Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Unde e recomandat sa ma cazez in ...

Descarcator de supratensiune tip 2

ping digi?

Reparare "șanțuri&#...
 De ce i se zice Mariei "Stapa...

Colet valoare Londra București

BMW seria 3 rulat vs SsangYong Ko...

Share abonament Netflix
 Cum pot sa fac rost de un negativ...

Lant Bicicleta

Un designer artist: Raymond Loewy

ATS din contactor modular
 Parere apartament ~150k

Limitare la 100mb/s

Altercație

Cartonașe și stickere t...
 

Vita de vie pentru curte

- - - - -
  • Please log in to reply
185 replies to this topic

#145
vasilemet

vasilemet

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 05.10.2009
@ parintele, multumesc anticipat, raman dator cu o Corcodusa la Tzoi Mare.
Dar spre surprinderea mea ai spus ca suntem vecini, de Bucuresti sau de Giurgiu ?

@ parintele,  " cand eram mic" cumparam struguri de la colegi care aveau parinti in Ilfov sau Giurgiu,  de multe ori am cumparat Terasa, care la origine este un strugure nobil, ratacit in Romania.
De la terasa, vin negru vartos, s-a tras o hipertensiune de care am scapat dupa multi ani.
Asa numitul "sange de iepure" era braga pe langa terasa.
Pot spune ca linistea interioara, calmul, gandurile bune si viata linistita, m-au scapat de toate bolile tineretii.
Vorba unui mic pusti (vecin ce canta mereu) si  a unui cantec, "acum fac ce-mi trece prin cap" si este extra.

Edited by vasilemet, 22 April 2016 - 14:27.


#146
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,078
  • Înscris: 17.03.2005
De gruiu bre B)

#147
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007
Cine ne poate da mai multe detalii despre soiul de vita de vie Generosa ?
Are cineva acest soi ?
Eu asta am gasit:
"Vita de vie - Bio - Generosa, Soi rezistent la maladii, nu are nevoie de tratamente, adaptat la cultivarea biologică, cu coacere timpurie.
Boabe mari, de culoarea chihlimbarului galben, dulci, crocante, aromate, cu un gust rafinat."
Din fotografii arata bine. O fi doar reclama, ca prea sunt numai laude !
M-ar interesa in primul rand daca e rezistent la ger, dar si alte informatii !

#148
florinalina

florinalina

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 50
  • Înscris: 08.11.2015
salutare tuturor ma numesc florin si am intrat pe forumul acesta in scopul de a ma informa cu privire a ceea ce vreau sa fac in viitorul apropiat , as dori niste sfaturi daca se poate , in legatura cu plantatul vitei de vie , ...
in primul rand sa va spun cum sta treaba ,
acum un an de zile am scapat de agitatia orasului targoviste si am cumparat o casa la tara, cu 9000 de metrii patrati de pamant , si dupa mult timp de gandire am decis sa imi plantez vita de vie pe cei 2500 de mp din laterala casei restul de 5000 de mp o mica livada cu de toate , iar restul de 1500 este curtea casei pe care o sa pun struguri de masa, piersici , etc
problema este ca nu stiu nimic despre sol,plantare, ingrijire , si ce mai trebuie facut in acest domeniu, mentionez totodata ca am tot timpul din lume sa invat , nu am absolut nimic de facut si de aceea vreau sa invat despre tainele acestei meserii...
ce imi recomandati sa plantez , locuies in judetul dambovita , nu stiu daca sunt vite de vie cu pretentii , nici cand trebuie plantate vitele nimic ...
cu ce sa incep acest lucru ,?trebuie sa pregatesc terenul , ce sa ii fac ? pamantul nu a fost lucrat niciodata , decat ce l-am arat eu anul acesta in primavara ,
ce o sa trebuiasca sa ii fac ? ce o sa plantez , cum o sa ii plantez
cati butasi imi vor trebui la ce distanta si asa mai departe ... nu am habar de nimic
de astazi o sa ma apuc sa citesc absolut tot ce voi gasi pe internet despre plantare pregatire teren , dar nu gasesc pe nicaieri fapte reale sau mai stiu eu ce patanii ... adica sa invat din experienta altora , banuiesc ca aici pe forum sunt multi experimentati care au trecut si prin bune si prin rele, nu mi-ar parea rau daca cineva mi-ar da orice sfat in legatura cu infiintarea unei micute plantatii de vita de vie , va multumesc enorm si astept orice fel de raspuns

