Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Achizitie SUV, buget 17k euro

Gps traker pentru animale

Aplicatii terte pentru IPTV, OTT,...

Drept trecere cu “carulR...
 Sunt noile generatii care se nasc...

Butuc pedalier

Niste intrebari despre apartamente

Comentarii amuzante pe Youtube
 Nu iese laptopul din sleep mode.

Facerea de bine - ce aștepta...

Probleme drum servitute

Se pot monta placi de gresie de 1...
 Card de debit virtual emis de India

Diferenta ATS generator si PV

La multi ani @Lotusisrael!

Declarație primar
 

Vita de vie pentru curte

- - - - -
  • Please log in to reply
185 replies to this topic

#55
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postmuscleman, on 06 mai 2014 - 00:24, said:

Cam greu de identificat tipurile astea de HPD unele seamana destul de bine intre ele
Ai foarte mare dreptate. Uite, poate pe la toamnă, când se coc strugurii, poate adunăm niște fotografii ale unor HDP (măcar 3 cu fiecare; una generală, una cu frunza în detaliu și una cu strugurele) și informații despre fiecare în parte astfel încât să putem ști cât mai exact despre ce este vorba atunci când vorbim despre unul sau altul. Eu mi-am propus să fac un site sau măcar un blog cu așa ceva. Singura problemă este timpul.

View Postmuscleman, on 06 mai 2014 - 00:24, said:

Si apoi  sa zicem sunt si zone unde nu poti cultiva soiuri nobile  chiar si pentru consum propriu datorita conditiilor de mediu improprii, deci daca ar fi sa alegem  sa renuntam la  hibrizi cu ce am putea inlocui pe acestia? Cel putin in zona  vaii Siretului/Sucevei zona Suceava-Pascani slabe sanse sa poti cultiva cu rezultate satisfacatoare  vre-un soi nobil mai ales ca iarna temperaturile se duc sub -25gr, iar temperaturile din vara  nu ating  suma necesara  ajungerii la maturitate biologica, deci  ce varianta ar ramane?
Sunt două aspecte de luat în calcul:
1. Nu este obligatoriu să se cultive viță de vie în orice zonă. Atunci când specialiștii au făcut zonarea României (bine, lucrul ăsta se face în orice țară viticolă) au ținut cont de toți factorii care ar putea favoriza cultura acesteia. Iar zona de care spui nu e o astfel de zonă favorabilă viței de vie. Poate fi pentru pomi fructiferi, poate pentru cartofi, dar nu pentru așa ceva.
2. În cazul în care cineva dorește, totuși, să planteze viță de vie în afara arealului viticol (cum este cazul tău), se pot planta soiuri nobile cu rezistență mai ridicată la ger și cu durată mai scurtă de maturare sau HDP în limitele prevăzute de lege.
Există soiuri nobile care îndeplinesc acele cerințe minime, dar trebuie căutat. Dovadă că prin Elveția și țările mai nordice se cultivă astfel de soiuri.

View Postmuscleman, on 06 mai 2014 - 00:24, said:

Sa cumperi  produsul finit de la producatori/podgorie? sau  sa  ai in continuare acei hibrizi care nu ii deranjeaza conditiile de clima?
Apropo  arealul  in care poate actiona filoxera  este influentat in vre-un fel de clima? asta in ideea ca desi am mai multe  soiuri de masa altoite  la casa de la tara situata intr-o zona situata in zona de confluenta a Sucevei cu Siretul, ma bate gandul ca in viitor sa le butasesc sau marcotez, neavand  portaltoi specifici pe care sa altoiesc.
Mai există varianta de a cumpăra struguri din zonele viticole și să-i procesezi tu. E un compromis destul de bun. Și în mod categoric este o soluție mult mai bună decât să faci un vin din HDP.

View Postmuscleman, on 06 mai 2014 - 00:24, said:

Apropo  arealul  in care poate actiona filoxera  este influentat in vre-un fel de clima? asta in ideea ca desi am mai multe  soiuri de masa altoite  la casa de la tara situata intr-o zona situata in zona de confluenta a Sucevei cu Siretul, ma bate gandul ca in viitor sa le butasesc sau marcotez, neavand  portaltoi specifici pe care sa altoiesc.
Nu am citit pe undeva de o legătură între filoxeră și climă. Poți încerca marcotarea sau folosirea butașilor, dar îți asumi și riscul. Dacă nu e un capăt de țară mai bine cumperi vițe altoite de la producători de încredere (ori de la statiuni de cercetare, ori din import). Se poate întâmpla ca din import să le obții chiar la un preț mai bun.

#56
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

Mai senator, eu te-am lasat in pace pana acum
Realitatea arată altceva.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

chiar ma enervezi cu agresivitatea asta.
Și pe mine mă enervează prostiile pe care le susții.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

1. cum dracu milioanele alea de romani, prosti, care beau posirca despre care spui, si nu beau cu economie, trebuie sa-ti spun, cum de aia nu mor pe capete?
   asadar eu nu neg ca un lucru e nociv sau daunator ca nu am cum, chiar tampit nu sunt, in ciuda impresiei tale, doar ca am serioase indoieli asupra pericolulul real, practic...
Vezi, tu, asta (cu moartea pe capete) este o gândire extremistă. În primul rând, eu nu am afirmat așa ceva. În al doilea rând, dacă un lucru este dăunător pentru om asta nu înseamnă că omul moare imediat (sau pe capete, ca să te citez exact) din cauza asta, dar favorizează apariția unor boli și poate duce la micșorarea duratei de viață. Cum, cât, nu sunt în măsură să spun pentru că, personal, nu am făcut astfel de studii, ci doar am citat (în măsura în care am putut) opiniile unor specialiști. Dacă tu ai îndoieli și lucrezi în acest domeniu, ai posibilitatea de a face publice niște rezultate care să demonstreze contrariul nu văd absolut nici-un impediment de a le publica. Dar o părere d-asta aruncată aiurea pe un forum fără o susținere documentraă sau științifică o tratez ca o bârfă. N-am spus că ești tâmpit, am spus că susții niște prostii. E o diferență.

#57
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
muscleman,
Daca vrei sa altoiesti citeva soiuri de nobila si nu ai portaltoi,poti sa rezolvi  problema  folosind unHPD care merge bine in zona ta.Eu am facut ac experienta;in urma cu 14 ani am altoit in verde 3buc hpd cu sauvignon si 2 buc cu un soi de masa necunoscut dar exceptional la gust. Se prezinta acum f. bine;greu poti sa observi locul de altoire.Sint de parere ca la acelasi portaltoi si soi ,vita altoita in verde traieste mai mult decit  cea altoita in uscat la masa. In spate e si exper. bunicului care a avut zeci de ani vita nobila altoita in verde  pe ,,belgiana'' pina cind a fost obligat sa o scoata cu nenorocirea aia de colectivizare.

#58
muscleman

muscleman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 459
  • Înscris: 07.06.2003
Apropo de HDP eu am in curte la tara  4-5  tipuri de vita in afara de cele altoite  mentionate mai sus am sa pun si eu  foto  cu frunza si strugure ca nu reusewsc sa le identific  daca sunt hibrizi sau  traditionala 2 sunt cu boabe  negre mici, care totusi difera intre ele  unul fiind afectata cel mai adesea de fainare celalalt nu si inca 3 butasite anu trecut  luate de pe la diversi consateni la una din ele inca nu stiu cum arata  strugurele.Bine ar fi daca ar exista vre-o prezentare  si cu imagini  pentru fiecare tip de vita, pentru ca asa pentru cei  care nu sunt in domeniu sunt apropae imposibil de identificat , mai ales ca  multe se aseamana intre ele ca si aspect.

#59
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

2. Cand spun ce spun despre stropit... pai tu ai senzatia ca ai inventat via nobila sau ca noi, p'...limea, nu avem, sau nu avem cunoscuti care au plantatii, poate mult mai mari ca tine, nu ne intereseaza subiectul incat sa ne informam?
Ce imi compari tu mie, rezistenta hibrizilor acuzati cu soiurile nobile?
Aberezi de la un cap la altul. N-am pretenția că am inventat eu via nobilă. Asta intră în seria de prostii și exagerări de-ale tale cu care deja m-am obișnuit.
Da, păi, dacă tu spui de stropit e musai să iau de bun ce spui tu chiar și dacă bați câmpii. Argumentele alea pentru care ai vrea să fii credibil sunt penibile.
Habar n-am ce suprafață de vie ai tu sau prietenii tăi, dar ăsta nu este un argument suficient pentru a fi credibil. Dacă chiar te informezi, așa cum pretinzi, și vrei să-ți susții afirmațiile pe-aici atunci citează din cărțile alea și ai șanse mult mai mari de a fi credibil. Altfel, nu dau doi bani pe ce spui.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

Pai daca as fi la fel de drastic precum esti tu as spune ca fara vreo 506 tratamenteMINIM cu vreo 7-8 suntante, minim, poti sa uiti ca ai vie si s-o lasi in paragina...
Rahaturile alea otravitoare abia daca se stropesc  cu piatra aia vanata de 1-2 ori...
Asta era legatura, rezistenta, si asta prin prisma cantitatii de munca necesare, era o explicatie pentru faptul ca in .ro inca hibrizii astia ocupa suprafete foarte mari.
O altă serii de aberații marca parintele. Dar, de ce nu mă mai miră?
Fiecare categorie are avantaje și dezavantaje, dar raportul dintre acestea este net în favoarea celor nobile. Faptul că tu vezi un avantaj (rezistența; la ce? că poate fi vorba de mai mulți factori) doar la hibride arată limitele cunoștințelor tale în acest domeniu. Dacă erai mai bine informat ai fi știut că soiurile nobile nu stau chiar așa de rău cum ai vreai să dai impresia. Și când pui o vie nu o pui ținând cont doar de rezistența la ceva, ci și de calitatea produsului finit obținut. Aspect pe care văd că-l neglijezi.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

3 . tu imi spui mie ca sunt ipocrit? pai tu crezi ca eu m-am nascut ieri si stiu din reviste ce e aia piatra vanata si ce sunt alea pesticide in general?
TU ai senzatia ca vorbesti cu niste "analfabeti" in materie de cultura plantelor in general mai domnule?
   stiu foarte bine cum si cand ies sistemicele, stiu si multe alte lucruri, NU despre asta era vorba... spuneam doar ca intre 2 bordeleze, DACA sunt si alea, si  facut poteca prin vie cu vermorelul in spate, prefer via FARA tratamente...
Nu ca sunt eu anti nu stiu ce sau adeptul bio sau alte tampenii pe care le imaginezi tu..pur si simplu eu NU CRED ca toate chimicalele alea ies la timp si nu lasa urme, si chiar daca ar fi ca in povesti, oricum piatra e incmparabil mai "slaba" dpdv al sanatatii....

N ma lua cu interzicerea acesteia, nu ma lua cu alte prostii ca le stiu, repet, nu trai cu impresia ca vorbesti cu niste analfabeti...
Da, ție îți spun că ești ipocrit. Pentru că dacă te vaiți atât de mult de substanțele chimice și ții atât de mult la partea asta cu toxicitatea substanțelor din agricultură ai renunța și la piatra vânătă în favoarea ăstora. Dar, tu vii cu texte d-astea că piatra vânătă nu ar avea toxicitatea ei și dai impresia că via tratată cu asta este OK, iar aia tratată cu celelalte substanțe nu este OK.
Așa, pentru cultura ta generală, ultimul tratament aplicat la via mea este cu piatra vânătă (de fapt cu zeamă bordeleză că dacă ești informat ar trebui să vezi diferența).
Și dacă nu crezi ceea ce spui atunci ori pune mâna și citește, ori pune mâna tu și fă demonstrații prin care să dovedești contrariul.
Măi, domnule...

#60
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
muscleman,
E f. greu de identificat un soi (fie de nobila ,fie de HPD)daca e mai rar sau putin raspindit(chiar lasind la o parte incurcatura datorata diferitelor denumiri locale).Trebuie cautat mult pt.a gasi o fisa completa a soiului pt.ca la o identificare exacta  sint cca 150 de descriptori din care se folosesc curent 15-20 legati forma frunzei ,marime ,sinusuri,culoare,pufozitate,petiol,circei,rozeta, strugure...lista e f.lunga!

#61
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

4. TU traiesti pe alta lume daca imi vorbesti mie de taranul care ar trebui sa se informeze de pe internet si ar trebui sa respecte "legea" ....
Mai domnule, in multe zone din tara se fura si mizeriile astea, daca ai 3 vite mai mancabile , nu spun nobile ca deja o dam in SF-uri, iti fura si aracii, si pamantul de sub ele...  Internet si informare? ia uita-te pe forum cati tineri , educati, cu acces la informatii pe net si aiurea, de la scoli pana la librarii sau biblioteci, habar nu au sa trateze un pom CAT DE CAT corect...cati "specialisti" le vand tampenii si cat  mai e pana cand oamenii astia ajung, CAT DE CAT , sa fie in stare sa ingrijeaca un pom ..
La fele si la vie, pai de unde sa stie taranul ce si cum sa faca? de unde BANI pt infiintare plantatie, intretinere, cum pazesti, cien are timp sa stea la 2-3 saptamani sa stropeasca si n treburi pe care le implica o plantatie....
Taranul ala nu de prost nu are altoita, nu de incult, nu de inapoiat, nu DOAR de...ci si dintr-o sumedenie de motive rationale...
Măi, domnule, ca să respecți legea nu trebuie neapărat să te informezi de pe internet. Faptul că nu cunoști legea nu te absolvă de vină în cazul în care o încalci. Ți-o spune un inginer, nu un jurist. Dar asta se învață prin școală, nu pe internet.
Care este problema mea că la voi se fură în draci? Vrei vie? O pui și-ți asumi toate responsabilitățile, inclusiv asta. Faptul că la tine via nobilă este SF ține de multe aspecte pe care nu le detaliez eu aici. La mine nu este SF și nici nu fac un capăt de țară că pe la mine nu trece Dunărea, de exemplu. Fiecare zonă are avantaje și dezavantaje și nu trebuie să facem un capăt de țară că nu le avem pe toate lângă noi. D-aia s-a inventat comerțul. Dăm ce avem în exces și luăm ce ne lipsește.
Faptul că sunt destui tineri care habar nu au să trateze un pom ține de instruirea căpătată, nu de accesul la internet. Eu am prins perioada când în clasele VI-VIII (dacă nu mă înșel) învățam disciplina Agricultură. Astăzi, este desuetă că, deh, e rușinos să înveți și, mai ales, să lucrezi în agricultură. Partea proastă este că nici părinții nu încurajează instruirea de bază a copiilor în acest domeniu.
Țăranul, dacă vrea să cultive ceva, trebuie să se informeze. Nu spun că trebuie neapărat de pe internetnet. Mai sunt și alte surse. Apoi, celelate țin de posibilitățile fiecăruia. Asta nu înseamnă că toți trebuie să aibe neapărat o vie (ăsta este un aspect pe care văd că-l neglijezi). Iar cei care vor să o facă trebuie să o facă în limitele legii (alt aspect neglijat).
Am afirmat (și susțin și acum acest lucru) că este tupeu prostesc să se pretindă că soiurile hibride sunt vechi soiuri românești de viță de vie. Dar, ce am spus eu și ce ai înțeles tu.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

Ti-am mai zis, eu imi cumpar soiuri nobile si imi fac vin, ti-ai cam gresit omul pe care sa-l porcaiesti fara sa intelegi exact ce spune...
Omul ăla ar trebui să înțeleagă faptul că întâi de toate trebuie să se exprime clar ca să se facă înțeles, apoi să susțină afirmațiile cu argumente pentru a fi credibil. Faptul că își face vin din struguri cumpărați nu este un argument, măi, domnule...

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

chiar si numai sa fermentezi cat de cat bine struguri nobili si poate sa necesite un efort si cunostinte pe care 99% din cei care au vie si fac vin ...nu le au...
Da, ar trebui, ar fi bine, ar fi "mai bine", ar fi frumos...chiar trebuie sa ...niste treburi...DOAR CA realitatea e alta si exista SI niste motive obiective, nu doar indolenta si prostie asa cum pretinzi tu... si in orice caz nu mi se pare normal ca altcineva, ORICINE ar fi acela, sa imi spuna mie ce sa cultiv si ce sa beau... e o chestie de minim bun simt...
ZIc si eu, incearca sa fii putin mai relaxat si sa intelgi putn mai corect ce iti spun aia cu care stai de vorba
Aici te apropii de adevăr pentru că cei 99% din cei care au vie și fac vin sunt cei care au viță hibridă.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

DOAR CA realitatea e alta si exista SI niste motive obiective, nu doar indolenta si prostie asa cum pretinzi tu...
Nu am spus că doar alea ar fi motivele (dovadă că am mai menționat azi și altele fără a le epuiza), dar alea sunt dominante. De ce la unii se poate și la noi nu? Vorbesc tot de România, nu de alte țări. Și aș vrea să văd dacă mai este vreo țară mai puțin dezvoltată decât România care are un procent așa de mare ca România de suprafață de vie cultivată cu HDP.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

nu mi se pare normal ca altcineva, ORICINE ar fi acela, sa imi spuna mie ce sa cultiv si ce sa beau... e o chestie de minim bun simt...
Aici este un topic de informare. Eu am făcut referire la acte normative (pe care, că vrei sau nu, ești obligat să le respecți) și de opiniile unor specialiști privitoare (printre altele) la aspecte ce țin de sănătate. Că vrei sau nu să le aplici este treaba ta. Și asta ține cu adevărat de bun simț.
Mă, domnule...

#62
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005

View Postsenator, on 06 mai 2014 - 08:32, said:

Realitatea arată altceva.

Nu, n-ai inteles, ti-am trecut cu vederea diverse atitudini agresive sau arogante, necuviincioase samd... si am incercat sa-ti explic pe un ton calm ca nu e chiar cum zici tu.


Inchei aici polemica, nu am chef si nu are sens, iti repet ca NU sutn adeptul viei hibride, dimpotriva, mi-am scos hibrizi si am plantat soiuri nobile, inclusiv in curte.
Iti spun insa ca esti DEPARTE de realitatea romaneasca, esti prea plin de tine sa intelegi pe cei din jur. abia asta e tipic romanesc... toti sunt prosti in jurul tau, puturosi, nesimtiti, needucati...

VIe hibrida este si va fi pentru ca exista ratiuni practice in acest sens, doar lenea tinerilor va face ca aceste vii sa dispara, de tot, dar nobile NU vor fi in loc...


Cat despre pericolele alea ale hibrizilor...da-te 2 pasi mai inapoi si gandeste-te de cate multe zeci de ani, sau mai mult, se bea vinul asta, cat si cum traiau "ai batrani"...asa cum tu spui ca habar nu ai CAT de periculos e vinul asta eu spun ca bazandu-ma pe statistica si istorie, pericolul pe care il reprezinta mi se pare  MULT exagerat...

SI mai spun ca desi pe hartie toate otravurile astea de stropit ies in x zile, eu incerc sa ma feresc atat cat pot de ele pentru ca nu cred lucrul asta... Toate ies, si ingrasamintele, si conservatii, si pesticidele, toate sunt aprobate si au studii in spate...si cand te uiti in jur vezi cancer la copii de 3 luni.


Cam atat, iti reamintesc faptul ca aici e vorba de vie pt curte si nu are nicio legatura legea aia pe care o tot clamezi, ca fapt divers, si iti reamintesc faptul ca ipocrizia de care ma acuzi nu exista, vorbesti prostii, eu stropesc atunci cand trebuie cu ce trebuie, de la legume la pomi si vita..nu asta era ideea.
SI tot apropo de ipocrizie, ziceai undeva ca taranul e ignorant si nu mai stiu cum cand zice" nu pun eu sulf in vin" .... evident, sa pui metabisulfit in vin e perfect ok, cred ca si perfect legal, nu? Parca o ardeam cu legea si principiile, ultimele cercetari samd...

Nu conteaza, eu inchei aici polemica, regret ca am intrat in discutii cu tine si iti spun ca orice ai zice tu eu tot voi pledaintotdeauna pentru echilibru...

Via nobila NU are doar avantaje iar hibrizii aia mult huliti NU sunt atat de rai si lipsiti de rost cum sustin unii...e o PARERE personala.

#63
puiutoma

puiutoma

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 329
  • Înscris: 18.02.2014
...si asa au trait fericiti pana la adanci batraneti!
Posted Image

#64
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 10:58, said:

Nu, n-ai inteles, ti-am trecut cu vederea diverse atitudini agresive sau arogante, necuviincioase samd... si am incercat sa-ti explic pe un ton calm ca nu e chiar cum zici tu.
Eu am avut un dialog relativ OK cu tine până de curând, dar văd că te-ai băgat într-un dialog care nu te privea si ai făcut nite afirmatii deplasate pe care nu le-ai putut proba cu nimic palpabil. Mai mult, ai adoptat acea poziie de care mă acuzi tu pe mine.
N-ai absolut nici-un motiv să mă ei pe mine de sus mai ales într-un domeniu pe care nu-l stăpâneti suficient de bine. Tu crezi că ai căpătat atâta experienă cât am căpătat eu în, hai să nu zic 42 ani (de când am tăiat eu prima dată via de vie), dar măcar în 38 ani (de când am învătat în coală) încât să mă iei de sus? Ai uitat ce spuneai aici cu mai putin de un an în urmă? Hai să-ti aduc aminte:

View Postparintele, on 29 iunie 2013 - 13:28, said:

In opinia mea, la fel de nespecialist si cu aceeasi practica limitata la cea a neprofesionistului...
Iar acum te dai mare specialist pe Softpedia si mă iei pe mine de sus pe considerentul că prietenii tăi au (fără să ai măcar această certitudine) suprafaă de vie mai mare decât a mea?

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

2. Cand spun ce spun despre stropit... pai tu ai senzatia ca ai inventat via nobila sau ca noi, p'...limea, nu avem, sau nu avem cunoscuti care au plantatii, poate mult mai mari ca tine, nu ne intereseaza subiectul incat sa ne informam?
Tu ai curajul să vorbesti de arogantă?
Nu ti-e un pic rusină să generalizezi cum faci aici?

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 10:58, said:

toti sunt prosti in jurul tau, puturosi, nesimtiti, needucati...
Si dacă amintesti de aceste statistici:

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 10:58, said:

Cat despre pericolele alea ale hibrizilor...da-te 2 pasi mai inapoi si gandeste-te de cate multe zeci de ani, sau mai mult, se bea vinul asta, cat si cum traiau "ai batrani"...asa cum tu spui ca habar nu ai CAT de periculos e vinul asta eu spun ca bazandu-ma pe statistica si istorie, pericolul pe care il reprezinta mi se pare  MULT exagerat...
cine te împiedică să le faci publice?

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 10:58, said:

iti reamintesc faptul ca aici e vorba de vie pt curte si nu are nicio legatura legea aia pe care o tot clamezi
Citez articolul în cauză:
Art. 15 - (1) Este interzisă plantarea/replantarea cu unul dintre următoarele soiuri de hibrizi producători direcţi, denumiţi în continuare HPD: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton şi Herbemont.
(2) Plantarea hibrizilor interspecifici cu rezistenţă relativă la boli obţinuţi prin încrucişări complexe între soiurile Vitis vinifera şi soiuri aparţinând altor specii ale genului Vitis este permisă numai în intravilanul localităţilor situate în afara arealelor viticole, în scop ornamental sau pentru consumul familial, pe o suprafaţă de cel mult 0,1 ha de familie.
Curtea o fi în extravilan sau în intravilan? Nu trebuie să întrebi unu care are acces la internet, poti apela în sat la orice sătean că stie. Să te mai întreb dacă pretinzi că localitatea în care ai via este în vreun areal viticol? Deci, despre ce vorbim?

Edited by senator, 06 May 2014 - 18:33.


#65
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Senator, eu mi-am spus o parere apropos de radicalismul tau. Spuneai ca hibrizii sunt cel mai mare rau pe lumea asta, in alta forma,.
Eu am spus ca nu e chiar asa, ca nu ar trebui sa fim atat de radicali, ca hibrizii astia au locul lor pentru multi romani...
Mi-ai sarit in cap aiurea ca si cum as fi scuipat o icoana...
Daca tie ti.se pare asta o atitudine ok foarte bine. Parerea oricum nu mi-o schimb si voi pleda tot timpul pentru echilibru, nu imi place cand cineva impune altora propriile convingeri chiar daca multe sunt discutabile.
Atat, nu mai continuu ca nu ate sens, e fi treaba ta cum intelegi un dialog. Eu o sa evit genul asta de incrancenare si implicit persoanele in cauza.
Cu bine.

#66
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 10:58, said:

iti reamintesc faptul ca ipocrizia de care ma acuzi nu exista, vorbesti prostii, eu stropesc atunci cand trebuie cu ce trebuie, de la legume la pomi si vita..nu asta era ideea.
Ia să vedem cum stropeste specialistul nostru:

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 01:34, said:

Rahaturile alea otravitoare abia daca se stropesc  cu piatra aia vanata de 1-2 ori...
Hai să te las în pace cu ipocrizia că nu ai puterea de a recunoate asta, dar tu, specialist (pe baza faptului că prietenii tăi au probabil o suprafată de vie mai mare decât a mea), asa stii că se stropeste via (chit că e vorba doar de piatră vânătă) doar de două ori pe sezon? Păi, stimabile, dacă ai stropit prima dată via cu piatră vânătă si vin două ploi la interval de o săptămână, să zicem, si tu nu ai stropit după prima ploaie, tu crezi că via aia mai este protejată când vine a doua ploaie? Aia nu este stiintă, e doar o simplă speculatie să stropesti via doar de două ori pe an. Păi, speculanti de genul ăsta am si eu pe la mine pe la tară, dar toamna se vede cine a îngrijit via si cine nu.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 10:58, said:

SI tot apropo de ipocrizie, ziceai undeva ca taranul e ignorant si nu mai stiu cum cand zice" nu pun eu sulf in vin" .... evident, sa pui metabisulfit in vin e perfect ok, cred ca si perfect legal, nu? Parca o ardeam cu legea si principiile, ultimele cercetari samd...
Stiu că ti-e greu (dovadă că nu ai făcut-o până acum sau poate nu am văzut eu), dar poti cita unde este această dovadă a ipocriziei mele? Că mă faci tare curios. Ca să nu fiu nevoit iar să afirm că bati din nou câmpii.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 10:58, said:

Via nobila NU are doar avantaje iar hibrizii aia mult huliti NU sunt atat de rai si lipsiti de rost cum sustin unii...e o PARERE personala.
Asa. Si eu ce am zis aici?

View Postsenator, on 06 mai 2014 - 09:18, said:

Fiecare categorie are avantaje si dezavantaje, dar raportul dintre acestea este net în favoarea celor nobile.
Sfat. Încearcă să revii cu picioarele pe pământ. Nu fac întrecere cu tine cine este mai specialist dintre noi. Scopul este ca, dacă ne-am asumat responsabilitatea să dăm informatii pe acest topic, să venim cu informatii reale, iar atunci când sunt dispute legate de o afirmatie sau alta să le sustinem cu argumente (întelegând prin asta opiniile unor specialisti reali care au studii în acest domeniu, care au scris cărti din care să putem cita si noi). Când nu sunt sau nu le ai la îndemână poti să vii cu o remarcă de genul eu cred sau asa stiu/fac, nu cu opinii că asa este. Si atunci oamenii receptează informatia cu rezerva de rigoare.
Poate o faci de acum înainte.

Edited by senator, 06 May 2014 - 20:14.


#67
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Man, ai o problema, serios iti spun.
NU ne-am asumat raspunderea sa dam informatii, nu am semnat contract, aici ne spunem PARERI... unele corecte si fundamentate, altele subiective poate, asta nu e motiv sa sari atat de agresiv in capul cuiva, pricepi?
Spre exemplu.
Ziceai mai sus de lege , imi dai citate din lege...stai linistit ca o stiu, asta asa, ca fapt divers...iti spuneam doar ca nu are legatura cu TOPICUL pentru ca tu vorbesti de prostii de romani, inapoiati, rusinea omenirii, care inca cultiva hibrizi..pai iai ii cultiva IN CAMP, in EXTRAVILAN, nicio treaba suprafetele imene cu topciul nostru despre ce are omul in curte...
Imi spui ca sunt ipocrit legat de chimicale...mai domnu senator, chiar nu pricepi? eu tratez ce am de tratat, prin curte pomii si legumele...la sulfat ziceam de vitele hibride si despre cum prostii aia de romani simpli isi ingrijesc via... in zona de sud, aici la mine in zona non viticola, se stropeste cu bordeleza de maxim 2 ori... se stropea, acum nici macar atat..
DE aici comparatia intre soiurile tale care nestropite de 5 ori, oricat de rezistente, se duc dracu ...  E greu sa pricepi ?
  DOvada ipocriziei tale e in fraza citata legata de prostii de romani care beau vin nesanatos, de buturuga, adica o posirca acrita pt ca nu au folosit sulf... Asta nu inseamna ca esti de acord cu folosirea acestuia? pai parca era si interzis si imoral sa manipulezi vinul cu adaos de sulf ...poate nu stiu eu si se baga metabisulfit la greu (parca asa ii zice, nu ma intereseaza nici macar ce e, eu n-am bagat asa ceva niciodata, chair cu riscul de a mi se acri posirca...)
   Acuzi oamenii care au hibrizi ca baga zahar... deh, te bazezi pe stiinta probabil, eu ma bazez pe ce am vazut si iti pot spune ca sarantocii astia cu hibrizi nu baga nici pe sfert zahar cat baga jmecherii aia din zonele viticole, care cultiva numai soiuri nobile si traiesc din vin... astia cu hibrizi isi fac o posirca pt ei, aia care cultiva "ce trebuie" fac si mana a 3-a pentru VANZARE la piata, cu zahar si alte porcarii, daca vrei iti spun si din ce se face, ma interesez, nici macar pt cultura mea generala n-am vrut sa retin din discutiile cu diversi cunoscuti care au plantatii..m-au interesat alte detalii TOCMAI pt ca ma intereseaza sa imi fac o mica vie cu soiuri pt placerea personala...nu beau si cat beau , putinul ala, incerc sa fie cat mai bun...asta asa, ca tot veni vorba si ca sa realizezi cat de aiurea te iei de mine...

Una peste alta, n-am nevoie de sfaturi de viata de la tine.

#68
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
Stimabile, ai multe probleme și din cele mai grave.
Ți-am recomandat (dar acum ți-o spun direct ca la ăia care nu pricep prea ușor) ca atunci când mai comentezi ceva din vorbele mele să mă citezi. Pentru că minți cu o mare nerușinare, îmi interpretezi vorbe pe care nu le-am spus, ți-e lene sau ți-e frică să mă citezi exact, omiți să aduci argumente pentru afirmațiile pe care le faci și în locul lor prezinți alte minciuni în ideea că poate uit ce spui.
Și tu vrei să-ți tolerez aceste lucruri.

#69
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Oameni buni, gata.
Vă rog să puneți punct.
Da' punct, fără de virgulă.
Considerați vă rog acest mesaj un avertisment, nu va mai fi altul.

#70
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
iau act de avertisment, pun punct cu 2 minuscule lamuriri.
1.

Quote

Pentru că am întâlnit foarte multe cazuri când se lăudau cu vinul lui curat, din soiuri hibride, dar care era oțețit sau băloșit că, deh, nu-i pune dioxid de sulf, că e otravă.
Ei, uite împotriva acestor indolenți lupt eu.
Daca din paragraful de mai sus reiese ca tu nu esti pro dioxidul de sulf, spre deosebire de prostii aia care il considera "otrava" ...atunci eu imi cer scuze public.
2. Ca unii scriu de pe telefon si chiar daca ar vrea nu prea pot face 100 de quote-uri per post..la asta te-ai gandit? sau ca unii urasc sa stea sa se lege de orice virgula?

Urmez indemnul lui scaiba si ma retrag, chiar n-am chef sa iau ban pentru asemenea porcarie......

#71
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
Având în vedere că scaiba a dat o raită pe-aci si nu a spus nimic de acele minuscule lămuriri înseamnă că pot răspunde acuzelor care mi se aduc.

View Postsenator, on 03 mai 2014 - 18:03, said:

...dar dacă îsi face un vin din via lui din curte să-si facă un vin corect, sănătos, nu posircă. Pentru că am întâlnit foarte multe cazuri când se lăudau cu vinul lui curat, din soiuri hibride, dar care era otetit sau bălosit că, deh, nu-i pune dioxid de sulf, că e otravă.
Ei, uite împotriva acestor indolenti lupt eu.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 10:58, said:

SI tot apropo de ipocrizie, ziceai undeva ca taranul e ignorant si nu mai stiu cum cand zice" nu pun eu sulf in vin" .... evident, sa pui metabisulfit in vin e perfect ok, cred ca si perfect legal, nu? Parca o ardeam cu legea si principiile, ultimele cercetari samd...

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 20:40, said:

DOvada ipocriziei tale e in fraza citata legata de prostii de romani care beau vin nesanatos, de buturuga, adica o posirca acrita pt ca nu au folosit sulf... Asta nu inseamna ca esti de acord cu folosirea acestuia? pai parca era si interzis si imoral sa manipulezi vinul cu adaos de sulf ...poate nu stiu eu si se baga metabisulfit la greu (parca asa ii zice, nu ma intereseaza nici macar ce e, eu n-am bagat asa ceva niciodata, chair cu riscul de a mi se acri posirca...)

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 22:25, said:

Daca din paragraful de mai sus reiese ca tu nu esti pro dioxidul de sulf, spre deosebire de prostii aia care il considera "otrava" ...atunci eu imi cer scuze public.
Un model de interpretare eronată (ca să nu zic altfel).
Nu stiu de unde ai tras tu concluzia că a fi spus sau as fi sugerat că este interzis si imoral să manipulezi vinul cu adaos de sulf. Atunci când ai făcut efortul de a mă cita nu reiese acest lucru. Aaaa, văd că ti-ai lăsat rezerva folosind termenul parcă. Si vorbesti de manipulare a vinului, nu de consum.
La manipulări nu te întrece nimeni si o să explic mai jos cum stau lucrurile.
Da, o spun clar, degeaba se laudă unu cu vin curat din soiuri hibride dacă acela nu este un vin corect, sănătos, ci este posircă. Pentru că dacă nu-i pui dioxid de sulf (pe care multi dintre acestia îl consideră otravă pentru vin) ajunge otetit sau bălosit.
Văd că sunt făcut ipocrit că nu as accepta dioxidul de sulf pe considerentul că as accepta metabisulfitul.
Explicatia de mai jos este pentru cei care fac eforturi mari să înteleagă.
Orice vin (indiferent că este făcut din struguri nobili sau hibrizi) are nevoie de conservant pentru a se păstra (mai ales când vine vorba de păstrare pe termen lung). Cu atât mai mult cu cât este vorba de un vin cu o slabă tărie alcoolică (cum este cazul vinului din vită hibridă).
Unii dintre cei care fac vin din soiuri hibride pun zahăr toamna când procesează strugurii pentru a ridica tăria alcoolică si a face vinul mai rezistent la otetire. Da, cunosc personal astfel destul astfel de cazuri, unii dintre ei sunt chiar utilizatori de pe Softpedia care, înainte de a-mi cere ajutorul pentru a-i învăta cum se face un vin corect, asa procedau.
Cei care nu pun zahăr în must pentru ridicarea tăriei alcoolice si preferă să aibe un vin curat sunt nevoiti să accepte situatia că după un timp vinul se oteteste si/sau se bălosează. Iar în acest caz, degeaba se laudă cu un vin curat, dacă el este otetit si/sau bălosit. În acest caz, vinul nu este nici corect, nici sănătos.
Concluzia vine de la sine: vinul trebuie conservat (cu atat mai mult unu din hibrizi). Iar conservantul cel mai frecvent folosit în acest domeniu este solutia de dioxid de sulf. Evident că poate fi folosit si metabisulfitul de potasiu care este antioxidant si antimicrobian ca si dioxidul de sulf.
Sa vad daca esti om de cuvant. Astept acele scuze publice promise.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 20:40, said:

iti spuneam doar ca nu are legatura cu TOPICUL pentru ca tu vorbesti de prostii de romani, inapoiati, rusinea omenirii, care inca cultiva hibrizi..pai iai ii cultiva IN CAMP, in EXTRAVILAN, nicio treaba suprafetele imene cu topciul nostru despre ce are omul in curte...
Cât despre lege si intravilan orice om rational poate citi si interpreta corect. Topicul este Via de vie pentru curte (desi se putea foarte bine discuta la topicul Via de vie), curtea este în intravilan, iar citatul face referire la permisiunea (pentru cei din afara arealelor viticole, cum este cazul de fată) de a planta hibrizi numai în intravilan. Că unii din acele zone plantează astfel de vii si în extravilan o fi tot din cauza mea, nu din cauză că nu respectă legea.

View Postparintele, on 06 mai 2014 - 20:40, said:

   Acuzi oamenii care au hibrizi ca baga zahar... deh, te bazezi pe stiinta probabil, eu ma bazez pe ce am vazut si iti pot spune ca sarantocii astia cu hibrizi nu baga nici pe sfert zahar cat baga jmecherii aia din zonele viticole, care cultiva numai soiuri nobile si traiesc din vin... astia cu hibrizi isi fac o posirca pt ei, aia care cultiva "ce trebuie" fac si mana a 3-a pentru VANZARE la piata, cu zahar si alte porcarii, daca vrei iti spun si din ce se face, ma interesez, nici macar pt cultura mea generala n-am vrut sa retin din discutiile cu diversi cunoscuti care au plantatii..m-au interesat alte detalii TOCMAI pt ca ma intereseaza sa imi fac o mica vie cu soiuri pt placerea personala...nu beau si cat beau , putinul ala, incerc sa fie cat mai bun...asta asa, ca tot veni vorba si ca sa realizezi cat de aiurea te iei de mine...
Am văzut cum si din ce se mai poate face. Un coleg de pe Softpedia a pus pe un alt topic un link de pe Youtube cu asa ceva si m-am îngrozit (pentru că nu stiam că se poate merge atât de departe).
Eu acuz pe oricine bagă zahăr în must indiferent că vorbim de vin din hibrizi sau struguri nobili. Aici era discutia punctuală despre hibrizi. Asta nu înseamnă că as tolera acest aspect la cei cu struguri nobili pentru ca abia atunci as fi ipocrit. Este o altă interpretare eronată a ta. Dacă ai fi citit interveniile mele de pe topicurile din acest domeniu poate nu te-ai mai fi înversunat împotriva mea cu genul ăsta de minciuni grosolane.
Hai sa te vad daca esti om de cuvant.

Edited by senator, 07 May 2014 - 08:47.


#72
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
Senator, nu mai face atatea eforturi sa-mi raspunzi pentru ca eu chiar nu am chef sa continui o dezbatere cu tine, cu atat mai mult cu cat suntem off si scaiba ne-a solicitat sa o lasam moarta.

CA sa fie clar, legat de conservanti... in opinia mea cineva care propavaduieste vinul adevarat, curat, de calitate, NU AR TREBUI sa accepte niciun fel de adaos, fie el inca legal sau nu, fie ca e el metabisulfit de potasiu sau dioxid de sulf...
Daca tu nu doar ca accepti UNELE din aceste substante, ba mai mult ii acuzi pe taranii aia ca pentru ei vin curat e ala fara aceste adaosuri sintetice, in ciuda faptului ca asta inseamna un vin care trebuie consumat intr-un termen scurt de timp, inseamna ca nu esti ipocrit, ai daor niste principii pe care eu nu am cum sa le inteleg...am presupus gresit, principiile tale cu privire la vin sunt mult mai nuantate decat mi-am inchipuit...acuma e bine?
  SA nu bem vin de hibrizi, facut fara zahar, ca e toxic, dar sa bem dioxid de sulf ca e legal si asa frumos miroase... Asa nu?

Siiti mai zic una, in opinia mea, taranii aia prosti pun zahar in vin (care pun) nu ca sa ridice taria alcoolica, sunt si d'aia dar putini in comparatie cu majoritatea care pun zahar ca sa lungeasca vinul, sa faca mai mult... pe uniiprobabil ii acuzi pe drept dar iti spun eu ca majoritatea coversitoare a MICILOR detinatori de vie, hibrida, pt familie, pun zahar pt ca via aia a lor, multa in opinia ta, nu produce cat consuma ei....

Ma rog, nu are sens, cum ziceam...

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate