De ce nu facem agricultura bio
#19
Posted 25 April 2020 - 19:04
Ghita_Bizonu, on 25 aprilie 2020 - 18:52, said:
costa ca dracu dde scump d'aia. Păi se reflectă în preț. Dar și tu, la fel ca și alții, nu prea înțelegeți treaba cu bio. Nu, bunică-ta nu făcea agricultură bio, iar nici colegul de mai sus, care zice că "face bio pentru familie", nu face nici el agricultură bio. Alea se pot numi altfel, natural, dar bio, eco, sunt termeni specifici, folosiți în special pentru culturile acreditate. În urmă cu o lună am avut discuția asta cu fermieri, pe care, cât se poate de sincer i-am întrebat, de ce nu cultivă bio. Răspunsurile au fost care mai de care, unii că e scumpă acreditarea, alții, cum ziceți și voi, că e greu, că e nașpa. Dar nici măcar unul să zică "da nene, uite, am încercat pe 2000 mp, să cultiv ceva, am avut problemele alea". Că nu te prea costă mare lucru să încerci, doar acreditarea, și trecerea în faza de conversie, cea de 3-4 ani. Cel mai simpatic a fost unul care mi-a zis că el nu face bio pentru că vine încălzirea globală. Bravo, nenică. Ca să înțelegeți, bio tocmai la sustenabilitate și protecția mediului se referă, și nu la roșia cu gustul nuștiucare, cum greșit au unii și alții impresia. M-ar interesa chestii mai concrete decât mult uzatul drob de sare. Da, știu, cade drobul, dar altceva? Edited by SmurfK, 25 April 2020 - 19:06. |
#20
Posted 25 April 2020 - 19:07
jimi91, on 25 aprilie 2020 - 18:34, said: Daca tinem animalele in libertate, nici mancarea nu mai e asa de scumpa. Au iarba si poti sa le tot muti locul. Gaina sapa, ciuguleste, face terenul perfect pentru agricultura. La fel si porcul si vaca. Dar trebuie un sistem bine pus la punct. Cea mai mare problema, ar fi cerealele (grau, porumb), Aici nu stiu cum am face pentru a avea o cultura bio si sa nu o pierdem, dar trebuie sa existe solutii. Eu inteleg ca e mai practic sa tinem animalele inchise. Dar, nu mai avem calitate. Din cate vad, industria se bazeaza pe productivitate (profit), in loc de calitate. Oare animalele crescute in libertate, hranite bio, e o industrie de nisa ? Nu putem sa o facem accesibila tuturor ? Sincer, nu te supăra, dar în mod evident nu ai trăit efectiv la țară niciodată unde să crești tu în libertate păsările, porcul și vaca de care spui. Spun asta pentru că îmi pare că ai o viziune idilică, cu găinile care scurmă locul, acolo arunci câteva boabe de porumb și grău din care iese așa pur și simplu un lan de porumb și unul de grău, acolo lași în libertate porcii și vacile - totul bio. Ce nu înțelegi este ordinul de mărime, adică în mod concret câtă carne se consumă (dacă vorbim de carne) - în medie un român consumă cam 32 kg carne porc/an. La 20.000.000 persoane, înseamnă 640.000.000 kg carne pe an, adică 640.000 tone. Dacă un porc are 120 kg, oasele nu se mănâncă, sângele nu se mănâncă, etc. probabil din 120 kg în viu rămânem cu vreo 90 kg carne, slănină, piele. 640.000.000 : 90 = 7,1 milioane porci. Deci în România anual, în medie, se consumă 7,1 milioane porci. Unde crești tu liber, în natură, vreo 8 milioane porci (pentru că unii se mai îmbolnăvesc, mai mor etc.) ??? La asta mai adaugă vreo câteva miliooane de vaci, zeci de milioane de păsări etc. |
#21
Posted 25 April 2020 - 19:09
SmurfK, on 25 aprilie 2020 - 19:04, said: Păi se reflectă în preț. Dar și tu, la fel ca și alții, nu prea înțelegeți treaba cu bio. Nu, bunică-ta nu făcea agricultură bio, iar nici colegul de mai sus, care zice că "face bio pentru familie", nu face nici el agricultură bio. Alea se pot numi altfel, natural, dar bio, eco, sunt termeni specifici, folosiți în special pentru culturile acreditate. În urmă cu o lună am avut discuția asta cu fermieri, pe care, cât se poate de sincer i-am întrebat, de ce nu cultivă bio. Răspunsurile au fost care mai de care, unii că e scumpă acreditarea, alții, cum ziceți și voi, că e greu, că e nașpa. Dar nici măcar unul să zică "da nene, uite, am încercat pe 2000 mp, să cultiv ceva, am avut problemele alea". Că nu te prea costă mare lucru să încerci, doar acreditarea, și trecerea în faza de conversie, cea de 3-4 ani. M-ar interesa chestii mai concrete decât mult uzatul drob de sare. Da, știu, cade drobul, dar altceva? Exact, e o diferenta uriasa intre traditional si bio. Nici bunicii nostri nu faceau bio totul...tot cumparau din targ tarate/porumb etc. Chestia e ca, mai puteai sa-i dai din gradina, un dovleac, un cartof etc. Se adunau gandacii de colorado cu mana. Dar au trecut pe pesticide si da, era mult mai practic. Vecinul meu stropeste tot, are productie, face niste mere, superbe. Dar exista solutii - [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/oIcm1znpdhA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Asa ca, de ce nu facem la un nivel mai mare ? |
#22
Posted 25 April 2020 - 19:09
chiar a fost ceva scandal la ei cu ceva firma care tot asa baga filmari cu gaini libere pe pasuni si defapt ei tineau gainile inchise in cutii si la fel le indopau cu hormoni si scoteau oua pe banda rulanta.
si vorbim de gaini care nu au nevoie de cine stie ce conditii in aer liber, adica poti face rotatii cu cateva terenuri cu iarba si ai oua bio, dar uite ca si asta e imposibil in economia de azi. ce sa mai zicem de porci atunci |
#23
Posted 25 April 2020 - 19:10
spider8, on 25 aprilie 2020 - 19:07, said:
Deci în România anual, în medie, se consumă 7,1 milioane porci. Unde crești tu liber, în natură, vreo 8 milioane porci (pentru că unii se mai îmbolnăvesc, mai mor etc.) ??? Deci argumentul tău împotriva agriculturii bio e că nu se face toată bio. Nu că nu se face un 2-3%, acolo, ori tot ori nimic, nene. Iar, care mai de care... Experți năvală, ca de obicei... |
#24
Posted 25 April 2020 - 19:13
#25
Posted 25 April 2020 - 19:15
SmurfK, on 25 aprilie 2020 - 19:04, said:
Păi se reflectă în preț. Dar și tu, la fel ca și alții, nu prea înțelegeți treaba cu bio. Nu, bunică-ta nu făcea agricultură bio, iar nici colegul de mai sus, care zice că "face bio pentru familie", nu face nici el agricultură bio. Alea se pot numi altfel, natural, dar bio, eco, sunt termeni specifici, folosiți în special pentru culturile acreditate. adica ca sa fie bio si eco trebuie sa ai o hartie de la ceva bugetake sau cum? |
#26
Posted 25 April 2020 - 19:20
spider8, on 25 aprilie 2020 - 19:07, said:
Sincer, nu te supăra, dar în mod evident nu ai trăit efectiv la țară niciodată unde să crești tu în libertate păsările, porcul și vaca de care spui. Spun asta pentru că îmi pare că ai o viziune idilică, cu găinile care scurmă locul, acolo arunci câteva boabe de porumb și grău din care iese așa pur și simplu un lan de porumb și unul de grău, acolo lași în libertate porcii și vacile - totul bio. Ce nu înțelegi este ordinul de mărime, adică în mod concret câtă carne se consumă (dacă vorbim de carne) - în medie un român consumă cam 32 kg carne porc/an. La 20.000.000 persoane, înseamnă 640.000.000 kg carne pe an, adică 640.000 tone. Dacă un porc are 120 kg, oasele nu se mănâncă, sângele nu se mănâncă, etc. probabil din 120 kg în viu rămânem cu vreo 90 kg carne, slănină, piele. 640.000.000 : 90 = 7,1 milioane porci. Deci în România anual, în medie, se consumă 7,1 milioane porci. Unde crești tu liber, în natură, vreo 8 milioane porci (pentru că unii se mai îmbolnăvesc, mai mor etc.) ??? La asta mai adaugă vreo câteva miliooane de vaci, zeci de milioane de păsări etc. am stat si la tara si la oras. Da, tineam porcul in cotet, era cumparat la 30-40 de kg si se facea de 120-130 de kg in mai putin de un an. Ii dadea si furaje, dar il hraneam si cu ce produceam in gradina (dovleac, cartof) - o combinatie. Nu era bio. Dar, era peste ce am gasit in magazine. Am cumparat de curand, o bucata de muschi de porc de la macelarie. Arata bine, dar, nu prea avea gust. Nu mi-a placut. In magazine, la mezeluri, nici nu stii ce sa cumperi....totul e de o calitate slaba...un salam decent la 20 de lei, nici macar nu mi-a placut . Ce sa mai zic de cele la 10 lei...alea sunt otrava. Lanturile de magazine profi, kaufland, stiu ce se cumpara cel mai bine. D-aia au si bagat branduri proprii in magazine...cele mai ieftine (ulei, faina profi). Asta se cere. Ieftin si mult. Testosteron, on 25 aprilie 2020 - 19:13, said:
Roșii ai pus? Inca nu...le pun si eu cand le pune vecinul ))... PS. eu am plantele, trebuie doar sa le pun in pamant, am inteles ca se pun mai tarziu alx42, on 25 aprilie 2020 - 19:15, said:
adica ca sa fie bio si eco trebuie sa ai o hartie de la ceva bugetake sau cum? DA, categoric da...nu stiu daca se da vreun certificat bio....Stiu ca UE da asa ceva. Dar da, este necesar. Foarte important. Ii spune cumparatorului ca are marfa bio. Asa, orice gigel poate sa spuna ca are produse bio Edited by jimi91, 25 April 2020 - 19:21. |
#27
Posted 25 April 2020 - 19:20
jimi91, on 25 aprilie 2020 - 18:14, said:
La o scara larga...ma uitam pe net, la diversi fermieri straini, americani, care isi cresc animalele altfel. Se folosesc practic de calitatile animaluilui de a regenera natura si ne ofera o carne sanatoasa. Noi de ce nu facem asta ? |
#28
Posted 25 April 2020 - 19:21
SmurfK, on 25 aprilie 2020 - 19:10, said: Deci argumentul tău împotriva agriculturii bio e că nu se face toată bio. Nu că nu se face un 2-3%, acolo, ori tot ori nimic, nene. Iar, care mai de care... Experți năvală, ca de obicei... Este foarte greu să avem o discuție realistă, atâta timp cât nici măcar nu încercăm să înțelegem ce spune celălalt. În cazul de față în mesajul pe care l-ai citat eu îi răspundem lui Jimi91 care scrisese că Din cate vad, industria se bazeaza pe productivitate (profit), in loc de calitate. Oare animalele crescute in libertate, hranite bio, e o industrie de nisa ? Nu putem sa o facem accesibila tuturor ? Deci, ca să explic, el întreba de ce nu putem să facem doar agricultură bio (accesibilă tuturor) - iar eu i-am răspuns de ce nu putem să facem doar agricultură bio. Bineînțeles că putem face 2 - 3 % și bio, nu am spus că nu se poate. |
|
#29
Posted 25 April 2020 - 19:24
alx42, on 25 aprilie 2020 - 19:15, said:
adica ca sa fie bio si eco trebuie sa ai o hartie de la ceva bugetake sau cum? Nu e de la "bugetake", ci de la un organism de acreditare. Pe site-ul SRAC cred că găsești cea mai completă listă cu ce-ți trebuie, precum și prețurile. Da, ai nevoie de acreditare ca să poți folosi termenul în vederea comercializării. În rest, poți folosi "natural", "făcut-de-bunica", cum vrei tu. E incorect și ilegal chiar să-mi vinzi ceva ca fiind "bio" sau "eco", cât timp nu ai acreditare pentru acele produse. spider8, on 25 aprilie 2020 - 19:21, said:
Deci, ca să explic, el întreba de ce nu putem să facem doar agricultură bio (accesibilă tuturor) - iar eu i-am răspuns de ce nu putem să facem doar agricultură bio. Bineînțeles că putem face 2 - 3 % și bio, nu am spus că nu se poate. Scuze, eu nu prea citesc ce scrie jimi, pentru că scrie multe tâmpenii. Edited by SmurfK, 25 April 2020 - 19:24. |
#30
Posted 25 April 2020 - 19:26
#31
Posted 25 April 2020 - 19:29
SmurfK, on 25 aprilie 2020 - 19:04, said:
.................. În urmă cu o lună am avut discuția asta cu fermieri, pe care, cât se poate de sincer i-am întrebat, de ce nu cultivă bio. Răspunsurile au fost care mai de care, unii că e scumpă acreditarea, alții, cum ziceți și voi, că e greu, că e nașpa. Dar nici măcar unul să zică "da nene, uite, am încercat pe 2000 mp, să cultiv ceva, am avut problemele alea". Că nu te prea costă mare lucru să încerci, doar acreditarea, și trecerea în faza de conversie, cea de 3-4 ani. .................................. În mod concret trecerea în faza de conversie înseamnă că 3 - 4 ani pe acel teren nu poți folosi îngrășăminte/ierbicide, deci produse obișnuite nu o să prea iasă, bio nu poți face, deci practic ai un teren care 3 - 4 ani stă degeaba - deci costă să încerci, pentru că acei 3 - 4 ani acel teren nu îl poți folosi, adică nu ai producție, dacă nu ai producție nu ai ce vinde, dacă nu ai ce vinde nu ai ce mânca și mori de foame. Acum dacă ești un mare afacerist poți să îți permiți ca pe 5 % din terenurile tale să le lași libere vreo 3 - 4 ani în speranța că după aia vei produce bio și vei vinde mai scump - dar dacă terenul ăla e tot ce ai, poți să îți permiți să nu îl cultivi 3 - 4 ani ???? Tu ai rezista 3 - 4 ani fără salariu ????? |
#33
Posted 25 April 2020 - 19:36
spider8, on 25 aprilie 2020 - 19:29, said:
Acum dacă ești un mare afacerist poți să îți permiți ca pe 5 % din terenurile tale să le lași libere vreo 3 - 4 ani în speranța că după aia vei produce bio și vei vinde mai scump - dar dacă terenul ăla e tot ce ai, poți să îți permiți să nu îl cultivi 3 - 4 ani ???? Păi oamenii de care vorbesc nu făceau producție în curte. Au terenuri, pe care le cultivă. Sunt totuși și producători bio în România, dar nu suficienți încât să existe o piață competitivă. |
|
#34
Posted 25 April 2020 - 19:40
spider8, on 25 aprilie 2020 - 19:21, said:
Este foarte greu să avem o discuție realistă, atâta timp cât nici măcar nu încercăm să înțelegem ce spune celălalt. În cazul de față în mesajul pe care l-ai citat eu îi răspundem lui Jimi91 care scrisese că Din cate vad, industria se bazeaza pe productivitate (profit), in loc de calitate. Oare animalele crescute in libertate, hranite bio, e o industrie de nisa ? Nu putem sa o facem accesibila tuturor ? Deci, ca să explic, el întreba de ce nu putem să facem doar agricultură bio (accesibilă tuturor) - iar eu i-am răspuns de ce nu putem să facem doar agricultură bio. Bineînțeles că putem face 2 - 3 % și bio, nu am spus că nu se poate. Noi nu mancam ce producem....cred ca importam undeva la 70% din mancare. Deci, practic, noi cumparam mancare de la altii. Daca noi am produce mancarea noastra, teoretic, ar trebui sa fie mai ieftina . Si ma refeream la fermele mari din Romania. De ce nu au ales agricultura bio...adica, se poate la un nivel mic, asta inseamna ca se poate si la un nivel mai mare. Eu as fi dispus sa platesc putin mai scump, pe un produs bio. Dar vorbim aici si de marketing. In supermarketuri, nu gasim astfel de produse. Nu sunt atat de accesibile, in sensul ca trebuie sa le cauti, de ce ? Edited by jimi91, 25 April 2020 - 19:41. |
#35
Posted 25 April 2020 - 19:51
jimi91, on 25 aprilie 2020 - 19:40, said:
Noi nu mancam ce producem....cred ca importam undeva la 70% din mancare. Deci, practic, noi cumparam mancare de la altii. Daca noi am produce mancarea noastra, teoretic, ar trebui sa fie mai ieftina . Ai vreo soluție magică ca să creștem producția peste noapte? |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users