoritatea protocoalelor/aplicatiilor ar trebui sa fie codate a.i. cateva pachete pierdute sa nu reprezinte nici o problema .

Edited by me_iauras, 09 July 2021 - 08:09.


#63
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,151
  • Înscris: 04.02.2011
Mă gândesc pe viitor să înlocuiesc eventual UAP-AC-M, acesta cred că e "capul răutăților" la mine..

#64
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,538
  • Înscris: 07.03.2006
fast roaming nu este 802.11r!
este o interpretare proprie: https://help.ui.com/...Fi-Fast-Roaming


802.11k (uap hd) wiresharkAttached File  80211k aphd.PNG   28.49K   19 downloads

#65
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,381
  • Înscris: 08.01.2009
@ogo vazusem documentul respectiv si mie imi comunica exact ca Fast Roaming=802.11r ; daca nu e asa atunci chiar sunt de c@#$t.
Adica au fraze precum "By reducing authentication steps with 802.11r, Fast Roaming considerably improves handoff time on UniFi APs" care pt. mine inseamna ca cele 2 denumiri sunt una si aceeasi chestie dar si fraze precum "Like 802.11r, UniFi Fast Roaming reduces steps to streamline roaming across secure networks. Let’s take a look at how it stacks up against other UniFi roaming protocols." care ti-ar da tie dreptate . Glass half full or glass half empty kinda thing ; fiecare vede ce vrea probabil .

Anyhoo realitatea e ca aparent nici la Ubiquiti nu e inca matura implementarea stack-ului complet 802.11 r/k/v si ca specificarea capabilitatilor AP-urilor este usor inselatoare fara asterisc-urile de rigoare (nu e ca si cum AP-urile lor pot fi adoptate de alte controller-e ale altor producatori) .

Revenind la oile noastre @benis 8 AP-uri mi se par cam multe ( sa nu mai vb de 10 ) ; evident nu stiu casa ta insa tinand cont ca vorbim de o rezidenta unifamiliala m-as hazarda sa spun ca iti creezi singur probleme cu prea multe module wifi ce emit intr-un spatiu nu foarte mare . Daca era vb de ex de un office open space cu multi angajati ingramaditi unul langa altul fiecare cu 2-3 device-uri (laptop+ 1-2 telefoane mobile ) + imprimante wifi + proiectoare wifi ++ atunci poate o densificare de genul asta mai avea sens ( si acolo pana la anumite limite ) dar eu ti-as recomanda sa incercerci sa opresti emisia la 2-3 si sa vezi daca nu ai si asa semnal sub ~65 dB care ar trebui sa fie suficient .

#66
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,538
  • Înscris: 07.03.2006
Pai cred ca e simplu de demonstrat:
- se opreste fast roaming si se face o captura unde o sa se vada clar daca 802.11r e prezent (cu fast roaming disabled) - unfo, nu pot in clipa asta sa testez dar revin mai pe seara cu un test de genul.

however,
eu cred ca e clar din asta:

Quote

By reducing authentication steps with 802.11r, Fast Roaming considerably improves handoff time on UniFi APs. This improvement is most pronounced on WPA2-Enterprise networks, but BSS Transition similarly reduces steps on WPA2-Personal (WPA2-PSK) networks by allowing clients to quickly negotiate with any AP on the network.
Like 802.11r, UniFi Fast Roaming reduces steps to streamline roaming across secure networks. Let’s take a look at how it stacks up against other UniFi roaming protocols.


#67
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,151
  • Înscris: 04.02.2011

 me_iauras, on 09 iulie 2021 - 10:01, said:

Revenind la oile noastre @benis 8 AP-uri mi se par cam multe ( sa nu mai vb de 10 ) ; evident nu stiu casa ta insa tinand cont ca vorbim de o rezidenta unifamiliala m-as hazarda sa spun ca iti creezi singur probleme cu prea multe module wifi ce emit intr-un spatiu nu foarte mare . Daca era vb de ex de un office open space cu multi angajati ingramaditi unul langa altul fiecare cu 2-3 device-uri (laptop+ 1-2 telefoane mobile ) + imprimante wifi + proiectoare wifi ++ atunci poate o densificare de genul asta mai avea sens ( si acolo pana la anumite limite ) dar eu ti-as recomanda sa incercerci sa opresti emisia la 2-3 si sa vezi daca nu ai si asa semnal sub ~65 dB care ar trebui sa fie suficient .
Îți dai seama că și pentru mine a fost un șoc să constat că am nevoie de atătea. Dar pentru asta trebuie să începem cu planul. Casa mare e pe 3 niveluri. Când am început să instalez wifiuri în casă acum vreo 7-8 ani de zile am început de la mine. Cum eu stau la nivelul de jos, făcut dintr-un garaj, bucătăria este lângă dar e în țop și înconjurată de fundație. Astfel încât de la mine la bucătărie doar în dreptul ușii am semnal. Însă cum virez stânga intru în dreptul fundației (bucătăria este formată din 2 încăperi cu o trecere)  semnalul devine foarte slab. între cele 2 încăperi este un stâlp care are cam 1,5m grosime, prin care nu trece nimic. Vizavi am casa scărilor și cămara. Astfel am instalat un al doilea wifi pe casa scărilor care acoperă cămara și partea de bucătărie de vizavi din casa scărilor plus mai slab partea de bucătărie cum ar veni văzută prin diagonala stâlpului care însă este acoperită de wifiul de la mine mai bine, având vizibilitate directă prin ușă.
Apoi următorul nivel e o cameră de trecere și pe ea am pus intermediarul (iar așa, nu trece nimic de jos, fiind planșeul de fundație.. Pentru că orice cameră de sus nu are vedere prin uși cu acea cameră de trecere, decât o cămăruță, a trebuit să instalez wifi separat într-o altă cameră dormitor. Deși a doua cameră dormitor are perete în perete cu prima, am încercat să pun wifi pe 2,4 cu antene externe și tot nu am avut șanse să acopăr satisfăcător a doua cameră dormitor. Pur și simplu conexiunea nu ajungea nici măcar pentru un browsing decent. Dar în acel dormitor am făcut o ghidușie: Intrându-se în ea printr-o sufragerie am pus un wifi chiar între cameră și sufragerie, în tocul ușii. Acel AP îmi bate chiar și pe hol până la baie. Totuși până acuma sunt 5 AP-uri deja.
Apoi mansarda, acolo iar așa, canci semnal. Tavanul are trase prin el șine de cale ferată și peste este turnată o plasă cu șapă. Între camerele de la mansardă este folie barieră de vapori (nu știu de ce naiba, aia se pune de regulă la tavanul mansardei dar în fine. Așa că m-am chinuit 2 ore să caut o poziție aproape de ușa camerei din mansardă pentru a acoperi totuși mansarda cu un singur AP.
Apoi curte am în fața casei și în spate. Cum pereții sunt de 80 cm, semnal am canci afară, așadar iată încă 2 AP-uri și deja sunt 8 în total. Menționez că la fiecare AP semnalul din "vecini" nu depășește -70 db. Și, desigur, dacă lași telefonul undeva e jale.
Apoi în spate am casa nouă. Aici am baftă oarecum, aceasta este o locuință tip mansardă deasupra de garaj (care e din plăci de be și cu un U6 lite o acopăr perfect. Însă garajul e despărțit cu placă de beton și am canci semnal. Al doilea garaj are canci semnal, fiind de tablă, deci cușcă farraday. Apoi mai am o magazie de tablă în partea opusă garajului, deasemenea - canci semnal, cușcă farraday.
Momentan am în fața garajului de beton un intermediar însă nu acopera nici una din cele 3 anexe bine, ba mai mult, interferează cu U6 cere îl am în casa de sus. Deci singura soluție e să bag intermediarul în garaj. Dar dacă îl bag în garajul de beton, atunci nu mai am semnal deloc nici în cel de tablă, nici în magazie. La un moment dat m-am gândit să iau UAP-AC-M-ul din curte, să pun în curte un U6 ca am un loc adăpostit central pentru el și să îl pun în garajul de beton și de acolo să vin cu o antenă panou în cel de tablă. Sau în magazie. Și atunci, iacă, aș avea 2 AP-uri cu care aș acoperi magazia și garajele.. Dacă cineva are o idee de o antenă de panou dualband ok, aș fi recunoscător. Problema e că totuși se pierde foarte mult pe cablu. Ar fi un metru și ceva între garaje cu tot cu zid. Iar la cât costă o antenă Posted Image.. Până la urmă ajung să cumpăr un AP și gata.

So.. That's my story. Betoane și table ca la nebuni. Mie nu îmi sună apa în cap. Îmi coace betonul și-mi zbârnâie tabla :lol:

Edited by benis, 09 July 2021 - 22:14.


#68
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,151
  • Înscris: 04.02.2011

 ogo, on 09 iulie 2021 - 09:10, said:



802.11k (uap hd) wireshark

Tebuie să văd cum bag și eeu wireshark pe Ubuntu, am placa Wi-Fi 6 AX200 care teoretic suportă monitor mode pe Linux. Nu m-am mai jucat de ani de zile cu el..

#69
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,151
  • Înscris: 04.02.2011

 chirea_mircea, on 09 iulie 2021 - 07:29, said:


@benis din ce am vazut pe forumurile UniFi este indicat ca toate AP-urile sa fie din aceeasi generatie, sunt bug-uri la roaming cand se amesteca generatii. Cel mai stabil a fost UAP-AC-Pro. Prea tarziu din moment ce deja ai luat AP-uri, plus ca AC-Pro este destul de vechi.

Eu sunt mulțumit cum merge roamingul după update, se pare că mi-a reușit cârpeala. Și probabil chiar voi lua 2 AC PRO -uri SH că văd că sunt chiar accesibile acuma. Probabil ideal ar fi să fie toate U6 dar dă-o în fras' că de unde atâta ban..!

#70
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,151
  • Înscris: 04.02.2011
Totuși se vede diferența de generație, între UAP LR face roaming la 100-600ms, între astea noi ajunge și la sub 10ms..

#71
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,151
  • Înscris: 04.02.2011
Am mai citit și într-adevăr UAP-AC-PRO sunt mai bune la hand-off ca LR. Când îmi vin, le bag în teste.

#72
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,538
  • Înscris: 07.03.2006
Pt ca, cel putin in cazul ubiquiti,  qualcomm  (QCA) > mediatek (MTK) (ca integrare/suport firmware din partea ubiquiti).
Ubiquiti foloseste  MTK in AP-uri entry level si qualcomm in middle/high-end. Ma refer in aceeasi generatie.
FYG: Qualcomm: UAP-LR, UAP-PRO, UAP-AC-Lite, UAP-AC-LR, UAP-AC-PRO, UAP-AC-M, UAP-AC-M-PRO, UAP-AC-IW, UAP-AC-HD, UAP-AC-SHD si viitorul UAP-U6-PRO
Restul AP-urilor sunt cu chipset MediaTek.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate