Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Soiuri noi, hibrizi rezistenti

- - - - -
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#1
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007
Salutare celor pasionati de nou si progres !
De mai mult timp am urmarit sa gasesc soiuri care sa aiba in plus si alte calitati sau insusiri superioare fata de soiurile consacrate.
Concret soiul sa aiba urmatoarele insusiri:
- rezistanta mai mare la:
- ger,
- ingheturi tarzii,
- boli,
- daunatori,
- seceta,
- transport,
- productie mai mare;
- calitate, gust, aspect, marime(fara a fi exagerata la unele specii, deoarece daca este prea mare fructul nu e practic, marul de exeplu). Stiu ca e co chestie de gust, dar eu nu cumpar rosii sau mere(cum sunt cele din Polonia) uriase, sunt mult prea mari si parca si gustul este mai diluat.
De ce am urmarit acest lucru, din mai multe motive: sanatate, lene(sau optimizare manopera ca sa ma exprim elegant), economie de bani, profit mai mare, etc. In orice caz intre calitate si cantitate, eu optez ferm pentru prima.
Sa incerc sa explic putin:
- rezistenta la boli = nu trebuie stropit = economie de substante(zero lei)
- rezistenta la boli = nu trebuie stropit = zero substante chimice (de la tratamente), pe fruct sau in fruct.
- rezistenta la daunatori = nu trebuie stropit = acelasi rationament ca mai sus !
- rezistenta la boli & daunatori = posibilitatea obtinerii unor produse BIO.
Da stiu, nu sariti, unii nu accepta ca un pom nu necesita stropiri, in acest caz numarul lor se reduce la jumatate sau chiar mai putin, deci rationamentul de mai sus ramane valabil doar ca, cheltuielile se diminueaza la jumatate sau mai putin. Chimicalele de pe/din fructe la fel, etc.
Mai sunt si altele dar ati prins ideea, nu are rost sa insist ca plictisesc.
Oricum intre calitate si cantitate, eu optez ferm pentru prima.
Sper ca demersul meu sa nu fie interpretat cumva impotriva soiurilor vechi rustice. Dimpotriva sunt de acord cu promovarea vechilor soiuri romanesti care rezistau la orice si nu necesitau tratamente cu chimicale, doar sa fie de calitate.
As mai putea da un exemplu din viticultura ca sa ma fac mai bine inteles si sa inchei pledoaria: este ca diferenta intre un soi nobil, unul HPD si hibrizii de ultima generatie.
Asteptam ca persoanele cu experienta la pomi sau arbusti din aceasta categorie, sa ne impartaseasca si noua din ea.
Pana atunci am sa incep eu, va pot spune ca am cumparat cu 19 lei de la P...r, un visin soiul "Timpuriu de Cluj"(de la pepiniera care incepe cu Y). Ce ma atras la el(sincer daca nu vedeam eticheta nu cumparam) este ca pe eticheta scria cu rosu: SOI REZISTENT. Pe spatele etichetei pe la mijloc scrie:
"Soi rezistent la:
- boli criptogamice (cu transmitere prin ciuperci)
- daunatori
- ger
- inghetul tarziu din primavara
Tolerant la:
- boli criptogamice (cu transmitere prin ciuperci)"
Atasez eticheta fata verso si banda de plastic cu alte informatii.
O fi marketing ? Posibil, dar eu am "pus botul" ! Risc doar 19 lei si astept 4-5 ani pana ne lamurim.

Attached Files


Edited by Valigow, 16 April 2016 - 21:59.


#2
2doi

2doi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 12.04.2016
poti face cateva altoiri, ca sa "vezi" mai repede "ce si cum" ! ... :)
bafta

#3
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,068
  • Înscris: 17.03.2005
Care e intrebarea sau provocarea acestui topic?
despre soiuri rezistente exista deja un topic, desi in titlu se mentioneaza soiurile rustice de fapt realitatea a dus discutia fix spre faptul ca practic soiurile mai noi sunt cele rezistente...


Cat despre visin...cred ca e usor falsa problema, in genere specia nu e problematica in ce priveste sensibilitatea la boli comparativ cu altele.... cu mici exceptii( de exemplu a fost acum vreo 2 ani un episod de antracnoza care a afectat si destui visini)...

#4
Lup_Victor

Lup_Victor

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 3,536
  • Înscris: 06.03.2016
Pai soiurile "consacrate" exact asta sunt,niste variante imbunatatite...

#5
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
si dupa modificarile genetice cu tot felul de imbunatatiri, mutatii si alte cele, mai arunci si eticheta cu "produs natural" si gata treaba

la final e cum l-a lasat mama ... laboranta

#6
2doi

2doi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 55
  • Înscris: 12.04.2016
omu' are "planuri de inavutire" ! ... po' sa-i iasa ! ... vom afla in 6-7-8 ani ! ... Posted Image

#7
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007

View Postparintele, on 16 aprilie 2016 - 22:48, said:

Care e intrebarea sau provocarea acestui topic?
despre soiuri rezistente exista deja un topic, desi in titlu se mentioneaza soiurile rustice de fapt realitatea a dus discutia fix spre faptul ca practic soiurile mai noi sunt cele rezistente...


Cat despre visin...cred ca e usor falsa problema, in genere specia nu e problematica in ce priveste sensibilitatea la boli comparativ cu altele.... cu mici exceptii( de exemplu a fost acum vreo 2 ani un episod de antracnoza care a afectat si destui visini)...

Sunt binevenite oricand criticile constructive !
Oarecum ai dreptate, se poate incadra in topicul mentionat de tine. Eu am vrut sa deschid o alta discutie legata de ultimile descoperiri si diverse "ciudatenii". Tot aici vreau sa discutam si de hibrizi, dezvalui acum faptul ca urmeaza sa aduc in discutie hibridul Mirabella-Bellamira.
Un exemplu de ciudatenie la care fac referire mai sus, ar fi soiul de mar Redlove. Pt. cine nu stie, cateva idei:
"Soi creat recent in Elvetia ... productiv si prezinta rezistenta foarte buna la rapan si fainare. In timpul infloririi este de o frumusete fascinanta, fiind un concurent redutabil, pentru oricare dintre soiurile de mar ornamental. Fructul are un continut de 2-3 ori mai mare de antioxidanti, decat alte soiuri de mere. Pulpa este deasemenea de culoare rosie .... deasemenea ideal si pentru gatit, unde fructul isi pastreaza culoarea rosie si dupa ce este taiat. Datorită culorii roșii seducătoare este ideal pentru pregătirea sucurilor."
Un exemplu de tematica urmarita in acest topic ar fi: http://www.icdp.ro/p...enso Faza I.pdf
Daca tu/voi credeti ca topicul ar trebui mutat pe "soiuri rustice" nu am nimic impotriva, important este ca toti sa castigam cat mai multa informatie de calitate ! In viziunea mea topicul cu soiurile rustice se refera si trateaza un capitol ce se refera la trecut si prezent, eu ma gandesc sa tratam impreuna in acest topic mai mult noutatile si lucrurile legate de viitor. Am citit topicul legat de soiurile rustice si il consider f.f. interesant, este dintre cele cautate si apreciate de mine.
Referitor la la visinul hibrid Timpuriu de Cluj, urmeaza sa vin cu o completare. Poate am fost putin ambiguu din cauza ca nu am vrut sa plictisesc cu prea multa informatie din prima, continui in postarea urmatoare(aveam planificata o parte a doua), poate reusesc sa fiu mai explicit.

Edited by Valigow, 17 April 2016 - 22:08.


#8
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,068
  • Înscris: 17.03.2005
Sunt mai multe subiecte si nu prea se amesteca.
strict rezistenta noilor soiuri..aia merge clar la topicul de rustice, am zis de ce.
ciudateniile...hibrizii...
pai intai definim hibridul....teoretic e o combibatie de doua specii diferite dar inrudite sau doua soiuri diferite din casrul aceleiasi specii.
in cea de-a doua situatie e simplu in cazul pomilor care se pot replixa in general prin altoire, hibridul devine in final soi , multiplicat prin altoire sau alta forma de clonare...
hibrizii intre specii diferite sunt intradevar "ciudatenii" si sunt o categorie aparte ...prun cu cais, respectiv hibrizii complecsi obtinuti prin amestecul in diverse moduri si proportii ale acestora...categoria e insa una extrem de restransa, poti cauta dupa "aprium" si gasesti ceva informatii...ca idee, unii din acesti hibrizi au aparut natural, polenizarea intre specii diferite si inmultirea prin samburi...interesant poate fi si faptul ca unii nu se propaga prin altoire ci doar prin polenizare si samburi, altii pot fi replicati prin altoire.

    Fructele cu pulpa rosie nu sunt neaparat ciudatenii, desi nu sunt comune ele nu sunt nici vreo chestie nemaivazuta..ce zic aia acolo...povesti si abureli ca sa iti ia din buzunar de 10 ori pretul. Are de 100 de ori mai multe scame, are aroma de mango si testura de gem de prune...hai fii serios,e un mar cu ceva rosu in pulpa ai in rest poate fi submediocru...corcodus rosu ai vazut?
cam asa...piersic ?tot cam asa...100 de varietati mult mai bune, dulci, aromate..doar ca nu au pigmentul ala ...




#9
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,072
  • Înscris: 24.02.2011
M-as lauda si eu cu un cires Durone nero di vignola 3, nu stiu daca-i soi nou sau vechi dar are cateva calitati.
In primul rand nu-l stropesc cu nimic si nu face nici o boala, daunatori nici atat. Am langa el un visin care are mereu purici negri dar nu se duc si la cires.
Alta chestie interesanta ii ca ciresele sunt tari si crocante si cand is coapte fiind foarte rezistente la transport si manipulare.
De gust nu zic multe ca nu-s chiar cele mai dulci si nici cele mai zemoase.

#10
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007

View PostLup_Victor, on 16 aprilie 2016 - 22:57, said:

Pai soiurile "consacrate" exact asta sunt,niste variante imbunatatite...
Eu inteleg prin soi consacrat (o exprimare proprie, fara valente academice), un soi cum ar fi mar Jonathan.
Iar la variante imbunatatite ma gandesc la  Jonagold, Idared, etc.

#11
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,068
  • Înscris: 17.03.2005
Tot neacademic, eu prin soi nou, imbunatatit, as intelege mai degraba combinatii care au in mod evident si o componenta de rezistenta la boli si daunatori, nu doar criterii de productivitate si atribute ale fructului.
jonagoldul nu e printre soiurile rezistente, dimpotriva, nici nu prea ar avea de unde, jonathanul si goldenul avand calitati bune ale fructului si mai putin reziatenta, tocmai de aceea au si fost utilizate atat de mult, aceau ceva foarte bun, dezirabil, si lipauri in alte privinte.

In plus, jonagoldul nici macar la calitatea fructului nu sta extraordinar, desi e bun are si lipsuri, drept dovada ca pentru a fi mai atractiv s-au selectat mutatii cu un colorit mai comercial...un mar verde si cu 20% rosu ni e chiar atractiv si, asa cum spune si o veche vorba a breslei, marul rosu e mai dulce, chiar e, plus ca si creierul te mai minte frumos.
Rubinstar, jonica, jonagoredul sunt doar cateva din ele, unele in opinia mea de neapecialist mult mai bune si la alte capitole, intrare mai rapida pe rod(constatata de mine cel putin, la rubinstar) sau faptul ca leaga mult mai bine fata de soiul de baza, asta putand fi si bine si rau ca poti avea batai de cap cu raritul. Rubinstarul pe care il am eu parca ar fi facut cu ceva gen pinova din axest punct de vedere, sau cu topaz...

Deci jonagoldul e chiar mai degraba clasic deja.
soiuri noi, rezistente, care au genitor jonathanul, ar fi din categoria florina si generos, adica soiuri mai lucrate si cu o componenta de rezistenta mult mai puternica.

La fel idaredul...nici la rezistenta nu straluceste, la gust si testura e mediocru, nu e rau dar e departe de a fi macar aproape de florina sau generos ca tot vorbeam de ele, nu e rau la productie dar nici zmeu nu e...e ok fara sa straluceasca , mai degraba mediocru.

La ce e excelent ...pai pielea ca de mistret , tine la tavaleala fata de altele si tine pana se coc alea de vara...da, in mai e la fel de bun ca in toamna, adica mediocru dar cand nu mai exista alte mere din cele bune...parca nu e chiar rau..si mai e si colorat frumos...
mie nu imi place , o porcarie...dar am pentru ca tine bine si e bun polenizator, e ok insa daca as putea sa am in curte un singur mar cred ca asta ar fi undeva pe locul 12 din 10.







#12
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007
99,9 % deacord.

#13
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007

View Postparintele, on 17 aprilie 2016 - 23:58, said:

    Fructele cu pulpa rosie nu sunt neaparat ciudatenii, desi nu sunt comune ele nu sunt nici vreo chestie nemaivazuta..ce zic aia acolo...povesti si abureli ca sa iti ia din buzunar de 10 ori pretul. Are de 100 de ori mai multe scame, are aroma de mango si testura de gem de prune...hai fii serios,e un mar cu ceva rosu in pulpa ai in rest poate fi submediocru...corcodus rosu ai vazut?
cam asa...piersic ?tot cam asa...100 de varietati mult mai bune, dulci, aromate..doar ca nu au pigmentul ala ...
Totusi,
sunt cateva lucruri pe care le putem negocia/discuta:
- am inteles fortarea exemplului cu corcodusul cu pulpa rosie, dar nu cred ca poti face o asociere cu soiul elvetian de mar !
- imi dau seama ca, arhaicul " nu tot  ce zboara se mananca" = Marketing se spune mai nou, face ca unele informatii sa fie partiale. Constient de acest lucru, sunt tentant(cu siguranta si tu) sa recunosc ca daca am aceleasi cheltuieli/manopera, prefer un suc de mar rosu vs. maro, un compot de mere cu fruct rosu vs. galben/crem, etc. Cateva argumente:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/d84W0Ncxz1Q?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
etc, gasiti pe google !
- Da am si un argument sa contrazic afirmatia ta referitoare la pret, chiar daca in general s-ar putea sa ai dreptate(am constatat si eu la g..........r = un pret exagerat dupa cum am postat acum 2 ani aici:
http://forum.softped...n#entry14774336
si nu e singurul caz.
Insa in cazul prezentat de mine pretul e unul NORMAL ! Am  cumparat de la o pepiniera din Alba(cea cu 4). Comanda a fost de cca 1.000 lei cu vita de vie si doar 2 meri mai sus mentionati pt. testare.
INVIDIOSILOR abia astept sa apelati la mine (pont: are si Gheo-55, a postat pe undeva pe acest forum, experienta sa cu marul Redlove), deja vad ca nu se mai gaseste.
- Ce sa mai spun, esti profesionist, sunt sigur ca ai vazut la supermarket ca lumina are alta culoare la sectorul de fructe. E un argument in sprijinul teoriei tale, face fructele mai colorate !
Daca unul din stimabilii moderatori considera ca am facut unele mentiuni neregulamentare, cer anticipat sa fiu sanctionat si oricum solicit sa fie mutat topicul la "soiuri rezistente" la sugestia userului Parinte.

#14
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,068
  • Înscris: 17.03.2005
Redlove e un soi de mar destul de comun, in ofertele unor pepiniere maricele de afara care produc si puieti pt infiintare livezi...
in fine, eu ma refeream la situl pus de tine, nu la ciumbrud.
comparatia cu alte specii cu pulpa rosie nu e fortata in sensul ca doar o chestie de culoare usor aparte nu e suficienta pt a justifica o nota mare la capitolul calitate...cam acelasi lucru si la pomii columnari, atractivi la prima vedere, fructele mizerabile in majoritatea cazurilor...

In fine, red love e chiar ok si daca nu ai dat pe el cat pe 10 puieti comuni e foarte ok.

#15
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007
Am dat 15 lei bucata in toamna, de la firma mentionata de tine, nu mi se pare scump. Au dat deja frunzulite, arata super, sunt rosii de zici ca sunt artari japonezi !
Da mai stii poate am luat teapa ca in piata, cumperi mar cel mai smecher soi si dupa 3 ani vezi ca e "paduret". Am glumit, firma e serioasa nu-mi fac probleme.
Elvetienii sunt priceputi sa faca si alte lucruri in afara de ceasuri si ciocolata. Daca merge la ei la munte, o merge si la noi in tara, am vazut foarte multe livezi si chiar vii in zona lacului Constanz. E adevarat ca in acea zona nu e munte si e un climat mai special, dar au livezi si in alte zone.

Attached Files



#16
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,068
  • Înscris: 17.03.2005
Bre, hai sa nu exageram cu "elvetienii" ca baietii aia sunt totusi destul de departe de cercetarea adevarata, chiar si fata de meseriasii nostri de pe la voinesti, maracineni sau cluj...
in fine, ideea e ca cercetarea in pomicultura e o treaba serioasa, nenii aia sunt ok, pentru niste privati oarecare,  dar daca il ascuti putin pe ala pe youtube si vezi cam cum pune uneori problema..iti dai seama ca nu e vreo megajmecherie, dealtfel omul nici nu cred ca isi propune asa ceva, mie imi pare ca se adreseaza in primul rand "utilizatorului" casnic.

Cat despre pomul tau...eu am o singura nedumerire, din ce vad mai toate dragostile rosii ale lu nenea ala sunt inca protejate de licenta, astia de la ciumbrud or fi platit sau or fi botezat si ei un mar cu miezul rosu dupa neamurile elvetiene mai cunoscute, squ or fi multiplicat intr-adevar ceva redlove mai vechi dar care nu mai intra sub incidenta licentei? Ca la 3 euro cu tot cu taxe imi e greu sa cred ca au si platit pt multiplicarea soiului..

Ps. Ca si curiozitate, eu il stiam pe nenea ala pentru altceva, nu pentru mere...e printre putinii din west care vinde un soi moldovenesc destul de interesant, novembra.

#17
Valigow

Valigow

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 475
  • Înscris: 09.07.2007
Na, acuma ca ai pomenit de Novembra, incep sa "manifest prurit anal" (expresie cu drepturi rezervate, a medicul meu dentist), adica sa ma manance in c..r (ca sa inteleaga si profanii), ca sa imi trec in planul de achizitii din toamna si 1-2 buc din acest soi pt. testare. Te rog nu mai pomeni soiuri interesante, ma tenteaza, sunt ca in bancul ala cu scorpionul: nu ma pot abtine ! Lasand gluma la o parte, multumesc de pont, chiar ma gandeam sa mai pun un par, daca mai ai alte recomandari de par rezistent, nu te sfii. Pe de alta parte am sentimentul de deja vu, parca vad reeditarea problemei cu achizitia, Talisman si Prezentabil nici acum n-am reusit sa cumpar !

#18
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,068
  • Înscris: 17.03.2005
Pai iti ziceam la inceputul topicului...vezi ca ai un tabel in documentul ala atasat parca aici, in care poti vedea foarte simplu cam care e originea soiurilor romanesti, din ce au fost facute.
In general si la par in mod particular, salbaticiunile din zona asiei sunt mai rezistente sau chiar imune la cele mai grave probleme ale acestor specii, la par s-a lucrat cu pyrus pyrifolia(serotina asa cum il gasesti acolo, e acelasi lucru), iar la mar in general cu malus floribunda, dar nu numai..

In fine, practic de prin anii 70-80, asta insemnand soiuri omologate 5-10-20 de ani mai tarziu, la noi dar nu numai, s-a pus mare accent pe rezistenta la foc bacterian, rapan si pe cat posibil si la fainare, sau la anumiti paraziti gen psylla in cazul parului sau phytophtora la mar(aici mai ales portul e relevant ca el e radacina, acolo unde actioneaza parazitul, dar discutam ca principiu, urmarirea imbunatatirii rezistentei la daunatori).

Cabo concluzie, in general, soiurile mai noi, omologate de prin 80 si ceva si pana dupa 2000, ca deocamdata astea sunt usor de procurat , cele inca si mai recent puse spre multiplicare sau inca doar omologate sunt greu de gasit ...cam toate au ca genitor pyrifolia la par, adica au genitor rezistent sau imun la boli/daunatori si pastreaza aceste caracteristici.

La par spre exemplu Euras e in situatia asta, Corina, Ervina....pe astea eu nu le am, dar am Tudor si Orizont  de la Roman, pepinieristul nu orasul...
Inca nu mi-au rodit acestea din urma, nu pot apube cum sunt, insa avand genitori niste soiuri de iarna excelente ar trebui sa fie si dpdv al fructului foarte bune.


In rest, sunt si multe alte soiuri fara componenta genetica despre care vorbeam dar care sunt ele in sine mai rezistente, si printre soiurile de par european iti dai seama ca unele sunt mai sensibile, altele au o rezistenta destul de buna si in general specialistii au tinut cont si de acest aspect in selectie, ameliorare, noi soiuri omologate samd...

Ideea de baza e ca in principiu si unele soiuri devenite clasice au o rezistenta decenta sau chiar buna, apre exempku banalul Napoca la care noi ne uitam chioras pt ca are nume neaos si nu suna a sange nobil strain, e un soi absolut decent si la capitolul asta nu doar la productivitate si calitatea fructului...nu degeaba a fost atat de folosit ai inca mai este, nu degeaba e parintele atator soiuri ulterioare foarte apreciate(toata hoarda de pere de vara facute la noi, triumf, argesis, carpica, ina, jubileu parca, daciana parca, cred ca majoritatea astora de cara sau vara toamna, pana in williams inclusiv ca si coacere, au ceva napoca genitor direct, parinte sau o generatie mai in spate dar asta rar. .


O fi bun de l-au folosit astia atat?
in opinia mea, fara sa fie neaparat megarezistent, este suficient de rezistent si cand pui asta peste alte calitati, si ele extrem de relevante, cum ar fi gradul bun de compatibilitate cu gutuiul, productivitatea buna, faptul ca este printre cei mai buni polenizatori pentru alte soiuri, etc...eu cred ca merita un loc de cinste in atentia pasionatului de pomi, in speta peri, si chiar si a habarnistului care vrea un par in curte...

Deci sunt si soiuri superrezistente, sunt si soiuri cu o rezistenta buna si cu multe calitati care compenseaza faptul ca rezistenta lor nu este chiar la standardele ultimelor generatii de soiuri produse de cercetarea in domeniu...
nu ramane decat sa le mai si testam si noi prin curtile noastre, in diverse zone, soluri, conditii de microclimat, putem invata multe daca suntem atenti la pomi si oricum ne putem bucura de fructe bune ca pana la coada asta e cheia..sa mancam un fruct bun...si opinia mea este ca in general fructul cules din pom, copt in pom sau recoltat cand trebuie si maturat daca e nevoie dupa, cum e cazul la ce vorbim noi aici, mar si par, dar si la piersic sau cais...pai nu au absolut nicio treaba cu 99% din ce poti cumpara...cu exceptia marfii pe care uneori o gasesti la producator, uneori, fructele gasibile la piata sunt mizerii....

Pai cel mai janghinos par de vara, cules in livada, bate la fund urat de tot orice fel de para imi arati in hipermarketurile de la noi...



Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate