Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...
 Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 

Vita de vie pentru curte

- - - - -
  • Please log in to reply
185 replies to this topic

#19
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Asta fiindcă bănuieşti matale că ar avea cineva plăcerea asta teribilă ? Posted Image
Până pe la o mie de posturi se trec cu vederea multe, chiar dacă ar fi bine să facă cum spui.

#20
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
Am folosit o exprimare mai plastică. Nu știam că deranjează atât de mult.
Nu știam că matale ești atât de îngăduitor până la o mie de posturi. Credeam că regulile se aplică tuturor la fel.

#21
cristianda

cristianda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 154
  • Înscris: 25.04.2008
de unde esti ? iti dau eu un soi rusesc pe care tata l-a pus acum vreo 20 de ani si are o bolta de 3m inaltime si vreo 4 latime. anul trecu t i-am trecut gardul o coarda si vecinului

#22
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,340
  • Înscris: 24.02.2013
Valigow,
Palatina face parte din grupa soiurilor rezistente.In urma cu 2-3ani am pus si eu la bolta citeva din acestea;Moldova,Palatina(si Clovis il confirma ca fiind potrivit),Dunawska si Arkadia.Daca nici astea nu merg la bolta,nu ramine decit sa facem rost de niscaiva hibrizi americani sau francezo-americani,care rezista pina la -30 ,chiar -40 grd.C.!.La Ciumbrud si Yurta vitele sint9-10 lei

#23
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007

 cristianda, on 06 martie 2014 - 12:56, said:

de unde esti ? iti dau eu un soi rusesc pe care tata l-a pus acum vreo 20 de ani si are o bolta de 3m inaltime si vreo 4 latime. anul trecu t i-am trecut gardul o coarda si vecinului
Eu nu vreau sa fac bolta. Am urmarit aceasta postare si am gasit un soi nou care se preteaza la bolta/pergola pe care l-am pus in discutie.
Cristianda, cred ca te referi la adr1anh, la mine scrie clar, sunt din Iasi. Sunt curios totusi ce soi recomanzi tu ?

 gheo_55, on 06 martie 2014 - 13:31, said:

Valigow,
Palatina face parte din grupa soiurilor rezistente.In urma cu 2-3ani am pus si eu la bolta citeva din acestea;Moldova,Palatina(si Clovis il confirma ca fiind potrivit),Dunawska si Arkadia.Daca nici astea nu merg la bolta,nu ramine decit sa facem rost de niscaiva hibrizi americani sau francezo-americani,care rezista pina la -30 ,chiar -40 grd.C.!.La Ciumbrud si Yurta vitele sint9-10 lei
Gheo_55, dupa cum am scris mai sus nu vreau sa fac bolta. Am urmarit aceasta postare si am gasit un soi nou care se preteaza la bolta/pergola pe care l-am pus in discutie.
Eu am incercat Moldova, Perla de Zala, Roucaneuf, Saugvinon, Seviard, etc. Anul asta am sa incerc Palatina, la mine conditiile sunt ceva mai dificile. Din pacate rezultatele concrete le voi putea comunica abia peste 3-4 ani. Am mai scris despre asta si aici:
http://forum.softped...entru-harghita/
Tot aici am beneficiat de sprijinul colegilor/moderatori, mai mari cu un an ca mine(pe forum), Horia66 si Scaiba. Sa modereze cu intelepciune in continuare si sa la dea Dumnezeu SANATATE, ca nu vreau "sa ma stric cu ei".
Concret ce urmaresc eu, un soi super rezistent la boli, daunatori, ger, seceta. Gust aromat, bob mare. Struguri de masa dar din care se poate face si vin. Nu in ultimul rand productie mare, cat mai putine spre zero, lucrari de intretinere, fara sa necesite ingrasamant sau aport de apa.
Da, stiu e greu ce mi doresc, vreau si cu asa ... si cu sfletul in rai !
Totusi, aviz celor interesati cam astea sunt si conditiile pentru productiile BIO.

Edited by Valigow, 06 March 2014 - 20:01.


#24
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006

 Valigow, on 06 martie 2014 - 19:58, said:

Concret ce urmaresc eu, un soi super rezistent la boli, daunatori, ger, seceta. Gust aromat, bob mare. Struguri de masa dar din care se poate face si vin. Nu in ultimul rand productie mare, cat mai putine spre zero, lucrari de intretinere, fara sa necesite ingrasamant sau aport de apa.
Cam care ar fi temperaturile minime specifice zonei în perioada de iarnă?
Pentru zona ta, soiul recomandat este Chasselas dore, iar ca soi autorizat Coarna neagră.
Sursa: M. Georgescu, V. Grecu, L. Dejeu, Ghid pentru meseria de viticultor, Editura Ceres, 1986
Probabil că între timp au mai apărut și alte soiuri și, ținând cont și de cerința legată de întreținere, atunci ar trebui să-ți îndrepți atenția către soiurile cu rezistență biologică rezultate din încrucișarea unor soiuri nobile cu hibrizi direct producători din generația a III-a cum ar fi aceștia (ai în față locul unde a fost obținut):
I.C.D.V.V. Valea Călugărească: Purpuriu, Valeria, Rosina;
I.C.D.V.V. Blaj: Brumăriu, Radameş, Rubin;
S.C.D.V.V. Ştefăneşti - Argeş - Argessis;
S.C.H. Cluj Napoca: Andrevit, Admira, Vlad,
Poți să iei în calcul nu doar un soi, ci mai mulți, astfel încât să acoperi o perioadă cât mai lungă pentru consumul acestora. În funcție de perioada de maturare poți să alegi dintre aceștia:
I (15-31 iulie) Muscat Perla de Csaba, Muscat Timpuriu de Bucureşti
II (1-15 august) Cardinal, Perlette, Regina viilor, Augusta, Victoria, Timpuriu de Pietroasa
III (15-31 august) Chasselas doré, Chasselas roze, Azur, Napoca, Timpuriu de Cluj, Cetăţuia
IV (1-15 septembrie) Muscat de Hamburg, Muscat D’Adda, Milcov, Splendid, Silvania, Someşan, Călina
V (15-30 septembrie) Coarnă neagră, Coarnă albă, Afuz Ali, Tamina, Xenia
VI (1-15 octombrie) Italia, Bicane, Select
VII (15-31 octombrie) Regina nera, Black rose, Greaca
Ai de unde alege.

Edit: acum am văzut unde este via ta: stau la 40 km nord de Iasi, insa inclinarea pantei e spre nord.

Edited by senator, 06 March 2014 - 21:35.


#25
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007
Referitor la Virgil Grecu, am imprumutat cartea si bineinteles ca nu o mai am, dar era geva de genul asta : INDRUMATORUL VITICULTORULUI AMATOR - Soiurile rezistente de vita-de-vie-. Ce imi aduc aminte e ca avea coperta cu fondul verde. Daca o gasesc, recuperez, scriu aici exact numele ei. Sigur era o editie anterioara celei mentionate mai sus(anul 2010).
Referitor la locatie: 40 km nord de Iasi, inclinarea pantei spre nord, mai am si panza de apa freatica care ma dezavantajeaza. De acea prefer o epoca de coacere cat mai timpurie. Din acest motiv ultima incercare a fost Perla de Zala.
Cat despre soiurile recomandate, ce sa fac cu Chasselas sau Muscat de Hamburg,  am mentionat ca nu vreau sa fac nici un fel de tratament/stropire.
Totusi, multumesc de recomandari si timpul acordat !

#26
Alex_0722876565

Alex_0722876565

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 19.08.2006
Sunt amator rau in domeniu ... intreb si eu, am facut bine sau nu , am luat de la un cunoscut 10/20 joarde cam de 45/50cm si un fier brut ascutit (cica pentru pus via si altele) am facut gauri am bagat joardele udat din abundenta si am lasat deasupra pamantului 2 noduri .Asta cam acum o luna sau 45 zile ...Acum deja au "capuse" am inteles ca asa le zice . Sa inteleg ca s-au prins sau inca nu se stie ...

Bunica zice ca nu le-am pus bine :( ca trebuia bagate /taiate la nivelul pamantului (ca nu tine ,ca se usuca) omul de la care le-am luat asa mi-au zis ca se pune , ca el asa a pus si au iesit toate.

Nu mai spun ca nu stiu exact ce soi , dar omul  a zis ca o sa fiu super multumit de via lui , nu a fost cu bani , a fost de dar :) deci nu cred ca o lauda aiurea.

#27
armandoaxinia

armandoaxinia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,425
  • Înscris: 13.03.2011
Si eu am plantat la fel 40 fire [cirlige se mai spune pe la noi] de fraga alba si fraga neagra [soi producator]si 40 cirlige de ceasla[asta e hibrid],tot asa am lasat doi ochi afara si s-au prins tot dar trebuie udat des cind e cald.

#28
muscleman

muscleman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 459
  • Înscris: 07.06.2003
Ce pot folosi la stropire pentru somesan, victoria, tereza, moldova, cu unii muguri abia unflati altii deja dezmuguriti. Si ar mai fi  un soi cu boabe mici negre,care anul trecut a fost afectata de fainare...voiam sa folosesc dithane sau champ

Edited by muscleman, 23 April 2014 - 22:37.


#29
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
@ Alex_0722876565, nu le-ai pus bine. Dar asta nu înseamnă că nu s-ar putea prinde.
Citește pe aici (începând cu #611 până la sfârșit) și tragi singur concluzia.
Succes!

 armandoaxinia, on 23 aprilie 2014 - 20:12, said:

40 cirlige de ceasla[asta e hibrid]
Chasselas este un soi nobil, nu hibrid.

 muscleman, on 23 aprilie 2014 - 22:34, said:

Ce pot folosi la stropire pentru somesan, victoria, tereza, moldova, cu unii muguri abia unflati altii deja dezmuguriti. Si ar mai fi  un soi cu boabe mici negre,care anul trecut a fost afectata de fainare...voiam sa folosesc dithane sau champ
Depinde pentru ce vrei să protejezi via. La acest moment poate cel mult contra acarienilor. Contra manei și, mai ales, făinării, mai încolo.

#30
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005

 senator, on 24 aprilie 2014 - 17:48, said:

@ Alex_0722876565, nu le-ai pus bine. Dar asta nu înseamnă că nu s-ar putea prinde.
Citește pe aici (începând cu #611 până la sfârșit) și tragi singur concluzia.
Succes!

Asa se planteaza vita nealtoita in camp, cand e suprafata mare.
Nu prea sta nimeni sa inradacineze sute sau mii de butasi pentru ca apoi sa sape gropi, sa puna apa, sa puna mranita samd...
Evident ca nu asa se planteaza daca vrei sa prinzi tot si in "orice" conditii..normal ai butasi inradacinati, sapi gropi, respecti tehnologia recomandata in carti si mentionata si pe forum in diverse variante...

CA sa revenim, vorbim strict pe metoda asta de plantare directa la loc definitiv a butasilor neinradacinati.
Ideal este sa plantezi toamna si sa musuroiesti , lasi deasupra solului 1 sau mai sigur 2 muguri...
Cand plantezi primavara de asemenea e bien sa musuroiesti sau sa lasi un mugure putin sub punctul zero al solului si unul liber, in aer, DAR in cazul asta depinzi mult de clima.
Daca e cald si vant, va pleca repede in vedetatie stimulat de lumina si se va usca, neavand inca radacini....DAca e umed, racoros, cu vanturi moderate destul de multi se vor prinde..
Ideal e sa capacesti taietura de deasupra mugurelui aerian, cu o ceara de altoit sau prin clasica imbaiere in parafina (adica o ceara de lumanari ceva mai elastica, mai putin casanta la frig..)
  Prin aceasta capacire practic nu lasi apa sa se evapore pe la taietura si nu permici patrunderea apei de ploaie in butas...

Una peste alta bine e sa musuroiesti in situatia asta, e nevoie oricum de udare abundenta si permanenta, daca sufera de sete se cam duce...

SI nu, daca nu au radacini ci sunt butasi neinradacinati inca, sau carlige cum li se mai spune in unele zone, faptul ca s-au umflat niste muguri nu inseamna ca s-au prins.
In primul rand ca asta se intampla la cam orice butas viabil, la caldura pleaca in vegetatie...neavand insa radacini energia se consuma rapid, nu are de unde sa-si ia alta si e gata treaba...cu cat e mai cald in perioada asta, cu cat e mai multa lumina, care stimuleaza metabolismul, cu cat frunzulitele sunt mai mari si deci evaporarea e mai puternica...cu atat e mai rau...
DAca o ia mai domol planta are timp sa-si formeze mici radacini si dupa acest moment practic si caldura si lumina nu ii fac decat bine...
De aceea musuroirea e importanta , tine si umiditate si racoare.

CA sa iti faci o idee, de regula inradacinarea se face in gradinita, pepiniera, in loc mai umbrit , in care e racoare, umezeala, lumina moderat, filtrata samd...
Cand plantezi de toamna prin metoda asta directa la loc definitiv dai mai mult timp plantei in primavara, daca tu plantezi acum cand deja sunt 25 de grade ziua....mai greu...

Nu ai ce face acum decat sa uzi si ventual sa mai musuroiesti un mugure din cei doi, in caz ca primul de sus se duce poate ramane ala de jos dar oricum frunza sus inseamna metabolism stimulat si deci foarte mare diferenta nu va fi dar ceva ceva acolo va fi...

Pe viitor ia butasii, ii pui intr-un sant la "mustacit", inradacinat, eventual ii ajuti cu o apa de salcie sau un stimulator de inradacinare si ii plantezi ori toamna ori primavara viitoare.
Ar trebui de fapt sa faci asta pentru ca in mod cert vei avea 60-70 % prindere si vei fi nevoit sa "carpesti" ce nu s-a prins...Nu cred ca mai ai de unde sa iei butasi acum...

#31
Alex_0722876565

Alex_0722876565

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 19.08.2006
Mersi pentru sfaturi ...cand am primit vita am fugit ca nebunul incantat sa o plantez , asta este , daca o lasam 24h si veneam acasa sa citesc cum se planteaza era mai bine. Omul din greseli invata , asta este acum , o sa ud vita , o sa incerc sa ridic pamantul cat mai mult , eventual poate o protejez cumva de soarele puternic Posted Image ma gandeam ca poate pun mici patrate de plasa din aia verde peste ele . Nu am multe , maxim 10 gauri si in fiecare gaura am pus cate doua sa fiu sigur ca macar una se prinde. Deci am si o mica rezerva , sper sa am si putin noroc ..

La cat a plouat pana acum au apa suficienta , fantana am facut , la vara o sa am grije sa si ud plantele toate.

Daca se prind bine (probabil pana la toamna ar trebui sa se vada ce sa prins si ce nu). In toamna sa vad ce fac , o iau de la capat unde vad ca nu s-au prins.

Edited by Alex_0722876565, 29 April 2014 - 18:57.


#32
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
Nu te mai complica cu cârlige, tîrlige și alte bazaconii de vițe hibride. Având în vedere că nu plantezi multe vițe, îți recomand să-ți îndrepți atenția către vițe altoite, indiferent ce a făcut vecinul sau prietenul prin zonă. Cumpără niște vițe din soiuri nobile specifice zonei (și, slavă Domnului, sunt niște soiuri nemaipomenite) și faci gropile ca la carte (vezi că am scanat pe-aci dintr-o carte). Și după aia o să te bucuri de niște struguri de calitate din care vei putea face un vin de care să fii foarte mulțumit. Vițele hibride sunt din perioada postfiloxerică, deci asta înseamnă vreo 100 ani în urmă. Ăsta e nivelul de civilizație. Treci și tu la un nivel superior. Ce naiba, doar ești oltean.

#33
Alex_0722876565

Alex_0722876565

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 295
  • Înscris: 19.08.2006
95% din tot ce am plantat sunt cumparate din magazine de specialitate (pomi fructiveri , zmeur , mur , coacaz) am plantat si cativa pomi primiti de la amici pentru "studiu" sa invat cum se taie , eventual sa vad cum se comporta.Vita de vie aveam o promisiune de cateva bucati soiuri de rasa de la cineva dar nu le-am mai primit si de suparare am plantat si eu ce am gasit la un amic , omul a recomandat ca are marfa buna :)

Dar cred ca ai mare dreptate ...decat 10 vite proaste dupa 3/4 ani mai bine unele de calitate , m-am ferit totusi putin de vite de "calitate" cu gandul ca necesita multa ingrijire.

#34
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
Mergi pe calitate și ai să vezi că nu regreți.

#35
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005
Senator, as avea cateva pareri destul de contrare celor enuntate de tine.
DEsi in principiu sunt de acord cu faptul ca soiul e soi si e altceva decat hibrizii.... trebuie sa fim echilibrati si sa spunem ca nu toti hibrizii sunt "puscarie" si ca au si ei niste avantaje..
Nu ma refer la porcariile negre (majoritatea, sunt si 1-2 exceptii)  dar hibrizii sunt rezistenti, sunt peste multe soiuri care necesita altoire... de multe ori nici nu se compara... Apoi nici la parfum sau la pretabilitatea pt vinificare, hibrizii nu sunt neaparat extrem de rai.
  Blankul, sau fraguta, sau capsunica, sau cum ii zice...hibrizii aia cu bob rotund, coaja groasa, la mine in zona ala cu coaja alba e "alba" si ala cu neagra si pulpa alba-roz e "blanc"
Pai desi nu sunt dulci  ca soiurile bune, alba e parfumata binisor si iese un vin de consum bunicel pt casa....daca e "curat" , fara porcarii in el, se prelucreaza usor de nespecialisti si e chiar decent.
Blancul are MEGA aroma, o da si vinului care desi e slab si pretabil la alterare din cauza lipsei tariei, este un vin usor , roz-rosu , subtirel, iarasi un vin acceptabil pt cei fara fite si pretentii....

Cu o selectie buna a materialului saditor pot reprezenta o alegere facila, nepretentioasa total, pt o bolta sa zicem (e cea mai folosita in zona de sud pt asa ceva) sau pentru vin consum propriu...

Eu am si voi avea soiuri altoite, imi plac si imi place sa ingrijesc plantele asa ca tintesc si eu sus DAR niciodata nu voi renunta la blanc spre exemplu, oricine ce mi-ar spune...
Sa nu zic si de cum miroase o bolta de blanc atuncic and strugurii se coc, chiar si alba e "misto" dar blancul e DEMENTIAL ...ori ca ai trandafiri si crini ori ca stai sub o bolta de blanc in sfarsit de august tot aia e...

PS: imi fac acum bolta de altoita, una din cele 3 din curte...mi-e groaza de ce o sa fiu nevoit sa stropesc la ele, conform experientei cu cele "normale"... daca necesita prea multe tratamente evident ca le tai, ca nu stau sa mut tot calabalacul de sub ele sa stropesc pt ca apoi sa le pun la loc...Nu e vorba de lenea de a trata ca oricum tratez restul prin curte dar unele lucruri chiar sunt mult prea aiurea ...

Asa ca de aia zic, sa nu blestemam hibrizii astia la gramada, sunt situatii, oameni si hibrizi care au rostul lor...

#36
senator

senator

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,423
  • Înscris: 02.03.2006
@ parintele, ce-ți spun ție este valabil și pentru ceilalți.
Un prim aspect.
Am fost zilele trecute la Goodwine și am văzut ce diferență este între situația din 2001 când am participat eu la un concurs de vin și situația de azi. Este diferență ca de la cer la pământ. Ca să vă faceți o idee uitați-vă pe filmările făcute de mine (pe care le-am prezentat aici). Oameni buni, se fac vinuri de calitate la preturi bune si foarte bune. Se pune accent (încă) pe soiurile internaționale consacrate (în special franțuzești) și (din ce în ce mai mult) pe cele tradiționale românești. Culmea, acest accent este pus în special de oenologii străini de la noi care văd potențialul acestora din urmă (unu din ei a și zis: nu vă mai agitați cu soiurile internaționale că șansele sunt extrem de mici să răzbateți, mergeți pe cele autohtone).
Oameni buni, absolut nici-un vin nu era din soiurile astea hibride. Absolut niciunul. Soiurile astea nu au absolut nici-un viitor într-o societate care vrea să dovedească o minimă cultură viticolă. Soiurile astea îngroapă viticultura românească. Soiurile astea înseamnă manelizarea viticulturii românești. Uite, am primit zilele astea o situație cu suprafețele ocupate cu vie în România și văd că suprafața ocupată cu astfel de soiuri ocupă 83.525 ha. Uitați-vă bine la valoarea asta.
Dacă această suprafață ar fi reprezentat un procent sub 1% din suprafață mai era cum mai era, dar țineți-vă bine (că asta-i partea rușinoasă), suprafața asta reprezintă mai mult de jumătate din suprafața cu viță de vie a României.
Noi, românii, vrem să ne apropiem de nivelul de civilizație din Occident, dar de fapt suntem la un nivel extrem de jos. Inclusiv sau mai ales la acest capitol. Alții fac soiuri deosebite cu care să răzbată pe plan mondial și noi, românii, folosim soiuri hibride de acum 150 ani și mai avem tupeul prostesc (da, asta-i realitatea) să spunem că astea ar fi vechi soiuri românești de viță de vie când, de fapt, multe din ele sunt rebuturile acestui individ (motiv pentru care în cvasimajoritatea țărilor sunt interzise la cultivare chiar și pe suprafețe mici). Păi, 150 de ani este diferența de civilizație, de cultură oenologică între noi și ceilalți. Și cu cât permitem/stimulăm astfel de culturi cu atât ne îngropăm mai mult.
Astea sunt motivele pentru care eu nu sunt de acord cu acest de cultură. De când am intrat eu pe topicurile cu acest specific pe Softpedia am atacat dur (cu riscul de a lua castane de la moderatori) pe cei care stimulează cultura vițelor hibride și pe cei care pun zahăr în vin. Pentru că asta este lipsă de civilizație. Și, când omul nu știe, ai o oarecare înțelegere, dar în momentul în care îi spui și el o ține langa atunci el nu mai este neinformat, ci de-a dreptul... (și mă opresc aici că îmi vin în minte multe epitete).
În ultima perioadă, ca să evit anumite situații conflictuale cu unii pseudospecialiști de pe acest topic am evitat să folosesc expresia așa trebuie să se facă (deși aduceam ca argumente citate/extrase/scanări din cărți scrise de specialiști), înlocuind-o cu expresia eu așa fac. Sper că oamenii inteligenți s-au prins de acest lucru.
Un alt aspect. Părerea mea este că vițele hibride de genul Căpșunică și celelalte din această gamă sunt cultivate de oameni nu comozi, ci de-a dreptul puturoși și care nu fac nici cel mai mic efort de a se informa. Mai sunt oameni (foarte, foarte puțini, după informațiile mele) care fac o minimă informare și cultivă hibrizi de generația a III-a sau a IV-a (cu rezistență ridicată) în zone de cele mai multe ori improprii culturii viței de vie (zone de munte în special).
Am făcut această precizare pentru că vreau să fac o diferențiere clară între putori și cei care încearcă să găsească o soluție convenabilă în acest domeniu.
În consecință, voi fi un dușman declarat al promotorilor inculturii viticole. Fac o recomandare de bun simț: puneți mâna și citiți și nu vă mai văitați că e greu de întreținut o boltă de vie nobilă. Nu e un capăt de țară să aplicați câteva tratamente, dar satisfacțiile vor fi destul de mari. Garantat.  

PS Văd că și tu încerci să induci ideea (nu știu dacă intenționat sau nu) că hibrizii nu ar fi soiuri. Ei, află că sunt soiuri de viță hibridă și soiuri de viță nobilă.

Edited by senator, 02 May 2014 - 21:54.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate