Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...
 Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade
 Probleme accesare nr test telefon

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 

Ubiquiti - rețea cu mai multe AP-uri și Wifi6

- - - - -
  • Please log in to reply
95 replies to this topic

#1
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,133
  • Înscris: 04.02.2011
Am luiat decizia de a rămâne la Ubiquity și a merge pe ultimele lor AP-uri cu wifi 6. Acestea sunt U6 lite, U6LR și U6 pro, ultimul nemaifiind disponibil (deci am luat doar Lite și LR).
Le-am comandat de la site-ul lor pentru Europa și au venit acasă repede, în câteva zile. U6 lite este la mârime "standard dar U6 LR este imens, huuuge!
Am stabilit că urmează să le testez comparativ cu al meu NanoHD și să dau drumul în premieră și la roaming, având în vedere că am scos tot ce nu e ubiquity din rețea.
Am stabilit 5 zone de test, AP-urile au fost montate alternativ în același punct.
Prima zonă este în cameră cu el, la aproximativ 1,5 metri.
A spua zonă este la bucătărie, la aproximativ 5 metri, cu ușa deschisă.
A 3-a zonă este în bucătărie în spatele unui zid gros.
A 4-a zonă este în baie, chiar lângă, la cca 2 metri distanță, în spatele unui zid mediu.
A 5-a zonă, în curte, după tâmplărie de lemn dar și o scară metalică ce se află în față. Distanța totală nu depășește 20 de metri.
Ca și idee, semnalul era stabil în cameră, în baie si în bucătărie, cu ușa deschisă. Devenea instabil în spatele zidului în bucătărie și extrem de instabil afară (afară chiar pierdeam des conexiunea). Valabil la toate 3 dispozitivele testate.

Am constatat că nu este diferență între lite și LR și nu se justifică diferența de preț. Semnalul era la fel de instabil acolo unde era slab. Am trimis aceste teste și la Ubiquity. Aceștia nu au răspuns la teste, pur și simplu au acceptat returul, ba mai mult, au prelungit cu 2 săptămâni timpul disponibil, adică din momentul în care am primit mailul aveam 2 săptămâni să îl returnez (trecuse deja o săptămână de când a venit.

Din păcate la Roaming Ubiuity nu stă chiar "ca în reclamă". De multe ori conexiunea cade și rămân fără semnal. Uneori AP-uri mai trebuiesc resetate. Am un AP in Wall la care portul POE de multe ori nu livrează gigabit și trebuie scoase cablurile si băgate din nou. Cabluri bune și răsverificate.
Și, cel mai trist, AP-urile se mută în frecvență și restrâng banda de frecvență (pentru acest test am folosit 80 mhz. Acest AP îl folosesc în cameră și vreau viteză maximă) deși nu le-am setat pe automat și nu am setat un canal DFS.
Am citit pe forumul lor că unii ar fi dezactivat wireless uplink. La mine nu era activ. Am schimbat în schimb țara de pe România pe Cehia. Sper ca acest lucru să rezolve problema.

Când merge roamingul, merge relativ OK. însă nu este foarte rapid, de multe ori apuc să pierd pachete până se găndește să treacă. Am testat pe mai multe telefoane, Huawei P30 Pro, P40 pro si Mate 40 pro. Se pare că rezultatele sunt identice.

E setat din controller pe 5GHZ only pentru dispozitive ce suportă, AP-urile au setat "prefer 5Ghz".

Per ansamblu, Ubiquity livrează soluții calitative. Însă nu sunt chiar "la cheie" și pentru niște produse profesionale ar mai fi de finisat. Fast roamingul nu e chiar "fast".

Sigur că aștept sfaturi. Dacă mai sunt întrebări, răspund cum pot.

#2
AztecWarrior

AztecWarrior

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,011
  • Înscris: 17.02.2020
De la cine ai internetul si ce plan ai? Vad ca merge super in unele cazuri.

Edited by AztecWarrior, 05 July 2021 - 11:29.


#3
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,133
  • Înscris: 04.02.2011
Digi, fiber 1000 business.

#4
gumball3000

gumball3000

    ...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,649
  • Înscris: 24.09.2006
vitezele alea le obtin lejer cu AX50, setat pe  wifi ac only, cu dispozitiv mimo 2x2 conectat pe link de 868 mbps (phy)

Tara nu cred ca are nicio legatura. Sunt uniformizate frecventele si puterile eirp in toata UE. Nu cred ca sunt diferite nici macar frecventele DSP din 5 ghz.

am testat mai multe telefoane huawei si au antene wifi slabe in comparatie cu xiaomi sau samsung
semnal mai slab, viteze mai mici

Routerul e doar o parte din ecuatie, poti pune si racheta spatiala, daca antena din telefoane e vai de ea
AP-urile acelea ar putea ele poate mai mult, insa cu dispozitive mimo 4x4 compatibile wifi 6.

Roamingul wifi fara drop-outs e doar marketing.Personal il urasc, prefer sa setez ssid-uri diferite, pt ca cel mai adesea raman dispozitivele agatate pe reteaua cu semnal mai slab.

. Am un AP in Wall la care portul POE de multe ori nu livrează gigabit și trebuie scoase cablurile si băgate din nou. Cabluri bune și răsverificate.

Verifica/schimba si mufele, cel mai adesea de acolo apar probleme

Edited by gumball3000, 05 July 2021 - 12:22.


#5
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006
Roaming-ul este apanajul clientului. AP-ul doar sugereaza clientului sa faca hop.
Fast-roaming-ul la ubiquiti nu e ceva standard (e o interpretare proprie ubiquiti pt 802.11r pt clientii ce NU STIU asa ceva) - deci daca clientii tai stiu minim 802.11r eu as debifa optiunea (cu toate ca, tot ce este IOS (apple) merge "senzational" cu fast roaming on) - nu esti primul ce are probleme cu fast roaming-ul activat si clienti android - sfatul general este sa dezactivezi fast roaming.
Pune un config, totusi (settings > maintenance > show system config (e undeva la mijlocul paginii, unde zice support info).

Din pacate wifi-ul e destul de pacatos, conteaza f mult conditiile fizice din "teren" - cu cat mai multe obstacole, cu atat mai "prost" va merge; iar ideea de baza in wifi nu este un AP ce tipa la zeci de clienti ci cat mai multe AP-uri ce vb in "soapta" cu ei.

PS
UBIQUITI. Fara i-grec-uri :)

#6
FatCat33

FatCat33

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 812
  • Înscris: 16.10.2017
Voi chiar folositi roaming-ul WiFi in casa?
Ala-i gandit pentru distante mai mari, nu la 3-5m intre AP-uri.
Ce-i drept, depinde si de dimensiunile casei...Posted Image

#7
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,133
  • Înscris: 04.02.2011
La mine după cum se vede nu bate dintr-o cameră în alta din cauza pereților.

Am 8 access point-uri, voi mai lua încă 2. Sunt 2 clădiri, una are 3 nivele, a doua are 2. Pentru curte sunt necesare 2, 1 în față, altul în spate.
Am ziduri de cărămidă de 80 cm. Nici 2.4 GHz nu trece prin ele.

Sunt dependent de wifi. Fără wifi nu am telefonie pentru că nu am semnal.

#8
me_iauras

me_iauras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,379
  • Înscris: 08.01.2009
Pt exterior nu ar trebui sa blochezi echipamentele pe 5GHz ; de aia s-a inventat band-steering-ul pt. a alege banda de frecvente optima pt. fiecare situatie particulara .

2. seamles roaming-ul (802.11 r/k/v) nu are nimic cu gaurile de acoperire ; daca ramai fara semnal inseamna ca ori nu ai destule AP-uri pt. suprafata dorita (mai putin probabil) ori pozitionarea acestora e mai putin determinata  de fizica si limitarile impuse de aceasta si mai mult de estetica . Puteai da vina pe roaming daca ramaneai conectat la un AP cu 10-12 dB mai slab ca semnal desi aveai acoperire de la altul cu semnal mai bun (si incarcare cu clienti cel mult similara pt. ca altfel controller-ul poate alege sa te tina pe un AP mai putin incarcat desi semnalul e usor mai slab) .

Pt. teste pe telefon ( clar maxim 2x2 ) si canale 80 MHz rezultatele din apropiere sunt normale ; vrei mai mult treci pe canale 160 MHz ( evident activezi DFS ) si eventual scazi usor puterea de emisie pt. a reduce din zonele cu suprapunere de acoperire la nivel de semnal mare (oricum Huawei niciodata nu au excelat la modulele wifi si ar merita verificat si modul de fnctionare al telefonului >> la destui producatori daca telefonul nu e in modul de functionare "Performance" exista limitari throughput maxim si pe wifi si pe GSM).

Edited by me_iauras, 05 July 2021 - 13:52.


#9
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,133
  • Înscris: 04.02.2011
Din păcate și cu band steering și tot rămâne "agățat" în 2.4 ghz. Am să mai fac totuși teste. Eu personal nu vreau viteză mai mare, vreau să mearg€ bine roamingul. Acum am dezactivat fast roaming și am activat performance mode pe telefon. Să vedem ce iasă din asta. Încă am bifat "Allow BSS Transition with WNM".

#10
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006
Problema e de la client nu de la AP cand e vb de roaming....

#11
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,133
  • Înscris: 04.02.2011
Faza tare este că până nu pun bifa la "Connects high performance clients to 5 GHz only", refuză să facă roaming telefonul..

Oricum la cum am eu pereții, de multe ori "trece" mai bine 5 ghz pentru să se "strecoară" prin uși, geamuri, etc. Prin perete nu trece nimic, indiferent de bandă.

#12
dagobar

dagobar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,277
  • Înscris: 09.03.2019
Roaming-ul prin wifi era disponibil si acum 15 ani prin echipamente 802.11b de suportau viteza maxima de 22 Mbps... nu este o noutate a firmei respective.
Chiar daca ar fi o noutate revolutionara a firmei respective (nu este) nu vad cu ce te-ar ajuta... daca nu este un standard deschis nu o sa poti folosii cu telefoane mobile, tablete, laptop-uri...
Daca te referi la fast roaming 802.11r vezi ca are probleme de securitate nerezolvate :(

#13
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,133
  • Înscris: 04.02.2011
Ciudat, iar trece de pe wifiul din cameră pe cel din bucătărie când stau în cameră. Așa nebunie..

#14
Znevna

Znevna

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,436
  • Înscris: 23.08.2020
U6 Lite e doar 2x2, fata de nanoHD (care e 4x4) il vad ca pe un downgrade.
Daca lasi AP-urile cu TX power la maxim si se bruiaza reciproc, n-ai rezolvat nimic.
Cate AP-uri ai montat totusi pentru cele "5 zone" ?

#15
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,133
  • Înscris: 04.02.2011
Sunt 3 ap-uri acuma pe acele zone. Unul în plus în curte, unul la bucătărie.

Am luat U6 lite pentru un plus de viteză, pe care l-am și obținut, de altfel. După cum ziceam, U6 LR cu 4x4 MIMO nu făcea nici o diferență. Voi mai testa U6 Pro când revine în stoc.

TX power e setat pe auto.

Edited by benis, 06 July 2021 - 08:53.


#16
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,537
  • Înscris: 07.03.2006
auto e cam maxim la ubiquiti.
seteaza-le de mana.

#17
chirea_mircea

chirea_mircea

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 30.12.2012
Dezactiveaza fast roaming si seteaza manual puterea la fiecare AP, separat pe 2.4 si 5 GHz.

Daca ai clienti care raman agatati pe un singur AP si nu vor sa treaca pe cel cu semnalul mai bun poti incerca cu Minimum RSSI pe AP-ul cu semnal slab.

Daca esti la casa poti dezactiva WiFi AI si configureaza manual canalele pe fiecare AP in parte; la bloc recomand sa fie activat, nu stii cand schimba venicul routerul, il pune pe acelasi canal ca tine (sau se pune automat) si puterea la maxim.

#18
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,133
  • Înscris: 04.02.2011
Partea cu setatul pe manual la fiecare e oarecum opusul a ce mi-a fost recomandat de cei ce la wifimag. După cum ziceam, pereții sunt suficienți de groși pentru a nu se crea perturbații între AP-uri. Totuși, acolo unde vreau să rămână pe 80 MHz lățime de bandă, am setat manual canalul.
Și minimum RSSI nu vreau să setez deoarece prefer situația rară în care rămân pe un AP cu semnal slab față de situația în care face complet drop la conexiune. Și asta e cea mai des întâlnită situație la mine, parțial rezolvată prin activarea "performance mode" pe telefoane.
Urmează să mai densific în timp cu câteva AP-uri și va fi mai bine..

Din păcate am convingerea că există un sabotaj al wifi-ului în dauna rețelelor mobile comerciale. Pentru că tehnologii care există de 30 de ani în rețele comerciale ar putea fi implementate la costuri reduse la wifi cu tehnologia de astăzi.

Cât despre Huawei, am observat într-adevăr că este mai slab Kirin pe Wifi ca Qualcomm însă ultimele generații au reușit să bată chiar și qualcomm la semnalul mobil. Sigur, mai e și chestie de antenă dar aici nu pot fi diferențe colosale.

Radius ar putea ajuta la roaming sau ajută doar la securitate?

Edited by benis, 06 July 2021 - 22:57.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate