Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...

Mother's Day

Recomandare aparat de vidat alime...
 Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...

Samsung S90C vs LG C3
 Problema sunet RCS

Amortizor sertare bucatarie

Codrea Pallady

Blocurile goale! Orase in car...
 Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...
 

metode "neconventionale" de inmagazinare a energiei !

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
401 replies to this topic

#73
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,607
  • Înscris: 05.12.2005
Legea numerelor mari spune că nu există fluctuaţii foarte mari de putere într-un sistem energetic decât în caz de avarie. Când cineva opreşte lumina din cameră probabil că altul tocmai o aprinde în altă parte. SEN ştie statistic ce putere va fi consumată în minutul următor şi disponibilizează capacităţi în funcţie de nevoi. Centralele nucleare sunt "baza", încărcate permanent la capacitatea maximă, pt. că ele nu pot regla în limite largi. Apoi urmează cele pe cărbune, care au nevoie de ore ca să pornească şi minute întregi ca să regleze. Mai rapide sunt cele pe hidrocarburi, gen gaze naturale, iar la topul vitezei se situează hidrocentralele, care pot regla în limite largi şi practic instantaneu puterea de ieşire.
Instalaţiile fotovoltaice au invertoare inteligente care funcţionează sincron cu reţeaua, astfel tensiunea este uşor mai mare faţă de cea a reţelei, iar faza se calează cu buclă PLL, astfel se produce o injecţie de energe în linia electrică. Rezultatul este că energia produsă curge spre următorii consumatori de pe linia respectivă, cu rezulatul că postul de transformare va debita mai puţină energe faţă de necesar.

Edited by mihaicozac, 06 August 2015 - 18:48.


#74
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015
Multumesc, mihaicozac, pentru raspuns. IN MARE, am inteles... :-)

1. Asadar Sistemul National produce perfect adaptat necesitatilor... Hmmmm, nu stocheaza nimic. Dar... sa presupunem prin absurd ca se produce, printr-o eroare, mult mai mult decat necesarul, ce se intampla cu energia produsa suplimentar? (Cazul opus e clar, cand nu se produce suficient cade tensiunea, se intrerup, probabil, anumite sectoare de distributie, etc.)

2. Daca tensiunea invertorului inteligent este putin mai mare decat cea a retelei, energia injectata nu este proportionala DOAR cu diferenta dintre cele doua tensiuni?

#75
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,607
  • Înscris: 05.12.2005
1. Bineînţeles că există şi capacităţi de stocare, care preiau energia nefolosită. Una din soluţii o reprezintă centralele hidro reversibile, care pot funcţiona şi ca şi pompe urcând apa la loc în lacul de acumulare, de obicei noaptea când consumul e scăzut. Mai e varianta exportului de energie în alte sisteme, unde suntem campioni în ultimii ani.
2.Energia injectată este proporţională cu acea diferenţă, însă depinde şi de puterea pivrată de panouri, pt. că la sarcină excesivă tensiunea pe ele scade iar puterea se reduce. De aceea în invertor există un soft denumit MPPT care menţine permanent injectarea de energie în punctul unde eficienţa sistemului este maximă.

#76
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

 r_murphy, on 05 august 2015 - 13:18, said:

"Daca te referi la inmagazinarea de caldura latenta de solidificare/topire, da, am studiat oarescat fenomenul"

acum am citit mai atent, si vin cu noi precizari. solutia de acetat de sodiu, nu inmagazineaza caldura, efectiv, ci "energie de transformare de faza" (ma depaseste limba fizica)
practic, solutia poate sta lichida si rece (chiar si extrem de rece - congelator) pina cind, cu ajutorul unei tablite "pocnitoare" generatoare de soc mecanic in volumul de solutie, aceasta incele sa se solidifice (o stare relativ amorfa, cam ca ceara - parafina) eliberind o insemnata cantitate de caldura, practic "la cerere" Posted Image reactia este reversibila, prin fierbere se poate reveni la starea lichida.

Am vazut filmuletul cu acetatul pe tema asta; Sunt multe substante care permit fenomene asemanatoare, daca sunt foarte pure (trebuie sa nu contina centre de cristalizare). De exemplu apa banala poate fi mentinuta lichida pana la cca -20..-25 grd celsius, pui un cristal de sare sau un fir de nisip in ea si ingheata instant... si pe masura ce ingheata temperatura creste, datorita eliberarii caldurii latente de solidificare - sau de schimbare de faza - pana ajunge eventual la zero si inghetarea se opreste.
E draguta substanta asta; dar intrebarea care ne doare cel mai tare este: e rentabil sa construiesti un rezervor si sa-l umpli cu cateva zeci de tone de acetat? Cat costa?
nu, nu am intentia de a nega posibilitatea folosirii acestei idei, daca se dovedeste rentabil.

#77
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

 Scorpionul_Lenes, on 06 august 2015 - 19:01, said:

Multumesc, mihaicozac, pentru raspuns. IN MARE, am inteles... :-)
.....Dar... sa presupunem prin absurd ca se produce, printr-o eroare, mult mai mult decat necesarul, ce se intampla cu energia produsa suplimentar? ....
Ipoteza data de tine aici este un caz de avarie, in situatia in care avem un "fault" undeva, de exemplu pe o linie de inalta tensiune care aprovizioneaza un oras. Faultul este de obicei un scurtcircuit intre doua faze sau intre faze si pamant. Breaker-ul de la statia de distributie din "upstream" (sa-l traducem prin "amonte") intrerupe imediat circuitul iar la centralele de productie cele mai apropiate apare o supratensiune de avarie si o crestere a vitezei generatoarelor. Ambele sunt corectate foarte rapid, in termen de cca 1-3 secunde (cele "grele" au timpi mai mari... chiar de 4-10 secunde), de regulatoarele de excitatie a generatoarelor pentru tensiune, si de regulatorul de turatie pentru turbine. Pur si simplu excitatia generatorului dicteaza tensiunea "de retea" (la fel ca la alternatorul de autovehicul), iar admisia de combustibil in turbina (sau de apa) dicteaza turatia, si se pot regla foarte rapid, problema apare de exemplu dupa aia, cand presiunea aburului neutilizat la centralele pe carbune sau nucleare incepe sa creasca si trebuie deversat in atmosfera, ca n-are ce face cu el.

Tensiunea din sistem creste (in mod obisnuit doar cu cativa volti). Pe moment supratensiunea este absorbita de toti consumatorii rezistivi din reteaua electrica spre orasele vecine. Daca faultul este foarte grav (pe o linie de foarte inalta tensiune de mare putere) si in urma intreruperii supratensiunea aparuta pe regiune e mai mare de 10% breakerele decupleaza toate liniile cu supratensiune. Asa se intampla marile "pene", cum au fost vestitele pene de pe coasta de Est din America.

#78
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,607
  • Înscris: 05.12.2005
SEN-ul este în aşa fel conceput încât să poată gestiona situaţii obişnuite (medii) de avarie. De ex. dacă energia cerută scade brusc cu 500MW, în prima fază se opresc rapid capacităţi hidro de puterea respectivă, iar pe măsură ce se reuşeşte încetinirea celorlalte pe gaze şi cărbune, cele hidro accelerează din nou, însă doar până pe la jumătate din puterea iniţială. Astfel se păstrează capabilitate de reacţie rapidă în ambele direcţii. Când se remediază avaria şi tronsonul este reconectat, în prima fază se supraîncarcă hidro, iar pe măsură ce reglează în sus gazele şi cărbunele hidro coboară înapoi la regimul obişnuit.
Problema este cu energia regenerabilă, care este nepredictibilă şi variază foarte mult, de multe ori la limita de avarie, punând la încercare capacităţile hidro şi gaze. A şi fost la TV o dată unul de pe la Transelectrica parcă, înjurând pe cei cu moriştile, că este nevoit să, citez, "sus cărbunele, jos cărbunele", de câteva ori pe zi.

#79
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
De la ce am pornit si unde am ajuns....

Am pornit de la microstocarea energiei in scopuri utile in gospodarie si am ajuns la dezbaterea sistemului national de energie si echilibrarea acestuia.

Cei de acolo sunt platiti bine sa-si gandeasca ei "politica" lor de fezabilitate, nu va incarcati gandurile sa le rezolvati problemele lor.

Si chiar daca prin absurd ve-ti reusi , costurile va vor veni in factura pe care tot trebuie sa o platiti.

Canalizati-va energia intelectuala ca sa nu mai platiti factura.

Scuze daca am deranjat cu comentariul.

Edited by keta, 12 August 2015 - 01:02.


#80
BARUluMARIA

BARUluMARIA

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 563
  • Înscris: 03.08.2015

 Scorpionul_Lenes, on 06 august 2015 - 18:26, said:

Nu stiu daca sunt off-topic, dar ma roade o intrebare dubla:

1. Cum procedeaza Sistemul National sa "adapteze" instant energia electrica produsa la necesitatile variabile in limite largi si intervale scurte de timp ale consumatorilor? (Gand "la distanta", curentul nu se consuma... folosim si platim doar "trecerea" lui prin consumatorii nostri?! Rolul producatorilor si distribuitorilor de electricitate ar fi sa genereze doar "diferenta de potential", dipolul care naste curentul electric?

2. Unu' care are un camp de panouri fotovoltaice, cum "injecteaza" curentul produs in Sistemul National? E aceeasi tensiune, cum se poate lega la un post de transformare ca generator?
prima regiune din UE, si din lume, care se alimenteaza 100%  din energie renovabila (nu prea imi iese traducerea!) ...
este o mica insula din Spania ! ... combina energia eoliana cu cea hidraulica !  ...

http://www.eldiario...._275422755.html

PS: este la doar 10 km de insula unde locuiesc eu ! ... Posted Image

Edited by BARUluMARIA, 12 August 2015 - 01:11.


#81
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Asta e super , dar mai interesant imi pare ca din cele 6000 de auto existente pe insula de 11.000 locuitori  (raportul este foarte mare) , aceste vehicule vor trebui sa devina electrice pina in 2020. Nu stiu cine va plati cheltuiala, sau daca va fi subventionata. Pe moment  Spania nu este chiar bogata.

Eu inca incerc sa-mi refac gandurile...... 6000 auto la 11.000 locuitori. Ce naiba cauta atatea auto acolo ? Asta doar daca nu au numarat si masinutele de golf sau cele din parcurile de distractii.

Edited by keta, 12 August 2015 - 01:24.


#82
BARUluMARIA

BARUluMARIA

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 563
  • Înscris: 03.08.2015
un auto electric nu insemna neaparat Tesla S de 500.000 EUR ! ... Posted Image
sunt 5 ani pana in 2020 ! ...
locuitorii insulei sunt danezi, englezi, germani, rusi etc ! ... :)

Edited by BARUluMARIA, 12 August 2015 - 01:21.


#83
keta

keta

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,834
  • Înscris: 31.12.2007
Cam cine castiga "licitatiile" cu statul prin zona ? ca la noi stim deja...

Si aia de pe insula sa bage si ei o taxa de "timbru verde" sa mai puna o acciza la pompa si sa vezi atunci cum se plimba danezii si nemtii numai pe magarusi intr-un "piston"

Edited by keta, 12 August 2015 - 01:33.


#84
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,125
  • Înscris: 30.04.2007

 addysoftware, on 11 august 2015 - 23:20, said:

dar intrebarea care ne doare cel mai tare este: e rentabil sa construiesti un rezervor si sa-l umpli cu cateva zeci de tone de acetat? Cat costa?

avind in vedere ca la lidl, 2 "pernute" erau 4-5 lei, mai scump cred ca este plasticul in care este "montata" substanta, sensibil deosebit de alte variante de polimer.

#85
BARUluMARIA

BARUluMARIA

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 563
  • Înscris: 03.08.2015

 keta, on 12 august 2015 - 01:30, said:

Cam cine castiga "licitatiile" cu statul prin zona ? ca la noi stim deja...
Si aia de pe insula sa bage si ei o taxa de "timbru verde" sa mai puna o acciza la pompa si sa vezi atunci cum se plimba danezii si nemtii numai pe magarusi intr-un "piston"
da ! ... facturile de energie electrica continua sa fie emise ! ...locuitorii vor plati
intre 0,05-0,07 EUR/kWh ! ...bani necesari ptr recuperarea investitiei, ptr intretinere,
personal, asigurari etc
produce cca 48 GWh/an, cu o investitie de 82 mil EUR ! ...din care 35 mil au fost bani sub forma de subventii
din partea guvernului central spaniol ! ... nici un cent de la marea UE ! ...
perioada de amortizare a investitiei, 16-18 ani ! ...
Actionariatul acestei companii este compus din : 60% Cabildo Insular (guvernul local) , 30% Endesa
(o companiile de electricitate), 10% Instituto Tehnologico Canario, (o institutie publica a guvernului local) ...
un actionariat super-transparent si super-obstesc ! ...

Edited by BARUluMARIA, 12 August 2015 - 07:50.


#86
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

 r_murphy, on 12 august 2015 - 05:32, said:

avind in vedere ca la lidl, 2 "pernute" erau 4-5 lei, mai scump cred ca este plasticul in care este "montata" substanta, sensibil deosebit de alte variante de polimer.

Garantat e mai scump plasticul, si muult mai scump comertul; dar eu am intrebat cat e kilu de acetat, daca nu-i cu suparare....

#87
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
Ca tot se vorbeste de stocarea energiei, fie ea la scara mica, pentru uz casnic, fIe la scara mare, pentru SEN. Daca aveti abonament la SEN, puteti urmari grafice de genul acesta:
Attached File  2015-08-12 10-09-38 Sistemul Energetic.png   77.96K   18 downloads

Se vede foarte clar cum hidro preia fluctuatiile de sarcina in cursul zilei, si cum preia si productia necesara cand scad eolienele
Cu verde sunt eolienele, cu albastru hidro, cu negru carbunele.

Intr-un alt grafic, eoliene "contra" export

Attached File  2015-08-12 10-00-31 Screenshot.png   116.13K   18 downloads

ce ma deranjeaza pe mine e ca de exemplu noi platim certificate verzi, iar productia de la eolienele noastre merge la export.... a dreacu' aproape "limba-n limba"..Posted Image

Solutia de stocare cea mai eficienta care mi-a venit in minte pentru nevoi casnice, acum cateva luni, este:

INTELIGENTA ARTIFICIALA aplicata la masinile de uz casnic.
Simplu. Sa stocam energia necesara frigiderului pe timpul noptii in acumulatori? sau in hidrocentrale de genul celei de la Tarnita? De ce? Nu-i mai ieftin sa conectam frigiderul printr-o automatizare a.i sa functioneze doar daca panourile (sau, pe scara larga, daca SEN...) produc suficient cat sa-l duca fara aport din baterii?
Sa folosim masina de spalat rufe seara? In nici un caz. Mai bine folosim masina de spalat rufe cand e soare. Daca nu suntem acasa, o putem conecta la aceeasi "priza inteligenta" cu a frigiderului.

Chestiunea frigiderelor cel putin se va adapta in viitor pe scara larga la acest pattern, pe masura ce obiectele de uz casnic "inteligente" vor fi din ce in ce mai mult conectate la "the internet of things"
Ca frigiderul "sa-si faca treaba" si noaptea, e suficient sa aiba un strat suplimentar de pereti interiori, din plastic, plin cu cateva (~10-15) kilograme de apa. Aceasta apa e foarte eficienta in a stoca "frigul" pentru 12-16 ore.
Daca aveti fotovoltaice si vreti sa aplicati ideea, puteti folosi chiar simple bidoane de apa, reglati frigiderul pe o racire ceva mai puternica, si folositi o priza programabila pentru a-l intrerupe pe timpul noptii.

#88
Scorpionul_Lenes

Scorpionul_Lenes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 841
  • Înscris: 22.05.2015

 keta, on 12 august 2015 - 00:53, said:

De la ce am pornit si unde am ajuns....

...

Scuze daca am deranjat cu comentariul.

keta, nu ai cum sa deranjezi cu comentariul... :-) ai dreptate, in principiu, ma interesa sa imit procedurile SEN in plan micro, la nivel casnic. Dar se pare ca nu am ce imita... In alta ordine de idei, cea mai ieftina stocare e in SEN, fara acumulatori, daca am avea o legislatie bine pusa la punct. Cand produc mult, injectez on-grid, noaptea consum ce am injectat, dar astea sunt iar vise...

 addysoftware, on 12 august 2015 - 09:41, said:

Ca tot se vorbeste de stocarea energiei, fie ea la scara mica, pentru uz casnic, fIe la scara mare, pentru SEN. Daca aveti abonament la SEN, puteti urmari grafice de genul acesta:
2015-08-12 10-09-38 Sistemul Energetic.png

...
Ca frigiderul "sa-si faca treaba" si noaptea, e suficient sa aiba un strat suplimentar de pereti interiori, din plastic, plin cu cateva (~10-15) kilograme de apa. Aceasta apa e foarte eficienta in a stoca "frigul" pentru 12-16 ore.
Daca aveti fotovoltaice si vreti sa aplicati ideea, puteti folosi chiar simple bidoane de apa, reglati frigiderul pe o racire ceva mai puternica, si folositi o priza programabila pentru a-l intrerupe pe timpul noptii.

Problema e ca, pe canicula asta, frigiderul cu greu reuseste sa-si faca si treaba obisnuita, fara 10-15 kg. in plus de racit... O sa friga compresorul... isi pune protectia termica, etc... plus uzura suplimentara... ideea ta cu izolatia suplimentara e ok, utila si aplicabila - poate mai putin estetica - dar cred ca se poate combina cu ceva in plus, am citit un alt topic tot aici pe casa verde: era vorba de o lada frigorifica "adaptata" ca frigider. Adevarul e ca suntem si "dusi" si "intorsi" - eu sunt adeptul teoriei conspiratiei consumiste si corporatiste :-))) - cand deschidem frigiderul vertical, tot aerul rece se "scurge" in exterior, si la noi in casa e o "fataiala" la frigider... ceva de speriat. O lada frigorifica MARE, orizontala, adaptata cu un termostat mecanic de frigider, cred ca ar consuma mai putin. Plus ca eu sunt un adept al sistemelor prin absorbtie, nu cu compresor... in visele mele, am pe peretele sudic 5 -10 heat pipe infipte intr-un sistem prin absorbtie de aer conditionat... cand e soare, se raceste casa, cand nu, nu... Un frigider prin absorbtie ar consuma 0 KWh daca ar avea sistemul "posterior" pus afara pe baza unui heat pipe... si atunci merge si ideea ta cu acumulatorii de 10 -20 30 kg. apa...

Edited by Scorpionul_Lenes, 12 August 2015 - 19:10.


#89
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
da, tot eu cred ca lansasem mai demult ideea termoizolatiei suplimentare la frigider, cca 5cm in plus ar face o treaba tare buna.
Da, exista pe net o prezentare se numeste Chest fridge, parca, tipul a confectionat un termostat extern ca sa nu-l modifice pe cel al lazii.
Frigiderul vertical a aparut ca urmare a necesitatii, nu ca ar fi vreo conspiratie la mijloc... O solutie de compromis ar fi confectionarea unui sistem de sertare in interior, de plastic transparent; ar fi excelent.
Da, si un frigider cu absorbtie d-ala vechi Fram, ar face treaba excelenta daca ar fi "hranit" cu ulei incins fabricat de un panbou solar destul de mic, sub 1 metru patrat.
Si pentru racirea casei-apartamentului ar merge, dar randamentul sistemului cu absorbtie e foarte mic, ptr o casa normala, nu prea bine izolata, ar trebui o putere termica mare, deci multe panouri.. Cred ca ar trebui cam 5-10kW termici.

Legat de racirea suplimentara a celor 10 kile de apa: nu se aplica deoarece apa aia e deja rece; mai bine zis chestiunea functioneaza astfel:
  • Prima data cand bagi apa in sistem o bagi dimineata; temperatura in casa e cca 23 de grade pt ca noaptea ai aerisit. Rasare soarele, apa se raceste in 4-6 ore, frigiderul intra in regim normal start-stop inainte sa vina caldurile de dupa-amiaza. Daca totusi crezi ca nu reuseste s-o raceasca, pui in prima zi doar 3 kg, in a doua zi adaugi inca 3, in a treia zi inca 3....
  • In zilele urmatoare, in timpul noptii temperatura frigiderului si a apei vor urca putin, ajungand la cca 4-4.5 grd spre dimineata, si ca s-o raceasca din nou la 1-2 grade, frigiderul lucreaza doar 1-2 ore "mai din greu", dar nu cu mult. Sa nu uitam, e din nou dimineata, temperaturile in casa sunt din nou bune, cca 23.


#90
crouchot

crouchot

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 569
  • Înscris: 03.12.2014

 Scorpionul_Lenes, on 02 august 2015 - 18:56, said:


Corect, crouchot... dar la nivel teoretic sau pur filozofic, nu ne impiedica nimeni sa discutam. Asta nu inseamna sa aruncam banii si timpul pe fereastra. Pentru mine e un hobby subiectul asta, la nivel practic sunt un habarnist, dar asta nu ma impiedica sa simt ca e ceva ce, totusi, nu intelegem. De exemplu, gravitatia sau inertia, notiuni ce le inghitim pe nemestecate dar nici macar nu stim o definitie exacta a lor, spre deosebire de electricitate sau magnetism....

Cand Nikola Tesla afirma, citez aproximativ: " ... suntem scaldati intr-o cantitate imensa de energie a carei provenienta nu o cunosc, dar sunt recunoscator naturii pentru existenta ei", trebuie sa existe, probabil, un sambure de adevar (sau ma mint eu pe mine insumi).

Pana la urma, energia solara sau a vantului poate fi folosita la nivel de utilizator casnic... Ok... Dar preturile de utilizare in conditii standard sunt prohibitive, eu am mai intrebat care e costul de PRODUCTIE a unei baterii deep-cycle... daca stie cineva, si de ce trebuie vanduta la preturile pe care le stim deja?

In alta ordine de idei, sunt constient ca o solutie viabila de independenta energetica inseamna anarhie si destructurarea societatii actuale...



Asa este, o contrazice pentru sisteme inchise. Deja cred ca intelegi... :-)

Pai asta si facem. Desigur, putem divaga oricat (sau cat ne permite regulamentul, moderatorii si bunul simt) dar la un moment dat ne lovim de legile (inca actuale )ale fizicii cunoscute,
Ca sa fim on-topic: discutam despre metode de stocare a energiei la nivel casnic, nu industrial si nici fanteziste, gen motoare cu randament supraunitar de pe youtube (ma amuza filmuletele alea cu cate un amarat de pakistanez care n-are bani de papuci, dar descopera generatorul minune supraunitar, compus din 3 motoare, 6 volante si 10 curele.. ca frecarea nu se manifesta in Pakistan...).
Cat despre constructia de baterii/acumulatori DIY: este perfect posibil daca ai de unde sa faci rost de materiile prime - plumb, oxid de plumb, acid sulfuric. Apoi iti trebuie o cuva potrivita ca dimensiuni care sa reziste la acid timp indlungat. Apoi, trebuie sa ai indemanarea tehnica necesara, un atelier si unelte (a nu uita masca cu filtre potrivite, sa nu inhalezi vaporii de plumb , asta daca nu-ti construiesti o nisa cu ventilator, ceea ce recomand). Trebuie confectionate apoi matritele in care torni placile, destul de dificil pentru cineva care o face prima data (eu am incercat, deci stiu ce vorbesc). Apoi, sa prepari pasta de oxid si plumb spongios si s-o convingi sa stea in/pe placi. Daca vrei constructie tubulara, treaba se complica si mai mult. Apoi, placile trebuie sudate intre ele tot cu plumb, ca altfel vei avea permanent probleme cu oxidarea. In final, tdaaa, ai obtinut o frumusete de acumulator home made!

Simplu, complicat? Depinde de cat timp ai si de finante. Unii ar zice ca e mai simplu sa cumperi un deep-cycle Hoppecke de 150Ah decat sa muncesti 2 saptamani sa obtii ceva cu rezultate indoielnice. Altii, precum nea Viorel, pentru care am un respect deosebit, pun mana si fac.

Probabil ca preturile acumulatorilor sunt umflate datorita pietei, concurentei, etc. , nu zic nu. Pe de alta parte, in regim casnic nu ai acces la materialele si tehnologiile de care dispun marii producatori. Desigur, exista varianta sa-ti negociezi pretul, daca ai firma si cumperi direct de la producator, dar deja intram in alta liga.

Eu personal, la nivel de gospodarie, nu vad fezabil in momentul de fata, ca metode de stocare decat:
- baterii de acumulatori + invertor
- biogaz cu cisterna de acumulare
- puffer ingropat cu volum cat mai mare si bine izolat, pentru acumularea de caldura de la soare
- biomasa (pentru cine are padure - tocatura transformata in brichete si peleti)

Pentru ca, la nivel de gospodarie, avem nevoie de: curent electric, apa curenta, gaz/lemne pentru gatit si caldura (gaz/lemne/carbune/peleti/brichete). Cum le combinam, depinde de fiecare.
Daca imi spune vreunul ca se bazeaza iarna la -30grade sa faca caldura cu Perendevu din sopron.....

Alte solutii sunt fie prea scumpe, fie prea exotice, fie necesita tehnologii si scule inaccesibile cetateanului obisnuit.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate