Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
CRESTEREA PORCILOR
Last Updated: Jul 30 2023 08:26, Started by
bitubv
, Jul 30 2005 20:12
·
2
#1441
Posted 01 December 2017 - 17:45
domnule ministru o sa dati voi ceva gratuit cand a zbura mangalita.....
Edited by pimi, 01 December 2017 - 17:47. |
#1442
Posted 02 December 2017 - 16:51
Am si eu o intrebare pentru cunoscatori... Cat pierde un porc din greutate dupa injunghiere? Am vandut azi un porc, m-am inteles cu cumparatorul ca pretul sa fie 10 kg in viu, dar datorita dificultatii de al cantari viu, l-am injunghiat si apoi l-am cantarit. Avea 175 kg injunghiat. Is curios care era diferenta daca il cantaream viu?
|
#1446
Posted 27 December 2017 - 12:21
Lacilucky, on 10 aprilie 2017 - 20:10, said:
Stie cineva din experienta ca incrucisarea la porci intre frati ar fi daunatoare ?( ma gandesc la rahitizm sau la infertilitate ) Nu am facut asa ceva niciodata nici prieteni crescatori nu au exemple . Am o scrofita hampshire x pietrain si avand in vedere ca nu am gasit un vier hampshire ( macar un F1) sunt nevoit sa o montez cu fratele ei pt a duce mai departe in procent cat mai mare din gena de hampshire pana gasesc ceva mai bun , din pacate nici ei nu sunt hibrizi F1 ci doar F2 . Desi am primit cateva incurajari ca incrucisarea intre frati nu ar fi daunatoare , azi pot spune ca nu am purcei debili sau alte probleme de sanatate dar sporul zilnic este sub performantele parintilor. Scroafa a fatat in 6 septembrie si azi au 112 zile cel mai mare are 32 kg iar cel mai mic 24 kg in conditiile in care la aceasta varsta toti ar fi trebuit sa fie trecuti de 40-45 kg . Economic vorbind nu se renteaza acest tip de incrucisare intre frati si tind sa cred ca nici cu metisii F2 nu are rost sa-si ocupe timpul cei care doresc performante . Daca scopul este vanzarea de purcei pe targuri unde probabilitatea sa te mai mai intalnesti cu cumparatorul este mica ( pentru a nu primi reclamatii ) atunci se mai renteaza pentru ca purcei mostenesc bine trasaturile parintilor si au trecere buna si vorba aia ,, multi vad putini pricep ,,. |
#1447
Posted 27 December 2017 - 21:17
Lacilucky, on 27 decembrie 2017 - 12:21, said:
Desi am primit cateva incurajari ca incrucisarea intre frati nu ar fi daunatoare , azi pot spune ca nu am purcei debili sau alte probleme de sanatate dar sporul zilnic este sub performantele parintilor. Scroafa a fatat in 6 septembrie si azi au 112 zile cel mai mare are 32 kg iar cel mai mic 24 kg in conditiile in care la aceasta varsta toti ar fi trebuit sa fie trecuti de 40-45 kg . Economic vorbind nu se renteaza acest tip de incrucisare intre frati si tind sa cred ca nici cu metisii F2 nu are rost sa-si ocupe timpul cei care doresc performante . Daca scopul este vanzarea de purcei pe targuri unde probabilitatea sa te mai mai intalnesti cu cumparatorul este mica ( pentru a nu primi reclamatii ) atunci se mai renteaza pentru ca purcei mostenesc bine trasaturile parintilor si au trecere buna si vorba aia ,, multi vad putini pricep ,,. |
#1448
Posted 28 December 2017 - 11:31
Eu nu consider ca fraieresc pe cineva care cumpara purcel de la mine in targ , care pentru mine este ciuma iar pentru multi este muma.De regula cei care cumpara purceii din targ nu prea tin cont de cat mananca si cat pune pe el , majoritatea lor se considera deja norocosi daca purcelul are pofta si este sanatos ,si mai toti in functie de nevoi cumpara animalele lasand marja mare de timp pentru crestere.Din ce am observat multi contabilizeaza doar timpul scurs per greutatea animalului la taiere. La un an de la cumparare sa se faca macar de 140-170 kg ,intodeauna cumparand din targ purcei niciodata nu vei sti la taiere ce fel de carcasa vei avea i-ti va satisface asteptarile si cerintele , rasa infuenteaza cel mai mult randamentul la taiere si calitatea carcasei .
|
#1449
Posted 28 December 2017 - 14:41
Lacilucky, on 28 decembrie 2017 - 11:31, said:
Eu nu consider ca fraieresc pe cineva care cumpara purcel de la mine in targ , care pentru mine este ciuma iar pentru multi este muma.De regula cei care cumpara purceii din targ nu prea tin cont de cat mananca si cat pune pe el , majoritatea lor se considera deja norocosi daca purcelul are pofta si este sanatos ,si mai toti in functie de nevoi cumpara animalele lasand marja mare de timp pentru crestere.Din ce am observat multi contabilizeaza doar timpul scurs per greutatea animalului la taiere. La un an de la cumparare sa se faca macar de 140-170 kg ,intodeauna cumparand din targ purcei niciodata nu vei sti la taiere ce fel de carcasa vei avea i-ti va satisface asteptarile si cerintele , rasa infuenteaza cel mai mult randamentul la taiere si calitatea carcasei . Lacilucky, on 27 decembrie 2017 - 12:21, said: Desi am primit cateva incurajari ca incrucisarea intre frati nu ar fi daunatoare , azi pot spune ca nu am purcei debili sau alte probleme de sanatate dar sporul zilnic este sub performantele parintilor. Scroafa a fatat in 6 septembrie si azi au 112 zile cel mai mare are 32 kg iar cel mai mic 24 kg in conditiile in care la aceasta varsta toti ar fi trebuit sa fie trecuti de 40-45 kg . Economic vorbind nu se renteaza acest tip de incrucisare intre frati si tind sa cred ca nici cu metisii F2 nu are rost sa-si ocupe timpul cei care doresc performante . Daca scopul este vanzarea de purcei pe targuri unde probabilitatea sa te mai mai intalnesti cu cumparatorul este mica ( pentru a nu primi reclamatii ) atunci se mai renteaza pentru ca purcei mostenesc bine trasaturile parintilor si au trecere buna si vorba aia ,, multi vad putini pricep ,,. Si eu am observat la fel. Cresc mai încet la început dar ating greutatea părinților la maturitate. |
#1450
Posted 30 December 2017 - 15:42
cat1, on 28 decembrie 2017 - 14:41, said:
Si eu am observat la fel. Cresc mai încet la început dar ating greutatea părinților la maturitate. Chiar daca ating greutatea parintilor la maturitate nu inseamnaca ai profitul garantat .Cine creste 1-2-3 pemtru consum propriu se multumeste cu aceste performante si nu este interesat de celelalte aspecte care fac diferenta intre profit si pierdere . Ca si un exemplu in fermele industriale pentru obtinerea a 1 kg de porc in viu se consuma 2,6 kg furaj. La 100 000 kg porc in viu = 260 000 kg furaj , fara o geneica buna consumul ar ajunge si la 300 000 kg , cu 40 000 kg mai mult care valoric trece de 50 000 lei , sa nu mai intram in detaliile calitatii carcaselor unde in functie de categorie difera pretul . Citeam ca kaufland a semnat un contract de colaborare cu cooperativa Tara Mea pentru cresterea a 300 000 porci pe an crescuti dupa cerintele Kauflandului in ferme mici si mijlocii .Sunt tare curios ce conditii de crestere se impun si ce fel de rase se pot creste . |
#1451
Posted 03 January 2018 - 18:38
Salut! As dori sa ma apuc de cresterea porcilor in gospodarie.Detin spatiu si furajele de baza(porumb,orz,grau).as dori sa incep cu doua scorafe.cred ca am sa le achizitionez cat de curand.catre ce rasa sa ma indrept? Am si posibilitatea sa le dau zer pe timpul verii..produsii as vrea sa.i fac pt craciun.