#149
Patrick007

Patrick007

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 30.04.2009
Salut,

In primul rand trebuie sa te decizi ce vrei sa faci cu strugurii. Daca ii vrei pentru consum propriu, vanzare sau procesare (vin). Daca vrei sa faci o mini afacere cu struguri atunci clar iti recomand 2 soiuri de masa maxim 3 diferite cu perioade de coacere diferite. Eu as merge pe perla si victoria. Sunt soiuri care se vand bine, perla este timpuriu iar Victoria foarte bine adaptat la noi. Daca vrei sa mergi pe sturguri de vin ai scapa de ceva griji fata de cei de masa unde conteaza foarte mult lucrarile efectuate la timp (aspect, calitate). Struguri de vin gasesti pe toate drumurile incepand cu septembrie si deci cauta soiul care crezi ca ti se potriveste cel mai mult, ti-as recomanda sa fie soi romanesc pentru ca se cauta mai mult ca cele straine si am remarca o cerere mai mare pentru cele tamaioase. Chiar daca e mai sensibil eu as merge in primul rand cu Muscat Ottonel.

Vei lucra terenul cu un tractor sau manual? Avand in vedere ca ai doar 2500 ti-as recomanda sa mergi pe manual pentru a putea avea o densitate mai mare de butuci in acea suprafata mica de teren. As merge cu mai multe randuri de vie la 1,2-1,4m distanta unul de altul cu butuci condusi pe tip de conducere semiinalta si cu 1m intre ei. Butucii cauta sa ii cumperi de la o firma omologata cu contract. Ar fi tragic sa nu iasa ce cumperi sau sa pierzi multi butasi. Un randament bun de prindere inseamna maxim 5% pierderi. Tie pentru 1000m iti trebuie maxim 1000 de butuci. Avand in vedere preturile actuale trebuie sa dispui de cel putin 1000 euro pentru ei. Plantarea o poti face si tu impreuna cu 2-3 oameni si cu sculele aferente. Iti recomand curatarea completa a terenului de balarii si radacinoase. De asemena soarele este important pentru vie asa ca trebuie sa te asiguri ce de jur imprejur nu ai umbra la vie. Camt atat...

#150
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007
Pentru Florinalina:
In primul rand iti cumperi cel putin o carte despre vita de vie pe care o citesti.
In functie de locatie (la sud sau nord de Targoviste), trebuie sa fii atent la perioada de coacere a strugurilor. Daca plantatia va fi in zona apropiata de munte, esti obligat sa pui soiuri cu epoca de coacere timpurie.
Eu as merge pe ultima generatie de hibrizi rezistenti, ai posibilitatea de a obtine struguri bio.
Altfel ai sa vinzi struguri sau vin care nu sunt tratati cu substante chimice, sau au un numar mult mai mic de tratamente. Legat de asta sa nu uitam de factorul economic.
Concret soiurile pe care ti le recomand ar trebui sa aiba urmatoarele insusiri:
- rezistanta mai mare la:
   - ger,
   - boli,
   - daunatori,
   - seceta,
   - transport(la cei de masa),
- productie mare;
- calitate, gust, aspect si marime(la cei de masa).
De ce mi se par mie importante aceste lucruri, din mai multe motive: sanatate, lene(sau optimizare manopera ca sa ma exprim elegant), economie de bani, profit mai mare, etc. Sa incerc sa explic putin:
- rezistenta la boli = nu trebuie stropit = economie de substante(zero lei)
- rezistenta la boli = nu trebuie stropit = zero substante chimice (de la tratamente), pe strugure sau in strugure.
- rezistenta la daunatori = nu trebuie stropit = acelasi rationament ca mai sus !
- rezistenta la boli & daunatori = posibilitatea obtinerii unor produse BIO.
Da stiu, nu sariti, unii nu accepta ca o vita de vie nu necesita stropiri, in acest caz numarul lor se reduce la jumatate sau chiar mai putin, deci rationamentul de mai sus ramane valabil doar ca, cheltuielile se diminueaza la jumatate sau mai putin. Chimicalele de pe/din struguri la fel, etc.
Mai sunt si altele dar ai prins ideea, nu are rost sa insist ca plictisesc.
Oricum intre calitate si cantitate, eu(nu comercializez produsele, sunt doar pt. familie si prieteni) optez ferm pentru prima.
Nu recomand sa plantezi HDP, chiar daca ai auzit argumentele celor cu vinul de butuc, de buturuga, zaibar sau cum i-or mai spune. Am si argumente, dar asta e alta discutie.
Daca nu vrei sa investesti bani si ai timp, poti sa-ti faci singur butasi, dar mare arentie majoritatea soiurilor necesita altoire ! Eu mi-am facut butasi din soiul Moldova, care nu trebuie altoit. Am rugat un var de-al meu care are Moldova, sa-mi dea mie corzile taiate in primavara si din ele mi-am facut butasi pe care i-am pus in scoala de vite.
Nu am avut timp sa pun ideile in ordine asa ca le-am scris cam haotic.
Nu ai spus daca terenul este in panta sau nu, daca e pe loc drept orientarea randurilor fa-o pe directia S-N. Sper ca daca terenul este in panta sa nu ai inclinatie spre nord. Vita de vie e mare iubitore de soare !
Concret, ca soiuri ma refer la cele cum ar fi aici: http://www.4garden.r...iuri-rezistente
Am dat exemplu asta doar pentru a nominaliza unele soiuri si pentru explicatiile legate de soiuri rezistente sau struguri bio, nu ca sa fac reclama.
Sunt intre ele si soiuri care au gust tamaios(muscat), chiar daca e un soi de o calitate superioara, eu nu as pune Ottonel(cum recomanda Patrick007) din cel putin 3 motive: productivitate, e pretentios si il cultiva multa lume. Deasemeni sunt si soiuri mixte masa si vin, ex: Muscat de Poloskei.
Unele din ideiile de mai sus sunt valabile si la pomi si am mai scris despre asta aici:
http://forum.softped.../#entry19102742
Atentie mare, e posibil ca zona ta sa nu fie proprice pentru orice fel de pom. De exemplu in zona mea nu merg piersicii.

Edited by Valigow, 04 September 2016 - 23:36.


#151
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 vasilemet, on 22 aprilie 2016 - 14:26, said:

de multe ori am cumparat Terasa, care la origine este un strugure nobil...
Hai, nu mai spune... Și s-a transformat din strugure nobil în strugure hibrid sau în ce?
Doamne, de unde le scoateți?

 vasilemet, on 22 aprilie 2016 - 14:26, said:

ratacit in Romania.
Denumirea oficială este Terras 20. A fost realizat de hibridatorul/amelioratorul Marcien Lonis Terras prin încrucișarea dintre Alicante Bouschet și Vitis rupestris monticola. Este un soi hibrid din prima generație. Adică, este rezultatul încrucișării între un soi nobil (Alicante Bouschet) și un soi sălbatic (Vitis rupestris monticola). 50%-50%.
În România a fost adus în primul val după apariția filoxerei.

Edited by Otineu, 23 September 2016 - 23:13.


#152
vasilemet

vasilemet

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 05.10.2009
@ Otineu, macar jumatate este nobil (terras 20), scuze ptr cealalta jumatate.
DAR daca cineva poate sa-mi dea cateva corzi taiate in primavara , multumesc anticipat.
Mai caut si ceva parfumat si rezistent la boli.

Cu respect, Vasile

#153
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015

 vasilemet, on 24 septembrie 2016 - 19:44, said:

@ Otineu, macar jumatate este nobil (terras 20), scuze ptr cealalta jumatate.
Dacă tu crezi că poți drege busuiocul așa...
Acesta este un soi hibrid de primă generație, realizat în perioada filoxerică (în a doua jumătate a secolului XIX) caracterizat printr-o mare fertilitate și de o calitate a vinului foarte mediocră (ca să citez pe G. Foex Manuel Pratique de Viticulture pour la Reconstitution des Vignobles Méridionaux, 1889). Soiul ăsta nu se mai cultivă decât în țările înapoiate din punct de vedere viticol.
Pe de altă parte, eu nu știu de ce vă complicați cu soiuri din astea în condițiile în care, dacă vi se pare aiurea să stropiți vița-de-vie nobilă, puteți alege varianta unor vițe cu rezistență biologică ridicată. Adică, un soi cum este Terras 20 este un soi hibrid cu rezistență biologică ridicată din prima generație. Un soi din a doua generație este rezultatul încrucișării dintre un soi nobil și unu din prima generație astfel încât procentul de viță sălbatică este de 25%, iar cel de viță nobilă de 75%. Unu din a treia generație are viță sălbatică 12,5%, iar viță nobilă 87,5%. Avantajul lor este că au rezistența apropiată de cea sălbatică și nu prea mai este nevoie de tratamente, iar calitatea apropiată de cea a strugurilor nobili. Adică, exact ce vă trebuie unora dintre voi.
În ziua de azi sunt atâtea soiuri cu rezistență biologică ridicată încât nu vă înțeleg ce tot căutați soiurile astea arhaice din perioada filoxerică. Dați telefoane pe la institutul de la Valea Călugărească, la Blaj sau la orice altă stațiune din țară și întrebați de soiuri românești din această categorie și plantați din astea pentru că sunt create special pentru spațiul românesc, pentru condițiile de la noi.
Deci, despre ce vorbim?

Edited by Otineu, 25 September 2016 - 13:47.


#154
vasilemet

vasilemet

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 05.10.2009
Trebuie sa amintesc ptr unii useri ca terenul din zona mea- o vale cu panza freatica la max 2 m, in put oglinda apei este la 0,7 m.
In aceste conditii NU se planteaza vita de vie, Dar eu doresc sa am in curte vita de vie.
Am cumparat soiuri rezistente ce au clacat in max sapte ani.
Vita autohtona/taraneasca/comuna sau cum doriti sa o denumiti are viata mai lunga, acesta este si motivul pentru care eu caut ceva sa "mearga" pe terenul meu.
Si in acest caz, vinul rezultat nu se poate compara cu cele mai scumpe sticle premiate ce se gasesc in magazine (parerea mea de om ce apreciaza vinul ).
@ Otineu, nu fi atat de- categoric- in ceea ce scrii, eu nu am incercat sa dreg busuiocul, expun ce am aflat/cunosc, ceea ce nu inseamna ca impun cuiva.

Edited by vasilemet, 25 September 2016 - 15:10.


#155
Otineu

Otineu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,335
  • Înscris: 08.02.2015
1. În localitatea de unde sunt eu pânza freatică este foarte aproape, iar la mine în curte unde am o vie de 50 ani este la aproape 1 m, deci cam ca la tine. Și am numai vițe nobile. Chasellas (albă, roz, Dore), Fetească albă și regală, Aligote, Muscat de Hamburg și Ottonel, Coarnă neagră tradițională, Cardinal, Perlă de Csaba. În ultimii 3 ani am mai pus Timpuriu de Pietroasa, Argessis, Xenia, Augusta și alte soiuri cumpărate de la ICDVV Valea Călugărească. Toate s-au prins.
2. Depinde la ce sunt rezistente soiurile pe care le-ai încercat. Unele pot fi rezistente la boli, altele la secetă, altele la îngheț. Nu-i tot una.
3. Terras 20 nu este nici autohtonă, nici țărănească, nici comună. E un jeg de hibrid care are limitele lui. Trebuie căutate soiuri care să se preteze la condițiile pe care le ai. Și, sigur sunt soiuri mai bune decât acesta. Un telefon la sursele pe care ți le-am dat te poate lumina.
4. Evident că vinul din Terras 20 nu se poate compara cu niciun vin, nu doar cu cele scumpe, premiate șamd. Nu se poate compara nici măcar cu cele de masă care sunt în comerț în momentul de față. Iese un vin execrabil din acest soi.
5. Iar eu nu am făcut decât să corectez o afirmație care era prea gogonată ca să o las ca atare.

#156
adriano1978

adriano1978

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 696
  • Înscris: 25.07.2010

 vasilemet, on 25 septembrie 2016 - 15:06, said:

Am cumparat soiuri rezistente ce au clacat in max sapte ani.


Ai cumparat butuci altoiti sau corzi cum cauti acuma ?...

#157
vasilemet

vasilemet

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,459
  • Înscris: 05.10.2009
Am cumparat din Hornbach, vita de vie altoita, dar nu au rezistat, din ce cauza nu stiu, dar cei intrebati spun ca ar fi din cauza panzei de apa freatica ridicata.

#158
willrock252000

willrock252000

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,327
  • Înscris: 25.02.2011
Eu zic ca cel putin in anumite zone singerele care rezista sunt tot hibrizii(am tot incercat si via altoita si nu a mers..)
In pozele de mai jos pe langa celebrele fraga si capsuna  mai e si delivara(sa fie delaware?!?)- cel roziu adicatelea...net superior celor doua ,...aromat,foarte dulce comparativ cu celele doua si mai timpuriu...nu stiu ce vin ar iesi din el...da de mancat e super...parerea mea

Attached Files


Edited by willrock252000, 30 September 2016 - 09:32.


#159
ionut27

ionut27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 30.11.2008
Buna ziua!

De ceva vreme tot citesc despre diferite soiuri de vita de vie. Pentru moment vreau niste soiuri rezistente care necesita tratamente minime. As vrea din soiurile Valerien, Muscat de Poloskey, Brumariu, Moldova, Purpuriu. Sunt dispus si altor recomandari. As dori si eu cateva carlige sau butasi. Contra cost, bineinteles.
In primavara aceasta am ingropat cateva carlige (nu stiu ce soi, luata de la tara). Din 40 de gropi, pana in toamna au supravietuit 36. Mi s-au prins pana si unele semne.  Uimitor a fost ca un semn a dat un lastar care a facut un ciorchine Astfel am mancat primul strugure din via mea!

#160
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007
Era bina sa precizezi macar cateva date elementare cum ar fi zona si daca soiurile sa fie de masa sau vin ! Vin alb sau rosu ?
Dupa soiurile enumerate de tine, cred ca te-ai inspirat de aici:
https://www.practic-...si-va-recomand/
Daca stai in Giurgiu, nu o sa ai probleme cu perioada de coacere, poti sa pui si Moldova care are epoaca de coacere 6(octombrie). Daca are cineva butasi de Valerien, VREAU SI EU ! Este printre putinele soiuri(impreuna cu Moldova) care se pot inmulti fara altoire. Am testat acum 10-15 ani Valerien la mine la tara si nu a mers(din cauza zonei/solului/lipsa totala tratamente), dar acum as incerca in alta locatie care este mai potrivita.
Soiurile mentionate de tine sunt ok, dar ceva mai vechi, intre timp au aparut altele mai performante. Am sa incerc sa nu recomand anumite soiuri deoarece cele pe care le testez eu abia au dat prima recolta sau vor face struguri abia la anul. Am sa mentionez si alte soiuri pe care le-am testat, nu au mers la mine dar cred ca vor merge la tine deoarece au potential.
Concret, daca perioada de coacere nu te intereseaza(te ajuta doar daca vrei sa vinzi struguri de masa printre primii, ca sa obtii un pret mai bun), trecem la rezistenta la ger, in zona ta cred ca trebuie sa fie de la -18°C la risc, mai bine de la -20°C in jos, dar tu stii mai bine cum e iarna acolo. Am sa atasez un tabel facut de mine care contine unele informatii despre soiurile care mi s-au parut mie interesante(am mai pus ochii si pe alte soiuri dar nu am gasit informatii despre ele).
Eu am optat pentru urmatoarele soiuri
de masa:
Palatina (alb, rezistenta, calitate/aspect, parfumat)
Codreanca (negru, rezistenta, calitate/aspect)
Dunawska (rosu, rezistenta, calitate/aspect)
Lidi (rosu/roz, rezistenta, calitate/aspect)
Vostorog (alb, rezistenta, calitate/aspect)
Moldova(negru, rezistenta, calitate/aspect), eu il cultiv fara tratamente, in unii ani nu rezista prea bine. Unii spun ca se preteaza si ca soi mixt, adica merge si la vin.
Suvenir, nu sunt 100% convins de toate calitatile lui, l-am pus doar pt. testare (negru, rezistenta, calitate/ASPECT)
nu am testat dar urmeaza = Fanny R (alb, rezistenta), o scurta descriere a soiului gasesti aici:
http://www.arhiva.lu...ita-de-vie.html
de vin:
Bianca (alb, rezistenta, calitate)
mixte:
Muskat de Poloskei (alb, rezistenta, calitate/aspect, parfumat).
Un soi care la mine nu a mers dar care initial m-a cucerit este Perla de Zala (alb, rezistenta partiala, calitate/aspect)
Ca un rezumat referitor la hibrizii moderni, initial francezii au avut un start fulminat(vezi familia seveyard), ulterior au preluat experienta si au dezvoltat soiuri si alte tari care au o clima mai asemanatoare cu a noastra. In ordinea relativa a dezvoltarii soiurilor si asemanarii climei: Moldova, Ucraina, Polonia, Ungaria, Bulgaria. Din pacate Romania a inceput promitator(vezi Virgil Grecu, SCDVV Blaj, alti cercetatori Romani si perioada), dar momentan nu se mai aude nimic nou. Dupa parerea mea Moldova ne-a depasit, soiurile lor par a fi superioare celor Romanesti, dar asta e alta discutie si nu una scurta.
Alte aspecte de care mai trebuie sa tii cont sunt:
- rezistenta la seceta;
- rezistenta la transport(pt. strugurii de masa);
- nu uita de cerintele "clasice" pt. cultura vitei de vie;
- orientare randuri;
- continutul de zaharuri(pt. strugurii de vin);
- NU CUMPARA NICIODATA din piata sau de la diversi !
- CUMPARA DOAR DIN SURSE SIGURE (societati specializate care livreaza produse de calitate), produsul este ambalat, etichetat, etc. Pretul este de cca 9 lei + transport, asa ca in nici un caz nu merita pt. 1-2 lei, sa cumperi un produs bolnav/infestat, pe care de obicei excrocii ti-l dau din alt soi !
Viata e scurta, NU PIERDE TIMPUL CU HPD ! Suntem in anul 2016 ! Asta e referitor la ce soiuri ai pus deja "de la tara".
Ajunge atat deocamdata, ar mai fi dar m-am cam plictist de scris.
Tabelul pe care il anexez l-am facut doar pt. mine, sa ma orientez la cumpararea unor soiuri. Nu are valoare stiintifica, dar te poate scuti sa mai cauti tu niste informatii.

Attached Files


Edited by Valigow, 08 October 2016 - 10:29.


#161
ionut27

ionut27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 30.11.2008
Multumesc, @Valigow pentru pentru comentariul amplu si informatiile pretioase.
Locul unde plantez este Bolintin Deal, anul acesta in primavara am cumparat acolo o bucata de pamant. Cum nu voiam sa ratez sezonul  am plantat niste vita si pomi fructiferi, ce-am gasit. Totul a fost pe fuga, nu am avut timp sa caut informatii despre soiuri. Nici nu mai gaseam cine stie ce prin magazine. Voiam doar sa nu am terenul gol. Vie am luat de la parintii mei de la Buzau 2 soiuri. Unul cred ca este Nero. Este foarte productiv, bun de mancat dar si de vin. Al doilea soi este Castel. Tata mi-a zis ca i l-a adus cineva de la statiunea viticola Sahateni. Ambele soiuri nu av vazut vreodata stropiri sau udari si in fiecare an ne-au umplut de struguri.
As dori sa adaug si alte soiuri sa am o varietate cat mai mare, unii sa se coaca mai devreme, altii mai tarziu. Am dat deja comanda pe site-ul recomandat mai sus. De la jumatatea lui octombrie cica incep livrarile.
Totul este doar pentru consum propriu. Vin nu prea beau, la ocazii si cand am musafiri. Cred ca undeva la 50 l imi este suficient.
Solul este lutos argilos. Nu stiu cum va merge via. Deocamdata cele puse s-au prins, voi vedea pe viitor cum vor creste. Stima!

Edited by ionut27, 13 October 2016 - 21:49.


#162
kpk1

kpk1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 18.05.2004
Pentru via de masă am făcut și eu o listă. Vreau să testez câte 2 fire din fiecare să văd ce-mi place și ce merge la mine.
https://docs.google....dit?usp=sharing

Edited by kpk1, 14 October 2016 - 13:12.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate