Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Bacsisurile se impart?
Last Updated: Sep 29 2014 20:12, Started by
Clipboard01
, Sep 15 2014 10:05
·
0
#37
Posted 15 September 2014 - 19:45
Clipboard01, on 15 septembrie 2014 - 19:27, said:
In America bacsisul normal e 15-20% dar prin unele zone gen New York s-a ajuns la 25%. Pe vremuri era mult mai scazut, economistii au semnalat acest fenomen de umflare a bacsisurilor odata cu trecerea anilor. In Europa bacsisul e de 5-10%. In Japonia nu dai bacsis e considerat chiar insultator, lasa de inteles ca ospatarul este cersetor, sau ca patronul nu isi plateste suficient angajatii. yup, cand eram in canada era 10-15%, acum in anii recenti cand mergeam in concediu in canada, am vazut ca incet incet se "magaresc" si au sarit in perimetrul 15-20% Personal las cel putin 10% dar niciodata n-am sarit de 12-13% Si nici n-o s-o fac. Am exemplu si de nesimtire Nu numai Japonia e tip-free. nici chiar Australia/Noua zeelanda cunoscusem un taximetrist in toronto care nu venea la aeroport cand venea cate un avion din australia, |
#38
Posted 15 September 2014 - 19:54
10 % mi se pare arhisuficient, in conditiile in care manci singur.
Dar daca sunt 10 persoane si nu se simt sa puna nici de bacsis, de ce as pune eu cota lor parte? Daca ei nu dau, de ce as da eu pentru ei. Mai stiam un coleg de faculta, la mare cand ieseam la pizza, punea ultimul banii, dupa ce numara cat au pus toti ceilalti si bacsisu lor acoperea consumatia lui, mai punea 5 lei si gata |
#39
Posted 15 September 2014 - 19:57
tfmercedez, on 15 septembrie 2014 - 19:54, said:
10 % mi se pare arhisuficient, in conditiile in care manci singur. Dar daca sunt 10 persoane si nu se simt sa puna nici de bacsis, de ce as pune eu cota lor parte? Daca ei nu dau, de ce as da eu pentru ei. Mai stiam un coleg de faculta, la mare cand ieseam la pizza, punea ultimul banii, dupa ce numara cat au pus toti ceilalti si bacsisu lor acoperea consumatia lui, mai punea 5 lei si gata neeeaaahhh, unde te crezi tu aici? la romania, la o masa mare se imparte egal, in america se aduc bills-uri individuale sau pe familie, ce crezi tu, ca americani-s prosti? la onomastica fiecare isi plateste consumatia la nunta fiecare plateste tacamul, apoi, se discuta de cadouri. |
#40
Posted 15 September 2014 - 20:41
Buna treaba in America, asa mai zic si eu.
m0rpheus, on 15 septembrie 2014 - 19:10, said:
Și tu crezi că ăia care plătesc acum cu cardul nu lasă bacșiș? Scrii cât vrei să lași bacșiș și plătești. tsunnami, on 15 septembrie 2014 - 19:36, said:
pe bonul pe care platesti e loc pentru bacsis mai mult, pe aparatul in care bagi cardul te intreaba daca esti de acord cu valoarea, te intreaba daca vrei bacsisul ca % sau suma fixa (si aici jmekerii de la restaurante baga din start un 15%, dar, daca esti atent o poti modifica) si.. ti se iau banii si suma de pe bon si bacsisul |
#41
Posted 15 September 2014 - 21:11
tatarduka, on 15 septembrie 2014 - 10:21, said:
Nu mi se pare chiar corect sa se imparta. Unii chelneri sunt mult mai serviabili si amabili decat altii. Nici nu este correct . Eu faceam 150 $ pe zi , alte chelnerite nu faceau mai mult de 60 $ desi aveam acelasi numar de client. Digix, on 15 septembrie 2014 - 12:04, said:
E corect ce spui, dar în cazul ăsta, bucătarul, care e cel mai important, rămâne de fraier? Bucatarul si barmanul are salarii normale. In WI bucatarul avea 9.75 $ pe ora iar barmanita 11 $ pe ora . Chelnerii au 2.5 $ pe ora si NU impart bacsisul cu nimeni . copjob2000, on 15 septembrie 2014 - 12:48, said:
Dar, pana la urma, in afara de explicatia ca dai bacsis ca asa se da, TREBUIE sa dai bacsis??? Am fost la un restaurant (pizerie) unde pe nota am vazut ca scria, in engleza, ca bacsisul nu este inclus, ca 10% este indicat, dar 12% ar fi minunat. Nu am lasat nimic, pentru ca am platit cu cardul. Puteai sa lasi pe chitanta ca oricum a venit cu doua chitante dupa ea. Una pentru tine sa o pastrezi si una pentru ea sa o dea seara la casierie .Pe aia a ei puteai,trebuia defapt, sa treci bacsisul . |
#42
Posted 15 September 2014 - 21:27
LunaCrystal, on 15 septembrie 2014 - 20:41, said:
Asta e altceva, noi nu avem astfel de pos-uri si nici note de plata. mai asteapta o secunda crezi ca guvernul doarme si te lasa sa castigi bani din bacsis fara sa ti-l impoziteze? stai nitelus, ca gaselnita cu POS-ul va fi mana cereasca sa mai incaseze bani LunaCrystal, on 15 septembrie 2014 - 20:41, said:
Buna treaba in America, asa mai zic si eu. buna pe dracu, ma exaspereaza bacsisul sunt locuri in care bacsisul ti se trece pe bill, ca OBLIGATORIU, apoi TE INCURAJEAZA sa lasi suplimentar e o tiganie, castelu lor de anglo-saxophoni |
#43
Posted 15 September 2014 - 22:05
Faceam referire ca e buna treaba cu notele de plata individuale, inclusiv la petreceri.
|
#44
Posted 15 September 2014 - 22:10
#45
Posted 16 September 2014 - 10:41
tfmercedez, on 15 septembrie 2014 - 19:44, said:
Chestia e ca chelnerii au si un salar. Nu lucreaza pe bacsis. Poti sa nu dai nimic, si care e problema. Esti naiv ingramadit daca sustii ca tu chiar crezi asta. De la cel mai select restaurant la ultima dugheana, e un fapt de notorietate generala ca personalul primeste salarii de rahat, acceptand locul de munca strict pentru bacsisuri. Pe de alta parte, poti sa mai mergi acolo. S-ar putea sa ai surpriza sa afli ca au totul rezervat si fix tie nu-ti mai gasesc masa. Desi jumatate de local e gol. Intr-un final, se cern si asa clientii. ps: Felicitari ca ai ajuns in Grecia. Stim deja asta din majoritatea posturilor din ultimele cateva luni. Sper ca ai pus minim 100 de poze pe FB, din care cel putin jumatate cu farfuria cu mancare. Totusi, nu ezita sa crezi ca ne bucuram pentru realizarea ta. |
#46
Posted 16 September 2014 - 10:48
Bacsisul ospatarului se imparte cu : barman-ul, bucatarul si femeia de servici.
Patronul nu controleaza acest aspect, dar poate interveni la nivel de discutie daca exista plangeri. Ospatarul nu este obligat sa declare bacsisul si implicit sa dea suma "cuvenita" celorlalti. In urma incasarilor, dar si fiindca barman-ul a lucrat / lucreaza si cu alti ospatari, cei mai multi pot preconiza cam care a fost bacsisul. Referitor la salariu : patronii stiu ca angajatii vor primi bacsis, iar la stabilirea salariului iau acest lucru in calcul. Nu este o regula, dar cam asa sta treaba pe unde cunosc eu. |
|
#47
Posted 16 September 2014 - 11:15
Da, spaga se imparte de obicei intre bucatarie si ospatari. Ospatarii primesc mai mult decat bucatarii. Ca sa nu existe discutii, bucatarii primesc un procent din vanzare (raportat la 10 %, desigur).
Se stie ca ospatarii, coafezele traiesc din spaga, nu din salariu. Ceea ce mie nu mi se pare corect, pentru ca spaga nu e o obligatie, drept urmare nu toti se simt, indiferent de cat de multumiti au fost. |
#49
Posted 18 September 2014 - 00:08
sebulbus, on 16 septembrie 2014 - 10:41, said: Esti naiv ingramadit daca sustii ca tu chiar crezi asta. De la cel mai select restaurant la ultima dugheana, e un fapt de notorietate generala ca personalul primeste salarii de rahat, acceptand locul de munca strict pentru bacsisuri. Pe de alta parte, poti sa mai mergi acolo. S-ar putea sa ai surpriza sa afli ca au totul rezervat si fix tie nu-ti mai gasesc masa. Desi jumatate de local e gol. Intr-un final, se cern si asa clientii. ps: Felicitari ca ai ajuns in Grecia. Stim deja asta din majoritatea posturilor din ultimele cateva luni. Sper ca ai pus minim 100 de poze pe FB, din care cel putin jumatate cu farfuria cu mancare. Totusi, nu ezita sa crezi ca ne bucuram pentru realizarea ta. In rest tine-ti pentru tine si cunoscutii tai remarcile personale. Eu nu te-am jignit cu nimic. Daca avem opinii diferite nu incepem sa jignim. 7ani de acasa ar fi suficienti. Ps. Esti chelner cumva? |
#50
Posted 18 September 2014 - 03:13
O vecina profesoara mi-a povestit ca printre elevii ei care mai fac cate un ban cu ocazia unor evenimente, sunt si cativa lustragii. Aia sunt "baietii" care lustruiesc paharele si tacamurile dupa ce au fost spalate si cica primesc si ei cota la sfarsitul respectivului eveniment.
|
#51
Posted 19 September 2014 - 09:34
1. Tipsurile se pun la oala in majoritatea localurilor , poate doar cei de la intrare si parcare sa aiba regim special .
2. Decit sa lasi 5 lei la misto mai bine nu mai lasi. 3. 30 lei la 300 e ok . , sint 10% , e onorabil , ca ospatarii muncesc din greu si salariile sint mici. Eu cind am fost cu gasca la bere mereu am strins de la fiecare ceva bani si pt. tips , ca daca nu dadeau ii convingeam repede ca nu e bine. |
|
#52
Posted 19 September 2014 - 10:12
Eu nu inteleg scuza asta ca au salarii mici.Nu ii obliga nimeni sa se angajeze pe salarii de mizerie sunt liberi sa profeseze altceva.In majoritatea firmelor nu se primeste nici macar un cent in plus,esti platit chiar la minutul lucrat.
O mutra acra care nu stie ce are in meniu,care nu stie sa faca o recomandare,care se simte tot timpul deranjata cand o chem la masa merita bacsis? |
#53
Posted 19 September 2014 - 11:17
Nu merita ,vorbeam la modul general dar nu inteleg care e problema ta ca lucreaza ospatarii pe spaga ?
|
#54
Posted 19 September 2014 - 12:23
Nu am nicio problema,pot lucra si pe gratis,ma deranjeaza atitudinea lor.Daca ma simt bine le las de-o cafea dar de aici si pana la a mi se impune e cale lunga.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users