|
#1452
Posted 04 January 2018 - 10:00
Din experienta proprie pot spune , indiferent ca esti incepator sau mai avansat sa inceapi numai si numai cu scroafe marele alb ,de unde le poti procura sa nu fie corcituri nu am idee cum recunosti ca nu e corcitura iarasi depinde de experienta dar in ori ce caz sa nu cumperi animale care au deja pete pe ele ,sau sa nu confunzi cu landras-ul care are urechile mari lasate in jos parul este mai fin si mai rar , de preferat ar fi o ferma unde exista rasa nu din targ , in targ 99% din purcei sint metisi ( nici macar nu stiu daca ai aces la material seminal de vier de la Tg Mures ) Aceasta rasa este singura care se descurca si in conditii intensive , si in conditii precare ca scroafa , este cea mai folosita rasa pe linie materna in ferme mari Indiferent de rasa purcei au nevoie de caldura si de spatii inchise fara curenti de aer. Porcul marele alb se poate creste si in rasa pura cu rezultate f. bune , dar pentru produsi finali este recomandabil sa fie incrucisat cu duroc care si el la randul sau este o rasa care se descurca in mai toate conditiile singurul dezavantaj al durocului este ca nu intarca la fel de multi purcei ca si marele alb -ul si cresc repede f. mari care este un dezavantaj mare daca nu ai boxe de fatare pentru ca strivesc purcei , fara boxa de fatare oricum vei avea purcei sriviti odata cu inaintarea scoafei in varsta ( cu boxa am avut scroafa care a fatat de 11 ori avea 7 ani am intarcat de la ea 116 purcei )boxa nu numai ca previne strivirea purceilor dar prelungeste durata de exploatare a scroafei , cand dai de o scroafa buna pacat sa irosesti potentialul ei . Din acesta cauza se merge pe mama marele alb si tata duroc . Ambele rase sunt rase de carne . Despre zer nu pot spune nimic pentru ca nu folosesc asa ceva am posibilitatea sa aduc gratis de la o fabrica care proceseaza lapte de capra dar eu fac furajare uscata . Un lucru la scoafe trebuie sa fie respectat cu strictete ,furajarea in ultima luna de gestatie sa fie uniforma si adecvata , inainte de fatare cu 2-3 zile furajare lichida cu amestec de tarata iar dupa fatare iarasi o alimentatie adecvata perioadei de lactatie , iar doza se mareste gradual ca la doua sapt . sa fie la cat vea ea ( la discretie ) cu apa la discretie tot timpul.
Despre zer am auzit ca aduce pofta de mancare ( acesta datorita vitaminelor continute , pentru ca proteina contine putin ) dar am auzit povesti ca in unele cazuri mirosul de zer s-a imprimat in carne ,deci daca ingrasi porcii cu zer in ultima luna inainte de vanzare este indicat sa nu mai folosesti zerul pentru a preveni acest lucru. Ai intuit bine ca porcul de craciun este cel mai scump in functie de furajare viteza de crestere se modifica , trebuie sa sti cand sa fete scroafelele ca la craciun sa nu fie nici prea mici si nici exagerat de mari cei mai cautati sunt cei la 130-160 kg . Hai salut ! iarsi scriu mult si devine plictisitor. Edited by Lacilucky, 04 January 2018 - 10:10. |
#1453
Posted 04 January 2018 - 10:37
buna,nu e plictisitor si chiar ne face placere sa citim si sa incercam sa punem in practica sfaturile dumneavoastra
Edited by claudel1979, 04 January 2018 - 10:39. |
#1454
Posted 04 January 2018 - 11:59
Cel mai mare hop in punerea in practica o reprezinta procurarea scrofitelor sau a scroafelor ( parca si daca ai bani e greu daca vrei numai 2-3 buc ) toate celelalte se pot rezolva pe parcurs chiar daca incepi si mai saracacios la inceput dar conditia e sa ai rasa potrivita conditiilor pe care le ai .Netul este plin de poze si filmari frumoase cu porci pietrain care te vrajesc efectiv si poate mai mult sau mai putin visezi sa ai asemenea animale dar realitatea este ca acea frumusete are si costurile ei pe masura , pana si in sistemele intensive se pune din ce in ce un accent mai mare pe vieri terminali duroc .Norocul celor care au acces la materialul seminal de la Semtest Tg ca avem acces la cele 4 rase de baza in rasa curata si nu e necesara achizitia si tinerea pentru 2-3 scroafe a unui vier propriu .Daca cumperi un vier si mai faci monte naturale si pentru altii contra cost mai mult ca sigur vei avea si mai multe boli in ferma deci nu merita riscul .Dar cine i-si permite sa furajeze un vier sau mai bine zis sa ocupe o boxa cu el ,e util , stimuleaza ovulatia la scoafe , rata fecundarii este mai mare fata de insamantarea artificiala daca nu ai timp pt a astepta microbuzul de la Semtest , faci monta cu vier cand ajungi acasa ,etc.
|
#1455
Posted 04 January 2018 - 15:05
Lacilucky, on 04 ianuarie 2018 - 10:00, said:
Din experienta proprie pot spune , indiferent ca esti incepator sau mai avansat sa inceapi numai si numai cu scroafe marele alb ,de unde le poti procura sa nu fie corcituri nu am idee cum recunosti ca nu e corcitura iarasi depinde de experienta dar in ori ce caz sa nu cumperi animale care au deja pete pe ele ,sau sa nu confunzi cu landras-ul care are urechile mari lasate in jos parul este mai fin si mai rar , de preferat ar fi o ferma unde exista rasa nu din targ , in targ 99% din purcei sint metisi ( nici macar nu stiu daca ai aces la material seminal de vier de la Tg Mures ) Aceasta rasa este singura care se descurca si in conditii intensive , si in conditii precare ca scroafa , este cea mai folosita rasa pe linie materna in ferme mari Indiferent de rasa purcei au nevoie de caldura si de spatii inchise fara curenti de aer. Porcul marele alb se poate creste si in rasa pura cu rezultate f. bune , dar pentru produsi finali este recomandabil sa fie incrucisat cu duroc care si el la randul sau este o rasa care se descurca in mai toate conditiile singurul dezavantaj al durocului este ca nu intarca la fel de multi purcei ca si marele alb -ul si cresc repede f. mari care este un dezavantaj mare daca nu ai boxe de fatare pentru ca strivesc purcei , fara boxa de fatare oricum vei avea purcei sriviti odata cu inaintarea scoafei in varsta ( cu boxa am avut scroafa care a fatat de 11 ori avea 7 ani am intarcat de la ea 116 purcei )boxa nu numai ca previne strivirea purceilor dar prelungeste durata de exploatare a scroafei , cand dai de o scroafa buna pacat sa irosesti potentialul ei . Din acesta cauza se merge pe mama marele alb si tata duroc . Ambele rase sunt rase de carne . Despre zer nu pot spune nimic pentru ca nu folosesc asa ceva am posibilitatea sa aduc gratis de la o fabrica care proceseaza lapte de capra dar eu fac furajare uscata . Un lucru la scoafe trebuie sa fie respectat cu strictete ,furajarea in ultima luna de gestatie sa fie uniforma si adecvata , inainte de fatare cu 2-3 zile furajare lichida cu amestec de tarata iar dupa fatare iarasi o alimentatie adecvata perioadei de lactatie , iar doza se mareste gradual ca la doua sapt . sa fie la cat vea ea ( la discretie ) cu apa la discretie tot timpul. Despre zer am auzit ca aduce pofta de mancare ( acesta datorita vitaminelor continute , pentru ca proteina contine putin ) dar am auzit povesti ca in unele cazuri mirosul de zer s-a imprimat in carne ,deci daca ingrasi porcii cu zer in ultima luna inainte de vanzare este indicat sa nu mai folosesti zerul pentru a preveni acest lucru. Ai intuit bine ca porcul de craciun este cel mai scump in functie de furajare viteza de crestere se modifica , trebuie sa sti cand sa fete scroafelele ca la craciun sa nu fie nici prea mici si nici exagerat de mari cei mai cautati sunt cei la 130-160 kg . Hai salut ! iarsi scriu mult si devine plictisitor. Lacilucky, on 04 ianuarie 2018 - 10:00, said:
Din experienta proprie pot spune , indiferent ca esti incepator sau mai avansat sa inceapi numai si numai cu scroafe marele alb ,de unde le poti procura sa nu fie corcituri nu am idee cum recunosti ca nu e corcitura iarasi depinde de experienta dar in ori ce caz sa nu cumperi animale care au deja pete pe ele ,sau sa nu confunzi cu landras-ul care are urechile mari lasate in jos parul este mai fin si mai rar , de preferat ar fi o ferma unde exista rasa nu din targ , in targ 99% din purcei sint metisi ( nici macar nu stiu daca ai aces la material seminal de vier de la Tg Mures ) Aceasta rasa este singura care se descurca si in conditii intensive , si in conditii precare ca scroafa , este cea mai folosita rasa pe linie materna in ferme mari Indiferent de rasa purcei au nevoie de caldura si de spatii inchise fara curenti de aer. Porcul marele alb se poate creste si in rasa pura cu rezultate f. bune , dar pentru produsi finali este recomandabil sa fie incrucisat cu duroc care si el la randul sau este o rasa care se descurca in mai toate conditiile singurul dezavantaj al durocului este ca nu intarca la fel de multi purcei ca si marele alb -ul si cresc repede f. mari care este un dezavantaj mare daca nu ai boxe de fatare pentru ca strivesc purcei , fara boxa de fatare oricum vei avea purcei sriviti odata cu inaintarea scoafei in varsta ( cu boxa am avut scroafa care a fatat de 11 ori avea 7 ani am intarcat de la ea 116 purcei )boxa nu numai ca previne strivirea purceilor dar prelungeste durata de exploatare a scroafei , cand dai de o scroafa buna pacat sa irosesti potentialul ei . Din acesta cauza se merge pe mama marele alb si tata duroc . Ambele rase sunt rase de carne . Despre zer nu pot spune nimic pentru ca nu folosesc asa ceva am posibilitatea sa aduc gratis de la o fabrica care proceseaza lapte de capra dar eu fac furajare uscata . Un lucru la scoafe trebuie sa fie respectat cu strictete ,furajarea in ultima luna de gestatie sa fie uniforma si adecvata , inainte de fatare cu 2-3 zile furajare lichida cu amestec de tarata iar dupa fatare iarasi o alimentatie adecvata perioadei de lactatie , iar doza se mareste gradual ca la doua sapt . sa fie la cat vea ea ( la discretie ) cu apa la discretie tot timpul. Despre zer am auzit ca aduce pofta de mancare ( acesta datorita vitaminelor continute , pentru ca proteina contine putin ) dar am auzit povesti ca in unele cazuri mirosul de zer s-a imprimat in carne ,deci daca ingrasi porcii cu zer in ultima luna inainte de vanzare este indicat sa nu mai folosesti zerul pentru a preveni acest lucru. Ai intuit bine ca porcul de craciun este cel mai scump in functie de furajare viteza de crestere se modifica , trebuie sa sti cand sa fete scroafelele ca la craciun sa nu fie nici prea mici si nici exagerat de mari cei mai cautati sunt cei la 130-160 kg . Hai salut ! iarsi scriu mult si devine plictisitor. Multumesc foarte frumos pt sugestie.daca o sa mai am nevoie de ceva o sa va mai deranjez.zi faina |
#1456
Posted 05 January 2018 - 20:09
Io-s tare curios daca ideea lu' Daea de a da catre gospodarii cate zece purcelusi din rasa Mangalita si/sau Bazna va da roade.
|
#1458
Posted 08 January 2018 - 10:05
Valoarea bugetului alocat pe 2018 este de 1 milion euro ,si nu poate depasi 15000 euro in trei exercitii financiare / fermier . Si eu cred ca in primul an vor fi putini care au bazna si mangalita cu pedigri dar odata inceput programul va atrage din ce in ce mai multi pentru ca nu e tare complicat , mai greu va fi cu livrarea catre abatoare autorizate a grasunilor , pentru cei interesati proiectul de lege se afla afisat AICI http://www.madr.ro/t...ht=WyJiYXpuYSJd
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users