Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce reprezinta in chimie abrevieri...

Google pay ma taxeaza in timp ce ...

Kia Picanto 2022 - Problema motor?

Durere umar AC Joint
 Care este cea mai sanatoasa paine?

Zgomot ritmic ce urmeaza rotirea ...

Merita Lumix FZ82 in 2024?

Nu pot activa Memory Integrity
 Supratensiuni accidentale

Cuțit/ briceag drumetie

Cum am acces la o parte dintr-un ...

Mother's Day
 Recomandare aparat de vidat alime...

Izolatie exterioara casa parter P...

Cuvinte si expresii neclare

Mod de lucru Purmo Tempco Digital...
 

Copilitul

- - - - -
  • Please log in to reply
100 replies to this topic

#73
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,544
  • Înscris: 27.01.2012
@cxd:
Iar eu recomand sa cititi mai multe carti...si cu asta am sa fac exact ca tine, adica nu am sa mai postez nimic aici...ca nu am ca obiectiv sa ma cert cu nimeni...

Edited by subway_guru, 20 May 2013 - 21:16.


#74
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,002
  • Înscris: 28.09.2012

View Postcxd, on 20 mai 2013 - 21:07, said:

Din pacate, forumul nu poate sa fie altfel decit o oglinda a societatii romanesti.
Am hotarit sa nu mai postez pe aceasta arie de legumicultura.  O sa mai fac o singura postare, cu imagini ale noii mele rasadnite, atunci cind va fi gata.

De ce te superi ca tiganul pe sat? Noi ceilalti cu ce am gresit?

#75
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
fratilor, io una nu stiu cum de mai aveti timp si energie sa va certati!

eu inteleg sa nu credem tot ce citim, da' pana la a ajunge la "vorbit de sus" si altele asemenea...zic eu ca e cale lunga! si viata-i scurta!

#76
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,077
  • Înscris: 17.03.2005

Quote

. intr-un colt mai 'umbros' din gradina mi-a iesit 'prin mila Domnului' o tomata (in final am constatat ca era cu port semideterminat), in alt colt de gradina mai insorit o alta...sora geamana!
Nu le-am bagat prea mult in seama, doar ca le-am udat 'la rand' cu restul gradinii, doar ca pe cea de la soare am copilit-o ca sa nu-mi ubreasca plantele invecinate...
Nici macar nu m-am obosit sa culeg fructele ca era ceva nu prea gustos, bun cel mult pt 'industrializare'...singurul lucru pe care l-am facut la cea 'umbrita' a fost la un moment dat sa-i fac un 'caging' de jur imprejur, cu plasa de 1m inaltime si cu un diametru aproximativ de 1,5m, ca sanu-i cada ramurile pe pamant iar la cea copilita sa-i pun un arac.
Rezultatul in toamna?
Cea de la soare arata ca o sorcova festelita, mai mare mila, cea de la umbra arata ca un pom de Craciun incarcata la maxim cu fructe pe post de globuri de iarna! absolut incredibil!
si nici diferenta de marime intre fructe nu era cat de cat semnificativa!...din pacate nu am notat diferenta de timpurietate.

Pai eu nu am spus inca de la unul din primele posturi in care ne contraziceam ca la determinate diferenta intre copilite si necopilite dpdv al marimii fructului nu e semnificativa?
Si mai ziceam , nu ca sunt eu tare destept dar in timp am observat diverse, ca uneori caldura, arsita soarelui in exces samd... pot termina o planta si din acest motiv omul alege in functie de conditii sa copileasca sau nu , sa defolieze sau nu?
Tie fix asta ti s-a intamplat, pe aia din soare dupa ce ca era si asa sub un factor major de stress ai mai si golit-o de frunze/lastari si asta nu a fcut decat sa expuna planta si mai tare agresiunii.
Asta nu e un argument impotriva copilirii la modul general vorbind, e un caz particular, daca insa planta era mai la "umbra" macar o parte din zi si o copileai rezultatul era cu siguranta altul.

Vara, mai ales in sud cum sunt eu (intre bucuresti si giurgiu) , e distractie maxima cu arsita. Implicit si cu udatul si tot ce inseamna asta, de la temperatura apei la cum uzi, la cat se mentine imiditatea in "plantatie", la ventialtie, etcetc...
  Si in cazul tau cu rosiile experimentale, mai e si altceva, faptul ca e semideterminata.
Si la asta m-am referit, mai ales determinatele dar si semideterminatele rodesc diferit fata de nedeterminate. Nedeterminata face etaje unul peste altul, planta se dezvolta si pe masura ce creste in sus produce buchete ...o tine asa pana o carnesti sau pana se duce perioada si nu mai are lumina si caldura suficiente.
Determinatele se comporta putin altfel, tine putin si de soi dar de regula rodesc partial supraetajat si preponderent pe lastari pe care da ii suprimi practic arunci potentialul de rodire la gunoi.

Tipuri diferite de plante, conditii specifice diferite, nevoi diferite de productie, abordari diferite, ideea e alta, sa intelegi ce faci acolo, de ce faci sau nu si in functie de nevoi sa alegi "solutia" .

Ca idee, eu imi cultiv pentru mine vreo 3-4 soiuri, unele pentru masa, altele pentru conserve(suc, murate intregi coapte), unele determinate, altele nedeterminate...unele sunt plantate in gradina in loc expus, altele, de regula nedeterminate, pur si simplu la umbra, au lumina in primele ore ale diminetii pana pe la 1-2 ziua , apoi umbra si adapost... densitatea e diferita, se copilesc sau sunt lasate mai de capul lor, se uda pe cat posibil diferit samd...

  In fine, probabil ca s-a inteles ce si cum, ramane ca oamenii sa experimenteze pentru ca teoriile oricat de valabile nu prea se potrivesc 100% si diferenta vine tocmai din capacitatea de a "tuna" modelele folosite la particularitatile nevoilor si gradinii fiecaruia. ;)

PArtea frumoasa este ca in fiecare an odata cu experimentarea altor soiuri, cu schimbarea prin gradina a locatiilor, cu schimbari in fertilizare sau irigatie...de fiecare data mai inveti ceva, mai schimbi ceva mai incerci una, alta...

#77
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,544
  • Înscris: 27.01.2012
Mi-ar fi placut tare mult sa putem continua discutia pe un ton calm, pt ca se anunta tare interesanta...si aveam si alte 'mingii' de ridicat la fileu...dar tinand cont de conditiile date nu pot face asta, am zis deja ca nu doresc sa fiu eu cuiul lui Pepelea pt ciondaneli aiurea pe forum, si ma tin de cuvant pana la capat!
Poate alta data!
Pana atunci va doresc doar discutii fructuase si 'bazate'...si va asigur ca am sa va urmaresc cu interes si cu drag...din 'off'...
Toate cele bune!
Am sa reactionez dar cu un 'like' atunci cand cred de cuviinta...

Edited by subway_guru, 20 May 2013 - 22:16.


#78
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,077
  • Înscris: 17.03.2005
SI uite asa s-a mai dus dracu un topic, o sectiune samd... inca vreo 3-4 episoade de acest gen si o sa loveasca mana toata aria Posted Image

Mah, voi nu sunteti romani? Romanu se supara, se cearta, da cu sapca de pamant, mai pune mana si pe uluca daca e cazul ...dupa care merge mai departe fluierand.
Nici sa lasi de la tine  orice nu e bine dar nici sa pui la suflet nu se face, in fond ar trebui sa fie o chestiune de relaxare forumul asta... Viata e scurta, uite saracu' becali ce-a patit, voi va carniti asa, la orice tampon?Posted Image

#79
Funw

Funw

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 180
  • Înscris: 03.03.2006

View Postcxd, on 20 mai 2013 - 21:07, said:

Iti recomand sa citesti toata cartea.




Funw, ai dreptate. Din pacate, forumul nu poate sa fie altfel decit o oglinda a societatii romanesti.
Am hotarit sa nu mai postez pe aceasta arie de legumicultura.  O sa mai fac o singura postare, cu imagini ale noii mele rasadnite, atunci cind va fi gata.


Pacat ca te pierdem din acest topic eu unu am invatat multe de la tine.

Uite aici rosi copilite , mi au cam luat o razna un pic dar am reusit , ai naibi copii de nu cresc in veselie

rosi tolstoi nedeterminate  bagate in pamant pe 25.04.2013 aveau  20 - 25 cm acum au cam peste 1m

Attached Files


Edited by Funw, 20 May 2013 - 23:03.


#80
maddox_dtv

maddox_dtv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 446
  • Înscris: 28.02.2010
Cu sau fara acordul vostru imi permit eu sa trag o concluzie: In solar si afara in sistem palisat cine vrea sa manance o rosie din gradina propie este bine sa copileasca, cine are timp sau vrea sa ajunga la 600 tone la Ha poate sa faca cate experimente doreste. In camp nepalisat este bine sa sa planteze determinate care nu se copilesc.

Edited by maddox_dtv, 22 May 2013 - 06:44.


#81
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,002
  • Înscris: 28.09.2012
Eu zic ca nu trebuie sa fim excesiv de rigizi! Ale mele sunt in camp, in cuiburi, in general cate 2 in cuib, eu anul trecut am copilit, dar, daca scapa vreun copil nu vad care e tragedia! Toti cei care cultivam rosii doar pentru consumul propriu cred ca incercam sa la ingrijim cat mai bine, dar, din moment ce nu suntem presati de profit, nu vad unde e tragedia daca mai scapa un copil, sau chiar una e necopilita de tot :)  Cand gradinaresti de placere e diferit fata de productia pentru vanzare, nu cred ca e cazul sa intram in vrie.
Eu am invatat foarte multe pe aria de agricultura, voi experimenta solutiile propuse de cunoscatorii de aici dar, cum spunea si @parintele, fiecare gradina are specificul ei, de sol, de microclimat, precum si fiecare soi de rosie presupun ca poate avea capriciile proprii, deci regulile sunt bune, ca linii directoare, mai departe...fiecare procedeaza dupa puteri, dupa pasiune, dupa conditii.

#82
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006
@cxd
Attached File  Keep Writing.jpg   29.51K   2 downloads

#83
rsumy

rsumy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,318
  • Înscris: 24.10.2006
Referitor la copilii (copileții) tăiați: se pot pune în apă (nu în pământ!) și în max.10 zile aveți noi plăntuțe viabile de tomate, chiar și cu flori... Posted Image.

Și încă o informație:

Quote

Tehnica de obtinere a tomatelor perene

Fermierul Costica Guraliuc din comuna Flamanzi, judetul Botosani, cultiva legume pe aproape 1 ha in solar si peste 2 ha in camp deschis. Pentru ca o singura samanta de tomata costa peste 10 lei vechi dar si pentru economisirea fortei de munca manuale si mecanice, precum si pentru alte avantaje, acest fermier a descoperit o noua tehnica de obtinere a plantelor de tomate “perene”.

Prin plantarea in solar a tomatelor incepand cu luna ianuarie se obtine prima recolta la inceputul verii. Recoltarea continua pana in luna august. Atunci ultimele gogonele recoltate se folosesc pentru muraturi, iar tulpinile de tomate se taie la inaltimea de 30-40 cm de la sol si se indeparteaza vrejii taiati. De la baza tulpinelor ramase in pamant, (deci de pe portiune de 30-40 cm) dau in cateva zile pana la 4 copili. Se lasa pe tulpina sectionata cate un singur copil si ceilalti se aduna, se pun la inradacinat si se planteaza intr-un alt solar.

Din copilul ramas pe tulpina sectionata se formeaza noua planta. Cresterea este rapida, exploziva, deoarece sistemul radicular care hrănea vechea planta este foarte puternic dezvoltat. Prin această “altoire” este grabita cresterea, inflorirea, rodirea si coacerea. Noua recolta obtinuta de pe vechea portiune de tulpina, poate fi valorificata incepand cu luna octombrie, deci cu doua luni mai devreme decat plantarea unui nou rasad. Eliminand aratul, grapatul, modelatul terenului, plantatul, producerea de rasaduri si alte lucrari, deci eliminand destule cheltuieli, se obtine un profit confortabil.

Edited by rsumy, 04 June 2013 - 10:52.


#84
rich1974

rich1974

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,275
  • Înscris: 25.07.2007
ce sa spun, a descoperit apa calda si mersul pe jos.
oricum, tomatele coapte in perioada octombrie, noiembrie nu mai au nici un gust. ma rog, pentru oraseni sunt bune!

offtopic
vezi ca 10.04 nu mai are suport, ar trebui sa treci pe 12.04, sa stii ca este bun!

Edited by rich1974, 04 June 2013 - 11:18.


#85
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012
Asa cum stiti, in solar am pe o parte un anumit soi,si pe cealalta vreo 4 soiuri.
Fara sa vreau am ajuns la o concluzie, care a reiesit din discutiile voastre.
Parca pe 7 mai, am fost ajutat de un prieten la ,,defrisarea'' junglei in care se afla solarelul meu. Adica la copilire masiva. Au fost cazuri cand s-au eliminat ,,copili'' de 30 cm. Ajunsesem in aceasta situatie, din mila fata de plante, necunoastere a importantei operatiunii si o totala lipsa de notiuni.
Intr-o luna de atunci (aprox), am 3 (trei)  feluri de plante. Ma refer la cele de acelasi soi, palisate pe ata.
- cele copilite normal si continuata operatiunea corespunzator. Au rod, au inflorescente pe etajele superioare, inaltimea actuala, cam 1.30m. - 1,40m. Sunt multumit de ele!
- cele care am trecut mai repede pe langa ele si au apucat copilii sa infloreasca. I-am lasat sa vad si eu ce si cum este cu dezvoltarea plantei pe doua sau trei brate. Au rod mai micut, sunt mai mici in inaltime, sunt mai greu de intretinut. Nu imi plac sub nici o forma.
- a treia varianta prezenta, este cea la care Iorgu fara sa stie, din dorinta de a fi cat mai eficient in copilire, a rupt, eliminat direct ,,varful de crestere''! Mai tarziu am realizat acest lucru. Acestea au inaltimea de 65cm.-75cm. Au cate 10 -12 rosii ,,barosane''. Cu muuuult peste media celorlalte. Deja cateva au inceput sa dea in parg. Din astea cred ca fac prima salata cu rosii crescute de mine! Azi firav, dar cred ca peste vreo 3 zile acest lucru se va vedea mai clar. De astea sunt cel mai satisfacut. Cred ca la anul voi ,,sacrifica'' varfurile de crestere'' la un rand intreg. Sunt mai viguroase si se maturizeaza mai repede.
Mentionez ca nu fac nici un fel de studiu, nu urmaresc productivitate maxima, nu vreau sa ies cu ele timpuriu pe piata.
Sunt la inceput si urmaresc doar ce si cum este cu productia de tomate.
Referitor la cele cultivate in gradina, acum le conduc,defoliez si copilesc normal. Zic eu. Doar la vreo 5-6 fire, am scapat (nu se poate altfel),si copilii au format al doilea brat. Nu intervin. Vreau sa vad ce poate sa faca ,,mama natura''. Din vreo 5 soiuri, plus ,,sucevencele'', in total vreo 280 de plante, cred ca pot sa trag unele concluzii.
Maine daca este cazul pentru comfirmare, pun si foto cu respectivele!

#86
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,077
  • Înscris: 17.03.2005
Nene Iorgule, este perfect normal ce spui, evident ca asa se intampla.
SIngura observatie pe care as face-o e urmatoarea...incearca sa intarzii putin copilirea ultimului lastar de sus pana in momentul in care varful de crestere are frunza bine formata...in felul asta, si daca  ciupesti din graba varful , ai mai jos un copil deja viguros care aproape infloreste s  care va deveni principal. dupa ce scapi de riscul sa ciupesti aiurea, il suprimi, chiar daca vei rupe  varful ramai cu acea frunza de deasupra copilului in discutie, ala "initial", si acolo oricum ar creste un nou copil.....daca se intampla accidentul pierzi doar putin timp pana cand acel copil de la frunza de sus, mica, devine principal, nu pierzi insa toata planta.

Cat despre un rand carnit prematur ...cred ca e mult prea mult...ai sa vezi ca in curand incep sa se coaca toate, deja vine caldura si nu are sens ...Vei avea un rand de rosii care se coc repede insa ai ce face cu ele in conditiile inc are in 7-10 zile oricum incep si celelalte , alea multe, si oricum vei avea rosii de cules?
10-15 plante sacrificate sunt mai mult decat suficient pt consum propriu..sa nu mai spunem ca poti avea soiuri mai timpurii de felul lor samd...
   Parerea mea e sa nu prapadesti un rand intreg pentru ca nu are rost, vei vedea...asta are sens in opinia mea doar cand ai fix in perioada asta vreme proasta rau care tine totul pe loc, asa cum a fost anul trecut, o luna de ploi...atunci da, ai ce face cu rosiile alea fortate prin carnit , cum e acum insa nu faci decat sa irosesti potentialul plantelor....

Oricum, e bine ca te-ai prins cum functioneaza treaba pentru ca principiul il poti folosi ulterior cum vrei...Se intampla sa ai plante care oricum nu rezista, sau oricum nu vrei sa le tii mult timp, cum sunt hibrizii extratimpurii... Eu asa procedez cu Prekosul ca asta il folosesc drept timpuriu...3 inflorescente, copilit la maxim, carnit, am rosii fara solar si alte complicatii cand altii abia gusta cumparate de prin piata...apoi le scot si bag altceva.La fel poti proceda si cu castravetii care nu rezista afara pentru ca vremea si natura sunt cum sunt...oricum nu imi rezista sa fructifice cat pot ei, dupa o luna se cam duc.... si tot asa...

Cum ziceam mai sus rin discutiile alea aprinse, toate au un sens si o explicatie si toate metodele se folosesc cu succes ...depinde doar ce urmaresti, cantitate, timpurietate, productie maxima in timp scurt, munca putina spre deloc, etcetcetc.
Spor la gradinareala;)

#87
1orgu

1orgu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,051
  • Înscris: 06.10.2012

View Postparintele, on 05 iunie 2013 - 13:07, said:


...incearca sa intarzii putin copilirea ultimului lastar de sus pana in momentul in care varful de crestere are frunza bine formata...in felul asta, si daca  ciupesti din graba varful , ai mai jos un copil deja viguros care aproape infloreste s  care va deveni principal. dupa ce scapi de riscul sa ciupesti aiurea,
Exact asta era ,,comfirmarea'' pe care o asteptam!
Ma bucur, mai mult decat un copil care desface cadourile de sub pomul de Craciun!
Sunt novice, in legumicultura, dar momentele prin care am trecut personal, atat eu cat si plantutele mele, m-au incurajat sa merg mai departe. La inceput de-a busilea si apoi catinel,catinel, pe picioarele mele. Vine ea vremea, cand voi avea curaj sa traversez singur strada!
Cel mai mult imi da incredere faptul, ca nu am solicitat vreo impresie referitoare la cum am procedat gresit.
Ea a venit natural si imi intareste concluzia, de care eram convins 50%.
Din ,,tot sufletelul meu'', spor si tie in tot ce faci!

#88
meganedoi

meganedoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,433
  • Înscris: 03.08.2006

View Post1orgu, on 05 iunie 2013 - 10:55, said:


Mentionez ca nu fac nici un fel de studiu, ......


Pai tocmai ce ai facut o foarte frumoasa cercetare Iorgu. Posted Image Ai curiozitate, spirit de observatie, judecata e la tine, ai prins usor tehnica incercare-eroare-reusita... ce mai ... un adevarat cercetator :)

#89
bietu

bietu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,545
  • Înscris: 17.03.2008

View Postrich1974, on 04 iunie 2013 - 11:17, said:

ce sa spun, a descoperit apa calda si mersul pe jos.
oricum, tomatele coapte in perioada octombrie, noiembrie nu mai au nici un gust. ma rog, pentru oraseni sunt bune!

offtopic
vezi ca 10.04 nu mai are suport, ar trebui sa treci pe 12.04, sa stii ca este bun!

ai mancat vreodata o rosie de gradina culeasa in octombrie?

#90
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,617
  • Înscris: 25.11.2007
iorgule, nu e nimic gresit la modul in care ai procedat, de fapt tu ai experimentat, oarecum involuntar, 3 metode de cultivare, fiecare potrivita unui anumit scop. Observa, noteaza si alege ce crezi tu ca se potriveste conditiilor tale si obiectivului urmarit, care poate fi doar placerea sau invatarea. Ori caruta de bani, ca sa fim, asa, mai bio ...

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate