Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...

Mother's Day

Recomandare aparat de vidat alime...
 Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3
 Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady

Blocurile goale! Orase in car...
 Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...
 

The Wheel of Time (serial TV)

* * * - - 3 votes
  • Please log in to reply
95 replies to this topic

#73
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,601
  • Înscris: 30.08.2017

 Iris_, on 06 septembrie 2023 - 21:21, said:

Damn it, m-ai facut sa ma apuc iar de carti.. ma oprisem la volumul 7. Mi-e frica sa ma uit la film, sa nu ma enervez.

Acolo m-am oprit și eu, tot zic că mă reapuc. Sezonul doi la serial încă nu l-am început.

#74
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,935
  • Înscris: 12.03.2010
-partea a 4-a-
In Caemlyn, inainte de reunirea cu ceilalti, Rand il intilneste pe Loial, un „tinar” Ogier de 90 de ani (Ogierii pot trai si 400 de ani; un soi de oameni cu juma de metru mai inalti (cam cit trollocii), cu sprincenele ca mustatile, cu urechi ca la lincși (cu pamatufuri in virf), si cu voci ca un mic cutremur) cam nerd de felul lui (ii place sa citeasca mult) fugit de acasa sa cunoasca lumea (Ogierii traiesc foarte retrasi, in stedding-uri linga paduri ancestrale pentru care au un cult, si de unde mai sint solicitati citeodata la munci in constructii (de ex, Tar Valon-ul a fost construit cu munca Ogierilor). A, si o intilneste si pe Elayne (si aici e faza cea mai proasta din toate cartile, era cit p-aci sa ma opresc aici prima oara): omul cade in cap la propriu in fata ei in gradina palatului regal, de pe zidul unde se urcase sa-l vada pe Logain cum era paraduit prin tot orasul de catre Aes Sedaii care-l capturasera si-l duceau la juganire. Elayne pica-n limba dupa el, ca-n filmele cu prosti, noroc ca apare fra-su vitreg, Galad (apropo, ăsta cica e idolu' la femei, rupt din soare, pina si lui Nynaeve i se scurg ochii cind il vede) si-l duce in fata reginei, mama lui Elayne (in Andor tronul se transmite matrilineal, d-aia Elayne e printesa mostenitoare, desi mai are un frate bun, Gawin, pe linga cel vitreg). Acolo, Elaida o scorpie de Aes Sedai (dar cu darul profetiei) presimte ca Rand o sa fie miez in viitor si vrea sa-l aresteze (ca sa-l poata controla mai tirziu), dar Elayne si Gareth Bryne (unul din cei 5 mari capitani de osti din tot Westlandul) o conving pe regina (alta scorpie, dar focoasa rau) sa-i dea drumul (chiar daca Rand era inarmat, si inca cu o sabie de maestru spadasin) pentru ca „nu reprezinta nici un pericol” (grrr, macar daca l-ar fi pus sa dovedeasca ca e cu adevarat un maestru spadasin, si ca nu a furat sabia, pentru ca „titlul” asta se acorda doar in anumite conditii).

Dupa ce se reintilnesc, Moiraine mai intii îi atenueaza simptomele lui Mat, care se sinte tot mai rau in urma posesiei pumnalului de la Shadar Logoth (dar nici nu poate scapa de el, ca deja formau un tot) cu ajutorul unui angreal (artefact din epoca Legendelor, care dubleaza Puterea minuita de un Aes Sedai), pentru ca desi priceputa, Moiraine nu e chiar puternica in One Power. Dup-aia pune cap la cap informatiile adunate de la ceilalti baieti (ce a aflat Perrin de la țîgani, cum ca Ăl Negru vrea sa orbeasca Ochiul Lumii, un loc eluziv din The Blight, (zona ocupata de fortele intunericului, de unde vin Trollocii), singura zona pura si curata, ramasa asa din Epoca Legendelor) plus faptul ca le-a iesit un Ogier in cale, singurii care pot naviga The Waygates (o retea de tuneluri care scurteaza semnificativ distantele, construita pentru Ogieri de catre barbatii Aes Sedai inainte de Breaking, dar care acum era infectata de Machin Shin, un vint ucigator, si un intuneric de nu vezi nici la 3 metri cu cel mai puternic felinar).

Cu toate riscurile, Moiraine hotaraste ca nu degeaba i-a pus soarta (Roata, stiti voi) in situatia asta, si ca trebuie sa faca ce pot sa salveze Ochiul Lumii. Ea a mai fost o data acolo, si desi se zice ca nimeni nu gaseste Ochiul Lumii de doua ori in viata, e convinsa ca in situatia data, o sa reuseasca. Loial gaseste intrarea in Waygates (ramasa acolo de cind Caemlynul era padure si stedding) alta coincidenta neintimplatoare care o asigura pe Moiraine ca face ce trebuie), abia scapa de Machin Shin, si ies dupa doua zile, (care ar fi fost luni daca mergeau pe la suprafata) in Fal Dara, capitala Shienarului, linga Blight. Acolo, „the main 5” Emond's Fielders  afla povestea lui Lan, care e un fel de erou si simbol al Borderland-ului (regatele de la granita cu Blight-ul) pentru ca e ultimul rege al Malkier-ului, regat inghitit de Blight, cind el era inca un copil. Acum, toti borderlanderii se asteapta de la el sa-i coalizeze si sa porneasca in recucerirea Blight-ului, dar Lan nu si nu, ca nu mai e nimic de facut, bla-bla.

Din Fal Dara pleaca in the Blight (puteti sa-i spuneti Tara Blestemata, unde totul e bolnavicios, de la culoarea cerului si a copacilor, la aerul pe care-l respiri) gasesc relativ repede Ochiul Lumii (poate si pentru ca era Rand cu ei, altfel nu e un loc fix, iti apare numai daca ai nevoie urgenta si intemeiata). E ca o poiana, oaza luxurianta intr-un ocean de putreziciune, pazita de un Green Man, un Nym (copac vorbitor de pe vremea Epocii Legendelor, yeah, cheesy) unde gasesc o lada mare si un puț cu saidin necontaminat cu germenii nebuniei. Doar ca putin dupa asta ajung acolo Aginor si Balthamel, doi Forsaken care au razbatut prin sigiliile de cuendillar puse de Dragon cu 3000 de ani inainte si care cautau si ei putul cu saidin. Nym-ul il omoara imediat pe Balthamel, dar moare si el in acelasi timp, in timp ce Aginor da de pamint (cu destula usurinta) cu Moiraine. Atunci intra in actiune Rand (fara sa stie ce face) vede firele (the threads of the Pattern) care-l leaga pe Aginor de Ăl Negru, si cu o sabie de foc care i se naste tot asa din senin in mina, i le taie. Fara sa mai aiba conexiunea cu Intunericul, Aginor se scofilceste si moare.

Doar ca Rand n-a terminat. Tot asa, fara sa vrea sau sa stie ce face, intra in Tel'aran'rhiod, domeniul viselor, unde-l intilneste pe Ishamael, cel mai puternic Forsaken si principalul acolit al Ăluia Negru. Ishamael i-a mai bintuit visele, (si lui, si lui Mat si ale lui Perrin, e cel cu ochii si gura de flacari din serial), pentru ca si el il cauta pe Dragonul Renascut si nu stia cine e, ei, de-acuma, cind a venit Rand la el, stie. Ishamael e un mare filosof si ideolog al Intunericului, dar nu e cine stie ce luptator, asa ca Rand, cu sabia lui de foc (si cu lectiile de la Lan) il invinge repede. Apoi se teleporteaza (iar fara sa stie cum) in Tarwin Gap, o strimtoare intre munti prin care trolocii ataca cel mai des Borderlandul exact in mijlocul unei lupte dintre Shienarani si Trolloci (la care regele Shienarului ii rugase pe Lan si Moiraine sa participe si ei, dar astia aveau lucruri mai importante de facut, de salvat Ochiul Lumii) si iar fara sa stie cum (dar unii cred ca spriutul Dragonului deja i se infiltra in creier) face pamintul sa inghita trolocii.

Apoi se teleporteaza inapoi la Ochiul Lumii, gaseste puțul cu saidin secat, pe Nym mort, si Moiraine care abia mai respira. Deschid impreuna lada, si gasesc in ea Cornul lui Valere (cu care poti chema toti eroii care au trait vreodata sa lupte pentru tine: cine-l suna primul doar el poate sa-l sune pina cind moare, si abia apoi altcineva poate chema Oastea Eroilor), si steagul Dragonului, pe care Moiraine il pune deoparte cu grija).

Se intorc in Fal Dara, cu Moiraine pe targa, si dupa citeva zile scrie in jurnalul ei „Doamne iarta-ne si pazeste-ne, Dragonul s-a renascut”.

-sfirsitul primei carti, si a partii a 4-a-

#75
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,935
  • Înscris: 12.03.2010
Văleu, episodul 4. Ma uitam la el cu stomacul strîns „asta-i o modificare de cacat dar hai ca merge, astalalta e o modificare de cacat dar treaca mearga”, cind, hodoronc-tronc-fleoșc sfîrșitul
Spoiler

In rest, vorbăreala, nu s-a intimplat aproape nimic timp de 4 episoade, totul e exposure (introducerea la ceva, probabil „lupta cea mare” cu Seanchanii) te miri ce dracu a durat doi ani sa scoata un sezon (ca filmarile erau aproape gata cind s-a terminat cu pandemia) a stat sezonul ăsta in post productie aproape un an si jumatate PENTRU CE, niste decoruri (hai ca nu-s rele, dar nu salveaza mai nimic)?

Vad si un pattern (aha, got you) sezonul ăsta, 95% vorbareala si labareala, 5% scena șocanta (we edgy nao, we make big decisions), cum a fost cea cu Uno episodul 3 si cea cu Lanfear de acum prin care au dat peste ochi cititorilor, dar mai stii, poate au atras alt public aici, urmeaza sa vad ce zice lumea (desi cei care n-au citit cartile nu se prea pronunta ori îi intereseaza, probabil pentru ei e ca orice serial, mai mult sau mai putin de duzina).

#76
burebista

burebista

    Manic Miner

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,371
  • Înscris: 23.05.2003

 hellmarvel, on 08 septembrie 2023 - 07:35, said:

[...] (desi cei care n-au citit cartile nu se prea pronunta ori îi intereseaza, probabil pentru ei e ca orice serial, mai mult sau mai putin de duzina).
Bingo. Io unul il urmaresc cu placere.

#77
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,935
  • Înscris: 12.03.2010

 burebista, on 08 septembrie 2023 - 08:24, said:

Bingo. Io unul il urmaresc cu placere.
Frumos din partea ta, daca in cazul vostru nu v-ați mulțumi cu cojile de la cartofi. Am fost si eu in situația ta, cu Foundation, la care ma uitam doar așa, ca pare un serial premium, la care s-a lucrat. Doar cs după un sezon si ceva m-am întrebat "bă, eu de ce si la ce ma uit aicea?" si am renunțat. Mi-ar placea sa fie cineva pe topicul respectiv sa-mi zică si mie ce drek' e așa valoros in povestea aia (serial sau cărți) care sa merite citit sau ecranizat (nu, n-am de gînd sa citesc cărțile, dar mai știi?)

In cazul de fata, ce găsești interesant de văzut in secventele cu Mat sau Perrin (daca tot au propriul fir narativ)? Sau Egwene, pina acum? In cărți, pe Mat il îndrăgești din prima, e un prankster (nu un loser cu părinți de kakat, ca in serial. Nu după mult timp îți dai seama si ca o sa fie un personaj principal, dacă nu PERSONAJUL PRINCIPAL.

Înainte sa se refugieze in Shadar Logoth, trupa noastră este ajunsa di urma de vreo suta de trolloci si un Myrddraal (seful lor ierarhic, singurul cu adevărat periculos, de altfel). Cînd vad ca trebuie sa lupte, băieții noștri se avînta înainte cu "La atac! Montjoie! Pentru țară si popor!", numai Mat cu "Carai an Caldazar! Carai an Ellisande! Al Ellisande!" "Do You speak the Old Tongue, boy?" il întreabă Lan. "Nu, e doar ceva ce mi-a trecut prin cap mai înainte".

După lupta, Egwene il întreabă ce-a vrut sa spună cu vorbele alea. "Ce-ați spus si voi, dar in Limba Veche, raspunde Moiraine in locul lui. The Old Blood of Manetheren is strong in you, Mat". In momentul acela Moiraine nu stia care din cei trei e reincarnarea Dragonului, si Mat e primul care arata ca e "mai deosebit".

Apropo si de troloci, astia-s carne de tun, dar pina si astia-s mai bine conturați in carte decit personaje principale din serial. Cînd au atacat trolocii casa lui Rand, taica-su a omorit repede vreo 4 din ei, si pe restul i-a făcut sa se ia după el să-l caute prin padure. Dar fiind rănit, ii spune lui Rand sa se duca in casa, să-i aducă sa se bandajeze, ca Trollocii nu-s prea deștepți, sa fi rămas in casa. Doar ca... surpriza, cînd intra in casa, găsește un troloc acolo. "Ceilalți plecat, dar Narg smart, Narg take You to Myrddraal". Doar ca așa de deștept e, ca Rand nici nu trebuie sa-l omoare, se arunca singur in sabia lui (de fapt a lui taica-su, dar pe care o luase el, din precauție). Narg Smart a ajuns un fan favorite.

Era așa de greu de băgat astea in serial? Sau Lan apucindu-se de țîțe (e un meme pe internet, dar nu-l găsesc acuma) a fost mai esențial pentru poveste?

Edited by hellmarvel, 08 September 2023 - 15:30.


#78
burebista

burebista

    Manic Miner

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,371
  • Înscris: 23.05.2003
Îmi pare rău sincer că te chinui atât.
Pentru mine e un serial fantasy cu ăia buni și ăia rai și decoruri frumoase.
Nu stau să filozofez la nemurirea sufletului când văd un serial de genul ăsta. :)

#79
burebista

burebista

    Manic Miner

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,371
  • Înscris: 23.05.2003
LE. Despre Fundația ce să zic? În tinerețe am halit SF pe pâine, mai ales după revoluție când Nemira a deschis robinetul.
Am citit seria acu' fo' treij de ani așa că memoria mă ajută să uit aproape tot ce-am citit lol.
Îl iau ca un serial SF inspirat din ideile din romane și mă bucur de el așa cum e.

Dacă e să elogiez un serial SF e Problema celor trei corpuri făcută de chinezi. Merge umăr la umăr cu cartea și nici nu știu când au trecut 30 de episoade.
Acu' aștept varianta Netflix. Cred că o să mă kk pe mine de râs.

Edited by burebista, 08 September 2023 - 18:41.


#80
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,601
  • Înscris: 30.08.2017

 burebista, on 08 septembrie 2023 - 18:40, said:


Dacă e să elogiez un serial SF e Problema celor trei corpuri făcută de chinezi. Merge umăr la umăr cu cartea și nici nu știu când au trecut 30 de episoade.
Acu' aștept varianta Netflix. Cred că o să mă kk pe mine de râs.

Unde gasesc serialul asta si cum se numeste?

#81
burebista

burebista

    Manic Miner

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,371
  • Înscris: 23.05.2003
https://m.imdb.com/title/tt20242042/
Îl găsești la tot felul de "biblioteci".
Eu l-am văzut via Kodi.

Da' ajung să zic și eu ca și colegul hellmarvel că dacă nu citești cartea s-ar putea să stai cu creierul pe bigudiuri. :D



#82
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,935
  • Înscris: 12.03.2010

 burebista, on 08 septembrie 2023 - 18:22, said:

Îmi pare rău sincer că te chinui atât.
Nu-i nevoie, ma chinui eu si pentru altele.

Treaba cu serialul asta e ca a fost asteptat de multa vreme (ma rog ecranizarea, nu m-ar fi deranjat daca era o serie de filme, ba poate era mai bine), de unii pentru ca e una din cele mai bine vindute serii de carti, de altii (ca mine) pentru ca e o carte complexa, buna in pofida scrisului stufos si uneori formulaic al autorului, si a carei defecte (de forma) ar fi putut fi corectate prin ecranizare (nu mai ai pagini intregi de descrieri si monologuri interioare). Doar ca sertialul ăsta a ADAUGAT la defectele de forma, SI DEFECTE DE CONTINUT, au renuntat la chestii importante si relevante, si au bagat chestii de umplutura, de parca n-ar fi avut destule de pus pe ecran in carti.

De la filmele Lord of the Rings incoace NU MAI EXISTA SCUZA  ca „mneeee, asta-i greu de adaptat, asta nu da bine pe ecran, bla, bla”. Traim o epoca fasta dpv tehnologic, bani sint, tehnologie pentru orice fel de decor sau creatura este, talent ar trebui sa fie (daca-l cauti si cultivi) CE-TI MAI TREBUIE CA SA FACI SI SA SCOTI FILME BUNE (sau hai, interesante macar, sa vad si eu ca merita sa pierzi timpul sa-l vezi, fata de cit a durat si costat sa fie facut)? Or, mie-mi da cu minus cum le-a rentat ălora sa bage bani si munca (daca nu altceva) intr-un film, daca mie nu-mi renteaza sa pierd niste ore din viata sa-l vad.

OK, sint prea multe si diverse filmele ca sa ai timp fizic sa le vezi pe toate dar bă, cind ma uit la un film, vreau sa vad DE CE A MERITAT FACUT, SI CE VREA SA TRANSMITA, vreau prea mult?

#83
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,935
  • Înscris: 12.03.2010
In sfîîîîîîrșit un episod interesant in its own right, cu modificari pe care le-as fi facut si eu si unde criticile pe care le am sint mai mult de forma decit de continut.

De exemplu: Liandrin, in carte e un personaj unidimensional rau, caricatural aproape, si de-aia era tras de par in carte cum au fost de acord alea trei sa mearga cu ea (de bunavoie si fara sa spuna la nimeni) sa-și „salveze” prietenii. O data ca Liandrin nu daduse VREODATA un semn ca i-ar pasa de vreun barbat, de fapt îi uraste fara ascunzisuri, deci de unde pina unde s-o intereseze de sanatatea baietilor, si apoi, Nynaeve nu avea incredere si privea cu suspiciune tot ce facea MOIRAINE, si acuma are incredere in Liandrin??? Deci, asta a fost o modificare buna (ca le-a dus fedeleș) ba chiar cred ca vor s-o faca un fel de Snape (îîîh, dar treaca-mearga, tot nu sint de acord ca i-au „dat” un fiu, e total out of character pentru Liandrin, si au mai facut-o si proasta pe Moiraine, ca n-a stiut cine era ăla).

Modificari de forma (cu care la o adica n-am nimic impotriva): in carte Perrin il salveaza din cușca pe Gaul (tot un Aiel, dar mai inalt ca el, desi nu mai solid), cind il coboara de unde era agatat ăla îi zice: „You're strong, wetlander, it took 3 men to get me up here”, îi ramine prieten devotat tot restul cartilor. Nu ma deranjeaza ca l-au inlocuit cu Aviendha (asta avea un cu totul alt rol, in cu totul alta parte) si nu m-ar deranja daca asta ar inlocui-o si pe Faile (aia cu Mandarb de care pomeneam mai in urma, un personaj dezagreabil).

Modificari de forma care ma deranjeaza: Moiraine n-ar fi omorit NICIODATA un cal, iubeste caii de mica si e o contradictie faina intre ea si Siuan (Amyrlinul) care nu stie sa calareasca (ea fiind fata de pescar, obisnuita cu barcile). La un moment dat Siuan trebuie sa calareasca si cere cel mai blind cal din herghelie, si chiar si pe ăla il calareste tinindu-se de gîtul lui, de parca era un warhorse fioros.

Ce ma deranjeaza, e ce-au facut din Lanfear pina acum. Lanfear e zăbăuca de care ziceam c-a dat gaura in Pattern si i-a dat Acces Direct (pe Antena 1) lu' Dark One, si primul Aes Sedai care a trecut de partea Întunericului in Age of Legends, dar NU PENTRU CA THE OG DRAGON I-A DAT PAPUCII, ci din sete incredibila de putere (de-aia îl și voia pe Dragon, or, ăla și-a dat seama și a trimis-o la plimbare). Doar ca... pîna si Ăla Negru o recunoaște de fara scrupule si o retrogradeaza dupa Ishamael. Lanfear e CEL MAI COMPLEX PERSONAJ DIN WHEEL OF TIME, nu stii niciodata ce o sa faca si de partea cui o sa fie, in cautarea scopurilor ei, si n-ar colabora niciodata cu Ishamael (de fapt nici un Forsaken n-are incredere in alt Forsaken, si se inteleg doar forțati de Ăl Negru).

#84
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,935
  • Înscris: 12.03.2010
WTF, episodul ăsta a fost CHIAR BUN (not great, but not bad either), ar trebui sa placa, sau sa dea ceva de ronțăit si celor care nu prea stiu despre ce e vorba (pentru ca habar n-au avut sa explice pina acuma). Good storytelling, desi ocupa cea mai parte a episodului (i carte dureaza mult mai putin, si volumul ăla are vreo 800 de pagini), the breaking of Egwene makes for good television.

La fel si cu Lanfear, sint de acord cu toate modificarile, pentru ca sint in spiritul lui Lanfear din carte. Doar ca... s-au cam grabit cu invadarea visurilor lui Egwene (Egwene ea insasi un Dreamwalker, nu e cine stie ce spoiler, cu toate ca nu e descoperita si antrenata inca, ar fi putut arata afinitatea de a se opune si manipula visele, macar cit au aratat despre Perrin). Dar altfel, this is spot on Lanfear, cu toate schemele ei.

In schimb, continua cu pocirea lui Moiraine, nu e DELOC cea din carte, aici e slaba, impulsiva, necugetata. Se mai si contrazic cu personajul ei, spun ca ea a tras sforile ca Logain sa fie trimis la Cairhien (dar cum daca e exilata din Tar Valon, deci nu mai are nici o influenta, si Amyrlinul nu s-ar fi expus facind asta pentru ea?). Daca o lasau ca-n carte (mai ales cu toate puterile, ca in carte nu e blocata sau dezovariataTM by me de la One Power) da, chestiile astea ar fi putut fi facute de Moiraine. In schimb certurile ei de familie sint absolut degeaba si de prost gust, IN CONTRA a ce ar fi trebuit sa fie. Ba chiar am impresia ca vor s-o faca nesuferita, ca s-o scoata pe Pike din serial inainte de vreme fara sa-i simta cineva lipsa, sau sa-i duca dorul.

#85
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,935
  • Înscris: 12.03.2010
Mda, acuma a iesit o varza cu de toate, si bune si rele, dar per total înghițibilă. Parte proasta e ca fac ăștia un freestyle cu elementele din carte de te doare capul, partea si mai proasta e ca INVENTEAZA chestii fara rost, de dragul dramei. Partea buna e ca unele chestii sint interesante.

Partea senzationala, cum cred ca va dati seama si singuri, e Lanfear, au surprins PERFECT personajul pe partea de caracter si prezență (mai putin fizica, unii o gasesc frumoasa, dar heck, ar fi trebuit sa fie toate clișeele de frumusete adunate la un loc. Egwene zice la un moment dat ca ai recunoaște-o dintr-o mie cind o vede prima oara in Turn imbracata in alb, doar cu o centura de diamante cu catarama sub forma de Luna (Daughter of the Night, Selene) la brîu iși zice „no fucking way this is a novice”, ca nu arata nici a Aes Sedai (ca in carte Aes Sedaii au o fața usor de identificat, „ageless” cum îi zice) nici a novice, dar respira mai multa forta in One Power decit toti Aes Sedaii la un loc. Aceleasi mirari le are si Mat cind o vede prima oara.

Partea buna sint segmentele cu Egwene, Nynaeve si Elayne, sint mai mult sau mai putin ca-n carte. Cind o sa se termine sezonul o sa zic cum puteau fi INCA SI MAI FAINE, daca respectau cartea, si asta fara multa cheltuiala. Deocamdata pot spune (fara sa dau spoilere) ca Nynaeve are un talent nativ pentru vraji „dupa ureche” (cam ce a patit si Rand, la Ochiul Lumii). Aes Sedaii numesc asta „wilderi” (talent fara scoala), si dispretuiesc asa ceva, chiar si dupa ce erau instruite in White Tower. Sper sa redea talentul ăsta episodul urmator.

Buna e si „revenirea” lui Moiraine, ma mir ca l-au folosit pe Rand pentru asta, dar nu e rau, adauga la personaj. Buna si scena respectiva, cu Siuan si cu Lanfear (desi in carte Moiraine si Lanfear n-ar fi respirat acelasi aer mult timp), macar e interesanta, si urca interesul pentru ce urmeaza pina la cer.

Partea de pomana e cea cu Perrin, i-au mai bagat doua Aiele in traista in loc sa dezvolte pe partea cu Ingtar si ceilalti Shienarani cu care venise acolo, sa caute sa-i salveze, ceva, nu sa umble dupa coada lui Aviendha.

Iar partea proasta e cea cu Mat, pîna acum ziceam ca Perrin e cel mai prost dezvoltat, dar bă, eu ma intreb ce vad la el cei care nu stiu nimic despre Mat (n-au citit cartile), pentru ca PUR SI SIMPLU NU PREZINTA NIMIC INTERESANT DESPRE EL. Nu cred ca mai conteaza daca sint spoilere, dar Mat e ca Rand, doar ca nu e reincarnarea unui singur om CI A TUTUROR STRAMOSILOR LUI, eu credeam c-o sa arate asta in viziunile de la zeama lui Ishamael, dar nu, „you're just like bețîvu' de tac-tu”. Buna caracterizare si dezvoltare a personajului.

Alta parte proasta, dar treaca mearga, ca e secundara si in carte, e Barthanes. In carte Barthanes e O CASA DOMNITOARE, la fel ca Damodred (a lui Moiraine), nici vorba sa fie nepotul ei, si are un rol doar in dezvoltarea personajului (atentie spoiler), Thom. Episodul se cheama Daes Dae'mar, bineinteles ca nu se chinuie sa explice ce-ai aia, inseamna „Game of Houses” cu aceeasi semnificatie ca ”Game of Thrones” a lui Grrrrm. Thom e un maestru al „Game of Houses”.

#86
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,935
  • Înscris: 12.03.2010
Ahem, am de digerat o țîră ultimul episod, ca nu stiu ce sa cred. Pe de-o parte, așa, prin boscheti si băltoace pe unde au luat-o, au ajuns unde trebuie pina la urma (sfîrsitul cartii a doua e la fel ca poza, dar bineinteles NU CA FORMA). Au lasat multe chestii interesante pe dinafara, au inventat altele (dar de data asta nu in mod cretin, neavenit si rau-voitor cu intentie, ca-n sezonul trecut) cred ca cei care nu stiu back-story & shiet au avut ce vedea.

Deocamdata, ce au ratat, sau nu au vrut sa arate, pentru ca au crezut ei ca stiu sa scrie mai bine decit Robert Jordan (probabil o sa fac si rezumatul la cartea a doua, cu chestiile astea), dar acum doar despre ep 8:
   - Ingtar Shinowa are un moment di granda in carte, e un Darkfriend cu regrete care crede ca daca gaseste Cornul lui Valere se poate izbavi, pentru ca „nimeni nu poate fi atit de pierdut in Întuneric, incit sa nu poata fi scos la Lumina”. Doar ca este un moment epocal in carte (numit de fani flicker-flicker-flicker) in care grupul lui Rand (din care face parte si Ingtar) fiecare isi vede toate variantele de destin posibile. Ei, in nici unul dintre ele Ingtar nu se vede izbavit, asa ca in prezent se sacrifica (one can hold 50 here) pentru ca ceilalti sa poata scapa de la strimtoare.
   - In carte Rand invata sa lupte cu sabia de la Lan (nu de la nebunul ăla) si ca ultima lectie, Lan il invata the ultimate sword form: „Sheathe the Sword” care practic inseamna ca in ultima instanta, daca vezi ca nu poti ciștiga impotriva oponentului, sa te lasi injunghiat, si in momentul ăla, cind sabia ăluia e ocupata cu maruntaiele tale, îl omori tu pe el. Rand are sabie de blademaster, dar nu e inca blademaster, își cistiga titlul omorindu-l pe Turak in lupta dreapta, nu ca-n serial, iar „Sheathe the Sword” o aplica cu ISHAMAEL, intr-o lupta data printre nori, pe care toata lumea o poate vedea ca o proiectie pe cer.
     Dar si momentele care duc la lupta respectiva sint cinematice. In carte, Rand, Mat si Perrin (plus 10-12 Shienarani condusi de Ingtar) + Verin ajung in Falme, fac o incursiune in oras unde recupereaza Cornul lui Valere si pumnalul cu rubin (care e inca atasat metafizic de Mat si-l suge de sanatate), Ingtar moare acoperindu-le retragerea din oras. Doar ca  Rand apucase s-o vada pe Egwene tinuta prizoniera, si hotaraste sa se intoarca s-o salveze, dar fara ceilalti (ca sa nu le puna viata in pericol, bla-bla). Mat si Perrin zic „ei, pe dracu'”, Mat sufla in Corn si cheama Eroii Cornului (care-s citeva sute, nu 15), iar Perrin ridica steagul Dragonului (pe care-l gasisera la Ochiul Lumii). In timp ce Mat si Perrin conduc Eroii Cornului contra Seanchanilor, Rand se transcende undeva intre Tel'aran'rhiod (lumea viselor) si realitate —se vad proiectati pe cer—, unde il intilneste pe Ishamael. Ishamael e mai bine pregatit de data asta si-i pune probleme lui Rand, asa ca Rand „sheathes the sword”, dar il omoara in acelasi timp pe Ishamael.
   - Nynaeve, Elayne si Egwene au si ele momentele lor de glorie, in carte Nynaeve invata instinctiv sa dezactiveze a'dam-ul, o elibereaza pe Renna, care era deja damane, o captureaza pe sul'dam-a ei si o face damane, se deghizeaza ea in sul'dam (ca-n serial) si o elibereaza pe Egwene (total diferit, este?). Doar ca si Egwene (care toata perioada asta fusese invatata sa rastoarne pamintul in cautare de minerale), cind amindoua mergeau pîș-pîș sa nu le vada nimeni ca evadeaza, cind vede o trupa de Seanchani o apuca dorul de razbunare „let me show them what they taught me”, si explodeaza toata strada pe care erau, declanșind luptele in oras.

Cam astea-s chestiile diferite din carte care merita mentionate, in rest, episodul a facut treaba buna, chiar si cu modificarile de rigoare. Moiraine nu are nici un rol in carte in lupta asta, dar e mișto cum au prezentat-o in serial, si Lanfear la fel, amindoua apar doar la sfirsit, fara nici un impact. A fost misto si interactiunea intre Lanfear si Moghedien (inventie totala), Moghedien e cea mai slaba in One Power dintre Forsakeni, dar mai conteaza si rapiditatea si abilitatea, si teoretic ar fi putut-o bloca pe Lanfear de la One Power. E misto si ce spune la urma „LIGHT help you, Rand al'Thor”.

Next (zilele urmatoare) rezumatul cartii a doua.

#87
stavreschi

stavreschi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,080
  • Înscris: 07.03.2006
Colegul ai dreptate în ce spui vis-a-vis de modificările aduse, dar pentru cei care nu au citit (90 % dintre privitori, și sunt indulgent) filmul este foarte bine realizat. Chiar mi-am amintit când citeam cărțile, hăt hăt mulți ani în urmă și visam să văd un serial (era în vogă ”Cântecul despre gheață și foc”) după Roata Timpului că nenumărate dintre scene erau aproape imposibil de realizat.
Oricum talentul lui Robert Jordan de a descrie ținutele femeilor, interioarele castelelor sau frumusețea eroinelor nu se regăsește de loc în serial. Chiar asta mă supără cel mai tare aș fi vrut niște actrițe.... chiar superbe în rolurile lui Egwene și Aviendha, poate un pic Elayne arată mai acătării. În rest Jordan s-a chinuit să ne povestească ce frumoase sunt eroinele și castingul de la Amazon s-a făcut că nu observă.
Una peste alta serialul este reușit și aștept partea a-III-a cât mai curând căci RAO văd că iar amână ani de zile publicarea volumelor 13, 14 și 15 .

#88
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,935
  • Înscris: 12.03.2010

View Poststavreschi, on 08 octombrie 2023 - 01:12, said:

filmul este foarte bun

nenumărate dintre scene erau aproape imposibil de realizat
Foarte bun nu e nici in somn, dar sa zicem ca sezonul ăsta a fost CU MULT peste primul. Si răul a fost deja făcut, audienta pentru sezonul doi e sub jumătate din audienta primului, desi e mai bun, cum ziceam. Au încercat sa dea vina pe greva actorilor, ca n-au putut face reclama, dar cum se face ca One Piece n-a avut problema asta?

Si nu mai exista scuza ca sint scene care nu pot fi transpuse pe ecran, daca ai viziune si inspirație, tehnologia există.

#89
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,935
  • Înscris: 12.03.2010
Ook, hai si cu rezumatul. Cum am zis, sezonul doi a fost mult peste primul, dar asta nu inseamna ca nu putea fi SI MAI BUN, daca n-ar fi cautat sa-și bage deștele peste tot in scenariu. Ffs, NICI O LINIE DE DIALOG NU E LUATA DIN CARTE, (desi sint destule memorabile in carte), sint inlocuite cu ce, ati tinut minte vreo replica din sezonul ăsta, in afara de „I will kill you”, care nici nu trebuia sa fie posibila DUPA PROPRIUL CANON, cu a'dam-ul ăla la gît tu poti nici macar gindi ceva de rau despre sul'dam-a ta?
     Sau stai, e o replica, care e cringe si-n carte, „I will make you regret the first kiss your mother ever gave your father”. Proza lui Jordan are trei mari defecte: descrierile prea lungi, repetitiile (te saturi de cite ori se trage Nynaeve de coadă de nervi, si femeile –mai ales Aes Sedaii– pufnesc, îsi netezesc fustele și-și incrucișează bratele sub țîțe, traducere aproximativ exacta) SI EXPLETIVELE. Omul inventeaza injuraturi (flaming this, flaming that in loc de fucking, goat kisser in loc de goat fucker) intr-o carte adresata celor de la young adults in sus, cu destula nuditate si batai cu joarda la curu' gol, ba uneori in pielea goala, cu public, omul cred ca si-a gîdilat niste fantezii aici.


In sfîrșit, reluam: Dupa ce se intorc de la Ochiul Lumii (The Eye of the World - titlul primei carti), cei cinci din Emond's Field + Moiraine si Lan mai stau o luna in Fal Dara, sa se insanatoseasca Moiraine. Moiraine are in ăs'timp o criza existentiala, dar nu cu Lan, ci cu Rand. Timp de 20 de ani a cautat Dragonul, si acum ca l-a gasit nu mai stie ce trebuie sa faca (stie ca trebuie sa-l indrume, pe de-o parte, pina la Lupta Finala cu ăl Negru, dar pe cealalta nu stie daca trebuie sa intervina in destinul lui) asa ca timp de-o luna aproape ca nici nu vorbeste cu el, dindu-i de inteles (ca lui Lan, in serial) s-o ia pe drumul lui (sa-și ia destinul in mina).

Rand, la rindul lui, ia hotarirea sa nu mai mînuiasca Puterea niciodata, daca se poate, crezind ca asa n-o sa innebuneasca, dar stiind ca dusmanii or sa vina in continuare dupa el si va trebui sa se apere cumva, insista si baga antrenament intensiv cu Lan in minuirea sabiei, amindoi au sabii facute cu One Power, in Age of Legends, pentru ca in era naratiunii Aes Sedaii sint jurati si constrinsi FIZIC sa nu foloseasca One Power la producerea de arme, doar ca a lui Lan nu e cu cocostîrc (ziceti mersi ca nu-i zic barza) pentru ca e sabia regilor Malkier-ului.

Pina la urma, Rand se hotaraste s-o tuleasca, dar cind s-o faca, hop si Amyrlinul cu alaiul de Aes Sedai la poarta orasului, asa ca Rand trebuie sa dea ochii cu ea. Amyrlinul stie cine e de la Moiraine, in plus mai poate vedea si ta'verenii, un dar pe care putini il au, printre altii Logain, si hotaraste cu ea sa nu-l dea pe fata, pentru ca ceilalti Aes Sedai ar cauta să-l controleze (plus, daca ar afla ca cele doua au stiut de el si n-au spus nimic, era caz de rasturnat de la putere si dezovarizat de la One Power, poate gasesc alt cuvint, si nu cel din traducerea romaneasca a cartilor, „domolire”). Lan il imbraca de toata lumea crede ca e vreun mare lord, cu haine brodate cu semnul Dragonului, de care bineinteles, nimeni nu stie ce e si ce inseamna). Amyrlinul îi spune ca pina nu se proclama (cu dovezi, iar cea mai importanta e sa scoata Callandor'ul din The Stone of Tear (e de fapt numele orasului Tear, iar Callandor-ul e o sabie de cristal lasata de catre Aes Sedaii barbati cu 3000 de ani inainte, vrajita cu saidin sa nu poata fi miscata decit de catre noul Dragon, yep, prea mult Excalibur aici).

Cam tot in momentul ăla are loc un atac al Trollocilor asupra orasului, care-l elibereaza pe Padan Fain si pleaca cu Cornul lui Valere si pumnalul cu rubin. Padan Fain fusese arestat la putin timp dupa ce gasca noastra ajunsese in Fal Dara, au aflat ca îi urmarea inca din Emond's Field, si ajunsese un fel de Gollum cautind „my preciousss”, pumnalul cu rubin, alta referinta nefericita la LotR. Pe Mat il mai supun Aes Sedaii Amyrlin-ului la o cura de vindecare, dar nu e de ajuns, si hotarasc sa-l duca in Tar Valon si acolo sa vada ce pot face sa rupa total conexiunea dintre el si pumnal, dar pina atunci sa stea nedespartiti, altfel moare.

Dar iaca ca Padan Fain il fura, impreuna cu Cornul lui Valere. Se formeaza o potera, condusa de Ingtar Shinowa, un lord care de generatii visa (el si familia lui) sa descopere Cornul lui Valere. In carti, o data la 4 ani se organizeaza o Vinatoare a Cornului, la care participa orice doritor de glorie, considerindu-se ca nu exista cinste mai mare decit sa fii tu cel care-l gaseste si sufla in el, devenind astfel seful Armetii Eroilor, pe toata durata vietii tale (abia dupa ce mori tu, poate altcineva sa-ti ia locul). Din potera mai fac parte si Rand, Mat si Perrin, ca sa recupereze pumnalul, ca altfel Mat se stinge pe picioare. Moiraine si Lan nu vin cu ei, considerind ca n-au cu ce-l ajuta pe moment, cita vreme nimeni nu stie cine e si el nu se tradeaza singur, in schimb ii dau Steagul Dragonului, bine ferecat intr-un cufar, cu ordin expres sa nu-l deschida pina nu se proclama Dragon.

Nynaeve si Egwene pleaca cu Amyrlinul la Tar Valon sa intre in scoala Aes Sedailor, cu recomandarea lui Moiraine ca Nynaeve sa sara etapa Novicilor si sa dea direct testul pentru Acceptati (de unde mai ai doar un pas ca sa ajungi Aes Sedai). Pe vasul catre Tar Valon se intimpla chestia aia mișto, cind da Nynaeve cu Amyrlinul de perete, dar Amyrlinul i-o trece cu vederea, pentru ca e fata de comitet. Moiraine nu vine nici cu ele, ci pleaca cu Lan in alta directie, sa descopere ce are de facut in continuare (am mai spus ca e cam habotnica cu profetiile si Pattern-ul).

-va urma-

#90
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,935
  • Înscris: 12.03.2010
- next -
Rand si trupa se iau dupa Padan Fain si trolloci urmind un sniffer (tracker, ziceti-i cum vreti), Hurin (inlocuit in serial de Elyas Machera, l-au bagat tirziu si degeaba pe-ăsta in serial). Are si el capacitati paranormale (are viziuni cu ce s-a petrecut intr-un anume loc, in serial i le-au transferat lui Perrin, nu e rau, pentru ca si Rand in carte le-a avut). Trec printr-un sat golit de locuitori (rapiti pe post de hrana pentru trolloci, ăștia maninca orice, chiar si alti trolloci, nu stii niciodata ce fierbe in oala lor, pentru ca da, iși gatesc mincarea), Rand are o viziune intr-o casa cu familia care locuia acolo, cu multi copii, care a fost rapita in timp ce mincau, si... mai vede si o femeie in alb, asa, furtiv, pe dupa perdele. Asta e Lanfear, care vrea sa puna mina pe Rand si chiar reuseste cind ăstia se culca linga un stilp de piatra sculptat, vechi de cind lumea, si care de fapt e un „portal stone”, prin intermediul caruia il transfera pe Rand (dar si pe Hurin si Loial) intr-o lume paralela. Acolo, Lanfear se da drept Selene (=Luna, Daughter of the Night, nu prea subtila), o damzela in distress, care mai e si frumoasa de pica.
     Acolo, Lanfear il invata sa traga cu arcul „look darling, nu vrei sa omori astia cinci grolmi (niste pisici cit caii, cu trei ochi) care vor sa ma manince?”, îl conduce apoi (fara ca ăsta sa-și dea seama) intr-un loc care se intersecteaza cu lumea lor si unde poposisera Padan Fain si trollocii, de la care reusesc sa fure Cornul si pumnalul, calaresc pina la alt Portal Stone de unde Lanfear il invata (tot asa, subtil si motivational) cum sa se teleporteze in lumea lor, undeva pe linga Cairhien.
     In urma lor, Mat, Perrin, Ingtar, si Verin (care-i ajunsese din urma, „trimisa” de Moiraine) ajung si ei la Cairhien, mult dupa Rand, Hurin si Loial, ghidati de Perrin, caruia îi transmit lupii telepatic daca au vazut si unde au vazut ce cauta el. Cind se intilnesc, Rand pierduse deja din nou Cornul si pumnalul, pentru ca nici Padan Fain nu e prost.

In Turnul Alb (the White Tower, sediul si simbolul Aes Sedailor), Nynaeve si Egwene le intilnesc pe Elayne si Min, si se imprietenesc pentru ca amindoua il cunosc pe Rand (Min pentru ca se vazuse intr-o viziune jelindu-l pe Rand, iar Elayne era in limba dupa el de cind îi cazuse in cap in fata, in gradina palatului din Caemlyn). Nynaeve ia testul Acceptatilor (care e mai intens in carte, dar nici in serial n-a fost rau, imaginati-vi-l pe Aginor, care arata de parca ar FI TRAIT 3000 de ani, fugarind-o pe Nynaeve, goala pușca –de fapt tot testul il da „imbracata in Lumina”–, iar cind asta își da seama „ia stai bă oleaca, ca nici eu nu-s facuta cu ursu'” si mînuieste Puterea in capul lui Aginor si e cit pe ce sa-l omoare cu dușmanie, apare arcada cu „The way back will come but once. Be steadfast”.
     Urmatoarele patru luni le petrec invatind cum se minuieste Puterea (Nynaeve tot nu poate cind vrea, doar cind e nervoasa), si Nynaeve bălind dupa Galad (fratele lui Elayne, venit impreuna cu fratele bun al lui Elayne sa se antreneze cu Warderii) desi poarta inelul regal al lui Lan la git. Intr-o buna zi, apare Liandrin si le spune ca Rand, Mat si Perrin sint in pericol si doar ele îi pot salva, si ca trebuie sa vina cu ea, fara sa spuna la nimeni, pentru ca nu stii cine e Black Ajah, Aes Sedaii vinduti lui ăl Negru. Nynaeve pune botu' cam repede (m-a enervat si pe mine treaba asta), si accepta, impreuna cu Egwene. Fara sa trebuiasca, cu ele mai vin Elayne si... Min, pentru ca deh, erau un grup de-acuma. In rest stiti, Liandrin le duce in Falme si le preda Seanchan-ilor, dar nu mai e fata buna sa le ajute in vreun fel sa scape, ăsta e rolul lui Nynaeve pe care o apuca dracii si explodeaza totul in jur reusind sa scape la timp impreuna cu Elayne. Atita doar, ca Egwene si Min cad (că nu erau pina atunci, venisera de bunavoie) prizoniere.

Moiraine si Lan merg se duc in Arafel, in Borderlands, la doua surori, Vandene si Adeleas, care-s burdusite de knowledge si documente, ca sa se sfatuiasca ce are de facut in continuare. Astea n-au ce sfaturi sa-i dea, in schimb e vizitata de un Draghkar (un soi de dracula) care aproape c-o omoara, noroc cu Lan si Warderii celorlalte doua Aes Sedai. De aici Miraine trage concluzia ca poate nu mai are mult de trait (i s-a terminat rolul prescris de Pattern) si-i spune lui Lan ca in caz ca moare, i-a tranferat bond-ul de Warder lui Myrelle, Un Aes Sedai Verde (din alea cu mai multi Warderi, pentru ca e Ajah-ul razboinicelor, si mai multi Warderi sint utili pe cimpul de lupta).
     Trebuie spus ceva si despre „bond”-ul dintre Moiraine si Lan. Bond-ul de Warder e mai mult pentru calitatile si avantajele pe care le ofera (rezistenta la oboseala, simturi mai ascutite, comunicare non-verbala, Warderii si Aes Sedaii simt ce simte celalalt, iar cind moare unul sau altul celalalt risca s-o ia razna din dorinta de razbunare, de-aia, era nevoie ca bondul lui sa se transfere automat). Dar legatura lor NU E UNA SENTIMENTALA, sint amindoi legati „by duty”, sa-l gaseasca pe Dragon, o sarcina mai mare decit ei luati separat. De-aia nici Lan n-are vreo stringere de inima cind a pus ochii pe Nynaeve (si i-a dat inelul, „unor regi si regat morti demult”, spre pastrare), nici Moiraine nu-i reproseaza si se face ca nu vede, dar probabil s-a adugat si asta la presimtirea ca i s-a terminat rolul, daca Lan si-a gasit aleasa la 45+ de ani, si probabil o sa fie Warderul ei.
     Dupa popasul din Arafel, Moiraine si Lan nu mai apar pina la sfirsitul cartii.
- sf. părții a doua -

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate