Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Motorul pe benzina 1.0 SCe65

Mostenire In 1986

Lentile sferica pentru astigmatism

Problema inlocuire usa spate A6 C...
 Ce gen de muzica este?

Drepturile copiilor, in numele &#...

Mocheta peste parchet cu incalzir...

La multi ani mie!
 Senzor filtru particule GOLF 7

La multi ani @radu103!

La multi ani @Nenea Zap!

La multi ani @beavis03!
 BlackView Oscal Pad 13, probleme ...

Baterie auto AGM 70AH vs normala ...

Depanero nu vrea sa imi dea Negat...

Extras carte funciara
 

Spatiu inainte de semnul intrebarii si exclamarii?

- - - - -
  • Please log in to reply
59 replies to this topic

#55
Ulpiatraiana

Ulpiatraiana

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,780
  • Înscris: 06.09.2007

Quote

Am impresia că ceea ce vă atrage în discuții nu e dorința de a da și de a primi informații, ci doar de a face conversație de florile mărului.  
Din punctul ei de vedere(percepere/analiza/concluzie) nu este discutie de florile marului ci este motivata.Vedeti de cite ori a repetat cuvintul"cearta".
In momentul in care interlocutorul are o opinie diferita percepe ca pe un atac personal.

Edited by Ulpiatraiana, 20 November 2014 - 10:00.


#56
Astro-Liv

Astro-Liv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 864
  • Înscris: 06.01.2014

 AdiJapan, on 20 noiembrie 2014 - 05:02, said:

Vi se pare.

N-am spus așa ceva.

Judecați greșit ceea ce fac.

Eu îmi aleg alt reper, și anume cazurile în care pot comunica bine cu oamenii, adică putem face schimb de idei. Prin comparație, cu dumneavoastră nu pot. Între noi e un zid de după care abia aud un mormăit difuz. E cu totul altfel cînd sînt pe aceeași lungime de undă cu cineva.

Probabil dumneavoastră aveți o hîrtie ceva mai fermecată. Eu după ce scriu ceva cu pixul pe hîrtia mea normală nu mai pot schimba lungimea rîndului și deci nu pot vedea cum se duc cuvintele de pe un rînd pe altul, ca să-mi dau seama ce fel de cratime sînt. La calculator pot.

Am zis eu undeva că nu e o regulă și că n-o învățăm? Ba există regula și o învățăm, dar cînd scriem nu ne gîndim la ea, ci despărțim cuvintele intuitiv (excepțiile sînt rare). Am mai zis și cu alte ocazii: procesul folosirii limbii e în măsură covîrșitoare inconștient, dar faptul că sîntem conștienți de o părticică din el ne dă impresia că aia e tot. Asta privește și folosirea limbii în scris. Cînd scriem nu avem în minte conștient toate regulile pe care le-am învățat, ci reflexele inconștiente care ni s-au format cu timpul aplicîndu-le. Deci da, locul cratimei la despărțirea la cap de rînd îl alegem mai mult intuitiv decît aplicînd conștient o regulă. Despărțirea în silabe o facem mai mult intuitiv.

Două cutii pot să fie identice pe dinafară, dar să conțină lucruri diferite.
Două băuturi pot să aibă aceeași culoare, dar să aibă gusturi diferite.
Două cratime pot să fie identice la aspect, dar să se comporte diferit.

Uite un exemplu concret: vedea-te‑aș. Prima cratimă e cea obișnuită, caracterul U+002D, care permite despărțirea la sfîrșit de rînd. A doua cratimă e cea neîntreruptibilă, caracterul U+2011. Vizual arată identic, funcțional sînt diferite. (În funcție de softul folosit, de calculator, de setări și de fonturi se poate ca cele două cratime să se afișeze diferit sau să nu se comporte cum am zis. E numai din cauză că producătorii nu respectă standardul.)

Asta e tot ce-am vrut să spun cînd am spus că vizual cele două cratime sînt diferite. Vizual cratima e o simplă liniuță. Dar, la fel ca în povestea cu cuvîntul japonez に, dumneavoastră trebuie să împingeți discuția pînă în pînzele albe, fără a spune mare lucru. Am impresia că ceea ce vă atrage în discuții nu e dorința de a da și de a primi informații, ci doar de a face conversație de florile mărului.

Daca mi s-ar fi parut, as fi singura care spun asta. Cred ca putem sa stringem cite ceva de.. (vi se pare) si de la altii. Asta ca sa intelegeti cit de mult, -pare ptr. dvs....dar este altfel si pentru restul lumii.

Ba, ati spus asa ceva. Ptr. mine daca scriu fara sens, tin sa cred ca sint "toata" fara sens. Nu stiu ptr. dvs, ce inseamna fara sens, ca o jignire.

Cine va spune ca judecam gresit, ceea ce faceti sau... nu ar trebui sa faceti ?  Vreti sa va aratam, cum sintem coboriti" de persoana AdiJapan si in ce, FEL ?  
Daca toate aceste cuvinte, le-ati auzi impotriva dvs.  nu cred ca v-ati simti deloc bine.  Observ ca incercati mereu sa fiti corect in ce priveste temele, insa aveti o mare problema in tema ... caracter, dl. Adi. Tin sa cred ca vi s-a dat ceva iubire, sau poate dorinta apriga de a ne insusi cunostintele dvs. va face sa fiti uneori atit de ... neplacut ? E posibil la cit scriti, sa se intimple si asta.

Reperul dvs. este dat gresit, ca un exemplu. Ptr. ca discutam strict, de faptul ca ati pus ....numai cuvintele, in tema. NU am implicat nici eu, deloc, ca am reusit sa comunicam, dl Adi. Deci in concluzie, daca va vorbeam in alta limba (prin ALTE CUVINTE) nu ati fi inteles nimic. De aceea ...numai cuvintele intelese, tot ceva inseamna. La asta m-am referit eu.

Nu vorbim de farmece, nici pe hirtie si nici la calculator, daca nu ati EXISTA DVS. ca persoana sa faceti, aceste farmece. Bineinteles ca puteti vedea, pe o bucata de hirtie, cum se duc cuvintele de pe un rind pe altul si CE cratima folositi si asta ptr. ca DVS. puneti cratima dorita si tot DVS. va mutati si cuvintele pe un alt rind. Ma gindesc atunci la ce ati mai pus...intuitivitatea!  Si la calculator, puteti acest lucru, ptr. ca tot OMUL, a facut procesul. Sincer, nici eu nu va inteleg.

In ce priveste limba si inconstienta acum. Nu stiu daca se cunoaste, dar inconstientul, este "hranit" de CONSTIENT. Deci s-a invatat regula, ca sa puneti sa faceti orice pe lumea asta. Dar asta mi se pare o conversatie de florile marului (dupa cum spuneti) ptr. ca in final inconstient duc si la gura cana cu apa. Am invatat insa sa o fac asa.

Quote

Două cutii pot să fie identice pe dinafară, dar să conțină lucruri diferite.
Două cratime pot să fie identice la aspect, dar să se comporte diferit.
Ptr. ce l-ati dat iar exemplu ? Am spus.. nu cred ca trebuie sa ne referim la faptul ca sint doar doua liniute, dl. Adi. Da si noi putem fi identici, ptr. ca sintem oameni, dar nu avem nimic in comun, decit semnalul de pe acest site. Am crezut ca trebuie sa vorbim numai despre ce nu avem in comun, nu si despre faptul ca sintem si oameni. Consider de prisos, acest lucru.

Quote

Asta e tot ce-am vrut să spun cînd am spus că vizual cele două cratime sînt diferite. Vizual cratima e o simplă liniuță.
Vizual cele doua cratime sint identice, cred ca ati vrut sa scriti. E o simpla greseala, am inteles. Eu personal am considerat asta de prisos ca discutie, pentru faptul ca atita timp cit le folosim pentru a desparti cuvinte DIFERITE, stim constient cred eu acuma, sa le si punem diferit atunci cind trebuie in texte, asta fara hirtii magice, ci cu ...minti magice. Si inchei discutia, cu titlul, LivAdi .. monogatari.

Edited by Astro-Liv, 20 November 2014 - 10:52.


#57
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 Astro-Liv, on 20 noiembrie 2014 - 10:34, said:

Am obosit. Discuția asta nu pare să ducă nicăieri. Credeți ce poftiți.

#58
obilici

obilici

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 184
  • Înscris: 08.05.2009

 AdiJapan, on 28 iulie 2009 - 18:19, said:

cratima normală vs cratima neîntreruptibilă ... Vizual cele două cratime arată identic, funcțional sînt diferite.

Așa ar fi logic să fie, dar în realitate depinde de font. În Times New Roman, de exemplu, care e un font foarte răspîndit, diferența e destul de clară:
Întreruptibilă: - Neîntreruptibilă: ‑

Nu știu în ce limbi diferența asta este de dorit, în română în mod sigur nu.

Eu am adoptat soluția de a folosi întotdeauna cratima neîntreruptibilă — nu e niciodată greșit să faci așa, dar uneori se împiedică terminarea liniei de text într‑un loc unde ar trebui permisă. Țotuși, mi se pare infinit mai puțin deranjant decît terminarea liniei în mijlocul lui „să‑ți” etc. Poate mulți vor spune că într‑un e‑mail li se pare exagerat să‑ți bați capul cu locul unde se frînge textul, dar personal am constatat că citesc cu mult mai mare plăcere un e‑mail scris frumos — probabil că în mintea mea a‑l rupe pe „să‑ți” în două e ceva ce mă agresează vizual. Cineva a zis că ce e scris fără efort e de obicei citit fără plăcere.

Din cîte am văzut prin cărțile de pînă în 1989, se lasă un spațiu între ultimul cuvînt și semnul mirării, semnul întrebării, semnul două puncte sau semnul punct și virgulă (nu însă și între ultimul cuvînt și virgulă sau punct), dar acest spațiu este mai mic decît cel care urmează după punct. Nu știu prin comparație cu spațiul dintre cuvinte.

Din cîte știu, editoarele gen Word introduc automat astfel de spații dacă limba este specificată corect și cunoscută de program.

După toate probabilitățile, convențiile noastre le urmează pe cele franțuzești. Cred că francezii au spații și între semnele unghiulare ale citării și ce e în interiorul lor, iar în Quebec nu (am citit odată un articol pe tema asta, dar nu mai țin minte amănuntele).

#59
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 obilici, on 04 ianuarie 2015 - 10:52, said:

Așa ar fi logic să fie, dar în realitate depinde de font. În Times New Roman, de exemplu, care e un font foarte răspîndit, diferența e destul de clară:
Întreruptibilă: - Neîntreruptibilă: ‑
Am observat și eu recent. S-ar putea să fie intenționat, de exemplu pentru ca aceia care redactează texte să poată vedea diferența după formă, nu doar după comportament. Oricum majoritatea cititorilor n-o observă.

 obilici, on 04 ianuarie 2015 - 10:52, said:

Din cîte am văzut prin cărțile de pînă în 1989, se lasă un spațiu între ultimul cuvînt și semnul mirării, semnul întrebării, semnul două puncte sau semnul punct și virgulă (nu însă și între ultimul cuvînt și virgulă sau punct), dar acest spațiu este mai mic decît cel care urmează după punct. Nu știu prin comparație cu spațiul dintre cuvinte.
M-a preocupat și pe mine problema acum mulți ani, cînd încă mai eram în România, și am luat la mînă o serie lungă de cărți din bibliotecă. Am constatat că uzul era pestriț. Există o mulțime de cărți cu spațiu și o altă mulțime fără. La vremea aceea se considera probabil o chestiune strict de estetică. Abia acum, cînd prin răspîndirea internetului poporul a devenit editură și tipograf, a început să aibă importanță. E aceeași problemă ca la forma diacriticelor: cîtă vreme se foloseau litere de plumb nu avea importanță (dincolo de estetică) ce formă avea virgulița sau sedila de la Ș și Ț. Acum, cînd o literă înseamnă de fapt un cod numeric, nu doar o formă grafică, are importanță.

#60
secarica

secarica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 367
  • Înscris: 11.03.2003

 obilici, on 04 ianuarie 2015 - 10:52, said:

Așa ar fi logic să fie, dar în realitate depinde de font. În Times New Roman, de exemplu, care e un font foarte răspîndit, diferența e destul de clară:
Întreruptibilă: - Neîntreruptibilă: ‑
Nu este nicio diferență între ele, în cazul TNR explicația este mult mai simplă: fontul nu conține glifa pentru 2011, nici măcar cel din Windows 8.1. Semnul vizual este substituit de aplicația care afișează caracterul, iar din cauza asta dimensiunea efectivă poate să difere (sau nu) în funcție de program.

De exemplu, pe ce sunt eu acum (WinVista) cratimele de mai sus arată identic ca lungime în Opera, doar că a doua un pic mai sus. În Firefox a doua arată ușor mai lungă și și mai sus. Dacă le scriu în Wordpad arată însă identic din toate punctele de vedere etc.

Cel mai elocvent este să faci un test cu un font care chiar conține glifa de la 2011, de exemplu Palatino Linotype din Windows sau Gentium sau Doulos de la sil.org.

Cristi

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate