Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri despre eceasuri.ro: cumpar...

Mama Miresii (2024)

Estimare reparatie

Sterilizare UV apa
 Folii heliomate faruri - merita?

Cabina Dus mai mare cu 10cm decat...

Rezultate firma

Facultatea de Medicina - a doua f...
 Fortat sa imi dau demisia

Nivelare placa + Fisuri

Premierul Slovaciei a fost impuscat

RIP imgflip meme generator
 V-ati facut sau va veti face Colo...

Imagini generate de Inteligenta A...

Typo3 - tabel cu HTML

Amorsa inainte de adeziv
 

Pandemia in context psihiatric

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#1
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,884
  • Înscris: 22.04.2014
Măi nu știu ce să zic. Rămân uimit ... inițial am crezut că sunt cazuri izolate, dar in final mi-am dat seama că e groasă.

- bunică-mea s-a dus din cauza unui infarct pe la mijlocul lui Martie. Cu câteva zile înainte s-a anunțat ,,blocada națională”. Familia mea a fost efectiv terorizată: nu am făină. Îmi trebuie. Repede 10 făine. Ulei?! Nu am ulei, mâine vreau 10L ulei. Conserve ... nu avem conserve... ia-mi conserve! Pfff, ăștia de peste 65 de ani [ea avea 75] nu mai pot iesi din casa. Ce se va intampla?!?!

Pe acest fond (și pe baza bolii coronariene preexistente - câteva stenturi, etc.) a făcut un sindrom coronarian acut (SCA-NSTEMI), cu edem pulmonar, șoc cardiogen și asta a fost. Apropo, cazurile colaterale (ca cel de față) de ce nu se iau in considerare? Dovezi ... bineinteles că nu sunt. A murit de inimă. Nicăieri nu apare ca factor agravant isteria pură legată de CoVID. Coincidență ...

Nasol e ca aceiasi situatie am intalnit-o si la tineri (de varsta mea):
- unde o sa mai pot sa fac aia, si aia, si aia?
- simt ca voi lua razna, simt ca tâmpesc, etc.

Si bineinteles, toate cauzeaza o depresie si anxietate voită (auto-mutilare pot să zic).

Dacă exista un psihiatru pe forum (sau o persoană cu competențe în psihologie) să ne lămurească... de când am devenit așa de crizați ? Că una e să ai un cutremur de 8 pe Richter și să nu știi pe unde să o apuci - caz în care, orice om normal se panichează -, și alta e să vezi la tv că un virus a cauzat aprox 8% decese, din care majoritatea persoanelor au fost în stări terminale/pre-terminale.

Pentru bătrâni - îmi explic -: au trecut prin comunism, știau ce înseamnă să nu ai X,Y,Z în casă și în fond temerea lor este legată în proporție de 90% de reminescențele comunismului (va fi ca atunci)

Dar tineretul ... ? Toți o ard cu economia (așa de disperați după bani am ajuns?), cu inactivitatea (temporară) - ce ar fi să te pui în situația unui AVC-ist imobilizat la pat 20-30 de ani? Ăla ce să zică? Cum poate să te bage în depresie, unii în pragul suicidului pt. că de 2 luni nu poți face biking, înot (considerându-te o persoană activă) ? Alții trag iarbă ca să poată trece peste perioadă. Un psihic sănătos, care nu e labil, are nevoie de iarbă ca să treacă de acest moment?

Fiind n topicuri legate de CoVID vă rog să discutăm strict despre impactul psihiatric. (de ce este atât de vulnerabil la persoanele tinere). Și eventual de problemele preexistente ale indivizilor, nediagnosticate (care doar s-au acutizat o dată cu criză).

Edited by Rhesus, 11 May 2020 - 23:20.


#2
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,395
  • Înscris: 13.01.2011
Chestie de educație și autoeducație.
Hai că nu este greu de înțeles.
Trăim pe o planetă plină de plîngăcioși, care își creează iluzia că ,,drama " lor este motivată.
Problemă veche de cînd lumea.

#3
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,884
  • Înscris: 22.04.2014
Nu vreau să mă fac prost înțeles ... dar dacă o astfel de situație îți creează panică, anxietate, depresie, suicid oare nu cumva vorbim de niște probleme psihice preexistente (pe care abia acum le scoatem la lumină)? Asta voiam să (ne) lămurească un psihiatru.

Repet, mi se pare de domeniul absurdului să fumezi iarbă (da, ați auzit bine), ca să poți trece peste perioadă. Adică Xanax-ul săracului.

Edited by Rhesus, 11 May 2020 - 23:36.


#4
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,212
  • Înscris: 22.05.2003
Rezistenta la stres tine si de educatie pana la un anumit punct.
Eu recunosc ca am fost oleaca furnicutza cand a inceput panica, iar acum consum din camara in mare parte.

De cand cu scoala online, cei doi copii zici ca sunt termite.

Despre tineret, ce sa iti zic, cand a inceput panica stii ce nu mai gaseai deloc la raftul de la Lidl? Salam de Sibiu!
Altfel de salam era, dar ala de Sibiu se evapora dis-de-dimineata, deci romanii asteptau apocalipsa cu stil.

E logic ca stresul accentueaza probleme psihice si chiar anatomice preexistente. Nu e nevoie de psiholog pt asta.

#5
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,884
  • Înscris: 22.04.2014
Da, știu cum a fost în magazine. Chiar atunci mă pregăteam de înmormântare. Abia acum am putut rumega perioada aia nasoală pentru mine (și de aici a pornit topicul acesta)

#6
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,395
  • Înscris: 13.01.2011

 Rhesus, on 11 mai 2020 - 23:34, said:

Nu vreau să mă fac prost ĂŽnțeles ... dar dacă o astfel de situație ĂŽți creează panică, anxietate, depresie, suicid oare nu cumva vorbim de niște probleme psihice preexistente (pe care abia acum le scoatem la lumină)? Asta voiam să (ne) lămurească un psihiatru.

Absolut da!
Păi dacă apucai să auzi povești de la bunica, despre ea și bunicul, despre viața lor în război, cu un copil mic (tata), bombardament și fugă printre ruine, cu copilul la piept, șuieratul bombelor, bătăile primite de bunicul de la ,,siguranța statului ", operația lui de stomac, după care a urmat chiuretajul cărnii de pe abdomen care se făcea pe viu... & etc.

Deeeci nu, eu trăiesc în paradis.
Oamenii buni trăim în PARADIS dar nu știm.
Nu credem și nu acceptăm acest adevăr.

#7
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,921
  • Înscris: 01.01.2010
Isteria is money.
Massmedia te frac cu frica-n san, pentru ca astfel, te detine. Noi romanii, suntem un popor de panicati. Am muscat-o pe asta cu covidul chinezesc, cu toate maselele, am cumparat haleala, pentru ca na, carpe diem.
Victime colaterala vor fi mereu. Cat timp taci si inghiti, toul este OK, daca incepi si numeri, iar totul OK, daca numeri si faci galagie, te poti trezi KO. Au facut-o unii cu pandemia asta si...dar tac.
Terenul a fost testat din timp: Pamant plat, 5G ne omoara. Nivelul de prostie s-a determinat ca este unde trebuie, si uite asa...
Covidul exista si va tot exista. Nu vi se pare ciudat ca varful epidemiei in Romania, zici ca-i linie dreapta?! Vrem si noi o pandemie ca lumea. Nu, nu scriu cu spatele. Port masca asemeni unui eschimos, ma frec si eu de pereti, sa nu ma atinga covidatii, era sa cumpar manusi cu 80 Lei cutia, m-am lasat. Era sa mor odata cu numerele de morti din Italia si cu camioanele cu morti, morti. Morti in China, morti in UK, mort ila Antena 3, la Digi, murim, dar intre timp, ne aprovizionam. Si, bun, cu portbagajul plin si declaratia lipita cu muci pe geamul lateral, fugi la supermarket unde, culmea, nimeni nu s-a îmbolnăvit like ever, desi toti s-au inghesuit. Dumnezeu e mare si e corporatist.
Victime, ca despre ele vorbeam. Pai, de frica covidului, oamenii nu mai dau prin spitale. Ne asteapta un val ADEVARAT de probleme de sanatate, despre care nu vom afla niciodata.
Dpdv psihic, umanitatea este pe butuci. Bine ca nu a fost razboi (inca).
Uitati una cool: un amic s-a taiat cu flexul. Ma suna, ca pot sa ma duc pe la el?! Eu, nu! Nu plec fara un motiv intemeiat. El ca har, ca mar...pana la urma „vino frate ca m-am taiat cu flexul!”. Cand aud asta, raman masca. Îl intreb daca curge sange, daca e singur (locuieste singur). Il indemn la 112. Pe om il stiu de cand cumparam guma Turbo la coltul scolii si purtam zorzoane de pionieri. Imi raspunde sec: nu”! Eu nu ma duc la spital, nici daca e sa mor!”. In fine, fac hartia, ma duc la el si pe drum ma gandeam ca ma asteapta cu o bere. Deja eram nervos, la gandul ca mi-a jucat o farsa, tocmai in perioada asta.
Sun la poarta (scuze daca va plictisesc), imi raspunde o femeie (?!). Intru in curte, fac cativa pasi pe pietris, in mijlocul curtii o teava si un flex. Ma gandeam ca actor trebuia sa se faca. Well, hai la punctul culminant. Femeia era sora lui, el era taiat in palma. Acum, cat mama ma-sii te poti taia in palma?! Va spun eu: suficient. Il intreb de ce m-a chemat, el, bulbucat, se uita la mana. Ii spun ca vad, am crezut ca e fake, dar da, s-a taiat urat. Arunc repede ca eu nu ma duc cu el la spital. Chem salvarea si atat. Cand aude asta ma fixeaza cu privirea si imi spune sec: frate, daca vad salvare la poarta, mor. Nu-l mai vazusem asa, adica eram cumva in soc, dar tot speram sa fie o gluma. Omul nu glumea. Avea o privire de sticla. Ii zic ca nu sun. El e vanator si are o trusa de prim ajutor. Imi zice sa o deschid....hai sa mai taiem din ele, il pune sora-sa doua copci. Un deget nu-l poate misca. L-am intrebat de ce nu vrea la spital (nemernicii astia au relocat singurul spital din zona, in centru tratament covid) si el nu vrea sa plece departe la alt spital, ca ii dau aia covid (e convins ca virusul se afla in teste).
Multe sunt tampenii in ce am scris si veti rade, dar totusi, discutam despre un barbat de aproape 40 ani, dintr-un oras in mjlocul tarii. Pai, ce sa mai zicem sau credem de batrani, de persoanele care trebuia sa mearga la control si altii.
Pai, victime colaterale. Dupa doua luni de pandemie, vin victimele izolarii...si stai ca nici nu au inceput bine.

#8
TLGTLC

TLGTLC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,700
  • Înscris: 27.06.2007
Nu am de-a face cu domeniul dar în timpul stării de urgență nu am putut să nu observ niște etape în manifestarea cunoscuților.
La început, când încă totul se derula în China, era un soi de curiozitate și admirație pentru chinezi, cum au băgat în carantină atâtea milioane de oameni și construiau în mare viteză acele spitale.
Când era limpede că vine și la noi a început îngrijorarea (la unii isteria) în legătură cu alimentele apoi cu măștile și dezinfectanții. Se citea și documenta asiduu în legătură cu covidu.
Instituirea stării de urgență i-a făcut teribil de disciplinați și devoratori de știri.
Pe măsură ce starea de urgență a continuat am constatat o relaxare și adoptat alte obiceiuri...de exemplu s-a renovat, făcut reparații, s-a gătit fantastic de mult (grupurile și canalele culinare au explodat ca număr de membri și activitate).
Apoi am constatat o stare de oboseală și îngrijorare pentru că se terminau banii.
Brambureala din ultima vreme a autorităților, decizia CCR a determinat o băgare a picioarelor în starea de urgență și minimizarea problemelor coronavirusului, mai mult, o punere la îndoială a pericolului (cei drept, au exagerat cu morții, băgând la numărătoare pe cei care aveau o stare de sănătate precara).
Acum, de la băgat picioarele s-a ajuns la nervozitate, banii nu prea mai sunt, vremea e frumoasă, te saturi de atâta stat degeaba, autoritățile nu au un consens în decizii, unul zice una, altul zice alta.
E de studiat o grămadă pentru psihologi, psihiatri, sociologi, ce s-a întâmplat în acest an. Se vor scrie cărți, articole, tratate etc.
Indiferent ce se spune, la începutul stării de urgență oamenii au fost disciplinați, că anumiți minoritari, bombardieri s-au dat în stambă, oamenii, cu școală sau fără, au respectat recomandările. Însă aici se vede că nu avem lideri, când au bramburit-o disciplina a luat sfârșit. Se adaugă faptul că ne așteptam la ceva foarte rău și nu a fost nici pe departe.
Nu știu dacă am respectat cerința topicului dar am încercat să fac o analiză a cum am sesizat comportamentul oamenilor până acum.

#9
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,395
  • Înscris: 13.01.2011
:roflmaofast:
Ciiineeeee foloseeeeșteeee flexuuuuul în paaaandemiiiieeeeee?!

#10
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,754
  • Înscris: 30.07.2006

 Rhesus, on 11 mai 2020 - 23:15, said:






Dar tineretul ... ?

La tineret e din cauza ca nu se mai face armata!

#11
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,884
  • Înscris: 22.04.2014
Păi eu nu am făcut armata. Nu-mi pare rău, dar nici nu-s dus cu pluta ... (sper :lol: ).

Aici, intr-adevăr, psihologii și psihiatrii vor putea face niște lucrări (pe bune, nu copy-paste-uri). Trebuie de văzut dacă nu există un fond preexistent de labilitate care este accentuat de situația de acuma.

În afara CoVID-ului, oamenii se simt bine, se distrează, socializează dar în spate se ascund adevărate drame. Adică e doar o mască. Altfel, oricât de cu picioarele pe pământ ești, e imposibil să te comporți ca ultimul descreierat atunci când ți se limitează temporar niște facilități (inclusiv libertatea de mișcare) sau când pe plan financiar/economic întâmpini probleme (ți se închide firma, dai faliment, etc.). În condițiile în care îți mor bunicii, părinții, ș.a.m.d.

Mă depășește... recunosc.

#12
Friskey

Friskey

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 11,500
  • Înscris: 11.01.2013
Aici e tratamentul Placebo, dar pe invers. Bagi in tine negativism si ajungi exact acolo unde ai vrut sa ajungi.
N-am inteles niciodata chestia asta cu faina si uleiul (+zahar). Ce naiba fac cu ele? Ca nu se apuca de facut paine doar din alea. Poate cozonaci.
La probleme cu inima nu e contraindicata faina alba?

Banc.
Se intalneste Sf. Petru cu Moartea.
- Unde te duci Moarteo?
- In orasul ala sa iau vreo 100 de suflete.
- Bai Moarteo, fi si tu mai cu mila, ia mai putini. Vreo 10 asa.
- Bine, Petre!
Se duce Moartea in orasul ala. Pac, 15.000 de morti.
La intoarcere se intalneste iar cu Sf. Petru.
- Pai bine mai Moarteo, nu ne fu vorba ca iei maxim 10?
- Eu am luat 5. Restul au murit de frica.

Edited by Friskey, 12 May 2020 - 01:19.


#13
Rhesus

Rhesus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,884
  • Înscris: 22.04.2014
Făina... ca sa fie! Sa avem si noi de mâncare, și ea .... Acuma, în loc să facă cozonac, îi scriem numele pe piatră ... a meritat? Și întreb asta pentru tot cei care se strofoacă, ba cu statul în casă, ba cu economia, ba cu mă-sa, ba cu tat-su ....

#14
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,395
  • Înscris: 13.01.2011
Pîinea umple stomacul, în principiu, este și o vorbă: ,,reglăm din pîine ".
Cînd este mîncare puțină, sos puțin, se reglează din pîine, se umple stomacul să treacă foamea, peste pîine se toarnă apă, în stomac  :lol:

 Friskey, on 12 mai 2020 - 01:17, said:

Aici e tratamentul Placebo, dar pe invers.

Nocebo.

#15
malmoth

malmoth

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,859
  • Înscris: 11.10.2006
Despre SARS nu am vazut sa se fi publicat ceva, studii sau "memorialistica".  Evenimentele de la 11 septembrie 2001 au fost zugravite in nu stiu cate titluri, de specialitate, studii si analize amatoricesti, fictiune, ca sigur Covid va avea partea lui de lucrari - deja a aparut una in Romania, o colectie de povestiri din vremea carantinei Wuhan (e cumva o culegere cu autor colectiv, inca n-am inceput-o)* si probabil ca vor mai urma destule, din mai toate tarile afectate major.

*nu scapati asa usor, nu se stie cand luati virusul din vreo librarie Posted Image.

Cand a inceput distractia si la noi, parca era asa o stare de tensiune prin magazine, la un moment dat chiar am avut senzatia de panica ca atunci cand visam tot felul de cataclisme (extraterestri, furtuni, eruptii), ceva inevitabil de care nu stii/reusesti sa te pazesti, ceva de genul ca era un fel de liniste unde ma aflam si mai incolo era prapad, starea aia de incordare ca se intampla ceva.
Mi-era ca vom experimenta si noi morti pe strada (cred ca multe din clipurile de gen care au circulat atunci cu oameni care cadeau pur si simplu in diverse locuri publice prin China erau fake sau scoase din context - au mai incercat "reteta" prin Iran).
E mai bine treaba asta a cam fost 60% din ceea ce se petrece prin filmele de fictiune cu pandemii - unii ar fi vrut sa fie 120% sau mai mult. Ar fi existat si atunci un procent infim nesatisfacut pe deplin.

Edited by malmoth, 12 May 2020 - 02:12.


#16
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,395
  • Înscris: 13.01.2011
Oricum, dacă zice cineva ceva despre bubuli & conspirații, mă leașin" de rîs.
Așa coordonare conspiraționistă ca între Ro, Australia, insulele Feroe, Franța, Spania, S.U.A, Germania & etc, mai rar.
Vedem la toamnă, sau în iarnă, dacă mai rîde cineva, cînd mai multe familii vor avea morți.

L.E. Bine, dacă există cinici care zic că: ,,ce băăăh, au murit babacii și a rămas o casă de la ei, bani... etc."
O să fie și bucurii de genul ăsta, ăia nu văd nimic rău în situație.

#17
-Diana-

-Diana-

    Happy Zone

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,750
  • Înscris: 06.10.2012

 Rhesus, on 11 mai 2020 - 23:15, said:

... de când am devenit așa de crizați ? Că una e să ai un cutremur de 8 pe Richter și să nu știi pe unde să o apuci - caz în care, orice om normal se panichează -, și alta e să vezi la tv că un virus a cauzat aprox 8% decese, din care majoritatea persoanelor au fost în stări terminale/pre-terminale.


Am devenit crizati de cand ne-am schimbat rostul pe care il aveam, ca sa zic asa.
Nu mai avem aceeasi rutina de dinainte, unii nu mai mergem la serviciu, copiii nu mai merg la scoala, nu mai umblam liberi pe strada, prioritatile s-au schimbat.

Apoi, suntem asaltati de mass-media cu tot felul de scenarii de groaza, stam in fata TV si vedem o multime de incompetenti care ies si spun lucruri pe care nici ei nu le controleaza, ii vezi cum raspund aberatii cand de fapt nu stiu nimic si nu gestioneaza nimic clar.

Pentru unii a devenit stresant sa petreaca 24 h din 24 timp cu propria familie, in care inevitabil intrebarea e ``ce mai mancam azi?``, avand in vedere ca nu prea ai ce face toata ziua in casa.
Asta este si un motiv pentru care a explodat numarul de accidente casnice, de la taiat de degete, la certuri si batai intre membrii familiei.

Lumea noastra a fost data brusc peste cap de masurile luate pentru a contracara acest virus, este normal ca sa existe o reactie a organismului la stres.

Chiar legat de asta, am completat ieri un chestionar pe net, o echipa de cercetatori romani strange date despre schimbarile cauzate de COVID-19, asa ca poate va intereseaza si pe voi sa completati, eu am completat cam in 7-8 minute.
https://www.question...om/t/AQW6mZhD9d

Desigur ca exista si persoane mai putin afectate de aceasta situatie stresanta pentru majoritatea, sunt cele care se adapteaza situatiilor cu usurinta si care constientizeaza ca este o etapa care va trece mai usor sau mai repede, dar va trece, apoi isi vor putea relua rutina de dinaintea pandemiei.

Edited by -Diana-, 12 May 2020 - 07:44.


#18
mcd2020

mcd2020

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,957
  • Înscris: 02.05.2020
Lumea de pe intreg mapamondul nu e obisnuita cu privare de libertate sau ingradire a acesteia.Se aici si reactiile disperate ale multora...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate